2018-12-09 337 views
想到食壽司、刺身,便想起五月搬到山林道隔離舖頭的味一番,原來已經經營了廿三年,喜愛日式料理的朋友應該不會陌生吧。新裝修以木色為主調,一入門便見到師傅在壽司吧處理多款新鮮飛機運到的日本海鮮,很是吸引。 首先當然要點特上壽司定食,另點多兩道定食,每款套餐包新鮮蔬菜沙律、麵豉湯、師傅自家製的前菜及茶碗蒸,每道菜味道都恰到好處,誠意十足。 今天特上壽司定食有8件,包括金目鯛、油甘、深海池魚、拖羅、魷魚、甜蝦、帆立貝壽司及海膽軍艦,還有一小碗魚生飯,件件新鮮甜美,海膽及拖羅入口有溶化感覺,真是大滿足。 串燒定食會因應食材及保持新鮮感而轉主題,今天就是雞肉串燒,包括有雞中翼燒得香口,皮脆肉嫩,真係要唱返句「燒雞翼,我真係鍾意食」。自家製雞丸內有雞軟骨,口感豐富,再點上加入日本生蛋的醬汁,又滑又有蛋香。塗上明太子醬的雞肉串雞肉一樣嫩滑,而且明太子味道很香濃。 牛肉涮涮鍋熱辣辣送上,牛肉半生熟,自己可以控制,喜歡熟的可以反轉放入鍋內,吃時打勻雞蛋令蛋液充滿整鍋,增加蛋香,牛肉亦更滑溜,配上白飯,這幾天天氣開始寒冷,吃了又飽又暖,好幸福。最後甜品選了鹽味雪糕及綠茶雪糕,
想到食壽司刺身,便想起五月搬到山林道隔離舖頭的味一番,原來已經經營了廿三年,喜愛日式料理的朋友應該不會陌生吧。新裝修以木色為主調,一入門便見到師傅在壽司吧處理多款新鮮飛機運到的日本海鮮,很是吸引。

串燒定食

牛肉涮涮鍋熱辣辣送上,牛肉半生熟,自己可以控制,喜歡熟的可以反轉放入鍋內,吃時打勻雞蛋令蛋液充滿整鍋,增加蛋香,牛肉亦更滑溜,配上白飯,這幾天天氣開始寒冷,吃了又飽又暖,好幸福。最後甜品選了鹽味雪糕及綠茶雪糕,清清甜甜的完成今天的午餐。特上壽司定食套餐不到$200,非常超值,其餘兩定食也只須$98,午市沒有加一,真是太棒了。

牛肉涮涮鍋

鹽味雪糕及綠茶雪糕

舖內有3間獨立的VIP房間,裝修充滿日本風,舒適雅緻,適合2-4人、6-8人 及12-14人,2-4人細房晚市最低消費$2,500,價錢合理,想有獨立空間可以預先訂位。

#hkig
#味一番
#二人世界
#三五知己
#家庭聚會
Other Info. : 注:鄰近佐敦地鐵站 D出口,附近有咪錶位
2018-12-05
$140 (Lunch)
牛肉涮涮鍋
2018-11-19 214 views
朋友17:30臨時約食飯,嗰時佢已收工,自己就喺山林道返工收18:30,今個月又係朋友生日月,就諗住請佢食好啲,上嚟揾間就腳,又唔洗等咁耐咁啱呢間喺山林道,朋友又鍾意食日本嘢就揀左呢間Order:特上錦繡刺身 雞泡魚干 厚燒牛舌 x2串 日本雞肉丸 煙肉蠔卷 Sapporo 2杯埋單共$1.234好吃~雞泡魚干:夠林、夠味,非常好味,$88值嘅 日本雞肉丸:有生雞蛋做配料,見議一上枱先食,避免凍左貴又唔扺~特上錦繡刺身:因為想食海膽而order,7款刺身,每款2片,除海膽外,其他食落都唔新鮮,無味,但蝦頭之後可加工(炸/麵鼓湯 )我地揀左湯,但偏咸,飲左半碗就無飲唔好吃~厚燒牛舌:好銀,一啲都唔林,仲要有根 燒肉蠔卷:又係偏咸,蠔味似蠔屎味,唔鮮味
咁啱呢間喺山林道,朋友又鍾意食日本嘢就揀左呢間
Order:特上錦繡刺身
雞泡魚干
厚燒牛舌 x2串
日本雞肉丸
煙肉蠔卷
Sapporo 2杯
埋單共$1.234

好吃~雞泡魚干:夠林、夠味,非常好味,$88值嘅
日本雞肉丸:有生雞蛋做配料,見議一上枱先食,避免凍左

唔好吃~厚燒牛舌:好銀,一啲都唔林,仲要有根
燒肉蠔卷:又係偏咸,蠔味似蠔屎味,唔鮮味

特上錦繡刺身
2018-11-14
$620 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 雞泡魚干
2018-09-20 496 views
這店是我最喜愛的日本居酒屋店之一,由它以前最舊的店,在百利附近,只有5個坐位時就光顧。那時大家最喜歡排排坐吃滑蛋朱排飯,一光顧便是廿多年了,見證它由小店做到大。還未跟同胖老公一起時就時常帶他去,現在已經有我們的家庭還有小Hailey🐷這正是我們坐月後兩個月首餐出外吃的,就吃好一點😊點了1)牛舌:厚厚的有咬口,內裡仍然juicy2)煙肉蠔卷:煙肉一點也不油,蠔雖然沒有很大隻但都算肥美3)老公點的火炙鰻魚手卷:這是我第一次吃的,超好吃的說,鰻魚在內竟然还是脆皮的真有炭燒的感覺,勁!4)無骨雞翼:我相信這個沒有多少人識點,看餐牌很易就會略過。脆漿做得超薄!話明無骨雞翼,懶人之选5)雞皮串: 太乾了,㗰左6)炸軟殻蟹:不過不失,沒有什麼特別7)冷稻庭烏冬:必吃!✨✨✨是我吃過最好吃的冷烏冬!沒有之一!滑溜幼細,有嚼口不會淋淋的,還有就是烏冬汁一流,濃味的不是街外淡到水咁。溫馨提示: 可以問waiter 多取一兩份冷烏冬汁Service 好好,不停有人過來添水,不用叫的。如果這店一直在,往後幾十年我還是會帶著同胖老公來的,不過到時可能多了Hailey 🐷了 ❤️

點了
1)牛舌:厚厚的有咬口,內裡仍然juicy
2)煙肉蠔卷:煙肉一點也不油,蠔雖然沒有很大隻但都算肥美

5)雞皮串: 太乾了,㗰左

6)炸軟殻蟹:不過不失,沒有什麼特別

7)冷稻庭烏冬:必吃!✨✨✨

Service 好好,不停有人過來添水,不用叫的。

2018-09-10
$230 (Dinner)
  • 稻庭冷烏冬
2018-07-06 1115 views
好耐冇食日本菜。咁啱味一番新搬左左隔離舖。book左5人房最低消費也只系$2500咋。隔音👌房比以前多。唯獨是人手稍有不足。先吃一輪刺身。全部新鮮好味。再吃壽司。串燒。熟食。感覺全部也做得比之前好。鵝肝超大塊。膩了。我們一行5人食左超級多野食。超級飽。再加2支750ml sake同2罐汽水。人均都系$1200。抵食。性價比高。😋😋😋😋😋#日本菜 #日本料理 #居酒屋 #sake #sashimi #刺身 #sushi #串燒 #japanesefood #金目鯛 #牡丹蝦 #tora #tuna #oysters #日本蠔 #爐端燒 #相機食先

#相機食先
$1200 (Dinner)
  • 螢光魷魚
  • 鹽燒美國牛小排
  • 刺身
2018-06-28 844 views
已有一段日子沒來山林道吃飯了,發現有一間新的日本料理⋯看真一點,不~原來是在山林道已經營業了很久的一間日本料理~味一番重新裝修。因為之前吃過是不錯的,所以二話不說就入去試試。一進入店,感覺與以前不一樣,感覺高雅了,有VIP房。門口附近也放了一台雪櫃,放了多款清酒,非常給引。食品價格和味道也和之前一樣保持水準,價錢也和以前差不多,而在壽司吧後面位置,加設了一個爐端燒的位置,所以食物也多了選擇。吃完今天的晚餐後,我會再來的,因為除食品外,服務也是要一讚的。
已有一段日子沒來山林道吃飯了,發現有一間新的日本料理⋯

二人前刺身
安格斯牛肉串燒
2018-06-27
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
二人前刺身
安格斯牛肉串燒
2018-04-10 1010 views
公司裝置還沒完成每天都要出外用膳看了指示牌 本想要去吃越南菜可惜找不到 卻意外發現這家日本餐廳點了最簡單的鯖魚定食先送來沙拉、味噌湯、小菜、刺身鮭魚薄薄的三片 剛好一飽只想吃一點點魚生片的我鯖魚即點即燒 等了一會便送上熱騰騰 皮燒的剛剛好 香脆可口沾一下在旁的蘿蔔泥醬汁 酸酸的 很下飯這樣一份定食 68塊,在位於競爭激烈的尖沙咀中,算不錯,難怪很多ol也是點鯖魚定食
公司裝置還沒完成
每天都要出外用膳
看了指示牌 本想要去吃越南菜
可惜找不到 卻意外發現這家日本餐廳

點了最簡單的鯖魚定食
先送來沙拉、味噌湯、小菜、刺身

鮭魚薄薄的三片 剛好一飽只想吃一點點魚生片的我

鯖魚即點即燒 等了一會便送上

熱騰騰 皮燒的剛剛好 香脆可口

沾一下在旁的蘿蔔泥醬汁 酸酸的 很下飯
2017-11-06 1494 views
Lunch time嚟到山林道site visit😊 所以就到附近食野啦,見味一番仲有d位就入去食啦✌🏻 見lunch menu都係around 78-118蚊左右,選擇都幾多,有熟食同魚生刺身個d揀左四色魚生刺身丼($98)🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️包一碗味增湯同沙津,湯偏咸,但沙律夠fresh💁🏻💁🏻 四色魚生就average lar! 三文魚都幾肥美,tuna ok唔腥嘅👅 飯就小小暖,唔錯!最後仲有粒綠茶雪米糍✌🏻✌🏻

最後仲有粒綠茶雪米糍✌🏻✌🏻
2017-09-23 1410 views
今天同朋友一齊食下日本野,特登揀咗呢間口碑唔錯既餐廳,為繁忙既工作帶來一口喘息既機會。食物的確係唔錯既,刺身亦夠新鮮。本身都好享受呢頓晚餐,到差唔多要賣單既時候,老闆特別問隔離枱既食客滿唔滿意今晚既晚餐,係咪第一次黎,之後另外問佢地要唔要雪糕,個食客回應:好呀,想試下你地日本黎既雪糕。當下覺得老闆好窩心呀😊到我地賣單果陣,店員送上既只係兩粒雪米糍😭😭工作上已經受夠不平等待遇,點解食餐飯都係咁😭
食物的確係唔錯既,刺身亦夠新鮮。
當下覺得老闆好窩心呀😊
到我地賣單果陣,店員送上既只係兩粒雪米糍😭😭
工作上已經受夠不平等待遇,點解食餐飯都係咁😭
2017-09-11 920 views
成大班同事一齊食lunch岩岩有間房可以比我地靜靜地傾下計食下野饅魚飯好好食 👍🏻夠入味!魚生都新鮮但份量較細而且前菜的沙律同魚生都幾好食👍🏻環境整體黎講都唔錯不過就冇咩service可言乾淨程度講真就麻麻環境都較細小Suitable for lunch and small table dinner
成大班同事一齊食lunch

不過就冇咩service可言

乾淨程度講真就麻麻
環境都較細小

2017-05-19 1596 views
山林道有好多野食,好多間都好似已經好多年,我們就入左去味一番,因為突然之間好想食壽司!!當然就一定會叫廚師拍板啦,我們就叫左大,有十件。男朋友問左每一件魚係咩魚,但我真係無記下來,但每一件都十分新鮮呀!仲有件係象拔蚌,超級爽甜,好鐘意食呀!之後仲有叫左辣酒煮螺,個汁好好味,而且好香,仲有蘿蔔伴隨,好入味,我飲哂個汁,我當湯飲。仲有叫左稻庭冷烏冬,煮得剛剛好呀,唔會太淋唔會太硬,有太量蔥花和薑絲。最後就係另一極力推介燒牛肋骨,對我來說是很好,因為我唔喜歡太熟,d 個熟度對我合適。而且因爲我喜歡有小小筯位,咬落去有小小口感。而且當然個汁好重要,唔似出面食開既燒牛肉汁,小小甜咁,但個汁都好有牛肉味,所以我覺得這個值得推介,而且價錢唔太貴,可以食到有質素牛肉。到最後仲有雪糕送呀,有好多味比你擇呀,我要左菠蘿同椰子味。
當然就一定會叫廚師拍板啦,
我們就叫左大,有十件。
仲有件係象拔蚌,超級爽甜
,好鐘意食呀!

仲有叫左稻庭冷烏冬,煮得剛剛好呀,
唔會太淋唔會太硬,有太量蔥花和薑絲。

最後就係另一極力推介

到最後仲有雪糕送呀,有好多味比你擇呀,
我要左菠蘿同椰子味。

燒牛肋骨
燒牛肋骨
2016-11-18 2017 views
朋友請食飯,帶左我去佢大學時期常去午餐的日本餐廳,原來這餐廳開業廿多年。先叫了一客魚生拼盤,魚生是日本直送,完全有日本的味道,個人好怕在香港吃海膽,但這裏的海膽刺身很鮮,入口溶化,正!其他魚生都有水準!鵝肝多士味道一流,好脆好香!鹽燒牛舌,爽口濃味,配上檸檬汁,唔會太漏!個人最愛燒雞皮串,脆得不得了!朋友至愛嘅炸雞翼,order完一客再一客,雞翼去骨切件,細心,配上味椒鹽,香口,配合啤酒一流!最後order冷稻庭烏冬,完美的總結!

鵝肝多士味道一流,好脆好香!

鹽燒牛舌,爽口濃味,配上檸檬汁,唔會太漏!

個人最愛燒雞皮串,脆得不得了!

最後order冷稻庭烏冬,完美的總結!
  • 刺身
  • 稻庭冷烏冬
2016-10-05 1498 views
第一次來味一番,原來應該係高價日本野。不過質素幾好,係性價比低啲。$168既加拿大海膽竟然得兩格不過係好食過平時自己買嘅$148既特上魚生飯就ok啦,冇咩特別。不過個侍應係咁收啲碗碗碟碟,未食完就收有啲尷尬
第一次來味一番,原來應該係高價日本野。
不過質素幾好,係性價比低啲。
$168既加拿大海膽竟然得兩格

不過係好食過平時自己買嘅
$148既特上魚生飯就ok啦,冇咩特別。
不過個侍應係咁收啲碗碗碟碟,未食完就收有啲尷尬
2016-10-04
$300 (Lunch)
2016-06-23 4872 views
行過路經入去吃一個日式午餐。刺身食一個熒光魷魚,是否真的在夜間/深海能幽幽發光呢? 卻是不知也不重要的,個名如何有噱頭,還是味道實際。只見幾塊飽滿的魷魚置於盤內,吃的時候,口感微微冰涼,極為爽脆,有種很新鮮的鮮甜味道。兩串燒牛舌,表面微焦,加點檸檬汁,味道更見清新,吃落溫熱,口感煙韌,也幾入味,不俗。炸秋刀魚骨就很少吃,因為以往吃的都是炸三文魚骨。但十分香脆,而且內裡有秋刀魚那種獨有的味道,咸香而味美。

2016-06-09 5519 views
朋友係日本迷,季節限定秋刀魚刺身點都要來試下。季節限定真係好受歡迎,問過好多餐廳終於比我地book到呢間餐廳最後一條秋刀魚刺身...餐廳喺山林道,好易搵,店內裝修都有日本feel。雖然最後一條秋刀魚,但絕對冇另我地失望。魚肉好新鮮,冇乜腥味,肉質都好鮮嫩,唔會一舊舊粉咁。廚師刀功了得,咁細條魚都切得咁有水準,佩服。唔好以為食晒啲肉就算,啲骨仲有得繼續食噶!可以炸食可以湯食,但侍應話湯食會腥。全部食晒佢,唔浪費!(都對得起個價錢啦)三文魚刺身厚切,肉質鮮美,不錯。明太子釀雞翼,我真係第一次食,雞翼入邊有肉真係好特別!唔知大廚點塞落去呢?裝盤都好靚,檸檬汁的酸味中和返啲甜味,口感一流。雖然價錢唔算平,但食到季節限定都係開心的。

餐廳喺山林道,好易搵,店內裝修都有日本feel。

秋刀魚刺身
三文魚刺身厚切,肉質鮮美,不錯。

雖然價錢唔算平,但食到季節限定都係開心的。
2015-06-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
秋刀魚刺身
2015-04-04 9061 views
女朋友好鐘意食日本菜, 生日年年必食日本菜, 而我只要努力找一間能提供新鮮好味日本菜的餐廳便可。 今年我選定了這間味一番, 因為近女朋友放工後來, 最近她OT得很晚呢! 連生日正日也不能放假, 看得我超心痛, 幸好依間味一番沒有令我倆失望。我們點了: 一客加拿大海膽刺身, 刺身十分肥美而且很鮮甜沒有苦澀味配以青瓜片, 口感清新, 光是女朋友一人便可以KO一客刺身了, 她還說一點都不覺漏。 甜蝦刺身也是相當的肥美而且蝦肉爽口彈牙, 有淡淡的鮮甜味, 不用加任何調味亦可。刺身沙律配沙律醬, 有多款刺身混合切成粒, 拌勻沙律醬配沙律菜一起食, 雖然這個刺身很多, 但味道一般, 感覺刺身不太新鮮而且沙律醬下得太多了, 感覺很肥很漏!熱食方面點了雞翼, 雞翼醃得不錯, 很入味, 外面炸得香脆微濃, 雞肉也很滑還保持相當的水份不會乾身; 炸雞軟骨, 雞軟骨很香口可惜比較細件, 我想配啤酒是一流的, 可惜我們都不太好酒, 吃多一兩粒便覺得很油和漏! 整體這裡的刺身也相當新鮮而且味道不錯, 而家仲做緊優惠, 用信用卡埋單有88折, 不錯的一個選擇啊!! 而且這悝給人的感覺像傳統的居酒屋, 我看侍應,

整體這裡的刺身也相當新鮮而且味道不錯, 而家仲做緊優惠, 用信用卡埋單有88折, 不錯的一個選擇啊!! 而且這悝給人的感覺像傳統的居酒屋, 我看侍應, 主管還是老板會很主動和客人聊天和飲酒, 而且這裡不限時, 人流也不算多, 坐耐D都不怕。