2024-04-21 5 views
朋友介紹之下,來到了這間食店品嚐一下日本的浜燒,餐廳環境十分之明亮,座位與座位之間十分之闊落,加上店員熱情地招待也朋友聚會適合的地方 .這個套餐包括有餐前小食,海鮮,主食及甜品.前菜十分之開胃,配上自家製的醬汁。 為這一餐作出了一個美好的開頭。北寄貝以及鮑魚又十分之生猛,加上店員控制火候得宜令海鮮的鮮味提升了不少.日本燒蠔確實是一道令人讚賞的美食!日本以其優質的海鮮聞名於世,而燒蠔是其中一道經典的料理之一。日本燒蠔通常使用新鮮的生蠔,經過精心的處理和烹調,展現出獨特的風味和口感。日本燒蠔方法是將蠔放在炭火上烤,使其外皮微微焦香,令蠔味更加之突出.牛小排,肉味香濃,令人回味無窮.甲羅燒配上香脆的米餅,簡直就是最完美的配搭.火炙刺身丼魚香味十足.最尾的甜品,為這一餐作出一個完美的句號.

這個套餐包括有餐前小食,海鮮,主食及甜品.

牛小排,肉味香濃,令人回味無窮.

甲羅燒配上香脆的米餅,簡直就是最完美的配搭.

火炙刺身丼魚香味十足.

最尾的甜品,為這一餐作出一個完美的句號.

2024-04-20 14 views
除左飛去日本,香港都有吾少既日式餐廳,每次食完都吾會令人失望👍🏻 「秋田」除左鐵板燒仲有一般既日式料理可以選擇😋 好似D居酒屋咁飲杯清酒、叫幾個菜式同朋友一齊開心share,好開心呀~ 😘餐廳既燈光偏暗,無形中有種放鬆既感覺🤓好鍾意呢度,因為當晚由地面開始接觸負責接待既同事開始,到入到餐廳幾個店員都好好人,對餐廳既第一印象加晒分👍🏻食左刺身、沙律、前菜、浜燒等等,所有菜式都好好味😙 最印象深刻就係浜燒系列,新鮮之餘味道非常鮮甜,朋友同我都覺得超好味🤤 店員一邊燒緊一邊飄緊d香味過黎,成個過程好似睇緊表演咁,好精彩👍🏻

四月是我的生日月(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),有好多朋友仔約我吃飯🥹,好多謝你們為我慶祝🥰~吃過好多間鐵板燒,唯獨這間老牌的🇯🇵 秋田鐵板燒刺身專門店 𝐀𝐤𝐢𝐭𝐚 𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢, 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢,最令我留下深刻印象😗。師傅會為生日的客人在鐵板上寫上生日快樂🎂,也太厲害了吧😨😍~☆ 秋田二人前套餐🍽️$𝟗𝟓𝟎/位套餐包括: 沙律、魚籽鵝肝蒸蛋🥚、鮮活龍蝦🦞、原隻南非鮑魚或時令海鮮、香煎頂級鵝肝或香煎北海道帆立貝、龍蝦清湯、日本鹿兒島霜降和牛薄燒或厚燒、秋田炒飯、炒野菜、甜品,大滿足呀😍!!沙律🥗新鮮,並用胡麻醬調味。魚籽鵝肝蒸蛋🥚,蛋香豐富,口感嫩滑。鮮活龍蝦🦞,肉質結實又彈牙,用龍蝦的蝦膏調味,超美味的~必試~時令海鮮是蟶子,用明太子醬調味,蟶子爽甜,醬汁鹹香。香煎北海道帆立貝🥰,兩面焦香,帆立貝軟腍彈牙,好鮮美。日本鹿兒島霜降和牛薄燒🥩,肉質超軟腍,脂肪甘香,裏著香蔥和蒜,口感豐富又惹味。秋田炒飯🍳,由生米炒成熟飯,炒得乾爽,粒粒分明又入味呀~最後最後,戲肉登場囉🥳!!!! 師傅用雞蛋寫下生日祝福字句,超驚喜的~真心好厲害👍🏻~壽星更可以進入鐵板區瘋狂打卡拍照📷,留下好美好的回憶哦(≧▽≦)

☆ 秋田二人前套餐🍽️$𝟗𝟓𝟎/位

沙律🥗新鮮,並用胡麻醬調味。

魚籽鵝肝蒸蛋🥚,蛋香豐富,口感嫩滑。

時令海鮮是蟶子,用明太子醬調味,蟶子爽甜,醬汁鹹香。

香煎北海道帆立貝🥰,兩面焦香,帆立貝軟腍彈牙,好鮮美。

秋田炒飯🍳,由生米炒成熟飯,炒得乾爽,粒粒分明又入味呀~

最後最後,戲肉登場囉🥳!!!! 師傅用雞蛋寫下生日祝福字句,超驚喜的~真心好厲害👍🏻~壽星更可以進入鐵板區瘋狂打卡拍照📷,留下好美好的回憶哦(≧▽≦)!

甜品有紅豆班戟🥞及抹茶雪糕🍦,吃得滿足又開心,真心推介給你哦~
2024-04-07 15 views
秋田刺身日本料理 (尖沙咀)尖沙咀天文台圍8號2樓小樽漁港二人套餐季節沙律Seasonal salad水晶海草是一種透明的海藻,富含纖維和礦物質。它的質地輕盈,口感爽脆,並且具有微妙的海洋風味。甜合桃香甜味道和爽脆的質地非常適合與其他蔬果混合使用。小紅蕃茄具有鮮明的酸甜味道。它們的果肉多汁,口感爽脆,並且能夠提供額外的層次感和色彩對比。精選刺身五點Seasonal sashimi combo池魚王豐富的脂肪含量和鮮美的口感,肉質鮮嫩、鮮甜,入口即化。三文魚是刺身界的經典之一,其鮮豔的橙色和柔軟的質地使其成為人們喜愛的選擇。它具有豐富的脂肪含量,帶有淡淡的奶油味,非常美味。中拖羅是肉質柔軟,帶有微妙的甜味和鮮美的口感。左口魚肉質鮮嫩、口感豐富,帶有微妙的甜味和淡淡的海洋香氣。牡丹蝦其鮮豔的紅色和豐滿的肉質使其成為刺身盤的亮點之一。牡丹蝦的肉質細嫩、清甜,入口即化。鮮活南非鮑魚 (South African abalone):南非鮑魚以其豐富的口感和鮮美的味道而聞名。這種鮑魚的肉質鮮嫩,有著濃郁的海洋風味。北海道帆立貝 (Hokkaido scallop):北海道帆立貝是世界上最優質的帆立
秋田刺身日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號2樓

小樽漁港二人套餐

季節沙律
Seasonal salad

精選刺身五點
Seasonal sashimi combo

中拖羅是肉質柔軟,帶有微妙的甜味和鮮美的口感。

左口魚肉質鮮嫩、口感豐富,帶有微妙的甜味和淡淡的海洋香氣。

北海道帆立貝 (Hokkaido scallop):北海道帆立貝是世界上最優質的帆立貝之一。它們的肉質鮮嫩,帶有甜味和淡淡的海洋風味。

日本直送活生蠔 (Season Japanese live oyster):新鮮的日本活生蠔是海鮮愛好者的美食享受。它們的肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的海洋風味。

函館北寄貝 (Hakodate Hoki clam):函館北寄貝是北海道函館地區的特產。這種貝類肉質鮮嫩,帶有微妙的甜味和鮮美的海洋風味。

人氣蟹味噌甲羅燒 (Famous Kani creamy crab miso):這道人氣菜餚以蟹味噌為特色,是一種濃郁的蟹味醬料。這道菜結合了蟹肉的鮮甜和蟹味噌的濃郁,味道豐富而美味。

成田蒲燒鰻魚丼 (Narita eel with sweet soy over rice):成田蒲燒鰻魚丼是一道傳統的日本料理。這道菜使用蒲燒鰻魚,淋上甜味醬油,搭配飯食用。蒲燒鰻魚肉質鮮嫩,帶有濃郁的燒烤風味,與甜味醬油的配搭相得益彰。這道料理結合了海鮮和米飯的完美組合,味道鮮美且飽滿。

鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬 (Crab Meat & Cod Roes Udon):這道菜以新鮮的蟹肉和明太子蛋黃醬作為配料,搭配冷烏冬麵。蟹肉的鮮甜與明太子蛋黃醬的鮮味相互融合,為這道菜帶來豐富的口感和味道。冷烏冬麵的彈牙口感增加了整道菜的飽滿感。
2024-04-06 145 views
平時去尖沙咀食飯主要去幾個大商場,這次去了諾士佛台那邊吃日本菜。這一棟樓3層都是秋田系的,我們選的是二樓的秋田刺身日本料理。 餐廳環境典雅舒適,服務周到,上菜時店員會詳細介紹,用餐體驗蠻不錯的。我們點的2人套餐是札幌漁港套餐(988元),分量剛好。 季節沙律****餐前小食*****3點浜燒料理 *****生燒藍鰭吞拿魚下顎*****人氣蟹味噌甲羅燒*****火炙香蔥三色迷你海鮮丼****杏仁和綠茶奶凍*****季節沙律:典型日式前菜,清爽開胃。 3點浜燒料理:有鮑魚、凡立貝、寄貝和生蠔。南非鮑魚,用柚子胡椒烹調,味道特別,口感十足。 帆立貝,用sake、 海苔、牛油烹調,鮮甜。 北寄貝,可以連汁喝。 兵庫縣生蠔,鮮甜,陣陣海水味。 生燒藍鰭吞拿魚下顎:吞拿魚肉鮮嫩,下顎炸得脆脆,值得推薦。 人氣蟹味噌甲羅燒:甲羅燒蟹味濃郁,順口溜滑,好吃。 火炙香蔥三色迷你海鮮丼:三種魚燒得鮮嫩香口,再吃點飯,吃得飽飽的。 杏仁奶凍,綠茶奶凍:最後甜品,兩個奶凍都非常順滑,粘粘的,甜度剛好。店員推薦綠茶是廚師新創的,我們給100分。

季節沙律****
餐前小食*****
3點浜燒料理 *****
生燒藍鰭吞拿魚下顎*****
人氣蟹味噌甲羅燒*****
火炙香蔥三色迷你海鮮丼****
杏仁和綠茶奶凍*****

季節沙律:
典型日式前菜,清爽開胃。

3點浜燒料理:
有鮑魚、凡立貝、寄貝和生蠔。

南非鮑魚,用柚子胡椒烹調,味道特別,口感十足。

帆立貝,用sake、 海苔、牛油烹調,鮮甜。

北寄貝,可以連汁喝。

兵庫縣生蠔,鮮甜,陣陣海水味。

生燒藍鰭吞拿魚下顎:
吞拿魚肉鮮嫩,下顎炸得脆脆,值得推薦。

人氣蟹味噌甲羅燒:
甲羅燒蟹味濃郁,順口溜滑,好吃。

火炙香蔥三色迷你海鮮丼:
三種魚燒得鮮嫩香口,再吃點飯,吃得飽飽的。

杏仁奶凍,綠茶奶凍:

2024-03-19
Type of Meal
Dinner
2024-03-29 11 views
今晚約了朋友去了尖沙咀食日本料理,餐廳座位好舒服,服務態度好好,可以選擇在自己面前進行浜燒,亦可在旁邊浜燒。最終決定食札幌漁港浜燒套餐,什麼都有,前菜、沙律、浜燒海鮮、燒物料理、主食及甜品。鮑魚新鮮、爽口、彈牙。北寄貝清爽、鮮甜、肉厚。牛肉十分吸引,嫩口的澳洲牛胸肋骨肉可以灑下青檸檬汁增添香味,亦可點黃芥末醬試試。甲羅燒一向是我最喜愛的菜式之一,香濃的蟹肉加蟹膏,配上脆口米通,很美味。店員更推介用來拌飯,果然沒有介紹錯,令魚生飯生色不少。實在是很放鬆心情的一個晚上。
2024-03-28 9 views
今天去的餐廳位於尖沙咀內街,同一集團幾層樓可以食不同種類的飲食,主打日本料理,最近主推浜燒料理。沙律🥗沙律菜配芥末沙律汁,更有核桃、蕃茄仔等,十分清新。前菜✨海藻爽滑,酸酸甜甜;鵝肝甜甜的,入口即化,配清爽青瓜🥒。漬物十分爽口。浜燒海鮮 ✨鮑魚爽口彈牙,北寄貝清甜可口,生蠔🦪香滑多汁。浜燒料理✨牛胸肋骨肉🥩 香嫩。蟹🦀味噌甲羅燒入味,配有香脆米通。食事✨蒲燒鰻魚丼香滑嫩口。甜品🍮綠茶奶凍和綠茶雪糕,冰涼清香,結束了豐富的晚餐。

沙律🥗
沙律菜配芥末沙律汁,更有核桃、蕃茄仔等,十分清新。

前菜✨

浜燒海鮮 ✨
鮑魚爽口彈牙,北寄貝清甜可口,生蠔🦪香滑多汁。

浜燒料理✨
牛胸肋骨肉🥩 香嫩。蟹🦀味噌甲羅燒入味,配有香脆米通。

食事✨
蒲燒鰻魚丼香滑嫩口。

甜品🍮
綠茶奶凍和綠茶雪糕,冰涼清香,結束了豐富的晚餐。

2024-03-28 119 views
約了Banker食飯,佢哋出名識飲識食,帶咗我去尖沙咀多年老字號,秋田刺身日本料理,品嚐像極了廚師發辦節奏的浜燒🔥尖沙咀日料餐廳,設於樓上,有獨立升降機,卡位坐得舒服,掛了日式燈,給食客印象很好。店長還會細心為滿為客人浜燒,節奏掌握得很好,好像食廚師發辦一樣的享受,價錢合理,CP值很高。小樽魚港二人前套餐 $1,088季節沙律沙律裏的海葡萄,充滿鹹香,食落爽脆,沙律菜非常新鮮。餐前小食三點前菜水雲、鮟鱇魚肝、青檸啫喱水雲酸爽,相對清淡。鮟鱇魚肝入口Creamy,味道濃郁。青檸啫喱剛剛好可以清一下味蕾。精選刺身五點刺身擺盤精美,很有高級日本料理的感覺,柔潤有光澤。有我喜愛的三文魚、牡丹蝦、金目鯛、深海池魚、拖羅。牡丹蝦夠大隻,新鮮蝦身,爽口彈牙。金目鯛、深海池魚,魚肉很厚身又肥美,爽彈嫩肉,鮮甜無比。拖羅有魚香,甘香鮮味,厚切肥美,完全滿足到口感,油潤感提升了味道。三點浜燒料理北海道帆立貝到浜燒海鮮,北海道帆立貝,配搭鰹魚汁、清酒一起慢慢燒,帆立貝鮮甜,非常之新鮮。日本直送活生蠔岩手縣米奇蠔日本直送,活生蠔是信心的保證,岩手縣米奇蠔,味道都幾濃郁,肥美香滑的配搭。函館北寄貝芝麻漬、燒肉汁
小樽魚港
二人前套餐 $1,088

季節沙律
沙律裏的海葡萄,充滿鹹香,食落爽脆,沙律菜非常新鮮。
餐前小食
三點前菜
水雲、鮟鱇魚肝、青檸啫喱
精選刺身五點
刺身擺盤精美,很有高級日本料理的感覺,柔潤有光澤。
有我喜愛的三文魚、牡丹蝦、金目鯛、深海池魚、拖羅。
三點浜燒料理
北海道帆立貝

日本直送活生蠔
岩手縣米奇蠔
函館北寄貝
芝麻漬、燒肉汁
火候控制得剛剛好,函館北寄貝肉質鮮嫩多汁,清甜推介,也是我很喜歡的大隻肉厚。
人氣蟹味噌甲羅燒
造型趣緻可愛,喜歡吃日本味噌甲羅燒,蟹肉口感軟綿綿,配搭脆口鍋巴,入口即化,又有濃郁香味,超濃質地也很嫩。
鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
凍烏冬特別彈牙,撈起撈起撈到風生水起,撈勻食!師傅用鮮蟹肉同烏冬一齊撈,確保每條冷烏冬都均勻沾上明太子蛋黃醬,口感大滿足!
甜品
杏仁奶凍、十勝紅豆、芝麻雪糕
整體甜品高質,味道唔錯,軟滑奶凍杏仁味濃,嫩滑芝麻雪糕,已經好好味。
餐廳格調一流,最重要係服務滿分,相當好的日本料理餐廳,令食客覺得置身日本一樣。
$500 (Dinner)
  • 大拖羅
  • 精選刺身五點
  • 三點浜燒料理
  • 日本直送活生蠔
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
秋田喺尖沙咀嚟講,可謂屹立不倒!一棟四層,每層都專注食唔同嘅日本料理,包括omakase、鐵板燒、壽喜燒、居酒屋,今次就同朋友試吓佢嘅壽喜燒💕✨前付三品 (水雲醋、蟹膏豆腐、鵝肝)👉🏽水雲醋係酸酸甜甜嘅海藻類,非常開胃👉🏽蟹膏豆腐好滑 一個淡味一個濃味 一個主要食口感 一個主要食味道 兩者相輔相成👉🏽我最鍾意食鵝肝 同普通燒嘅嘅唔同 好錦滑 冇咗我嗰陣好滯嘅感覺 ✨刺身各款刺身都非常新鮮,厚切👉🏽我自己最鍾意係右口魚,冇咗左口魚咁肥膩👉🏽油甘魚腩 厚切 油脂感豐富👉🏽拖羅 超肥美,接近入口即溶✨和牛他他口感好煙煙韌韌,但係又唔會成口血嘅感覺, 加埋洋蔥,可以殺菌之餘,又可以提鮮~✨和牛海膽卷和牛輕輕灸燒過帶出牛脂香,好軟熟,海膽鮮甜,兩樣都係味道濃郁,但係沒有互搶風頭!✨燒太刀魚色澤金黃, 皮脆肉嫩,魚味濃郁✨蟹肉茶碗蒸蒸蛋非常滑溜,蟹肉鮮甜,兩隻都唔算濃味,作為Refresh口腔,為主角-A4和牛作為鋪墊,出場次序啱啱好✨壽喜燒- 鹿兒島A4和牛主角終於出場,每人有三大片(包括西冷同肉眼),雪花分布均勻,油脂豐富,未去到入口即溶,仲有啲咬口,各方面都好balance,壽喜燒湯汁恰到好

✨前付三品 (水雲醋、蟹膏豆腐、鵝肝)
👉🏽水雲醋係酸酸甜甜嘅海藻類,非常開胃

刺身
各款刺身都非常新鮮,厚切
👉🏽我自己最鍾意係右口魚,冇咗左口魚咁肥膩
👉🏽油甘魚腩 厚切 油脂感豐富
👉🏽拖羅 超肥美,接近入口即溶

✨和牛他他

✨和牛海膽卷

✨燒太刀魚
色澤金黃, 皮脆肉嫩,魚味濃郁

✨蟹肉茶碗蒸

✨壽喜燒- 鹿兒島A4和牛
主角終於出場,每人有三大片(包括西冷同肉眼),雪花分布均勻,油脂豐富,未去到入口即溶,仲有啲咬口,各方面都好balance,壽喜燒湯汁恰到好處,再蘸上九州蘭王蛋,好惹味、香濃,食完都好飽😂我地坐係bar枱前睇住師傅在烹調,各個感官得以滿足。

甜品
👉🏽高知縣土佐產香甜的赤肉蜜瓜,好香甜
👉🏽抹茶雪糕同布甸,自家製嘅抹茶布甸超香濃,好似置身京都咁🥰
尖沙咀秋田日本🇯🇵料理✨今次嚟呢間秋田日本料理朋友介紹嘅~首先感受好深刻嘅係要行一段斜路先會嚟到呢一間餐廳😂👍✨第二,呢家餐廳居然有總共三層,設有餐廳專屬電梯通往各個樓層😗各樓層負責不同的食物類型,包括鐵板燒、刺身壽司及私人包箱。✨今次同朋友準備咗大大個胃,食一餐豐富精緻、份量極多價值$888一人前壽喜燒套餐。✨呢個套餐總共有九款菜式,前菜、主菜及甜品。吃了精緻的先付三品後,再來一碟刺身五點,肉質新鮮而且油脂豐富。✨然後再來和牛一品、本日燒物。接下來重頭戲鹿兒島A4和牛!如圖一樣,A4和牛非常大塊🤩油脂分布均勻。師傅會代為烹調,加配蘭王蛋和壽喜燒汁,實在美味無窮!✨最後還有一碟季節野菜盛盒☺️☺️✨甜品方面,有抹茶雪糕以及甜到漏的日本哈密瓜😛😍非常驚喜,師傅還請了我們吃自家製金箔抹茶奶凍😍多謝多謝!
尖沙咀秋田日本🇯🇵料理

再來一碟刺身五點,
肉質新鮮而且油脂豐富。

✨然後再來和牛一品、本日燒物。
接下來重頭戲鹿兒島A4和牛!

✨最後還有一碟季節野菜盛盒☺️☺️

甜品方面,有抹茶雪糕以及甜到漏的日本哈密瓜😛
😍非常驚喜,師傅還請了我們吃自家製金箔抹茶奶凍😍多謝多謝!

秋田刺身專門店原來在鐵板燒下一層,餐廳有不少射燈,氣氛不錯。前菜有水雲醋物、蟹膏豆腐、汁煮黑梅貝,水雲夠酸又凍,好開胃;蟹膏豆腐有好濃的蟹味,上面有海膽及爽口的地膚子。左邊是赤貝,帶些紫蘇花香;右邊是右口魚綑海膽,上面有三文魚籽,一咬便食到海膽鮮甜味。燒過的鱈魚白子放上辣椒蘿蔔蓉及加了柚子酸汁,白子好綿,味道幾肥美。油甘魚腩芥末漬物,油甘魚厚切好肥美,芥末莖鹹鹹地味道幾出;地金目鯛燒過有燒香味道。蟹肉蒸蛋,入面有塊好大塊的右口魚邊有魚油香、另外有好多菇片。大筋拖羅經師傅切斷筋部,入口即溶,好豐富的魚油香,加上紫蘇葉及蒜片,作為第一件壽司都不怕肥膩。食完之後師傅會提供柚子蘿蔔清一清味蕾。雪長蟹及蟹膏,蟹肉不夠爽但好鮮甜。掃上豉油的伊左目。燒過的右口魚邊上面加了蔥粒,魚肉入口即化成香味,油脂香濃。秋刀魚壽司上有薑蓉蔥花,薑味突出,但秋刀魚勝在夠濃味。不會被搶過。腦天壽司,灸燒後已經聞到好香。三文魚籽海膽飯,加上淡雪鹽及紫蘇花,色彩鮮艷。馬糞海膽甜,三文魚籽味濃。燒泰刀魚皮脆,魚較綿,完全無骨,加青檸汁更清新由多種魚熬製而成的湯烏冬,無比鮮甜,奶白色的湯成碗飲完也覺得不夠。最後加個高知縣蜜瓜
食完之後師傅會提供柚子蘿蔔清一清味蕾。

雪長蟹及蟹膏,蟹肉不夠爽但好鮮甜。
掃上豉油的伊左目。
燒過的右口魚邊上面加了蔥粒,魚肉入口即化成香味,油脂香濃。
腦天壽司,灸燒後已經聞到好香。
燒泰刀魚皮脆,魚較綿,完全無骨,加青檸汁更清新
最後加個高知縣蜜瓜,清甜爽口。
2023-12-08 14 views
依排做野太辛苦🥹 去咗尖沙咀呢間日本餐廳食omakase❤️Omakase ($888@)先付三品🥗 有水雲醋物-個底仲有啲青瓜醋汁😍再加少少姜蓉嘅香味🥰蟹膏豆腐-豆腐食到好濃郁嘅蟹味🦀 質地系比較結實嗰種😍同慢煮鵝肝-有少少雪糕嘅口感🥰 好滑好Creamy❤️旬之季節刺身5點🦐依佐木、油口魚對切、油口魚邊、赤貝、深海池魚、大拖羅批盤靚靚🥰 我自己最鐘意依佐木😍 質地鮮甜爽身,肉質比較結實❤️ 大拖羅顏色粉嫩,魚油十足😎蟹肉茶碗蒸🥚食落去個蛋好滑👍🏻 面頭仲有好多蟹肉🦀 仲帶陣陣柚子嘅香味❤️和牛一品🐮師傅好好👍🏻 整左兩款唔同嘅俾我地試嚇❤️ 和牛海膽卷 -和牛超軟熟,入口即溶❤️ 配埋海膽同埋青瓜🥒 口感更加豐富🥰和牛他他🐮 面頭有地膚子好特別❤️ 口感好煙煙韌韌 🥰 仲有蘋果🍎 洋蔥🧅 同埋和牛他他😍 味道好濃郁👍🏻本日之燒物🦪兵庫縣生蠔🦪 呢個系燒過嘅🥰 食落好creamy❤️ 海水味重😎鹿兒島A四和牛壽喜燒🐮牛肉有西冷同肉眼兩個部位我地都試曬😎 西冷口感軟熟👍🏻 肉眼比較有咬口,肉味更香濃❤️ 仲配左蘭王蛋🥚 食落質地更滑🥰季節野菜盛盒🥬蔬菜盒有冬菇、皇帝菜、黃牙白、大蔥、豆腐、菇同粉絲🥬 樣

Omakase ($888@)
先付三品🥗
有水雲醋物-個底仲有啲青瓜醋汁😍再加少少姜蓉嘅香味🥰
蟹膏豆腐-豆腐食到好濃郁嘅蟹味🦀 質地系比較結實嗰種😍
同慢煮鵝肝-有少少雪糕嘅口感🥰 好滑好Creamy❤️

旬之季節刺身5點🦐
依佐木、油口魚對切、油口魚邊、赤貝、深海池魚、大拖羅

蟹肉茶碗蒸🥚

和牛一品🐮
師傅好好👍🏻 整左兩款唔同嘅俾我地試嚇❤️

本日之燒物🦪
鹿兒島A四和牛壽喜燒🐮

季節野菜盛盒🥬
蔬菜盒有冬菇、皇帝菜、黃牙白、大蔥、豆腐、菇同粉絲🥬 樣樣都好新鮮🥰 索曬啲壽喜燒汁❤️

滑蛋牛肉稻庭烏冬
用燒完嘅牛肉油去整😎 同樣索曬啲汁同埋牛肉油份嘅香味🥰

甜品🍮
靜岡蜜瓜🍈 超清甜多汁👍🏻 一疊埋落去爆曬汁呀❤️
綠茶雪糕
$950 (Dinner)
  • 蟹肉蒸蛋
  • 大拖羅
2023-12-05 133 views
年尾好好慰勞自己同家姐去左食Omakase😋先付三品水雲醋物 帶小小薑味 小黃瓜 好清爽蟹膏豆腐 好濃郁蟹膏鮮味慢煮肝 好香濃 超級滑 入口即化既感覺季節刺身五點🐟伊左木 味道鮮甜彈牙深海池魚肉質纖細柔軟火灸佐口魚邊 油脂豐富 入口即溶赤貝 帶海水味 好爽脆拖羅 油脂分布平均 食到魚油甘香 入口即化蟹肉茶碗蒸帶一絲絲蟹肉 好鮮甜 茶碗蒸好嫩滑 帶小小柚子既清香燒蠔 黎至兵庫縣既蠔 蠔肉肥厚飽滿 好鮮甜和牛一品和牛海膽卷 醬汁酸酸 牛味好濃 油脂豐富海膽好鮮味 好Creamy 中間夾住清爽青瓜 和牛他他和牛好口感幼滑軟腍加上有洋蔥 蘋果 提升清甜 爽口口感7款蔬菜盛壽喜燒標配蔬菜有皇帝菜 冬菇 本菇 大蔥 娃娃菜 豆腐 同芋絲鹿兒島A4和牛壽喜燒醬汁味道啱啱好 唔會蓋過肉既味西冷 肉質好厚實 肉眼 好鬆軟沾上蘭王蛋 成塊牛肉閃閃發光🥹但我地太飽所以無要到師傅好貼心怕我地就咁食個味會太濃可以根據我地口味調整醬汁💜食到依到其實都已經好飽🙈但仲有和牛烏冬😍和牛 滑蛋 加煙煙韌韌烏冬 又情不自禁咁食多幾啖😂最後仲有甜品 好彩食甜品有第二個胃💕靜岡蜜瓜 超級香甜 幸福嘅感覺芝麻雪糕 好濃厚🫶🏻
年尾好好慰勞自己同家姐去左食Omakase😋

最後仲有甜品 好彩食甜品有第二個胃💕
靜岡蜜瓜 超級香甜 幸福嘅感覺
芝麻雪糕 好濃厚🫶🏻
2023-12-03 114 views
日本對菜系嘅專注 Omakase 就能體現到出來😌只用合時嘅食材,師傅專注嘅烹調,自發嘅創意,不時都會有驚喜!今日同老公book咗天文臺道這間 秋田來以壽喜燒為主題嘅Omakase🤩先付三品 ~水雲 酸酸味味 滑溜嬲嘅口感,作為前菜能打開胃口 ~漬鵝肝 非常濃郁一般鵝肝完全唔同嘅口感 棉滑濃郁~鰻魚 賣相一流,加上自家製嘅鰻魚汁 非常特別🥰🥰刺身五點 ~右口魚 點上自家製蘿蔔蓉和酸汁,口感稍為紮實~油甘魚腩 厚切 非常濃郁魚鮮😋~拖羅 未去到入口即溶但卻喜歡這個口感😉魚油豐富鮮味~深海池魚 入口鮮嫩 食得出嘅新鮮🥰🥰~赤貝 爽口至極 鮮甜!燒鱈魚白子 很喜歡這種食法,炙燒之後表面超香,內裏還是刺身嘅口感入口軟滑得直入口腔,比起就咁刺身更勝一籌😎😎和牛海膽卷平時很少將兩者融合一齊,但估唔到有幾match喎🤪兩樣都濃郁但係沒有相撞和牛他他第一次食 😆刺身嘅口感一樣,但當然沒有海鮮般嘅鮮味,反而多咗牛嘅濃香,不錯嘅嘗試🥳🥳 蟹肉茶碗蒸非常滑溜,蟹肉鮮甜有蛋香壽喜燒 鹿兒島A4和牛極品 !雪花分布均勻,油脂豐富,有一定嘅厚度!增加口感用嚟壽喜燒 非常不錯😌配上蛋黃,每一口沾滿蛋汁,肉汁香濃,蛋
日本對菜系嘅專注 Omakase 就能體現到出來😌

先付三品
~水雲 酸酸味味 滑溜嬲嘅口感,作為前菜能打開胃口

~漬鵝肝 非常濃郁一般鵝肝完全唔同嘅口感 棉滑濃郁
~鰻魚 賣相一流,加上自家製嘅鰻魚汁 非常特別🥰🥰

刺身五點
~右口魚 點上自家製蘿蔔蓉和酸汁,口感稍為紮實
~油甘魚腩 厚切 非常濃郁魚鮮😋
~拖羅 未去到入口即溶但卻喜歡這個口感😉魚油豐富鮮味

~深海池魚 入口鮮嫩 食得出嘅新鮮🥰🥰
~赤貝 爽口至極 鮮甜!

燒鱈魚白子
很喜歡這種食法,炙燒之後表面超香,內裏還是刺身嘅口感

入口軟滑得直入口腔,比起就咁刺身更勝一籌😎😎

和牛海膽卷
平時很少將兩者融合一齊,但估唔到有幾match喎🤪

兩樣都濃郁但係沒有相撞

和牛他他

蟹肉茶碗蒸
非常滑溜,蟹肉鮮甜有蛋香

壽喜燒 鹿兒島A4和牛

配上蛋黃,每一口沾滿蛋汁,肉汁香濃,蛋香相輔相乘,口感更為有層次🤩🤩

還有蔬菜和烏冬間住食唔會太漏,真係安排得很好👍

最後以日本靜岡皇冠蜜瓜🍈作結 真係恍如置身日本一般

絕對值得在encore嘅一間Omakase
$1000 (Dinner)
公司同事剛剛食過 尖沙咀秋田刺身omakase 覺得性價比很高極力推薦 主力食鹿兒島A4和牛 份量非常多 食得很滿足 我立即訂位和老婆品嚐一下餐廳位於2樓 地舖和一樓分別是秋田浜燒和鐵板燒喺區內一直享負盛名先付三品 水雲漬 鵝肝 鰻魚水雲漬以沖繩一種海藻製成 水雲是絲狀的 質地有點滑 味道淡淡的 酸美美 非常開胃 鵝肝有驚喜 入口即化 美味細嫩 味道香濃 鰻魚 全卷都是以鰻魚製成肉質肥美刺身五點 右口魚 油甘魚腩 托羅 深海池魚 赤貝 右口魚肉身透明 肉質非常滑 魚邊油份多 鮮味甘香 托羅真的做到入口即溶 油香瞬間充滿著口腔這個五點刺身 每件都厚切大大件 而且質素非常高 食完非常滿足蒸物 蟹肉茶碗蒸 蟹肉鋪滿蒸蛋非常嫩滑這裏店員服務非常細心而且有禮貌和牛海膽卷 非常精美的一道菜 和牛非常高質 表面經過輕輕的炙燒海膽香甜 非常滋味和牛他他 和牛油脂分佈均勻 油份較重 配上蘋果洋蔥 牛味和質感都非常突出燒鱈魚白子 醬汁酸酸甜甜 配上蘿蔔肉和蔥花 咬下去時白子獨有的質感在後中散開今餐主角是 壽喜燒 鹿兒島A4和牛份量非常之多 今次食和牛絕對 滿足到我唔使就住食 有齊西冷和肉眼  每份都是由非
餐廳位於2樓 地舖和一樓分別是秋田浜燒和鐵板燒

這裏店員服務非常細心而且有禮貌

海膽香甜 非常滋味

今餐主角是 壽喜燒 鹿兒島A4和牛

份量非常之多 今次食和牛絕對 滿足到我

唔使就住食 有齊西冷和肉眼  每份都是由非常有經驗的師傅在你面前烹調炮製 你可以自己選擇味道 弄一點或淡一點 也可選擇配上白飯

第一度和牛配上日本蘭王蛋 加上些蛋漿一起吃更加香滑

第二度配上季節野菜

吸收精華 也可解油膩

第三度配上粉條 最後是滑蛋牛肉飯

每飯粒也充滿和牛有香和蛋香 餐廳的確有心思 以不同配菜點綴了和牛不同的口感和層次

Dessert
靜岡皇冠蜜瓜 甜度非常之高 可見餐廳喺揀選食材方面的確很落足本
Type of Meal
Dinner