2019-01-22 59 views
約了在佐敦工作的朋友吃飯、一向知道山林道有不少餐廳、今天帶我來到一間新的日本餐廳「味一番」、地方倘大、木系裝潢整潔舒適、店員亦殷勤有禮。我們各自點了個午餐、還是選擇了最愛的銀鱈魚西京燒定食$168。銀鱈魚魚肉非常滑、完全符合了我的期望、滿足!另外試了店員推介的赤幹刺身、白身魚切得薄薄透明的、沾酸汁吃、魚肉結實偏爽。八爪魚刺身比較少吃、比赤幹更爽口鮮味。燒白菌好juicy、味道不錯。最後還點了柚子雪芭、以新鮮柚子制成、吃到點點柚子皮、酸甜清新、非常推介。

八爪魚刺身比較少吃、比赤幹更爽口鮮味。

燒白菌好juicy、味道不錯。

$200 (Lunch)
2019-01-22 53 views
蒜片牛柳粒定食牛柳粒肉味頗濃,肉質也軟身;蒜片炒得略嫌乾,墊底的芽菜和蘿蔔絲炒很腍身入味。前菜、沙律、麵豉湯中規中矩,猶以日式蒸蛋較出色,蛋香滑溜。綜合而言,此定食定價$88性價比很高。店員推介是日有赤幹魚刺身,我們也點了一份試試。後來上網查看才知赤幹屬白身魚,本身比較清淡。薄切赤幹蘸上酸汁後更為鮮甜。八爪魚足刺身有點黏口、食落有嚼勁,配點wasabi同吃更具風味。個人很喜歡吃銀鱈魚西京燒,此店的出品也沒有讓我失望。雖然表面有點焦燶,但無損其甘甜嫩滑,佐飯一流。燒日本青椒仔保留了水份,水準不俗。店員們多次主動加水,送來食物時也會稍作介紹。結賬時還額外送上柚子雪芭,很美好的用餐體驗。
蒜片牛柳粒定食

個人很喜歡吃銀鱈魚西京燒,此店的出品也沒有讓我失望。

雖然表面有點焦燶,但無損其甘甜嫩滑,佐飯一流。

燒日本青椒仔保留了水份,水準不俗。

Lunch
2019-01-14 57 views
日本菜經常都係同一味有點悶?得知山林道《味一番》有廚師發板而且係比較少食魚類,甘特別就去闖一闖了。 裝修以淺木色簡約為主,門前酒吧位,而背後有一系列燒酒,人多還有房提供添 - 夠哂私隱! 在好奇問職員,得知這裡原來已有24年歷史了! 套餐有3個而我簡了 — 有烏冬、日式湯及甜品而其中魚生就是飛機貨 - 由日本即送到 —— 好鮮呢,仲要不時不購,不時不吃理念, 師傅少點資歷也不行啦! 魴鮄魚 伊佐木 皮剝魚 金目鯛 鮮鰈魚邊深海池魚 帆立貝牡丹蝦 加拿大海膽中拖羅卷物 廚師安排由淡至濃,首先來白身魚 -豐富的膠質,口感彈牙,熱量又低。 口味雖然清淡但不腥,而且配有紫蘇葉、柚子等帶出有優雅的鮮味。濃味有齒夾留香,其中牡丹蝦上配有蝦腦那種回味真的再想點一客! 海膽在口內慢慢溢出來,完全不腥!而中拖羅就像大棉枱搬大、又沒有根 (血管)。 整頓飯跟師傅、職員都有講有笑,其他客人仿佛似常客搬,很投入,邊喝酒邊高談闊論, 值得再過嚟了!

魴鮄魚

牡丹蝦
加拿大海膽
中拖羅

卷物

早幾日朋友約咗我去尖沙咀食飯佢話山林道有間好味嘅日本料理我就一直跟住佢行啦終於去到喇🤩其實有時經過都見到知道開咗好多年但從未入過去食今次食完覺得要分享俾大家同讚下佢一間無論係食材同烹煮都係一絲不苟嘅居酒屋一坐低見到好多清酒同日本Whisky放曬係到啊♥️🍶有十四代♥️好想飲啊😌由店員為我地推介咗seasonal嘅刺身同壽司另外朋友再揀咗少少野食,我就坐定定等食一開始就係食啲前菜沙津有煙鴨胸薯仔沙津、牛舌仲有⋯呢個🥗蔬菜碟係用日本椰菜好清甜好脆配少少檸檬汁已經好味平時唔食蘿蔔嘅我食曬兩條我本身好怕生蘿蔔嘅味但只要配上秘製嘅麵豉醬唔只去咗陣青味仲帶出埋蘿蔔嘅甜味好意想不到👍🏻之後就係刺身喇♥️首先係池魚,爽口,帶油香,好鮮甜拖羅♥️♥️♥️呢個真係好好味魚油香好重,有入口即溶嘅感覺好甘香,超肥美(我到呢刻都仲回味緊)之後係金目鯛😍冬天係金目鯛嘅季節,超肥美輕輕燒一下皮仲令到油脂本身唔會好爆發嘅都食到油香♥️好細心之後到壽司🍣喇♥️(由左邊食起)海膽下面除咗紫菜仲有魷魚海膽好甘香肉厚好肥美馬鮫魚壽司♥️又係好肥美好香赤貝壽司入口爽脆好鮮甜之後就係左口魚爽口甘甜👍🏻肉質結實好滿足之後就到爐端燒喇係牛舌啊😍濃濃嘅
早幾日朋友約咗我去尖沙咀食飯
一間無論係食材同烹煮都係一絲不苟嘅居酒屋

一坐低見到好多清酒同日本Whisky放曬係到啊♥️🍶
有十四代♥️好想飲啊😌

由店員為我地推介咗seasonal嘅刺身壽司
另外朋友再揀咗少少野食,我就坐定定等食

一開始就係食啲前菜沙津
有煙鴨胸薯仔沙津、牛舌仲有⋯

呢個🥗蔬菜碟
唔只去咗陣青味仲帶出埋蘿蔔嘅甜味
好意想不到👍🏻

之後就係刺身喇♥️
池魚

首先係池魚,爽口,帶油香,好鮮甜
大拖羅

拖羅♥️♥️♥️呢個真係好好味
魚油香好重,有入口即溶嘅感覺
好甘香,超肥美
(我到呢刻都仲回味緊)
金鯛魚

之後係金目鯛😍
冬天係金目鯛嘅季節,超肥美
輕輕燒一下皮仲令到油脂本身唔會好爆發嘅都食到油香♥️好細心
壽司🍣

之後到壽司🍣喇♥️(由左邊食起)
海膽下面除咗紫菜仲有魷魚

雞翼

黃油雞翼👍🏻師傅係燒嘅時候輕輕灑上少少鹽
已經好香好好味喇
蘆筍

蘆筍我就不嬲都鍾意食㗎喇!
爽脆清甜👍🏻

最後仲送咗個雪糕球俾我食
係海鹽味♥️♥️♥️☺️係我鍾意嘅味

一開頭覺得舖面好似平平無奇
但入到去只要用心留意會發現好多細心位
侍應對客人嘅細心、師傅對食物嘅細心👍🏻
明白咗點解坐係附近嘅全部係熟客
什至整間餐廳嘅客人大部分都係熟客
因為呢間店值得客人回頭
2019-01-09
$600 (Dinner)
大拖羅
  • 鯛魚湯泡飯
  • 牛舌爐端燒
  • 燒雞肉腸串
  • 海鹽雪糕
左口魚 平目魚薄切,𩶘魚,間白,油甘魚腩壽司,中拖羅壽,鵝肝雞翼"妄想 這裡有天 會由樹 變成路一醒覺 經已殺出 這條路"無錯, 聽聽下歌就黎到山林道呢條路, 個肚打晒鼓, 見到呢間門面幾靚既味一番, 見前面等緊一張枱, 好快有得食就埋去喇有吧枱位置坐, 一路觀賞師傅即席揮毫一路食高質正野😍左口魚薄切 - $125咁新鮮時令既左口魚, 只係百幾蚊就有得食, 緊係要叫番碟啦👍師傅刀功好利害, 每片都厚薄均勻, 入口即溶咁🙈上錦繡刺身 - $388有𩶘魚, 間白魚, 油甘魚, 仲有牡丹蝦同帶子添, 加埋d 食用花作點綴襯托, 顏色既運用同擺碟已令人一見鍾情😍每款刺身當然係又新鮮又大件, 非常飽滿甜美👍油甘魚腩壽司 - $38/pc, 中吞拿腩壽司 - $120/pc大大件刺身放喺壽司飯上面, 完全係蓋過晒d 飯睇唔到🙈而且刺身非常厚身, 魚腩位極為惹味, 一放入口魚脂香味即時爆發😍鵝肝雞翼 - $78/pc師傅不但細心地去左骨, 而且更加釀入左鵝肝喺雞翼入面, 雞皮亦燒到金黃色非常香脆👍豚肉萬能蔥卷 - $28, 厚燒牛利 - $58豚肉雖然好香好正, 但少不免會有d 油膩感, 中間夾住萬

"妄想 這裡有天 會由樹 變成路
一醒覺 經已殺出 這條路"

有吧枱位置坐, 一路觀賞師傅即席揮毫一路食高質正野😍

左口魚刺身

左口魚薄切 - $125

上錦繡刺身
上錦繡刺身 - $388

鵝肝雞翼2串

鵝肝雞翼 - $78/pc

豚肉萬能蔥卷 - $28, 厚燒牛利 - $58

豚肉雖然好香好正, 但少不免會有d 油膩感, 中間夾住萬能蔥呢個配搭正正解決左呢個問題😍牛利超級厚身, 一咬落去非常爽嫩, 非常juicy🤤

食多串雞軟骨先😋

鰻魚炒飯
鰻魚炒飯 - $148

最後用個炒飯塞滿埋個肚剩低既空位, 炒飯粒粒分明, 非常乾身, 鰻魚粒份量都好多, 最重要係一上枱果陣係熱辣辣, 氛香撲鼻👍
自家制雪糕同埋雪葩點可以錯過😝
左口魚刺身
上錦繡刺身
鵝肝雞翼2串
鰻魚炒飯
2019-01-03 86 views
今日老婆生日,同佢出去睇燈飾順便尖沙咀食飯慶祝!朋友介紹山林道有一間日本料理幾好就過嚟試吓啦!睇落裝修很新淨,座位闊落坐得舒服!又夠空間感又夠靜,最啱兩公婆撐枱腳什麼都未叫他們就先來一個前菜!前菜有青瓜蘿蔔條配醬汁,個醬汁好味喎!同事應問一下原來是他們自己調製的,好難形容是什麼味道總之就好味啦!仲有牛舌添!老婆最鍾意食日本蕃茄,所以來一個日本溫室蕃茄沙律!這個蕃茄10分香甜!雞泡魚干,是給我的!係我最鍾意食嘅送酒小食,熱辣辣!點埋沙律醬正廚師發板壽司套餐:金木叼,帶子,鯖魚,仲有一個唔記得咗係咩!魚生新鮮,厚切,反而壽司飯幾好味!小小醋味加埋厚切海鮮,口感味道都一流!最後來一個特別為我老婆叫嘅苦瓜炒蛋!因為佢實在太鍾意食苦瓜!見到餐牌竟然有得叫!生日梗係要食苦瓜慶祝下啦!佢話勁好味,梗係啦人哋嘅苦瓜唔係街市嘅苦瓜喎,這個有驚喜最後還送上雪糕甜品!完美的生日飯!老婆10分鍾意!

最後還送上雪糕甜品!完美的生日飯!老婆10分鍾意!
2019-01-03 87 views
今日朋友生日帶佢去食好嘢!同佢去已經有幾十年歷史已有新裝修嘅日本料理!其實這間店舖我已經幫襯左好多年,因為之前在附近工作嘅關係現物色到呢間傳統又正嘅日本料理!因為出邊太多選擇,但係要食正嘢梗係去食呢間!他們剛剛全新裝修半年左右搬左過隔離少少的舖位!新裝修當然特別舒服過人啦!一如以往,首先每一台都想來一個前菜!他們的前菜醬汁係師傅親自調製,出邊的確真係食唔到!更新鮮蔬菜10分夾螢光魷魚:師傅介紹今日新鮮運到,梗係唔好錯過啦!鮮味十足!赤背刺身,吞拿魚刺身, 池魚刺身:都係師傅推介,其實我都係最鍾意食師傅推介,因為師傅好專業一定介紹啲最新鮮嘅食材俾我哋!每天肉都很厚,非常新鮮鮮甜,特別係池魚,正!再叫多一份廚師發板的壽司一人分!裏面有四件壽司!當然件件都係食魚是配搭過,又味道淺開始食到味道濃,更能食到佢哋跟新鮮嘅真正味道燒牛舌,燒鱔:除咗刺身佢哋仲有串燒,即叫即燒,會等得耐一點,但係都絕對值得!肉厚!特別係魚,焼出來勁香,還帶一點魚油!這裏好多不同嘅選擇由廚師推介,同出邊食廚師發板整個套餐有分別,因為呢度仲可以自己揀想食刺身定係壽司等等類別!可以揀選自己想食乜嘢!

螢光魷魚:師傅介紹今日新鮮運到,梗係唔好錯過啦!鮮味十足!

2018-12-23 100 views
山林道的餐廳琳琅满目,而好食的餐廳都有很多,今晚朋友介紹咗呢間日本餐廳 味一番,聽個名都好吸引。餐廳位置方便易搵,裝修簡約高格調。我地今晚被安排坐在吧台,可以睇住師傅整野食。我地叫咗個小食,汁煮牛脷,味道濃郁,入味軟稔。左口魚薄切,$125,晶藍通透,肉質彈牙爽口,魚香味濃郁,點醋汁食味道一流。上錦繡刺身,$388, 有五款刺身,甜蝦,𩶘魚,間白,帶子等,味道鮮甜嫩滑,新鮮美味。油甘魚腩壽司,$76/兩件,嫩滑鮮甜,飯粒煙韌香甜。中拖羅壽司,$240/兩件,拖羅雪花油脂分佈平均,入口油脂香味散發。厚燒牛脷,$58,即燒多汁,嫩滑鮮甜,牛肉味濃郁。豚肉蔥卷,$28, 豚肉燒得香脆,咬落香甜,蔥清甜爽口,口感層次豐富。鵝肝燒雞翼,$68/串,鵝肝軟稔濃郁,油脂香味散發,雞翼燒得香脆入味。雞軟骨串,燒得卜卜脆,入口香脆。

餐廳位置方便易搵,裝修簡約高格調。
我地今晚被安排坐在吧台,可以睇住師傅整野食。

我地叫咗個小食,汁煮牛脷,味道濃郁,入味軟稔。

油甘魚腩壽司,$76/兩件,嫩滑鮮甜,飯粒煙韌香甜。

厚燒牛脷,$58,即燒多汁,嫩滑鮮甜,牛肉味濃郁。

雞軟骨串,燒得卜卜脆,入口香脆。
忙左成個星期終於有個Cool Thursday抖下啦😵加上等左成年終於到年尾公司出雙糧🤩依然保持好心情😆🙌🏻適逢早前有朋友介紹呢間質素不錯吃😋鍾情日本菜既小肥🤩🐷🇯🇵還掂行開黎佐敦一於黎獎勵下自己啦☺️🇯🇵位於尖沙咀山林道既味一番日本料理喺佐敦站D出口經彌敦道行過黎亦十分方便☺️呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵除左高枱Bar位邊睇邊食之外😆👨🏻‍🍳唔想坐Bar位亦有其他散枱讓食客選擇☺️另外亦有包廂讓食客選擇☺️讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️店員亦好熱心體貼地招待😆氣氛亦配搭高質素既日式料理😋🍴白子刺身+安康魚肝呢兩款季節限定既刺身🐟🤩喺冬季最肥美既季節味道更為鮮甜☺️而且白子含有豐富營養🤪食落都特別滋補😝自家製雞肉串經大廚自家炮製既雞肉串☺️👨🏻‍🍳雞肉串夠哂入味脂肪比例均勻之餘🤤🐔沾上蛋黃一齊食帶出更多鮮味😋香蔥牛柳串牛柳燒得肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤配合香蔥亦增添更多口感🤤🐮豚肉萬能蔥卷豚肉脂肪比例剛好唔會話太肥膩☺️燒得有微微鹹香亦唔會太燶🐷🤤配合日本地道萬能蔥一齊食亦中和肉味無咁漏😋Lunch Set壽
忙左成個星期終於有個Cool Thursday抖下啦😵

麵豉湯內充斥住滿滿既蔥花同滑豆腐亦絕不馬虎☺️
茶碗蒸夠哂足料之餘🥚🤤
滿滿配料配合蒸得滑嫩入味既蒸蛋亦係充滿口感😋
而定食主菜亦賣相一流🤩🐟
以魷魚、甜蝦、劍魚腩、赤貝、
金線鯛、鯖魚既壽司組合🍣
以及三文魚、油甘魚既刺身配搭著亦相當豐富🤩
每款壽司刺身都即叫即製夠哂新鮮😆🐟
金線魚壽司
鯖魚壽司
熱咖啡
2018-12-20
$300 (Lunch)
壽司、刺身定食
魷魚壽司
金線魚壽司
2018-12-17 70 views
今個月太忙,難得可以食下好嘢。先黎一個份量重,哩個魚肝咬落去夠晒滑,咬落去又似芝士咁樣,好軟熟魚生夠晒新鮮,薄切得黎又夠晒甘味,爽口彈牙真係好正同佢一人一隻蠔試下,左邊係日本珍珠蠔,所以佢啲蠔汁係特別調過,帶有少許咸味。右邊嘅蠔就係平時食開嘅美國蠔,夠晒鮮味,正!哩個蟹蓋真係夠晒足料,蟹肉夠晒厚,仲加埋蟹籽,點埋醋食,認真惹味食日本嘢一定唔可以錯過嘅加州卷,哩個嘅份量較得夠晒好,飯唔會太多,餡唔會唔夠,牛油味新鮮,好味呀天婦羅蕃薯真係不得了,炸起嘅蕃薯咬入去嘅芯都係熱嘅,就算點嘅天婦羅豉油仲夠晒暖,食落淋得黎之餘,仲要暖笠笠咁樣,真係必試牛舌都係非常之咁爽口彈牙,一啲都唔韌,正!本身就覺好奇怪,點解飯團都係推介菜式之一,原來真係可以燒到個面脆,個心好軟,加埋特別嘅醬汁,真係未試過咁好食嘅飯團明太子串燒真係夠晒濃味,肉又夠晒嫩,正芝士年糕真心好味,皮脆,心就極流心
今個月太忙,難得可以食下好嘢。
魚肝

魚生夠晒新鮮,薄切得黎又夠晒甘味,爽口彈牙真係好正

生蠔

牛油果加州反卷

蕃薯天婦羅

燒牛舌

牛舌都係非常之咁爽口彈牙,一啲都唔韌,正!

燒味噌飯團

明太子串燒

明太子串燒真係夠晒濃味,肉又夠晒嫩,正

芝士年糕
芝士年糕真心好味,皮脆,心就極流心
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
魚肝
明太子串燒
芝士年糕
  • 味噌燒飯團
2018-12-17 84 views
山林道食肆林立, 今晚揀左呢間食日本料理嘅居酒屋開餐。居酒屋以淺木色為主調, 非常簡潔。 選擇左坐 Bar 枱位, 因為可以欣賞到師傅手藝, 製作唔同嘅壽司 & 刺身。前菜第一款: 牛舌。 牛舌煮到好腍身, 但由於係厚切, 所以都仲 Keep 到有爽口。 第二款: 蔬菜盤。 有椰菜、青瓜、蘿蔔, 非常新鮮, 咬落口 “索索” 聲, 配埋個特色醬汁食, So fresh ~~針魚刺身 + 炸針魚骨季節限定, 魚咀長到好似一支針咁, 魚身較幼長。 店員話係每日由日本產地直送, 所以每日只賣 5-6 條, 賣晒就冇。 好彩今晚早黎, 所以仲可以 Order 一條試下。師傅好細心咁片出魚肉, 薄薄咁片出十幾片。 魚味雖然唔算好豐厚, 但非常鮮甜, 而肉質較細嫩彈牙, 配埋師傅特別調製嘅刺身醬油 + 薑蓉, 魚肉嘅鮮味大大提昇。 食完針魚刺身, 個魚頭 & 魚骨仲可以炸黎食, D 骨炸到脆卜卜, 係好好嘅佐酒小食。特上錦繡壽司有8 款壽司 + 3 件卷物: 鮮帶子壽司、牡丹蝦壽司、加拿大海膽壽司、拖羅壽司、深海池魚壽司、金目鯛壽司、左口魚壽司、赤貝壽司 & 三文魚卷。牡丹蝦 非常肥美, 口感細綿
山林道食肆林立, 今晚揀左呢間食日本料理嘅居酒屋開餐。

針魚刺身 + 炸針魚骨

特上錦繡壽司

牡丹蝦 非常肥美, 口感細綿帶爽, 彈性十足, 味道甘甜濃郁。 加拿大海膽較大塊, 而且仲好厚身, 顏色呈橙黃, 味濃而口感滑溜。 拖羅肉質鮮嫩肥美, 無筋, 入口即溶, 油香味濃, 食完滿口油香。深海池魚絕對可以用 “清、甜、爽” 黎形容, 無論味道同口感, 都同一般池魚截然不同。 金目鯛油脂較平均, 肉質細膩肥美, 魚皮用火槍輕輕微燒, 散發陣陣魚油香味。 左口魚肉質結實, 有豐富魚油, 味道甘香鮮甜。 赤貝肥大, 肉質呈橙紅色, 色澤亮麗, 口感非常爽脆, 味道夠晒鮮甜濃郁。

煙肉蠔卷
煙肉油香完全迫出, 所以口感非常香脆。 蠔肉唔會過煮, 火喉啱啱好, 仍然保留到嫩滑多汁。 煙肉蠔卷可以一次過食到 2 種唔同嘅口感。

汁燒牛肋骨肉
將已醃製過嘅牛肋骨肉加上醬汁一齊燒, 嫩中帶點嚼勁, 而且非常惹味。

穴子天婦羅
外皮炸到金黃香酥, 內裡肉厚而又雪白軟嫩, 一 D 都唔油膩,

鯛魚湯稻庭烏冬

餐廳自家制嘅湯底, 用上大量鯛魚熬成奶白色嘅湯, 魚味鮮甜濃郁, 配上幼滑細膩嘅稻庭烏冬, 絕對係大滿足 !!
2018-12-13
2018-12-17 107 views
特別日子,梗係要食好啲啦!針魚刺身所謂不時不吃,每逢年尾入冬,就係食針魚最好月份。生長於北海道冷水區域的針魚,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,油分不會太多,非常適宜做刺身和壽司,魚骨炸香是佐酒佳品。特上錦繡壽司加拿大海膽、金目鯛、深海池魚、拖羅、左口魚、牡丹蝦…海膽色澤金黃、表面乾身、顆粒明顯、味濃、肉厚肥大、甘甜、零腥味,好味到心心眼。金目鯛肉肥而鮮美,無腥味。油脂含量適中,肉質細膩,在日本美食的煮魚料理中屬於高級魚。深海池魚是高級的刺身材料,入口質感爽脆,味道鮮甜。拖羅油脂豐富,無筋。左口魚魚肉結實,魚油豐富,入口濃郁甘香。牡丹蝦 - 高級刺身食材的代表。蝦肉香甜、肥厚,極富彈性,鮮爽無比。煙肉蠔卷煙肉香脆,蠔肉剛剛好煮熟,嫩滑多汁。蘆筍豚肉捲蘆筍爽脆,配合鹽香豚肉,簡單好食。汁燒牛肋肉串燒軟嫩多汁。辣酒煮蜆辣味適中,蜆肉好新鮮,煮嘅時間剛剛好,唔會過 “老”,好鮮嫩。蘿蔔鮮甜無比。穴子天婦羅海鰻肉厚,天婦羅面衣酥脆而不油膩。薑味雪糕三個字: 好夠薑!
特別日子,梗係要食好啲啦!

針魚刺身
所謂不時不吃,每逢年尾入冬,就係食針魚最好月份。
生長於北海道冷水區域的針魚,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,油分不會太多,非常適宜做刺身壽司,魚骨炸香是佐酒佳品。
炸魚骨

特上錦繡壽司
加拿大海膽、金目鯛、深海池魚、拖羅、左口魚、牡丹蝦…
深海池魚是高級的刺身材料,入口質感爽脆,味道鮮甜。
拖羅油脂豐富,無筋。
左口魚魚肉結實,魚油豐富,入口濃郁甘香。

煙肉蠔卷
煙肉香脆,蠔肉剛剛好煮熟,嫩滑多汁。

蘆筍豚肉捲
蘆筍爽脆,配合鹽香豚肉,簡單好食。

軟嫩多汁。

穴子天婦羅
海鰻肉厚,天婦羅面衣酥脆而不油膩。

薑味雪糕
三個字: 好夠薑!

2018-12-13
$600 (Dinner)
炸魚骨
2018-12-16 76 views
一踏入十月就想吃秋刀刺身,約了在九龍區,又不想太破費,於是決定向小店出發。秋刀魚刺生,吃完可以炸骨是Off menu的,因為餐廳會就時節進口不同魚,一問之下就確定有得吃特盛刺生,可按所需人頭計螢火魷魚,重口味之選另外點了一堆串燒都非常不錯,特別是白鱔,雖然貴一點但燒得很脆香,入口嫩滑之前看食評還有點擔心,舊post很多劣評,未吃過舊店,但新店整體質素不錯,是尖沙咀區難得不用迫人的地方,座位很闊落,服務周到。當日見不少人坐吧枱吃人頭計算的壽司,下次要試試!

秋刀魚刺生,吃完可以炸骨

特盛刺生,可按所需人頭計

螢火魷魚,重口味之選

當日見不少人坐吧枱吃人頭計算的壽司,下次要試試!
2018-09-30
今晚話係入冬以來最凍嘅一日,約咗中同飯聚話當年😂 由於我地都係日菜狂熱份子,所以就揀咗山林道呢間居酒屋形式嘅餐廳。一入門口就見到開揚嘅壽司bar table. 下次會request坐個到,咁就可以一路食一路同師傅交流食材料理心得🤝前菜、燒物、刺身、魚生等都一應俱全,我地兩個聽職員介紹每樣叫d,一枱都係🤩上菜速度都值得一讚,天氣凍真係乜都想熱辣辣擺落口,壽司除外啦🤣 個人最愛紐西蘭羊架♥️,火喉控制100分,因為烹調嘅火候同時間都極為講究,燒完依然鎖緊肉汁,羊架兩面燒得均匀,羊肉味濃而不膻,連埋芥末醬一齊食真係一流👍🏻👍🏻第二最愛係串燒👯‍♀️男人都係食肉獸黎,叫咗雞肉串、豬頸肉串,仲有大葱豚肉串♥️當中雞肉串好有驚喜,裡面竟然釀咗d爽脆嘅雞軟骨,令到整體口感即刻加分👏🏻 朋友就係豬頸肉fans,呢到都無令佢失望,面層有淡淡嘅蜜糖味,咬落特別軟滑爽彈惹味焦香👅👅刺身同壽司都比我平時係其他餐廳食嘅特別,以魚類為主。據我所知高質嘅刺身同壽司唔單止要有上乘嘅食材,仲講究刀工同埋擺盤🍣,今晚真係大開眼界,因為有幾種食材我係完全無接觸過嘅🙊其中包括鮟鱇魚干、油甘魚腩位、金目鯛等..各種魚刺身嘅鮮味各有千

燒羊架

雞肉串

豬頸肉串
大葱豚肉串

刺身壽司都比我平時係其他餐廳食嘅特別,以魚類為主。據我所知高質嘅刺身壽司唔單止要有上乘嘅食材,仲講究刀工同埋擺盤🍣,今晚真係大開眼界,因為有幾種食材我係完全無接觸過嘅🙊其中包括鮟鱇魚干、油甘魚腩位、金目鯛等..各種魚刺身嘅鮮味各有千秋!

刺身3點
壽司拼

燒🍙

整體我地都好滿意,價錢屬於中上,但食物質素絕對值回票價💎而且要讚一讚佢地服務態度超好,中間多次黎同我地加茶,又會主動介紹食物嘅料理方式,值得encore!下次有特別慶祝又多間餐廳揀嚕😌

燒羊架
2018-12-13 111 views
居酒屋俾人一般印象多半係串燒或者爐端燒等和風料理,但呢到本身種類繁多,菜式都非常多元化,由火候到調味都恰到好處。而且服務殷勤有禮🥰前菜有牛舌同鮟鱇魚干,唔講唔知原來佢嘅營養價值好高🤡因為係第一次食鮟鱇魚,戰戰兢兢放咗入口...沒半點腥臭味,質感軟綿,有d似鵝肝。所以可能煎香佢會更加出色👍🏻烘烤後嘅雞泡魚干肉質緊緻且鮮甜味明顯,微微炭烤再加蜜糖更凸顯佢嘅香味🐡餐廳食材同擺盤都傳承咗地道日本文化,好有心思💡刺身有即開赤貝、吞拿魚同埋深海池魚,賣相已經夠呃like,食落非常新鮮!👏🏻再黎壽司,建議由淡味食到濃味,次序順序為白身魚、貝殼類再食紅肉魚。視乎個人口味啦,我自己就最中意食帆立貝黑松露壽司👻好fusion嘅感覺,有創意仲效果唔錯添🤗串燒方面,新鮮熱辣,火候準繩!當中雞肉卷令我最👍🏻,佢以雞肉作為主食材,內藏切碎咗嘅雞軟骨,呢個新穎嘅變化令嚼感更加豐富。大葱豚肉嘅肉質比較嫩帶著肥瘦均勻嘅脂肪,豬頸肉燒得爽口,兩款嘅肉質都唔會燒得過火而乾柴。紐西蘭羊架又係Lam lam脷😌咬落去好juicy,燒得粉嫩,最重要調味恰到好處🤝燒飯糰鋪上一層薄味噌,紫菜香脆配埋飯焦一齊食,正🍘🍘整體來說,所有食

雞泡魚干

刺身

雞肉卷

紐西蘭羊架

炭燒豬頸肉
大葱豚肉

燒飯糰鋪上一層薄味噌,紫菜香脆配埋飯焦一齊食,正🍘🍘

燒飯糰

牛油炒露筍

整體來說,所有食物配啤酒或焼酎都好夾,好可惜細妹今日身體抱恙。廚師因應唔同食材而配搭不同醬汁,煮法、火喉都控制得宜,基本上係menu亂點都唔會中伏😂😂推薦🗣🗣
2018-12-12
雞泡魚干