2023-09-21 426 views
餐廳已經開了很多年,晚晚都很多人,食物高質!中秋節有新餐牌兔仔好可愛我們最喜歡大蝦炒金邊粉有花生碎,辣椒碎,青檸 自己隨意添加味道大蝦彈牙爽口,有匙羹大隻,8隻材料足配上芽菜,蔥,豆乾,蛋同炒。酸甜中加上辣味超正!花生增加口感,青檸有種清新不油膩!泰式炸墨魚餅完全自家手打,綠色滿滿泰國香葉味道,香味刺激味覺內裡1粒粒墨魚肉,雙重彈牙口感,外脆沒油勁香噴噴。(有圖有真相,高質!)豆醬炒椰菜苗 好有鑊氣好香,上面有些像魚乾碎咸咸地好惹味!椰菜苗爽口,中心椰菜仔特別甜,很有驚喜!但2人枱坐位比較小, 桌子滿滿的擠迫感滿原本想飲椰子開心果沙冰,已經賣完……很可惜再選:甘橘水果賓治 - 以檸檬,橘子,柚子,梳打水製成解渴消暑蝶豆花蜂蜜茶 滋潤養生 蜂蜜味道清甜
餐廳已經開了很多年,晚晚都很多人,食物高質!

中秋節有新餐牌兔仔好可愛

我們最喜歡大蝦炒金邊粉

大蝦炒金邊粉

有花生碎,辣椒碎,青檸 自己隨意添加味道
大蝦彈牙爽口,有匙羹大隻,8隻材料足

泰式炸墨魚餅

完全自家手打,綠色滿滿泰國香葉味道,香味刺激味覺
內裡1粒粒墨魚肉,雙重彈牙口感,外脆沒油勁香噴噴。

(有圖有真相,高質!)

豆醬炒椰菜苗

好有鑊氣好香,上面有些像魚乾碎

咸咸地好惹味!椰菜苗爽口,中心椰菜仔特別甜,很有驚喜!
但2人枱坐位比較小, 桌子滿滿的
擠迫感滿

原本想飲椰子開心果沙冰,已經賣完……很可惜再選:
甘橘水果賓治

甘橘水果賓治 - 以檸檬,橘子,柚子,梳打水製成
解渴消暑

滋潤養生 蜂蜜味道清甜
2023-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-09-20 120 views
今日走到荃灣搵食,到訪位於曹公坊的泰國餐廳「Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲」餐廳門外種植大量綠色植物,店內掛上不少以植物為主題的畫作,座位選用涼快藤椅,整體感覺舒適夠Chill富泰國風==========🔹生菜肉碎包 $112有別於一般泰國菜館只提供豬肉,餐廳提供鴨肉選擇鴨肉份量豐富,加入紫洋蔥、紅椒、蔥花等配料味道集合鹹、酸、辣於一身,味道平衡又富層次,鴨肉緊實細嫩富鴨香,令這個鴨肉生菜包有意想不到的驚喜推介指數:9/10==========🔹泰式燒豬頸肉 $80油光滿滿的豬頸肉排列整齊,面頭加上乾蔥片,再以沙律菜墊底豬頸肉食到淡淡的香茅味道,肉質爽滑彈牙富肉汁而肉香出眾,脂肪比例不高,蘸上特製醬汁更添美味推介指數:8.5/10==========🔹泰式燒雞半隻 $118燒雞份量充足,肉厚雪白燒雞外皮微脆富雞油香;雞肉緊緻嫩滑毫不乾身,調味恰到好處,蘸上鹹甜平衡的醬汁,完美!推介指數:9/10==========🔹泰式奶茶 $28帶有獨特茶香的泰式奶茶飲落細滑而甜度不高推介指數:8/10
🔹生菜肉碎包 $112
有別於一般泰國菜館只提供豬肉,餐廳提供鴨肉選擇
鴨肉份量豐富,加入紫洋蔥、紅椒、蔥花等配料
推介指數:9/10
🔹泰式燒豬頸肉 $80
油光滿滿的豬頸肉排列整齊,面頭加上乾蔥片,再以沙律菜墊底
推介指數:8.5/10
🔹泰式燒雞半隻 $118
燒雞份量充足,肉厚雪白
推介指數:9/10
🔹泰式奶茶 $28
帶有獨特茶香的泰式奶茶飲落細滑而甜度不高
推介指數:8/10
2023-09-20
$186 (Dinner)
  • 生菜肉碎包
  • 泰式燒雞
2023-09-18 123 views
今日休息,老婆返兼職上半天,1點收工,係滿樂大廈巴士站等埋老婆後,就係曹公坊,香車街一帶搵地方食午餐;老婆比較喜歡這些街坊式小店,不喜歡大型商場千篇一律的格局,見到這間泰國菜,之前係網上早已聽聞佢人氣旺盛,見到只需要等侯3張飛,就決定一試。雖然要搭檯,但環境亦不會太擠迫,店員招呼快手亦有禮貌,坐低後睇餐牌,就揀選了兩款午餐:兩款午餐味道唔錯,份量亦足夠,埋單一百三十六蚊,總括黎講係抵食的,下次有時間,等埋女兒學校放假時再來惠顧,試下其他菜式。

木瓜沙律配煎雞扒飯
燒豬頸肉飯
青擰梳打
木瓜沙律配煎雞扒飯
燒豬頸肉飯
青擰梳打
2023-09-17 104 views
今日約咗個好耐冇見嘅朋友一齊食好西,咁就揀咗呢間高人氣嘅泰國菜館,唔想排隊今日就十一點幾就已經去到門口,其實都已經見到有幾個人喺度排緊隊,一開門我哋就入去上咗二樓,無幾耐已經無空位,要等位了。睇咗餐牌之後,叫咗個2個午餐,黃咖哩牛腩飯同豬泰式燒豬頸肉飯,額外仲叫咗兩個串燒小食。泰式豬頸肉飯豬頸肉外皮燒得好香,裏面仲有一啲肉汁,唔會好乾好柴,而佢配咗個酸酸地嘅辣汁夾埋一齊好好食,可以減輕豬頸肉嘅油膩。黃咖哩牛腩飯黃咖哩唔算太辣,有好香嘅椰奶味,牛腩食落去唔會太韌配埋個白飯剛剛好。雞肉豬肉串燒串燒亦都燒得剛剛好,肉唔會燒到太乾,裏面仲保留有夠嘅肉汁,個沙嗲醬好重花生味,配串燒一齊食,啱啱好,一流。

泰式豬頸肉飯

黃咖哩牛腩飯

雞肉豬肉串燒
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 泰式燒豬頸肉
  • 黃咖喱牛腩
++ Ann Mamma Thai Kitchen by張秀玲++見呢間門面裝修幾靚,初頭以為係文青Cafe,原來係泰國餐廳,但walk in 好難食到,所以想食嘅朋友們要上網book位先唷~~夜晚有兩段時間:-6:00pm-7:30pm用餐時間90分鐘!!我哋order咗:生菜玉碎包,豬/雞沙嗲串,豆醬炒通菜,炸墨魚餅,泰式炒飯,泰式咖喱炒蟹(需要提早一日預訂,為返五百幾蚊一碟,略為有少少貴)其實大致味道都唔錯,但份量較少,而個泰式炒飯就麻麻哋,個飯太硬)其他就ok飲品和甜品:椰青+🥥🥭椰汁芒果糯米飯,個芒果糯米飯就不過不失。呢度樓高兩層,同一般泰國餐廳逼夾嘅感覺呢度就真係坐得舒服好多,感覺休閒放鬆,而環境也是打卡一流,不過真係要預90分鐘時間內食完,職員收碟及埋單速度都比較趕急,趕下一round晚市。

夜晚有兩段時間:
-6:00pm
-7:30pm
用餐時間90分鐘!!

2023-08-19
$250 (Dinner)
2023-09-09 104 views
平日Lunch去到, 要拎飛, 等左一陣先有位咖喱牛腩配白飯椰汁味好香嘅咖喱汁, 薯仔洋蔥好入咪好夠淋, 白飯係泰國嘅米, 瘦瘦長長尖尖果種, 一啖飯一啖餸, 滿足感100分🤩泰式燒豬頸肉飯豬頸肉燒到有燶邊😍配埋泰式汁又係好正Lunch menu都幾抵食, 份量都食到夠飽飽架👍👍
平日Lunch去到, 要拎飛, 等左一陣先有位

咖喱牛腩配白飯

豬頸肉燒到有燶邊😍配埋泰式汁又係好正

Lunch menu都幾抵食, 份量都食到夠飽飽架👍👍
2023-09-06 142 views
又去食泰野啦。。有好多人都話呢間泰野好好食。。仲要ᗷOOK位。。ᗯᗩᒪK Iᑎ有少少難有位。。講到咁。。所以就擇個日子去食下啦。。佢晚飯時間1800開始。。我早左5分鐘到。。門口已經排長龍等入去。。佢野食都係基本嘅泰國野。。我當然叫左我最鍾意嘅生菜包。。佢呢度有得叫鴨肉嘅生菜包。。我梗係叫你食下啦。。講佢嘅味道先,我都係好好味。。佢嘅辣到鹹度到啱啱好。。唔會濕粒粒同唔太油👍🏼👍🏼不過我下次都會選擇返用豬肉。。可能鴨肉比較大粒。。出嚟嘅口感冇咁出色。。但係好食嘅😋我仲叫咗咖喱軟殼蟹。。佢個咖喱汁我覺得好好食。。唔係好辣甜甜地。。剩咗啲汁我仲攞咗返屋企第日撈飯食😋仲有佢呢度啲嘢都好正,好多款式。。我叫咗杯夜香開心果沙冰。。我覺得呢杯野飲係必試嘅‼️..🥗生菜肉碎包(鴨肉)🍤泰式墨魚餅🥬炒泰國椰菜苗🦀泰式咖喱炒軟殼蟹🍹椰子開心果沙冰🥭椰汁芒果糯米飯..📍 Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲 (荃灣)荃灣曹公坊11號地舖..
又去食泰野啦。。
有好多人都話呢間泰野好好食。。
仲要ᗷOOK位。。ᗯᗩᒪK Iᑎ有少少難有位。。
講到咁。。所以就擇個日子去食下啦。。
佢晚飯時間1800開始。。我早左5分鐘到。。
門口已經排長龍等入去。。
佢野食都係基本嘅泰國野。。
我當然叫左我最鍾意嘅生菜包。。
佢呢度有得叫鴨肉嘅生菜包。。我梗係叫你食下啦。。
剩咗啲汁我仲攞咗返屋企第日撈飯食😋
仲有佢呢度啲嘢都好正,好多款式。。
我叫咗杯夜香開心果沙冰。。
我覺得呢杯野飲係必試嘅‼️
2023-09-06 93 views
早幾日去左荃灣,同朋友去左Ann Mamma Tai kitchen by張秀玲食番個晚飯~泰式炸墨魚餅墨魚餅嘅料加咗香茅,味道比較特別,炸得好金黃靚靚而且墨魚爽口彈牙,配埋個甜酸醬更加開胃炒泰國椰菜苗椰茶苗炒得好有鑊氣,上到枱時熱辣辣,椰菜苗都好新鮮唔會苦,同埋加咗啲炸蒜,每棵都好入味泰式蟹肉炒飯成碟野嚟到嘅時候色水好靚,都見到好多蟹肉好足料,炒飯落埋蛋落去炒,令到碟飯添加咗蛋香,想重口味少少,點埋佢隔離嘅魚露同少少辣椒都得😋泰式奶茶嚟泰國餐廳最鍾意就係飲佢地啲泰式奶茶,呢杯都真係幾一杯,飲落都順滑有泰茶味,唔會死甜凍柚子蜜不過美中不足係用餐時間只有60分鐘,所以時間比較趕急😮‍💨

炒泰國椰菜苗

泰式奶茶

凍柚子蜜

不過美中不足係用餐時間只有60分鐘,所以時間比較趕急😮‍💨
推薦給大家平靚正的新派泰國菜lunch🇹🇭✨✨門面格調超級漂亮 好像到了外國渡假一樣♡⸜( •⌄• )⸝♡餐廳環境卻非常雅緻 完全不像位於街市旁邊絕對是聊天約會的最佳之選~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ 泰式無骨鹵水豬手飯 Thai Stew Pork Leg with Rice $88鹵水豬手飯的份量很大份~豬手肉質超級嫩滑好吃.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ😍😍😍♡ 泰式咖哩蟹肉配白飯 Thai Style Curry Crab Meat with Rice $128泰式咖哩口感層次豐富入面有爆多蟹肉味道微辣得來非常惹味開胃.ᐟ.ᐟ♡ 西柚梳打我自己比較喜歡西柚梳打裡面的西柚肉很多嚐起來不會太苦澀上面伴有一瓣西柚塊.ᐟ.ᐟ♡ 青檸梳打梳打水用上泰象梳打水清爽好喝 不會太甜膩~青檸梳打會比較香甜清爽.ᐟ.ᐟ✿/ 環境 Environment /餐廳裝修時尚 走文青田園風 牆上畫上很多綠油油的壁畫大部分都是梳化卡位 空間寬敞空間感十足 環境佈置非常舒適~中午時分過來人流挺多枱與枱之間私隱度一般也許會有一點吵 不過還好的過了繁忙時段可
推薦給大家平靚正的新派泰國菜lunch🇹🇭✨✨

餐廳環境卻非常雅緻 完全不像位於街市旁邊
絕對是聊天約會的最佳之選~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

鹵水豬手飯的份量很大份~
豬手肉質超級嫩滑好吃.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ😍😍😍

嚐起來不會太苦澀
上面伴有一瓣西柚塊.ᐟ.ᐟ

♡ 青檸梳打

梳打水用上泰象梳打水
清爽好喝 不會太甜膩~
青檸梳打會比較香甜清爽.ᐟ.ᐟ

/ 環境 Environment /

餐廳裝修時尚 走文青田園風
牆上畫上很多綠油油的壁畫
大部分都是梳化卡位 空間寬敞
空間感十足 環境佈置非常舒適~

中午時分過來人流挺多
枱與枱之間私隱度一般
也許會有一點吵 不過還好的
過了繁忙時段可以坐得比較舒服~

☀︎

衷心給大家推介 ⍨

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲

2023-08-07 392 views
作為荃灣友,相信對張秀玲並不陌生,長期高踞人氣榜,之前幾次嚟都係食午餐,那時候都要特登選擇剛開店的時間去,如果1:00 有機會要排隊。今次終於一試佢哋嘅晚餐,因為食過嘅,都知道佢哋嘅份量足夠,用料豐富,不嬲對佢哋好有信心。不出所料,以下幾款無論係飲品,主菜,同埋甜品都好滿意,另外兩杯特飲各具特色,十分消暑。✨椰子開心果沙冰: 味道好濃,解渴,大大杯,包你飲得滿足✨Grapefruit special: 啱晒女士,清新又fresh ,又可以幫助消化,飲完都冇罪疚感 ✨冬陰公: 份量好足,四個人飲都足夠,一共有四隻大蝦🍤,味道濃郁足料✨泰式蟹肉炒飯 : 真係食到淡淡蟹肉,而且配搭魚露,青檸檬,見到廚師對細節都好有心思✨椰汁芒果糯米飯: 芒果好新鮮,清甜唔會有一點兒酸味,糯米飯應該加咗班蘭味,配搭椰汁,值得推介✨👦🏻如果同小朋友黎,都有唔辣的主菜選擇,而芝士薯條,椰子街頭雪糕佢地都好鍾意🍽️Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲 📍荃灣曹公坊11號地舖📞2806 0881#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delic

✨椰子開心果沙冰: 味道好濃,解渴,大大杯,包你飲得滿足

椰子開心果沙冰

Grapefruit Drink

冬陰功

芒果椰汁糯米飯

📍荃灣曹公坊11號地舖
📞2806 0881

yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #AnnMammaThaikitchenby張秀玲 #荃灣 #荃灣美食 #泰國菜 #椰子開心果沙冰 #Grapefruit special #冬陰公 #泰式蟹肉炒飯 #椰汁芒果糯米飯
2023-08-04
$250 (Dinner)
椰子開心果沙冰
Grapefruit Drink
冬陰功
芒果椰汁糯米飯
  • 椰汁芒果糯米飯
  • 蟹肉炒飯
  • 芝士醬薯條
2023-08-05 155 views
荃灣人氣泰菜Ann Mamma,白色門面配搭木質門框,門前用植物點䉠,令人感覺悠閑舒適,店面唔算大,長期有人排隊,營業時間是星期一至日2:00 - 15:00 , 18:00 - 21:00,夜晚20:45就last order 啦!想食就要早啲過嚟排隊!小食拼盤 (兩件蝦餅、兩件春卷、四件泰國雞棗)賣相好靚,擺到好似朵花咁,尤其喜歡蝦餅,金黃脆香,蝦膠彈牙,沾上酸辣醬超級惹味。泰式燒雞(半隻)半隻燒雞已經非常足夠,用菜葉墊底,燒雞充滿炭火香,燒至入味,雞皮薄脆,雞肉肉質保持嫩滑,一定要沾上特製泰式酸汁再淋上青檸,必食推薦!黃咖喱雞黃咖喱系完全唔辣嘅,大大一碗充滿椰香,口味濃郁少少偏甜,配埋洋蔥同薯仔,雞肉肉質嫩滑,真係超級正。烤薄餅一藍有8小塊,油香酥脆,同黃咖喱雞搭配冇得輸。新鮮椰青 咁熱嘅天,一定要嗌靚椰青爽吓,椰青體型偏大,水份很多,椰子香味噴鼻,唔怕肥嘅就刮埋椰子肉食,仲正!Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲 (荃灣)荃灣曹公坊11號地舖
小食拼盤 (兩件蝦餅、兩件春卷、四件泰國雞棗)
泰式燒雞(半隻)
黃咖喱雞
烤薄餅
一藍有8小塊,油香酥脆,同黃咖喱雞搭配冇得輸。
新鮮椰青
荃灣曹公坊11號地舖
諗住同屋企人試吓依間泰國菜館,見到openrice超過600+讚好,但真係言過其實,員工態度差,食物份量少,多味精,價錢貴,話說book左6點鐘,又行到身水身汗,員工仲話雪櫃壞左,要客人係門外呆等,餐廳內有位又夠鐘都唔俾客人進入,要流晒讦在門外呆等,話食1個半鐘,又成日催埋單,員工勁冇禮貌,總括,員工態度差,食物一般,份量少多味精,食物少款,環境細坐得唔舒服,價錢貴,不值 差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差
2023-07-22 178 views
星期五晚諗住同爸爸和老公一心想試吓呢間食評咁高嘅餐廳,點知極其失望,炒菜份量好少同好鹹,其他嘢食都一般,一定唔會再來,價錢亦唔平,唔會有冇下次,附近都好多其他選擇。
2023-07-20 186 views
D間真係好食,黎左已經有三至四次,次次都keep到水準,午餐時性價比高,叫左個咖哩牛腩飯加西柚茶,野食野飲都非常高質,咖哩勁香和好食,椰香味濃,我至愛,午餐食左大約80蚊左右,雖然唔係平,價位有點高,但絕對值這個價錢!
2023-07-19 209 views
莫非餐廳當紅員工態度會變得特別囂張?見到這個餐廳有咁多like打算和朋友book枱試食,誰知電話接通有位很態度差男服務員聲音態度10分冇禮貌!真心希望店主見到負評確切處理平日服務態度差嘅員工!哪怕是食物質素再好,也嚇怕想來試的粉絲!請接待電話的那位員工,好好檢討!
莫非餐廳當紅員工態度會變得特別囂張?

請接待電話的那位員工,好好檢討!
2023-07-19
Type of Meal