2019-12-16 3602 views
星期六的下午, 蠻多人, 環境有點嘈。來一位女生點餐有笑容及有禮貌,很不錯。下午茶選擇很多, 選了我的最愛牛角包, 中間還有雪糕, 牛角包夠香夠脆, 包面加上朱古力醬, 很邪惡。朱古力咖啡.....一般般, 不太香。
星期六的下午, 蠻多人, 環境有點嘈。
來一位女生點餐有笑容及有禮貌,很不錯。
朱古力咖啡.....一般般, 不太香。
2019-10-26
Tea
2019-10-30 1686 views
偶爾會和同事來這兒吃午飯,記得第一次來時,感覺環境優雅,食物味道也不錯,但由於是開放式廚房,現場頗重油煙味,而且地板很滑,穿高跟靯要小心一點!最近,油煙問題是解決了,但地板依然很滑😆!這兒的牛扒不錯,但今次試試新午餐 - 海南雞飯!當服務員送上枱時,我忍不住讚美這個玻璃餐具套裝,美極了!味道不錯,雞肉嫩滑,油飯幾香,軟硬度亦合口味,但伴雞肉的三色醬料有點失色,太淡,不夠濃味,可惜!每次來都點熱飲,每次都覺得好細杯🤣,用上lily 咖啡杯,視覺上是美的,但杯的手把位太薄,拿上手不太舒服。

海南雞飯
2019-10-21
$100 (Lunch)
海南雞飯
2019-08-20 1838 views
突然間比我喺黃埔搵到一間西餐廳,之前都冇乜為意,所以就揀咗今個weekend去食我哋揀咗三文魚set, 前菜我揀咗三文魚他他,而我fd就揀左三文魚配糖心蛋。三文魚他他撈左啲牛油果,加埋個汁食落都幾開胃,不過就不過不失,始終唔使點煮。另外一個香煎三文魚就整得好出色,煎得好香脆,三文魚又唔會煮得太熟。之後上咗個牛肝菌餐湯,好濃味,推介而main course就反而有少少失望,因為無咩特別。係個ribeye來既,叫做唔差咁甜品就! 佢個雪糕係homemade既,而個「多士」又脆又甜甜地咁。我好鍾意

Salmon  tartare

之後上咗個牛肝菌餐湯,好濃味,推介

Ribeye

甜品

Salmon  tartare
Ribeye
2019-08-06 3004 views
朋友生日相約紅磡食飯,選址又落在 OpenRice 上,經過第一輪搜尋第二輪篩選之後,我決定訂檯今晚就去 Amber’s Table。🎉🍴甫坐下先來一籃麵包,好讓你們邊食邊選餐。👍🍴Set 蜜味豬手餐 $298前菜 : 三文魚他他三文魚碎切配青瓜及果肉沙律,清爽開胃正好為我晚餐打開味蕾。😋🥄餐湯 : 牛肝菌忌廉湯香濃牛肝菌加點黑松露油提味滑中有菌粒有口感。🍴主菜 : 先欣賞食物的擺設別具心思,大大隻德國咸豬手,烤得皮脆香嫩中層油脂更脂香軟腍,真係越食越滋味!🤤🍴羽衣甘藍沙律 $108羽衣甘藍超新鮮食落爽脆清甜無渣,水牛芝士同腌過的紅菜頭味道獨特,最後我連藜麥都沒有放過。🤣🍴黑毛豬薄餅 $158黑毛豬火腿肉鹹香惹味配以芝士片做拍檔簡直一流,餅底厚薄適中香口滋味。☕️餐飲 :黑咖啡選用 illy 咖啡蒸餾,口感順滑香氣四溢!甜品是跟餐的一點都不求其,有心思!當月生日的壽星都會送上朱古力班尼一客,真細心了!濃香朱古力不過就是太甜。每位 $210 一頓生日快樂晚飯都不錯,座位舒服,就是油煙大了點。

🍴甫坐下先來一籃麵包,好讓你們邊食邊選餐。👍

🍴Set 蜜味豬手餐 $298
前菜 : 三文魚他他

🥄餐湯 : 牛肝菌忌廉湯
香濃牛肝菌加點黑松露油提味滑中有菌粒有口感。

🍴羽衣甘藍沙律 $108

🍴黑毛豬薄餅 $158

☕️餐飲 :黑咖啡
選用 illy 咖啡蒸餾,口感順滑香氣四溢!

甜品是跟餐的一點都不求其,有心思!

2019-08-03
$210 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 黑毛豬薄餅
  • 羽衣甘藍沙律
  • 三文魚他他
2019-06-22 1742 views
老公生日想找一間舒服😌又浪漫點又不會限時的餐廳,在開飯見到這間餐廳6月優惠活動又有蛋糕送,所以便決定試一試,果然發現這間餐廳🍴真的乎合曬我的所有要求,真是很滿足很感恩,食物相片會介紹一下,先說環境,因早已訂座所以不用等,被安排坐在對著入口但又不會太近門口的位置,環境和氣氛都不錯,紅紅的梳化坐起來也很舒適,光線柔和又有陽光,服務態度也很好,謝謝店員細心不用我叫便出了蛋糕🍰!令我們吃了一餐完美舒服的午飯👍💕
餐飽
Flat  White
雞胸肉飯
牛肋肉配薯仔
6月之星送的蛋糕
2019-06-19
$160 (Lunch)
Celebration
Birthday
餐飽
Flat  White
牛肋肉配薯仔
6月之星送的蛋糕
2019-06-18 840 views
依間西餐廳估唔到會有高水準嘅表現。叫咗一個Pizza,一個墨魚汁飯,同埋一個意粉。😋😋最好食嘅係個Pizza,博得來脆脆地,調味條啦好恰當。👌🏻墨魚飯就一般啦,不過個擺上位都幾得意黑色嘅飯上面有插着一棵小香草做點綴,好似一盆盆栽咁樣好得意。☺️意粉都做得OK。我見到佢仲有其他dinner嘅set,價錢就會二百幾蚊,睇落去都唔錯,下次可以一試。今次散叫人均都係百零蚊,好抵食😁總括嚟講呢間就一定性價比嘅西餐廳😋
最好食嘅係個Pizza,博得來脆脆地,調味條啦好恰當。👌🏻
總括嚟講呢間就一定性價比嘅西餐廳😋
極少動手寫食評嘅我都要推薦下呢間西餐廳。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好食,有heart之作。食材新鮮,估你唔到咁有一手😁😁😁青口本身好有質素,精華喺晒D湯到。廚師特別煮理嘅pasta, 好有驚喜,秘殺。綠茶煙三文魚burger&綠茶薯條,好特別?係呀,所以我都order左,好食程度係下次都會再食。最後係梨tart,唔食甜品嘅朋友都讚口不絕。何況係嗜甜嘅人呢⋯⋯同行嘅朋友都話會再番黎搵食,我都會😆😆
極少動手寫食評嘅我都要推薦下呢間西餐廳。
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好食,有heart之作。食材新鮮,估你唔到咁有一手😁😁😁
青口本身好有質素,精華喺晒D湯到。
廚師特別煮理嘅pasta, 好有驚喜,秘殺。
同行嘅朋友都話會再番黎搵食,我都會😆😆
2019-05-03
$300 (Dinner)
2019-03-30 2516 views
得閒又去紅磡搵下朋友食LUNCH, 係OPENRICE 揀黎揀去..揀到呢間.係黃埔邊邊位, LUNCH 都唔會太多人, 座位闊落..LUNCH價格都幾進取, $108 起.點餐後先黎前菜, 包湯同SALAD.個湯有D頹, 明明我見到其他食評既湯都唔差..點解我呢個咁罐頭既?!呢個係藜麥SALAD. 不過就欠缺左D 汁, 冇乜味~初時重上漏左我個份TIM... 令我一度懷疑我個餐係咪冇SALAD..@@"呢個朋友叫既.龍蝦汁海鮮闊條麵~ $108.賣相唔錯, 朋友話OK,.我冇試, 但見個汁都幾吸引~~呢個我叫既: 松露汁扒西班牙豬扒配薯蓉. $138呢個一上台時,我朋友眼甘甘呀! 哈~份量夠, 又好厚. 同埋好香. 咁大份我當然分左D 畀朋友啦~ 骨位燒到好香...肥膏同肉既比例令到塊扒好BALANCE, 唔會乾又好香.旦個汁就結身左, 同埋我以為會係松露磨菇汁, 佢似係燒汁底~餐飲大大杯.重有甜品, 應該係MOVENPICK 黎既. 見到有D 云尼拿籽.重驚喜係雪糕上面有片風乾橙, 單食有D 苦, 應該係橙皮, 但MIX埋雪糕食就係另一個層次, 即時合體左~睇個甜品感覺到餐廳幾有H
係黃埔邊邊位, LUNCH 都唔會太多人,
座位闊落..

LUNCH價格都幾進取, $108 起.

點餐後先黎前菜, 包湯同SALAD.

呢個係藜麥SALAD. 不過就欠缺左D 汁, 冇乜味~

呢個朋友叫既.龍蝦汁海鮮闊條麵~ $108.
賣相唔錯, 朋友話OK,.我冇試, 但見個汁都幾吸引~~

呢個我叫既: 松露汁扒西班牙豬扒配薯蓉. $138
呢個一上台時,我朋友眼甘甘呀! 哈~
份量夠, 又好厚.

餐飲大大杯.

重驚喜係雪糕上面有片風乾橙, 單食有D 苦, 應該係橙皮,
但MIX埋雪糕食就係另一個層次, 即時合體左~

睇個甜品感覺到餐廳幾有HEART. 可再試下~
$140 (Lunch)
今日再度去Amber’s Table 食Lunch ,order 左 美國肉眼扒Set lunch . $148 包水牛芝士粟米沙律, 餐湯,主菜同甜品水牛芝士粟米沙律,好Fresh 今日是日餐湯係意大利菜湯,足料,夠熱之前我食過斧頭扒,佢地控制成數,拿捏得十分準確又高質數. 今次我試佢地個扒美國肉眼扒配意大利粟米及銀魚柳汁,一個字形容,掂!碟熱同其他配菜也十分熱,牛扒成數十分凖,又重牛味. CP 值高! 我成日去d 扒房開餐,牛扒成數不穩, Amber’s Table做到今日甜品係自家製蜜糖雪糕,佢哋用Movenpick 雪糕做底再混合蜜糖,蜜味濃同香滑.十分驚喜!佢地個脆脆橙片,味道天然又食得又睇得!估唔到佢地依然揼本,有部風乾機做各樣水果、蔬菜脆片😱通常高級餐廳先有.咖啡水凖依舊,illy 冇得輸!!!!Lunch 依個價錢, 抵!!佢地仲採用日本鮮雞蛋,十分認真, 值回票價我好少寫食評,Amber’s Table 回頭率甚高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次再報告☺️
$148 包水牛芝士粟米沙律, 餐湯,主菜同甜品

水牛芝士粟米沙律,好Fresh

今日是日餐湯係意大利菜湯,足料,夠熱

之前我食過斧頭扒,佢地控制成數,拿捏得十分準確又高質數.

咖啡水凖依舊,illy 冇得輸!!!!

我好少寫食評,Amber’s Table 回頭率甚高👍🏻
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Lunch  menu
  • 牛扒
  • 咖啡
2019-03-18 629 views
First time to visit ambers table and I gotta say was surprised by how good the food is !! We went for the set dinner that includes a starter at your choice ,healthy apple and kale juice ( with a mini wagyu burger that tasted yummy ! We thought it was quite innovative ), pumpkin and crab meat soup, steak with fries and a brownie to finish off ! we enjoyed our dinner very much and it’s very good value for money , really nice friendly staff with a cosy atmosphere ! We will definitely come back for

We will definitely come back for sure , keep
up with the good work !
2019-02-19 744 views
夜晚要食飯,勁想鋸扒,就近比較好似乎係Amber,因為食晏時risotto好得。叫左份西冷,有前菜,就係超鬆軟嘅橄欖油麵包。西冷扒都大份,仲有一碗烤焗茄子做配菜。不過明明係要medium rare, 點知煮過左,熟過頭,唔夠juicy, 比較硬靭。食落亦知唔夠新鮮,牛味一般般,都幾失望😞 反而碗烤焗茄子仲好食過塊牛,加左意大利黑醋仲好食。舊蒜就一般般,烤焗時間可以長多少少,咁先可以全部熟透。不如我以後做素食者算...以後嚟,都唔會食steak~

叫左份西冷,有前菜,就係超鬆軟嘅橄欖油麵包。

西冷扒都大份,仲有一碗烤焗茄子做配菜。

以後嚟,都唔會食steak~
2019-02-19
Dinner
2019-02-19 648 views
見到呢間餐廳的下午茶$39 係$39 有carbonara , mushrooms risotto, fish and chip, shrimp toast , chocolate brownie...... $39 咁嘅價錢質素超值比起茶記、環境、食物都高班我今日叫左和牛肉醬長通粉個份量下午茶黎講、掂!餐飲本身包普通咖啡、茶、0茶如果想嘆杯精品咖啡-latte , cappuccino, flat white , mocha 半價就享受到佢哋用意大利illy 品牌正! Ps :下午茶2:30 到5:30 逢星期一至五先有住附近的朋友就到時間係附近不防幫襯下
見到呢間餐廳的下午茶$39
係$39

$39 咁嘅價錢

質素超值

比起茶記、環境、食物都高班
我今日叫左和牛肉醬長通粉
個份量下午茶黎講、掂!

餐飲本身包普通咖啡、茶、0茶
佢哋用意大利illy 品牌
正!

Ps :下午茶2:30 到5:30
逢星期一至五先有
住附近的朋友就到時間係附近
不防幫襯下
2019-02-12 440 views
過去嘅團年飯都係食中餐, 感覺有點悶, 所以今年實行反傳統, 嚟個西式團年飯, 但係又唔想隨便搵間就算, 揀嚟揀去, 終於俾我遇到呢間……當日去到, 已經俾餐廳嘅裝修吸引, 平實雅致之外, 餐廳亦設計咗一個開放式廚房, 令客人可以近距離欣賞廚師嘅功架, 加上每個員工面上都帶住親切笑容, 第一感覺已經好好.於是點了兩個蟹肉南瓜湯, 一個肉眼排配蘑菇汁及忌廉菠菜, 一個龍蝦意大利飯. 點餐後店員先送上兩客餐前麵包, 單看表面沒大吸引, 冇想過一嚐之下令我喜出望外, 麵包質感鬆軟, 感覺好新鮮, 唔似一般餐廳的死實實. 再嚟就係蟹肉南瓜湯, 呢個湯質地幼滑, 入口creamy, 好回味. 之後送上主菜 - 肉眼排配蘑菇汁及忌廉菠菜及龍蝦意大利飯, 肉眼排配菜忌簾菠菜是用個精緻嘅鍋仔端上, 賣相已經吸引, 品嚐後忌簾同菠菜更是配合得天衣無縫, 輪到肉眼排配蘑菇汁, 看到盛載著肉眼排的不是普通餐碟, 而是一塊類似板的東西, 細問之下, 原來這塊叫暖板, 用意是可將食物保持一定嘅溫度, 唔會令食物質素下降, 難怪會咁juicy, 咁嫩滑, 這點不是每間餐廳做得到. 最後是個龍蝦意大利飯, 呢

於是點了兩個蟹肉南瓜湯, 一個肉眼排配蘑菇汁及忌廉菠菜, 一個龍蝦意大利飯. 點餐後店員先送上兩客餐前麵包, 單看表面沒大吸引, 冇想過一嚐之下令我喜出望外, 麵包質感鬆軟, 感覺好新鮮, 唔似一般餐廳的死實實. 再嚟就係蟹肉南瓜湯, 呢個湯質地幼滑, 入口creamy, 好回味. 之後送上主菜 - 肉眼排配蘑菇汁及忌廉菠菜及龍蝦意大利飯, 肉眼排配菜忌簾菠菜是用個精緻嘅鍋仔端上, 賣相已經吸引, 品嚐後忌簾同菠菜更是配合得天衣無縫, 輪到肉眼排配蘑菇汁, 看到盛載著肉眼排的不是普通餐碟, 而是一塊類似板的東西, 細問之下, 原來這塊叫暖板, 用意是可將食物保持一定嘅溫度, 唔會令食物質素下降, 難怪會咁juicy, 咁嫩滑, 這點不是每間餐廳做得到. 最後是個龍蝦意大利飯, 呢個是俾我第二個驚喜, 龍蝦爽口彈牙, 意大利飯軟硬適中, 個汁剛好掛上每粒飯, 不多不少, 曾經食過一些餐廳嘅意大利飯, 那些飯硬得食完叫我胃痛呢……

碰巧當天喉嚨有點乾渴, 便隨手點了杯熱檸蜜, 飲完第一啖已經知道再搵唔到第二間可以有咁嘅水準, 餐廳唔好少看單單一杯檸蜜, 她們用上新鮮(真係好新鮮)嘅檸檬, 配上清甜蜜糖, perfect !

全個團年飯好充實, 每part都有驚喜, 若然價錢與同區餐廳(outback, Beerliner, Greyhound Café等)相約, 但有咁嘅食物及服務質素, 真心覺得……抵, 不妨一試 !!
2019-02-04
  • 蟹肉南瓜湯
  • 龍蝦意大利飯
2019-01-01 555 views
同朋友喺呢度食徐夕晚餐,我地book 830pm食,黄埔站B出口最近,聖誕同徐夕有set dinner, 分4道菜同5道菜,我地揀4道菜,好味,杯Christmas tree mini burger,湯好清,前菜龍蝦仔肉新鮮,steak好味,啲staff好好人,上嘢食又唔會一次過上,逐樣上慢慢歎,最後食個朱古力甜品,好開心好味嘅徐夕餐,好滿足.
,好開心好味嘅徐夕餐,好滿足.
2018-11-29 802 views
朋友仔生日見到呢間餐廳做生日優惠有free dessert 所以就試下啦我地叫佢地係牛牛set dinner (Angus beef promotion )個set 好豐富頭盤有生牛肉/鵝肝帶子餐湯南瓜蟹肉湯主菜有三種:鱈魚/牛臉配薯蓉/維也納牛仔同牛柳飲品巧特別系羽衣甘藍汁加mini burger 巧special 同健康仲有dessert Chocolate brownie 配movenpick 雪糕真心超值、超滿足!見佢地環境舒適坐得幾舒服三幾知己吹下水Service 又唔rush 吹水太high 有D冇映相另外見到佢地用illy coffee 酒店水凖幾落本!見到隔離枱叫左個豬手巧正正!下次朋友仔生日可以order
朋友仔生日

系羽衣甘藍汁加mini burger
巧special
同健康

仲有dessert

真心超值、超滿足!
見佢地環境舒適
坐得幾舒服
三幾知己吹下水
Service 又唔rush
吹水太high 有D冇映相

另外見到佢地用illy coffee
酒店水凖
幾落本!

見到隔離枱叫左個豬手巧正正!
下次朋友仔生日可以order

生牛肉