2023-07-28 154 views
簡樸高格調法式餐廳 ,睇到係告士打道特別有個白色牆餐廳,非常值得門口打卡!除左打卡,餐廳食飯質素超好,我見過menu其實選擇唔係特別多,午餐時間去試佢哋有2 / 3 / 4道菜,或者Tasting menu前菜有三個免費小食,已經非常高級吞拿他他 Caviar 及 分子料理!二個Courses選擇了 Caviar Angel hair & 油沉鴨脾 香煎鵝肝 Scallop Pasta Angel hair 好香又有口感鵝肝一贊 外脆內軟 主菜,無加錢點和牛或紅蝦!不過唔加錢都可以 $380一位2 courses 都好棒,一啲都唔貴Order 1 White 1 red & 生日甜品甜品個Sober連自製糖脂 So special!餐廳仲送大廚及經理簽署嘅生日卡,好Sweet🤭

佢哋有2 / 3 / 4道菜,或者Tasting menu
前菜有三個免費小食,已經非常高級
吞拿他他 Caviar 及 分子料理!

二個Courses
選擇了 Caviar Angel hair & 油沉鴨脾
香煎鵝肝 Scallop Pasta
Angel hair 好香又有口感

鵝肝一贊 外脆內軟

主菜,無加錢點和牛或紅蝦!

Order 1 White 1 red & 生日甜品
甜品個Sober連自製糖脂 So special!

餐廳仲送大廚及經理簽署嘅生日卡,好Sweet🤭
2023-07-27 320 views
今晚同朋友慶祝生日搵到呢間精緻法日Fine Dining 餐廳,環境同服務都好滿意👍🏻 每上一度菜式職員都會好細心講解食材和食法,服務周到。餐廳設計有情調,燈光柔和,特別節日慶祝真係一流!tasting Menu有5道菜/8道菜選擇,朋友生日食豪啲,我哋揀咗8道菜😋8 COURSES $1680/PER 首先兩款餐前麵包,酸種麵包配caramel brown butter ,法包配smoke herb butter,外脆內軟,仲可以無限添加~✦AMUSE BOUCHE賣相已經好精緻🤩魚子醬撻配銀箔,入口香濃薄脆赤身吞拿魚他他配以新鮮山葵山薑蜜瓜波波配24個月巴馬火腿,好特別~✦BEETROOT TARTARE | LIME SORBET 紅菜頭同青蘋果他他,配上青檸雪葩,味道酸酸甜甜,好清新!✦WILD SABA | DASHI JELLY用火炙同醋漬去烹調日本鯖魚,使表面多一份焦香,配上高湯啫喱同昆布清湯,肉質嫩滑。✦HOKKAIDO HANASAKI | CHAWANMUSHI蟹肉份量好多,北海道毛蟹肉質鮮甜,配上三文魚籽,更提升鮮味口感,蒸蛋入口細緻嫩溜。✦RED AMADAI

8 COURSES $1680/PER

✦AMUSE BOUCHE
賣相已經好精緻🤩
魚子醬撻配銀箔,入口香濃薄脆
赤身吞拿魚他他配以新鮮山葵山薑
蜜瓜波波配24個月巴馬火腿,好特別~

紅菜頭同青蘋果他他,配上青檸雪葩,味道酸酸甜甜,好清新!

✦WILD SABA | DASHI JELLY

✦RED AMADAI | SHUNGIKU
立鱗燒製法,令魚鱗撐起形成立鱗效果,好特別😍這樣做法令魚鱗更香脆,仍可保持魚肉嫩滑,好有驚喜! 配上濃厚昆布湯汁,帶出魚嘅鮮味。

✦REMY MARTIN” LOBSTER SOUP
龍蝦湯好濃郁,配上北海道夢美人米,飯粒比較黏身增加口感,煙韌彈牙~表面再噴幾下干邑酒調味,味道層次再升華!

✦KAGOSHIMA WAGYU BEEF (三選一)
鹿兒島A4和牛,五成熟中間肉質呈現粉嫩,油脂甘香,入口即溶😋
慢煮12小時牛面頰牛味更加香濃肉質軟淋,配上黑松露醬同牛肉醬汁,好滿足~

✦REFRESHMENT
mocktail 椰子水、菠蘿汁同薑汁調成,上面加上椰子泡泡🫧好靚🍹

✦DESSET DE CHEF / PETIT FOUR
和歌山白桃伴上雲呢拿雪糕,底層係乳酪餅脆脆,上面係用桃汁製成嘅薄脆,非常考功夫👍🏻好好食😋仲有香橙瑪德蓮蛋糕同自家製朱古力,今晚簡直係完美嘅晚餐❤️

2023-07-22
Celebration
Birthday
2023-07-19 64 views
慶祝周年紀念,揀咗銅鑼灣高級餐廳Amis食Fine Dining! 晚市Tasting Menu分別有5道菜/8道菜,價錢分係$1380同$1680💎TASTING MENU JUNE💎 8 Courses $1680首先送上兩款自家製麵包,酸種麵包配brown butter食,口感細軟,而法包配smoke herb butter,味道好食,唔夠喉可以再refill 🔸AMUSE BOUCHE3款餐前小食🤍意大利魚子醬撻撻皮係薄脆,鋪滿魚子醬同以金箔點綴,顯得份外高級🤍蜜瓜啫喱球配24個月巴馬火腿啫喱球口感好特別,咬落好似爆珠咁,好有驚喜!巴馬火腿上加入士多啤梨果醬,味道不錯🤍吞拿魚他他以赤身做成他他,配上特色醬汁好惹味,加上有薄脆,口感更有層次🔸BEETROOT TARTARE | LIME SORBET賣相好別緻嘅他他,伴上切成粒嘅紅菜頭,口感爽脆,最特別係上層嘅青檸雪芭,加埋一齊食感覺好清新🔸WILD SABA | DASHI JELLY鯖魚用醋醃製,以火炙方式烹煮,帶點焦香味,面頭加入特製高湯啫喱同紫菜,味道好夾,可去除魚腥味🔸HOKKAIDO HANASAKI | CHAWA

🔸AMUSE BOUCHE
3款餐前小食
🤍意大利魚子醬撻
撻皮係薄脆,鋪滿魚子醬同以金箔點綴,顯得份外高級

🤍蜜瓜啫喱球配24個月巴馬火腿

🤍吞拿魚他他

🔸WILD SABA | DASHI JELLY

🔸HOKKAIDO HANASAKI | CHAWANMUSHI
花咷蟹肉茶碗蒸,蟹肉份量好多,仲有三文魚籽係入面,鮮味十足,蒸蛋口感滑溜

🔸RED AMADAI | SHUNGIKU
甘鯛立鱗燒,魚鱗燒得好香脆,加入昆布濃湯,加入紫蘇花同桂花提升魚嘅香味

🔸"REMY MARTIN" LOBSTER SOUP
龍蝦肉大大件,肉質彈牙,龍蝦湯味道十分濃厚,用蝦頭蝦殼熬製而成,加上日本夢美人3A米,入口煙韌飯味重!部分米飯更做成米通,口感香脆

🔸MAIN: KAGOSHIMA WAGYU BEEF
鹿兒島A4和牛
共有二食,和牛顏色粉嫩好吸引!肉質軟腍而且牛味超濃郁,入口即化,回味無窮!另一款係牛面頰肉,牛味同樣突出,伴碟有件甜蔥,味道甜甜地幾特別喔

🔸REFRESHMENT
伯爵茶菠蘿汁Mocktail
店員係面前沖調,伯爵茶加菠蘿汁嘅效果又唔錯喎,幾夾,飲品上面仲有泡泡,賣相加分

🔸DESSERT DU CHEF
水蜜桃分子料理
賣相精緻,水蜜桃薄脆好考師傅功夫,仲伴上雲呢拿雪糕同一片水蜜桃,底層仲有乳酪餅同脆米,好想encore呢份甜品

🔸PETIT FOUR
寶盒有兩款朱古力同瑪德蓮蛋糕,真心大滿足
最近搵到間好好食既fine dining ,真心想推介比大家,我個人食野咁麻煩都覺得好好食,仲要打算encore。值得我一提既係…..我人生第一次食魚子醬係喺Amber,我一直都覺得呢啲係奇怪食物所以唔會試,但因為Amber既魚子醬請到咁神級,我試左,食完嗰次就發現…原來真係咁好食🤪所以今次黎到AMIS,我都繼續勇於嘗試,食完…繼續鐘意,佢冇好咸,個底有啲sour cream ,勁match ,超香!海膽都係我從來唔會食既野,之前喺啲omakase / teppanyaki 餐廳試過之後,我發現原來都唔係我想像中咁,冇啲腥臭味🙈特別係喺天鮨同Tempura Jiro 食過白海膽,更加覺得原來海膽可以咁清甜,所以我又繼續勇於嘗試,呢度既海膽係馬糞海膽,佢比白海膽既味濃,海水味重啲,但一樣好食(當然我仍然覺得白海膽係最好食😂)。個甘鯛係我非常欣賞既dish,一直覺得魚既鱗係唔食得!都唔係人食既野🤣但我錯了~自從之前食teppanyaki 食過甘鯛啲魚鱗煎到脆卜卜,一啲都唔覺得自己食緊魚鱗之後,我又愛上左食甘鯛(當然唔係個個地方既甘鯛我都勇於嘗試,冇返咁上下既餐廳,我係唔會浪費呢個嘗試既機會

值得我一提既係…..

個甘鯛係我非常欣賞既dish,一直覺得魚既鱗係唔食得!都唔係人食既野🤣但我錯了~自從之前食teppanyaki 食過甘鯛啲魚鱗煎到脆卜卜,一啲都唔覺得自己食緊魚鱗之後,我又愛上左食甘鯛(當然唔係個個地方既甘鯛我都勇於嘗試,冇返咁上下既餐廳,我係唔會浪費呢個嘗試既機會😂廢事一陣食完之後嚇親自己,以後唔敢再食)。呢度既甘鯛都係煎到啲魚鱗脆卜卜,仲配左啲昆布清湯,超級美味又有鮮味,食到我想再食多次😜

佢地既龍蝦湯係有飯底喺個碗入面,再加埋啲脆米,又係好食到不得了,佢唔似一般既龍蝦湯好杰撻撻咁,濃郁龍蝦+龍蝦膏味,正😋

TASTING MENU
8 Courses I $1680

WILD SABA | DASHI JELLY🐟
HOKKAIDO KENGANI CHAWANMUSHI🥚🦀
(ADDITIONAL HOKKAIDO UNI $100)
RED AMADAI | SHUNGIKU🐟
"REMY MARTIN" LOBSTER SOUP 🦞

MAIN KAGOSHIMA WAGYU BEEF🐮
OR
SOVEREIGN LAMB RACK🐮
OR
CARABINEROS RED PRAWN PASTA🦐
(SUPPLEMENT $350)

REFRESHMENT(drink)🍹
DESSERT DU CHEF🍨🧁
PETIT FOUR🥧🍫
Dinner
呢間餐環境超有情調,無論慶生定慶祝週年紀念都非常適合食材高質而且服務員照顧周到❤️6月菜單 $16808️⃣道菜先上2款餐廳自家製餐包RASPBERRY CHOCOLATE SOURDOUGHFRENCH BAGUETTE兩款麵包都非常香脆,酸種麵包配上焦糖牛油,焦糖味道香濃突出,口感細軟,真係好喜歡,另外法包配Smokeherbbutter都好吸引💠開胃小菜3道魚子醬配銀箔口感creamy哈蜜瓜波波配24個月火腿&士多啤梨果醬赤身吞拿魚他他💠甜菜根韃靼|酸橙冰糕他他整體感覺清新脫俗好少見,以紅菜頭切粒組成,咬落爽脆上層配有青檸雪芭,酸甜味道好清新。💠野生沙巴 |高湯果凍日本鯖魚,採用醋漬和火炙去烹煮,令到魚皮焦香,配上薑蓉、蔥花、高湯啫喱,可去除魚腥味💠北海道花咷蟹茶碗蒸 花咷蟹肉、三文魚籽漬 茗河去提鮮面層鋪有好多鮮甜嘅生拆花咷蟹肉同三文魚籽🤤,蒸蛋非常滑溜而且有鮮味💠金目鯛配日本春菊和高湯魚鱗燒得非常香脆,配上春菊湯底味道好濃厚,魚肉味道淡而鮮,煮法好特別呢💠龍蝦湯龍蝦肉大舊而且完整,肉質彈牙,配上日本夢美人3A米增加咗唔少咬口,再噴2下干邑去調味,整個龍蝦湯味道都好濃厚鮮味💠鹿兒島A
呢間餐環境超有情調,無論慶生定慶祝週年紀念都非常適合
食材高質而且服務員照顧周到❤️

魚子醬配銀箔口感creamy
哈蜜瓜波波配24個月火腿&士多啤梨果醬
赤身吞拿魚他他

💠甜菜根韃靼|酸橙冰糕
他他整體感覺清新脫俗好少見,以紅菜頭切粒組成,咬落爽脆
上層配有青檸雪芭,酸甜味道好清新。

💠野生沙巴 |高湯果凍

💠北海道花咷蟹茶碗蒸
花咷蟹肉、三文魚籽漬 茗河去提鮮

💠金目鯛配日本春菊和高湯

💠龍蝦湯

💠鹿兒島A4和牛
有2款和牛部位
香煎和牛中間程粉嫩顏色,牛肉油脂甘香豐腴,口感軟腍🤤
慢煮牛面頰燉得好入味,牛味更加香濃突出
可以自由配搭日本芝麻醬和新鮮生葵
仲有牛骨髓製成嘅醬汁同蘑菇醬,味道幾夾

💠Refreshment drink
Earl Grey &菠蘿汁mocktail

💠甜點
甜品拼盤係日本蜂蜜主題,有蜜糖薄脆、長崎蛋糕、柚子雪葩、焦糖爆谷

另外仲有兩款自製朱古力&香橙瑪德蓮蛋糕,作為晚餐嘅結尾真係完滿🥰
2023-06-29
$1800 (Dinner)
2023-06-30 69 views
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧今次屋企人生日,就帶左佢食一間日法嘅fine dinning。可以見到菜式入邊用咗好多日本嘅材料,加上法式嘅烹調手法,令到我有一種耳目一新嘅感覺。8 Courses $I680 per headDaily bread是日嘅餐包有兩款,分別係basil sour dough和french baguette,配搭兩款brown butter和smoked butter。AMUSE BOUCHE黑魚子撻用左俄羅斯嘅黑魚子,魚子面頭加入金箔和smoked sour cream,入口即化又充滿咸香。吞拿魚他他同樣用左將吞拿魚他他放係脆皮上面,加入新鮮芥末和日本紫薑,帶點辛辣又有鮨香。蜜瓜火腿用左分子料理嘅方式將蜜瓜整成球狀再放上木製湯匙上面,加入rasberry jam和24個月嘅火腿,一啖咬開滿口都係密瓜嘅香甜然後就到火腿嘅咸香,非常有層次。BEETROOT TARTARE | LIME SORBET第一層係由九層塔和青檸製成嘅雪葩,而第二層係青蘋果和紅菜頭嘅果肉,充滿果肉嘅酸甜,非常開胃。*WILD SABA | DASHI JELLY鯖魚採

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

8 Courses $I680 per head

Daily bread
是日嘅餐包有兩款,分別係basil sour dough
和smoked butter。

黑魚子撻
用左俄羅斯嘅黑魚子,魚子面頭加入金箔和
smoked sour cream,入口即化又充滿咸香。

吞拿魚他他

蜜瓜火腿

*WILD SABA | DASHI JELLY
鯖魚採用醋漬嘅方式調味,再燒過輕微炙燒到medium rare,可以見到魚肉呈粉紅色。面頭加入高湯啫喱,薑蓉和蔥花。鯖魚有醋嘅酸味又因為高湯帶點咸味。

日式茶碗蒸,加入北海道三文魚籽和日本毛蟹,味道非常鮮甜而蛋身又幼滑。

RED AMADAI | SHUNGIKU
採用立鱗燒製成嘅甘鯛,店員會即蓆倒入昆布湯。甘鯛外層嘅鱗片香脆內層嫩滑。

"REMY MARTIN" LOBSTER SOUP
嚴選波士頓緬因龍蝦,龍蝦鮮甜又大隻。而泡飯選用北海道無洗米,再加入脆身嘅米通。店員最後噴上人頭馬香水,加添花香。
湯身非常鮮甜而米飯又有嚼勁。

MAIN
KAGOSHIMA WAGYU BEEF
採用日本鹿兒島黑毛和牛,第一種煮法用左香烤嘅方式,外層烤到焦香又有肉味。而另一款就用燜煮,入口軟腍。配搭法式香醋香蕉和紅酒汁。

SOVEREIGN LAMB RACK
嚴選澳洲5星羊架,顏色粉紅又鮮嫩,配搭甘筍汁,一啲都唔會有羊羶味,多汁又軟腍。

REFRESHMENT
店員即蓆手推餐車係面前調製,用上菠蘿汁、伯爵茶製成嘅mocktail,最後在飲品上面加入椰子水製成嘅泡沫,充滿果汁嘅味道。

DESSERT DU CHEF
柚子雪糕配搭長崎蜂蜜蛋糕、爆谷和爆餅,甜而不膩。

PETIT FOUR
木製寶箱上面放左黑朱古力、白朱古力和瑪德蓮,打卡真係好靚。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Amis (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧

#Eatwithcouple_銅鑼灣
#Eatwithcouple_法日菜
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodies
#hkfood #hongkongfood #hkfoodblog#hkfoodblogger #foodphoto #hkfoodlover #銅鑼灣美食
#hkigblogger #852girl#hkigers
#hkinfluencer #hkig #hkblogger #hkiger

“我作為這些相片的創作者,擁有相片的著作權和所有權。未經我的授權,任何人不得以任何形式銷售、轉讓或利用這些相片。”
2023-06-29 427 views
💖 Amis (銅鑼灣)✨銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️又同我愛人 @_ashhh_h 食晚餐🥣,呢間餐廳喺佢屋企附近,我之前已經話想食㗎喇🤩所以一早叫佢book定位同我撐枱腳😘-Tasting Menu June $1680/8Courses▫️BREAD🍞有兩款麵包配兩款牛油🧈,兩款都勁特別,我同 Ashley仲要添包添呀🤣,Brownbutter帶有少少焦糖味,好似拖肥糖咁🍬。另一款Smokeherbbutter就係有煙熏香草味嘅😚正呀!▫️AMUSE BOUCHE🧁餐前小食共有3️⃣款🔸意大利魚子醬撻配煙燻酸忌廉醬撻皮又薄又脆,上面仲有好多魚子醬🔸日本吞拿魚他他配左日本生薑🫚豉油同芝麻醬,更加能夠提升吞拿魚鮮味😉🔸北海道蜜瓜球啫喱配24個月意大利巴馬火腿🥓另外最令我意外嘅就係佢個蜜瓜球🍈,初初仲以為係雞蛋,聽到係蜜瓜之後以為會食落去好爽口,原來好似爆爆珠咁🤩好有驚喜。中間仲有士多啤梨醬,兩者配搭埋就可以中和返意大利巴馬火腿嘅鹹度。▫️BEETROOT TARTARE | LIME SORBET🥗青檸雪芭配紅菜頭他他好特別嘅一款Tat

💖 Amis (銅鑼灣)
✨銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

▫️BREAD🍞

▫️AMUSE BOUCHE🧁
餐前小食共有3️⃣款
🔸意大利魚子醬撻配煙燻酸忌廉醬
撻皮又薄又脆,上面仲有好多魚子醬

🔸日本吞拿魚他他
配左日本生薑🫚豉油同芝麻醬,更加能夠提升吞拿魚鮮味😉

🔸北海道蜜瓜球啫喱配24個月意大利巴馬火腿🥓

青檸雪芭配紅菜頭他他
好特別嘅一款Tata,通常食開嘅都會係吞拿魚或者三文魚他她,今次呢一款就係用紅菜頭粒粒製成😎。咬落都幾爽口,我最鍾意就係配埋上面嗰個青檸雪芭,酸酸甜甜,好清新嘅感覺🌿

▫️WILD SABA | DASHI JELLY🐟
醋漬火灸鯖魚
用醋醃製過後再火灸過,令到魚皮帶點焦香,平時食開鯖魚都覺得佢帶有少少腥味🤔,所以佢哋特登用咗薑蔥同埋鰹魚昆布煮成高湯啫喱就配搭,食落去可以去腥😗

▫️HOKKAIDO HANASAKI | CHAWANMUSHI🦀
花咷蟹肉茶碗蒸
花咷蟹嘅蟹肉真係多到滿瀉,可以話真係啖啖🤭我最鍾意呢就係上面有埋三文魚籽,鮮味更加突出。下面嘅蒸蛋更加係滑溜到不得了🥳一到食一到讚。

▫️RED AMADAI | SHUNGIKU🐠
甘目鯛立鱗燒
魚鱗燒得好香脆,另外加入昆布濃湯,好好飲🤓,我自己就鍾意加埋紫蘇花🌸

▫️“REMY MARTIN"LOBSTER SOUP🦞
龍蝦湯泡飯
除左用左波士頓緬因龍蝦之外,仲加入咗夢美人米,係3A級嘅米黎架💁🏻‍♀️,米黏性適中,QQ彈彈😍勁好味。湯底係用炒香過蝦頭蝦殼熬煮,好濃郁呢😋,最後會再噴上干邑🍶,一噴落去已經聞到好香嘅酒香。湯入面嘅龍蝦肉好肥厚😝又彈牙。另外仲可以加入脆脆米增加口感添架😘

▫️MAIN
KAGOSHIMA WAGYU BEEF🐃
鹿兒島A4和牛
好好食😍強烈建議大家一定要食‼️Medium Rare 嘅和牛勁重肉香,切開仲見到粉粉嫩嫩嘅肉🩷咬落去仲有油香,好Juice。另外後面仲有一舊牛面頰肉,一樣都係肉質軟腍。配菜亦有一條係焦糖乾蔥,甜甜地好如果特別😏個醬汁係用牛骨髓同蘑菇製作而成,食落去好夾喎🙈。

**REFRESHMENT🍹
伯爵茶菠蘿汁Mocktail
職員喺我哋面前精心調配,上面仲加入咗特色泡沫🫧馬上即刻Level up🔝,伯爵茶同埋菠蘿汁嘅配搭好新穎。

DESSERT DU CHEF🍰
日本長崎蜂蜜蛋糕
甜品賣相好精緻,真係靚到有少少唔係咁捨得食😭開埋焦糖脆脆、焦糖爆谷同埋柚子雪糕簡直就係冇得彈🤤

PETIT FOUR🎁
小甜點寶盒
有兩款自製朱古力🍫同香橙味瑪德蓮蛋糕

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1680 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Dessert De Chef
  • Amuse Bouche
2023-06-28 499 views
餐廳:Amis地點:銅鑼灣告士打道菜式:法日Fusion菜Fine Dining餐牌:Tasting Menu June 6道菜每人$1380,8道菜每人$1680。另加一。麵包分別有Basil sour dough同French Baquette。兩款麵包都好脆皮,入面鬆軟,而且暖笠笠,配有兩款牛油,牛油無介紹,啡色個款好味d,唔會太鹹。Amuse Bouche有三樣。第一樣係魚籽醬面頭加上銀箔,下底係厚身酸忌廉,最下底用一個炸脆兜裝住。食落係炸脆片中帶冰凍酸忌廉口感。第二款係24個月風乾parma ham卷配好似整到好似蛋黃既哈密瓜,呢款都幾特別。其實下底d豆食唔食得架?第三款係吞拿魚粒加蕃茄粒,用醋同豉油調味,面頭加少少洋葱絲,一樣用炸脆兜裝住。呢款就普通少少,不過味道都好食。Beetroot Tartare Lime SorbetBeetroot Tartare Lime Sorbet用紅菜頭粒同蘋果粒做底,上面加上少少沙律菜,然後有一球冰凍酸咪咪青檸雪芭,伴有綠色牛油果醬。撈埋一齊食,味道偏酸,口感少少爽口,食完好開胃。Wild Saba Dashi Jelly呢道係日本野生
餐廳:Amis

地點:銅鑼灣告士打道
菜式:法日Fusion菜Fine Dining

麵包

配有兩款牛油,牛油無介紹,啡色個款好味d,唔會太鹹。
牛油

Amuse Bouche有三樣。

Wild Saba Dashi Jelly

呢道係日本野生鯖魚,面頭加上一片清湯啫喱,再加上洋蔥片,蔥花同薑。鯖魚酸酸地,係typical漬鯖魚味,清湯啫喱入口就融,本身鯖魚唔太特別,不過質素係可以,清湯啫喱就幾特別。
Hokkaido Hanasaki Chawanmushi 加北海道海膽

Hokkaido Hanasaki Chawanmushi 加北海道海膽 加$100

呢道菜係日式蒸蛋做底,加上唔少咲蟹肉,三文魚籽同日本紫薑。蟹味鹹香,好味道,送蒸蛋食味道剛好。加$100就有海膽。不過海膽好似有少少腥,口感就creamy,一共有四片。
Hokkaido Hanasaki Chawanmushi

以上呢個就無加海膽。

Red Amadai Shungiku

金鯛燒到可以連魚鱗一齊食,伴有紫蘇花,面頭灑上花瓣,個汁係用昆布,紫菜同高湯整,服務員係我地面前加。魚整得超脆皮,而魚肉嫩滑,個湯少少鹹,味道好清好味。

"Remy Martin" Lobster Soup

龍蝦湯入面有兩件已起肉龍蝦肉,有肉有鉗,墊有少量黏口米飯,然後服務員加用左美國Main Lobster整既龍蝦湯,伴有米通比你自己加可以加添香脆口感,最後服務員噴兩下Remy Martin可以加香氣。個龍蝦湯味道好好,龍蝦肉都唔錯。加上飯就好似泡飯。
"Remy Martin" Lobster Soup

主菜選左兩款唔洗加錢既肉,都可以選擇加$350要紅蝦意粉。

Kagoshima Wagyu Beef
鹿兒島和牛一客兩件,伴有一件牛面頰,配有一條酸菜,洋蔥圈同菜葉,仲有南瓜蓉同燒汁,另上黑椒醬同日式芥末。廚師係用A4和牛,肥瘦適中,慢煮完好淋,牛味都唔錯。牛面頰更加淋。呢碟牛肉夠高質。

Sovereign Lamb Rack

羊架一客兩支,慢煮然後再烤烤,羊架好粉嫩,整得肉質好嫩,又無酥味,好味道,伴有甘筍汁同燒汁。配有一件甜甜地既類似粟米蛋糕。

Refreshment

Refreshment係服務員擺一張枱仔係我地隔離,即場用雞尾酒造法加Earl grey tea同菠蘿汁,再加上椰子味道泡沫,味道清淡,飲完成嘴泡沫。

Dessert Du Chef

廚師精選甜品味道清新唔會膩,係檸檬雪芭配堅果碎,伴有鬆軟蛋糕粒同檸檬慕斯醬,加上花瓣裝飾,因為係慶祝生日,廚師仲幫忙用朱古力醬寫上祝福字句,再加支蠟燭。
Petit Four

Petit Four
Petit Four用個靚靚木箱上枱,每人有三樣野,分別係脆皮內軟法式瑪德蓮蛋糕仔,黑朱古力同內有脆餅既白色朱古力,黑朱古力好膩。另外兩款都幾好。
服務員仲幫手影張即影即有相放落張卡度留紀念,服務一流。

總括而言,餐廳環境不錯,雖然得十張枱左右,今日係平日夜晚就得兩枱客,所以好靜,可以靜靜食一餐飯。服務快捷貼心,兩個鐘食完成餐飯。食物質素算幾好,主菜尤其出色,唔少前菜例如個烤魚同龍蝦湯都唔錯,比上不足比下有餘,作為生日飯或者慶祝飯都幾好。仲要唔收切餅費。
2023-06-28
$1958 (Dinner)
麵包
Hokkaido Hanasaki Chawanmushi
2023-06-22 68 views
Anniversary要搵間高質的Fine Dining 餐廳同另一半慶祝,銅鑼灣的 Amis 就最好不過!餐廳裝潢好有格調,燈光昏暗,情調一流! 職員上每度菜都會詳細講解食材和食法,服務殷勤!💕「 Tasting Menu - JUNE 」 $1680/位 先上餐包,麵包好軟熟,配埋煙燻和焦糖牛油好好食,仲可以無限次Encore! ♡ AMUSE BOUCHE擺盤精美! 有魚子醬撻,吞拿魚他他撻,蜜瓜配火腿。蜜瓜好有驚喜,一放入口D汁就會爆晒出黎!♡ BEETROOT TARTARE | LIME SORBET 紅菜頭他他,配上青檸雪葩,好清新好健康! ♡ WILD SABA | DASHI JELLY 日本鯖魚配上高湯啫喱,肉質嫩滑。 ♡ HOKKAIDO HANASAKI | CHAWANMUSHI 北海道毛蟹蟹肉份量好多好鮮甜,雞蛋入口滑溜。 ♡ RED AMADAI | SHUNGIKU 立鱗燒甘鯛魚魚皮燒到超脆,好有驚喜! 配上紫菜高湯,好鮮味! ♡“REMY MARTIN” LOBSTER SOUP 龍蝦啖啖肉,龍蝦湯好濃郁,噴點干邑酒,味道層次好豐富! ♡ KAGOSH

♡ AMUSE BOUCHE

紅菜頭他他,配上青檸雪葩,好清新好健康!

♡ WILD SABA | DASHI JELLY

日本鯖魚配上高湯啫喱,肉質嫩滑。

北海道毛蟹蟹肉份量好多好鮮甜,雞蛋入口滑溜。

♡ RED AMADAI | SHUNGIKU

♡“REMY MARTIN” LOBSTER SOUP

龍蝦啖啖肉,龍蝦湯好濃郁,噴點干邑酒,味道層次好豐富!

♡ KAGOSHIMA WAGYU BEEF

鹿兒島A4和牛,肉質粉嫩,油脂滿滿,真係有入口即溶感覺!

♡ REFRESHMENT

食完主菜,來一杯mocktail 清清味蕾!

♡ DESSET DE CHEF / PETIT FOUR

甜品有蜂蜜味道的長崎蛋糕、柚子雪葩入口清新! 仲有橙酒味蛋糕和自家製朱古力,呢餐好滿意呀🤩
無論環境定服務都好出色當中菜式每款都有驚喜亦有好多嚟自北海道及外國嘅食材款款都盡顯奢華及心思🤞🏻職員每道菜都細心講解係非常適合慶祝嘅餐廳🥂𝟖 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄𝐒 $𝟏𝟔𝟖𝟎/𝐏𝐄𝐑 𝐇𝐄𝐀𝐃-𝐁𝐑𝐄𝐀𝐃-𝐑𝐀𝐒𝐏𝐁𝐄𝐑𝐑𝐘 𝐂𝐇𝐎𝐂𝐎𝐋𝐀𝐓𝐄 𝐒𝐎𝐔𝐑𝐃𝐎𝐔𝐆𝐇𝐅𝐑𝐄𝐍𝐂𝐇 𝐁𝐀𝐆𝐔𝐄𝐓𝐓𝐄兩款麵包都非常香脆,酸種麵包配香口嘅 Brown butter ,法包配Smoke herb butter,好正😆𝐀𝐌𝐔𝐒𝐄 𝐁𝐎𝐔𝐂𝐇𝐄餐前小食有三款,有意大利魚子醬配煙燻酸忌廉,撻皮薄而脆,內裏有好多矜貴嘅魚子醬。另一款日本呑拿魚他他配茗荷日本生薑,當中仲混有芝麻醬,吞拿魚鮮味十足,帶有芝麻香氣。最後一款北海道蜜瓜啫喱配24個月意大利巴馬火腿,呢款係分子料理。蛋黃外形其實係以北海道密瓜汁製作而成嘅啫喱,配有意大利巴馬火腿,中和鹹度。𝐇𝐎𝐊𝐊𝐀𝐈𝐃𝐎 𝐊𝐄𝐍𝐆𝐀𝐍𝐈 | 𝐂𝐇𝐀𝐖𝐀𝐍𝐌𝐔𝐒𝐇𝐈呢款以北海道毛蟹、三文魚籽、紫蘇花組成嘅茶碗蒸。面層鋪有好多鮮甜嘅毛蟹同三文魚籽,下層蒸蛋非常滑溜。𝐁𝐄𝐄𝐓𝐑𝐎𝐎𝐓 𝐓𝐀𝐑𝐓𝐀𝐑𝐄 | 𝐋𝐈𝐌𝐄 𝐒𝐎𝐑𝐁𝐄𝐓呢款他他好少見,他他部分以紅菜頭組成,紅菜頭切成粒
無論環境定服務都好出色

-𝐁𝐑𝐄𝐀𝐃-
𝐑𝐀𝐒𝐏𝐁𝐄𝐑𝐑𝐘 𝐂𝐇𝐎𝐂𝐎𝐋𝐀𝐓𝐄 𝐒𝐎𝐔𝐑𝐃𝐎𝐔𝐆𝐇
𝐅𝐑𝐄𝐍𝐂𝐇 𝐁𝐀𝐆𝐔𝐄𝐓𝐓𝐄

𝐀𝐌𝐔𝐒𝐄 𝐁𝐎𝐔𝐂𝐇𝐄

呢款他他好少見,他他部分以紅菜頭組成,紅菜頭切成粒狀,咬落爽口,當中更混合山葵衝擊一下味蕾。上層配有青檸雪芭,酸甜味道好清新。

𝐑𝐄𝐃 𝐀𝐌𝐀𝐃𝐀𝐈 | 𝐒𝐇𝐔𝐍𝐆𝐈𝐊𝐔
呢款立鱗燒甘鯛魚,魚鱗燒得非常香脆,配以皇帝菜,湯底係濃厚昆布,更能帶出魚嘅鮮味。

𝐖𝐈𝐋𝐃 𝐒𝐀𝐁𝐀 | 𝐃𝐀𝐒𝐇𝐈 𝐉𝐄𝐋𝐋𝐘
依加嘅日本鯖魚嘅當造季節,呢款用咗香醋醃制刺身,並以日本高湯做成啫喱放係刺身上面。

𝐑𝐄𝐌𝐘 𝐌𝐀𝐑𝐓𝐈𝐍 𝐋𝐎𝐁𝐒𝐓𝐄𝐑 𝐒𝐎𝐔𝐏
呢款龍蝦湯米泡飯好有心思!龍蝦肉彈牙爽口,令到成個湯都好鮮甜。用左北海道夢美人米,口感軟糯,煙韌彈牙,搭配濃郁龍蝦湯令口味更昇華。

-𝐌𝐀𝐈𝐍𝐒-
𝐊𝐀𝐆𝐎𝐒𝐇𝐈𝐌𝐀 𝐖𝐀𝐆𝐘𝐔 𝐁𝐄𝐄𝐅
呢款係鹿兒島A4和牛,用咗牛骨高湯慢火燉8小時,所以牛肉味非常濃郁,有入口融感覺。配以法式香醋香蕉,亦有紅酒汁。

𝐒𝐎𝐕𝐄𝐑𝐄𝐈𝐆𝐍 𝐋𝐀𝐌𝐁 𝐑𝐀𝐂𝐊
羊係嚟自澳洲農場,以迷迭香、大蒜、百里香、鹽和胡椒醃制,用真空低溫烤得嫩滑多汁,亦完全冇羶味。

𝐑𝐄𝐅𝐑𝐄𝐒𝐇𝐌𝐄𝐍𝐓
職員即場係檯前調製,以椰子水、菠蘿汁同薑汁調成,好香甜清新。

-𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓-
𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓 𝐃𝐔 𝐂𝐇𝐄𝐅
當中有兩款自製朱古力🍫同瑪德蓮蛋糕,外層香脆內層鬆軟綿密,真係款款都出色🤭大愛!

𝐏𝐄𝐓𝐈𝐓 𝐅𝐎𝐔𝐑
甜品拼盤有甜品有長崎蛋糕、蜜糖薄脆、焦糖爆谷、柚子雪糕,有鬆軟香脆口感,非常好食
2023-06-12
Dinner
同老公最近愛上Fine Dining😊,想食好食又高質令人難忘既Fine Dining,真心係不二之選💁🏻‍♀️$1680𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙/ 8 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚𝙨🎈餐前麵包有2款選擇,配以香口既brown butter 同smoke butter,我個人喜歡smoke butter,多一陣更香既煙薰味😍🎈𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚今日有魚子醬批,蜜瓜波波 & 吞拿魚他他我酷愛食魚子醬批,味道香濃!食完之後幸福到完全講唔到嘢😍而蜜瓜波波配士多啤梨果醬,24個月ham味道更係有新意🎈𝙒𝙞𝙡𝙙 𝙨𝙖𝙗𝙖 | 𝘿𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙅𝙚𝙡𝙡𝙮以青蘋果加紅菜頭配搭,用九層塔加青檸做成既雪芭,好開胃好fresh🎈𝙃𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙃𝙖𝙣𝙨𝙖𝙠𝙞 | 𝘾𝙝𝙖𝙬𝙖𝙣𝙢𝙪𝙨𝙝𝙞鯖魚嘅做法比較特別,令到做出嚟嘅口感比較爽滑同鮮甜,而茶碗蒸既下面係蒸蛋白 上面係花咲蟹同三文魚籽,滿口都係好清甜既蟹肉,勁好食🎈𝙍𝙚𝙙 𝘼𝙢𝙖𝙙𝙖𝙞 | 𝙎𝙝𝙪𝙣𝙜𝙞𝙠𝙪金鯛魚皮燒既方法處理過,皮好脆,而魚肉好滑,爽口,湯方面用昆布加紫菜煮成既,味道更日式選用美國龍蝦,而米則用免洗既夢美人米,令飯既香氣更提升,而且更有一碟焦香左既飯焦,令龍蝦湯

$1680𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙/ 8 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚𝙨
🎈餐前麵包

🎈𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚
今日有魚子醬批,蜜瓜波波 & 吞拿魚他他

🎈𝙒𝙞𝙡𝙙 𝙨𝙖𝙗𝙖 | 𝘿𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙅𝙚𝙡𝙡𝙮

🎈𝙍𝙚𝙙 𝘼𝙢𝙖𝙙𝙖𝙞 | 𝙎𝙝𝙪𝙣𝙜𝙞𝙠𝙪
選用美國龍蝦,而米則用免洗既夢美人米,令飯既香氣更提升,而且更有一碟焦香左既飯焦,令龍蝦湯有另一層感覺

🎈𝙆𝙖𝙜𝙤𝙨𝙝𝙞𝙢𝙖 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝘽𝙚𝙚𝙛 | 𝙎𝙤𝙫𝙚𝙧𝙚𝙞𝙜𝙣 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙍𝙖𝙘𝙠
主食方面選左A4 鹿兒島既和牛,配合先慢煮既方式煮法,加入紅酒煮成汁,
羊架方面則用日式食法,以澳洲羊架配合紫菜碎
食用,醬汁都有2款,可選用wasabi or 日式醬汁食用

🎈𝙍𝙚𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙢𝙚𝙣𝙩
現場刻有服務員係我哋面前調配,好特色,用Early grey 做成既Mocktail 可以有消滯既效果,上面加左椰子泡泡令味道更提升

🎈𝙋𝙚𝙩𝙞𝙩 𝙁𝙤𝙪𝙧
長崎蛋糕配以柚子雪糕,焦糖爆谷等做法,口感鬆軟香脆可口!

🎈𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝘿𝙪 𝘾𝙝𝙚𝙛
當中有2款自製既朱古力同瑪德蓮蛋糕,每一款都出色可口!

餐廳環境幽靜,可以比客人好舒服,咁傾吓計,而且好喺客人嘅角度,整體嚟講係超級舒適嘅體驗
同老公最近愛上Fine Dining😊,想食好食又高質令人難忘既Fine Dining,呢間真心係不二之選💁🏻‍♀️$1680𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙/ 8 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚𝙨🎈餐前麵包有2款選擇,配以香口既brown butter 同smoke butter,我個人喜歡smoke butter,多一陣更香既煙薰味😍🎈𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚今日有魚子醬批,蜜瓜波波 & 吞拿魚他他我酷愛食魚子醬批,味道香濃!食完之後幸福到完全講唔到嘢😍而蜜瓜波波配士多啤梨果醬,24個月ham味道更係有新意🎈𝙒𝙞𝙡𝙙 𝙨𝙖𝙗𝙖 | 𝘿𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙅𝙚𝙡𝙡𝙮以青蘋果加紅菜頭配搭,用九層塔加青檸做成既雪芭,好開胃好fresh🎈𝙃𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙃𝙖𝙣𝙨𝙖𝙠𝙞 | 𝘾𝙝𝙖𝙬𝙖𝙣𝙢𝙪𝙨𝙝𝙞鯖魚嘅做法比較特別,令到做出嚟嘅口感比較爽滑同鮮甜,而茶碗蒸既下面係蒸蛋白 上面係花咲蟹同三文魚籽,滿口都係好清甜既蟹肉,勁好食🎈𝙍𝙚𝙙 𝘼𝙢𝙖𝙙𝙖𝙞 | 𝙎𝙝𝙪𝙣𝙜𝙞𝙠𝙪金鯛魚皮燒既方法處理過,皮好脆,而魚肉好滑,爽口,湯方面用昆布加紫菜煮成既,味道更日式選用美國龍蝦,而米則用免洗既夢美人米,令飯既香氣更提升,而且更有一碟焦香左既飯焦,令龍

$1680𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙/ 8 𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚𝙨

羊架方面則用日式食法,以澳洲羊架配合紫菜碎
食用,醬汁都有2款,可選用wasabi or 日式醬汁食用

🎈𝙍𝙚𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙢𝙚𝙣𝙩

🎈𝙋𝙚𝙩𝙞𝙩 𝙁𝙤𝙪𝙧
長崎蛋糕配以柚子雪糕,焦糖爆谷等做法,口感鬆軟香脆可口!

🎈𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝘿𝙪 𝘾𝙝𝙚𝙛
當中有2款自製既朱古力同瑪德蓮蛋糕,每一款都出色可口!

2023-06-17
2023-06-11 62 views
同朋友品嘗高級料理🌹兩款牛油🤤一款係(黃色)百里香、露絲瑪利🤤一款係焦糖牛油🤤配法包,朱古力酸種麵包🌹三款餐前小食🤤意大利魚子醬配煙燻酸忌廉🤤分子料理蜜瓜波(入口即溶)配24個月巴馬火腿🤤日本呑拿魚他他(撻)配茗荷日本生薑呑拿魚肥美,連撻一齊食,很美味。🌹海膽杯🤤北海道嘅海膽、百合花霧絲、龍蝦清湯啫喱。將這美味的幾重奏一啖入口,食到海膽鮮甜,香滑霧絲,豐富左我嘅口感。🌹汁煮鮑魚、香煎帶子配鮑魚汁。🤤鮑魚入口時質感柔軟及有韌度。🤤帶子肉質柔軟鮮味。🌹碗內已放入日本舞菇、金目鯛魚刺身。🤤以日式昆布鰹魚湯淋上金目鯛魚刺身,魚肉入口更滑溜。🌹西班牙紅蝦意粉🤤意粉彈牙美味,紅蝦頭的蝦膏,鮮味十足,回味無窮。🌹鹿兒島A4和牛🤤一款係西冷、一款係慢煮和牛嘅面豬登,放上香煎乾洋蔥,配搭自製薯蓉,薯蓉口感濃厚。🤤柚子雪糕、雪糕底有花生碎、日本長崎蜂蜜蛋糕、焦糖脆脆,檸檬吉士奶油。🤤拿破崙味朱古力,咬開就見到有兩層,一層脆底加一層朱古力。🤤綠茶朱古力,咬開就見到綠茶軟心。
同朋友品嘗高級料理
🌹兩款牛油
🤤一款係(黃色)百里香、露絲瑪利
🤤一款係焦糖牛油
🤤配法包,朱古力酸種麵包

🌹三款餐前小食
🤤意大利魚子醬配煙燻酸忌廉
🤤分子料理蜜瓜波(入口即溶)配24個月巴馬火腿
🤤日本呑拿魚他他(撻)配茗荷日本生薑
呑拿魚肥美,連撻一齊食,很美味。

🌹海膽杯

🌹汁煮鮑魚、香煎帶子配鮑魚汁。
🤤鮑魚入口時質感柔軟及有韌度。
🤤帶子肉質柔軟鮮味。

🌹碗內已放入日本舞菇、金目鯛魚刺身
🤤以日式昆布鰹魚湯淋上金目鯛魚刺身,魚肉入口更滑溜。

🌹西班牙紅蝦意粉
🤤意粉彈牙美味,紅蝦頭的蝦膏,鮮味十足,回味無窮。
🌹鹿兒島A4和牛

🤤拿破崙味朱古力,咬開就見到有兩層,一層脆底加一層朱古力。
🤤綠茶朱古力,咬開就見到綠茶軟心。
2023-06-07 89 views
整體食物質素非凡,每道菜都好似藝術品咁,同埋服務係五星級!真係一個好正嘅 fine dining 體驗!Raspberry chocolate sourdough, 法式baguette配香口嘅 Brown butter 同 Smoke herb butter,好開胃!AMUSE BOUCHE螢光魷魚、Pani puri同印度Ricotta cheese同番茄醬,仲有日本里芋份子料理,好有心思!BOTAN EBI TATAKI | CAVIAR 配上魚子醬,加上日本大根、開心果碎同黑松露粉,味道好濃郁。WHITE ASPARAGUS | TRUFFLE 配上法國夏季松露同wasabi,味道好鮮甜!AWABI TAGLIOLINI 鮑魚意大利麵,湯直接掛係麵入面,超鮮甜鮮味!FRENCH MOREL羊肚菌、雞肉 mouse 同白胡蘿蔔泥,味道好香濃。"REMY MARTIN" LOBSTER SOUP龍蝦湯超足料!勁大件龍蝦肉!味道好濃郁,令人回味無窮!主菜KAGOSHIMA WAGYU BEEF牛頰肉、西冷,配上蘑菇puree, 香蕉shallot, Sesame Pepper同was

BOTAN EBI TATAKI | CAVIAR
配上魚子醬,加上日本大根、開心果碎同黑松露粉,味道好濃郁。

WHITE ASPARAGUS | TRUFFLE
配上法國夏季松露同wasabi,味道好鮮甜!

AWABI TAGLIOLINI
鮑魚意大利麵,湯直接掛係麵入面,超鮮甜鮮味!

FRENCH MOREL
羊肚菌、雞肉 mouse 同白胡蘿蔔泥,味道好香濃。

"REMY MARTIN" LOBSTER SOUP
龍蝦湯超足料!勁大件龍蝦肉!味道好濃郁,令人回味無窮!

主菜
KAGOSHIMA WAGYU BEEF
牛頰肉、西冷,配上蘑菇puree, 香蕉shallot, Sesame Pepper同wasabi,肉質嫩滑,好好食!

CARABINEROS RED PRAWN PASTA (+$350)
紅蝦意粉配上三文魚子、太陽乾番茄,味道好鮮甜

REFRESHMENT
用椰子水、菠蘿汁同薑汁特調的Cocktail, 好清新!

DESSERT DU CHEF
PETIT FOUR
甜品拼盤有長崎蜂蜜蛋糕、日式紅豆蕨餅、波子提子同柚子雪糕、焦糖爆谷,好豐富,每款都好好食!

最近生活十分忙碌,打算食一餐好嘅犒賞下自己,揀咗cwb其中一間日法fine dining 餐廳。餐廳提供tasting menu,分別有5 courses or 8 courses,因為同朋友一樣都係雀仔胃,所以揀咗5 courses,再另外wine pairing。食物quality十分高質,而且充滿驚喜,實在值得一試。反而令我印象深刻係sake pairing,相比朋友個white wine pairing,sake味更加出。