2024-08-31 218 views
🤤🤤話說我對鐵板燒情有獨鍾,但由於價錢比平時晚餐貴點,所以唔係成日食到,今次經過精心挑選,嚟到呢間幾層高嘅鐵板燒餐廳,一入到去個感覺非常好,不但好友私人空間,每個座位都可以望到師傅的手藝,真係視覺美過嗅覺,一次過可以享受😆😆今次挑選了一人$888餐,這個價錢對於鐵板餐來說不算貴,而且包括了12道菜🤤🥗季節沙律調配好的沙律醬,入邊有海蜇絲、蕃茄、生菜、紫蘿蔔片、粟米等,第一道菜真是非常之新鮮,而且加強開胃感🥰🫕魚子鵝肝蒸蛋上菜時非常熱,而且蒸蛋入面亦有不少餡料,上面亦擺滿滿滿滿滿的魚子,食落去非常好味😚之後,廚師會展露出龍蝦、時令海鮮(帶子)、鮑魚、兩款和牛,我一望,海鮮非常之新鮮,鮑魚仲非常生猛,除咗大隻外,亦不停郁動,而兩款和牛的脂肪分布都非常之靚🥰🧈香煎頂級鵝肝鵝肝非常之大片,配上魚子以及金箔,再加些黑醋汁,令到成片鵝肝都不會太漏,而且食到鵝肝的味道, 十分滋味😊🦪南非鮑魚配以海帶忌廉汁,點起上嚟非常之好味,值得一讚🍤龍蝦龍蝦肉配上滿滿的蝦膏,再用多士一同食用,食到龍蝦的鮮味,亦有多重的口感🦪帶子帶子面又柚子胡椒,更加提升味道,在鋪上滿滿的魚子,更添口感😋😋🥩和牛薄燒卷配和牛厚燒不

🥗季節沙律

🫕魚子鵝肝蒸蛋

🧈香煎頂級鵝肝

🦪南非鮑魚
配以海帶忌廉汁,點起上嚟非常之好味,值得一讚

🍤龍蝦

🦪帶子

🥩和牛薄燒卷配和牛厚燒
不論薄與厚,兩款都非常之難,而且很有牛味,和燒包住厚厚的蒜片,增添口感,如果帶出另一款牛的香味,而口燒更有肉質口感,不同的享受😍

🥬炒野菜
不同類型的菇以及椰菜,再配上牛油的味道非常之香

🍜龍蝦湯
利用龍蝦頭熬製而成,用盡每一樣材料,而且熬製出的龍蝦湯亦十分鮮味

🍚秋田炒飯
炒飯非常足料,包括有櫻花蝦,蛋,蘿蔔碎等,而且每一粒飯都炒得非常香口粒粒皆分明,雖然當時我好飽,但食落口非常好味,忍唔住食晒

🍡精選甜品-銅鑼燒配雪糕
第一次食銅鑼燒即時豆沙餅是即叫即整,食落去熱口,配上雪糕真係非常之正的甜品

🍷飲品方面
巨峰乳酸
血橙果汁
兩款口味都非常之正

整體嚟講依間都係非常高質的鐵板燒,不但服務周到,而且食材亦非常新鮮,絕對對得住依個價錢有餘,另外一讚是鐵板師傅亦都非常之有心而且熟練度,令到除咗🍱食之外,亦可欣賞到出色的鐵板燒技術,每款植物擺本亦都非常之有藝術感而且靚😍非常值得一讚🥰

• 香煎頂級鵝肝
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 龍蝦清湯
2024-08-29 235 views
喺日本旅行返咗成個月,非常懷念日本美食,朋友帶咗我去食美味鐵板燒,一邊坐喺板前欣賞廚師嘅精湛廚藝,一邊享受美食。我哋揀咗秋田二人前套餐,一共有12道菜,分別有#季節沙律、#魚籽鵝肝蒸蛋、#鮮活時令龍蝦、#原隻鮮活南非鮑魚、#季節時令海鮮 (帶子/三色刺身)、#香煎頂級鵝肝、#鹿兒島霜降和牛薄燒卷、#鹿兒島霜降和牛厚燒、#秋田炒飯、#炒野菜、#龍蝦清湯 及 #精選甜品,整個套餐非常豐富,而且擺盤精美,色香味俱全。其中套餐以下幾樣特別出色:#鮮活時令龍蝦:龍蝦鮮甜彈牙,美味可口。#原隻鮮活南非鮑魚:鮑魚上鐵板前還郁緊,大大隻,非常新鮮,鮑魚煮得剛剛好,爽口彈牙,配上特別嘅醬汁,非常好食。#香煎頂級鵝肝:鵝肝煎得兩面焦香,入口順滑,鵝肝味濃郁,配上多士非常美味。#鹿兒島霜降和牛薄燒卷:和牛薄片包住炸蒜片及香蔥,惹味!#鹿兒島霜降和牛厚燒:和牛脂肪分布均勻,肉質細膩,美味。#秋田炒飯:招牌炒飯,炒得粒粒分明,香口惹味。總括嚟講,秋田鐵板燒係一個視覺同味覺嘅享受,而且,係一個慶祝生日好地方,廚師會即時係板上寫出祝福語,及有打卡嘅地方,非常有心思。

其中套餐以下幾樣特別出色:

#鮮活時令龍蝦:龍蝦鮮甜彈牙,美味可口。

#鹿兒島霜降和牛薄燒卷:和牛薄片包住炸蒜片及香蔥,惹味!

#鹿兒島霜降和牛厚燒:和牛脂肪分布均勻,肉質細膩,美味。

#秋田炒飯:招牌炒飯,炒得粒粒分明,香口惹味。

2024-08-28 288 views
◐元老級鐵板燒|視覺與味蕾嘅享受就快到中秋節仲諗緊食咩好不妨試下位於尖沙咀元老級鐵板燒材料好新鮮,龍蝦同埋鮑魚都喺識郁㗎二人前$888/pp 質素同價錢成正比師傅仲玩埋雞蛋寫字,好有趣嘅體驗⎊鵝肝蒸蛋師傅率先煎香咗鵝肝,再喺鐵板做到極嫩滑嘅蒸水蛋,火候控制得好好⎊伊勢龍蝦用牛油同秘製醬汁炒嘅龍蝦,鮮甜爽口,連殼都燒一燒,好惹味。龍蝦頭仲用嚟即場熬煮咗清湯,好鮮甜。⎊原隻鮮活南非鮑魚重點喺佢配嘅醬汁,好獨特嘅自家調配忌廉汁,中和鮑魚嘅海水味,食埋啲海草⎊超大燒扇貝扇貝加上魚子醬,用紫菜包住食⎊極厚鵝肝鵝肝喺餐廳signature ,上層喺魚子醬,中層喺加咗紅酒嘅鵝肝,下層喺脆嘅多士,最後仲撒上鹽,大滿足🥰⎊鹿兒島霜降和牛薄燒卷和牛極Juicy⎊秋田炒飯落咗蛋同埋櫻花蝦炒嘅飯 好香口⎊炒野菜⎊自家製甜品多啦A夢最愛嘅紅豆燒餅,餅底都喺自家製。即場用鐵板燒,再加埋雪糕一齊食好夾。
◐元老級鐵板燒|視覺與味蕾嘅享受
就快到中秋節仲諗緊食咩好
不妨試下位於尖沙咀元老級鐵板燒
材料好新鮮,龍蝦同埋鮑魚都喺識郁㗎
二人前$888/pp 質素同價錢成正比
師傅仲玩埋雞蛋寫字,好有趣嘅體驗

⎊鵝肝蒸蛋

⎊伊勢龍蝦
用牛油同秘製醬汁炒嘅龍蝦,鮮甜爽口,連殼都燒一燒,好惹味。
龍蝦頭仲用嚟即場熬煮咗清湯,好鮮甜。

⎊原隻鮮活南非鮑魚

⎊超大燒扇貝
扇貝加上魚子醬,用紫菜包住食

⎊極厚鵝肝

⎊鹿兒島霜降和牛薄燒卷
和牛極Juicy

⎊秋田炒飯
落咗蛋同埋櫻花蝦炒嘅飯 好香口

⎊炒野菜

⎊自家製甜品
今次同屋企人嚟到位於尖沙咀天文臺道秋田鐵板燒食佢哋個Lunch Set,今次就揀咗佢哋menu上「楓」嘅美食!真係一試難忘,性價比高!首先上左個季節沙律~ 有粟米、蕃茄、沙律菜和海藻水晶粉,配上芝麻醬,清新開胃!其次魚籽鵝肝蒸蛋,面層有魚籽作點綴,蒸蛋細嫩,加上脂香的鵝肝,整體蛋味濃郁,香滑美味。原隻大虎蝦餐廳選用新鮮海鮮食材,蝦肉食落去彈牙一啲都唔梅,海鮮上面鋪滿蒜粒,同虎克非常之夾。脆蒜片美國牛小排本人鍾意食五成熟嘅牛肉,見到牛小排表面燒得非常之香,但係其實肉入邊都係粉嫩色,食落去非常之有肉味一啲都唔韌,價廉物美。秋田炒飯~ 在鐵板上由生米炒成熟飯,配料有雞蛋、煙肉粒、櫻花蝦、香蔥和紅蘿蔔粒,非常豐富。甜點甜品是師傅現場即制的豆沙餅,香滑軟綿的豆沙餅配上綠茶或紅豆雪糕,味道更佳。

原隻大虎蝦

脆蒜片美國牛小排

甜點
甜品是師傅現場即制的豆沙餅,香滑軟綿
的豆沙餅配上綠茶或紅豆雪糕,味道更佳。
2024-08-24
$208 (Lunch)
2024-08-25 192 views
秋田刺身鐵板專門店在尖沙咀很出名,終於可以試到了。魚籽鵝肝蒸蛋 口感滑溜蛋香一流,鵝肝油香慢慢滲透出。鮮活時令龍蝦 肉質彈牙鮮甜,醬汁出色每啖都好濃郁有層次。原隻鮮活南非鮑魚 仲識郁郁下,新鮮到爆,肉質彈牙。鮮甜到爆,好鐘意食。香煎頂級鵝肝 鵝肝外酥脆內嫩滑軟腍。
鹿兒島霜降和牛薄燒牛肉口感鮮甜味道濃郁,五成熟的牛入口即溶。秋田炒飯櫻花蝦香氣撲鼻,帶出鹹香味,飯粒煙韌彈牙。鐵板燒真係一個好值得慶祝節日的地方,可以睇住師傅係席前主理食物,每道菜都用心處理,每次吃都很開心。
秋田刺身鐵板專門店在尖沙咀很出名,終於可以試到了。

魚籽鵝肝蒸蛋 口感滑溜蛋香一流,鵝肝油香慢慢滲透出。

鮮活時令龍蝦 肉質彈牙鮮甜,醬汁出色每啖都好濃郁有層次。

原隻鮮活南非鮑魚 仲識郁郁下,新鮮到爆,肉質彈牙。

鮮甜到爆,好鐘意食。

香煎頂級鵝肝 鵝肝外酥脆內嫩滑軟腍。

鹿兒島霜降和牛薄燒

牛肉口感鮮甜味道濃郁,五成熟的牛入口即溶。

秋田炒飯櫻花蝦香氣撲鼻,帶出鹹香味,飯粒煙韌彈牙。

2024-08-21 279 views
自己去完旅行,返嚟梗係要同男朋友食餐好嘅😙揀咗呢一間有返咁上下歷史嘅鐵板燒餐廳秋田二人前套餐 ($888/人)季節沙律蔬菜新鮮唔使講,特別係佢有一粒冰鎮蕃茄,有柚子嘅味道,好清甜,唔似食緊蕃茄, 十分有清涼感,好開胃!😍魚籽鵝肝蒸蛋鮮美既鵝肝同魚籽擺埋一齊本身都冇得輸,再加上熱辣辣、滑捋捋嘅蒸蛋,真係再加一分🥰 鵝肝軟滑,唔太濃味,魚子鹹鹹地同時又增加口感,配搭得好好。鮮活時令龍蝦鐵板燒有個重點,就係可以望住廚師烹調,同埋有互動。廚師首先擺咗今日會用到嘅食材喺枱面先,然後再逐一烹調。廚師喺我哋面前現烹龍蝦 (過程對小朋友嚟講可能會嚇親,如果同小朋友去要教導下佢哋先🥹)經過鐵板烹調之後,高溫鎖住龍蝦嘅鮮甜,令龍蝦鮮活彈牙,肉質更肥美多汁。除非仲會表演用大火燒龍蝦頭,龍蝦頭都有作用㗎,就係用嚟煲龍蝦湯👍🏻👍🏻原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚十分新鮮,肉質緊實彈牙又大隻!昆布忌廉汁帶有柔和海藻嘅香味,配搭埋鮑魚更突出鮑魚嘅鮮味,點醬一齊食又別有一番風味🤩季節時令海鮮 - 帶子在高溫鐵板烹烤下,帶子表面微焦,但裏面依然保持了Q彈既質地同鮮甜既味道。師傅話帶子上有胡椒柚子調味料,可能會攻鼻,不過我自己就

秋田二人前套餐 ($888/人)
季節沙律

魚籽鵝肝蒸蛋

季節時令海鮮 - 帶子
在高溫鐵板烹烤下,帶子表面微焦,但裏面依然保持了Q彈既質地同鮮甜既味道。師傅話帶子上有胡椒柚子調味料,可能會攻鼻,不過我自己就覺得唔算,反而幾特別,再配埋海苔一齊食,都幾match!🤭

香煎頂級鵝肝
呢塊匈牙利鵝肝超大塊!表面金黃酥脆,內裡就柔滑似黃油。師傅教我哋要點晒啲意大利黑醋,鵝肝同多士一齊食,最後再用菠蘿解膩。鵝肝的香醇濃郁係口中化開,其實食完成嚿都唔會好膩,但令人回味無窮🤤

鹿兒島霜降和牛薄燒卷
和牛肉質細嫩多汁,配搭上炸蒜同蔥,更加有口感,配搭埋鹽昆布,令到口感更加豐富🤓

鹿兒島霜降和牛厚燒
厚燒又係另一個食法😆肉質細膩富有彈性,又有入口即溶嘅感覺,配上Wasabi食,更特出肉汁既和牛嘅香味。

龍蝦清湯
冇錯,啱啱師傅燒嘅龍蝦頭又出現返😋 佢似係味噌湯,但係加咗龍蝦就成件事唔同咗。湯頭鮮美濃郁,飽含龍蝦既甜美鮮香,可以清下食完和牛既肉感😙

炒野菜
高溫鐵板保留左蔬菜既原汁原味,掛住食已經冇留意師傅有冇加調味料🤣不過咁多款菜加埋都好夠味,亦都好似幾健康🙈😂

秋田炒飯
飯粒粒粒分明唔散基本啦,色澤都唔錯,幾多配料,唔錯👍🏻 不過其實食到炒飯呢part已經大飽,不過咁好食我都有繼續頂硬上🤣

精選甜品
最後,甜品係紅豆銅鑼燒!師傅話銅鑼燒夾雪糕最好食,但係銅鑼燒要等佢攤凍咗啲先得。雪糕有得揀士多啤梨或者抹茶,我同男朋友都揀咗士多啤梨梨,士多啤梨雪糕超好食😍😍 就咁食都好滿足!不過有個位勁好笑,我哋好蠢地以為係將成舊雪糕擺入銅鑼燒,結果食到勁呢hea😂😂其實只係將少少雪糕擺入去夾住食就OK😂 的確係好食嘅,甜品冇得輸,對我嚟講亦唔會好甜👍🏻 應該要介紹俾多啦A夢知道,等佢唔好淨係鍾意食紅豆銅鑼燒🤣🤣🤣

最後八卦見到有個corner有公仔同happy birthday字句。原來餐廳會為有慶祝活動或者生日嘅客人預備鐵板燒字句同埋畫埋公仔,俾客人打卡,仲會幫手晒相,超級貼心😍如果有慶祝,真係可以考慮吓黎呢度呀☺️

結論
🫰食物新鮮度同味道都有水準
🫰服務態度良好
每道菜之間都要啲等候時間,啱晒同朋友傾偈或者睇師傅表演😙

好味度:9/10
回頭度:8.5 (要慶祝會過嚟😆)

餐廳資料
餐廳名稱:秋田鐵板燒刺身專門店
餐廳地址:尖沙咀天文台圍8號1樓
營業時間:星期一至日 12:00-15:00 & 17:30-23:00
  • 香煎頂級鵝肝
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 鮮活時令龍蝦
  • 季節時令海鮮
  • 精選甜品
哇撒!秋田鐵板燒日本料理嘅$888二人前套餐真係抵食到爆!😍🍽️ 我同朋友去咗試,真係食到我哋笑到見牙唔見眼!😁首先,個鮮活青龍蝦勁多膏,師傅用個膏整咗個香濃龍蝦汁,香到我差啲想舐個碟!🦞💦 跟住嚟嘅南非鮑魚配忌廉鮮海苔汁,滑溜溜嘅質地配埋個海苔汁,簡直係絕配!🐚🌊講到香煎頂級鵝肝多士,個size大到我以為自己做咗巨人,真係食得好過癮!🍞🦆 原隻刺身級扇貝就外脆內嫩,鮮甜得嚟又夠爽口,正!🐚👌鹿兒島霜降和牛真係食到我眼濕濕,厚燒薄燒兩款都係入口即溶,簡直係牛肉界嘅極品!🥩😋 龍蝦清湯就鮮味爆燈,飲到我成個人都精神晒!🍜✨炒野菜爽口清甜,櫻花蝦炒飯粒粒分明又香口,真係食到我連一粒飯都唔捨得剩!🥬🍚 最後嘅即製銅鑼燒配雪糕,冷熱配搭簡直係絕配,食到我連隻匙羹都想舐埋!🍨🔥最開心係可以免費揀無酒精飲品,我哋揀咗橙汁,清新解膩,完全唔使加錢添!🍊🥤重點係個師傅真係好叻好用心,烹調嘅時候仲會同我哋講解每樣嘢食嘅特色,又會同我哋有講有笑,氣氛好好!👨‍🍳😊$888一位真係抵食到震,食完仲好飽添!💯👍 我一定會再帶更多朋友嚟試,真係好味到唔捨得同人分享呀!🤤🥰 如果你想搵個地方慶祝或者請朋友食飯,呢度

$888一位真係抵食到震,食完仲好飽添!💯👍 我一定會再帶更多朋友嚟試,真係好味到唔捨得同人分享呀!🤤🥰 如果你想搵個地方慶祝或者請朋友食飯,呢度絕對係個超正嘅選擇!🎉🍽️
2024-08-21 216 views
友人想品嚐鐵板燒,腦海中第一時間便閃出餐廳的名字「秋田鐵板燒刺身專門店 」 🥢 師傅更會在鐵板上畫畫寫字祝賀🎉▫️❥$𝟴𝟴𝟴/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~季節沙律:沙律中加了芝麻醬和水晶海藻,清新又爽口🥗✂︎魚籽鵝肝蒸蛋:蒸蛋熱乎乎滑溜溜,肥美的鵝肝顆粒又香又滑🥚✂︎鮮活時令龍蝦:新鮮的龍蝦觸角仍會不時郁動🦞 龍蝦肉嫩鮮甜,淋上用龍蝦膏煮成的醬汁,更是惹味無比👍🏻✂︎原隻鮮活南非鮑魚:鮑魚肉質爽、鮮、嫩,可以沾上伴碟的忌廉海苔醬,充滿濃郁的牛油香味🧈 忌廉海苔醬也令原本清淡的海苔變得很滋味🌱👅✂︎季節時令海鮮:當天的時令海鮮為蟶子,加了明太子快炒,口感極為爽脆👍🏻 而且還帶著濃濃的牛油香味😚✂︎香煎頂級鵝肝:入口即化的鵝肝煎得兩面金黃,表面焦香焦香的尤其誘人😍 底部墊著香脆的麵包🥖 伴碟的烤菠蘿和黑醋都可平衡鵝肝的油膩感🍍✂︎鹿兒島霜降和牛薄燒卷:包著大量的炸蒜和青蔥,美味得很🌯✂︎鹿兒島霜降和牛厚燒:和牛厚燒有飽滿的肉汁、吃得滿咀油脂香🤤 不妨加點炸蒜、岩鹽或帶鹽的昆布,各有不同的風味🫦🫶🏻✂︎秋田炒飯:香氣迷人的蛋香味撲鼻而來💋 飯粒炒得乾身粒粒分明,還
▫️
❥$𝟴𝟴𝟴/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️
~~~~~~~~~~~~~~~~
季節沙律:
沙律中加了芝麻醬和水晶海藻,清新又爽口🥗
魚籽鵝肝蒸蛋:
蒸蛋熱乎乎滑溜溜,肥美的鵝肝顆粒又香又滑🥚
鮮活時令龍蝦:
原隻鮮活南非鮑魚:
季節時令海鮮:
香煎頂級鵝肝:
鹿兒島霜降和牛薄燒卷:
包著大量的炸蒜和青蔥,美味得很🌯
鹿兒島霜降和牛厚燒:
秋田炒飯:
香氣迷人的蛋香味撲鼻而來💋 飯粒炒得乾身粒粒分明,還加了不少的櫻花蝦和蔥花,美味得讓人不知不覺整碗吃光光了🦐🍚
炒野菜:
清新爽口🥒
龍蝦清湯:
用了龍蝦頭煮成的清湯,飽足感超強的情況下來一碗熱乎乎的熱湯太幸福了🦞🥣
精選甜品
師傅即時來一場銅鑼燒表演📸 圓滾滾的銅鑼燒鋪上飽滿的紅豆,賣相已讓人垂涎欲滴🫘🥞 最後,店員再送來一份雪糕,大滿足🍧👍🏻
2024-08-20 212 views
同同事放工去周圍揾野食,知道有間「秋田鐵板燒刺身專門店」日式餐廳,但一直都無機會去試,趁住happy Friday就去左食大餐啦!魚籽鵝肝蒸,滑嫩配上魚籽的鮮甜。鮮活時令龍蝦活伊勢海老,新鮮程度驚人。而原隻鮮活南非鮑魚南,肉質彈牙,好勁鮑魚香氣。香煎頂級鵝肝,煎到邊皮焦香,但入面就好嫩滑。鹿兒島霜降和牛薄燒巻和鹿兒島霜降和牛厚燒,肉質鮮嫩入口即溶咁劑!秋田炒飯和炒野菜,夠鍋氣。餐後甜品仲有紅豆銅鑼燒+抺茶雪糕!

魚籽鵝肝蒸,滑嫩配上魚籽的鮮甜。

香煎頂級鵝肝,煎到邊皮焦香,但入面就好嫩滑。

秋田炒飯和炒野菜,夠鍋氣。

餐後甜品仲有紅豆銅鑼燒+抺茶雪糕!
2024-08-19 303 views
慶祝周年紀念,選擇了太太最喜歡的日本鐵板燒,今次到了尖沙咀天文臺道的秋田鐵板燒刺身專門店。套餐由八百多至一千多都有。先來前菜是麻醬雜菜沙律,酸甜開胃!黑魚子鵝肝蒸蛋,非常幼滑,十分矜貴。鐵板龍蝦,龍蝦非常生猛,上枱時生氣勃勃,新鮮食材,師傅只用海鹽磨胡椒調味,加上龍蝦膏和秘製上湯製成的醬汁,鮮味十足,蝦肉爽實彈牙,龍蝦膏非常香濃。巨型鮮活南非鮑魚,輕輕香煎保留了鮑魚的原有鮮味,加埋特製奶油醬汁,又香又滑!鐵板巨型帆立貝煎得香口,鮮味無比。再加上黑魚子,雙重鮮味,非常矜貴!香煎頂級鵝肝,鵝肝香氣十里遠也能聞到,入口溶化,非常幸福!龍蝦殼也絕不浪費,用來煲湯非常鮮味!鹿兒島霜降和牛薄燒卷,輕輕煎香牛肉表面,加上炸過的蒜片和日本香蔥,非常美味。鹿兒島霜降和牛厚燒,和牛肉味香濃,5成熟剛剛好,配上即磨芥末,肥而不膩。秋田炒飯,炒得乾身,火候十足!最尾一個綠茶雪糕加自家即制銅鑼燒,非常完美!店家非常細心,還可以在鐵板上寫上特製公仔和祝賀語句,太太非常開心。大部份食材都是在魚缸現攞上來的,非常新鮮,師傅亦會詳盡解釋來源和做法,十分專業!
套餐由八百多至一千多都有。
先來前菜是麻醬雜菜沙律,酸甜開胃!
黑魚子鵝肝蒸蛋,非常幼滑,十分矜貴。
香煎頂級鵝肝,鵝肝香氣十里遠也能聞到,入口溶化,非常幸福!
龍蝦殼也絕不浪費,用來煲湯非常鮮味!
秋田炒飯,炒得乾身,火候十足!
最尾一個綠茶雪糕加自家即制銅鑼燒,非常完美!
$1000 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2024-08-17 501 views
兒子生日,到店慶祝。見近年沒有前往,儘管看看現在質素有沒有改善。但卻失望而回。店舖太舊,一入店已臭到油煙味。負責嘅鐵板師傅亦不斷投訴自己嘅油壺漏油,對於衛生情況已大打折扣。食材質素尚可,但師傅鐵板技巧欠缺。整個過程中,與食客欠決溝通,更不停指責服務員跟不上他的節奏,(服務員負責分派碟子)師傅不停訓示服務員,並說自己會煮得好快這意味着我們也要食得很快?快,煮得好沒有問題,但卻煮出沒有質素的鐵板燒食物。埋單三個人5千幾,錢花了但卻物非所值!生日鐵板公仔,改為一早已製作款式,無heart既圖案及無heart 的鐵板師傅不會再光顧。5千幾元的鐵板燒,我確是有其他店舖選購。

這意味着我們也要食得很快?
快,煮得好沒有問題,但卻煮出沒有質素的鐵板燒食物。

埋單三個人5千幾,錢花了但卻物非所值!

生日鐵板公仔,改為一早已製作款式,無heart既圖案
及無heart 的鐵板師傅
不會再光顧。
5千幾元的鐵板燒,我確是有其他店舖選購。
鐵板燒
2024-08-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$1673 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-08-17 363 views
好耐冇食鐵板燒,天文臺道有一間三層樓高嘅日式鐵板燒舖頭!朋友揀咗呢個秋田二人餐!$888/位 (兩位起)二人前套餐 Akita✨季節沙律 🥗 Seasonal Salad✨魚籽鵝肝蒸蛋✨Steamed egg with fish roes and foie gras新鮮魚籽配合滑溜溜既蒸蛋,食落口仲要淡淡粒粒鵝肝,三重滋味!非常抵讚🥰✨鮮活時令龍蝦 活伊勢海者 Live lobster 🦞 龍蝦肉,有好多龍蝦膏,新鮮爽滑,配合咗多士嚟食好特別!✨原隻鮮活南非鮑魚 Whole live abalone on half shell 鮑魚肉清蒸咗之後先至喺鐵板上面燒,所以肉質特別鮮嫩。欣賞佢個紫蘇葉。✨季節時令海鮮 旬の海鮮 Seasonal Seafood海鮮類仲有帆立貝,大大粒,燒出嚟有一絲絲嘅感覺,伴住海苔食好特別!✨香煎頂級鵝肝級Seared goose livers🦆非常之欣賞佢呢個鵝肝好肥美同埋厚切,擺盤嘅時候有飛雪嘅效果,仲有我鍾意食嘅菠蘿,非常之入口即溶!鹿兒島霜降和牛薄燒 鹿兒島和牛 燒 Kagoshima wagyu slices-cut beef鹿兒島霜降和牛厚燒鹿兒島

二人前套餐 Akita

✨季節沙律 🥗
Seasonal Salad

✨魚籽鵝肝蒸蛋✨

✨鮮活時令龍蝦 活伊勢海者 Live lobster 🦞
時令龍蝦

龍蝦肉,有好多龍蝦膏,新鮮爽滑,配合咗多士嚟食好特別!

✨季節時令海鮮 旬の海鮮 Seasonal Seafood
香煎帶子

✨香煎頂級鵝肝級Seared goose livers🦆
香煎頂級鵝肝

鹿兒島霜降和牛厚燒鹿兒島和牛 一 Kagoshima wagyu thick-cut beef steak
鹿兒島霜降和牛燒

🥩 鮮嫰和牛,我哋揀咗五成熟嘅處理手法,先食咗薄燒,就咁食已經好有牛味。再配上芥末、海苔、同埋岩鹽,就非常之有日式燒肉嘅感覺。去到厚燒嘅時候,脂肪比例比較多,所以入口即溶,非常美味。😌💜🤗

秋田炒飯 秋田燒 Akita signature fried
炒野菜 本日の 野菜
Stir fried farm vegetables
秋田炒飯配蔬菜

我哋揀咗櫻花蝦罐係呢椰菜同埋炒飯入面,所以食落去好入味,由於食到飽飽,所以帶咗返屋企做早餐,非常滋味。

龍蝦清湯 伊勢海老 Lobster soup
龍蝦湯

欣賞佢個龍蝦湯,非常之新鮮清甜。

精選甜品 Daily special dessert
銅鑼燒配雪糕

甜品就有多啦A夢嘅銅鑼燒紅豆味,在伴上一人一球嘅雪糕。我就揀咗綠茶味🍵,朋友就揀咗朱古力味。食完滿足。

飲品方面,我哋就揀咗一啲非酒精飲品,味道都正常發揮嘅。

呢度樓高三層,最高一層係VIP房嚟,2樓就有日式壽司刺身同埋鐵板燒,而我哋就喺一樓食鐵板燒。

食物質素高好適合同閨蜜朋友,或者情人去慶祝生日。享受二人或者四人嘅世界呢度嘅日式裝置好似穿越咗去日本,一個寧靜嘅食飯環境。
時令龍蝦
  • 鹿兒島霜降和牛厚燒
  • 龍蝦頭湯
  • 活伊勢龍蝦
2024-08-16 190 views
呢間鐵板燒最特別嘅係廚師會喺鐵板上寫祝福語或砌靚靚公仔俾客人打咭影相,真係好有心思🥰侍應服務態度良好,座位與座位之間又唔會逼硤,坐得舒服😌叫咗兩個Akita套餐,非常豐富💕飲品揀咗麒麟生啤➕札幌啤酒🍻我就比較鍾意札幌啤酒,入口比較清淡,啱晒我飲季節沙律食落新鮮爽脆,配上酸汁十分開胃魚籽鵝肝蒸蛋入口非常滑溜,鵝肝嘅油脂滲透咗係個蛋到,感覺別有一番風味鮮活時令龍蝦非常多膏,肉質鮮嫩,食落非常惹味原隻鮮活南非鮑魚都算幾大隻,咬落彈牙,點上海苔忌廉汁食就更美味香煎頂級鵝肝煎到金黃色,配上香脆嘅多士、魚籽醬➕酸汁一齊食,口感豐富鮮活時令海鮮係日本帆立貝,爽脆嘅紫菜包上紫蘇葉、蘿蔔及帆立貝食,咬落厚肉多汁鹿兒島霜降和牛薄燒卷➕鹿兒島霜降和牛厚燒都揀咗7️⃣成熟,就算唔需要點任何野都已經夠味,廚師就推介點上海鹽昆布同埋芥末一齊食秋田炒飯用日本珍珠米炒到粒粒分明,食落充滿櫻花蝦香氣炒野菜🈶菇菌及新鮮蔬菜,入口香嫩,非常健康龍蝦清湯係用剛剛鐵板燒嘅龍蝦頭熬製而成,飲落清甜可口甜品有雪糕配紅豆燒餅,揀咗豆腐➕芝麻味雪糕各一,配上剛整好嘅燒餅,真係好滿足嘅一餐💕

季節沙律食落新鮮爽脆,配上酸汁十分開胃

鮮活時令龍蝦非常多膏,肉質鮮嫩,食落非常惹味

秋田炒飯用日本珍珠米炒到粒粒分明,食落充滿櫻花蝦香氣

炒野菜🈶菇菌及新鮮蔬菜,入口香嫩,非常健康

龍蝦清湯係用剛剛鐵板燒嘅龍蝦頭熬製而成,飲落清甜可口

2024-08-16 194 views
二人前套餐 $𝟖𝟖𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝時令沙律沙律菜清新開胃魚子鵝肝蒸蛋蒸蛋很嫩滑,味道清香配了味道香濃的鵝肝鮮活時令龍蝦龍蝦超級大一隻,龍蝦肉身煎香後淋上膏汁十分鮮甜原隻鮮活南非鮑魚個人很愛他的特製醬汁,creamt香甜,配上肉質彈牙的鮑魚一流季節時令海鲜帆立貝,煎至金黃,肉質保持嫩滑,肉身夠飽滿香煎頂級鵝肝超級吸引的一道,鵝肝表面煎香,內層嫩,一口咬下去滿滿油脂香鹿兒島霜降和牛薄燒卷口感層次豐富,外層和牛煎香再卷上蔬菜鹿兒島辑降和牛厚燒和牛厚切更有口感,肉質也嫩,和牛味道濃郁秋田炒飯炒野菜龍蝦清湯精選甜品
二人前套餐 $𝟖𝟖𝟖/𝐡𝐞𝐚𝐝

沙律菜清新開胃

魚子鵝肝蒸蛋
蒸蛋很嫩滑,味道清香配了味道香濃的鵝肝

鮮活時令龍蝦
龍蝦超級大一隻,龍蝦肉身煎香後淋上膏汁十分鮮甜

季節時令海鲜
帆立貝,煎至金黃,肉質保持嫩滑,肉身夠飽滿

香煎頂級鵝肝
超級吸引的一道,鵝肝表面煎香,內層嫩,一口咬下去滿滿油脂香

鹿兒島霜降和牛薄燒卷
口感層次豐富,外層和牛煎香再卷上蔬菜

鹿兒島辑降和牛厚燒
和牛厚切更有口感,肉質也嫩,和牛味道濃郁

2024-08-16 187 views
週年紀念一下,在香港吃鐵板燒就最好好不過了。季節沙律清新爽口,營養均衡。魚籽鵝肝蒸蛋口感細膩,魚籽帶鹹香,鵝肝的濃郁感完美融合。鮮活時令龍蝦肉質飽滿彈牙,鮮甜多汁,蝦膏味更顯特色,盡顯龍蝦的鮮美。原隻鮮活南非鮑魚肉質肥厚,醬汁creamy,不會太膩同時帶出鮮味。香煎頂級鵝肝最最最愛的鵝肝,金黃酥脆,內裡濃郁滑順,鵝肝的醇厚。鹿兒島霜降和牛薄燒肉質細嫩,入口即化。鹿兒島霜降和牛厚燒肉質鮮嫩可口,帶有適度的脂肪,散發出濃郁風味。秋田炒飯米飯Q彈有嚼勁,用上櫻花蝦更香更惹味,每一口都是鹹香味,令人回味無窮。炒野菜新鮮時令蔬菜,烹調簡單,原汁原味,清新爽口,營養豐富。龍蝦清湯湯頭鮮甜濃郁,龍蝦的鮮美精華,好新鮮,鮮甜味爆燈。精心製作,寫鐵板字,打卡一流,留下美好回憶。
週年紀念一下,在香港吃鐵板燒就最好好不過了。

季節沙律
清新爽口,營養均衡。

魚籽鵝肝蒸蛋
口感細膩,魚籽帶鹹香,鵝肝的濃郁感完美融合。

鮮活時令龍蝦
肉質飽滿彈牙,鮮甜多汁,蝦膏味更顯特色,盡顯龍蝦的鮮美。

原隻鮮活南非鮑魚
肉質肥厚,醬汁creamy,不會太膩同時帶出鮮味。

香煎頂級鵝肝
最最最愛的鵝肝,金黃酥脆,內裡濃郁滑順,鵝肝的醇厚。

鹿兒島霜降和牛薄燒
肉質細嫩,入口即化。

鹿兒島霜降和牛厚燒
肉質鮮嫩可口,帶有適度的脂肪,散發出濃郁風味。

炒野菜
新鮮時令蔬菜,烹調簡單,原汁原味,清新爽口,營養豐富。

龍蝦清湯
湯頭鮮甜濃郁,龍蝦的鮮美精華,好新鮮,鮮甜味爆燈。

精心製作,寫鐵板字,打卡一流,留下美好回憶。