2023-02-22 668 views
係中環如果單單想飲一杯好咖啡,一定會唸起”Amber Coffee Brewery”. 不過佢lunch 時間真係超多人,因為好多中環上班一族會趁着lunch time嚟飲杯好咖啡,又或者係飯後買杯外賣返公司,今日食完lunch 行過🈶️時間點都要入嚟飲番杯☕️佢哋用single origin豆做Brewed coffee. $38 同 hand drip 一樣嘅presentation,真心覺得超抵。今次試咗佢哋single origin豆嘅Brewed coffee 同 hand drip. 同一隻豆唔同沖法,Brewed coffee 已經幾唔錯,再飲hand drip 更豐富更有層次,仲有茶感嘅餘韻👍🏻

2022-12-15 1126 views
鬧市之中的的Coffee shop,人不算多,典型的簡約木質裝修,高腳凳坐得有點不舒服,不過咖啡味道很好,店裡只售輕食,沒有嘩眾取寵的打卡嘢,但依然飲得開心。✏️Iced Latte $50 🍎9/10非常重奶味,所以入口很香滑,特別喜歡ontop的可可粉,帶微微的焦脆。✏️Hot Mocha $46 🍎8/10有個簡單的拉花,奶泡很棉,入口咖啡味以外地濃郁,係冬天必飲的味道。✏️Chocolate Croissant +$22 🍎7/10✏️Ham Croissant +$20 🍎7/10輕食有特別heat返的,不過味道平平,朱古力味牛角酥有少許流心效味果,牛角包是一般咖啡店貨色,好在冇坐地起價😳,還可以接受。

✏️Iced Latte $50 🍎9/10

✏️Hot Mocha $46 🍎8/10

✏️Ham Croissant +$20 🍎7/10
2022-10-10 965 views
入秋後天氣終於開始有少少少少涼返啲,不過都重係會心郁想飲凍啡🤭Iced Latte $50有別於一般嘅係即使佢係凍嘅奶啡,佢有個Crème Brûlée like 嘅milk foam凍嘅都可以有奶泡飲而且有個甜甜嘅面開心個人嚟講cappuccino嘅泡略嫌太多,所以呢杯latte有少少泡is nice

Iced Latte $50

凍嘅都可以有奶泡飲而且有個甜甜嘅面開心

2022-09-21
2022-09-20 773 views
The Amber, 上環。其實經過好多次,今午終於入去試。$38 一杯黑咖啡,來至雲南的咖啡。不酸,飲飲,搭吓,有些朱古力,櫻桃,李子味。不是有強濃的咖啡味,但我覺得幾好飲,一般來說我是喜歡飲espresso的。但這杯雲南咖啡(不是好多cafe會試雲南的豆),我終於試到,也有些喜出望外。當然各人的味道不一樣,這只是我的意見。
The Amber, 上環。
雲南咖啡
雲南咖啡
2022-09-04 669 views
🥢 唔少人返工前都喜歡買返杯咖啡返公司飲提一提神,中環返工嘅我亦都唔例外,每次一經過德輔道中都會聞到一陣非常香非常之吸引嘅咖啡香味,今次就同埋班同事一齊買呢一間Amber嘅咖啡返公司試一次 ✨ Flat White今次我order左一杯flat white,佢入口最初會taste到苦苦地嘅咖啡味,跟住牛奶味先慢慢帶出黎,嘅咖啡比較特別嘅係嗰陣苦味唔會喺口腔裏面逗留太耐,反而苦味只係停留一陣間之後奶味輕輕帶過之後就唔會再feel到任何咖啡味,簡單啲講就係成杯咖啡嘅後調真係冇乜,或者平時唔鍾意飲到成口咖啡味嘅朋友可以試一試,但係我就覺得同我平時飲開嘅flat white有啲分別

✨ Flat White
TakeAway
2022-08-26 460 views
Wanted to experience the coffee from an award winning barista after seeing so many good reviews. I didn't expect the champion Dawn Chan to be there, but I did expect a certain level of quality. While the presentation was nice, the coffee has very average to the taste which was underwhelming. Despite this, I did enjoy the experience of popping in for a quick coffee.
2022-05-29 712 views
一直都知道中上還有好多呢啲coffee shop,今次嚟呢度食早餐,呢度嘅形式都係自助為主嘅,比人嘅感覺好cozy Flat white ☕️ ($40)有個靚靚嘅心心拉花💓,佢哋用嘅咖啡就會似中道烘焙,酸度會高少少,帶有少少Nutty,聽聞佢哋會耐唔耐轉豆,會有驚喜唔會悶,感受到呢間coffee shop 會用心沖調每杯咖啡☕️朱古力牛角包($+22)🍫🥐買咖啡☕️可以以加購價買食物,個朱古力牛角包會幫你翻熱,味道中規中矩📍 Amber Coffee Brewery (中環)中環德輔道中142號地舖

Flat white ☕️ ($40)

朱古力牛角包($+22)🍫🥐

📍 Amber Coffee Brewery (中環)
中環德輔道中142號地舖
2022-03-27 615 views
喺中環行行吓街突然路過想坐低飲下杯咖啡所以就入咗去個環境幾舒服 嗌咗杯flat White同埋iced latte咖啡係我鍾意嘅偏nutty味道好surprise 佢杯iced latte最上面鋪咗層可可粉 令到成杯野味道更加豐富推薦!
喺中環行行吓街突然路過想坐低飲下杯咖啡
所以就入咗去
個環境幾舒服
嗌咗杯flat White同埋iced latte
咖啡係我鍾意嘅偏nutty味道
令到成杯野味道更加豐富
推薦!
2021-10-01 1410 views
週末的早上來到上環附近找到在鬧市中的一間清幽純樸的咖啡店店內的咖啡師原來曾得過獎店內設計簡單整潔,予人放鬆的感覺◭Hot Latte $40 🅙🅙🅙🅙/5入口順滑,香味濃郁咖啡味偏酸,但可接受範圍⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
週末的早上來到上環附近
找到在鬧市中的一間清幽純樸的咖啡店
店內的咖啡師原來曾得過獎
店內設計簡單整潔,予人放鬆的感覺

◭Hot Latte $40 🅙🅙🅙🅙/5
入口順滑,香味濃郁
咖啡味偏酸,但可接受範圍
⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
TakeAway
曾得 WBC世界咖啡師比賽第四名、2014-15HKBC香港咖啡師大賽冠軍Dawn Chan 匠心獨運的咖啡小店✨是日到訪是星期六早上,店內沒有平日打公仔來去匆匆的繁忙景況。咖啡店坐位不多,食物選擇亦不多,可見店主對自己的咖啡出品相當有信心。值得一提的是,店內餐牌除了一些簡單的咖啡外,就沒有其他「特色」的名字,只有一個沒有標價的「SIGNATURE」。店主把所有巧思都留藏在這個英文字當中。1. FLAT WHITE推薦:⭐️⭐️⭐️一杯好FLAT WHITE的基本條件,入口時要奶味濃厚,口感要柔和順滑,以及奶泡層不能過厚,這間咖啡店都能做到。2. AMBER推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️這款咖啡是店長Dawn 在2014年參加HKBC比賽的作品。咖啡師首先奉上由espresso、鳳梨汁和啤酒花調成的咖啡。咖啡豆應該是淺度烘焙,在味道上一定程度保留了本身的果香和花香調,然後配上鳳梨汁的酸甜和啤酒花的果香,整體調性非常和諧,口感輕盈,完全不像在喝咖啡。其後,咖啡師奉上加入乾冰的伯爵茶,透過乾冰遇熱揮發的原理,將伯爵茶的香氣灌進咖啡杯內,在喝咖啡的同時就會聞到伯爵茶的香氣。這時候高腳杯發揮其修長口窄的特性,能有效

1. FLAT WHITE
推薦:⭐️⭐️⭐️

2. AMBER
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️

其後,咖啡師奉上加入乾冰的伯爵茶,透過乾冰遇熱揮發的原理,將伯爵茶的香氣灌進咖啡杯內,在喝咖啡的同時就會聞到伯爵茶的香氣。這時候高腳杯發揮其修長口窄的特性,能有效鎖住伯爵茶的香氣。

3. HAND DRIP
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️
手沖咖啡器具簡單,但對咖啡師的手法和經驗非常講究,他需要把控熱水的流速、方向和溫度,從而將咖啡豆特性發揮至最大化。

咖啡師向我們推介了早前Amber參加手沖咖啡比賽的咖啡豆,咖啡香氣以桃味和茉莉花香為主,入口貫徹桃等香甜水果調性,然後在舌頭兩邊透出一點微酸,後調是茉莉花等花香味道收尾。

4. 香蕉鬆餅
推薦:⭐️⭐️
正常鬆餅😂😂😂

在這裏,咖啡不再是用來提神、苦澀乏味的工具,而是活潑、跳脫、有趣的靈魂。
2021-08-18 866 views
同媽媽係中環食完午餐 好想飲一杯 靚coffee不過真係唔想去連鎖coffee shop 專登網上google 香港 coffee 小店搵到網上介紹呢間得獎店 係由香港咖啡師大賽冠軍既咖啡師 Dawn Chan開既所以同媽媽黎左試下當日係紅日下午 店內細細 俾人感覺好舒適當時黎到係滿座 大約等左15mins 有位 ☺️我揀左House Black $36價錢親民 但絕對唔hea 放係玻璃清酒瓶 + 隻杯自己飲幾多 先倒幾多 慢慢飲 飲到最後 都唔會放到涼晒我聞到杯coffee 有花香味😍我不是fruity 既愛好者 但我都很喜歡呢杯想再飲多次☺️媽媽叫左ice mocha $56我試左一啖 好滑呢😍呢到仲有waffle 之類既簡單輕食不過我唔好甜點 所以無試到
同媽媽係中環食完午餐

我試左一啖 好滑呢😍

呢到仲有waffle 之類既簡單輕食
不過我唔好甜點 所以無試到

2021-07-19 945 views
草子同我講,返工好眼訓,晏就仲有會開。咁啱係關注開嘅coffee / cafe ig都有推介呢間Amber,睇地址又幾近草子返工嘅地方,於是今日終於有藉口,襯lunch 時間帶佢去Amber 叉叉電。Amber位於繁忙的上環電車路,旁邊有好多銀行同連鎖店包圍住,街上人來人往,但一門之隔已經是兩個世界,因為入左Amber 就有一種chill 嘅感覺,彷彿與世隔絕!Flat white 用左水墨風的咖啡陶瓷杯裝住,我哋都唔係咖啡高手,但味道唔係行偏酸感覺,夾埋牛奶香甜濃厚。忙裡偷閒嘆返杯咖啡,Amber 都係一個好選擇。

忙裡偷閒嘆返杯咖啡,Amber 都係一個好選擇。
Flat  White
Flat  white
2021-07-14
Type of Meal
Lunch
Flat  White
Flat  white
尼一間係我其中喜愛既咖啡店之一.地點位於繁忙既中環鬧市之中.但一推門.就有種與世隔絕嘅感覺.望住窗外人來人往嘅街道🚋🚶🏻‍♂️🚶🏻感受住日光既溫暖. 一門之隔相比之下好似身處兩個世界😌 原來Amber 大有來頭.曾獲得多個咖啡大獎.其中一個得獎之作係House Black =] Amber價錢亦都好親民--➿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾..👩‍🍳  整體味道: 7/10 💸  性價比: 7/10 📸  打卡指數: 5/10 🤵🏼  環境服務: 7/10 🤔  推薦指數: 7/10

➿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾
👩‍🍳  整體味道: 7/10
💸  性價比: 7/10
📸  打卡指數: 5/10
🤵🏼  環境服務: 7/10
🤔  推薦指數: 7/10
2021-02-10
$40 (Breakfast)
2021-03-18 1402 views
食完Louise 想飲杯咖啡,行落嚟大街幾分鐘好方便,都係嗰句,平日都好多人😅。舖窄長,近門囗有個窗檯位幾chill ❣, 最入有兩張圓細高檯,除此之外就係面壁bar位,我地入去得返bar位, bar 檯下有位擺袋,但亦因為咁所以頂腳。我要咗最愛嘅mocha chocolate , 熱飲46蚊,用茶杯(應該係自己拉嘅)上嘅咖啡好攪笑, 味道朱古力大過咖啡嘅,唔特別出色,不過用得獎小店嘅角度就差少少😅, 其實都係人去我又去咁😅

2021-03-17
$46 (Tea)
2021-01-21 1516 views
今日行開中環果一頭,食完午餐飽飽地,但又想飲少少野。於是就上OpenRice搵吓附近有咩咖啡室。搵到呢間,個個都話幾好飲,於是我就抱着好奇嘅心態去試一試。行到去門口,見到簡樸嘅裝修,隱約感受到佢散發嘅內在美。無一件過份雍容華貴,俗氣嘅擺設🤩🤩入到去坐低咗之後,就見到佢嘅餐牌只有寥寥可數嘅咖啡俾我哋選擇,證明佢哋對自己做嘅咖啡好有信心!👍🏼 咁我本身唔係一個飲開咖啡嘅人,所以去咗櫃檯問佢哋意見。佢哋就每一樣嘢飲都介紹一次,仲根據我嘅口味同埋接受程度,就介紹咗一杯叫Flat White既咖啡☕️嚟到之後,發覺佢上面有最經典嘅拉花圖案,雖然佢唔係咩複雜嘅圖案,但係一個成功嘅咖啡師傅,基本功又點會少得呢?👍🏼👍🏼細細一啖,飲到飲到淡淡嘅奶味配上咖啡味,二合為一。咖啡嘅味道香醇,並非一般茶餐廳沖出嚟嘅咖啡!🤤而且杯新又有清淡嘅圖案,襯托出高尚嘅格調。絕對係煩囂鬧市中嘅綠洲!🥰

Flat  White  Coffee

2021-01-17