不經不覺快到週末,一顆為食心又蠢蠢欲動~喜歡生蠔及美酒的話,推介到銅鑼灣富豪酒店高層美景的 Alto 88 飽嚐任食生蠔、蟹腳、瀨尿蝦、青口、意式前菜、即煮蛋類、即煮意粉、燒羊肉、甜品、芝士、雪糕的幸福 Sunday Brunch,加上精緻主菜及美酒任飲,寫意不得了! 去年9月才到訪過享受半自助午餐,當時已經很喜歡餐廳古典的環境、開揚的景觀,典雅的水晶燈、富藝術色彩的花瓶、特色彩色玻璃,更是賣少見少的珍罕回憶。這次再訪品嚐 Sunday Brunch ($528/位),內容就更加超豐富了! 上週日先回教會參加崇拜,加上維園花展+支持/反對法輪功遊行,整個銅鑼灣水洩不通,抵達時 Brunch 已經開始了個多小時!所以照片只是簡單拍,來盡情享受的心情更重要~ 充滿懷舊仙景風味的油畫下,正是即點即製的 Egg station,無論是太陽蛋、炒蛋、煎蛋,還是不同款的奄列,廚師都可以做到,包括我要求的半流心奄列,也交足功課,一點不 hea 的! 另一邊是 Pasta station,不同款式的長通粉、意粉、意大利雲吞都可以任點任食,口味又有多款選擇,我當然選炮製最愛的意大利雲吞,水準一流呢!P

另一邊是 Pasta station,不同款式的長通粉、意粉、意大利雲吞都可以任點任食,口味又有多款選擇,我當然選炮製最愛的意大利雲吞,水準一流呢!Pasta 旁邊還有我以為是 Main Course 燒牛肉(所以沒拍照),結果卻是任食的燒羊肉 carving station,真豐富~

另一邊有是日餐湯,是濃稠美味的意大利菜湯,水準很高值得一試,旁邊又有不同款的麵包及牛油;後方則是酒吧,只要加$118/位就可以任飲 Valdobbiadene Spumante Brut, Blanc Dei Blanc Doc, Villa Sandi Vermentino Doc, Is Argiolas, Cantina Argiolas, Sardegna Primitivo IGT, Heracles, Masseria Surani, Puglia 等意大利美酒,對酒鬼來講是超值體驗!

來到中間餐檯上,Sunday Brunch 的 buffet 也比平日豐富很多,如新增了白酒煮青口、瀨尿蝦等鮮味選擇,當然平日的雜菜沙律、紅菜頭沙律、粟米、番茄乾、番茄沙律、煙三文魚、煙鮫魚等、雜錦凍肉、魚生包柚子等也有供應~

其中這款魔鬼蛋(蛋白盛著吞拿魚蛋黃醬)超香又滑,是甜魔媽媽的必吃推介;當然也不能錯過鮮味滿滿的鱈場蟹腳,還有新鮮開殼的任食生蠔,吃多幾隻也就回本了!

長檯盡頭還有蜜瓜,24個月巴馬火腿、意式風乾牛肉等等選擇,唯一令人奇怪是雜果沙律及芝士去了哪裡呢?原來,都在另一邊的甜品 buffet 上,排列整齊供應。

肚子好餓了,趕快堆盤生蠔山,再加 Valdobbiadene Spumante Brut (Presecco),這個週日何其美好!同時再取來更多的水果、芝士、自助頭盤、海鮮、奄列、瀨尿蝦、餐湯及意大利雲吞,呵呵,這全部都是我的,超滿足的說~

早到的劉總又幫忙取來燒羊肉,一拿就是三件,真看得起我的食量!不過由於味道真心不錯,最終也真的清了碟... 另一碟白酒煮青口,就只幫襯了一隻,滋味也不錯~

雖有9款美酒任飲,但我還是乖乖專注喝最愛的意大利汽酒,配搭海鮮尤其美妙。而且 buffet brunch 的好處是可以自己配搭組合美食,這天我就對自己創製的瀨尿蝦 omelette 非常滿意!

這裡的意大利雲吞也很讚,真有衝動 encore 一客,但最後忍住了,因為還有三選一主菜呢!

主菜選擇有三款,包括西西里式劍魚扒/64度慢煮蛋配阿支竹、黑松露及芝士(素)/牛肩膀牛排,嚐牛的我選了 Seared Prime Beef Flat Iron Steak "Tagliata" Style。牛肩肉成數剛好,肉質柔嫩又富肉香,加上少量鹽花、芝士、火箭菜及黑醋,滋味一流,當然整份扒吃光了~

來到甜品環境,由於週日餐廳食客不少,buffet 檯相當多人,索性將甜品取到檯上來合影好了~甜點款式不算很多,但味道不錯,除了先前吃的水果、雜錦芝士,又有四色自家製雪糕、開心果味 creme brulee、士多啤梨奶凍、忌廉脆筒、朱古力榛子蛋糕以及沒取的 Tiramisu~

我吃得最多是小巧忌廉脆筒、清新軟滑士多啤梨奶凍,以及酷似 Häagen-Dazs 的朱古力/士多啤梨/雲呢拿/芒果味自家製雪糕,加上水果更加引人食慾!每人又有自選咖啡/菜,我選擇了以香醇 Caffe Latte 為豐富的意式 Sunday Brunch 作結,非常滿足~

很棒的一頓,還不經意認識了可愛的新朋友,期待未來的日子有更多碰頭的機會啊!
2018-03-11
2017聖誕節令我非常難忘,因為身邊那個他為給我一個Surprise。 我們再次來到銅鑼灣富豪酒店意大利餐廳 Alto 88 慶祝聖誕,亦是我們第一個一起過的聖誕節,我以興奮的心情步進入餐廳,每張餐桌上也放上點點聖誕佈置,簡單而不俗氣。 聖誕節當然是要吃 Christmas Tasting Menu $1,088+ $398 wine pairing 五道菜式晚宴開始前,先來了一隻生蠔熱身。 我不吃生蠔所以向那籃美味香脆的麵包籃進攻,再次吃也沒有令我失望,無論香脆麵包條、軟稔香草包和法包待,當蘸上黑醋或牛油變得更加味美。 炭燒大蒜、白露荀配榛子奶箔、白松露Bellone IGT 2016 Casale del Giglio重點放在醬汁上, 別以為醬汁味道會很濃重, 其實剛剛相反, 味道和口感同樣溫柔。 特濃雞湯配自製小雲吞I Custodi “Vinujancu” 2014用上濃郁鮮雞湯配上煙韌小吞,配搭相當不俗,口感清新不會令人感覺太飽濟,正宗意大利口味。 主菜兩 Part 第一道是味道較輕的 龍蝦意大利飯配香檳汁、金箔Fiorano Bianco 2013, Boncompa

五道菜式晚宴開始前,先來了一隻生蠔熱身。

炭燒大蒜、白露荀配榛子奶箔、白松露

特濃雞湯配自製小雲吞
I Custodi “Vinujancu” 2014

主菜兩 Part 第一道是味道較輕的

龍蝦意大利飯配香檳汁、金箔
Fiorano Bianco 2013, Boncompagni Ludovisi

在意大利飯上搽上閃閃生光金箔, 頓時令賣相添上一點貴氣。

而味道柔和的香檳汁掛在富微微咬口的意大利飯上,味道十分融和、協調,配上鮮香彈牙龍蝦肉,完美演繹。

香煎意大利和牛柳配香炒雜菜, 鵝肝、黑松露汁
Pian del Ciampolo IGT 215, Montevertine

本來已經近乎九成飽,但當看到如此精緻和牛,胃口頓時再度打開。

來到味道最濃的一道菜式, 和牛柳比想像中入口更腍更香,味道相當濃郁,更上一層樓配上濃重的鵝肝,令味道錦上添花。

最後的咖啡甜品
100% 特濃咖啡甜品精選
Quojane IGT 2015, serramarrocco

實在貌不驚人,但充滿內涵,我只可以講 Amazing!

第二次來到 Alto 88 再次令我感到相當驚喜,來慶祝重要日子, 無論食物、環境和服務絕對是一流的享受。
2017-12-24
$1700 (Dinner)
  • 香煎意大利和牛柳配香炒雜菜
  • 龍蝦意大利飯配香檳汁、金箔
2018-01-01 1868 views
Holds a company function there and booked the whole restaurant for lunch dining! Located on the top of the Regal Hotel Causeway Bay, the view there is good and grand ! large hall which can accommodate like 100 or more peopleIt is a semi buffet meal with unlimited serving of salary and appetizerpick the beef as main dishes which is medium, tender and soft! good dessert and look nice! Definitely good for celebration or company function
good dessert and look nice!
2017-12-28
$500 (Lunch)
2017-12-22 1439 views
呢間意大利餐廳就喺銅鑼灣富豪酒店上面,環境好優雅~地方又夠闊落~仲有全景嘅落地玻璃 ~超正,未食已經覺得心情靚靚啦 main course我自己就order咗一個煎銀鱈魚,口感都好嫩滑,佢嘅番茄味嘅雜菜湯都做得好好味 ,湯底夠濃味,我好滿意~出面仲有一個沙律吧添~自己可以去拎啲小食,同埋沙律~其實仲有一個甜品嘅~不過時間關係趕住返公司所以就冇試到lu
2017-12-01
Type of Meal
Lunch
2017-11-12 2158 views
有機會踏入這間餐廳,是因為2017年特別的時,人,地,事。最後一秒被通知來到這裡用餐,果然有做過功課。當晚桌子約8成滿座,桌和桌之間,空間感充裕,基本上都是圍著落地玻璃擺放桌子,好讓顧客可以看到窗外夜景。當晚本來想試tasting menu,但礙於最少由二人點餐,而且菜式不能轉換(主廚的堅持),最後我們只可以點單點菜式,單點菜式當中亦不乏米之蓮推介。既然來到,就嚐嚐米之蓮推介菜式。我的頭盤要了一款由生魚片做成的冷盤,魚肉薄薄的但滿載住鮮味,調味不會蓋過魚肉的鮮味,很快我就吃得一點不剩。同伴要了一份牛肉他他,一向不好生肉的他,竟然叫了這道菜,實在讓我吃了一驚。再來他還點了一道龍蝦湯,我嚐了一口,龍蝦湯的味道偏向清淡,不會太鹹,這是讓我有點驚奇的,這味義大利式龍蝦湯,和在其他餐廳喝到的,實在是有點分別,這道湯讓我印象很深刻。主菜我們分別叫了一份鱸魚和一份豬鞍。鱸魚份量並不很大,肉身比較實,和我之前的前菜形成強的對比,是好食的。而豬方面,我嚐了那麼一小塊,那鋪滿面的開心果實在很香,肉質也非常嫩,而旁邊的配菜包括馬鈴薯和茄子也有心思,馬鈴薯是一片馬鈴薯,夾着少許芝士,然後再夾上馬鈴薯再夾上芝士

而豬方面,我嚐了那麼一小塊,那鋪滿面的開心果實在很香,肉質也非常嫩,而旁邊的配菜包括馬鈴薯和茄子也有心思,馬鈴薯是一片馬鈴薯,夾着少許芝士,然後再夾上馬鈴薯再夾上芝士,一層一層的堆上去。食落口又軟又綿又滑又香~

吃到這裡,老實說已經有七份飽,加上甜品簡直是畫上完美句號。今晚點了一份巧克力脆卷,內裏裹著雪糕和cream,是那種讓人吃了很有罪惡感的甜品,但卻叫人欲罷不能。

當晚其實還開了一瓶酒,最後應該是2000港元左右,由於當晚不是我做東,便沒有記下所有的價錢。

謝謝你的細意,用心的安排

2017-09-09 2666 views
當香港人實在挺累的,每天營營役役,少有好好享受/細味生活。來到週末,今天與大家一起放慢心情及腳步,分享日前在富豪香港酒店 Alto 88 的意式半自助午餐,一起來學習意大利式的慢活節奏吧~ 位處31樓的意大利餐廳,環境古典、景觀開揚,氣氛也是很棒,曾兩度吸引我來享用午/晚餐。數年後,餐廳已由 Zeffirino 改名為 Alto 88,窗外美景依然,而典雅的水晶燈、富藝術色彩的花瓶、特色彩色玻璃,則是賣少見少,因此更覺寶貴。 細心想想,即時香港新派意大利菜林立,主打傳統意大利菜的餐廳,似乎只剩 Sabatini 及這裡了~所以更加想用相機拍下每一細節! 也要感謝天父做美,這日天朗氣清,在嘴巴飽嚐意大利美食同時,眼睛也可以同時飽嚐香港繁華美景~ 視乎食物的配搭及選擇,這裡的三/四道菜半自助午餐$298-$388,其中頭盤可選 Daily Soup 或 Antipasti buffet,我們想都不用想要選後者吧! Alto 88 的自助意式頭盤,選擇未必是最多,但選擇都精緻、款式都很吸引;除了雜果併盤、雜菜沙律、紅菜頭沙律、粟米、番茄乾、番茄沙律、煙三文魚、煙鮫魚等,又有好些坊

Alto 88 的自助意式頭盤,選擇未必是最多,但選擇都精緻、款式都很吸引;除了雜果併盤、雜菜沙律、紅菜頭沙律、粟米、番茄乾、番茄沙律、煙三文魚、煙鮫魚等,又有好些坊間少見,如魚生包柚子、意式芝士卷、三文魚凍等選擇。

大家都喜歡上面又美又好吃的三文魚凍,另外下圖的海鮮沙律、蛋餅、意式雜菜、茄子、蜜瓜拌24個月巴馬火腿都挺好吃~

除了 buffet 主桌,餐廳還有一角擺放著 Hot appetizers,包括非常有趣的炸流心蛋、烤帆立貝、烤意大利青瓜等小吃。

每款食物都取些回來,加上麵包籃、黑醋及橄欖油後,我們不客氣要開動了!這天的重點,絕對是 Parma Ham 拌蜜瓜,不過清甜的水果、新鮮的沙律,以及充滿特色的炸流心蛋,也挺得我心啊~

慢慢吃完頭盤後,大家又選了兩款 Pasta 共享;這是 Spaghetti Carbonara Style,意粉很具口感,醬汁又香又濃,好吃!由於之後尚有肉類主菜,所以份量不會太大,吃來剛好。

另一款 Risotto with Asparagus and Toasted Almond 以露筍及杏片為主導,口味較清怡,意大利飯帶有米骨、口感出眾,素食人士也適宜食用呢~

來到主菜環節,我們點了其中三款一起分享。首先是 Roasted Pork Tenderloin Medallion,厚切的豬柳柔軟富肉汁,拌上椰菜花蓉相當可口,加上香脆格仔薯片更加吸引了~

接著是 Japanese Red Snapper Fillet,鯛魚火候不俗,外脆內嫩,拌上西柚及鮮橙清爽怡人,底下的法邊豆也相當好吃,一條都沒有吃剩呢。

最後一款是素食的 Roasted Stuffed Portobello Mushroom,從來喜歡吃大啡菇,烤過香氣更盛,如果多芝士就完美了!如果以上主菜都未合心水,還可以+$90選店內的4款招牌主菜,如龍蝦意粉、烤羊架等,選擇非常多樣化~

來到甜品環節,大家都棄芝士併盤,選擇甜蜜蜜的結尾:首先是 Apple Mousse Cake,成品結合了慕絲蛋糕及蘋果批的特點,清香得來多了一份滑溜感,挺有趣!

接著是 Creme Caramel Custard,超滑溜的焦糖布甸,蛋香及甜度都很完美,邊吃邊嘆咖啡,感覺太享受了!

最後是我無論如何不能抗拒的 An Array of Artisanal Ice Cream,天氣炎熱,索性士多啤梨、雲尼拿、朱古力全拿下;不能不說,這經典三色雪糕的組合及誘惑,非常美妙!

最後,把我這杯香醇迷人的 Cappuccino 慢慢喝光,除了肚子大大滿足,心靈及精神也經歷放空後再充電,可以精神抖擻地離開~期待下次再吃再聚!

2017-09-06
2017-08-19 8189 views
奇在咁靚的地方法國宮庭裝飾,又有海景,食物水準賣相都是5星酒店水準,openrice訂枱有75折,銅鑼灣區,星期三晚祗得3枱客。太陽生日,躊躇多時,為食而忙,想找香港區酒店西餐廳,有折,又唔太貴,终於是openrice找到。還有一間北角海逸Le188,一樣有海景,地方幾靚,但食評就一般。7時到達,静看日落景色,直至華燈初上,播着浪漫法國情調音樂,身處法國宮殿,未飲先醉,夢啊!太陽跟紫微當然滿意環境,侍應遞上發亮的餐牌,tasting menu轉咗$928一位,配對酒加hk338,用白金咭有8折,就要取消openrice主餐牌75折訂枱優惠,我們還選主餐牌。頭盤本選米芝蓮油甘魚配大蝦意式做法,外藉經理推介海鮮併盤$398,亦有油甘魚,本人對西式海鲜併盤麻麻地,凍冰冰只得海水咸味,除咗生蠔。佢用透明玻璃盤上桌,海藻墊底,長蟹腳甜都係鞋,蠔鮮味细隻薄肉(法國蠔多數是咁),凍蝦甜爽,油甘魚肥美。白酒煮青口$198,大盤,份量足,雖然吾夠上次是南丁美餐廳咁鮮甜,但今次大隻小小,但都新鲜,味道加分,底食。米芝蓮推介素菜湯$148,是打爛蠶豆加洋葱甘荀香草,一般,淡口。主菜鵝肝鴨肉濶條麵$268,特

主菜鵝肝鴨肉濶條麵$268,特色推介,鵝肝very good,兩面少少煎香,内又軟入口溶化,鴨肉鹅肝有羶味,我喜
,麵又滑,又煙靱,吸收鴨肉味,正

黑毛豬baby chop$388,賣相型格有美感,焗過薯仔片齊齊立企,像黄色月亮,紅色黄色醬汁輕點碟面裝飾,伴芝士焗的茄子好美味
(有特色),豬扒厚切,用麵包糠包住肉味香口,有質感,紫微話老,我覺剛剛好,肉質帶少少紅,豬肉質地靚,不需要多調味,就好好味
配開心果蓉及少少可可粉醬,又試新口味

香煎鳕魚扒$368,襯有毛筆掃過朱古力色的方碟,原來是圖案,吾係朱古力,魚質夠彈性,油脂多些更好,就因不需太多醃料,食到魚味,配薯仔蒜沙律醬汁,帶甜,蒜味唔重,白襯黄,食到舐舐嘴

榛子雪糕配海綿蛋榚$118,因訂檯時註明生日,甜品有happy birthday字樣及臘燭,好開心,海綿真似沖涼sponge,浸榛子忌廉,又不太甜,ok。

我們還order3杯酒……澳洲紅酒$118,法國紅酒$158,玫瑰酒$98,75折,$2006结帳,酒店殷勤服務,吾會似French window沒服務,想起唔開心,俾咁多錢。所以這裏抵讚
唯一是侍應替我們拍照不對焦及反光。
蠶豆素菜湯
鵝肝鴨肉闊條麵
黑猪肉babychop
black cod
榛子雪榚海绵蛋糕
2017-08-16
$700 (Dinner)
Coupon
鵝肝鴨肉闊條麵
黑猪肉babychop
black cod
榛子雪榚海绵蛋糕
2017-05-20 2873 views
This is the second time I came to this Italian restaurant, first time was just two weeks ago. The venue itself and the service gave me a very good impression. Unlike other Italian restaurant, this place is comparatively quiet that made the enjoyment of dinner more comfortable. The 5 courses dinner was excellent and of great value of money. The staff were professional and they explained each course of food and wine pairing in detail. A wonderful place and dinner. I will definitely arrange a bigger party to come again.
$1000 (Dinner)
  • 5 courses tasting menu
2017-05-12 2302 views
收到了一張酒店會員生日 free coupon 便到這裡享用一個二人 5 courses 晚餐。第一次到這餐廳印象十分好。地方大, 不太嘈吵,意大利佈置加上樓高位置,很浪漫。叫了這個原價$888 的 tasting menu, 另加 wine pairing 每位$338. 每個菜色皆有特色,另有四杯意大利白酒及一杯紅酒, 配搭得十分好。 酒店服務及講解每個菜色的製造 及酒之配搭十分詳細。 一定會盡快到這裡再嘗試這個tasting menu.
Coupon
  • 5 courses tasting menu
2017-04-06 2856 views
成日上openrice bookmark 左唔少好餐廳一直想搵機會試~ 今次適逢自己生日 當然要食餐好啦所以就選擇左Alto 88 ,同其他價錢相約既餐廳比較, 最好既當然係可以享受埋銅鑼灣嘅夜景,仲可以睇到 幻彩詠香江😂 而且可能因為係平日去,餐廳唔算多人,同情人或者家人 慶祝都係一個唔錯嘅選擇。我地2個人 嗌左佢個6 courses + wine pairing 每一樣都相當有驚喜 而佢地每杯wine pairing 都相當出色 (除左我個人並唔係特別喜歡既red wine 我全部都飲曬)頭盤: 西西里紅蝦 配鵝肝 加 甜密瓜醬無諗過呢個配搭都唔錯 但鵝肝稍為有少少腥雖然好細碟 但作為頭盤 由視覺 到味覺 都令我幾期待下一碟菜上盤。然後就係 蠶頭湯配 意大利羊奶cheese 搭crunchy Parma ham! 首先如果唔係waiter講真係估唔到係蠶豆而且我從來都唔鍾意食蠶豆 仲以為會唔啱我口味 但都OK 反而配左羊奶cheese 就變得太騷 未必個個都會鐘意。(同Parma ham一齊享用 味道有提升 其實都okay) *** 亮點 絕對係呢個湯既wine pairing:
成日上openrice bookmark 左唔少好餐廳
一直想搵機會試~ 今次適逢自己生日 當然要食餐好啦

頭盤: 西西里紅蝦 配鵝肝 加 甜密瓜醬

無諗過呢個配搭都唔錯 但鵝肝稍為有少少腥

首先如果唔係waiter講真係估唔到係蠶豆

*** 亮點 絕對係呢個湯既wine pairing: Arneis Langhe (from Ceritto) 同個湯好夾, 好清新亦相當易入口。
再到呢樣 墨魚汁Risotto

飯嘅硬度同調味都剛剛好 算係中規中矩
係好味既 但又談唔想好印象深刻(雞蛋裏挑骨頭mode Hahaa
呢碟絕對係我嘅最愛 個人認為係一定要試

由上面好似餅乾(炸魚皮味道) 到條魚同醬汁配菜 相當一流!
首先魚皮脆 魚肉滑 煎得啱啱好 然後加埋呢個青瓜汁 真係好想食多碟
利申* 我本身唔太鍾意食魚的 Hahaa
但整啲碟 配搭好夾! !!
食完碟魚將我嘅期望推到極致 而呢碟牛亦都冇令我失望,好有驚喜。上面果兩條 (好似尤魚穌) 一食竟然有Wasabi味。牛肉入口唔算"un" 份量亦都剛剛好 (甜番薯好味😆
唔經唔覺已經食到甜品 佢哋好體貼咁幫我加左個Happy birthday牌
用呢個甜品做結尾,完全係畫上左一個完美嘅句號

明明影生日相影咗好耐😛 但個cone仲好脆
味道唔會過甜,下面既醬偏酸 好balance (仲有我最鍾意食嘅榛子果hehee:-)

今次嘅wine pairing (唔記得名😢) 飲落甜甜的 有啲似ice wine 女生應該都好喜歡 😋

總結係 值得一試而且會一定會再去💛

2017-03-15
$1200 (Dinner)
2016-12-16 9900 views
今日放假就帶媽媽出去食個lunch, 揀左富豪酒店既alto 88, 其實一直對呢間酒店無乜特別好感, 但上網睇呢間餐廳又好似幾ok, 所以膽粗粗就去試下。 Lunch係semi buffet形式, 到3點。 餐廳環境幾好, 張張枱都喺窗邊, 而且係31/F, 所以望出去個景都幾靚, 加上成間餐廳應該得十張枱度, 好有空間感,幾舒服。 頭盤係自助形式, 都應該有大概二十款選擇 有即切既ham、煙生文魚、紅菜頭、沙律等,味道都幾好,一定食得飽。Si同媽媽都揀左3個courses,但其實食左兩轉頭盤都已經好飽。。。 Si揀既Main係Carbonara,好香芝士味,但味道唔算太突出,而且有D膩。 媽媽揀左三文魚,呢個就幾好食,三文魚皮香脆,而且肉好嫩好似慢煮三文魚咁,唔錯! 甜品呢,Si就要左cheese platter,好大碟,三款芝士都好食,合桃就有少少怪味 媽媽揀berries cream tart,味道普通!本來對杯啡咖有期望,點左兩杯cappuccino但等左好耐,杯咖啡好濃而且又唔香,一D都唔似cappuccino。。。。 最後埋完單先發現hsbc有8折,抵左!環境同食物都
今日放假就帶媽媽出去食個lunch,

揀左富豪酒店既alto 88,

其實一直對呢間酒店無乜特別好感,

但上網睇呢間餐廳又好似幾ok,

所以膽粗粗就去試下。

Lunch係semi buffet形式,

到3點。

餐廳環境幾好,

張張枱都喺窗邊,

而且係31/F,

所以望出去個景都幾靚,

加上成間餐廳應該得十張枱度,

好有空間感,幾舒服。

頭盤係自助形式,

都應該有大概二十款選擇

有即切既ham、煙生文魚、紅菜頭、沙律等,

味道都幾好,

一定食得飽。

Si同媽媽都揀左3個courses,

但其實食左兩轉頭盤都已經好飽。。。

Si揀既Main係Carbonara,

好香芝士味,

但味道唔算太突出,

而且有D膩。

媽媽揀左三文魚,

呢個就幾好食,

三文魚皮香脆,

而且肉好嫩好似慢煮三文魚咁,

唔錯!

甜品呢,Si就要左cheese platter,

好大碟,

三款芝士都好食,

合桃就有少少怪味

媽媽揀berries cream tart,

味道普通!

本來對杯啡咖有期望,

點左兩杯cappuccino但等左好耐,

杯咖啡好濃而且又唔香,

一D都唔似cappuccino。。。。

最後埋完單先發現hsbc有8折,

抵左!

環境同食物都ok,

幾好!
2016-12-14
$305 (Lunch)
2016-11-13 5223 views
男友正日生日,係呢到食大餐慶祝,環境好靚,仲可以睇到幻彩詠香江,由於下午食得飽得滯,所以冇叫到佢d dinner set,單點就算。職員好細心介紹有點咩野食,前菜有包同生蠔,生蠔好甜好香叫左龍蝦湯,好好味,龍蝦肉好好食,正餐慢煮雞肉同蟹肉意粉都唔錯,雞肉口感有點似薯仔好得意,蟹肉意粉超多蟹肉,甜品叫左個雪芭,薑加橙味,唔記得影相,但非常之好食。職員的服務非常好,下次會再去食
男友正日生日,係呢到食大餐慶祝,
環境好靚,仲可以睇到幻彩詠香江,
由於下午食得飽得滯,
所以冇叫到佢d dinner set,
單點就算。
職員好細心介紹有點咩野食,
前菜有包同生蠔,
生蠔好甜好香

叫左龍蝦湯,好好味,龍蝦肉好好食,
正餐慢煮雞肉同蟹肉意粉都唔錯,
雞肉口感有點似薯仔
好得意,
蟹肉意粉超多蟹肉,
甜品叫左個雪芭,薑加橙味,
唔記得影相,但非常之好食。

職員的服務非常好,
麵包
  • 前菜-生蠔
  • 甜品雪芭
2016-07-27 6230 views
This Italian restaurant is located in Regal Hong Kong Hotel, Causeway Bay. I called them up today to confirm my booking and found that there is a function which basically occupied the whole restaurant but luckily the restaurant is able to put us in a private room with the table facing the window. With good privacy and comfort, even though we could not see the beautiful harbour view because we are on the other wide of the restaurant, the late afternoon sunset and good weather helped set up a good mood for the dinner.
Sicilian Red Prawn and Seared Foie Gras ''Lorenzini'' Sweet Melon Gazpacho
We went for Chef Giuseppe Maria Brancati Tasting Menu, which has 6 courses and I also took the wine pairing. First course was a Sicilian Red Prawn and Seared Foie Gras. The portion is small but in fact appropriate so we would not be so full at the end, the dish is on a sweet melon gazpacho, providing the right level of sweetness to enhance the flavors of the prawn and matching well with the foie gras as well, just similar to how a Sauternes work in typical French cuisine. The wine paired was a Vermentino di Sardegna from Cantina Argiolas.
Broad Beans Cream Pecorino Cheese and Pear Ice Cream, Crunchy Parma Ham
Next is a Broad Beans Cream, a soup prepared from broad beans puree with a Pecorino cheese and pear ice cream, as well as crunchy Parma ham. The cheese and pear ice cream provides an interesting contrast in temperature to the soup, plus nice flavors of goat cheese. The deep fried Parma ham further gave an extra crunchy dimension to the soup. The wine paired was a Arneis Langhe from Ceretto.
Risotto ''Acquerello'' Squid and Black Ink
The third course is my favorite on the night, a Risotto 'Acquerello' which has squid and prepared using squid ink. The risotto has the perfect texture, with the creaminess, chewiness, flavors all very well balanced. There is also a bacon note on the risotto which I found appetizing and in fact offered good complement to the taste overall. There is also some Tabasco sauce or similar I suspect which gave a bit of spicy to the risotto. I could easily finish twice the portion in no time. The wine paired was a Soave Classico from Pieropan.
Italian Red Mullet Anise and Porcini Mushroom Consomme Caramelized Garden Vegetable
Fourth is Italian Red Mullet in anise and Porcini mushroom consomme, with caramelized garden vegetables. The fish is marinated well and full of flavors, and being soaked in the consomme there is some additional savory flavors. The vegetables are cooked to caramelized to bring in a degree of sweetness too. The wine paired was a Viognier from Michele Satta.
Roasted Beef Rump with 3 Kinds of Herb Prune Sauce, Pumpkin and Ginger Quenelle, Horseradish Chips
Maybe because of the function on the night, or as the staff told me there is no suitable substitute recommended by the chef, I stick to the menu with the fifth course being a Roasted Beef Rump with Three Kinds of Herbs. The beef is tender and lean, roasted nicely, and served with a prune sauce to provide good sweetness to bring out the taste of the meat. On the side is a Pumpkin and Ginger Quenelle, with also Horseradish Chips, again contrasting the soft and crunchy texture. The wine paired was a Nebbiolo d'Alba from Ceretto.
Tuile Roll Grand Marnier and Cinnamon Bavarois Tangerine Reduction and Hazelnut Cream
On dessert it was a Tuile Roll, with Tangerine Reduction and Hazelnut Cream on the inside, and a Grand Marnier and Cinnamon Bavarois accompanying. The roll is crispy and the cream also of the right sweetness level to be satisfying but not heavy. The wine paired was a Moscato d'Asti from Ceretto, and this was a wonderful choice as the acidity and slight fizziness of the wine complement nicely with the dessert.
Finishing with a coffee, I found this meal very satisfying, with good food, nice environment and decor, comfortable setting, attentive and friendly services. It is definitely a restaurant I would recommend to others and also come back again. The bill is $2100, with a 20% discount because of credit card promotion, a fairly reasonable price as a result.
My overall rating is 70/100.
2016-07-27
$1050 (Dinner)
2016-03-28 6004 views
Hazelnut好好味,咁如果成個甜品都係hazelnut就梗係不得了-【La Nocciola】$118 Hazelnut cream giandula , icecream and sponge 🤔加左少少sweet choco嘅giandula反而更加突顯到hazelnut嘅味道🤔(就好似金莎咁😎)-Hazelnut雪糕好軟滑,好濃郁嘅味道又唔會好甜🤗而且溶得唔算快,定我地食得快呢🙃加埋個勁鬆軟嘅sponge 餐飯end得好完美。仲有31個景幾正幾relax,酒店泥講性價比都幾唔錯,乜乜紀念日可以考慮下啊🙂。-PERFECT Dessert makes the dinner perfect and here is the 【La Nocciola】$118,compose of the hazelnut cream giandula, icecream🍨 and sponge. The three presentations of hazelnuts makes me feel like I'm at heaven
2016-02-21 5514 views
一個寧靜的晚上,走到銅鑼灣酒店的高樓層位置,望著維園和不遠處的海,與老婆仔慢慢地享用這一頓野味大餐。Meun寫什麼已經不太重要了,因為服務員早已很詳細地介紹了今晚的晚餐,只做到二月尾的野味,在香港不常吃到,也就特意來嘗一下。先來的是鹿肉他他。小小的一團紅肉,貌似與一般的他他無異。鹿肉很淋,有點羶的味道,亦帶一點腥。可能是我的第一次吃生鹿肉吧,的確是有點不太習慣這種味道。旁邊用匙裝了一些Thistle oil,配上他他吃時,口感就更滑溜和油香。綠綠地色的是開心果醬汁,有點清香,拌勻再吃也就蓋過了鹿肉的不熟悉感。忌廉扁豆湯配上Game Meat。豆湯很濃很香,入口清甜,沒有渣,還有點忌廉的甜。Game Meat煎至外脆內軟,切成粒粒的形狀放在湯面。味道有點濃,帶一點咸,拌上湯一起喝,互相中和,十分配合。主菜1,是鹿肉肉醬長通粉。熟了的鹿肉果然不一樣,很軟淋而且再也沒有了那種腥羶味。番茄醬味也濃,拌上長通粉,就是跟一般吃的肉醬長通粉無異吧。唯一有分別的就是吃到現時為此,還真的是因為吃了野味的關係,身體慢慢感覺到有點熱呢。主菜2,是野豬配栗米蓉。野豬的口感比一般的豬肉結實,但廚師卻能夠燉至非常
主菜2,是野豬配栗米蓉。野豬的口感比一般的豬肉結實,但廚師卻能夠燉至非常的淋身。醬汁味濃,也是因野味的原故,味濃是必須的,而栗米蓉則本身沒什麼味道的,因此味道也出奇的配合。配菜有不同的菇類,增加了吃的口感,淋身的肉加上栗米蓉再配上彈形爽口的菇,口感豐富。
最後的甜品是柑味忌廉卷,外層是很脆的薄餅,入面則是有有柑味的忌廉。味道清清甜甜,很清爽的感覺,一解以上各碟野味的膩感。
$700 (Dinner)