2K
2024-03-19 1417 views
【 🇮🇳𝑨𝒏𝒋𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓 𝑪𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊𝒏𝒂𝒅 𝑰𝒏𝒅𝒊𝒂𝒏 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 】⋄⋄𝗔𝗻𝗷𝗮𝗽𝗽𝗮𝗿 𝗖𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶𝗻𝗮𝗱 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁於1964年在欽奈成立餐廳。迄今為止在全球擁有 77 家分店,讓您的味蕾沈沉浸在獨特的印度口味中👅⋄⋄====—====—====—====—✦ Mutton ✦🐑Mutton Sukka Varuval($140)Mutton Stir Fried with Peppercorns & Spices羊肉炒胡椒和香料香氣四溢的胡椒和香料炒制而成,羊肉鮮嫩多汁,香料的味道與胡椒的辛辣相互融合,獨特的風味😍⋄✦ Appetizers ✦🐥Chicken Lolly Pop($80)Crisp Chicken Drummets with Red Chili Masala雞肉棒棒糖酥脆的雞肉小腿,配以紅辣椒馬薩拉調味😋外酥內嫩,香辣的馬薩拉調味使其更加美味👍🏻 ⋄✦ Tandoori Starters ✦🐟Tandoori Pomfret ($138)唐杜里魚唐杜里烤法烹製的鯧魚菜品,以特殊香料和烤製方式,魚肉鮮嫩多汁,外層烤至金黃酥

====—====—====—====—
✦ Mutton ✦
🐑Mutton Sukka Varuval($140)

✦ Appetizers ✦
🐥Chicken Lolly Pop($80)
雞肉棒棒糖

✦ Tandoori Starters ✦
🐟Tandoori Pomfret ($138)

唐杜里魚
唐杜里烤法烹製的鯧魚菜品,以特殊香料和烤製方式,魚肉鮮嫩多汁,外層烤至金黃酥脆,獨特的口感和香氣😙

✦ FROM POULTRY ✦
🐤Butter Chicken Masala 黃油雞咖哩
($120)
Boneless chicken in a buttery sauce with tomatoes, cream and enugreek leaves
番茄,奶油和葫蘆巴葉黃油醬中的去骨雞
以去骨雞肉烹製的菜品,配以番茄、奶油和葫蘆巴葉黃油醬😗這道菜色澤鮮豔,奶油醬的濃郁和番茄的酸甜交融在一起,為雞肉帶來豐富的口味😝

✦ BIRYANI ✦
🎋Chicken Bamboo Biryani ($120)

以竹筒烹製的雞肉比爾亞尼飯🍚色香味美,米飯與雞肉和香料有著濃郁的香氣和口感😝

✦ DOSA ✦
Butter DOSA($80)
🫓牛油薄餅

薄餅鬆軟可口,牛油的香氣非常香口,配上3款醬汁,是印度特色美食😜

✦ Tandoor Breads ✦
Garlic Naan($40)
🧄印尼大蒜烤餅

外酥內軟,帶有濃郁的大蒜香氣,是印度餐廳不可錯過的經典菜品👅

✦ Cold Beverages ✦
Mango Lassi($40)
🥭芒果印度奶昔

芒果和印度奶昔混合而成,口感濃郁,芒果的甜美與奶昔的滑順相得益彰,消暑解渴一流👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:Anjappar Chettinad Indian Restaurant’
📍地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
2024-03-15
$200 (Dinner)
2024-03-14 946 views
係潮濕嘅天氣下特別想食啲重口味菜式,刺激一下納悶嘅胃口👅去尖沙咀呢個印度餐廳集中地就啱晒😆今次嚟到寶勒巷呢間Anjappar Chettinad Indian Restaurant,佔地頗大,座位闊落。餐牌有好多選擇,唔同特色嘅咖喱、燒烤、小食等都可以食到,但整體口味上唔會太重香料味,比較容易令大眾食客接受👍🏻🥞Butter Dosa 牛油薄煎餅餐廳招牌要數巨型煎餅,長過手臂,好震撼🤣🤣煎餅頗香口,雖然後段會慢慢腍咗,但慢慢搣慢慢食都幾得意。附送四款唔同風味醬汁,紅色綠色帶微微辣味好開胃😙😙🍗Chicken Lolly Pop Saucy 醬汁雞棒棒糖炸雞鎚亦係呢度必點之一。用竹筒盛載夠特別。望落好似炸得好乾身,但食落有驚喜,肉質非常嫩滑,一啲都唔乾。醬汁帶甜、酸、辣味道好惹味,包覆雞肉令口感更加滑😋😋🐑Mutton Masala 五香羊肉呢款比較辣🥵係越食越刺激個種。羊肉炆得幾腍。🍛Butter Chicken Masala 黃油雞咖喱經典款式,味道較溫和唔辣,醬汁好濃稠,配烤餅食啱晒,雞肉好滑👍🏻👍🏻🟢Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊呢款同樣係雞,用鐵板呈上🔥初初

🥞Butter Dosa 牛油薄煎餅

🐑Mutton Masala 五香羊肉
呢款比較辣🥵係越食越刺激個種。羊肉炆得幾腍。

🍛Butter Chicken Masala 黃油雞咖喱

🟢Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊
呢款同樣係雞,用鐵板呈上🔥初初見到賣相以為係鐵板雜菜🤣🤣綠色嘅雞肉食到好突出嘅香草同少少芫茜味,唔算係大眾口味,雞肉亦稍為乾。

🧅Onion Kulcha 洋蔥烤餅
烤餅有好多口味,洋蔥呢款都係第一次食,中間釀入唔少洋蔥粒,有牛油香亦有洋蔥嘅甜味,鬆軟嘅口感幾好食😛😛

人均消費:$340
推介指數(10分為滿分):8分
2024-03-13
$340 (Dinner)
2024-03-12 55 views
10/12/2023📍Anjappar Chettinad Indian Restaurant見到唔少東南亞人都會食呢間印度餐廳就feel到啲野食應該真係好地道餐廳有好多位 應該隨時walk-in 都冇問題餐枱座位都闊落 燈光明亮值得一提嘅係枱上面會放左一枝bonaqua 開左就要收15蚊架啦 但唔開會唔會收錢呢我哋就唔知啦1. Bamboo biriyani with chicken ($120)呢個炒飯會現場係個竹筒到倒黎俾你不過一倒完就收走咗 相都影唔到所以我地懷疑個竹筒其實已經身經百戰炒飯又多油又濕同中式嘅炒飯唔同第一次食印度米 係比較長身 但口感同一般米冇咩分別平時唔食得辣嘅🙆‍♀️表示真係好辣 辣到咩味都食唔到唔食得辣嘅朋友就要小心啲雞肉有三四舊 好大舊又乾又鞋 唔好食唔知點解仲有隻全熟嘅烚蛋 炒飯有大量洋蔥同腰果 口感豐富附上兩個醬汁 一個係更辣嘅辣汁 冇咩事唔好掂另一個係酸忌廉 唔想咁辣嘅撈少少呢個醬就會好啲 🌟:2/52. Butter chicken masala ($120)本身以為有butter無咁辣又係好辣好濃味 食落同個炒飯差唔多味一個字:辣🥵有好多件細細舊嘅
10/12/2023

一個字:辣🥵
有好多件細細舊嘅雞肉
比炒飯嘅雞肉好食
🌟:2.5/5

3. Cheese naan ($40)
Naan 係我地食印度菜嘅主要目的
果然無令我地失望
分量好多 有6件
芝士味好香 唔會好油
🙆‍♀️覺得唔點咖喱好食啲 唔會蓋住芝士味
但🙆‍♂️就鍾意點咖喱多啲
🌟:4/5

4. Mango lassi ($40)
見到圍圍枱都會嗌嘅
好重yogurt味 好甜
不過suppose都係咁甜嘅
口感濃厚 增肥一流
🌟:3/5

我哋兩個人食dinner ~$370 (連加一)
🌟:3/5
2023-12-10
$180 (Dinner)
2024-03-08 63 views
Namaste 🙏 實在太耐無食印度嘢喇 今晚就約表姐去chill吓做晒research知呢間半百年歷史嘅餐廳最出名係超長dosa而且價錢亦都比較相宜入到餐廳真係成陣印度味 不停播住印度音樂 decor又夠晒特色 🔹️Chicken Lollipop炸雞棒 好脆 皮好薄同韓國炸雞比嘅話 偏乾🔹️Fish Tikka鐵板魚 上到枱仲係咋咋聲啲洋蔥喺鐵板度煎到好香魚有4大件 橙紅色 惹味🔹️Butter Dosa真係超!大!條! 成張枱咁打卡之選 但前題係要食得晒先好嗌有配四款醬汁 有辣有唔辣 😆🔹️Chicken Biryani 雞肉炒印度飯同香港地道炒飯唔同 佢係偏濕少少但好入味🔹️Butter Chicken Masala呢個唔辣嘅 雞肉幾滑 用黎搭naan食一絕 個汁幾creamy又可以嗦晒啲汁🤤🔹️Kadai Vegetable 辣辣哋嘅雜菜 用嚟撈埋Biryani食👍🔹️Garlic Naan超重蒜蓉味 大大塊係平時出面食到嘅double size🔹️Mango LassiAll time favourite 用咗印度芒果點解我強調係印度芒果呢因為同我哋平時街市買到嘅芒果係唔同味㗎lassi最
Namaste 🙏

點解我強調係印度芒果呢
因為同我哋平時街市買到嘅芒果係唔同味㗎
lassi最怕沖得稀 水汪汪
呢杯又黃又杰呀 正🤤
#pb食在尖沙咀 #pb印度菜系列尖沙咀歷史悠久印度菜🇮🇳好少介紹印度菜🤪 今次呢間位於尖沙咀K11附近嘅印度菜係印度擁有超過52年歷史 分店佈滿17個國家 絕對唔可以睇少佢😍 店內環境幾大 裝修充滿印度風格 又播住印度音樂 侍應、廚師都係印度人 好傳統👍🏻 星期五晚去滿哂座 香港人、印度人都會黎食🥰.食物選擇幾多 主食有印度傳統嘅Masala、印度咖喱、串燒、炒飯等😋 咖喱仲有素食咖喱😍 價錢$100-$150不等👍🏻 另外當然唔少得印度薄餅、麵包啦 佢有10幾款選擇🥰🔹Crab Soup🍲香料味、胡椒味好重 飲完有少少喉嚨痛🥲 蟹味反而飲唔到🙈🔹Chicken Lolly Pop🐣有6大舊炸雞棒😋 佢個炸皮好薄 有少少似韓式炸雞 仲配埋個微辣嘅醬汁👍🏻 不過略嫌佢炸得乾身左少少🤪🔹Chicken Tikka🐣蔬菜份量好多🤪 烤雞有4舊 味道有少少辣 但係幾香👍🏻🔹Butter Dosa🥖推介❤️ 店內嘅signature dish😍 超級大卷 應該可以3-4人share食🤪 口感好薄身 食落幾脆 男朋友忍唔住不斷食😋 佢仲配埋4種醬料 又辣又鹹又酸🥰🔹Garlic Nann🍞推介❤️
#pb食在尖沙咀 #pb印度菜系列
尖沙咀歷史悠久印度菜🇮🇳
好少介紹印度菜🤪 今次呢間位於尖沙咀K11附近嘅印度菜係印度擁有超過52年歷史 分店佈滿17個國家 絕對唔可以睇少佢😍 店內環境幾大 裝修充滿印度風格 又播住印度音樂 侍應廚師都係印度人 好傳統👍🏻 星期五晚去滿哂座 香港人、印度人都會黎食🥰

🔹Crab Soup🍲
香料味、胡椒味好重 飲完有少少喉嚨痛🥲 蟹味反而飲唔到🙈
🔹Chicken Lolly Pop🐣

🔹Chicken Tikka🐣
蔬菜份量好多🤪 烤雞有4舊 味道有少少辣 但係幾香👍🏻

🔹Butter Dosa🥖

🔹Garlic Nann🍞
推介❤️ 好好食嘅蒜蓉包😋 落左大量蒜蓉 味道好香😍 不過佢好油🥲

🔹Butter Chicken Masala🐣
蕃茄味幾重 配薄餅 / 麵包食一流👍🏻 雞肉肉質好嫩滑😋
🔹Palak Paneer🥬
係cottage cheese + 波菜🤪 雖然佢嘅賣相唔太吸引 不過食落幾好食👍🏻 波菜大部分打成蓉 但仲有少少冇打 所以口感都幾豐富😋 加左cottage cheese 有微微奶香 口感好creamy 而且營養價值好高😍

🔹Mango Lassi🥭
好大杯👍🏻 奶味都幾重 芒果味幾清甜 但又唔會死甜😋
整體✨ 好少食傳統嘅印度料理🤪 呢間印度菜位於尖沙咀K11附近 位置幾方便👍🏻 星期五晚去到滿座 比我想像中多人食😍 食物整體唔錯 唔會過辣 香料味偏重 份量幾多😋 想試下傳統印度菜都不失為一個好選擇🥰

Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀) · 🤝🏻🤪
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
Type of Meal
Dinner
2024-02-28 37 views
Chicken Lollipop 雞肉炸好脆,入面肉嫩而充滿肉汁!味道惹味可口~重口味人士一定鍾意!Butter Chicken Malasa咖喱味好出,奶油味濃郁味道比較溫和,質地creamy 雞肉已去骨,質地好嫩👍🏻Garlic Naan出色‼️好鬆軟,煙靭彈牙~蒜蓉味好香,點咖喱絕配👍🏻一定要趁熱食,凍咗就會有少少硬Butter Dosa呢度嘅名物!巨型牛油薄脆~口感好脆好香口,帶點咸味搭配四款醬汁幾好味👍🏻Mango Lassi必飲‼️甜甜酸酸好開胃Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
Chicken Lollipop

Butter Chicken Malasa
咖喱味好出,奶油味濃郁味道比較溫和,質地creamy
雞肉已去骨,質地好嫩👍🏻

Garlic Naan

Butter Dosa
呢度嘅名物!巨型牛油薄脆~口感好脆好香口,帶點咸味
搭配四款醬汁幾好味👍🏻

Mango Lassi
必飲‼️甜甜酸酸好開胃

尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
2024-02-27 55 views
位於尖沙咀萬事昌廣場< 𝐀𝐧𝐣𝐚𝐩𝐩𝐚𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢𝐧𝐚𝐝 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間正宗印度餐廳, 由印藉人士主理, 而食物及香料醬料的選擇, 其多不勝數, 環境亦乾淨企理。ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴀᴋᴏᴅᴀ $⁷⁰洋蔥圈為貝桑油條, 配洋蔥口味和新鮮香草, 質感香脆。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴋᴇʙᴀʙ $¹⁴⁰雞肉大蒜烤肉串, 以鐵板盛裝, 是蒜泥醃製雞塊, 非常惹味。ANJAPPAR VEG MEAL $99蔬菜拼盤, 素食者之選, 以小鐵兜放有多款蔬菜, 再配搭米飯及烤餅。ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ'65 ʙɪʀʏᴀɴɪ $¹²⁰雞肉65炒飯, 是印度香米配香料煮熟並搭配雞肉65片, 頗好吃呢。ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹²⁰黃油雞咖哩很足料, 是番茄、奶油及葫蘆巴菜黃油醬混合而成, 亦加入去骨雞肉, 味道甜甜辣辣, 配搭烤餅或白飯簡直一流。ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ɴᴀᴀɴ $⁴⁰起司烤餅一碟四件, 質感鬆軟帶有煙韌, 內層夾有濃濃芝士。ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ $³⁵芒果印度奶昔, 解辣一流。ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ $³⁵馬薩奶茶, 帶有濃烈香料味

ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴀᴋᴏᴅᴀ $⁷⁰
洋蔥圈為貝桑油條, 配洋蔥口味和新鮮香草, 質感香脆。

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴋᴇʙᴀʙ $¹⁴⁰

ANJAPPAR VEG MEAL $99

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ'65 ʙɪʀʏᴀɴɪ $¹²⁰

ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹²⁰

ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ɴᴀᴀɴ $⁴⁰
起司烤餅一碟四件, 質感鬆軟帶有煙韌, 內層夾有濃濃芝士。

ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ $³⁵
芒果印度奶昔, 解辣一流。

ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ᴛᴇᴀ $³⁵
馬薩奶茶, 帶有濃烈香料味道。

📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
2024-02-21
$300 (Dinner)
2024-02-26 40 views
🇮🇳Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)📍今次又嚟到尖沙咀食印度嘢🤩,但今次唔係食素食🥒,而係葷菜🍖。🍴Butter Dosa $80一上到嚟呆咗😮,個長度係成張枱咁闊📏,佢配咗四款醬,但我覺得乜醬都唔點,就咁食已經好好味😋。好似食零食咁,係會食唔停口🙈,佢係超脆,同時亦都勁香奶味🥛。🍴Chicken Kurma $120係好有椰香味嘅咖喱🥥,啲雞肉係煮到勁易拆骨🐥,用埋naan 包坐啲雞肉碎,一啖過,係超滿足😍。🍴Palak Paneer $90係一個用菠菜🥬、乳酪同唔同香料整成嘅咖喱,入邊有細細粒嘅cottage cheese🧀,增加咗成個口感。🍴Garlic Naan $40啲naan焗到好脆,同好香蒜味🧄,用嚟配咖喱一流。👍🏻🍴Chicken Garlic Kebab $140呢一個連埋鐵板一齊上🍳,一嚟就咋咋聲,食落去會有蒜同唔同嘅香料味🧅,仲要呢一個係冇骨,啖啖都係肉🍗。🍴Fish’'65 $99一上到嚟紅當當咁🔴,以為會好濃味,點知完全唔會🥳,食落去會食到少少辣味🌶️,而入邊係好滑嘅魚🐟,佢個炸皮超脆同埋好輕盈。🍴Ma

🍴Butter Dosa $80

🍴Chicken Kurma $120

🍴Palak Paneer $90

🍴Garlic Naan $40
啲naan焗到好脆,同好香蒜味🧄,用嚟配咖喱一流。👍🏻

🍴Chicken Garlic Kebab $140

🍴Fish’'65 $99

🍴Mango Lassi $40
好濃芒果味🥭,不過有少少偏甜🍬,但仲係可以接受嘅程度。

2024-02-20 43 views
【Anjappar Chettinad Indian Restaurant】位於尖沙咀寶勒巷,地點方便,我哋唔知嗌咩好,店員都推介咗多款印度美食俾我哋,每道菜式都帶有獨特風味,值得一試!💯🍽️🍗 Chicken Lolly Pop $80雞翼肉鮮嫩多汁,外皮酥脆!仲有一款酸甜醬點下🐔Pudhina Murgh Tikka $140香烤雞肉帶有濃烈印度香料風味,配上新鮮蔬菜🥬同一款creamy yogurt sauce!🍛 Butter Chicken Masala $120滑嫩雞肉搭配奶油番茄醬,香濃美味!🍛😋🐑 Mutton Varuttha Curry $150羊肉粒搭配特色椰青咖哩,咖哩味道有特色!🐑🌶️🥞 Butter Dosa $80薄脆酥皮卷好似手臂咁長,仲有四款口味嘅醬點😆🧄Garlic Naan $40蒜香烤餅,外酥內軟,同咖哩係絕配!😋🥭 Mango Lassi $40芒果乳酪冰沙,清涼爽口!🥭🍹

🍗 Chicken Lolly Pop $80
雞翼肉鮮嫩多汁,外皮酥脆!仲有一款酸甜醬點下

🐔Pudhina Murgh Tikka $140

🍛 Butter Chicken Masala $120
滑嫩雞肉搭配奶油番茄醬,香濃美味!🍛😋

🐑 Mutton Varuttha Curry $150
羊肉粒搭配特色椰青咖哩,咖哩味道有特色!🐑🌶️

🥞 Butter Dosa $80
薄脆酥皮卷好似手臂咁長,仲有四款口味嘅醬點😆

🧄Garlic Naan $40
蒜香烤餅,外酥內軟,同咖哩係絕配!😋

🥭 Mango Lassi $40
芒果乳酪冰沙,清涼爽口!🥭🍹
呢一間印度菜已經回訪咗無數次,皆因佢算係中價位又相當有質素嘅印度菜🇮🇳 每次都食到好飽都堅持要打包🫡Chicken Lollipop ($80) 做法係將雞髀切開再反轉包住條骨,雞肉醃到好香,炸完都好嫩滑,加埋個種辣辣地香香地嘅好惹味🤪 Puthina murgh tikka ($140) 係用鐵板上,所以一上枱嘅時候熱辣辣🔥 雞肉都好滑,仲有大量嘅洋蔥、椰菜炒到好香,薄荷嘅調味令到成個菜式唔會太油膩💚嚟食印度嘢一定要食Butter chicken masala($120) ,雞肉嘅份量好多,食落去甜味比較出,Kaaraikudi mutton masala($140) 就以香料同鹹味為主,羊肉煮到融入咗去碗咖喱到❤️‍🔥加埋佢哋嘅 naan ($35) 同Steamed basmati rice ($50),前者外面微微脆口內裏夠軟熟,而且原味更加突顯到兩款咖喱嘅特色,後者口感輕盈又夠香,送咖喱食真心一流😚 Butter Dosa ($80) 就係每次帶新朋友嚟呢間都要嗌嘅餐點,因為每次一上枱都可以大份到嚇親啲朋友😈 佢係一塊激大嘅牛油煎薄餅,真係做到非常之薄,但仍然係外脆又有少少煙韌

Butter Dosa ($80) 就係每次帶新朋友嚟呢間都要嗌嘅餐點,因為每次一上枱都可以大份到嚇親啲朋友😈 佢係一塊激大嘅牛油煎薄餅,真係做到非常之薄,但仍然係外脆又有少少煙韌嘅口感,跟埋薄荷醬、椰子醬、甜辣醬同印度傳統醬汁,自己覺得椰子醬最夾🥰 食呢啲油膩嘢嗌返杯清新嘅Mango Lassi ($40),解膩一流🥭

總括嚟講,呢間印度菜真心幾有水準,加埋服務都唔錯,自己已經推介過唔少朋友過嚟食,如果想搵一間坐得舒服,食物又有返咁上下水準嘅可以嚟呢到,無論係一班人定係約會都適合🤍
2024-02-20 24 views
之前已經食過呢間幾次 覺得呢間印度菜幾好食 所以近排又再嚟食😚👅𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐿𝑜𝑙𝑙𝑦 𝑃𝑜𝑝 $80呢個炸雞好有驚喜🤩外皮炸到好脆 入面嘅肉好嫩 好有肉汁 又辣辣哋 好正🤤👅𝑃𝑎𝑛𝑒𝑒𝑟’ 65 $80呢個芝士粒係男小編最鍾意食嘅之一😍又係炸到脆卜卜 中間有軟心芝士 芝士味幾出 👅𝐵𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎 $120咖喱雞又係每次我哋必食嘅 好香😋調味唔錯 同naan一齊食一流😆👅𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑁𝑎𝑎𝑛 $40呢個芝士naan係呢度最推介嘅 上枱嘅時候好夠熱 咬落去naan入面有熱熔芝士 好好食😍😍👅𝑉𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑀𝑖𝑙𝑘 𝑆ℎ𝑎𝑘𝑒 $50總括嚟講 呢間印度餐廳真係幾正 同埋坐得好舒服 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:8.34/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.88/10😝 環境:7.92/10😚 衞生:7.86/10🤩 整體:8.29/10

👅𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐿𝑜𝑙𝑙𝑦 𝑃𝑜𝑝 $80

😝 環境:7.92/10
😚 衞生:7.86/10
🤩 整體:8.29/10
2024-02-17 689 views
成日都食日韓泰 今次嚟搞搞新意思食下印度菜🤪🤪史努比真系好少食印度菜 始終平時食開清淡 而印度嘢比較重口味🫣但有時都會心思思想試下😛聽聞呢間anjappar有過半百歷史🫣分店佈滿17個國家連香港都有! 梗系要try try啦😎-👌🏿Onion Pakoda $70用咗個長型嘅竹筒碟嚟裝雖然menu上面中文譯做洋蔥圈 但絕對唔系普通嘅洋蔥圈🤣佢其實系mix咗洋蔥同香草香料味好出 有啲似九層塔熱辣辣啱啱炸起非常香脆食落唔會話好淋油👌🏿史努比覺得味道唔差嘅 但唔鍾意香草嘅人一定接受唔到😂味道: 6.5/10性價比: 7.5/10👍🏿Butter Dosa $80網上超多人打卡見到基本上枱枱客都嗌呢個🤭一定系佢哋嘅signature嚟到見真身真系好巨型😳Dosa嘅質感薄而脆就咁食有淡淡嘅牛油香😙當然佢有提供4款sauce最左面黃色嘅似咖喱 辣得嚟有少少刺激喉嚨嘅感覺😂但唔系乸喉嗰種 只系略嫌偏油膩白色嗰款系最淡味嘅 有少少似yogurt feel😜紅色嘅辛香惹味 香料味好出 同dosa好夾👍🏿最後綠色嗰款似薄荷醬4款入面最fresh嘅一款 都唔錯~味道: 8/10性價比: 8/10👌🏿Pudh
成日都食日韓泰 今次嚟搞搞新意思

白色嗰款系最淡味嘅 有少少似yogurt feel😜
紅色嘅辛香惹味 香料味好出
同dosa好夾👍🏿
最後綠色嗰款似薄荷醬
4款入面最fresh嘅一款 都唔錯~
味道: 8/10

味道唔錯嘅 如果少啲油就好啦🫣🫣
味道: 6.5/10
性價比: 7/10
Butter Naan

👍🏿 Mutton Bamboo Biriyani $140
呢個就系竹筒炒飯

Masala tea

🔸Mango Lassi $40
典型印度菜會嗌嘅飲品
史努比就冇飲到 爸爸👨🏻話史努比實唔鍾意🤣
好甜好甜 比較杰身~
味道: /

感覺上真系似traditional嘅印度嘢
食物味道好濃 每款都帶啲辣味
平時食開清淡嘅史努比嫌佢油咗啲
唔太啱我🫣🫣但味道唔錯嘅
重口味人士可以一試~

整體評分:
回頭率: 3/10
Butter Chicken Masala
  • Butter chicken masala
2024-02-15 35 views
終於食到我朝思暮想嘅印度菜🥹當日仲撞正印度節日,餐廳全場爆滿,有提供Buffet,不過見有好多唔同香料既菜式,驚自己食唔慣,都係A La Carte穩陣啲好🤣▪️Butter Chicken Masala (7/10)💲120呢個蕃茄奶油醬,質感偏向稠身,味道夠曬溫和,唯獨係有部份雞肉比較散碎🐔▪️Fish Curry (6.5/10)💲120魚塊厚身嫩滑,不過都頗多骨,咖喱同我預期中既有出入,油份同辣度相對高,似罐頭辣油沙甸魚既感覺🐟▪️ Butter Dosa (7.5/10)💲80好多人推介呢個長過手臂既煎餅,見到實物的確幾震撼🫨上檯時好薄脆,不過一定要趁熱食,放耐左會變軟同油🫣配上辣薄荷、辣蕃茄、鷹嘴豆、薯仔瑪莎拉四款醬,除左比較稀淡既鷹嘴豆外,其餘三款我都鍾意😌▪️ Garlic Naan (7.5/10)💲40烤餅口感軟熟,佈滿蒜粒,略油但香口🧄▪️ Mango Lassi (7/10)💲40芒果味算天然,但偏向厚稠身,如果凍啲既話,做到解辣效果,同埋無咁膩會更好🥭🔎 整體評分(7.5/10)

▪️Fish Curry (6.5/10)💲120

▪️ Butter Dosa (7.5/10)💲80

▪️ Garlic Naan (7.5/10)💲40

烤餅口感軟熟,佈滿蒜粒,略油但香口🧄

▪️ Mango Lassi (7/10)💲40

🔎 整體評分(7.5/10)
今日嚟到一間位於尖沙咀嘅印度餐廳 -- Anjappar Chettinad Indian Restaurant呢間餐廳歷史悠久、分店遍及全球 🌏 17 國家和地區。作為一間國際連鎖嘅食店,要在 及 之間取得平衡並不容易,但是這間餐廳能夠完美地做到了。✌️ 💯 餐廳既保留到印度傳統的風格,又根據本地客人嘅口味及習慣對食物和服務作出專屬相應的調節。👍<保存印度風格> 餐廳四周環境以木系顏色作裝潢主調,採用印度風尚的不銹鋼餐具,又堅持用由印度空運扺港的食材,加上店員和厨師皆是印度人 …… 處處體現印度的風情和文化。<因地制宜的餐點和服務>一般的香港人都不能食得太辣,下單時,店員會詢問客人能接受的辣度。更會貼心地問客人對什麼食物會敏感。菜單附有中英對照, 客人很清楚自己點了什麼食物。 店員也略懂中文, 能道出中文嘅主要食材,例如:「豬! 」「 羊! 」 「芒果! 」等, 方便下單。------------------------------Menu No. 289 Mango Lassi 芒果印度奶昔 $40 (Refer to Pic. 1)Menu
呢間餐廳歷史悠久、分店遍及全球 🌏 17 國家和地區。

作為一間國際連鎖嘅食店,要在 [全球化] 及 [本土文化] 之間取得平衡並不容易,但是這間餐廳能夠完美地做到了。✌️ 💯

<保存印度風格>

<因地制宜的餐點和服務>

Menu No. 127 Onion Pakoda 洋蔥圈 $70 (Refer to Pic. 2)
Basan Fritters with Onions, Ajwain and Fresh Herts
(貝桑油條配洋蔥,並以茴香及新鮮香草調味)

Menu No. 135 Pudhina Murgh Tikka 薄荷雞塊 $140 (Refer to Pic. 3)
Mint and Green Chili Marinated Chicken Chunks 薄荷和綠辣椒醃製的雞肉塊

Menu No. 184 Butter Chicken Masala 黃油咖哩雞 $120 (Refer to Pic. 4)

Menu No. 191 Mutton Sukka Varuval 炒羊肉 $140 (Refer to Pic. 5)
羊肉配以炒胡椒及香料

Menu No. 212 Aloo Gobi Masala 薯仔椰菜花瑪沙拉 $80 (Refer to Pic. 6)
Potatoes with Cauliflower & Spices

Menu No. 244 Butter Dosa 牛油薄煎餅 $80 (Refer to Pic. 8)

Menu No. 268 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40 (Refer to Pic. 7)

#全球在地化

#indianfood

Type of Meal
Dinner
2024-02-05 308 views
尖沙咀正宗印度菜 好少食新野,見到呢間印度人開嘅印度餐廳(應該係)菜式吸引,即刻試吓印度菜究竟係點樣🙈餐廳環境座位多,平日晚上都熱鬧,牆身色彩繽紛充滿印度特色,餐牌圖文並茂,中英文對照,方便選擇~雞肉棒棒糖 $80脆皮雞腿紅辣椒🌶️香而不辣,配上甜甜的燒烤醬汁,更加滋味,推介唐杜里魚用大蒜和胡椒醃製的魚放在熱烘烘的鐵板上,加入咗好多香草和配料~魚肉香嫩,喜歡羊肉炒 $140羊肉炒胡椒和香料,羊肉嫩滑香羶惹味,有點辣印度大蒜烤餅 $404塊厚厚的烤餅,蒜蓉味不會很濃,適合配搭咖喱一起吃,另外點了黃油雞咖喱$120和印度芝士菠菜咖哩$90,少少辣好惹味牛油薄煎餅Dosa $80大大卷薄餅打卡一流,配上4款醬汁,有辣有唔辣,任君選擇,我仲用嚟包住其他咖喱肉類一齊食,更加惹味克什米爾炒飯 $80蔬菜蘋果和葡萄乾炒飯,甜甜的配上印度米,非常特別芒果酸奶 $40印度餐廳先有嘅特色飲品。甜甜地的乳酪,唔會好冰,解辣不錯服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
尖沙咀正宗印度菜

雞肉棒棒糖 $80
脆皮雞腿紅辣椒🌶️香而不辣,
配上甜甜的燒烤醬汁,更加滋味,推介

唐杜里魚

羊肉炒 $140
羊肉炒胡椒和香料,羊肉嫩滑香羶惹味,有點辣

印度大蒜烤餅 $40

牛油薄煎餅Dosa $80

克什米爾炒飯 $80
蔬菜蘋果和葡萄乾炒飯,甜甜的配上印度米,非常特別

芒果酸奶 $40
印度餐廳先有嘅特色飲品。甜甜地的乳酪,唔會好冰,解辣不錯

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2024-01-31
$600 (Dinner)