2018-10-26 223 views
經朋友點名介紹今晚專程來到中環這裡食晚餐,入到餐廳店員很有禮貌地招呼我們坐低,這裡環境舒服,氣氛濃厚令人心情十分放鬆細看一下這裏餐牌都有很多選擇這間餐廳也有驚喜,自家製作mini crab cake的炸蟹肉球,其他餐廳甚少有得食,而且賣相相當吸引,剛剛炸起的蟹球金黃色,一食落口,啖啖蟹肉配上醬汁酸酸甜甜,令蟹肉的味道更突出更鮮甜,食完蟹肉的味道還留在囗腔,十分令人回味,冇得彈starter其實是炸魷魚圈,剛剛炸起熱辣辣,薄薄的炸漿,一食落口外皮酥脆,魷魚爽口彈牙,食材非常新鮮,而且加上少許的辣粉,辣辣地勁惹味,餸酒一流再點了一個前菜,蕃茄黑醋多士,多士剛剛焗好,脆口非常,而表面的番茄粒和洋蔥粒十分新鮮,食落口帶甜並沒有酸味並非本地貨,加上秘製嘅醬汁攪勻,而表面灑有黑醋一齊食,非常夾,非常清新這個帶子意大利飯非常出色,首先帶子用牛油煎香一面,不要太熟,食落口帶子軟林的感覺,而本身帶子的鮮甜味加上牛油的回香廚房值得一讚,而意大利飯粒粒分明飽滿,食一口飯香濃奶味滲出加上芝士蘑菇,冇得輸這柸Nothing 特飲,酒不會太濃容易入口,適合想放鬆一下的自己這間餐廳每樣食物都很高質,食材新鮮,而且食
經朋友點名介紹今晚專程來到中環這裡食晚餐,
細看一下這裏餐牌都有很多選擇
,食完蟹肉的味道還留在囗腔,十分令人回味,冇得彈
,食材非常新鮮,而且加上少許的辣粉,辣辣地勁惹味,餸酒一流
再點了一個前菜,蕃茄黑醋多士,多士剛剛焗好,脆口非常
,而表面的番茄粒和洋蔥粒十分新鮮,食落口帶甜並沒有酸味
這間餐廳每樣食物都很高質,食材新鮮,而且食得出用心製作,絕對有下次
2018-10-24 214 views
中環出名多酒吧,多食肆,多外國人,但我好少嚟到soho區呢邊,今日同老公去慶祝10周年,當然要搵一間有情調嘅餐廳,經朋友口中介紹咗今日呢間中環Soho區有情調嘅餐廳門口有幾級樓梯,行上幾步一推門就入去入面環境非常舒服,每一張枱都有蠟燭,燈光柔和一坐低餐廳職員就推介我呢個前菜,bruschetta $68. 外觀都非常吸引,多士好脆口,蕃茄又夠甜,加埋黑醋同olive oil 就更加惹味餐牌都有好多選擇,無論前菜,沙律,意粉同意大利飯都有好多唔同種類嘅味道crabcake $78 三粒😍呢個前菜值得一讚,呢個蟹餅係出面都比較少見,食落味道真不錯,入面全部都係蟹肉,再配上甜甜酸酸嘅醬汁味道好夾😍咬開已經見到入面全部蟹肉,好吸引😍外面炸皮很薄身,出嚟嘅效果非常好calamari $60,呢個魷魚圈辣辣地,送啤酒一流😁魷魚不韌,好林身,容易咀嚼好惹味, 食到停唔到口,叫多碟先夠喉porcini mushroom truffle cream w/seared scllop risotto$188 呢個主菜係我食過咁多間餐廳最好食的,旁邊放有一些芝士碎,飯嘅硬度剛剛好,啱晒我口味非常creamy
門口有幾級樓梯,行上幾步一推門就入去
入面環境非常舒服,每一張枱都有蠟燭,燈光柔和
餐牌都有好多選擇,無論前菜,沙律,意粉同意大利飯
都有好多唔同種類嘅味道
好惹味, 食到停唔到口,叫多碟先夠喉
非常creamy ,芝士味道夠香,飯入面有蘑菇作為配菜,上面兩粒帶子非常新鮮
又夠厚身,海鮮嘅鮮甜味十足,經過煎後非常香口
食完飯點可能少咗杯cocktail,今次我同老公一人一杯,佢飲Nothing ,而我揀咗杯Mojito😁飲一啖心透神怡😍mojito入面嘅薄荷葉非常新鮮,一放低已經聞到好香既薄荷味道
第三次來這間餐廳!這餐廳地點位於PMQ再一直向上走走走,第一次來的時候找了好一陣,不過是值得的!上次試過pizza,可以選擇大size or 細size非常方便,小食都很不錯。不過今晚大家不算肚餓,點了一個意粉一個risotto和最重要的cocktails,係咁多。這次來到,多了一部大電視,播著英版福爾摩斯,多個餸配著吃。Smoked salmon penne & vodka tomato sauce $128 賣相吸引!濃濃的醬汁全是蕃茄加cream的味道,層次豐富不會過膩,芝士的份量剛剛好,好吃!長通粉份量適中,煙三文魚如能再多點會更好!Pesto with crabmeat & tomato $128 這碟一上枱呆了,怎麼全是綠色,原以為有蟹肉有蕃茄,雖然是pesto sauce但不會這樣綠吧??一點蕃茄的踪影也找不到,更不要說蟹肉了?味道偏淡,濃烈pesto sauce的味道,我不特別愛這香草的味所以沒有喜歡這碟。long island iced tea cocktails Cocktails list選擇不算太多,想選杯酒濃的所以選了這個。味道一般般勝在酒味濃。這餐廳位置稍遠

這次來到,多了一部大電視,播著英版福爾摩斯,多個餸配著吃

長通粉份量適中,煙三文魚如能再多點會更好!

這碟一上枱呆了,

這餐廳位置稍遠,地方不大,但每次都能讓我們安靜舒舒服服地聊天。menu選擇不算多,但味道不錯價錢合理,cocktails choices不多,不太想喝酒的晚上我就會想到來這餐廳,算是one of my中環的食堂。

Menu for ref:

2018-10-21 110 views
星期六晚出SOHO區,周圍酒吧都逼滿了人十分熱鬧,我同朋友行到大街嘅盡頭見到斜路上有間比較隱蔽嘅西餐廳,店內環境同大街相比截然不同,餐廳夠晒清靜,適合同朋友嚟暢所欲言,而且價錢又相對合理,所以我哋就毫不猶豫入咗呢間餐廳。一入到去當然先叫啤酒啦,亦都唔少得送酒小食,見到餐牌有炸番薯條好似幾特別就叫左,蕃薯條切得幼身,每條都炸得香脆,加上番薯獨特甜甜的味道,作為餐前送酒小吃實在令人食到停唔到口。跟著我地叫了個JT salad,雞胸肉瘦而不靭,食落仲有grill過嘅香味,另外沙律菜同車厘茄都爽脆新鮮,加上酸甜的黑醋汁令沙律份外清新。呢款mini crab cake雖然真係超級mini,但係啖啖新鮮蟹肉味道鮮甜,配上特製嘅醬汁,食完之後蟹肉嘅味道都仲留係口中。主菜方面,我地分別叫了個叫Beijing嘅鴨胸肉pizza同一碟蘑菇黑松露意粉。用鴨胸做配料嘅pizza真係未食過,感覺有啲似西式嘅北京填鴨,可能鴨胸肉始終少肥肉,食落比一般嘅pizza少了一份油膩,加上青瓜同京葱好有中西fusion嘅感覺,係一道十分特別且新穎嘅菜色。另外嘅蘑菇黑松露意粉有濃郁嘅黑松露味,蘑菇亦都厚切,有口感之餘蘑菇香味

主菜方面,我地分別叫了個叫Beijing嘅鴨胸肉pizza同一碟蘑菇黑松露意粉。用鴨胸做配料嘅pizza真係未食過,感覺有啲似西式嘅北京填鴨,可能鴨胸肉始終少肥肉,食落比一般嘅pizza少了一份油膩,加上青瓜同京葱好有中西fusion嘅感覺,係一道十分特別且新穎嘅菜色。另外嘅蘑菇黑松露意粉有濃郁嘅黑松露味,蘑菇亦都厚切,有口感之餘蘑菇香味也大增,仲有意粉唔會煮得太冧有咬口。

整體而言餐廳食物有水準,亦係soho區難得一間價錢相宜環境悠閒嘅西餐廳。
Type of Meal
Dinner
2018-10-17 91 views
這間是在上環附近的西餐,地點稱為偏一點。但勝在環境好,跟朋友找地方拍照時來工這見到合眼緣就坐下,竟意想不到地不錯。一杯是西柚疏打,一杯是蜜桃紅茶,都不會很甜,清爽解渴的飲料。沒選沙律叫了餐湯,很濃郁的新蕃茄的酸甜味。很不錯挺開胃。北京烤鴨薄餅,薄餅很香脆,芝士多,上邊的鴨肉瘦中又帶點少少肥邊,所以很香口惹味。加了切片青瓜,又帶點爽脆感~最後是雞翼,炸過的外皮很香脆,混了點香料所以挺香口惹味。裡肉雞肉還嫩口,所以不錯。

沒選沙律叫了餐湯,很濃郁的新蕃茄的酸甜味。很不錯挺開胃。

2018-10-13 135 views
一直以來對soho區既印象都係啲野食好貴,但今次聽朋友介紹所以嚟到呢間食意大利菜嘅餐廳門面睇落雖然唔係太起眼,但入邊嘅嘢食絕對值得你過嚟呢度一試我哋嚟到嘅時候好早,而且係平日所以冇乜人,不過走嘅時候人流開始湧現menu我最鍾意就係食番薯薯條呢間鋪炸得啱啱好,而且一啲都唔油膩,本身以為個筒係得一半裝到嘢,但係原來係成個筒都係薯條朋友叫嘅雞肉沙律 雞肉唔乾北京pizza 好特別嘅fusion菜黑松露意粉,煮得勁香蟹肉波波 真係啖啖蟹肉㗎

門面睇落雖然唔係太起眼,但入邊嘅嘢食絕對值得你過嚟呢度一試

menu

我最鍾意就係食番薯薯條

朋友叫嘅雞肉沙律
雞肉唔乾

北京pizza 好特別嘅fusion菜

黑松露意粉,煮得勁香

蟹肉波波
真係啖啖蟹肉㗎
2018-09-28
2018-09-30 160 views
蘇豪區有很多特色好味小店,但平日上班真的較少來這頭,今天有事放了假,辦完正經事都跟辦公室放飯時間錯過了,便決定挑間想吃的店好好放鬆下。因為已下午2:30,所以人流沒那麼多,另外的客人都是外國人。餐廳裝潢簡潔乾淨,用色溫和,坐下好舒適。午市套餐價值比想像便宜,於$70-90內,轉特飲也只需加$6。Al forno雞翼$20,表皮是炸過,但很薄的一層,很香脆且灑了黑椒,所以倍加惹味。內裡肉很滑嫩,也保有肉汁,很不錯。前菜的沙律,很新鮮的菜,上邊灑的芝士粉不少,也有些少煙肉碎,所以爽脆有咬感。意式風乾火腿蒜香意粉$77,火腿很薄一片,咸味足,配上乾爽的意粉,用乾蒜與欖油配搶所以很香口,但感覺又不膩。夏威夷薄餅$79,薄皮薄餅,所以餅皮很香脆,上邊的芝士不少,香濃的奶香,加上菠蘿會有點酸甜味,再有點火腿碎,飽和感足~最後青瓜青檸梳打,清爽酸甜又不太甜,很讚~這種店坐得舒服吃得享受重要是不太貴價值實在~有空要再挖挖類似的這種高質店哈!

最後青瓜青檸梳打,清爽酸甜又不太甜,很讚~

2018-09-27 164 views
今日去左中環食飯,朋友帶路食西餐,行到中環斜路附近有間意大利餐廳,午餐價錢好抵食,我地就入去試下啦!我地先叫一個湯一個沙律,沙律好爽脆,醬汁輕盈唔會太膩,味道好開胃!朋友飲湯都覺得好飲!主菜叫左Aglio olio with Parma Ham,巴馬火腿好咸香,入口唔會好乾帶輕輕油份,意粉非常彈牙,入口唔會乾唔油膩!另一個主菜叫左Fungi Tartufo,pizza批底唔厚入口好鬆化,芝士咸香,兩個人食份量岩岩好!我地仲叫左小食,炸蕃薯條超級滋味,香口香脆,味道清甜,炸到唔會油膩!Popcorn chicken好多肉汁,朋友就鐘意食雞翼啦!午餐價錢好抵,我地會再黎架!

2018-09-22 249 views
星期五下班當然要選一間小情調的餐廳一起慶祝🎉happy Friday🎊從中環走到餐廳都好方便。到了餐廳點了廚師推薦的前菜,好特別,多士好脆口,番茄🍅加黑不醋好惹味!你二道叫了這件雙拼pizza烤鴨+甜雞,作為北京人真的覺得這個北京烤鴨pizza好好味😋😋😋甜麵醬好好吃,鴨肉也很多!老公就中意甜雞味,看來每個人口味真是不同,所以雙拼最好!最後見了一杯Cinderella一杯mojito, 灰姑娘真是好名字,那個女孩都有個灰姑娘👸的夢想,Cinderella樣子超級迷幻,味道也相當不錯,而且沒有酒精,適合女孩子👧又美味服務又好,之後又機會再來👍

從中環走到餐廳都好方便。

番茄黑醋多士

北京烤鴨pizza

Cinderella
Mojito

又美味服務又好,之後又機會再來👍
番茄黑醋多士
北京烤鴨pizza
Cinderella
2018-09-20 130 views
4周年拍拖紀念日 搵左係pmq 附近既餐廳呢間餐廳主打pizza 撞正我地都好鐘意食pizza 可謂一拍即合👏👏👏入到去 環境幾好 幾有情調 唔錯之後我就叫左杯mojito 放鬆下先好耐冇飲cocktail la!!😂 所以都幾期待 水準唔錯 飲完個人醒哂👍之後叫左個bruschetta 上面加左d tomato and olive oil 酸酸地再加大蒜面包既脆 食落特別開心跟住叫左呢度其中一個出名菜黑松露意大利粉黑松露wo 咁梗係正嫁啦 味道好濃郁 非常好食😍之後食左個pizza beijing duck + pineapple chicken 個人喜愛食pineapple chicken 多一點 但兩個其實都好好食😍😍😍呢餐飯食得好滿足 之後慢步行下蘇豪 度過有意義既一天😎
4周年拍拖紀念日 搵左係pmq 附近既餐廳

入到去 環境幾好 幾有情調 唔錯

之後我就叫左杯mojito 放鬆下先

之後叫左個bruschetta
Bruschetta

跟住叫左呢度其中一個出名菜
黑松露意大利粉
Mushroom  Truffle    Cream  Linguine

黑松露wo 咁梗係正嫁啦 味道好濃郁 非常好食😍

Beijing    pineapple  chicken

呢餐飯食得好滿足 之後慢步行下蘇豪 度過有意義既一天😎
Bruschetta
Beijing    pineapple  chicken
星期五夜晚嘅蘇豪區特別熱鬧,四周圍都happy hour逼滿人,想搵間餐廳靜啲享受下星期五晚上都有啲難。行到鴨巴甸街轉右,公園對面有一間睇落好食舒適嘅餐廳,同朋友就入左去食晚餐。地方闊落,坐滿人都唔覺得好嘈,價錢來講算係相宜,侍應服務態度又好,整個晚上都好愉快。前菜要左水牛雞翼,味道好特別,同一般餐廳嘅唔同,呢度以黑醋煮成醬汁,酸味更高,作為開胃前菜最適合不過!沙律我們要了一個鮮蝦煙肉牛油果凱撒沙律,分量唔算好多,但樣樣材料都好新鮮! 我哋人唔多,主食叫了一個Pizza Hula-Hula,材料越簡單越見真章,只有茄醬波蘿水牛芝士,即叫即整即焗,入口辣手,完全溶化芝士加甜茄醬一啲都唔稔,好好味!另外,148蚊就有一個咁大既pizza,我們3個人已經食唔哂,估唔到中環soho有咁平靚正野食!侍應推薦呢款Cucumber Line Fuzz飲品,青瓜味梳打,好清新既感覺,同熱辣辣pizza真係一大絕配!朋友要左peach iced tea, 唔係太甜,幾好幾好。

2018-07-30
Soho 小店快樂頌@Al Forno Pizzeria 中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈2號舖地下上層 中要區主要街道的食店都已經試得7788,今次向上發展,行到遠一點的soho 區內覓食,希望為生活帶來點新鮮感同衝激。Salad 會是第一道$78 the jt salad 有車里茄,雞胸肉,煙肉,沙律菜同balsamic vineigrette 做 salad dressing 因得一個人就唔點pasta /pizza ,反而點了小食$78 homemade mini crab cake,蟹餅一至兩口食完,配埋加了蒜蓉的garlic aloli, 好惹味,岩曬唔鐘意拆殻起肉架我雖然距離地鐵站要走一段長斜路,但勝在舒服唔嘈。
Soho 小店快樂頌@Al Forno Pizzeria

中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈2號舖地下上層

希望為生活帶來點新鮮感同衝激。

雖然距離地鐵站要走一段長斜路,但勝在舒服唔嘈。
2018-09-02 125 views
睇完戲就嚟到中環食晚飯,見人人都去壁畫街打卡就湊下熱鬧去附近啦!行開發現原來呢度有間主打意大利野嘅小店,所以就入嚟試下! 我去先點左個Chicken Brest salad ($78)👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳 雞胸肉比較厚身,燒得香口,邊有d脆嘅!而沙律菜都幾新鮮爽口,仲有好夠bacon & beans⭐️⭐️ 另外叫左個羊肉細pizza, $85唔算太貴,而且兩個人食都夠!pizza係長形個款,食落給惹味,酸酸地嘅yoghurt 醬令pizza更香口!羊肉亦好豐富,又唔會好酥🐿🐿 最後就叫左個甜品,係chocolate tarts w/ ice cream ($68)🎂🎂 個tart味道似金莎朱古力,邊邊好香牛油味🙆🏻‍♂️雪粒有d杏仁粒粒,唔會過甜👍🏻👍🏻

雞胸肉比較厚身,燒得香口,邊有d脆嘅!

2018-09-02 105 views
Pmq附近一向多好野食,今晚同男友嚟到高小小嘅al foron pizzeria dinner🤤🤤 餐廳位置坐得闊落,食物以pizza , pasta, starter為主,另有各種飲品👍🏻👍🏻 我地要左個buffalo wings ($48/4pcs) 🤤🤤 雞翼都幾大隻,皮淋左汁依然酥脆可口,buffalo味道酸酸辣辣,不過就有小小過咸💪🏻另外,西芹好爽口!夠fresh 😈😈 Pizza就揀左個lamb small size ($85)🤗🤗 份量都唔細,切開有5片!因為即整所以時間會耐dd,皮係薄身脆口個款!而羊肉係粒粒上,配上特色yoghurt ,味道酸酸地,唔會膩😈😈 飲品要左grapefruit fuzz($38)👅好refreshing !!

2018-08-24 127 views
Friday night 7:30 pm coming there to have a pizza with my kids. Half of the tables are empty. No booking sets on any table. Waiter looks at me, my kids, and then tells me « sorry we’re full »...nice way to turn down families.Well you guys lost a customer for sure.