2022-12-22
上個周末假期來到啲間位於208 JOHNSTON 25/F嘅AMA Ristorant 一嘗正宗意大利菜。餐廳佔了整層,樓底極高而且坐擁2邊開揚落地大玻璃窗,更設有露台可以俯瞰灣仔繁華景觀。裝潢非常雍容華貴,典雅瑰麗,地方舒適寬敞,彷如走進意大利小鎮。淨係食環境都已經五粒星😆當日點了1個前菜,2個主菜,睇個menu其實價錢唔算貴,以咁靚嘅裝潢其實都幾實惠👍🏻P.S. 留意番佢每位要收$28 作為餐前麵包和still/ sparking water 嘅費用(free flow)Daily baked bread $28 each先會黎一籃暖笠笠嘅麵包,有2款一款係Pizza Bread🍕, 另一款係法包🥖,2款都係勁。好。食。🤤 好香而且好夠煙韌,配上出色嘅初榨橄欖油和意大利黑醋,作為一個麵包控,真係食到停唔到口!PAJATA alla Cacciatora 意大利獵人式燴牛小腸 $158Veal intestine roasted with herbs先來一個羅馬嘅傳統菜式牛小腸,其實即係我哋中國人講嘅粉腸😆,不過用上嘅小腸係來自奶飼嘅小牛,配上香草Rose Mary,香氣撲鼻,入口質
Daily baked bread $28 each
先來一個羅馬嘅傳統菜式牛小腸,其實即係我哋中國人講嘅粉腸😆,不過用上嘅小腸係來自奶飼嘅小牛,配上香草Rose Mary,香氣撲鼻,入口質感似雞子,我就覺得好好食,會食內臟嘅朋友一定會鍾意(不過友人唔食內臟就可以pass了😆)
意大利獵人式燴牛小腸
in an old iron pan for one person, my way with "Cacio di Caterina il Fiorino"
用上一個大大嘅鐵pan,賣相非常有睇頭,而味道亦非常有驚喜。長通粉做到al dente 口感彈牙煙韌,而個傳統意大利醬AMATRICIANA係非常出色,蕃茄嘅酸甜味,加上咸香嘅豬頰肉和意大利芝士,味道層次分明,同平時食開嘅蕃茄醬意粉完全係兩回事😆好味
AMA 特製蕃茄醬豬頰肉通心粉
羅馬式黑松露蘑菇薄餅
Trufle cheese, black truffle sauce, egg & mushrooms
啲個薄餅真係好食到不得了,先前麵包籃嘅pizza bread已經覺得好好食,而啲個pizza加上咗滿滿香濃嘅黑松露同埋黑松露芝士,真係香到暈。剛出爐時仲會打隻生蛋,到上枱時係半熟狀態,侍應會幫你將啲蛋漿鋪滿整個pizza,味道更上層樓。批底厚度適中,口感煙韌,Pizza果然係意大利餐廳好食啲😆
羅馬式黑松露蘑菇薄餅
最後叫咗個甜品作結尾,啲個tiramisu同平時食開嘅有啲唔同,上面係一層咖啡味嘅忌廉和一啲朱古力碎,忌廉比較輕盈唔覺好heavy,而下面係沾滿了咖啡和酒嘅蛋糕(or 應該係手指餅?唔識分😆),味道唔算濃烈,整體味道係幾好👍🏻
提拉米蘇