2014-10-01 9865 views
很享受的一頓午餐,有圖有真相,看圖片說話!簡約裝修,臨近海邊,地理位置優越!服務快速而有禮,讚一下!有多款set可選擇,價錢合理!湯熱而味美!看得出的新鮮脆口Ham多美艷配菜不勝枚舉主菜,中上啦!熟成度符合要求,只是牛味不足!Pizza好食!剛焗起,在專業意大利餐廳好難失手!拉花差d,味道可以,就是餐茶的水準囉!整體相當滿意,可以再來!
很享受的一頓午餐,有圖有真相,看圖片說話!
簡約裝修,臨近海邊,地理位置優越!服務快速而有禮,讚一下!
有多款set可選擇,價錢合理!
湯熱而味美!
看得出的新鮮脆口
Ham多美艷
配菜不勝枚舉
主菜,中上啦!熟成度符合要求,只是牛味不足!
Pizza好食!剛焗起,在專業意大利餐廳好難失手!
拉花差d,味道可以,就是餐茶的水準囉!
整體相當滿意,可以再來!
$200 (Lunch)
2014-09-08 10427 views
話說上次食過Al Molo Lunch Semi-buffet既Kale Salad就一直好想再去食多次XD結果有日突然午間冇特別計劃,咁擇日不如撞日……:^)環境同上次坐餐廳正中位有少少分別今次黎係可以對海景,感覺不錯而且對海果邊有落地玻璃,光線自然,開揚同舒服少少Starters & Desserts Buffet係$148+10%,不包飲品由此計起既都係包飲品,加個Pasta或Pizza就加$30+10%選擇要主菜就加$90+10%Kale Salad甘藍菜味道帶微苦,感覺清新開胃加上少少核桃碎,脆度加上爽度,配搭不錯:^)Beetroot Salad紅菜頭切成粗粒,但食落仲係好爽口,不會過份稔爛不過講真我覺得個味道唔係個個人接受到,其實真係有D青味:^0Coldcut其實餐廳供應既唔只呢一類火腿,記憶中好似仲有Mortadella等但我就淨係想食呢個ham鹹香味重,不過偏乾身,唔會太油膩Pea Salad有幾款青綠色但不同大小既豆類唔會有青味同雪藏味,豆粒都係好香口,未會過稔Rice Salad飯粒粒粒分明,嚼咬下有米飯既香甜味道,質感硬身偏粉我都幾中意食呢個沙律,佢唔多調味,
就一直好想再去食多次XD
結果有日突然午間冇特別計劃,咁擇日不如撞日……:^)
同上次坐餐廳正中位有少少分別
今次黎係可以對海景,感覺不錯
而且對海果邊有落地玻璃,光線自然,開揚同舒服少少
Starters & Desserts Buffet
$148+10%不包飲品
由此計起既都係包飲品,加個PastaPizza加$30+10%
選擇要主菜就加$90+10%
Kale Salad

甘藍菜味道帶微苦,感覺清新開胃
加上少少核桃碎,脆度加上爽度,配搭不錯:^)
Beetroot Salad
紅菜頭切成粗粒,但食落仲係好爽口,不會過份稔爛
Coldcut

但我就淨係想食呢個ham
鹹香味重,不過偏乾身,唔會太油膩
Pea Salad
有幾款青綠色但不同大小既豆類
唔會有青味同雪藏味,豆粒都係好香口,未會過稔
Rice Salad
飯粒粒粒分明,嚼咬下有米飯既香甜味道,質感硬身偏粉
我都幾中意食呢個沙律,佢唔多調味,唔會話好重口味
加埋其他既配料食,就算係飯都唔會好易滯
Tomato & Mozzarella Cheese Salad
蕃茄爽口多汁,酸甜自然,即使係配上濃香既芝士都唔會話太過膩
芝士香口得黎唔會好濃味,佢味道方面係淡口d唔係鹹版,令整體保持清新
Celery & Apple Salad
西芹同蘋果片都係爽脆既,因此個質感上又真係幾配合
蘋果既微微酸甜味降低左沙律醬既膩感
Nuts Chocolate Square
不得不說其朱古力香氣濃郁到不行,方塊感覺係微韌有嚼頭
果仁部分香脆,中意佢係有唔同種類既果仁,單是香氣已經富層次感
Puff
呢個甜品本身唔係叫呢個名堂既,只係佢個感覺有少少似,就代名住先啦XD
外層係脆口乾身既,實在就冇咩調味架啦,但帶少少牛油香
中間會有少少吉士,細滑可口,沒有半點膩感
Berry Crumble
如果有去開,或者係試過Dining Concepts旗下餐廳既Semi-buffet Lunch,
大抵都會對呢款甜品有少少印象XD
莓果部分酸甜不膩,加上Crumble焗得金黃香脆,帶點焦香味又係加分位
下方既方塊係有韌度、有嚼勁既,chewy既咬口幾有趣
Japanese Cheese Cake
說白點就是輕芝士蛋糕
芝士味香濃,但唔會實身硬身既,反而係輕軟可口
蛋糕濕潤綿柔,氣泡好細緻,感覺易入口,令人想一吃再吃
$152 (Lunch)
2014-08-26 9938 views
過完非人生活的第一天,衹有吃才令我感到自己重生。Al Molo 的Chef 有米有星,但我從不信這套,食評對他也似乎好壞參半,BLT開張不久已試過,不想再試,反正沒氣力東跑西跑,就試試吧。結局是喜出望外。Set lunch salad 近十款,全都fresh & crispy, 味道很好,但rocket leave 真的不新鮮, 也沒有我愛的artichoke & zucchini flower 。Cold cut 的parma ham 不錯,吃了不少,salami 我就從來無福多吃。露筍湯有點奇異,不是綠是灰色,沒露筍味有豆味。Pizza 是高潮,吃完starter 才告訴waiter 即製,望着火光熊熊,送來的Pizza,新鮮到Cheese還冒着泡泡和煙,脆卜卜,麵粉和Cheese的香,我們五分鐘就把一大個pizza 吞噬。Penne 用龍蝦湯會,夾着幾顆蝦和rocket leave,龍蝦味很濃,新鮮送到,al dente , 如果不是Pizza, 她一定是今天台柱。生果新鮮,甜品就祇有chocolate brownie 好吃咖啡不是尋常的S. Water, 芳香濃郁,不負ltal
過完非人生活的第一天,衹有吃才令我感到自己重生。

結局是喜出望外。
露筍湯有點奇異,不是綠是灰色,沒露筍味有豆味。
咖啡不是尋常的S. Water, 芳香濃郁,不負ltalian coffee 之名。
咖啡喝光了,陽光仍灑滿一室,肚子又有位,試試foccusia, 之前走漏眼,她充滿olive oil香 ,香香軟軟,又吃了兩片。
2014-08-25
$200 (Lunch)
2014-08-11 9838 views
海港城是我和男友的飯堂!今天心血來潮想吃意粉,又記得AL Molo 餐廳的廚窗有人手做pasta 的示範,便決定一試!看過其他食評說,這裡的食物質素高,但服務質素麻麻,但一坐下就有數位很有善的waiter&waitress招呼!先來點了兩杯飲品:Stella Artois $62Wide berry crush $78為不同莓類+酒精+橙汁混合的飲品,入口酒味不重,但酒精濃度絕不比啤酒少!前菜點了Tartare $158即生牛肉配上三款醬汁牛肉新鮮軟滑,充滿油脂,理應配上口味較清爽的醬汁,這種配的卻是三款很rich 的醬汁,口感有點膩。Pansotti &218龍蝦+蝦的 Ravioli,Ravioli 做成太陽花既形狀好有新鮮感,但周邊的Pasta 除了硬也再沒有更好的形容詞!但無何否認個醬是很濃郁,好滑,可惜!Capricciosa Pizza $168由於香港不多地方能夠吃到Artichoke,在餐牌上看到這個含Artichoke 的 Pizza即雙眼發光!這個Pizza是全晚最好吃的食物,Pizza 充滿麵粉的香氣,蒲上了火腿粒、橄欖、磨菇、芝士和 Artichoke! 但假若

海港城是我和男友的飯堂!

先來點了兩杯飲品:
Stella Artois $62
Wide berry crush $78

前菜點了Tartare $158
即生牛肉配上三款醬汁

Pansotti &218

Capricciosa Pizza $168
由於香港不多地方能夠吃到Artichoke,在餐牌上看到這個含Artichoke 的 Pizza即雙眼發光!這個Pizza是全晚最好吃的食物,Pizza 充滿麵粉的香氣,蒲上了火腿粒、橄欖、磨菇、芝士和 Artichoke! 但假若每一片Pizza上都可以有一塊Artichoke便會更完美!

2014-08-07 9049 views
好少會俾喊臉, 但今次忍唔住~無可否認呢度outdoor食環境一流, 但食物貴又麻麻~ staff services差, 又懶得回答menu~1) 前菜個包: 反而係全餐唯一驚喜, 個皮脆中間部分軟, 好味!!2) pama ham: 兩個包俾你配咁大把, 伴菜D咸菜咸得黎難食~3) 露荀risotto: 好彩仲有呢款不過不失合格, 份量大碟~4) sausage pizza: 送到黎又唔熱又唔脆~5) 甜品正常對女仔黎講差極都好少有失望時候, 今次真係要"唔知食咗D乜黎形容", 個柸粉紅白色甜品, 只知食咗幾筆泡   食完都唔知乜黎~ 另外有香蕉個個, 普通到任何一間都好味個佢~咁嘅價錢或平過佢又好嘅其他選擇太多!! 不會再黎!!
好少會俾喊臉, 但今次忍唔住~

4) sausage pizza: 送到黎又唔熱又唔脆~

咁嘅價錢或平過佢又好嘅其他選擇太多!! 不會再黎!!
2014-06-13
$400 (Dinner)
2014-08-02 8245 views
朋友放半日話要喺海港城食午餐,見有Salad Buffet都唔錯喎。  Lunch Buffet $148一位(唔包飲品)至三點,有很多選擇,仲有少少甜品、生果同三款ham,所以冇再加錢要埋pasta、pizza同飲品。  Salad菜有很多種 ,很新鮮,芝士碎就不是太濃味,麵包粒不夠脆。  火腿同沙楽美都好吃,不太咸,仲有一款Parma ham ,夾了很多,唔咸所以冇連生果食。  甜品有puff、donut、莓tart同Brownie,puff鬆軟,donut心太硬、其他一般貨色,但見有迷你小昆蟲喺brownie上空轉圈  埋單見三百幾都好正常咁冇點望就比卡,走到出去看清才有項$1donation.係.....一蚊真係絶對冇所謂,但如果埋單時你開聲講會更討好,冇人會得閒睇你嗰十一行英文架。

2014-07-25
$163 (Lunch)
2014-07-28 7080 views
今天與久違的朋友出街,朋友提議到由米之蓮主廚打理的餐廳用膳,因為邊選擇了這間。餐廳的環境良好,甚有浪漫氣氛,而且還能觀看維港對岸。我們來這的目的食為了品嘗正宗的義大利pizza。在我們點菜前,侍應便送上了麵包與橄欖油醬。麵包不像其他西餐廳一樣,這裏的的麵包是硬的,被分成4塊。配上橄欖油吃就最好,能增加麵包的味道。 capricciosa ($168):這個pizza是以黑橄欖,火腿,朝鮮薊和蘑菇做成的。是一種傳統的pizza。pizza的餅底較薄,味道較重。也是一種較健康的食品。green tea ($36):綠茶是一種健康的飲品,原因是它能預防癌症和增強免疫力。茶的味道稍為淡,一般。服務方面,這裏的員工反應較慢,需要改善。P.S:這裏的水都是付費的,侍應會在客人點菜前詢問要有氣還是沒有氣的,每瓶水的價錢是$55。

在我們點菜前,侍應便送上了麵包與橄欖油醬。

capricciosa ($168):

green tea ($36):

服務方面,這裏的員工反應較慢,需要改善。

P.S:
2014-07-28
$143 (Dinner)
2014-07-10 7617 views
飲食 group 又到每月一次既聚會喇 ﹗最初打算去旺角朋友仔間餐廳 Live Band 既,不過最後決定黎 AL 意大利餐廳試試。剛剛做堅幻彩詠香江,勁多強國人爭廂拍照 ﹗餐廳對正海旁呢。我都忍唔住係入餐廳之前影幾張香港夜景,真係好靚。今晚天星小輪一帶都算少人喇,唔洗迫餐懵啦。嘩 ﹗好多強國人呀 ﹗餐廳有室內及室外坐位,但今晚咁熱唔坐出面啦,而且人來人往,又嘈又有人抽煙呢 ﹗AL 有兩個門口,一個對住海,另一個係商場裡面。我地 5 個人坐係近門口既梳化位,都算坐得舒服既,我最討厭張枱細,放唔得多野囉 ﹗餐廳分兩個 Zone,近商場嗰一半較西餐廳 feel,而近海既就較為酒吧 feel 一啲。嘩 ﹗全部 menu 都係意大利文,加上少少英文,睇死人咩。好采依家有出中文版 menu 啫,不過中文版勁良囉 ﹗真係好多野食想試啊 ﹗依度每碟既份量不太大,所以唔洗驚食唔晒啦。大家一坐低就傾到唔停口,哈哈 ﹗依家過左 30 分鐘都未叫野食,writress 都已問左幾次,呵呵。Peroni,有意大利生啤喎,食德國餐飲德國啤,食意大利餐當然要試意大利啤啦 ﹗啤酒味道幾清甜,味道屬淡易入口,酒味不太濃,大眾化口味。香草麵包,比我上次 Tea time 時好味好多喎 ﹗麵包味濃帶咸香,外層脆口裡面軟棉。如果係熱既就更好啦,最衰就係無得 re-fill 囉。跟一個橄欖油醬,味道特別,有種越食越想食既感覺。依個包侍應係唔會跟黑醋架,要自己問佢攞,但我覺得只係配橄欖油醬已經足夠,又唔係每次食意大利包都一定要配黑醋既。白酒忌廉海鮮寬條扁意粉 Pappardelle,有蜆肉同魷魚,賣相討好。嘩 ﹗頭盤末到,main course 先到 ﹗依個份量一個人應該剛好,但我地要五個人分,每人可以有兩條呢,多謝晒,哈哈 ﹗味道都算過得去,只略為淡口,一試無妨。朋友仔叫個侍應妹妹加黑胡椒,咁佢咪攞個樽黎即磨囉,點知朋友仔居然叫佢放低留比我地用。吓?﹗侍應妹妹即時呆左唔識應對。咁我咪同另一個朋友仔咪尷尬地話唔得架,好多枱 share 架,邊得淨係放係我地度架,您估茶餐樽鹽同胡椒粉咩。救命 ﹗薯仔 pizza,賣相一流,意大利菜既外觀有返咁上下。即叫即焗,熱騰騰上枱,好香焗 pizza 味道呀 ﹗餅底夠薄,口感嚥靭而邊位脆卜卜。芝士同茄醬味道濃郁,好好味 ﹗但唔係好食到薯仔,雖然見到有薯仔蓉係芝士下面。薯仔蓉可以再多啲再厚啲,我地就更開心啲,口感又會更加豐富 ﹗比剛才白酒忌廉海鮮寬條扁意粉好味。龍蝦意大利雲吞,我初時還以為會係傳統方形,點知係玫瑰形喎 ﹗有睇頭、有心思,不過細心檢查一下,發現有幾粒爆左皮囉,連蝦肉都見到,我無吹毛求疵架,哈哈 ﹗味道比我想像中為普通,不過不失,蝦肉爽但味道偏淡,大慨只係淡水龍蝦仔,不過配上香濃忌廉汁,還可以啦。雲吞皮幾厚吓,口感不太好,一試無妨。香煎黑鱈魚 Merluzzo,乾煎黑鱈魚?又真係煎得幾乾下喎,朋友仔話好似薯餅,哈哈 ﹗外層雖然煎得香脆但係略咸囉,醃咸魚。肉汁又幾乎完全乾掉,乾鞋既口感,不鮮不嫩,No Good。香煎帶子配蘆筍 Capesante,依個掂呀 ﹗好好味呢 ﹗帶子大大粒,煎得香口,肉質彈牙嫩滑又多汁。蘆筍同樣美味,甜甜的又鮮爽非常,半點渣都無架 ﹗加味啖而香既芡汁,更能張帶子鮮味提升。只得 4 粒帶子,我地 5 個人點可以平分勻呢?其實可唔可以好似中菜館咁,如果知道係 share 的話,可以加錢加多 1 粒?推介,必試。炆牛仔膝配意大利飯,居然牛仔膝內有大量牛骨髓食呀 ﹗所以廚師一早已經插左支匙羮仔係骨髓上面。意大利老外都興食骨髓架咩?識貨喎。牛膝肉被骨膠原團團圍住,火喉十足,炆得肉質軟棉又入味。骨膠原質感即滑且膠,彈彈既感覺,好好味 ﹗可以配埋墊底既意大利飯同芡汁同吃,非常滿足呀 ﹗推介 ﹗慢烤蘆筍,真係好貴既慢烤蘆荀呀 ﹗雖然超級好好食,爽嫩甜美又多汁,但差不多要八十蚊呀 ﹗香草麵包、白酒忌廉海鮮寬條扁意粉、薯仔 pizza、龍蝦意大利雲吞、香煎黑鱈魚、香煎帶子配蘆筍、炆牛仔膝配意大利飯、慢烤蘆荀 ﹗5 個人 8 款食物,還可以啦 ﹗但係我未飽啊,依家約七成啦,但有朋友仔唔想再叫喇,想食甜品,咁算啦,我明白的,超出預算了 ﹗Tiramisù,個甜品 menu 上面一大堆既意大利文加幾隻英文,又無中文版 menu,咁朋友仔唯有搵個 waiter 黎翻譯啦 ﹗其實個 Waiter 講完都唔記得,始終唔知係咩黎囉 ﹗咁唯有是但 order 啦,4 款 5 個 share。 Tiramisù 無咩特別,一般貨色。朱古力心太軟,但係個心上半就好軟,下半好硬喎 ﹗味道一般,再濃一點更好,軟硬心太軟。 香蕉蛋糕,個賣相好得意、好吸引 ﹗隨此以外就較為平凡。香茅蛋糕,依個有點驚喜喇 ﹗清香既香茅味道帶點點檸檬味,幾特別 ﹗仲可以清清味蕾。香草麵包,白酒忌廉海鮮寬條扁意粉 Pappardelle、薯仔 pizza 龍蝦意大利雲吞、香煎黑鱈魚 Merluzzo、香煎帶子配蘆筍 Capesante、炆牛仔膝配意大利飯、 慢烤蘆筍,今晚完滿結束 ﹗除左個甜品外,樣樣都幾好,係個份量較細,我食得唔夠飽呢 ﹗朱古力心太軟、香蕉蛋糕、香茅蛋糕、Tiramisù,其實甜品方面有點平平無奇,悶蛋 ﹗

Peroni
朱古力心太軟
香蕉蛋糕
香茅蛋糕
2014-05-30
$400 (Dinner)
薯仔 pizza
慢烤蘆筍
香煎帶子配蘆筍 Capesante
2014-07-10 6137 views
今日攞左半日大假去中環簽文件,順道搵朋友仔食個 Lunch 加 Tea 啦 ﹗下個月會同班朋友黎依度聚餐,我先黎視察一下先。依個鐘數無咩人,環境清靜舒服。有露天坐位,如果淨飲野我都會考慮坐出面既,但係晏晝咁鬼熱同埋食飯,都係室內好啲。只有一位貌似外藉人仕既 waitress 乍喎,唔通晏晝落晒場?依間餐廳唯一一個 set,就係 Tea 喇 ﹗Pizza 加 Beer,無 set lunch 無 set dinner 架 ﹗發現 lunch menu 同 dinner menu 都有啲唔同喎。凍齋啡,我已經講左兩次走甜架喎 ﹗依家無走甜不特止,仲甜到似飲緊糖水﹗極度難飲呀 ﹗飲一啖就掉埋一邊,放棄 ﹗我都費事叫佢地換喇,叫杯啤酒順返條氣好過 ﹗Stella daught,整返 round 先 ﹗下午 3 點幾的生啤 ﹗我自問都係一個酒鬼,酒量非淺,但 Stella 真係好鬼易醉呀 ﹗連我都有啲頂唔緊,暈暈地呢 ﹗脆皮香草麵包,無跟黑醋喎 ﹗只係配左個唔知咩醬加橄油囉 ﹗但依個醬好特別,好香而咸咸地,同件麵包既味道非常夾,越食越想食,最衰舊包係凍架呢 ﹗麵包味濃,外皮略脆,裡面軟棉,滿意。Vongole e Calamari,睇個 menu 我完全唔知道係咪黎,只係知有蜆有魷魚囉。無緊要,照樣叫黎試下啦 ﹗我估係忌廉汁煮薯仔魷魚蜆囉,又幾好味噃 ﹗個汁非常幼滑帶忌廉香味,蜆夠肥美亦無煮過火,肉汁依然,帶海水味道,而且質感彈彈的 ﹗切左花既魷魚好爽口,卜卜脆,應該用鹽醃過,有淡淡咸味。推介,值得一試 ﹗美味 ﹗當然迅間被我消滅左啦,哈哈 ﹗南瓜蘑菇意大利飯 Risotto,較我食開既芝士蘑菇意大利飯為淡口,不過帶有南瓜清新既淡淡甜味,但係香氣真係遜色好多 ﹗質地較湯較濕潤,口感微滑,而且飯粒係全熟,並不是傳統可以咬到索索聲既 7 成熟。依個菜幾特別,味道、香氣、質感都好唔同,味道幾好,值得一試,南瓜點都比芝士為健康。鴨胸,依個意大利菜名太長,實在記唔起囉 ﹗只係記得堅貴,兩小塊鴨胸要差不多四百蚊一客 ﹗照 order,我就試下點解咁貴 ﹗味道不得了 ﹗超級濃郁鴨肉味道,肉汁勁到滴出黎,不但肉嫩細緻,而且質地軟棉又帶一點咬勁,一路趙一路散發出淡淡咸香,海鹽嗎?另外個汁會唔會係血鴨汁呢?食唔出啊。貴就係貴左少少,但依個價錢值 ﹗暫時食過最正最好味既鴨胸 ﹗必食 ﹗朋友仔酒癮發作,我飲 Stella 佢又要飲,好啦,比半杯您喇 ﹗我堅飲唔到 Stella,飲兩杯醉到要瞓覺,平時食 6 jars 黑啤都無事架喎。

凍齋啡
Stella daught
脆皮香草麵包
南瓜蘑菇意大利飯 Risotto
鴨胸
南瓜蘑菇意大利飯 Risotto
2014-03-10
$300 (Tea)
鴨胸
2014-07-03 5544 views
這個食評,主要是評此星級餐廳既服務!當日是與男友慶生日和慶祝9週年,預早訂了位,亦問好切餅費是$150,我覺得到這種有名氣高級餐廳慶祝紀念日,我不介意付出這價錢去切餅!當晚,我預早半小時把預先為男友度身訂做既蛋糕帶到餐廳,清楚向門口既外籍Hostess小姐交待我稍後訂了枱食飯,煩請她幫我把蛋糕雪好。Hostess小姐們以她們一貫作風,冷淡應了聲"Ok",就急不及待告訴我$150既收費! 我說明我已知道,我再三跟他們說,這是要冷藏既蛋糕,請記得放到冷藏櫃!她們似乎在意這$150,多於她們應有既服務態度。決定到此餐廳前已看過此餐廳既食評,大都是說食物可以⋯,服務一般⋯ 什至是Bad! 老實說,我也從事服務業,我也不需要別人給我什麼體貼一流服務,因為我明白大家工作既辛苦,我只要求基本既專重!蛋糕是我當晚既重點,我為免在這炎炎夏日運送過程令蛋糕溶化,我是直接坐$200的士把這蛋糕送到餐廳。晚飯後,我叫冷漠既外籍侍應小姐幫我把蛋糕拿出來,等了20分鐘多也沒有拿出來! 見有幾位侍應生好像在討論著我們這一枱,終於有個似乎是經理既本地人過來,臉有難色的跟我說:「抱歉,同事忘記把蛋糕雪好,蛋糕塌陷了!我
這個食評,主要是評此星級餐廳既服務!
晚飯後,我叫冷漠既外籍侍應小姐幫我把蛋糕拿出來,等了20分鐘多也沒有拿出來! 見有幾位侍應生好像在討論著我們這一枱,終於有個似乎是經理既本地人過來,臉有難色的跟我說:「抱歉,同事忘記把蛋糕雪好,蛋糕塌陷了!我地正叫甜品師傅在搶修中!」 我聽後解直不敢相信⋯ 忘記?怎可以忘記的?什麼星級意大利餐廳⋯? 去酒樓食飯,也懂得雪藏一個蛋糕啦!
最好,比較有禮貌既經理先生,跟我們再次道歉,請了我們今晚既晚餐。但說實話,我預備既蛋糕比起這餐飯是還要貴,我!我重視既是當晚9週年晚飯既氣氛⋯ 我怕飯後吃不下那蛋糕,我們事實上只點了:
生牛肉(前菜) - 好味,配上既3款醬值得一讚!

廚師推介Risotto - 口感太稀,不似Risotto,味道很淡。

Pizza - 正如大部分人說,pizza才是這家的賣點,好味!餅底厚薄剛好(不厚的)
2014-06-27
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2014-06-29 5551 views
成日去BLT Steak食野但係正隔離既Al Molo卻是一次都冇去過淨係有時經過係透明櫥窗睇下佢地整自家制意粉今次係過BLT門而不入諗兩諗都係試下新野:^)(對我黎講係新XDD未去過就新架啦XD靠海的餐廳除左有BLT Steak還有一旁的Al MoloSemi-lunch Buffet既價位比BLT Steak稍高由$148+10%淨Buffet Bar計起可以加錢配Pasta、Pizza或是Piatti Principali釀小紅椒Cherry pepper大概醃過,但味道不會過激酸酸地,帶微微甜辣味,清新得黎唔會太膩滯Kale Salad好難得見到有Kale Salad因為營養價值高,Kale呢年幾都好興價錢亦跟住貴,有時仲俾人搶購一空其實kale既味道係青青地加埋合桃,整體卻反會帶點果仁香,青味同時變淡雜豆沙律有幾種唔同既青豆混合芝士碎青豆味道微甜,感覺清新配上芝士碎淡淡既芝士奶香,唔會太濃味,卻是更添一層次Cous Cous煮得剛好有點咬口,唔會太淋爛加埋蔬菜碎粒又係幾清新既就算係carbs,食多都唔覺飽滯青蘋果沙律清新開胃青蘋果切薄片好脆口,又唔會太過酸加左d沙律醬,有少少
成日去BLT Steak食野
Semi-lunch Buffet
既價位比BLT Steak稍高
$148+10%淨Buffet Bar計起
釀小紅椒

Cherry pepper大概醃過,但味道不會過激
酸酸地,帶微微甜辣味,清新得黎唔會太膩滯
Kale Salad
好難得見到有Kale Salad
因為營養價值高,Kale呢年幾都好興
價錢亦跟住貴,有時仲俾人搶購一空
其實kale既味道係青青地
加埋合桃,整體卻反會帶點果仁香,青味同時變淡
雜豆沙律
有幾種唔同既青豆混合芝士碎
青豆味道微甜,感覺清新
配上芝士碎淡淡既芝士奶香,唔會太濃味,卻是更添一層次
Cous Cous

煮得剛好有點咬口,唔會太淋爛
加埋蔬菜碎粒又係幾清新既
就算係carbs,食多都唔覺飽滯
青蘋果沙律
清新開胃
青蘋果切薄片好脆口,又唔會太過酸
加左d沙律醬,有少少creamy既感覺個酸味就冇咁刺激
Parma Ham
感覺比平常食到既都瘦少少
鹹度適中,唔加哈蜜瓜唔加包,就咁食都唔會話鹹到苦
不過就稍欠油香味,如果中意油花油脂香既話,可能覺得有點遜色:^0
紅腰豆沙律

紅腰豆微粉,但唔會太淋爛,仲係有少少爽口
紅腰豆沙律都有絲絲吞拿魚碎,味道不太鹹,但起碼冇咁寡:^)
Focaccia
見有唔少人排隊拎,平時唔會食麵包既我都不禁要試試
麵包係heat住既,但食落唔會話好乾好難嚥
麵包香草味甚濃,外層微韌但帶脆
麵粉香幾重,越嚼越是有甜味
水果

有新鮮菠蘿、蜜瓜、西瓜同哈蜜瓜
甜味清新自然,水分都幾多架
同埋佢切得細細塊,唔驚食太飽
Brownie
佢地既Brownie係幾dense既
朱古力甚是香濃,面頭仲有層朱古力icing
整個感覺幾chewy有咬口,但未算係好黏牙
芒果芝士蛋糕
芒果甜中帶淡淡酸味,帶有清香
芝士部分creamy而不粉,可謂有點膩感
但餅底夠甜,加上有芒果清甜味,兩者可以解下膩
梨子撻

切得好薄好幼條……
當然話有d人可能唔中意食咁多甜食,呢個大小係剛剛好
但講真我覺得好難拎,又唔可以盛起,夾既話又會易爛
梨味是清甜可口的
面頭有少少梨肉,撻底香脆不濕爛
整體味道係好配合,同埋唔會好易膩滯
朱古力蛋糕
呢個朱古力部分係較brownie乾身而fluffy
鬆軟可口,甜度不高,唔驚佢太膩
冬甩
炸得好香口
可惜放得耐又冇熱住,攤凍左,冇泛油光但外皮感覺稍油膩
入面既餡料亦不多,個人認為主要甜味都係來自於外裹既砂糖……
$164 (Lunch)
2014-06-15 5225 views
happy father's day!第一次光顧,於網上訂枱,如果可以有7點選擇仲好,餐廳環境舒適,但冷氣就不太夠,服務不錯及體貼,當完成飲品,很快就有人問你需唔需要再order,上菜同收拾亦好快手食物方面大致不錯,每樣都味道不錯,但家人一致認為pizza比起pasta 好食好多,另外ham好新鮮,還有一道薯仔,雖然好普通,但出奇地好吃,也值得一試,甜品沒有點,因為看上不太吸引總括價錢中價,但都算合理,食物環境不錯,可以再光顧

總括價錢中價,但都算合理,食物環境不錯,可以再光顧
2014-06-15
$350 (Dinner)
2014-06-07 5652 views
其中一個人係食Sunday Brunch, 熱愛salad and parma ham人士可以選擇,出面有三款parma ham同埋多種沙律及凍食可供選擇,仲有熱湯,芝士,幾款甜品cakes可refill既麵包,非常香軟。其他人則order menu上食物,Margherita Pizza, 無乜配料既一款pizza, 但都好好味,個醬似千島味,香香甜甜幾開胃。Gambero, 係kings prawn中蝦,幾新鮮幾特別的味道。Bistecca 8oz tenderloin牛脊扒,外面有炭燒味道,入面肉嫩好有牛味,整體做得很好。Brunch之中其中一個main course,Braciola, 係豬扒,單獨講塊豬扒係無乜特別,係勝在佢有個好杰好濃既栗米sauce,好似牛油咁既質地又好好味。甜品既幾款cakes, 好普通。
可refill既麵包,非常香軟。
其他人則order menu上食物,
Brunch之中其中一個main course,
甜品既幾款cakes, 好普通。
2014-05-19 6048 views
是日星期天,訂枱訂了1930,有再做DOUBLE CONFIRMATION準時到達,餐廳FULL HOUSE,我們要待一會才分配到坐位,是一卡位座,但相對逼夾。見其他人客的枱相隔都相當近,慶幸有卡位坐。餐廳附送了餐包,好似炸過氣老油條咁,但又唔熱,唔好食。跟類似蒜泥+油混合物,我寧願要普通牛油或油醋1. 烤八爪魚 - 是 Chef's Special ,上菜後才發現這碟菜份量非常細,是前菜來。八爪魚是有烤過的味道,但質感好軟, 亦無鮮味,只有吃到微醋,唔知食緊乜。可能這是地中菜的特式海鮮料理吧...2. 蜆長通粉 - 聽聞長通粉是自家製,雖說Pasta要al dente,但這個通粉確實過硬,佢係硬而唔係彈口,咬落去通粉就變成了一粒粒咁,唔好食。醬汁是紅汁,但唔夠,好乾。3. 雜菌松露油PIZZA - 這個PIZZA是素食,餅底不是太油,而且有煙煙UNUN,好食,另外加上佢臨上菜時掃上的松露油係無得輸 ....  這個好好食二人食,無叫飲品,埋單都要 6XX !
老油條餐包
八爪魚

二人食,無叫飲品,埋單都要 6XX !

Other Info. : 餐廳要贊的是體貼吧... 朋友自攜甜點,原本要侍應哥哥話要收額外切餅費,但餐廳經理見今次我們食飯有特別目的,所以Waived 了,咁樣攪法,會令我再想回頭試試....
2014-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
2014-05-18 8667 views
We hate spaghetti, salad, steak, chicken and pigeon.We found that the food tasted very bland and that is is very uninspiring. Salt and various sauces is used in abundance to make the food tastier, when in fact it is . The steak and the pigeon were very tough. The chicken also lacked moisture and was sprinckled with highquality tomatoes. This was completely unacceptable. The spaghetti were overcooked and the white sause was very good. The salad tasted fresh. In short, the food was overpriced. You are mainly paying for the view. Thee quality of the food compares well to that of a $20 (USD) restaurant in New York City. You will end up paying more than $60/person.
The ambiance is nice, I guess that this is what you pay for.
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)