2024-07-30 217 views
餐廳位於尖沙咀韓國街中間斜路 行到最高就到達 餐廳規模都好大 總共有三層 分別食鐵板燒、浜燒、日本料理 今次我地就去左食位於一樓的鐵板燒❤️今次我地揀左$880個套餐 呢個套餐已經有伊勢龍蝦、南非鮑魚、鵝肝多士、時令海鮮扇貝、和牛燒、龍蝦湯、炒野菜、櫻花蝦炒飯、即製豆沙包 另外Openrice book位生日會送多一客板燒蠔 大家可以留意返😊套餐的食材全部都好新鮮 而且師傅的用心製作同放火表演都好賞心悅目👍🏻仲會同客人有交流 每道菜都會先介紹 再指導點樣食 好有食傳統鐵板燒的感覺👍🏻👍🏻師傅手勢好有功駕 每道菜烹調既味道都好有層次 每種食材都發揮出獨特的味道 最特別係第一次食鐵樣燒有即製豆沙包 令我好有驚喜😂套餐有齊平時鐵板燒想食既食材 真係超級抵食又高質好味既鐵板餐 今次食完相當滿意 超級推薦大家慶祝紀念日又想食好西 一定要過黎試下❤️❤️

• 活伊勢龍蝦
2024-07-29 208 views
我生日呀🤓🤓🤓 我男朋友👫帶我食好西😀😀😀 我地預先訂座,有得坐前板,可以睇住師傅喺我地面前烹調各款生鮮食材😊😊餐廳有二人餐、四人餐和單點美食,我地點咗$888一位的秋田二人前套餐,有不少食物,不怕吃不飽🤭🤭秋田二人前套餐季節沙律🥗- 沙律菜非常新鮮,爽甜,配上芝麻醬和爽口蒟蒻,非常開胃鮮活時令龍蝦- 龍蝦🦞好新鮮生猛,有成隻手臂咁大隻🫢🫢真有驚喜,師傅燒龍蝦的表演很療癒,大家一定要專心睇睇😄😄原隻鮮活南非鮑魚- 真係鮮活🙂‍↕️🙂‍↕️好鮮甜美味😙😙季節時令海鮮(北海道帶子)- 極大粒!又厚身!香煎後外層微脆,入面鮮嫩,配上紫蘇葉、蘿蔔和紫菜一齊食,感覺更昇華☺️☺️西京銀鱈魚柳- 套餐本身係鵝肝,但我唔係好鐘意食,問咗師傅就將呢度菜改成西京銀鱈魚柳,師傅把魚柳燒到外脆內軟,岩哂我胃口!鹿兒島霜降和牛薄燒卷鹿兒島霜降和牛厚燒- 和牛油花好美😉 厚和牛和薄和牛燒卷配上芥末、蒜片、岩鹽和鹽昆布,配搭起來多種嘗試,非常滿足😌秋田炒飯- 炒飯有穫氣,粒粒分明, 配料豐富,有櫻花蝦、煙肉、蛋和香蔥,非常惹味。😊炒野菜龍蝦清湯精選甜品- 即製紅豆包😙😙鍾意甜食嘅大家唔好錯過🙂‍↔️🙂‍↔️- 仲有雪糕球,是

我生日呀🤓🤓🤓

秋田二人前套餐
季節沙律🥗
- 沙律菜非常新鮮,爽甜,配上芝麻醬和爽口蒟蒻,非常開胃

- 真係鮮活🙂‍↕️🙂‍↕️好鮮甜美味😙😙
季節時令海鮮(北海道帶子)

西京銀鱈魚柳
鹿兒島霜降和牛薄燒卷
鹿兒島霜降和牛厚燒

精選甜品
- 即製紅豆包😙😙鍾意甜食嘅大家唔好錯過🙂‍↔️🙂‍↔️

- 仲有雪糕球,是日有紅豆和綠茶揀😌😌好滿足😉😉

秋田鐵板燒刺身專門店 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號1樓
Lunch
秋田鐵板燒刺身專門店 (尖沙咀) 價錢勝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一般晚市鐵板燒每位人均消費都過千,但秋田都只係二人前套餐$888一位 食物⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素有驚喜👍🏻 食材新鮮推介龍蝦🦞 香煎頂級鵝肝,師傅連醬汁味道都調較得恰到好處👍🏻👍🏻略賺鮑魚煮得overcook 服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳會為來慶祝的客人係鐵板上寫上畫公仔、寫上祝福子句俾客人打卡影相 (需要預早book位) 職員亦會主動幫客人影相,收碟,加水速度都快!值得一讚👍🏻

秋田鐵板燒刺身專門店 (尖沙咀)

價錢勝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Celebration
Birthday
  • 龍蝦
2024-07-25 341 views
今日同老公嚟尖沙咀食日式鐵板燒,呢間餐廳裝潢充滿傳統復古日式風格,坐得幾舒服。食日式鐵板燒嘅樂趣就係睇住廚師會喺客人面前即席烹調,有多重感官嘅享受。我哋叫咗秋田二人套餐,呢個套餐最抵食,有龍蝦、鮑魚、帶子、鵝肝、和牛…季節沙律沙律菜新鮮爽脆,作為前菜先打開個胃魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋火候啱啱好,好滑lulu,蛋香味濃郁,配埋鹹香嘅黑魚子同鵝肝鮮活時令龍蝦龍蝦肉質新鮮結實,爽口彈牙,鮮甜鮮味,啖啖肉,配埋蝦頭嘅蝦膏甘香濃郁原隻鮮活南非鮑魚鮑魚夠晒新鮮大隻,喺鐵板上熱到跳舞,鮑魚肉質爽口得來完全唔會老,火候控制恰到好處,配上creamy既昆布忌廉汁,煮法新穎又幾夾季節時令海鮮:帶子帶子厚身,鮮甜juicy ,煮到啱啱好熟又鎖住肉汁,配埋黑魚子、金箔、紫蘇葉、紫菜,賣相精緻吸引香煎頂級鵝肝塊鵝肝厚到呢…(食完之後要做下運動啦)入口充滿油香,配埋香脆多士簡直係絕配(好邪惡)點埋個油醋汁同燒菠蘿,可以減輕油膩感龍蝦清湯食完龍蝦剩返嘅龍蝦頭一啲都唔會浪費,用蝦頭煮咗嘅清湯充滿龍蝦鮮味,好暖胃。睇完火燒龍蝦頭嘅表演,飲埋龍蝦清湯清一清個口繼續食鹿兒島霜降和牛薄燒卷+霜降和牛厚燒和牛厚燒油花分布平均,入口肉質

秋田二人餐

季節沙律
沙律菜新鮮爽脆,作為前菜先打開個胃

鹿兒島霜降和牛薄燒卷+霜降和牛厚燒
和牛厚燒油花分布平均,入口肉質軟嫩又爽口,牛味香濃,油脂同肉嘅平衡啱啱好,配埋玫瑰岩鹽/鹽漬昆布/蒜片非常夾。和牛薄燒切得好薄好完整,可見師傅刀功,油花更靚,煎嘅時候已經聞到好香嘅油香,入口即化,配上香蔥薄燒啱啱好。

秋田炒飯
師傅會好細心問客人幾成飽決定炒飯份量,務求令客人捧住個肚走。炒飯嘅飯底,特登用冰過嘅日本米,炒出嚟粒粒分明,蛋漿平均包住每一粒飯,金黃甘香,加埋爆香嘅櫻花蝦口感香脆。仲要砌返個心形俾客人影相,果然係用「心」煮

炒野菜
食咗咁多肉梗係要食返啲菜平衡下,炒野菜一樣炒得好香

精選甜品:銅鑼燒+雪糕
銅鑼燒都係用鐵板即整,口感軟熟,配埋Creamy嘅雪糕,再加上師傅最後用蛋漿寫嘅祝福字句,為呢一餐畫上完美嘅句號。
精選甜品:銅鑼燒+雪糕

整體食物質素非常高,食材新鮮,廚師火候控制恰到好處,調味都啱啱好,上菜嘅節奏亦都控制得好好,食得好飽。師傅亦好幽默,一路煮一路同客人有好多互動,服務員服務態度殷切,整個體驗非常滿足
秋田二人餐
  • 龍蝦
  • 香煎北海道帆立貝
  • 和牛薄燒
  • 鹿兒島霜降和牛厚燒
生日🎂當然要好好慶祝一下,一早預訂了👦🏻至愛的鐵板燒大餐。這間位於尖沙咀的日式鐵板燒餐廳開業多年,人氣依舊,不少客人特意前來朝聖火焰龍蝦表演和慶祝特別日子🎊 師傅會在鐵板上砌出可愛的公仔和甜蜜的祝福字句,還會奉送一張彩色打印相,讓客人打卡留念,有一個難忘又美好的回憶📸.秋田二人前套餐 $888/位 (二位起).🔸季節沙律沙律菜🥗新鮮爽脆,配上小蕃茄、粟米、麻醬,味道開胃又清新。.🔹魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋蛋香濃郁,口感軟滑,魚籽份量不少,充滿口感和鮮味。.🔸鮮活時令龍蝦選用新鮮活澳洲龍蝦🦞,龍蝦大大隻,肉質彈牙鮮美,配上蝦頭膏煮成的醬汁,香濃惹味。.🔹原隻鮮活南非鮑魚鮑魚好生猛,口感彈牙,簡單用昆布、鹽焗就令甘鮮味更提升,配上自家製忌廉海苔汁,令味道更上一層次。.🔸季節時令海鮮帆立貝新鮮雪白,而且好厚身,香煎後外層微脆,入面鮮嫩,配上紫菜、紫蘇葉一齊食,味道和口感更富層次。.🔹香煎頂級鵝肝鵝肝好厚身,煎得外脆內軟,充滿油香,配上法式香脆多士、菠蘿、黑醋汁,剛好中和了油膩感,令口感更富層次,加上黑魚籽、食用金箔更顯高貴。.🔸鹿兒島霜降和牛薄燒卷🔹鹿兒島霜降和牛厚燒選用高質鹿兒島霜降和牛🐮油花很美

秋田二人前套餐 $888/位 (二位起)
🔸季節沙律
沙律菜🥗新鮮爽脆,配上小蕃茄、粟米、麻醬,味道開胃又清新。
🔹魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋蛋香濃郁,口感軟滑,魚籽份量不少,充滿口感和鮮味。

🔸鮮活時令龍蝦

🔹原隻鮮活南非鮑魚

🔸季節時令海鮮

🔹香煎頂級鵝肝

🔸鹿兒島霜降和牛薄燒卷
🔹鹿兒島霜降和牛厚燒
選用高質鹿兒島霜降和牛🐮油花很美,脂肪分佈平均,肉質鮮嫩又多汁,牛味十分香濃。和牛薄燒卷配上炸蒜片、香蔥,味道好惹味,令人忍不住一件接一件;而厚燒牛就更有咬口,伴上岩鹽、鹽昆布、芥辣、蒜片一齊食,真的大滿足💕

🔸秋田炒飯
炒飯🍚有鑊氣,而且粒粒分明,每粒都沾滿蛋汁,而且是金黃色。入面還有櫻花蝦、煙肉、蛋、香蔥、蘿蔔等,十分惹味。
🔹炒野菜
野菜🥬新鮮爽脆,簡單用牛油炒香,已很美味。
🔸龍蝦清湯
用上龍蝦頭煮成🥣, 味道清甜鮮味,剛好中和油膩感,亦有暖胃感覺。
🔹精選甜品
即整自家製銅鑼燒,外皮口感煙韌,配上香甜紅豆蓉、甘香冰凍的抹茶雪糕。另外,提早預訂慶祝,更有生日蛋糕奉送,芝士蛋糕口感軟綿,味道濃郁,為完美一餐作結。
Dinner
呢間秋田係尖沙咀🚇開業多年嘅高級鐵板燒專門店🤩,佢哋有成四層,有多個鐵板燒用餐區🥢亦有包廂,私隱度高又充滿🏯日式風味。呢度用嘅都係🇯🇵頂級食材,加上經驗豐富嘅鐵板燒師傅👨‍🍳,同埋殷勤嘅服務,絕對係😍極緻嘅享受。季節沙律🥗清爽開胃,魚籽鵝肝蒸蛋🥚結合咗咸鮮嘅魚籽同埋甘香嘅🪿鵝肝,入口充滿層次🤤。鮮活時令龍蝦🦞放上鐵板嘅時候仲識郁,😍極之新鮮生猛。龍蝦肉加入咗用佢嘅膏做嘅醬汁😋,肉質十分之鮮味彈牙又甘香👍!原隻鮮活🇿🇦南非鮑魚加上昆布同埋海鹽🧂去烹調,入口極之鮮嫩而且充滿🌊海洋氣息。大扇貝十分之厚肉🥰,師傅煎得啱啱好配埋紫菜一齊食🥢好有層次感。大大塊嘅香煎頂級🪿鵝肝勁肥美,外脆內軟入口甘香好脂味🤤!活龍蝦清湯完全體現咗隻🦞龍蝦嘅鮮味,龍蝦入湯🥣嘅時候仲郁緊,真係勁新鮮!鹿兒島🗾霜降和牛厚燒入口超鬆軟,油脂豐富又平均,一口咬落去🐂和牛獨有嘅香味喺口腔入面盡情爆發💥,真係一流!鹿兒島霜降和牛薄燒卷🥩包住滿滿嘅乾蔥同乾蒜🧄,入口味道香濃餘韻歷久不散😋。炒野菜🥬爽口又鮮味,秋田炒飯🍚每一啖都充滿櫻花蝦🦐嘅鮮味,而且炒得夠乾身🥢粒粒分明好高質。甜品係👨‍🍳師傅即製嘅銅鑼燒配雪糕🍨,手工即制真係非同

甜品係👨‍🍳師傅即製嘅銅鑼燒配雪糕🍨,手工即制真係非同凡響🤩,而且師傅仲會用雞蛋🥚即場書寫祝賀詞,同朋友嚟慶祝一流呀👍!
2024-07-17 304 views
    约老友出來吃飯吹吹水、食鐵板燒會是不错的選擇可慢慢食又可欣賞廚師的廚藝表演。最近友人介绍了這家 餐廳給我「 秋田 鐵板燒刺身專門店」位於尖沙咀,很好!交通方便。   這裡環境不錯日式裝潢有廂房,每張枱都之間都有屏封間開最適合傾偈。我們選了熱賣中的二人套餐 888元/位 , 有沙律、牛肉,活海鲜,鵝肝、湯,飯,甜品等。食材好新鲜和豐富!沙律 。醬汁芝麻香味酸甜好清爽!魚籽鹅肝蒸蛋蛋好滑鹅肝好甘香加埋鱼籽咸咸地口感不錯。活龍蝦好大隻、厨師又灑酒又燒以 純熟 專業的手势做足每一個 步驟。蝦頭留作煮湯 火光虹虹 的將蝦頭燒一燒,好有氣势!蝦身上碟好精美!用了蝦頭糕做調味,蝦肉爽口鲜甜!带子厚肉夾埋柚子 胡椒鹽 、和鱼籽入口有柚子的清新香味好鲜!南非鲍厚肉大隻切片上碟配新鲜爽嫩海藻和海藻白汁好鲜!鲍鱼好嫩滑!頂级鵝肝两件鵝肝肥大又夠厚,末上碟已聞到香噴噴喇!用法包托底、鵝肝煎得甘脆油香撲鼻在口中 猛力爆發 !加 點意大利黑醋同吃即平衡了這 油膩感。這時候龍蝦頭的湯已經煮好了,喝一口 非常清甜。鹿兒島霜降和牛 厚和薄兩食~薄的 會包着葱花和蒜片同吃非常嫩滑香口!廚師時間 拿捏得很 準確。厚

沙律 。醬汁芝麻香味酸甜好清爽!
魚籽鹅肝蒸蛋
蛋好滑鹅肝好甘香加埋鱼籽咸咸地口感不錯。

蝦頭留作煮湯

火光虹虹 的將蝦頭燒一燒,好有氣势!

蝦身上碟好精美!
用了蝦頭糕做調味,蝦肉爽口鲜甜!
南非鲍厚肉大隻

切片上碟配新鲜爽嫩海藻和海藻白汁好鲜!鲍鱼好嫩滑!
頂级鵝肝
两件鵝肝肥大又夠厚,末上碟已聞到香噴噴喇!
這時候龍蝦頭的湯已經煮好了,喝一口 非常清甜。
鹿兒島霜降和牛 厚和薄兩食~

厚的入口溶化油脂超香肥美!可點焜布塩、芥辣、海塩和蒜片吃!

秋田炒飯
配料也很豐富、雞蛋、香葱,煙肉,樱花蝦和紅萝白粒等。
碗飯香噴費炒過的樱花蝦又香又鲜好惹味。
食完炒飯已經很飽了!試過有食鐵板燒不夠飽的經驗、今次真是大不同!
食埋個甜品真係好滿足!
好回味,再算算食材這樣高質有十多道菜 ,性價比超高!
2024-07-11
Dinner
今日朋友帶我去食浜燒🤤雖然嗰度搵咗一陣先至搵到,喺天文臺道一直行上斜路盡頭,但係去到都覺得係值得因為食物都幾高質🌟我哋叫咗二人前套餐$1,088🌸套餐會包括餐前小食有海草、粒貝、漬物,之後有季節沙律🥗同刺身五點。中toro、深海池魚、三文魚、甜蝦都好新鮮🍣🔥浜燒全部海鮮會係你面前燒,完全欣賞到師傅嘅手勢🌞🦪日本生蠔用牛油同埋鰹魚汁燒,唔會燒到太老,食嘅時候仲係脹卜卜同juicy,加上青檸汁食會吊出海鮮味。✨南非鮑魚非常彈牙有咬口,配上柚子胡椒鹽好惹味。💧函館北寄貝用上北寄貝自身嘅海水,再加鰹魚汁同牛油,結合咸香同鮮味。💫北海道帆立貝用香草、sake、鰹魚汁同牛油煮,好大火但入面依然嫩滑。🌟隱藏食法甲羅燒x蒲燒鰻魚丼蟹味噌甲羅燒多蟹肉同蟹膏香,剩返可以做隱藏食法撈成田蒲燒鰻魚丼食估唔到咁夾🥳最後以抹茶布甸甜品作尾🥳

🔥浜燒
全部海鮮會係你面前燒,完全欣賞到師傅嘅手勢🌞
🦪日本生蠔
✨南非鮑魚
非常彈牙有咬口,配上柚子胡椒鹽好惹味。
💧函館北寄貝
用上北寄貝自身嘅海水,再加鰹魚汁同牛油,結合咸香同鮮味。
💫北海道帆立貝
用香草、sake、鰹魚汁同牛油煮,好大火但入面依然嫩滑。

🌟隱藏食法甲羅燒x蒲燒鰻魚丼

最後以抹茶布甸甜品作尾🥳
2024-07-15 375 views
  好友邀請到尖沙咀今晚食鐵板燒為我慶祝生日,我感動不已!不過更令我驚喜的就是這間鐵板燒的優質食材和師傅匠心的制作。這晚著實令我渡過了一個生日快樂時光!      餐廳裝潢以和服,竹簾,清酒等作裝飾,每張鐵板都設有間格,各有空間私隱度十足。每位客人圍鐵板而坐,可邊享用美食邊欣賞著師傅的精湛手藝,通過互動更加深了食材的認知。這就是食鐵板燒的妙處。選了秋田鐵板燒二人套餐 $ 888 / 位先看看食材:相當豐富!鮮活令龍蝦,活鮑魚,鵝肝,帶子,鹿兒島霜降和牛等。沙律酸酸甜麻醬配上新鮮時蔬和海藻清新醒胃!魚籽鵝肝蒸蛋蛋滑溜溜嚐到鵝肝滋味,配上咸咸甘甘的魚籽滿滿的鮮味。鮮活龍蝦由制作至上碟都充滿觀賞價值功架十足!擺設漂亮講究,就是一碟藝術品!材料優質,運用本身蝦糕作調味肉質鮮甜爽口原汁原味,真是色,香,味俱全!帶子厚肉大粒,兩面煎得金黃!配上點點金箔賣相很矜貴!添上柚子胡椒塩入口感到柚子清新繼而嚐到胡椒滋味。再包上紫菜多重脆脆口感。帶子呈現一絲絲的紋理質感扎實爽脆。原隻活南非鮑魚鮑魚肉質柔軟鮮嫩配上特別的醬汁~師傅表示這個醬汁是用了海藻攪碎混和而成,所以吃得到幼滑中又帶有海藻的鮮味,很有內涵的醬
選了秋田鐵板燒二人套餐 $ 888 / 位
先看看食材:相當豐富!
鮮活令龍蝦,活鮑魚,鵝肝,帶子,鹿兒島霜降和牛等。
秋田鐵板燒二人套餐
沙律
酸酸甜麻醬配上新鮮時蔬和海藻清新醒胃!
魚籽鵝肝蒸蛋
蛋滑溜溜嚐到鵝肝滋味,配上咸咸甘甘的魚籽滿滿的鮮味。
鮮活龍蝦由制作至上碟都充滿觀賞價值功架十足!
擺設漂亮講究,就是一碟藝術品!
帶子厚肉大粒,兩面煎得金黃!
季節時令海鮮~ 帶子
再包上紫菜多重脆脆口感。
帶子呈現一絲絲的紋理質感扎實爽脆。
原隻活南非鮑魚
鮑魚肉質柔軟鮮嫩配上特別的醬汁~
師傅表示這個醬汁是用了海藻攪碎混和而成,所以吃得到幼滑中又帶有海藻的鮮味,很有內涵的醬汁是這裡獨有的!
原隻活南非鮑魚
也有片片鮮嫩爽口的海藻,而醬汁給我的感覺是溫文的。
香煎頂級鵝肝
不愧為頂級鵝肝!質感綿密在口中化開肥美甘香,配合意大利黑醋中和了油膩感,與法包十分匹配。
香煎頂級鵝肝
吃過肥美的鵝肝清一清味蕾!
之前的龍蝦頭淆成了二碗清澈而鮮甜的湯水。
鹿兒島霜降和牛厚燒
油花分佈均勻輕輕燒一下,鬆化柔軟入口爆發肉香和油香!
除了吃原味還配上海鹽,wasabi,海藻塩,炸大蒜片等調味。
鹿兒島霜降和牛薄燒
薄片師傳建議三成熟最理想,因為太熟油脂溢出會變得膩口一點。
三成熟剛剛好!肉味鮮甜軟滑,包著香蔥和鬆脆炸大蒜口感層次非常豐富!

秋田炒飯
日本米飯粒粒圓潤分明,口感清爽充滿蛋,煙肉,蔥花的香氣和櫻花蝦的鮮甜,滋味十足!
清甜爽口!
享用完所有菜式,師傅還即場做了一個叮噹最愛的紅豆燒餅生日蛋糕給我,令我十分驚喜!

紅豆燒餅又鬆又軟甜度剛剛好!
更驚喜的就是師傳可以用蛋漿在鐵板上倒轉寫上生日快樂,身體健康字句,動作利落非常厲害!
實在太開心!多謝好友的邀請!更多謝師傅盡善盡美的製作。
最後以雪糕,紅豆燒餅作結。
2024-07-08
Celebration
Birthday
秋田鐵板燒二人套餐
季節時令海鮮~ 帶子
鹿兒島霜降和牛
呢餐真係好好味,食得好飽,性價比高。可以提早叫餐廳寫定句子打卡,同事book枱嘅時候叫咗餐廳寫日日有食神,正哈哈,餐廳仲會幫手print張相☺️,好啱慶祝特別日子,之後有機會一定會再去多次!✨秋田二人前套餐 $888/人👉🏻季節沙律沙律加左水晶海草,好爽口增加口感!👉🏻魚籽鵝肝蒸蛋魚籽份量比得唔吝嗇,蒸蛋好滑溜,充滿鮮味。👉🏻鮮活時令龍蝦澳洲龍蝦大大隻勁生猛,煎緊嘅時候啲腳仔仲識郁🤣 肉質好彈牙,師傅仲加咗少少龍蝦膏調味,更加鮮甜,到而家仲記得有幾正💕而且擺碟都擺得好用心好靚!👉🏻原隻鮮活南非鮑魚鮑魚又係好生猛,好似識跳舞咁😂😂,加咗塊昆布同埋鹽焗住佢等佢有多少少鹹味。搭配秘製忌廉海苔汁超好味😝!!!好濃郁creamy,完全唔夠喉。👉🏻季節時令海鮮果日係帆立貝,煎得好好,熟度完美,非常嫩口👍~ 包住紫菜同紫蘇葉一齊食,有淡淡香氣。👉🏻香煎頂級鵝肝鵝肝係最愛😎大件+肥美+香口+入口即溶,冇得彈!👉🏻鹿兒島霜降和牛薄燒卷👉🏻鹿兒島霜降和牛厚燒薄燒同厚燒一樣咁正,薄燒牛入面包住炸蒜同蔥花好香😆厚燒入口充滿油脂,夠嫩。👉🏻秋田炒飯師傅功力好連炒飯都💯,夠乾身粒粒分明,有鑊氣,就算已經好飽都食咗好

✨秋田二人前套餐 $888/人
👉🏻季節沙律
沙律加左水晶海草,好爽口增加口感!
👉🏻魚籽鵝肝蒸蛋
魚籽份量比得唔吝嗇,蒸蛋好滑溜,充滿鮮味。
👉🏻鮮活時令龍蝦

👉🏻原隻鮮活南非鮑魚

👉🏻季節時令海鮮

👉🏻香煎頂級鵝肝
鵝肝係最愛😎大件+肥美+香口+入口即溶,冇得彈!
👉🏻鹿兒島霜降和牛薄燒卷
👉🏻鹿兒島霜降和牛厚燒

👉🏻秋田炒飯
師傅功力好連炒飯都💯,夠乾身粒粒分明,有鑊氣,就算已經好飽都食咗好多。
👉🏻炒野菜
👉🏻龍蝦清湯
👉🏻精選甜品
最後仲有濃郁抹茶雪糕🍵同埋十勝紅豆銅鑼燒🫘收個靚尾🤩

2024-07-08 354 views
季節沙律一條條爽脆的透明絲絲配上沙律醬清新開胃魚子帶點點微咸,蒸蛋非常滑嫩,,吃到中間發現有些很柔軟的鵝肝鮮活龍蝦 拍照時還一直在動,真正非常鮮活😂肉質爽口彈牙,用龍蝦膏煮成的醬汁更鮮甜滋味南非鮑魚 刀切開紋路令入口更易咀嚼,口感爽脆,配以忌廉海苔醬北寄貝 用清酒燒煮就足夠鮮甜彈牙可口香煎頂級鵝肝 加入紅酒燒至外層微脆焦香,咬下去充滿油脂,透出酒香,用了黑醋減低油膩感,上面還放了金箔跟魚子醬霜降和牛油花分布均勻,薄燒肉的質地柔軟入口即化,包著炸過的蒜片香味更濃。厚燒的牛油香濃配著鹽昆布吃看著師傅把滿滿一碗雞蛋加入飯中,炒到金黃色粒粒分明,還有大量櫻花蝦、煙肉、蔥等,讚即席做的銅鑼燒豆沙餅,配上冰凍雪糕~
一條條爽脆的透明絲絲配上沙律醬清新開胃

鮮活龍蝦 拍照時還一直在動,真正非常鮮活😂
肉質爽口彈牙,用龍蝦膏煮成的醬汁更鮮甜滋味

北寄貝 用清酒燒煮就足夠鮮甜彈牙可口

即席做的銅鑼燒豆沙餅,配上冰凍雪糕~
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
2024-07-05 239 views
「秋田鐵板燒刺身專門店」在香港屹立多年嘅鐵板燒店,一直以來人氣滿滿,皆因食材高質新鮮,鐵板燒師傅經驗豐富,最深刻印象就係師傅會用各種食材,在鐵板上砌出公仔和祝福字句,令食客感受無比快樂,在這裏讓無論味覺和視覺都是享受,今日就和朋友來朝聖,品嚐佢哋最熱門嘅鐵板套餐🔥秋田二人前套餐~Akita 每位 $ 888▪️季節沙律 新鮮沙律菜、小蕃茄和粟米配上麻醬汁,味道清新,味蕾瞬間打開▪️魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋非常香滑,配上鵝肝和魚籽味道香濃,充滿鵝肝的油香▪️鮮活時令龍蝦龍蝦非常新鮮好生猛,肉質爽口又彈牙,配上用龍蝦頭糕煮嘅醬汁,惹味無窮▪️原隻鮮活南非鮑魚 一樣係超級生猛,鮑魚軟腍好鮮味,配合新鮮海苔和忌廉海苔汁,醬汁cream更能帶出鮑魚的味道▪️季節時令海鮮 新鮮帆立貝煎得外焦內軟,師傅巧妙用魚籽和柚子胡椒醬,帶少少胡椒辣味,提升鮮味▪️香煎頂級鵝肝 這個鵝肝不得了,大件又厚肉,煎得外脆內軟,鵝油滿滿,伴上菠蘿和黑醋醬汁,可以中和鵝肝油膩感,配上法式多士、黑魚籽和食用金箔,賣相更加精緻和高貴▪️鹿兒島霜降和牛薄燒 / 厚燒 牛肉質素真係非常優質,油脂非常豐富,薄燒牛肉包住自家製炸蒜片和香蔥,牛味香濃又有

🔥秋田二人前套餐~Akita 每位 $ 888

▪️季節沙律
新鮮沙律菜、小蕃茄和粟米配上麻醬汁,味道清新,味蕾瞬間打開

▪️魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋非常香滑,配上鵝肝和魚籽味道香濃,充滿鵝肝的油香

▪️鮮活時令龍蝦

▪️原隻鮮活南非鮑魚

▪️季節時令海鮮

▪️香煎頂級鵝肝

▪️鹿兒島霜降和牛薄燒 / 厚燒
牛肉質素真係非常優質,油脂非常豐富,薄燒牛肉包住自家製炸蒜片和香蔥,牛味香濃又有口感,厚燒更加能食到牛油脂香,伴上海鹽、昆布鹽、芥辣和大蒜片一齊食,牛嘅香氣和脂肪在口內爆發,真係超級好食

▪️秋田炒飯
炒飯師傅亦用心製作,炒飯的米粒煮熟後再冰過再用作炒飯,師傅話會令米飯更加香及粒粒分明,這個炒飯用上煙肉、櫻花蝦乾、雞蛋、香蔥、蘿蔔粒和米飯爆炒,就是炒得乾身又惹味

▪️炒野菜
師傅將野菜炒得香口又Juicy,保留蔬菜的原味道 ,配合炒飯一齊食就係最佳拍檔

▪️龍蝦清湯
龍蝦的頭絕不浪費,用作煲湯,清甜可口有著龍蝦的淡淡鮮味

▪️精選甜品
亦是用心的部份,自家製銅鑼燒,席前即煎再伴上紅豆蓉,就成為一個叮噹豆沙餅,口感煙靭味道微甜,好美味,在配一口抹茶雪糕,非常完美的一餐

• 秋田炒飯
  • 鹿兒島霜降和牛厚燒
  • 銅鑼燒
2024-07-03 192 views
是晚和友人慶祝生日,我們選擇了尖沙咀這間鐵板燒餐廳。餐廳私隱度很高,每一組客人會分開有一個鐵板燒的吧枱,可以一邊看着師傅烹調自己的食物,一邊和朋友寬懷詳談,十分適合慶祝節日。當晚我們的套餐有龍蝦,帶子,鮑魚和鵝肝。海鮮很新鮮,上桌給我們看時還會郁動。鵝肝也很大塊。首先師傅十分有耐心地細緻烹調龍蝦,把蝦頭去除,蝦肉折出來,然後分別煮蝦頭的蟹膏,把蝦頭的蟹膏煮成汁再淋在蝦肉上。蝦肉和龍蝦汁完美地配合,又不會太濃味而掩蓋肉質的鮮甜,烹調出色。龍蝦頭還會煮成湯,一點也不浪費哦鮑魚很大隻,吃下彈牙又鮮甜,配上海苔忌廉汁另有一番風味。我覺得配汁略嫌有少少濃厚,我更喜歡清清地就這樣吃鮑魚肉,調味已經足夠了。北海道帶子亦很大隻,因為是活帶子所以吃下會有一絲絲的口感,上面還有一些魚子,包着紫菜吃更加出色。鵝肝很大份,但竟然吃下不會覺得很油膩,配上黑醋醬和麵包,很不錯。套餐的和牛有薄燒和厚切兩種。薄燒裏面夾着蔥蒜吃下香口,配上炸蒜一起吃,口感層次更豐富。厚切的牛肉粒就牛味更濃郁,配上少少鹽海帶和芥末一起吃更加滋味。跟餐配有魚子蒸蛋,炒飯和炒雜菜。水準都相當不錯,沒有馬虎。雖然已經吃得很飽,但依然忍不住把食

跟餐配有魚子蒸蛋,炒飯和炒雜菜。水準都相當不錯,沒有馬虎。雖然已經吃得很飽,但依然忍不住把食物都吃得清光。

最驚喜的是甜品竟然有銅鑼燒,而且看着師傅在我們面前用粉漿燒成銅鑼燒,實在太特別了。銅鑼燒夾着綠茶雪糕一起吃也非常好吃。

真是相當滿意的一餐。餐廳內還有生日佈置可以和朋友一起拍照留念。還可以事先告訴餐廳準備大家想要的卡通公仔呢!
2024-06-06
$1000 (Dinner)
🎂朋友生日一如既往来秋田庆祝,就冲着他家高质又有仪式感!每次过来吃都还是一样惊艳~~可以坐吧台用餐,近距离欣赏厨师精湛厨艺又可以和师傅聊天互动,味觉和视觉相重享受~店里装修的别具一格带着独属于日式的风情💙细节满满他家很火,一定记得要提前预约哦~ ✨秋田二人前套餐$888/人🔸季节沙律有水晶菜、玉米、沙律酱、萝卜、圣女果等等,清爽开胃!🔸鱼籽鹅肝蒸蛋面上铺满微咸的鱼籽,鹅肝浓郁,油脂香气四溢,蒸蛋柔软Q弹~🔸鲜活时令龙虾龙虾鲜活,肉质鲜甜饱满多汁,师傅还加酒有喷火表演、很精彩!酱汁由龙虾膏、酱油煮成!真的好好吃!🔸原只鲜活南非鲍鱼鲍鱼大只又鲜活,肉质Q弹,切纹好靓!用忌廉汁、昆布调味 ,好香浓!一试难忘~🔸季节时令海鲜——带子摆盘精致,带子可口,令人回味无穷!🔸香煎顶级鹅肝必吃!煎鹅肝加入红酒,透出酒香,鹅肝厚。一咬下去,油脂充满口腔,浓郁至极!多士好香脆,加上鱼籽和金箔,奢华浪漫!🔸鹿儿岛霜降和牛薄烧卷鹿儿岛和牛的绝妙口感!入口即化!质地柔软细致,口感丰富~🔸鹿儿岛霜降和牛厚烧厚切和牛很有口感,肉香浓郁,赞!🔸秋田炒饭秋田名菜!米饭与樱花虾、鸡蛋、香葱等等佐料完美融合,香气四溢!看到师
🎂朋友生日一如既往来秋田庆祝,就冲着他家高质又有仪式感!
每次过来吃都还是一样惊艳~~
可以坐吧台用餐,近距离欣赏厨师精湛厨艺
又可以和师傅聊天互动,味觉和视觉相重享受~
店里装修的别具一格
带着独属于日式的风情💙细节满满
他家很火,一定记得要提前预约哦~

✨秋田二人前套餐$888/人
🔸季节沙律
有水晶菜、玉米、沙律酱、萝卜、圣女果等等,清爽开胃!
🔸鱼籽鹅肝蒸蛋
面上铺满微咸的鱼籽,鹅肝浓郁,油脂香气四溢,蒸蛋柔软Q弹~
🔸鲜活时令龙虾
🔸原只鲜活南非鲍鱼
🔸季节时令海鲜——带子
摆盘精致,带子可口,令人回味无穷!
🔸香煎顶级鹅肝
🔸鹿儿岛霜降和牛薄烧卷
鹿儿岛和牛的绝妙口感!入口即化!质地柔软细致,口感丰富~
🔸鹿儿岛霜降和牛厚烧
厚切和牛很有口感,肉香浓郁,赞!
🔸秋田炒饭
看到师傅用鸡蛋写了生日快乐字样,还把饭做成心形,真的好有创意!
🔸炒野菜
新鲜可口的时令蔬菜,清爽解腻!
🔸龙虾清汤
浓郁鲜美的龙虾清汤,令人回味无穷~
🔸精选甜品(铁板豆沙包、草莓雪糕)
甜品精致诱人,用铁板烧成铜锣烧豆沙饼,有红豆蓉作馅料,配上草莓雪糕,为这顿饕餮之宴划上圆满的句号!也是朋友的生日蛋糕~真的好有仪式感~~

📍秋田铁板烧刺身专门店
尖沙咀天文台围8号1楼
(港铁尖沙咀/尖东站 B1 出口, 步行约8分钟)

2024-06-24 260 views
秋田鐵板燒刺身專門店位於尖沙咀天文臺道, 已開業多年, 樓高三層, 基本上每枱客人都盡量會獲安排自己一臺同埋專屬師傅, 私隱度高, 師傅幾nice同埋會喺鐵板上面寫上祝福字句, 非常適合慶祝生日/anniversary🫰🏻今日我哋嚟都係慶祝anniversary🥰Menu幾多選擇, 推介二人套餐, 有沙律, 魚籽鵝肝蒸蛋, 活伊勢龍蝦, 原隻南非鮑魚, 香煎頂級鵝肝, 香煎北海道帆立貝, 龍蝦清湯, 日本鹿兒島霜降和牛薄燒+厚燒, 秋田炒飯, 炒野菜, 甜品仲有紅豆銅鑼燒同雪糕, 未食到炒飯已經9分飽💆🏻‍♂️.🥗季節沙律開胃嘅胡麻醬沙律入面有透明嘅水晶海草, 內含豐富纖維同礦物質, 口感爽脆, 醬汁酸甜度亦拿捏得剛好🥚魚籽鵝肝蒸蛋蛋味濃厚口感絲滑, 飛魚籽同鵝肝嘅油香令成個蒸物味道再度昇華🦞活伊勢龍蝦+🍲龍蝦清湯活伊勢龍蝦肉質結實爽彈, 蝦頭同蝦膏分開烹煮備用, 蝦身煮熟後再用嚟提鮮. 師傅亦喺呢個時候用酒造成烈焰烹調龍蝦🔥上碟後塊麵包吸哂蝦膏啲油香到一個點. 稍後時間再用剩餘龍蝦食材伴幾片小油揚餚製成鮮甜唔油膩嘅龍蝦湯🍲.🦪原隻南非鮑魚以鹽焗昆布加酒烹調, 肉質厚且爽身, 切粒配昆布

🥗季節沙律

🥚魚籽鵝肝蒸蛋

🦞活伊勢龍蝦+🍲龍蝦清湯

🦪原隻南非鮑魚
以鹽焗昆布加酒烹調, 肉質厚且爽身, 切粒配昆布同香滑海草忌廉汁, 洋食感滿滿🫰🏻

🪿香煎頂級鵝肝
鵝肝較大塊, 兩邊煎到金黃色鋪喺法包上面, 上面鋪上飛魚籽及金箔, 有點氣派🫰🏻鵝肝油香四溢,入口即溶, 法包同黑醋沾油食變得特别好味

🐚香煎北海道帆立貝
兩面煎到焦香, 帆立貝味道肉質鮮甜, 爽口彈牙, 配香脆紫菜包住食又係另一種美味

🥩日本鹿兒島A4霜降和牛薄燒+厚燒
肉質軟腍脂肪比例均勻, 薄燒霜降和牛卷入面包裹住大量炸蒜同葱, 口感豐富惹味, A4厚燒和牛入口即溶, 油脂滿滿💆🏻‍♂️

🍳秋田炒飯
生米直接落鐵板再落蛋黃及大量櫻花蝦炒至粒粒金黃嘅熟飯, 再堆砌成心型俾我哋上碟前打咭, 別具心思🫶🏻
🥗炒野菜
日本椰菜為主, 簡單用牛油炒已經香到乜咁
🍨甜品
估唔到甜品都有兩樣, 首先係喺鐵板上面即製紅豆銅鑼燒然後再用綠茶及芝麻味雪糕作結🫰🏻

最後當然有師傅用蛋汁寫字嘅環節, 本身調轉寫字已經難, 仲要同時兼顧蛋汁流落鐵板嘅速度, 揸鑊鏟如揸筆, 有料👍🏻

💛個人必食推介: 活伊勢海老, 原隻鮮活南非鮑魚, 香煎鵝肝, 鹿兒島霜降和牛

返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)
#秋田二人前套餐 ($888/位)
@akita.teppanyaki_
📍秋田刺身日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號2樓
#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #天文臺道 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #食好西 #DE九龍篇 #hkfoodie #香港日本料理 #香港探店 #尖沙咀日本菜 #慶生餐廳 #尖沙咀鐵板燒 #秋田鐵板燒刺身專門店
  • 龍蝦清湯
  • 秋田炒飯