2023-12-03 114 views
日本對菜系嘅專注 Omakase 就能體現到出來😌只用合時嘅食材,師傅專注嘅烹調,自發嘅創意,不時都會有驚喜!今日同老公book咗天文臺道這間 秋田來以壽喜燒為主題嘅Omakase🤩先付三品 ~水雲 酸酸味味 滑溜嬲嘅口感,作為前菜能打開胃口 ~漬鵝肝 非常濃郁一般鵝肝完全唔同嘅口感 棉滑濃郁~鰻魚 賣相一流,加上自家製嘅鰻魚汁 非常特別🥰🥰刺身五點 ~右口魚 點上自家製蘿蔔蓉和酸汁,口感稍為紮實~油甘魚腩 厚切 非常濃郁魚鮮😋~拖羅 未去到入口即溶但卻喜歡這個口感😉魚油豐富鮮味~深海池魚 入口鮮嫩 食得出嘅新鮮🥰🥰~赤貝 爽口至極 鮮甜!燒鱈魚白子 很喜歡這種食法,炙燒之後表面超香,內裏還是刺身嘅口感入口軟滑得直入口腔,比起就咁刺身更勝一籌😎😎和牛海膽卷平時很少將兩者融合一齊,但估唔到有幾match喎🤪兩樣都濃郁但係沒有相撞和牛他他第一次食 😆刺身嘅口感一樣,但當然沒有海鮮般嘅鮮味,反而多咗牛嘅濃香,不錯嘅嘗試🥳🥳 蟹肉茶碗蒸非常滑溜,蟹肉鮮甜有蛋香壽喜燒 鹿兒島A4和牛極品 !雪花分布均勻,油脂豐富,有一定嘅厚度!增加口感用嚟壽喜燒 非常不錯😌配上蛋黃,每一口沾滿蛋汁,肉汁香濃,蛋
日本對菜系嘅專注 Omakase 就能體現到出來😌

先付三品
~水雲 酸酸味味 滑溜嬲嘅口感,作為前菜能打開胃口

~漬鵝肝 非常濃郁一般鵝肝完全唔同嘅口感 棉滑濃郁
~鰻魚 賣相一流,加上自家製嘅鰻魚汁 非常特別🥰🥰

刺身五點
~右口魚 點上自家製蘿蔔蓉和酸汁,口感稍為紮實
~油甘魚腩 厚切 非常濃郁魚鮮😋
~拖羅 未去到入口即溶但卻喜歡這個口感😉魚油豐富鮮味

~深海池魚 入口鮮嫩 食得出嘅新鮮🥰🥰
~赤貝 爽口至極 鮮甜!

燒鱈魚白子
很喜歡這種食法,炙燒之後表面超香,內裏還是刺身嘅口感

入口軟滑得直入口腔,比起就咁刺身更勝一籌😎😎

和牛海膽卷
平時很少將兩者融合一齊,但估唔到有幾match喎🤪

兩樣都濃郁但係沒有相撞

和牛他他

蟹肉茶碗蒸
非常滑溜,蟹肉鮮甜有蛋香

壽喜燒 鹿兒島A4和牛

配上蛋黃,每一口沾滿蛋汁,肉汁香濃,蛋香相輔相乘,口感更為有層次🤩🤩

還有蔬菜和烏冬間住食唔會太漏,真係安排得很好👍

最後以日本靜岡皇冠蜜瓜🍈作結 真係恍如置身日本一般

絕對值得在encore嘅一間Omakase
$1000 (Dinner)
公司同事剛剛食過 尖沙咀秋田刺身omakase 覺得性價比很高極力推薦 主力食鹿兒島A4和牛 份量非常多 食得很滿足 我立即訂位和老婆品嚐一下餐廳位於2樓 地舖和一樓分別是秋田浜燒和鐵板燒喺區內一直享負盛名先付三品 水雲漬 鵝肝 鰻魚水雲漬以沖繩一種海藻製成 水雲是絲狀的 質地有點滑 味道淡淡的 酸美美 非常開胃 鵝肝有驚喜 入口即化 美味細嫩 味道香濃 鰻魚 全卷都是以鰻魚製成肉質肥美刺身五點 右口魚 油甘魚腩 托羅 深海池魚 赤貝 右口魚肉身透明 肉質非常滑 魚邊油份多 鮮味甘香 托羅真的做到入口即溶 油香瞬間充滿著口腔這個五點刺身 每件都厚切大大件 而且質素非常高 食完非常滿足蒸物 蟹肉茶碗蒸 蟹肉鋪滿蒸蛋非常嫩滑這裏店員服務非常細心而且有禮貌和牛海膽卷 非常精美的一道菜 和牛非常高質 表面經過輕輕的炙燒海膽香甜 非常滋味和牛他他 和牛油脂分佈均勻 油份較重 配上蘋果洋蔥 牛味和質感都非常突出燒鱈魚白子 醬汁酸酸甜甜 配上蘿蔔肉和蔥花 咬下去時白子獨有的質感在後中散開今餐主角是 壽喜燒 鹿兒島A4和牛份量非常之多 今次食和牛絕對 滿足到我唔使就住食 有齊西冷和肉眼  每份都是由非
餐廳位於2樓 地舖和一樓分別是秋田浜燒和鐵板燒

這裏店員服務非常細心而且有禮貌

海膽香甜 非常滋味

今餐主角是 壽喜燒 鹿兒島A4和牛

份量非常之多 今次食和牛絕對 滿足到我

唔使就住食 有齊西冷和肉眼  每份都是由非常有經驗的師傅在你面前烹調炮製 你可以自己選擇味道 弄一點或淡一點 也可選擇配上白飯

第一度和牛配上日本蘭王蛋 加上些蛋漿一起吃更加香滑

第二度配上季節野菜

吸收精華 也可解油膩

第三度配上粉條 最後是滑蛋牛肉飯

每飯粒也充滿和牛有香和蛋香 餐廳的確有心思 以不同配菜點綴了和牛不同的口感和層次

Dessert
靜岡皇冠蜜瓜 甜度非常之高 可見餐廳喺揀選食材方面的確很落足本
2023-11-21 50 views
之前嚟秋田都只係幫襯過鐵板燒,印象好好,今日特登過嚟幫襯刺身日本料理,裝修一貫日本風,座位亦一貫寛敞舒適,和朋友一起選了OMAKASE廚師發辦,先付 · 三品1水雲醋物 & 2海膽地膚子蟹膏豆腐 & 3汁煮黑梅貝師傅會提醒我們順序吃,海膽地膚子蟹膏豆腐味道濃郁,海膽份量多,地膚子口感很像魚子醬,蟹膏豆腐味濃幼滑,汁煮黑梅貝口感非常彈牙,沙律 & 赤貝 & 三文魚籽右口魚海膽三文魚籽右口魚海膽 & 赤貝右口魚包裹著海膽,上面再配有三文魚籽,口感和油脂也很豐富, 赤貝師傅拍了一拍,口感爽脆,味道鮮甜,鱈魚白子鱈魚白子火灸過,上面有辣椒蘿蔔蓉,賣相吸引,入口柔滑順口,而且沒有什麼腥味,地金目鯛 & 油甘魚腩刺身厚切啖啖肉,油甘魚腩油脂豐富,非常肥美,  地金目鯛魚味特鮮,還帶有火炙過的香味, 茶碗蒸茶碗蒸很足料,有冬菇、蟹肉和右口魚邊,蒸蛋非常滑溜,師傅加了一點日本柚子皮令到味道更多層次, 大拖羅大拖羅 & 鱈場蟹火炙大拖羅上有些炸蒜片和山葵,師傅細心地切開了大筋位,大拖羅的脂肪分佈好像雪花般,天然甘香,入口即溶,鱈場蟹配蟹膏,味道又鮮又濃, 伊佐木 & 右口魚邊伊佐木輕輕掃咗啲豉油,魚肉軟

裝修一貫日本風,座位亦一貫寛敞舒適,

和朋友一起選了OMAKASE廚師發辦,

1水雲醋物 & 2海膽地膚子蟹膏豆腐 & 3汁煮黑梅貝
師傅會提醒我們順序吃,
汁煮黑梅貝口感非常彈牙,
沙律 & 三文魚籽右口魚海膽 & 赤貝

沙律 & 赤貝 & 三文魚籽右口魚海膽

三文魚籽右口魚海膽 & 赤貝
右口魚包裹著海膽,上面再配有三文魚籽,口感和油脂也很豐富,
赤貝師傅拍了一拍,口感爽脆,味道鮮甜,

刺身厚切啖啖肉,
油甘魚腩油脂豐富,非常肥美,
地金目鯛魚味特鮮,還帶有火炙過的香味,

大拖羅 & 鱈場蟹

鱈場蟹配蟹膏,味道又鮮又濃,

伊佐木 & 右口魚邊

伊佐木輕輕掃咗啲豉油,魚肉軟稔滑嫰,肥美甘香,
燒右口魚邊,上面有些蔥,火炙過,特別香,炙燒迫出油脂,魚油非常豐富

秋刀魚 & 腦天

秋刀魚,上面有薑蓉蔥花,滴了幾滴豉油,秋刀魚當造,非常肥美,
吞拿魚腦天壽司,火炙過, 肉質軟滑,魚味濃郁,

三文魚籽海膽飯

擺盤漂亮,上面灑有淡雪鹽、紫蘇花、柚子皮,
魚籽海膽飯,滿滿的三文魚籽和馬糞膽,三文魚籽口感脆卜卜,馬糞膽味道濃厚甘甜,很快便吃畢了整碗飯,

燒太刀魚
色澤金黃,燒得剛剛好,皮脆肉嫩,香味十足,

魚湯烏冬 & 日本蜜瓜 & 雪糕

濃郁的魚湯配上爽脆的蘆筍和滑溜彈牙的烏冬,
最後的甜品是高知縣土佐產香甜的赤肉蜜瓜和雪糕,
為今晚呢一餐畫上一個完美的句號。
沙律 & 三文魚籽右口魚海膽 & 赤貝
2023-11-21 8 views
香港老字號日式料理,食物同服務質素絕對有保證。臨近冬天,近來仲推出壽喜燒廚師發板,當然要試試。先來前付三品,師傅建議品嚐次序為水雲醋、酒煮黑梅貝,再到蟹膏豆腐。最喜歡蟹膏豆腐,口感幼滑而且蟹香味非常香濃。刺身五點都好新鮮,尤其喜歡秋刀魚同深海池魚。蟹肉茶碗蒸蛋又香又滑,蟹肉多而且鮮嫩。燒赤木魚一夜干同燒深海池魚都好少食,幾香口幾特別。和牛他他配上蘋果粒同洋蔥粒,清新而醇厚,而且有口感。和牛壽喜燒用上高質鹿兒島A4和牛。大廚準備了肉眼同西冷兩個部位,再親自調配壽喜燒湯汁,甜味恰到好處。和牛油花平均細緻,肉眼味道較甘香,口感軟腍;西冷較有嚼口,肉味更濃郁。和牛嘅牛脂香,配合甘甜壽喜燒汁,再蘸上九州蘭王蛋,非常滋味。配合不同時令蔬菜同米飯食都係一流。之後嘅滑蛋牛肉飯/烏冬,雖然已經好飽,但都真係忍唔住食哂。以香甜靜岡蜜瓜作結,滿意。

最喜歡蟹膏豆腐,口感幼滑而且蟹香味非常香濃。

刺身五點都好新鮮,尤其喜歡秋刀魚同深海池魚

蟹肉茶碗蒸蛋又香又滑,蟹肉多而且鮮嫩。
燒赤木魚一夜干同燒深海池魚都好少食,幾香口幾特別。

和牛他他配上蘋果粒同洋蔥粒,清新而醇厚,而且有口感。

和牛壽喜燒用上高質鹿兒島A4和牛。

之後嘅滑蛋牛肉飯/烏冬,雖然已經好飽,但都真係忍唔住食哂。

以香甜靜岡蜜瓜作結,滿意。

2023-11-07
2023-11-17 6 views
餐廳環境以和風格局為主,有bar枱和卡位座位,床位闊落有空間感,啱哂聚會談天✨先付三品前菜先食水雲和酒煮梅貝,微微帶酸好啱作開胃菜,蟹膏豆腐濃味,口感滑身✨刺身五点師傅跟季節安排不同刺身,今次有赤貝、右口魚邊、拖羅、油甘魚、池魚最特別深刻右口魚邊刺身用左薄切方法、夾埋蔥花蘿蔔蓉點酸汁,非常鮮甜爽口✨蟹肉蒸蛋完全保留到日式蒸蛋特別滑口感,食得出蒸蛋類加咗蟹汁一齊蒸,非常鮮甜✨和牛他他和牛他他加左洋蔥、蘋果切粒,食落除了感覺清新亦都增添口感✨和牛海膽卷和牛輕輕灸燒過帶出牛脂香味,意想不到濃郁海膽的海膽和清甜青瓜絲與和牛可以味道上如此配搭✨燒秋刀魚卷秋刀魚刺身平時比較吃得多,用來做燒物原來味道又不同,中間卷住紫蘇葉一齊食,提升秋刀魚的甜味✨壽喜燒整個壽喜燒都選用了鹿兒島A4和牛和牛西冷及和牛肉眼吃到的肉質、味道;口感都各有千秋無論原味、配蘭王蛋或配白飯都非常出色特別一讚師傅很細心,為我們烹調壽喜燒同時亦都有問我地需唔需要調整甜味/添飯令整晚在服務上、味道上都得到一餐非常好體驗

✨先付三品

刺身五点

✨蟹肉蒸蛋

✨和牛他他
和牛他他加左洋蔥、蘋果切粒,食落除了感覺清新亦都增添口感

✨和牛海膽卷

✨燒秋刀魚卷

✨壽喜燒
整個壽喜燒都選用了鹿兒島A4和牛
和牛西冷及和牛肉眼吃到的肉質、味道;口感都各有千秋
無論原味、配蘭王蛋或配白飯都非常出色
令整晚在服務上、味道上都得到一餐非常好體驗
2023-11-08
  • 茶碗蒸
  • 蟹肉蒸蛋
2023-11-15 35 views
秋田係香港有名嘅日式料理品牌,係尖沙咀天文台圍有一幢大廈都係屬於佢地,鐵板燒、刺身料理、浜燒一樣出色。近來推出主打壽喜燒嘅omakase set,當然唔可以錯過🥰前付三品包括有水雲醋、酒煮黑梅貝同蟹膏豆腐。以沖繩海蘊海藻製成嘅江雲醋,酸酸甜甜,非常清新開胃;黑梅貝即東風螺,肉質飽滿彈牙,帶有微微酒香,齒頰留香;蟹膏豆腐蟹香味非常香濃。五款刺身好新鮮,最喜歡肥美中拖羅同埋赤背。蒸物係蟹肉茶碗蒸蛋,滑嘟嘟嘅蒸蛋配上蟹肉,鮮味十足。和牛一品,揀左和牛海膽卷。和牛同海膽一齊放入口太幸福🥹而中間嘅青瓜絲就增加左清新口感。燒物有燒赤木魚一夜干同燒深海池魚魚鮫。第一次食魚鮫,係魚腩向上近下巴位置,肌肉有彈性,油脂香濃。今晚嘅主角 - 和牛壽喜燒。用上鹿兒島A4和牛,分別品嚐肉眼同西冷兩個部位。個人更喜歡肉眼部位,因為油脂更香濃,幾乎入口即溶🤤大廚仲會貼心調整我地喜歡嘅甜度。將和牛蘸上九州蘭王蛋,更覺香滑。配上不同日本蔬菜菇類一齊食,仲可以配白飯,可以減輕膩感。主食仲有滑蛋牛肉飯或烏冬。最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻💜

前付三品包括有水雲醋、酒煮黑梅貝同蟹膏豆腐。

五款刺身好新鮮,最喜歡肥美中拖羅同埋赤背。

蒸物係蟹肉茶碗蒸蛋,滑嘟嘟嘅蒸蛋配上蟹肉,鮮味十足。

今晚嘅主角 - 和牛壽喜燒。

主食仲有滑蛋牛肉飯或烏冬。

最後食埋靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻💜
2023-11-07
$1000 (Dinner)
前菜水雲、酒煮梅貝、蟹膏豆腐水雲酸酸甜甜好開胃,酒煮梅貝好爽口,蟹膏豆腐非常香滑。刺身赤背、簿切右口魚邊、拖羅、油甘魚腩、池魚一開始已被擺碟吸引。右口魚邊非常鮮甜,配上酸汁,好有驚喜。拖羅好肥,超出色的刺身。蟹肉蒸蛋好多蟹肉,蛋很嫩滑,推介之選。和牛他他表面加了蘋果碎,蘋果和和牛的味道、口感都配合得非常好。海膽和牛卷味道和口感都非常豐富的一道菜,一放入口,海膽、和牛和青瓜的味道配合得很好。紫蘇葉燒秋刀魚紫蘇葉和秋刀魚的配搭非常有新鮮感,味道很有驚喜。鱈魚白子味道非常香濃,留在口中久久不散。壽喜燒-鹿兒島A4和牛包括西冷和肉眼的和牛,配合各種配菜分四次烹調和上菜,奉上日本蘭王蛋,另可按需要配上白飯。肉眼比西冷更軟熟,因為和牛油脂較豐富,建議配上白飯一起吃,減低膩的感覺。沾上蛋漿後,吃起來更香滑。滑蛋牛肉烏冬烏冬口感很煙韌,配上滑蛋牛肉後,又香又好味。靜岡皇冠蜜瓜非常清甜可口,簡單直接的最後一道食物。
前菜
水雲、酒煮梅貝、蟹膏豆腐
水雲酸酸甜甜好開胃,酒煮梅貝好爽口,蟹膏豆腐非常香滑。

刺身
赤背、簿切右口魚邊、拖羅、油甘魚腩、池魚
一開始已被擺碟吸引。右口魚邊非常鮮甜,配上酸汁,好有驚喜。
拖羅好肥,超出色的刺身

蟹肉蒸蛋
好多蟹肉,蛋很嫩滑,推介之選。

和牛他他
表面加了蘋果碎,蘋果和和牛的味道、口感都配合得非常好。

海膽和牛卷

紫蘇葉燒秋刀魚
紫蘇葉和秋刀魚的配搭非常有新鮮感,味道很有驚喜。

鱈魚白子
味道非常香濃,留在口中久久不散。

壽喜燒-鹿兒島A4和牛

滑蛋牛肉烏冬
烏冬口感很煙韌,配上滑蛋牛肉後,又香又好味。

靜岡皇冠蜜瓜
非常清甜可口,簡單直接的最後一道食物。
2023-11-08
隱身於尖沙咀小巷裡的·秋田刺身日本料理位置有點小隱世· 原來別有洞天!一整棟都是秋田系列·是秋田小國度廚師發辦性價比高· 二十品只需$1380上網訂位更有9折優惠!⍥⃝ Omakase Setꕺ前菜水雲醋漬|酒煮黑梅貝|蟹膏豆腐水雲爽脆帶酸勁·很適合夏天當開胃菜黑梅貝軟腍彈牙· 味道濃郁蟹膏豆腐味濃· QQ彈彈ꕺ沙律|糖番茄沙律ꕺ刺身北海道仙鳳趾生蠔蠔肉飽滿· 蠔味不算重·但爽嫩creamy口感更吸引赤貝|深海池魚赤貝以柚子調味· 更帶出其鮮美池魚肥美厚切· 油香充分伊佐木|右口魚卷芽蔥伊佐木味道清爽甜美;右口魚相對較啖味· 配以芽蔥點綴.ꕺ蒸物|茶碗蒸蛋如豆花般滑溜· 入口即化開ꕺ壽司六品鱈長蟹右口魚群邊秋刀魚金目雕火炙拖羅三文魚籽海膽最有記憶點是肥美的右手魚群邊師傅輕輕炙燒令油香發揮得更好當造秋刀魚同樣肥美· 魚味濃郁甘香三文魚籽配上海膽· 每口都是幸福的味道ꕺ燒太刀魚肉身厚身而肥美·鮮味十足啖啖魚肉· 外脆內軟口感極佳ꕺ魚湯烏冬原來魚湯可以加烏冬· 魚湯味很有驚喜烏冬Q嫩·配一口湯非常滿足ꕺ水信玄餅晶凝剔透·如果凍般口感加入黃豆粉同黑蜜· 是個很少女的甜點.ꕺ北海道雷田蜜瓜ꕺ雪糕
隱身於尖沙咀小巷裡的·秋田刺身日本料理
位置有點小隱世· 原來別有洞天!
一整棟都是秋田系列·是秋田小國度

廚師發辦性價比高· 二十品只需$1380
上網訂位更有9折優惠!

⍥⃝ Omakase Set

加入黃豆粉同黑蜜· 是個很少女的甜點
ꕺ北海道雷田蜜瓜

ꕺ雪糕
2023-10-20 7 views
蟹膏豆腐上海膽 、酒煮東風螺,再加上漬物,前菜擺盤甚為吸引甜蕃茄沙律,既新鮮又清新北海道蠔屬簡直是我的至愛茶碗蒸蛋夠滑🥰魚生新鮮確實是令人回味😇。深海池魚、赤背、油甘魚腩等都是上等貨色。我最喜歡鱈場蟹壽司,蟹肉添上蟹膏💯;魷口魚邊廚師燒一燒後,更添美味;秋刀魚又健康又好吃燒拖羅配以紫菜包著吃,拖羅的油膩被爽爽的紫菜調和👍🏻海膽魚子飯用料足,抵讚👍🏻👍🏻日本牙帶魚真係心心眼❤️魚湯夠鮮味,飲得出用真材實料煲的再食個甜品生果雪糕, 大滿足
蟹膏豆腐上海膽 、酒煮東風螺,再加上漬物,前菜擺盤甚為吸引

甜蕃茄沙律,既新鮮又清新

北海道蠔屬簡直是我的至愛

茶碗蒸蛋夠滑🥰

燒拖羅配以紫菜包著吃,拖羅的油膩被爽爽的紫菜調和👍🏻

海膽魚子飯用料足,抵讚👍🏻👍🏻

日本牙帶魚真係心心眼❤️

魚湯夠鮮味,飲得出用真材實料煲的

再食個甜品生果雪糕, 大滿足
2023-10-16 8 views
呢間位於尖沙咀天文臺圍8號的秋田,地下主打浜燒,一樓主打鐵板燒及二樓主打刺身日本料理,每層都各有特色每年亞女生日都會帶我食好西慰勞一下我呢位母親大人,今日就嚟呢間位於二樓主打刺身日本料理的秋田試吓點咗呢款二十品的廚師發板先付•三品慢煮鵝肝以味琳、山椒、醬油及清酒低溫慢煮三小時,入口綿滑甘甜,帶點酒香餘韻;水雲醋漬,質感柔軟黏滑,口感清爽脆口;青檸啫喱味道酸甜清爽沙律日本糖蕃茄沙律,選用高糖度的日本蕃茄,特別鮮甜多汁,配搭口感脆嫩的水晶海藻及胡麻醬汁,酸甜醒胃時令刺身五品兵富縣室津生蠔兵富縣室津生蠔肉質厚大肥美,蠔味濃,配搭爽脆的水母刺身及酸汁啫喱,加上辣蘿蔔蓉及蔥花,味道層次豐富白象拔蚌及炙燒金目鯛白象拔蚌刺身味道鮮甜,口感爽脆嫩滑;金目鯛經過炙燒後帶點焦香味,肉質細嫩肥美,味道爽滑鮮甜秋刀魚刺身秋刀魚刺身新鮮脆美,魚身散發着銀色光澤,在魚皮上切出幼細花紋增加口感,蘸點埋薑蔥豉油可帶出魚的鮮味北海道炙燒白子白子是魚類的精巢,口感綿密柔滑,入口即融,經過炙燒後帶點奶香味,配埋酸汁感覺無咁膩口茶碗蒸茶碗蒸配上右口魚肉及冬菇,味道鮮香蛋滑壽司六貫伊佐木(又名雞魚)壽司,採用傳統一本釣的技法捕
點咗呢款二十品的廚師發板

白象拔蚌及炙燒金目鯛

秋刀魚刺身

北海道炙燒白子

茶碗蒸
茶碗蒸配上右口魚肉及冬菇,味道鮮香蛋滑

壽司六貫
伊佐木(又名雞魚)壽司,採用傳統一本釣的技法捕捉,肉質細嫩緊緻,脂肪豐腴,入口肥美甘香
炙燒黑鯥壽司,黑鯥屬矜貴魚類,魚皮炙燒後逼出油脂,入口滑嫩鮮甜
炙燒右口魚魚邊壽司,右口魚魚邊油脂豐富,炙燒後滲出甘甜魚油,濃郁甘香,入口即溶
雪場蟹肉壽司配蟹膏,入口鮮甜甘香
燒大拖羅壽司口感豐腴甘美,配紫蘇葉及用紫菜包住食,可減低油膩感,再加上炸蒜片增添香味
食完大拖羅壽司後會奉上柚子蘿蔔清一清大拖羅的油膩感,繼續呈上北海道馬糞海膽三文魚籽杯飯,口感甘香綿滑,鹹鮮美味

燒物
燒太刀魚(即牙帶魚),太刀魚肉厚肥美,肉質滑嫩,燒過後魚油香氣濃郁,加點青檸汁口感更加清爽

魚湯烏冬
魚湯表面呈金黃色是魚油的香氣,湯頭奶白濃郁,配搭柔滑彈牙的烏冬,入口鮮味香甜

甘味•旬及日本果物
水信玄餅冰藍晶瑩內藏粉色櫻花,配黑糖及黃豆粉,賣相精美
雪糕有綠茶、豆腐及芝麻三款口味選擇,個人喜愛芝麻,夠香滑
雷電赤肉蜜瓜,甜度極高,多汁清甜
2023-09-26
  • 魚湯烏冬
2023-10-15 11 views
尖沙咀日本餐廳多,要精緻又好吃的廚師發辦,朋友建議去這間。我們叫了蟹膏豆腐加上海膽 、酒煮東風螺,再加上漬物,前菜擺盤甚為吸引甜蕃茄沙律,既新鮮又清新北海道蠔屬簡直是我的至愛,茶碗蒸蛋夠滑🥰魚生新鮮確實是令人回味😇。深海池魚、赤背、油甘魚腩等都是上等貨色。我最喜歡鱈場蟹壽司,蟹肉添上蟹膏💯;魷口魚邊廚師燒一燒後,更添美味;秋刀魚又健康又好吃燒拖羅配以紫菜包著吃,拖羅的油膩被爽爽的紫菜調和👍🏻海膽魚子飯用料足,抵讚日本牙帶魚真係心心眼❤️蜜瓜甜都不得了,雪糕也好味。無論擺盤和味道都令人🈵️意,朋友推介真不錯

甜蕃茄沙律,既新鮮又清新

北海道蠔屬簡直是我的至愛,茶碗蒸蛋夠滑🥰

燒拖羅配以紫菜包著吃,拖羅的油膩被爽爽的紫菜調和👍🏻

海膽魚子飯用料足,抵讚

日本牙帶魚真係心心眼❤️

蜜瓜甜都不得了,雪糕也好味。

無論擺盤和味道都令人🈵️意,朋友推介真不錯
2023-10-15 4 views
秋田刺身日本料理位於尖沙咀天文台道八號工樓主打廚師發板二十品廚師發板日本料理連同服務費人均大約千五港幣先付三品水雲醋物黏稠順滑同時營養豐富;慢煮鵝肝採用味淋同埋醬油配搭清酒以及山椒低溫浸漬柔嫩甘香;青檸啫喱果酸清新醒胃沙律日本糖蕃茄沙律選用日本高糖度蕃茄清甜水潤同時水晶海藻通透爽脆配搭胡麻醬汁整體清爽輕盈時令刺身五品兵庫縣室津蠔蠔肉雪白飽滿同時柔滑脆嫩配搭刺身水母以及酸汁啫喱同埋蘿蔔蔥花可以豐富口感層次白象拔蚌肉質豐厚彈嫩配搭少量白芝麻可以突出蚌肉鮮甜;金目鯛肉質粉嫩柔軟同時脂肪豐腴經過火炙可以逼發魚油甘香秋刀魚秋季當造九月開始肥美配搭薑蔥醬油突顯魚肉鮮濃白子等同魚類精囊經過火炙口感綿密細膩類似豆腐配搭酸汁可以突顯甘醇茶碗蒸 茶碗蒸蛋滑溜水嫩配搭右口魚肉柔潤細膩壽司六貫伊佐木等同雞魚採用天然一本釣方式野生捕撈肉質柔軟同時脂肪含量相對普通白身魚豐富黑鯥棲息深海產量稀少屬於高級食材經過火炙肉質油潤軟嫩燒右口魚邊等同鮫鰈魚邊油脂豐潤適合火炙鱈場蟹肉鮮嫩簡單配搭蟹膏已經足夠甘甜大拖羅油花細密經過火炙脂肪半融配搭紫蘇葉以及炸蒜片可以平衡油膩感海膽三文魚籽杯飯選用北海道馬糞海膽配搭三文魚籽雙倍奢華
秋田刺身日本料理位於尖沙咀天文台道八號工樓主打廚師發板

雪糕可以選擇芝麻或者綠茶以及豆腐口味
雷電赤肉蜜瓜日本產量排名首位果肉香甜多汁
2023-09-26
2023-10-14 13 views
同朋友去了位於尖沙咀的秋田刺身日本料理 原來除了刺身壽司,還有鐵板燒整棟集合多元化日式餐廳,總有一間會吸引你日式裝修舒適,空間十足師傳店員服務親切友善是一大抵讚之處令整個用餐體驗更好ꔐOmakase Setᜊ前菜三款酒煮黑梅貝:煮得入味,口感彈牙水雲:酸爽而開胃蟹膏海膽豆腐:海膽味濃郁,豆腐q彈糖番茄沙律沙律清爽,糖蕃茄好甜北海道仙鳳趾蠔肉肥厚,口感爽脆鮮甜,結實而充滿彈性赤貝、深海池魚赤貝鮮甜爽嫩;深海池魚肥美伊佐木、右口魚卷細蔥肉質雪白通透,柔軟軟腍;右手魚比較清淡,更突顯細蔥味茶碗蒸質地入口很嫩很滑,上面添加海苔調味鱈長蟹壽司:蟹肉好厚,啖啖蟹肉右口魚邊壽司:炙燒後更能感受魚油香秋刀魚壽司:魚味濃郁而肥美金目雕壽司:原切後炙燒,魚肉鮮嫩火炙拖羅:充滿油香,加入蒜片、芝麻葉同紫菜,味道更豐富三文魚籽海膽:鮮味十足,每口都好幸福燒太刀魚魚肉好厚好肥美,魚香令人回味魚湯烏冬魚湯可以加入烏冬,鮮甜湯底配上彈牙烏冬水信玄餅配搭黑蜜同黃豆粉,很清雅的日式甜點北海道雷田蜜瓜甜度很高,香甜爽嫩雪糕
同朋友去了位於尖沙咀的秋田刺身日本料理
原來除了刺身壽司,還有鐵板燒
整棟集合多元化日式餐廳,總有一間會吸引你

日式裝修舒適,空間十足
師傳店員服務親切友善是一大抵讚之處
令整個用餐體驗更好

ꔐOmakase Set
ᜊ前菜三款
酒煮黑梅貝:煮得入味,口感彈牙
水雲:酸爽而開胃
蟹膏海膽豆腐:海膽味濃郁,豆腐q彈

糖番茄沙律
沙律清爽,糖蕃茄好甜

北海道仙鳳趾
蠔肉肥厚,口感爽脆鮮甜,結實而充滿彈性

赤貝、深海池魚
赤貝鮮甜爽嫩;深海池魚肥美

伊佐木、右口魚卷細蔥
肉質雪白通透,柔軟軟腍;右手魚比較清淡,更突顯細蔥味

茶碗蒸
質地入口很嫩很滑,上面添加海苔調味

鱈長蟹壽司:蟹肉好厚,啖啖蟹肉

右口魚邊壽司:炙燒後更能感受魚油香

秋刀魚壽司:魚味濃郁而肥美

金目雕壽司:原切後炙燒,魚肉鮮嫩

火炙拖羅:充滿油香,加入蒜片、芝麻葉同紫菜,味道更豐富

三文魚籽海膽:鮮味十足,每口都好幸福

燒太刀魚
魚肉好厚好肥美,魚香令人回味

魚湯烏冬
魚湯可以加入烏冬,鮮甜湯底配上彈牙烏冬

水信玄餅
配搭黑蜜同黃豆粉,很清雅的日式甜點

北海道雷田蜜瓜
甜度很高,香甜爽嫩

雪糕
2023-10-09 32 views
工作辛勞咁耐,要獎勵下自己食餐番好~約埋朋友品嚐Omakase欣賞廚師即席製作美食,一邊同朋友聊聊~水雲:酸酸甜甜十分開胃慢煮鵝肝:非常甘香,仲有青檸啫喱中和油膩感,層次分明番茄沙律:味道清新,伴有水晶粉晶瑩通透北海道蠔:巨型肥美無比,一啖食落口大滿足金目鯛:肉質細緻味道清甜黃金魚腩:鮮味又帶魚油香,肥美無比鱈魚白子:有點鵝肝軟滑嘅口感,但食落唔膩~秋刀魚卷:秋刀魚超肥美,肉質彈牙蒸蛋:質感滑嘟嘟食落順口,幫助暖胃~天然伊佐木:魚質彈牙,表皮煙韌,魚鮮味就好重,鮮味會停留喺個口腔度深海池魚:口感更有層次,魚肉較柔軟滑嫩右口魚邊:油份更香,口感清新,亦可加強口感鱈場蟹:纹理分明,蟹肉清甜可口,满足感難以形容紫蘇拖羅::紫蘇包住拖羅、入口層次分明,清新不油膩,味道獨特且能中和油膩感魚籽海膽飯:海膽甘甜質感細膩,加上魚籽脆脆口感一級正~燒太刀魚:太刀魚肉身較厚,而且脂肪較多,鮮度十足,口感極佳魚湯烏冬:魚湯熬至奶白色,烏冬吸盡湯汁好煙韌~甜品水信玄餅配黑糖黃豆粉:中間有朵花賣相好睛,味道唔會太甜北海道蜜瓜配白玉粟米:唔止甜品仲配日本產水果,特別清甜juicy

水雲:酸酸甜甜十分開胃
慢煮鵝肝:非常甘香,仲有青檸啫喱中和油膩感,層次分明

番茄沙律:味道清新,伴有水晶粉晶瑩通透

北海道蠔:巨型肥美無比,一啖食落口大滿足

金目鯛:肉質細緻味道清甜
黃金魚腩:鮮味又帶魚油香,肥美無比

鱈魚白子:有點鵝肝軟滑嘅口感,但食落唔膩~

秋刀魚卷:秋刀魚超肥美,肉質彈牙

蒸蛋:質感滑嘟嘟食落順口,幫助暖胃~

深海池魚:口感更有層次,魚肉較柔軟滑嫩
右口魚邊:油份更香,口感清新,亦可加強口感
鱈場蟹:纹理分明,蟹肉清甜可口,满足感難以形容

紫蘇拖羅::紫蘇包住拖羅、入口層次分明,清新不油
膩,味道獨特且能中和油膩感

魚籽海膽飯:海膽甘甜質感細膩,加上魚籽脆脆口感一級正~

燒太刀魚:太刀魚肉身較厚,而且脂肪較多,鮮度十足,口感極佳
魚湯烏冬:魚湯熬至奶白色,烏冬吸盡湯汁好煙韌~
甜品水信玄餅配黑糖黃豆粉:中間有朵花賣相好睛,味道唔會太甜

• 紫蘇拖羅
2023-09-24 9 views
經過尖沙咀呢邊行街,到夜晚揀咗呢間日本餐廳食dinner~佢嘅環境好舒服,我哋坐喺壽司吧枱前面睇住師傅製作新鮮嘅壽司🍣同刺身,享受住柔和嘅音樂,品嚐美味嘅日本菜~赤貝壽司新鮮嘅壽司🍣幾鍾意赤背嘅口感,食落啖啖肉,幾有咬口深海池魚壽司深海池魚好嫩滑嘅感覺,肉質新鮮,我哋食得好滋味火炙左口魚邊壽司火炙燒左口魚邊將佢啲肉汁逼晒出嚟,仲有油脂分布好豐富吞拿魚醬油壽司好大件吞拿魚,仲有啲醬油喺壽司面🍣食落鹹鹹地,幾鍾意吞拿魚嘅口感,食落啖啖肉,幾正海膽魚籽蟹肉飯有新鮮有海膽同埋魚籽,仲有蟹肉,好豐富嘅飯~幾鍾意海膽嘅質感,一咬啲魚籽汁就出晒嚟,好味😋燒秋刀魚一碟好香嘅燒秋刀魚,食落又唔會覺得腥,魚肉豐富多肉鯛魚湯配稻庭烏冬一大碗鯛魚湯,配埋稻庭烏冬,鯛魚湯好香好濃郁,仲要冇咩腥味,稻庭烏冬好爽滑,配埋鯛魚湯一流水信玄餅一大粒晶瑩剔透嘅水信玄餅,口感好滑,入面有紅豆餡,甜甜地,好好味😋芝麻雪糕好濃郁嘅芝麻香味,好軟滑嘅雪糕🍦好creamy嘅感覺,幾正~

赤貝壽司
新鮮嘅壽司🍣幾鍾意赤背嘅口感,食落啖啖肉,幾有咬口

深海池魚壽司
深海池魚好嫩滑嘅感覺,肉質新鮮,我哋食得好滋味

火炙左口魚邊壽司
火炙燒左口魚邊將佢啲肉汁逼晒出嚟,仲有油脂分布好豐富

吞拿魚醬油壽司

海膽魚籽蟹肉飯

燒秋刀魚
一碟好香嘅燒秋刀魚,食落又唔會覺得腥,魚肉豐富多肉

鯛魚湯配稻庭烏冬

水信玄餅

芝麻雪糕
2023-09-22
$1500 (Dinner)