2023-03-10 912 views
位於208 JOHNSTON 25樓全層嘅𝘼𝙈𝘼 𝙍𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙖𝙣𝙩𝙚 𝙗𝙮 𝙏𝙝𝙚 𝘼𝙢𝙖𝙩𝙧𝙞𝙘𝙞𝙖𝙣𝙞𝙨𝙩 舒適寬敞,仲有落地大玻璃窗飽覽灣仔景致~餐廳裝潢典雅瑰麗,所有材料勻由意大利進口,螢幕仲播住意大利街道嘅情景,加上熱情嘅意大利店員,短短一個lunch令人感覺置身意大利🇮🇹佢地嘅 𝘽𝙪𝙨𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙎𝙚𝙩 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 包bread, starters, main, tea/coffee而starter就有得揀" 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙𝙢𝙖’𝙨 𝙏𝙖𝙗𝙡𝙚 - 𝘼𝙡𝙡 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙚𝙖𝙩 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩 "~ 變相成為semi-lunch-buffet,價錢💲318-💲428~ 正宗意大利菜加上呢個環境,價錢非常合理。🥖𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙麵包溫熱軟熟,pizza bread仲幾有咬口,蘸橄欖油同意大利黑醋最正⋯b/w,支意大利黑醋酸而不澀,好正~ ˢᵀᴬᴿᵀᴱᴿ :🍽 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙𝙢𝙖’𝙨 𝙏𝙖𝙗𝙡𝙚 - 𝘼𝙡𝙡 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙚𝙖𝙩 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩每一道前菜都新鮮,有唔同種類既意大利巴馬火腿同沙樂腸、魷魚、蘑菇、蕃茄、羽衣甘藍、雅枝竹、burrata che

🥖𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙

ˢᵀᴬᴿᵀᴱᴿ :
每一道前菜都新鮮,有唔同種類既意大利巴馬火腿同沙樂腸、魷魚、蘑菇、蕃茄、羽衣甘藍、雅枝竹、burrata cheese 等等,仲有兩款由水牛奶同牛奶製成嘅芝士,坊間比較少機會食到,必試。

ᴹᴬᴵᴺˢ:

𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙎𝙚𝙖𝙗𝙖𝙨𝙨 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙁𝙞𝙡𝙡𝙚𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 💲348
烤焗盲曹嘅魚皮脆口,魚肉嫩滑有肉汁~
再淋上用牛油果及蕃茄製成嘅dressing,味道酸甜提味,或可加少少檸檬汁更提鮮~

𝙇𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 & 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 💲428
雖然叫辣蕃茄意粉,但其實唔辣,龍蝦汁同龍蝦肉鮮味最搶,好惹味~意粉半硬,係意大利人喜歡嘅質感~

最後有coffee/tea~
呢個意大利式午餐真係好似飛咗轉旅行咁🧳
好寫意又好味,會再嚟~

2023-03-02
$400 (Lunch)
2023-03-08 84 views
又發現一間位於灣仔嘅高質意大利餐廳,環境一流,服務一流,食物一流。我哋lunch time去嘅,佢有個Semmi buffet,加個main,仲可以加錢食埋甜品,非常豐富😍佢嘅buffet雖然得一張枱,但係整得好好,有好多選擇,尤其係ham同埋芝士,選擇都好多,啲菜又新鮮,仲有好多普通西餐廳食唔到嘅菜式,總體好滿意。我見大家都食好多,食完再食😆仲有麵包籃,都好好味,有酸種麵包同埋似Pizza餅底嘅麵包,兩樣都好好味,而且每張枱都有黑醋同橄欖油,隨意添加👍🏻premium beef sirloin,$418朋友要咗牛扒,medium,佢話口感好好,好嫩,俾咗一塊我食,食得出係塊靚扒,下面配有大量火箭菜同橄欖油,好香。另外可以加少少黃芥末,增加風味。fish fillet,$348魚柳係我食過最肥美嘅,有種食魚生嘅錯覺,佢層皮非常香脆,魚肉好嫩,同平時食開實嘅口感完全唔同,冇用太多調味料都完全唔腥,做得好好,以後去我都會再叫☺️甜品,$58甜品係未食過嘅味道,下面係厚切嘅提子乾橙粒麵包,上面有朱古力醬同雪糕,最好味係雪糕,如果塊面包焗一焗或者整到好似法式多士嘅話,一定會更吸引。佢位於大廈25

premium beef sirloin,$418

fish fillet,$348

甜品,$58

佢位於大廈25樓,景觀好好,不過唔係朋友介紹真係唔會知有間咁正嘅餐廳,我哋好準時12點就上去,之後陸續有唔少客,而且有啲係熟客,睇嚟大家都對餐廳好滿意☺️

一入門口 ...俾個靚仔電親我.....之後帶我入座... 呢間餐廳感覺 好難抗拒呀.........室內裝修每一處都用心 好舒服 高樓底 仲有露台 不同角度開揚景觀 一個大led屏幕 播意大利roman街頭街景片 仲有音樂 好似去咗旅行咁 餐廳有情調 啲嘢食喜出望外主廚好Paolo Monti好幽默 有喜感 同佢合照佢好樂意呢!必食呢個set lunch salad bar All you can eat 選擇好多 樣樣都好精緻高質 可以refill都得 仲有個麵包籃都令我好難忘 外脆內軟 有點咬口 點上黑醋同埋橄欖油 Business set Lunch menu ( ˘ ³˘)♥︎Linguine pasta $428Spicy tomato and lobster sauce 意粉 絕對對得住正宗意大利粉 仲要每口都有鮮甜蟹肉( ˘ ³˘)♥︎Grilled seabass fish fillet $348 With avacado & tomato salsa 個魚都煎得好滑 加埋清親酸酸地嘅汁 好freshDessert +$58 完全滿足地離開 🥰好鍾意個甜品 意式奶酪 幼滑
一入門口 ...俾個靚仔電親我.....
之後帶我入座...

呢間餐廳感覺 好難抗拒呀.........

室內裝修每一處都用心 好舒服 高樓底

With avacado & tomato salsa
個魚都煎得好滑 加埋清親酸酸地嘅汁 好fresh

Dessert +$58 完全滿足地離開 🥰
好鍾意個甜品 意式奶酪 幼滑重奶味
意大利菜一直都係我最鐘意既菜式之一🫶🏻。係香港🇭🇰可以搵到既正宗意大利🇮🇹餐廳好難,最近相熟意大利籍朋友就介紹左一間佢認為係香港最好味既意大利餐廳比我試試!🥰位於灣仔心臟地帶的AMA Ristorante by the Amatricianist 裝修華麗,餐廳的極高樓底加上落地玻璃,採光到十足,配上意大利街頭影片令客人彷彿像置身於意大利用餐一樣。今次黎我就同好朋友試左佢地最受歡迎既🍽️ Grandma’s Table 半自助餐。餐廳所有材料均選用意大利進口的時令食材,每一個前菜唔止新鮮,仲好好味。任食半自助餐包括有每日新鮮製造既水牛芝士🧀,餐廳總廚仲介紹佢地2款芝士係由水牛奶同牛奶製造,出面好少地方會有,大家一定要試試!另外仲有唔同種類既意大利巴馬火腿同沙樂腸,魷魚🦑,蘑菇,蕃茄,羽衣甘藍等等!因為太好味既關係,我同朋友都忍唔住食左2 round 。食完半自助餐,終於到我地好期待既頭盤啦✨Argentina Premium Beef Sirloin 🥩西冷牛扒選用來自阿根廷嘅特級靚扒,只係簡單煎已帶出香濃既牛肉味,入口Juicy充滿肉汁。Tagliolini Truffle Past

食完半自助餐,終於到我地好期待既頭盤啦✨

Tagliolini Truffle Pasta
一間意大利餐廳廚師嘅手勢試佢地整意大利粉盒就知道!手工意大利粉配上蛋黃醬汁,toppings 加上剛剛刨上既香濃黑松露,看似簡單但好精彩既一道意大利粉!必點菜式之一。

最後黎到必點既甜品- 意大利經典甜品 Tiramisu !!
呢個可以話係我同朋友係香港食過最好味既Tiramisu!蓬松既口感,入口即化香濃芝士,面上佈滿一粒粒香脆可口朱古力。

🍽️AMA Ristorante by The Amatricianist
📍灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓
2023-03-02 83 views
*💭𝐴𝑀𝐴 𝑅𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎𝑛𝑡𝑒 𝑏𝑦 𝑇ℎ𝑒 𝐴𝑚𝑎𝑡𝑟𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛𝑖𝑠𝑡位於灣仔的一間意大利餐廳,裝潢比較西式傳統,中間有個大螢幕播放著意大利的風景片,好像身處在歐洲般😍✏︎𝑇𝑟𝑖𝑝𝑝𝑎 𝐴𝑙𝑙𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑠𝑡𝑒𝑣𝑒𝑟𝑖𝑛𝑎 是芝士燉牛肚,燉得非常軟腍,完全不會韌,醬汁不算咸,很惹味😋✏︎𝑀𝑎𝑐𝑐ℎ𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖 𝐴𝑚𝑎𝑡𝑟𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛𝑎 一整個煎鍋上菜😳長通粉煮至𝐴𝑙 𝐷𝑒𝑛𝑡𝑒,很有口感😋蕃茄醬汁香濃,配上豬面肉絲和芝士碎,多重滋味🤤✏︎𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜第一次吃到用西式煮法的豬頸肉😳用上了黑毛豬,油花超多,用上了不少香草一起煮,味道超香☺️✏︎𝑇𝑎𝑟𝑡𝑒𝑙𝑙𝑒𝑡𝑡𝑎 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜是芒果水果批,配上新鮮芒果肉和芒果雪葩,味道清新解膩😋

✏︎𝑇𝑟𝑖𝑝𝑝𝑎 𝐴𝑙𝑙𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑠𝑡𝑒𝑣𝑒𝑟𝑖𝑛𝑎

✏︎𝑀𝑎𝑐𝑐ℎ𝑒𝑟𝑜𝑛𝑖 𝐴𝑚𝑎𝑡𝑟𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛𝑎

✏︎𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜

✏︎𝑇𝑎𝑟𝑡𝑒𝑙𝑙𝑒𝑡𝑡𝑎 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜
是芒果水果批,配上新鮮芒果肉和芒果雪葩,味道清新解膩😋
周末來到灣仔一幢商廈內品嘗意大利菜。位於25樓,可以欣賞灣仔居高臨下的樓景。裝潢好高雅又帶有少少古典,餐廳某處有個大屏幕,展示意大利的街頭漫步片,帶你走進意大利小鎮。Daily baked bread $28先來一籃暖笠笠麵包,好香好軟熟,不會硬崩崩,枱上還有橄欖油和意大利黑醋作為點綴。Trippa Alla Trasteverina 羅馬式燉牛肚$17燉煮牛肚主用上芝士調味,金錢肚數量多而且口感軟腍,醬汁濃而惹味。Maccheroni Amatriciana 特製蕃茄醬豬頰肉通心粉$288大大個平底鍋,長通粉口感彈牙煙韌,意式醬汁帶濃又有少少鹹香,有多重味道,還可以食到芝士顆粒。Pork Iberico 伊比利亞豬頸肉$268,身價什高的黑毛豬,吃橡果長大,肉質帶獨特芳香,豬肉清晰呈現大理石紋般的油花,燒豬頸肉有滿滿油花,放了黑椒和迷迭香調味。Tartelletta Mango意大利水果派$98,食落有驚喜,雪葩口感超滑同好重芒果味。餐廳裝修雅,店員殷勤,值得幫襯。

Daily baked bread $28

餐廳裝修雅,店員殷勤,值得幫襯。

2023-02-26 70 views
STARTER 自助Bar«GRANDMA'S TABLE» salami milano, prosciutto di Parma, buffalo mozzarella, burrata cheese, cheese selection,最喜歡的是salami milano,口感柔軟,帶有溫和的海鹽味和紅葡萄酒味,配埋burrata cheese大廚是一位意大利人,佢最希望將回憶中嘅羅馬菜式帶到香港,所以喱度好多食材都係由羅馬直送過來,特別有風味同埋新鮮!GRASS FED NATURAL ARGENTINA PREMIUM BEEF SIRLOIN CHARGRILLEDWITH BALSAMICO & ROCKETHKD418炭烤草飼天然阿根廷優質牛里脊肉廚師用左炭烤的方式去烹調,口感外酥內軟,使用草飼天然嘅牛里脊肉,由於佢個飼養方式係讓牛隻自由奔跑,所以相比起普通牛肉係佢既脂肪低好多,食得更健康,牛肉會比較紮實,口感更有嚼勁,同埋特別香口,牛肉味特別濃郁呢個都係草飼牛嘅特性LINGUINE PASTAWITH SPICY SPANNER CRAB MEAT & SUNDRY T

STARTER 自助Bar
«GRANDMA'S TABLE»

WITH BALSAMICO & ROCKET
HKD418

炭烤草飼天然阿根廷優質牛里脊肉

LINGUINE PASTA
WITH SPICY SPANNER CRAB MEAT & SUNDRY TOMATO SAUCE HKD428

好喜歡這款蕃茄辣蟹肉意大利麵,酸酸的味道帶點微辣,非常開胃,再加蟹肉和橄欖油油香,口感豐富,滿滿的蟹肉鮮香停留在口中,是原汁原味的南意大利風情的味道

2023-02-13
$500 (Lunch)
同個客人揀咗黎呢度食lunch,揀咗個商務午餐半自助套餐。🌱 頭盤 Starter揀咗個任食自助沙律Bar 「Grandma’s Table」: 有Salami milano, Prosciutto di Parma, Buffalo mozzarella, Burrata cheese, Cheese selection。,非常多款唔同嘅Cold Cut同埋ham,而款款都好好味。最鍾意個煙三文魚,肥美得黎又充滿煙熏味。而且全部ham都好正,仲可以配埋個超甜嘅哈密瓜。淨係頭盤已經食咗3碟,好滿足😋🌱 主菜 Main Course🥩炭烤天然草飼阿根廷優質西冷扒 (Grass Fed Natural Argentina Premium Beef Sirloin Chargrilled with Balsamico & Rocket)炭烤過嘅牛非常香口,雖然牛脂比較低,但炭烤就將油香爆發出晒黎。入口有咬口,牛肉味夠濃。🍝香辣蟹肉意粉配乾番茄醬(Linguine Pasta with Spicy Spanner Crab Meat & Sundry Tomato Sauce)微微辣味嘅番茄醬
同個客人揀咗黎呢度食lunch,揀咗個商務午餐半自助套餐。

🌱 頭盤 Starter

🌱 主菜 Main Course

微微辣味嘅番茄醬配上乾番茄同蟹肉,加入橄欖油一齊煮,口感層次豐富。蟹肉都夠鮮味突出。有驚喜~

☕️套餐都仲有配麵包飲品,我同客人都非常滿意😌
2023-02-20
$420 (Lunch)
🌟餐廳:AMA Ristorante📍地址:灣仔莊士敦道208號 25樓💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 00:00📱電話:3702 0806意大利菜大多以新鮮蔬菜、芝士及高質Cold Cut 入饌,食材夠新鮮及富有地中海特色之餘,亦夠哂健康~朋友最近介紹左我去呢間位於灣仔樓上餐廳「AMA Ristorant」,由意大利人經營,無論裝潢定菜式都充斥著傳統意式風味!今日就約埋齊齊去試下正宗既意大利菜!餐廳位於208 JOHNSTON既25樓,落地大玻璃將整個灣仔既景色盡入眼簾,環境裝修及陳設充滿意大利街頭小鎮色彩,令人有一種既舒服又慢活既感覺~今日就揀左午市lunch buffet,價錢由HK$288起,Buffet 主菜每星期都會推出唔同款式,所有食材皆由意大利食材入口商及網店 Borgoviv 提供,配合埋意大利廚師團隊精心製作,由食材到成品都帶來意大利最地道美味,真係令我地超期待!!———————————————————🌟Business Set Lunch Menu🌟Starter🔹Italian House Bread Platter食意大
🌟餐廳:AMA Ristorante
📍地址:灣仔莊士敦道208號 25樓
💰價位:~$400 - $800
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 00:00
📱電話:3702 0806

🌟Business Set Lunch Menu🌟

Starter
🔹Italian House Bread Platter
食意大利菜,又點少得麵包籃 x 意大利黑醋及橄欖油呢

餐廳提供左4款自家制意大利麵包,有軟有硬,各有特色,我哋就最鍾意芝士香草軟包,啖啖芝士味搭配微微酸既黑醋及橄欖油,好食到令人停唔到口!!

🔹Grandma's table antipasti selection from Borgovivo (All you can eat buffet)
一入到餐廳已經比放置係正中央既buffet 枱吸引住,有齊各款意大利傳統特色頭盤美食,擺放得好精緻,任君選擇~

-新鮮沙律菜有齊菠菜、火箭菜、羽衣甘藍~
-芝士提供左4-5 款,包括我既最愛Burrata Cheese!!
-Cold cut 有齊唔同age 既Parma Ham、煙三文魚、Salami 及牛肉~
-另外仲有各款用上意大利橄欖油浸制既蔬菜、燒粟米及蜜瓜等等~

食物種類夠哂多元化,呢個主打意大利家庭既Grandma’s Table 認真出色,每款頭盤都食得好滋味,夠哂正宗又豐富,大推!!!

Main Course
🔹Grass Fed Natural Agentina Premium Beef Sirloin Chargrilled with Balsamico and Rocket
呢份阿根廷草飼牛西冷炭香味及牛肉味道都好濃郁,仲加左少少橄欖油及意大利黑醋,食落味道更有層次感~我哋叫咗7成熟,餐廳細心幫我哋切開牛扒,肉質厚身鮮嫩多汁,煎嘅時間掌握得一流,好正!

🔹Grilled Barramundi Fish Fillet with Lemon and Olive Oil Sauce
意大利近地中海,當地既人烹煮海鮮的確有一手,我哋就叫左呢一款香煎尖吻鱸魚扒~賣相同擺盤都好精緻,鱸魚扒煎得外皮焦脆,肉質保持嫩滑而且啖啖肉,簡單用上鹽作調味煎制已經鮮味十足~

Coffee
🔹Iced Americano
🔹Latte

食飽之後,當然order返兩杯咖啡,chill 住咁坐吓傾吓計~Ice Americano 咖啡豆味道nutty,飲落夠哂香醇,好提神~Latte 既拉花濃厚又精美,奶味香濃,調制得好出色~

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.8/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
呢間餐廳無論環境、裝修、服務及食物質素都好高質~餐廳嘅牆身擺放左一部特大LED電視機,播放意大利街頭嘅景色及各式各樣建築物,一路望住一路食,猶如置身喺意大利街頭嘅餐廳一樣~令人食得好enjoy!!餐廳仲配有一個小露台,食客可以選擇戶外用餐,享用陽光與美食,夠哂chill!如果有朋友仔生日想慶生既話,提早同餐廳預約仲可以播放生日歌影片,so sweet!

食物方面,意大利藉既主廚烹煮出各種傳統意大利菜,夠晒正宗,我哋食飯當日亦見到好多外藉人士幫襯,可見食物質素夠哂高,真心推介大家嚟試吓!
2023-02-23
Type of Meal
Lunch
2023-02-25 84 views
點了午餐Lunch set,令人驚喜的是,頭盤可以選擇以buffet形式,嘗試每種美食,很適合慶祝的多人聚餐。Lunch set的頭盤buffet,Buffet bar食物種類繁多,物超所值Buffet bar食物新鮮,十分吸引肉腸很有意式風味Cheese and Ham,很新鮮,味道吸引惹味茄子高清大螢幕,適合派對活動華麗而不失典雅的裝潢主菜焗三文魚,味道恰到好處,時間火候剛剛,保留了三文魚的肉汁,亦保留着三文魚的鮮味Tiramisu 作結,非常滿足的生日午餐

Buffet bar食物新鮮,十分吸引

肉腸很有意式風味
Cheese and Ham,很新鮮,味道吸引
惹味茄子

高清大螢幕,適合派對活動

華麗而不失典雅的裝潢

Tiramisu 作結,非常滿足的生日午餐
2023-01-13
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 頭盤buffet
AMA Ristorante by The Amatricianist🇮🇹慶祝周年紀念一定要搵一間好有氣氛餐廳加強慶祝既儀式感♥️今次我老細帶左我去左一間係灣仔既意大利餐廳AMA Ristorante🇮🇹到左25樓之後 一開門就覺得好靚樓底好高 成個裝修風格都好歐洲落地玻璃窗令自然光透入餐廳營造左好開揚同舒服既用餐環境相信夜晚有夜景 睇埋會仲靚啲添呀而且啲座位坐得好舒服一邊食野仲可以一邊睇下意大利街頭好似真係去左意大利咁🥖 Daily Baked Bread 有兩款好正既手工新鮮麵包🤤我鐘意食軟身啲果款點埋個經典既橄欖油醋好香好開胃 唔夠仲可以再加添🥘 Trippa Alla Trasteverina呢個燉牛肚用左綿羊芝士燉令個牛肚超腍而又好入味Btw 食落完全無牛肚本身啲內臟異味洗得好乾淨 食得好放心🍝 Maccheroni Amatriciana特製蕃茄醬豬頰肉通粉一上菜已經成個pan上 夠曬gimmick通粉個硬度好正好煙韌仲要啲汁入曬去個通粉果到上面仲有舖左一層層薄薄既芝士而豬頰肥肉令成個通粉多左一陣油脂香味夾埋一齊食真係好好食🥩 Marango Steak呢塊牛扒係意大利混種既

慶祝周年紀念一定要搵一間好有氣氛餐廳

Marango Steak
Trippa Alla Trasteverina
Maccheroni Amatriciana
Marango Steak
朋友係要見嘅!咁耐冇見當然要搵間高質啲嘅餐廳坐低慢慢食慢慢傾~AMA 位於25樓,景觀好之餘成個裝修氣氛各樣都好chill~未正式食,都「食左環境」先😝佢地嘅set lunch 係採取”半buffet”🍽唔揀湯嘅話就可以揀沙律吧~呢個沙律吧望見都開心😘勁多款高質又地道嘅意大利前菜🇮🇹Burrata cheese 🧀 夾包勁好食!(佢地啲餐包好好食😋)仲有我最愛食嘅雅枝竹添,呢種菜我唔識煮,但去到呢啲正宗意大利餐廳就一定會有~依加仲可以比我任食,爽yy!「🐠Grilled Barramundi Fish Fillet」盲曹魚肉嫩滑,肥而不膩,深得我心❤️而佢呢款做法只係好簡單咁烤焗~但真係好食到我夜晚都仲回味緊🤤魚皮勁脆口,葱油超香!(佢地橄欖油好香)加少少檸檬汁提鮮,鮮甜味美😋「🍝Linguine Pasta 」另一款Gnocchi 其實仲吸引我~不過朋友食cheese但唔食Blue cheese~所以最後揀左呢款蟹肉扁意粉~蟹肉量非常多,啖啖意粉都可以掛上蟹肉🦀少少嘅海鮮鹹辣味,再配上乾蕃茄~又係一款簡單好食,唔需要太多修飾就足以令人回味嘅一款意粉👍🏻👍🏻

未正式食,都「食左環境」先😝

佢地嘅set lunch 係採取”半buffet”🍽
唔揀湯嘅話就可以揀沙律吧~
呢個沙律吧望見都開心😘勁多款高質又地道嘅意大利前菜🇮🇹
依加仲可以比我任食,爽yy!

盲曹魚肉嫩滑,肥而不膩,深得我心❤️
而佢呢款做法只係好簡單咁烤焗~
但真係好食到我夜晚都仲回味緊🤤
魚皮勁脆口,葱油超香!(佢地橄欖油好香)
加少少檸檬汁提鮮,鮮甜味美😋

「🍝Linguine Pasta 」
另一款Gnocchi 其實仲吸引我~
不過朋友食cheese但唔食Blue cheese~
所以最後揀左呢款蟹肉扁意粉~
蟹肉量非常多,啖啖意粉都可以掛上蟹肉🦀
少少嘅海鮮鹹辣味,再配上乾蕃茄~
  • Grilled Barramundi
2023-02-21 64 views
.早排同朋友去咗灣仔一間意大利餐廳食晏晝,餐廳環境非常之靚,坐得好舒服之餘嘢食亦都好好食,加埋服務質素非常之好,店員全部都好Nice,整體嚟講都非常滿意。.依家坐低嘅時候店員就會比一籃麵包俾我哋,份量都幾多味道亦都唔錯。另外店員亦都會問你想要乜嘢水,不過留意番麵包同埋水都會收返$28一個人架。.Trippa Alla Trasteverina $178 4/5燉牛肚非常入味,口感好軟腍完全冇蘇味,入口好香牛肉嘅油脂香味同埋芝士香。.Pork Iberico $238 4.5/5生熟程度啱啱好,外面敲到脆脆地有少少焦香嘅味道,內裏肉質非常之軟腍juicy,一咬落去肉質同埋油香喺口入邊爆出嚟,加埋香草嘅味道真係非常好食。.餐廳資料:AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓.整體推薦指數:4.5/5

Pork Iberico $238 4.5/5

灣仔莊士敦道208號 208 JOHNSTON25樓
整體推薦指數:4.5/5
2023-02-20 96 views
🐳上個星期去咗灣仔呢間裝修超靚嘅意大利菜食飯,✨最驚喜嘅係嗰度嘅環境真係好靚,🌸景觀開陽之餘,裝修充滿住意大利風情。👻食咗一個好滿足嘅午餐。.✨一坐低店員就會問你想要still定係sparkling water同埋比一籃麵包俾我哋,🥖麵包上枱嘅時候仲暖暖地,兩款麵包嘅質地都唔同,🤪不過我哋都覺得幾好食。.🐷 Trippa Alla Trasteverina 👅8/10 $178呢個係一個羅馬式燉牛肚,🐮牛肚嘅部位用咗金錢肚,🫰🏻質地非常軟冧,😚完全唔會覺得有怪味。🧀入口好香芝士嘅奶味同埋牛油香。.🐷 Maccheroni Amatriciana 👅9/10 $288🍝呢個蕃茄醬豬頰肉通粉食落去超級香口,🍗味道混合左豬頰肉嘅油香、🧀芝士嘅奶香同埋🍅蕃茄酸酸甜甜嘅味道。🍝加埋通粉吸左勁多汁,口感又夠煙韌,💓自己同朋友都食唔停口,🤣超快k.O.咗全部。

最近生酮飲食,外食最推薦食地中海風嘅餐廳尤其推薦呢間【AMA Ristorante】餐廳位於頂樓25樓,環境瑰麗寛敞,裝飾好有濃厚意大利感覺🇮🇹🇮🇹🇮🇹 餐廳主菜每1~2星期都會更換一次😉中午自助餐吧真係健康有多選擇😍😍 餐廳lunch set 前菜可以選 all you can eat buffet, 勁吸引!特別係全部都係地中海健康前菜,勁適合生酮既我,終於唔洗忍口,可以食食食!前菜buffet 有 水牛cheese,Parma ham, salami 腸,推介好特色既八爪魚塊😍,有機菜等都好好食,好多款!每樣一件都有6-7成飽啦! 老公話餐包好好食,2款面包,一款鬆軟而另一款牛油味香而香脆,加埋陳醋,微微甜味好好食,我就生酮冇得食🥲。 草飼阿根廷牛扒有別美國牛扒,阿根廷牛扒勁香嫩,外面焦香好好食😋,生酮肉食最愛! 辣番茄龍蝦汁pastaPasta 汁香而唔會辣,而且仲有爽甜既龍蝦肉! 甜品叫左 招牌既tiramisu! 質感似cream 又似奶泡勁smooth 好滑溜,味道有淡淡酒味,再加上面的朱古力碎,口感滑又香脆,值得一試!
最近生酮飲食,外食最推薦食地中海風嘅餐廳

餐廳主菜每1~2星期都會更換一次😉

中午自助餐吧真係健康有多選擇😍😍

草飼阿根廷牛扒

辣番茄龍蝦汁pasta
Pasta 汁香而唔會辣,而且仲有爽甜既龍蝦肉!

甜品叫左 招牌既tiramisu!