2022-06-18 32 views
以前喺觀塘返工,耐唔耐就會去呢度食下韓國菜。因為呢度價錢唔算好貴,但次次食嘅質素都好有保證。今日就我朋友兩個人嚟食,佢個餐牌其實真係有好多選擇,尤其有唔同類型嘅炸雞。但我哋嗰日就唔係好想食炸雞,想試吓其他嘢,所以就嗌咗一個牛肉水冷麵,一個泡菜腩肉飯,同埋一份薯條。個泡菜豬肉飯唔會太辣,但又有好香嘅泡菜味幾好食。而嗰水冷麵就好夠凍,加埋個芥末醬同埋啲配菜,最啱係夏天食。薯條鍾意佢切得夠細而且炸得夠脆,配埋個芝士醬真係啱啱好。整體都好滿意,我哋之後得閒都會嚟再試下其他韓國菜色
以前喺觀塘返工,耐唔耐就會去呢度食下韓國菜。
個泡菜豬肉飯唔會太辣,但又有好香嘅泡菜味幾好食。
而嗰水冷麵就好夠凍,加埋個芥末醬同埋啲配菜,最啱係夏天食。
2022-06-11
Dinner
2022-06-18 29 views
環境方面:3粒星 大堂很寬敞,類似麥當勞快餐的擺位,適合少數人士一吃午餐。而且店內還提供WIFI可以隨便用,非常好。食物方面:辣炒豬肉拌飯:4星拌飯一上桌就已經香噴噴,五花肉切得很薄,食落很有咬勁,又不會很油膩,辣椒醬醃得很入味,微辣中帶些鹹鹹甜甜的味道,非常下飯,一大碗拌飯都俾我食得乾乾淨淨。甜辣韓式炸雞:4星外皮很脆口,里面的雞肉很滑嫩,堪稱外脆內軟、鬆化可口。甜辣醬的味道偏甜,唔算很辣,越食越好味!炸紫菜卷:3星外面那層紫菜已經炸得很酥松,里面的粉絲已經相融成一團,咬下去首先感覺一層酥脆,再感受到里面的爽而嫩滑,口感非常獨特。健康又飽肚,值得一試!冰梅有機甜番茄:5星好好食!好好食!超級好好食!(重要的事要說三次!!!)原本以為會是普普通通一個番茄然後上面隨便淋些酸梅醬,但點知真係食落有驚喜!首先大大舊番茄,外皮薄,切開咬落勁Juice,外面醬汁的甜度和番茄本身的酸度配合得非常好,濃厚甜酸的味道就出左黎,加上本身係冰過的,更有一股冰涼的口感!讚!
環境方面
:3粒星

食物方面

辣炒豬肉拌飯:4星

甜辣韓式炸雞:4星

炸紫菜卷:3星

冰梅有機甜番茄:5星

好好食!好好食!超級好好食!(重要的事要說三次!!!)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 冰梅有機甜番茄
2022-06-14 41 views
🔹️吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律水牛芝士牛肉是打卡必點,刺破吹脹了的水牛芝士後,混和黑醋,令牛肉更美味🔹️拉絲芝士BB豬肋骨飯拉絲芝士舖滿飯面,豬肋骨肉質十分嫩滑,很有口感🔹️芝味炸雞炸雞芝士味香濃撲鼻,外皮香脆肉質好有咬口,真是會吃不停🔹️3.6牛乳奶凍奶凍也是必點甜品,入口香滑,牛乳味十足又不會過甜
🔹️吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律

🔹️拉絲芝士BB豬肋骨飯
拉絲芝士舖滿飯面,豬肋骨肉質十分嫩滑,很有口感

🔹️芝味炸雞
炸雞芝士味香濃撲鼻,外皮香脆肉質好有咬口,真是會吃不停

🔹️3.6牛乳奶凍
奶凍也是必點甜品,入口香滑,牛乳味十足又不會過甜
Other Info. : 店舖裝修及kpop音樂絕對令你有置身韓國感覺,最興奮的是→我又偶遇Anson Lo🤭🤩
2022-06-02
2022-06-14 39 views
呢間餐廳之前已經試過,今日到樂富經過見到,就食個lunch 。午市套餐 天氣咁熱食返過水冷麵就最啱,食過幾次味道都好穩定,麵汁味道清新,香口既燒魷魚,而麵質彈牙清爽。午市套餐[豬五花炒粉絲]呢個好惹味,鐘意食辣嘅朋友可以試吓呢個,佢呢度落order好貼心,有得揀小辣同埋小油,不過佢小辣都幾辣架。凍比利時朱古力 凍岩鹽焦糖咖啡唔死套餐可以用優惠價轉特飲,朱古力就正正常常,焦糖咖啡不錯。甜辣韓式炸雞 辛辣小杯年糕午市套餐亦可以用優惠價配小食 ,韓式炸雞炸到脆卜卜,但入邊肉質都keep到嫩滑,而年糕夠晒辣,煙煙韌韌,不錯呢。

午市套餐 [魷魚水冷麵]

午市套餐[豬五花炒粉絲]

凍比利時朱古力 凍岩鹽焦糖咖啡

甜辣韓式炸雞 辛辣小杯年糕

2022-06-13 29 views
超多菜式選擇嘅韓式餐廳!今日lunch同朋友黎左食,佢個menu超多選擇,有選擇困難症嘅我地都揀左一陣先諗到食咩😂最後我地叫左2個lunch set,大醬牛肉粉絲鍋 & 蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯。再追加左一份蒜香牛油雞翼 & 甜辣韓式炸雞大醬牛肉粉絲鍋有加配白飯,個湯就甘飲有少咸,但配上白飯就剛剛好,而且湯底辣辣地好野味😋蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯,分量超多,雞扒好大塊,面頭鋪滿蜜糖芥茉醬同芝士,超好味,建議細食嘅女生揀呢個飯可以同朋友share因為真係超多。總括我同朋友都覺得佢啲野食好味,又多選擇,就算宜家去唔到韓國,都食到韓國嘅味道,性價比超高嘅一間韓式餐廳👍🏽👍🏽
超多菜式選擇嘅韓式餐廳!
今日lunch同朋友黎左食,

最後我地叫左2個lunch set,
大醬牛肉粉絲鍋 &
蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯。
再追加左一份蒜香牛油雞翼 & 甜辣韓式炸雞

2022-06-12
2022-06-12 35 views
樂富廣場有各式各樣的食肆,這韓式店就很吸引人。我嚐過其觀塘的分店,食物有質素。帶著期待的心情去食。QR code下單幾方便,落單後很快便上菜。我哋叫了魷魚水冷麵和甜薯咖哩牛扒飯。一送來水冷麵,賣相和顏色不錯。嚐一口湯,感覺淡了一點,嚐一口麵,唔夠「冷」。平時食,會有冰湯,所以這個不算「冷」麵。而且煮得不好,夾到兩注未散開的。味道和質感都只是一般,魷魚少少辣,有三大舊,不俗。那個咖哩牛扒飯哩!飯面頭有隻煎蛋,熟透。牛扒靭,有𡁻口,真的一般。午市免加一。今餐整體麻麻,都會再來,嚐嚐其他,始終試過其他分店不錯,多給一次機會吧!
2022-06-12
$70 (Lunch)
2022-06-12 171 views
兩三個月冇去樂富廣場,突然發現新大陸😳居然開咗間韓國嘢!所以要試吓先💙燴牛肋淮山麵 $78呢個係蕃茄湯底,個湯底酸酸甜甜勁好食😋個牛肋炆得勁淋,超級建議大家去食🥰羽衣甘藍特色菜餅 $78我見佢用羽衣甘藍整菜餅咁特別,而且仲係推介嘅,咁我就試吓啦~我就覺得冇咩羽衣甘藍嘅味,唔係好食得出🙈 就咁一般嘅菜餅,如果大家想試嘅話建議食返海鮮泡菜煎餅嗰啲會好啲💛拉絲芝士香燒雞翼伴泡菜炒飯$98個雞翼幾好食,個醬汁係BBQ醬,酸酸地幾開胃😌加埋啲芝士一流,覺得呢一餐好邪惡😈 食完真係要跑返幾日步減肥先😵‍💫冰梅有機甜蕃茄 $38突然之間好想食梅,所以就叫咗呢一個,啲蕃茄食落去好fresh ,d梅汁冇我想像中咁酸,而且甜甜地幾好食🤤總括而言 (5個💜係最高)好味指數 : 💜💜💜🤍🤍服務態度 : 💜💜💜🤍🤍環境打卡 : 💜💜💜🤍🤍回頭指數 : 💜💜💜🤍🤍📍小火焰韓式咖啡聽🏢樂富聯合道198號樂富商場A區一樓1171-1179號舖🕗星期一至日 12:00 - 22:00

燴牛肋淮山麵 $78

羽衣甘藍特色菜餅 $78

拉絲芝士香燒雞翼伴泡菜炒飯$98

冰梅有機甜蕃茄 $38

總括而言 (5個💜係最高)
好味指數 : 💜💜💜🤍🤍

羽衣甘藍特色菜餅
冰梅有機甜蕃茄
燴牛肋淮山麵
拉絲芝士香燒雞翼伴泡菜炒飯
收工同去左樂富食晚餐💁🏻‍♀️由沙律小食主菜甜品去到飲品都唔錯🔥見到大部份人都叫套餐😳我哋都揀咗個🇰🇷明洞二人套餐🇰🇷先打頭陣食左個🍋香芒炸雞沙律做前菜🥰辣辣地好開胃!!小食可以揀餃子豬頸肉或者豬肉餅❤️同朋友一致對黑醋烤韓國豬肉餅最有興趣🤩🤤黑醋味濃啲就更好啦👍🏻迷你滷豬手粉絲鍋個豬骨湯底完全就係精粹!超鮮甜啊😍石鍋蟹籽彩雲拌飯材料健康有營養,有我最愛的蟹籽🧡食到最後點少得desserts😝牛乳奶凍估唔到咁濃郁👍🏻仲叫左荔枝同白桃乳酸特飲,兩杯都係我哋fav🍑🌟地址:樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1171-1179號舖🌟人均消費:$150🌟推介指數:💛💛💛

🌟人均消費:$150
🌟推介指數:💛💛💛
2022-06-08 49 views
拉撕芝士拌BB豬肋骨配泡菜炒飯🧀🍗 $108BB豬肋骨係會細隻少少🤏🏻 但都有啲肉~ 而且就會再嫩身一啲,肉質tender and soft 本身都有醬汁熬製過,所以就咁食到有味。如果撈埋芝士入口就更加evil but tasty 🤤 lol 本身見到佢Menu有得揀唔辣走泡菜,但其實識落都唔係好辣🌶 可能因為芝士味平均平衡咗。芝士份量都幾足夠,成個白飯食晒都仲有剩下。芝士🧀有撈埋粟米粒🌽 令人諗返起炑八BBQ 嘅爐邊菜,撈飯食就一流。芝士蘑菇釀脆雞翼🧀🍄🐓 $68 / 4 隻味道基本上都似平時食到嘅釀餃子雞翼,但裏面真係有一小塊蘑菇,芝士味都平衡足夠,雞肉都有兩啖肉,入口幾juicy ~ 😋 另外我哋叫咗熱蜂蜜紅棗水🍯 冇諗過都幾大杯,300-350ml 左右~ 適合兩個人share飲都夠。味道唔會太甜,唔需要加水溝稀都啱健康人士飲用😌
拉撕芝士拌BB豬肋骨配泡菜炒飯🧀🍗 $108

芝士蘑菇釀脆雞翼🧀🍄🐓 $68 / 4 隻

2022-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-06-08 46 views
經過樂富既時候見到呢間新開,於是就試下佢,見到lunch都好多選擇。#吉列豬扒蕃茄湯烏冬 💰68 有一大塊既豬扒,份量都真係好多。好夠熱同脆,吉列豬扒同蕃茄呢個組合真係好match !個人黎講都幾中意。午市套餐加$16有兩細塊既忌廉蟹肉餅,奉勸真係唔好心急即食,因為真係真係超熱的!🤣野飲都幾多選擇,叫咗養生之選既熱蜂蜜紅棗茶!#芒果窩夫 🧇 💰78 呢個size好大,望到佢中間有球雪糕,都覺得好開心🙂waffles size係薄薄地,所以就算食完都唔會覺得滯,佢加咗芒果醬同朱古力醬,如果係另上既話會更好,就算無醬都好食。

#吉列豬扒蕃茄湯烏冬 💰68

#芒果窩夫 🧇 💰78

2022-05-31
Lunch
2022-06-06 53 views
比呢個小火焰公仔吸引左🔥 座位寬敞,又多款式選擇🇰🇷 食左個二人套餐$400有找😘有沙律、小食、主菜、甜品、飲品😍明洞二人套餐$368前菜揀咗香芒炸雞沙律🥗估唔到咁大份~炸雞係甜辣味好惹味😆小食幾特別~之前未食過黑醋烤韓國豬肉餅~ 口感有啲似漢堡🤔迷你滷豬手粉絲鍋係豬骨湯底,飲落好鮮甜粉絲好入味呀🐷 main dish 揀左石鍋蟹籽彩雲拌飯顏色鮮艷,配料豐富,粒粒蟹籽好好咬口😍有啲飯焦勁香口呀😝 最後每人一杯牛乳奶凍🍼 甜而不膩👍🏻 套餐仲包兩杯drinks🍹荔枝同白桃乳酸特飲都唔錯💕Menu

明洞二人套餐$368
前菜揀咗香芒炸雞沙律🥗估唔到咁大份~炸雞係甜辣味好惹味😆
小食幾特別~之前未食過黑醋烤韓國豬肉餅~ 口感有啲似漢堡🤔

迷你滷豬手粉絲鍋係豬骨湯底,飲落好鮮甜粉絲好入味呀🐷
最後每人一杯牛乳奶凍🍼 甜而不膩👍🏻
套餐仲包兩杯drinks🍹荔枝同白桃乳酸特飲都唔錯💕

Menu
2022-06-02
$200 (Dinner)
  • 香芒炸雞沙律
2022-06-05 41 views
今日行經樂富廣場見到有小火焰韓式咖啡廳,餐廳位置方便,而且環境又大,一於響度食午餐。🍝😋甜薯咖喱雞腿肉飯$58迷你甜薯香甜好味,咖喱辣到適中唔會過辣,大大塊雞腿肥大肉厚,雞皮煎得皮脆肉嫩。👏🏻🍛溫泉蛋野菜牛肉蕃茄湯烏冬$58蕃茄濃湯烏冬超級濃郁,烏冬軟硬適中有口感,溫泉蛋野菜牛肉分碟上,份量夠多,牛肉撈埋溫泉蛋十分juicy,口感豐富,絕對推介。✨🍜豬五花炒粉絲$68豬五花肉肥瘦適中,而且肉嘅份量非常多,加埋其他配菜混合炒,一點微辣又惹味。🫶🏻芝士夾餅$15套餐可以加點小食,脆脆夾餅裏面加上拉斯芝士,香脆好味。🌮👍🏻餐廳請用手機點餐清晰簡單又方便,而且好多選項,可以自己慢慢揀,午餐配飲品連小食,性價比十分高。👏🏻

甜薯咖喱雞腿肉飯$58

溫泉蛋野菜牛肉蕃茄湯烏冬$58

豬五花炒粉絲$68

芝士夾餅$15

2022-06-05 32 views
今晚同阿囡慶祝生日,一行七人選擇了 #小火焰韓式咖啡餐廳 ;親戚建議食四人餐,因為佢食過2人餐超飽,長話短說,講講餐有咩食。前菜:醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯(4件)三色前菜評語:不是人人都接受到生食醬油蝦,所以4隻絕對足夠,蝦十分鮮味,配上醬油汁,味道剛好👍推薦:⭐⭐⭐⭐小食:選擇 韓式豬頸肉評語:帶點微辣,豬肉入味,正😋推薦:⭐⭐⭐⭐⭐炸雞:年糕炸雞 (1份)評語:帶點辣,雞十分脆口;食這食物記住戴手套,如果唔係會黐到成手都係🤤推薦:⭐⭐⭐⭐⭐蜂蜜提子脆米炸雞(半份)後加👅評語:點比阿囡食,我試過,十分甜,重蜜糖味;雞同樣香脆可口,炸雞必食👍👍👍推薦:⭐⭐⭐⭐⭐吹脹芝士牛肉野菌沙律評語:十分特別,一個很大的波,配上牛肉沙律;侍應話切咗個波之後連同牛肉一齊食👍👍👍推薦:⭐⭐⭐⭐⭐鹵豬手粉絲鍋(豬骨湯底)評語:這款食物我覺得食落好舒服,可能多炸野,再食這款感覺舒服🥰推薦:⭐⭐⭐⭐⭐泡菜鰻魚拌飯評語:鰻魚控必食😍推薦:⭐⭐⭐⭐⭐牛肉石窩飯評語:唔係唔好食,只是對比其他食物,這款比較普通推薦:⭐⭐⭐⭐奶油芒果窩夫評語:甜品控至愛,味道配合剛好😍😋推薦:⭐⭐⭐⭐⭐韓國啤酒Terra評語:唔係我飲

前菜:
醬油蝦配糖心蛋手握紫菜飯(4件)
三色前菜
推薦:⭐⭐⭐⭐

小食:
選擇 韓式豬頸肉
評語:帶點微辣,豬肉入味,正😋

炸雞
年糕炸雞 (1份)

蜂蜜提子脆米炸雞(半份)後加👅

吹脹芝士牛肉野菌沙律
推薦:⭐⭐⭐⭐⭐

鹵豬手粉絲鍋(豬骨湯底)

泡菜鰻魚拌飯
評語:鰻魚控必食😍

牛肉石窩飯
評語:唔係唔好食,只是對比其他食物,這款比較普通
推薦:⭐⭐⭐⭐

奶油芒果窩夫
評語:甜品控至愛,味道配合剛好😍😋

韓國啤酒Terra
評語:唔係我飲,但我認為黎到呢度可以飲特別既野飲
推薦:⭐⭐⭐

紅柚荔枝梳打, 青蘋果熱情梳打, 藍柑白桃梳打
評語:十分大大大大杯,超大滿足,爽
推薦:⭐⭐⭐⭐⭐

總評:⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (可以再食😋)

小火焰韓式咖啡廳 (樂富廣場)

#小火焰韓式咖啡廳 #樂富美食 #openrice #韓國食物 #oppa #collar
Dinner
Celebration
Birthday
2022-06-05 37 views
作為教主的門徒,門口咁大個教主廣告立牌,仲要係新開的韓店,小胖一定要去試下🤭佢的菜款比一般韓店多,拌飯,石鍋飯,人蔘雞湯等係基本,但佢仲有其他,例如炸紫菜卷,卡邦尼年糕,淮山麵等小胖和友人二人,就點了一份泡菜餃子淮山麵,柚子明蝦水冷麵,忌廉蟹餅和一個小蛋糕,當然仲有教主嘅氣泡水😍佢的泡菜餃子十分大件,咬落有濃濃嘅辣泡菜味,麵條亦十分入味,微辣,口感偏軟熟,份量適中。夏天就當然要食水冷麵,佢的水冷麵有淡淡的柚子味,凍冰冰,配上水果件,口感清爽。價錢適中,味道還可

價錢適中,味道還可

2022-06-05 39 views
#小火焰韓式咖啡廳 #美食家水晶的尋食日記 #晶食評 難得放假,去唔成長洲,咁就去周圍食吓好西啦,今日就去咗樂富的小火焰韓式咖啡廳啦😊😊😊叫咗個蟹膏海鮮炒年糕,同埋一個爐版燒布朗尼😋😋😋蟹膏海鮮炒年糕呢個炒年膏本身有芝士汁,好香🤤🤤🤤另外年糕QQ張張咁好有咬口,值得一試👍👍👍爐版燒布朗尼睇Menu見到有燒Brownie咁過癮就叫來試吓啦,最頂上面係雪糕,中間係Cream,最下尾係Brownie,旁邊再會有啲脆米,食的時候如果將雪糕同brownie撈埋一齊來食,真係會有冰火交融的感覺的😳😳😳
#小火焰韓式咖啡廳
#美食家水晶的尋食日記
#晶食評

難得放假,
去唔成長洲,
咁就去周圍食吓好西啦,
今日就去咗樂富的小火焰韓式咖啡廳啦😊😊😊

叫咗個蟹膏海鮮炒年糕,
同埋一個爐版燒布朗尼😋😋😋

蟹膏海鮮炒年糕

呢個炒年膏本身有芝士汁,
好香🤤🤤🤤
另外年糕QQ張張咁好有咬口,
值得一試👍👍👍

爐版燒布朗尼

睇Menu見到有燒Brownie咁過癮就叫來試吓啦,
最頂上面係雪糕,
中間係Cream,
最下尾係Brownie,
旁邊再會有啲脆米,

食的時候如果將雪糕同brownie撈埋一齊來食,

真係會有冰火交融的感覺的😳😳😳
  • 蟹膏海鮮炒年糕