2018-11-18 110 views
是日晚餐同屋企人去試位於尖沙咀的樓上西餐廳🍴我叫左份烤燒8安士澳洲400日榖飼和牛牛腹膜柳🥩餐湯係南瓜🎃忌廉湯,佢超級creamy好綿滑,係一種好濃厚既感覺🤩👍🏻沙津有兩款可選,今次選左煙三文魚菠菜仔沙津伴檸檬水瓜豆油醋汁🥗三文魚卷成花型🌹菠菜仔同樣砌成花咁,個汁挺特別,有油都有醋,同平時食開既唔同但幾鐘意😄正式介紹和牛牛腹膜柳🥩佢外型並不是一塊牛扒咁,而係一碌碌肉🤣原來咁先係高質呀❣切落真係超軟熟😍程度好似食緊炆得好入味好林既牛腩咁,同埋個牛味好濃,食完好耐都仲有餘香留係口腔☺配埋日式芥末蜜糖醬,就增添左層次!配菜有燒翠玉瓜、茄子🍆同焗薯仔,好正😋餐飲可加$40有house wine🍷 同埋以優惠價換甜品添!😋

2018-11-18 89 views
自家製美黃金蟹餅$148對蟹情有有獨鐘!蟹餅超級大份~而且蟹肉十分足夠。趁熱食會比較脆口。美國頂級無骨牛小排$278份量都算大份。我哋本想要5成熟,但店員建議此款至少要7成。肉質有少少難切,但味道真心係超好👍🏻好juicy.蟹肉意麵伴松葉蟹膏忌廉汁$148大愛蟹嘅我哋再點蟹肉意麵🍝份量麵算多。忌廉汁比我想像嘅多。加上蟹棒感覺超級滿足。菠蘿青檸梳打$38梳打好足,味道正常。沒太大特別。餐廳🍴坐得幾舒服,加上仲有尿袋租借,非常貼心。其實今日好想試埋甜品🍮但太飽。下次一定會試!😛
自家製美黃金蟹餅

美國頂級無骨牛小排

蟹肉意麵伴松葉蟹膏忌廉汁

菠蘿青檸梳打

梳打好足,味道正常。沒太大特別。

位於尖沙咀捷利商業大廈嘅Amitie Kitchen,係一間樓上舖的西餐廳,環境和氣氛都不錯。牆上嘅黑板寫咗一啲連餐牌都冇嘅菜式,感覺比menu更吸引,決定嗌返碟黎試下,再加一個set dinner兩份share。餐包餐包會一次個上成盤,有三款麵包、牛油同埋果Jam。較深色的麥包較脆身,散發出淡淡的麥香。白身的是提子包,超級鬆軟可口!仲有兩條Breadsticks,香脆可口。估唔到餐包都咁高質。Set dinner的沙律擺盤很用心,整個畫面就像荷花池一樣。煙三文魚帶鹹香,配新鮮嘅菠菜葉都唔錯。Set dinner的南瓜忌廉湯南瓜打至極度細滑,味道又香又甜,而且極為濃郁,就好似飲緊南瓜蓉咁,正到爆!蟹肉意大利麵伴松葉蟹膏忌廉汁中間有濃郁鮮味嘅蟹膏,配鮮甜味美嘅松葉蟹肉同埋忌廉汁,真係好食到不得了!而最正嘅係,就算醬汁咁濃郁都好,食多幾啖都唔會覺得滯,仲要愈食愈想食,正!香意大利煙肉、大啡菇芝士牛肉漢堡配個包有輕輕烘過,仲要充滿牛油香。厚身的煙肉感覺像燒五花腩肉,很肥美的。大啡菇又香又juicy,其他蔬果都新鮮爽口。而主角漢堡肉調味適當,帶出了牛肉的香味,整體來說是上佳之作。心太軟熱辣辣的

Set dinner的沙律

Set dinner的南瓜忌廉湯

蟹肉意大利麵伴松葉蟹膏忌廉汁

香意大利煙肉、大啡菇芝士牛肉漢堡配

心太軟
熱辣辣的流心朱古力,味道極為濃郁,配冰涼可口甜美的雪糕,是經典的甜品組合!

2018-11-17 1944 views
餐廳係尖沙咀但我一直都唔知, 係朋友推介嘅樓上CAFÉ 咁。講真我開頭睇MENU 覺得呢間野應該係普普通通,點知食落又幾高質。 附送嘅餐包同餅乾BBQ 蜜糖醬燒美國豬仔骨配脆炸蕃薯薯條🌕又滑又嫩的豬肋骨,加上勁惹味的醬汁,真係食到10隻手指都啜曬!蕃薯薯條比較健康,有種獨特嘅甜味☺️ 烤燒大啡菇, 焗釀鮑魚,北海道帶子, 虎蝦意大利飯伴龍蝦汁 🌕成個擺盤好靚,意大利飯加左紅椒同龍蝦汁去燴,口感綿滑又帶D 紅椒嘅甜味,大啡菇焗完吸曬個飯嘅龍蝦汁,好濃好入味🤤 低溫慢煮法國雞胸日式年糕伴黑松露蕃茄🌕慢煮嘅雞胸係與別不同, 雞皮香脆, 肉質細嫩, 質感完全唔似食緊雞胸。蕃茄汁微微酸岩岩好可以中和年糕嘅厚重感, 年糕食落軟Q, 係我最愛嘅質感 熱水果茶🌕呢個本身果汁味好濃, 甜味比較重, 反而之後加番水去溝淡佢, 個茶味仲突出 伯爵茶奶凍 🌕上到黎成個presentation 已經好靚😍, 本身好怕佢會奶味蓋過茶味, 點知伯爵茶味勁濃, 而且質地好細滑, 食每一啖都有種好快樂嘅感覺, 下次黎一定會再叫。 當日去嘅時候係星期三都Full booking ga, 好彩有訂定位,睇黎都幾出名幾多人食喎

附送嘅餐包同餅乾

當日去嘅時候係星期三都Full booking ga, 好彩有訂定位,睇黎都幾出名幾多人食喎。
  • 伯爵茶奶凍
  • 芝士BBQ醬燒美國豬仔骨
2018-11-16 87 views
朋友介紹呢間餐廳係聽聞是前五星級酒店廚師👨🏻‍🍳主理!咁啱大家都附近工作,晚上又諗唔到食咩好😛於是就一試。自家製美黃金蟹餅 $148蟹餅炸得超鬆脆,蟹肉一絲一絲,而且份量超多!兩個人食都有啲覺得多咗😛美國頂級無骨牛小排 $278店員建議要7成熟以上,但其實我平時食開5成,所以今次試食7成。肉質好鮮嫩,但有某啲部分較韌。蟹肉意麵伴松葉蟹膏忌廉汁 $148忌廉汁份量好夠多,蟹肉份量一般。但整體唔錯,兩個人食剩少少,因為每樣份量都超級多!菠蘿青檸梳打 $38味道正常,沒有太大特別,梳打水很夠👍🏻🍽6/10🔎 Amitie Kitchen (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈8樓

自家製美黃金蟹餅 $148

美國頂級無骨牛小排 $278

蟹肉意麵伴松葉蟹膏忌廉汁 $148

菠蘿青檸梳打 $38
味道正常,沒有太大特別,梳打水很夠👍🏻

🍽6/10
🔎 Amitie Kitchen (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈8樓
2018-11-14 99 views
小編今日同左老公去咗一間尖沙咀意大利餐廳,預祝一下結婚周年紀念。小店位於尖沙咀亞士厘道,地點非常方便。小店嘅裝修並不華麗,看似一啲樓上Cafe,不過整體都係乾淨簡潔嘅。小編老公分別叫咗一個忌廉明太子帶子意粉、加拿大豬肉眼扒同白酒忌廉煮靑口蒜蓉包。加入咗明太子嘅忌廉汁口感有啲特別,食落去明太子味唔會好重,不過個意粉食落去就多咗啲唔同嘅口感。帶子都幾多粒,但係就熟咗少少。加拿大豬扒相信係經過慢煮處理,個面煎得真係好靚,切出嚟入面有少少粉紅色,口感鬆軟而且留有肉汁,性價比非常高。至於嗰個白酒忌廉煮青口,青口新鮮而且份量都唔算少,不過如果煮嘅時候落多少少酒,就應該更好味。

小店位於尖沙咀亞士厘道,地點非常方便。

忌廉南瓜湯
加拿大肉眼豬扒
忌廉白酒青口蒜蓉包
  • 法國藍青口伴香草白酒忌廉汁配蒜蓉多士
2018-11-11 164 views
生日飯,想鋸扒,上網睇到介紹呢間牛扒唔錯,就黎試試。點左個2人餐,有餐包同餐湯,個湯有d似豆湯,麵包有3款,微暖,都好味。前菜點左一個配魚沙律,一個凱撒沙律。塊魚熱熱地,配沙律菜,好味。凱撒沙律就普普通通,無特別。主菜點左 羊T骨同西冷扒。 羊T骨入口鬆化,唔錯。西冷扒,近邊部分稍硬,中間部分就鬆軟很多,配菜既沙律酸酸地,我仲意食。個餐包2杯飲品。整體黎講,算不過不失,試一次都可以既。
生日飯,想鋸扒,上網睇到介紹呢間牛扒唔錯,就黎試試。
個餐包2杯飲品。
整體黎講,算不過不失,試一次都可以既。
餐湯
前菜沙律
西冷扒
羊T骨
2018-11-01
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-11-11 95 views
今晚同朋友來尖沙咀食晚餐,就揀咗呢間樓上的西餐店,位置方便易搵,裝修簡約有特式。我地揀咗幾款餐廳上的推介菜式,價錢相宜,菜式豐富特別。芝焗松葉蟹膏大啡菇, $68, 大啡菇大隻厚身,芝士加松葉蟹肉的配合味道好夾,香味濃郁,口感嫩滑。芝士覓菜雲吞伴香草忌廉汁,$78, 賣相精緻,呈奶白綠色,忌廉汁濃稠,香草味清新,雲吞入口滑溜。美國頂級無⻣牛小排, 五成熟,$278, 切開薄片旳牛肉顏色呈淺粉紅色,新鮮嫩滑,牛肉味濃郁,肉質有嚼勁。

我地揀咗幾款餐廳上的推介菜式,價錢相宜,菜式豐富特別。

又黎到隱藏好多美食既亞士厘道搵食😋今次係位於 捷利商業大廈 既一間樓上西餐廳🍽 係氣氛幾舒服同熱鬧既一間..湖水藍色既仿木牆壁.. 加上開放式水吧仲有位於入口隔離既蛋糕櫃🍰🍰如果係一大班朋友黎既話仲可以包房添!! 但今晚見兩間房都full晒~~星期六都一樣有set dinner 仲有2人餐不過我地覺得散叫食物岩食d,,, 所以決定散叫呢~~除左餐牌上既食物外.. 牆身上既黑板都有唔少其他選擇呢今晚我地叫既三個菜式全部都係黑板上既款式!!每枱都會奉送既餐包🍞🍞竟然有成三款🥖🥐仲要有正正既牛角包呀大佬😍包包食入口係暖粒粒既~ 如果可以再熱d會更加好味!!先黎既係:: 松葉蟹羔配法式多士$88🦀蟹羔份量一D唔吝嗇!! 絕對夠塗有突! 多士就有6小塊...真心鐘意呢一款! 蟹羔夠鮮同夠清新💚好開胃 (本來糾結左好耐叫鵝肝多士定係呢一個好 ... 食完覺得無揀錯, 而且呢款特別d唔係度度都有)仲有沙律係配醋,, 所以更加開胃xdd蟹羔味道鮮得黎好似加入左少少蝦醬咁,, 所以係勁好味😍等左大約15分鐘既🥩美國牛腹膜柳$178 (五成熟)估唔到肉質好軟腍!! 而且完全無筋~ 啖啖肉 加上勁重牛味..
又黎到隱藏好多美食既亞士厘道搵食😋
湖水藍色既仿木牆壁.. 加上開放式水吧
仲有位於入口隔離既蛋糕櫃🍰🍰
星期六都一樣有set dinner 仲有2人餐
不過我地覺得散叫食物岩食d,,, 所以決定散叫呢~~
除左餐牌上既食物外.. 牆身上既黑板都有唔少其他選擇呢
今晚我地叫既三個菜式全部都係黑板上既款式!!
每枱都會奉送既餐包🍞🍞竟然有成三款🥖🥐
仲要有正正既牛角包呀大佬😍
包包食入口係暖粒粒既~ 如果可以再熱d會更加好味!!
先黎既係:: 松葉蟹羔配法式多士$88🦀
松葉蟹羔配法式多士
仲有沙律係配醋,, 所以更加開胃xdd
蟹羔味道鮮得黎好似加入左少少蝦醬咁,, 所以係勁好味😍
美國牛腹膜柳 (五成熟)
等左大約15分鐘既🥩美國牛腹膜柳$178 (五成熟)
估唔到肉質好軟腍!! 而且完全無筋~ 啖啖肉 加上勁重牛味... 係我杯茶🤤
可惜既係肉既邊位有少少鞋身,, 如果一整份都再juicy d會再好味d!!
但整體黎講已經好好味😋
而拌碟既焗薯同蕃茄蔬果粒就不過不失啦~
脆炸軟殼蟹、牛油果漢堡拼炸蕃薯條$158
一定要講先!! 蕃薯條勁吸引🍠要讚佢炸得完全唔會乾.. 好難得!! 好好味!!
而個burger醬汁略嫌多左d.. 有少少蓋過左軟殼蟹既味
軟殼蟹有點過油但係幾重海水味~~💧
而牛油果🥑覺得可以再熟D,,, 而家未夠淋
個burger整體一般般... 會比較推介個蕃薯條😆🍠🍠
原來唔經唔覺都食左好多澱粉質落肚... 所以最後連野飲都無叫到😂都已經好飽!
除左個burger之外, 另外兩款食物都真心幾有驚喜! 難怪呢度唔算就腳都full : )
鐘意食西餐既朋友值得到訪呀🍽
2018-11-03
$233 (Dinner)
美國牛腹膜柳 (五成熟)
上次黎亞士厘道食野發現呢度有好多餐廳,所以呢晚都揀左一間位於呢條街嘅樓上餐廳 - Amitie Kitchen。好正!!呢晚係萬聖節,一上到去已經見到餐廳門口有萬聖節裝飾,入到去就見到每張枱上面仲有halloween theme嘅餐紙,而且店員都有化萬聖節妝,超有氣氛!🎃有唔同套餐揀,而且個餐入面有好多嘢,價錢相當公道~ 我地一人嗌左一個set dinner~跟餐包、餅乾嗌完之後就上咗啲包同餅乾喇~每個都好好味!除咗附上牛油之外,仲比咗士多啤梨果醬~意大利巴馬火腿凱撒沙律Caesar Salad with Parma Ham跟餐沙律~好味!香煎紅鯛魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁Pan-Seared Red Snapper with Garden Green, Honey Lime Vinaigrette另一個沙律係田園沙律配酸酸地嘅油醋汁~酸酸地好開胃!廚師是日餐湯Chef's Daily Soup是日餐湯係薯仔甘筍忌廉湯,好好味!薯仔打到變成蓉,令到個湯好creamy烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁($228)Grilled Portabello Mushroom, St
Caesar Salad with Parma Ham
跟餐沙律~
好味!
香煎紅鯛魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁
另一個沙律係田園沙律配酸酸地嘅油醋汁~
酸酸地好開胃!
廚師是日餐湯
廚師是日餐湯
Chef's Daily Soup
是日餐湯係薯仔甘筍忌廉湯,好好味!
薯仔打到變成蓉,令到個湯好creamy

烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
Grilled Portabello Mushroom, Stuffed with Hokkaido Scallop & Prawns Risotto, Lobster Sauce
因為萬聖節嘅關係,左下角用抹茶粉整咗個南瓜樣🎃
擺碟好靚,冇諗過會係喺舊大啡菇上面放啲意大利飯同其他餸!
意大利飯用咗龍蝦汁煮,而且上面有好多芝士,好濃味,超正!
大啡菇好香,配埋啲飯一齊食好好味

西班牙黑毛豬扁意大利麵、黑松露汁
西班牙黑毛豬扁意大利麵、黑松露汁($288)
Linguine with Spanish Iberico Pork Pluma, Black Truffle Sauce
嗌完呢個之後,店員竟然問我哋要幾成熟😮
原來呢隻黑毛豬係主要食糧係素食,冇其他雜糧,所以唔洗全熟都ok!
佢就推薦我哋食五成熟,咁就試下佢啦~
西班牙黑毛豬
食落口感有啲似牛扒,但係係豬味~
比起平時食嘅豬較韌,擺入個口度之後要咬多幾下先得~
第一次食有啲新鮮感

扁意粉配上黑松露汁好香,而且份量都好大~
English Breakfast Tea
我哋兩個都叫咗茶~
呢度嘅茶係用英國Twinings嘅茶包整,有質素保證

總括嚟講喺度食晚飯嘅experience好好,由見到啲halloween裝飾開始對佢嘅印象已經好好!
餐廳氣氛好好,暗暗嘅燈光同靜靜地嘅環境,同咩人嚟都適合!
個餐好豐富,而且價錢都合理~店員都好好服務!
大家都不妨嚟試下呀
烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
English Breakfast Tea
今日朋友帶左我黎呢到食野 我地都幾肚餓下 都叫左幾多野食😂首先比左餐包 有成三款咁多👍🏻👍🏻 而且每款都溫溫地 查果醬或者牛油都好好味香煎西班牙墨魚仔沙律伴辣肉腸辣肉腸唔錯 呢款沙律偏甜酸 好開胃日式磯煮鮑魚伴芥末沙律醬鮑魚煮得好淋 而且好入味❤️❤️❤️ 食完好想再食西班牙黑毛豬扒 7成熟好嫩又juicy❤️ 而且完全唔難切👍🏻烤燒大啡菇配黑醋汁呢個真係好正 唔會燒到乾曬 入面仲係好juicy熱情果梳打 真係有熱情果係入面 唔係化學野👍🏻👍🏻
今日朋友帶左我黎呢到食野 我地都幾肚餓下 都叫左幾多野食😂

熱情果梳打 真係有熱情果係入面 唔係化學野👍🏻👍🏻

• 餐包
  • 日式磯煮鮑魚伴芥末沙律醬
2018-11-02 118 views
話說放工同朋友去了這家樓上西餐廳餐廳環境都算幾寬敞,食物種類都唔少有選擇困難症嘅我地揀左精選二人套餐(套餐包括: 前菜,湯,意大利飯/意大利麵,主菜,甜品,飲品)。。。。。。。。。。。。。。。。餐前麵包有三款咁多,幾鬆軟仲暖暖地添,黑色個款長條餅乾都幾鬆脆😊。。。。。。。。。。。。。。。。前菜揀左日式磯煮鮑魚沙律,估唔到有兩件咁多,鮑魚都幾入味同埋一啲都唔韌😊。。。。。。。。。。。。。。。。牛肝菌意大利餛飩伴白酒忌廉汁,餛飩皮帶點煙韌,不太厚,牛肝菌幾香,但就偏咸左少少,白酒忌廉汁唔太咸,幾香幾creamy😊。。。。。。。。。。。。。。。。烤燒8安士美國牛腹膜柳,叫左5成熟,烤得剛剛好,裡面仲好紅潤,肉質好軟熟,牛味都算幾香濃,無筋亦都唔肥膩,旁邊嘅焗薯也很不錯👍🏻。。。。。。。。。。。。。。。。甜品有香蕉朱古力班㦸
話說放工同朋友去了這家樓上西餐廳
餐廳環境都算幾寬敞,食物種類都唔少
有選擇困難症嘅我地揀左精選二人套餐
甜品有香蕉朱古力班㦸
2018-10-31 140 views
今日係男朋友既生日。身為一個稱職女友,我當然要揀一個有feel而又好食既西餐廳,同男朋友仔慶祝下啦!經朋友推介下,我地黎左Amitie Kitchen食西餐。我同男朋友分別點左一個dinner set,有湯、沙律、面包、主食,價錢大概$400左右(計埋加一)。如果有埋個甜品就好喇!食物方面,呢度既西餐絕對係冇得輸!真係超高質,暫時係我食過既好食、CP值最高既一間!沙律既用料同醬汁都好獨特,食得出廚師既心機之作!湯係一個菌湯黎,入口較「傑」身,非常足料!而個主食,我就點左7時熟既黑毛豬炒意粉,食落個口感好似牛肉!絕對驚喜及推介!
經朋友推介下,我地黎左Amitie Kitchen食西餐。

沙律既用料同醬汁都好獨特,食得出廚師既心機之作!
湯係一個菌湯黎,入口較「傑」身,非常足料!
Amitie Kitchen 係一間令我好驚喜和欣賞的餐廳餐廳老闆係五星級酒店做過,實力果然係名不虛傳,而且價格也相當平民化。能用叉燒的價錢,食出5星級質素,我真心推介比大家以下有幾個細節位要同大家分享,大家就會覺得冇介紹錯。首先,Amitie 的名字是法文,不是英文,意思是友誼/ The best wish,可見東主希望以食會友,讓客人食得開心是東主的best wish。餐廳位置在尖沙咀,但礙於係樓上鋪,所以唔容易搵。女朋友知道我生日,特意帶我來食飯,我地叫左兩個set dinner,非常出色。一入座,睇到侍應有受過訓練,佢地會睇住張檯,逐碟食物送上,唔似其他餐廳一炮過送上,食完趕你走咁,依到令我感受到尊重。見到侍應由淡味的菜式開始送上,直至濃味,就知道依個係西餐廳禮儀和大廚的心意。食物方面,叫左2款沙律好好食,女友食黑毛豬黑松露香蒜意粉,大廚能夠將豬肉煮到好似牛肉咁滑同多汁,意粉又唔有好大陣石油氣味,非常好食。我就叫左份芝士虎蝦香菇燴飯,虎蝦雖然細隻D,但食得出係新鮮蝦,燴飯釀係大啡菇上面,碟既裝飾都好靚。另外補返餐湯都好好飲飲品方面,女友叫左杯紅豆忌廉抹茶,我則叫左杯白桃餐酒,味
能用叉燒的價錢,食出5星級質素,我真心推介比大家
以下有幾個細節位要同大家分享,大家就會覺得冇介紹錯。

餐廳位置在尖沙咀,但礙於係樓上鋪,所以唔容易搵。

飲品方面,女友叫左杯紅豆忌廉抹茶,我則叫左杯白桃餐酒,味道唔錯。

食食下途中見到大廚出黎同朋友打招呼,幾型仔,我想同佢拜師學藝,如果老闆見到依篇食評,請你搵我呀,我想學煮好西餐呀!

我叫佢午市價錢都非常抵,around 50左右,lunch 過黎試下都好

我已經打算下次約老師食飯,再返黎依間餐廳。
2018-10-20
2018-10-31 100 views
上樓的西餐廳都有用心的裝潢和佈置,就到萬聖節,所以餐廳已有濃濃的氣氛。除餐牌外,都有不少廚師是日推介。餐包已有高水準的味道,不單是熱烘烘的,有脆的,有鬆軟的,更有一款令人就意想不到的餅,超脆,少少鹹和辣,好特別!蟹肉牛油果伴蕃茄油醋汁沙律蟹肉多,真材實料,油醋汁的調味剛好。蟹肉控當然要再來一碟蟹肉意大利粉伴松葉蟹膏忌廉汁,啖啖蟹肉,少少蟹膏,不太鹹,食唔停口。原隻蒲燒魷魚釀鰻魚汁意大利飯燒魷魚味道唔錯,魷魚鬚都好入味,意大利都有少少鰻魚汁味,飯的軟硬度適中,明顯係大廚級水準,又有大量伴沙律,唔覺漏。法式橙酒汁煮班戟真係好味到唔夠喉,橙酒汁好香好好味,D汁索哂入班戟中,再夾埋個雪糕,一口食到3層味道,真係prefect match!!

除餐牌外,都有不少廚師是日推介。

蟹肉牛油果伴蕃茄油醋汁沙律
蟹肉多,真材實料,油醋汁的調味剛好。
蟹肉意大利粉伴松葉蟹膏忌廉汁

原隻蒲燒魷魚釀鰻魚汁意大利飯
法式橙酒煮班戟

2018-10-29
$230 (Dinner)
蟹肉意大利粉伴松葉蟹膏忌廉汁
法式橙酒煮班戟