2015-03-12
之前聽到富豪香港酒店31樓開左間新意大利餐廳就已經心郁郁想上去試下,琴日終於拉到媽咪陪我去喇!Alto 88全部都係落地玻璃,望出去真係幾靚,不過可惜琴晚大霧丫,睇唔清個維港靚景,不過我都真係第一次咁高望落維園,成個維園咁大,一眼望哂,感覺幾得意。餐廳環境寧靜,燈光都岩岩好,唔會太暗,枱面仲有個小小蠟燭,裝飾之餘,令到成個氣氛都變得好好!我就簡左個Tasting Set Menu,頭盤係吞拿魚他他配青蘋果粒,雖然係青蘋果,但一D唔酸,仲好清甜爽口添!吞拿魚又唔腥,淡淡地配埋底下嘅青蘋果粒非常夾,兩者都唔會搶走對方嘅味道,成個頭盤感覺好清新。頭盤之後就係香煎帶子配水牛芝士慕絲,帶子好鮮甜爽口,上面仲有我最鐘意嘅巴馬火腿肉碎,見到就好想食,不過尼一道菜式真係要沾多D水牛芝士慕絲先可以令到個帶子味道更特出,如果唔係個口感就會比較乾同單調。跟住就係個煙燻意大利飯,尼個飯真係值得一試架!個飯係用左7年米,顧名思義即係D米係擺左7年,口感煙韌,粒粒分明。待應係介紹菜式嘅時候話尼個飯係得獎飯黎架,仲有佢一定嘅方式去食添。個飯嘅特別之處係飯底有牛肝菌碎係到,食嘅時候一定要連埋黎食,先會令到個飯更香。意
餐廳環境寧靜,燈光都岩岩好,唔會太暗,枱面仲有個小小蠟燭,裝飾之餘,令到成個氣氛都變得好好! 我就簡左個Tasting Set Menu,頭盤係吞拿魚他他配青蘋果粒,雖然係青蘋果,但一D唔酸,仲好清甜爽口添!吞拿魚又唔腥,淡淡地配埋底下嘅青蘋果粒非常夾,兩者都唔會搶走對方嘅味道,成個頭盤感覺好清新。
頭盤之後就係香煎帶子配水牛芝士慕絲,帶子好鮮甜爽口,上面仲有我最鐘意嘅巴馬火腿肉碎,見到就好想食,不過尼一道菜式真係要沾多D水牛芝士慕絲先可以令到個帶子味道更特出,如果唔係個口感就會比較乾同單調。 跟住就係個煙燻意大利飯,尼個飯真係值得一試架!個飯係用左7年米,顧名思義即係D米係擺左7年,口感煙韌,粒粒分明。待應係介紹菜式嘅時候話尼個飯係得獎飯黎架,仲有佢一定嘅方式去食添。個飯嘅特別之處係飯底有牛肝菌碎係到,食嘅時候一定要連埋黎食,先會令到個飯更香。 意大利飯之後就係香煎黑鱈魚配甜蒜頭汁,個鱈魚雖然好厚肉,口感都好煙韌爽口,不過味道就比較淡左少少,須要沾較多甜蒜頭汁黎帶出個味,不過整體黎講都OK,係好味嘅! 到左尾二嘅菜式,就係黃猄,黃猄係咩黎我真係唔知,都係第一次食,不過待應就介紹話佢其實係燒味嘅一種,味道有少少似牛肉,肉質都好鮮嫩,幾好味。 到最後就係 甜品,開心果慕絲脆卷配eggnog cream。朱古力脆卷唔會話好甜,配埋內裡嘅mousse同cream一齊食簡值絕配,又唔會漏。 食完哂個dinner,真係覺得Alto 88值得一試再試,環境同氣氛好之餘,食物都算大份又好味同新鮮,非常飽肚。另外仲有待應向你介紹每一道菜式,麵包亦可refill,好值得推介。