上次食過此店嘅泰北著名金麵Khao Sai,印象深刻。今次特地嚟再嚐泰北「大餐」。嗜甜嘅我超鍾意這杯粉紅梳打,加咗類似士多啤梨奶昔味道嘅梳打記解渴又解辣,配泰國菜啱啱好🩷刺身蝦食得多,泰式生蝦🦐真係第一次試。這裡生蝦又爽又鮮甜配泰式汁醬更加惹味。係我心目中今晚嘅主菜。魚餅拼蝦餅做得比一般juicy鮮嫩值得一讚👍🏼其他仲叫咗安格斯牛肉冬蔭乾撈麵同泰式清湯牛米粉。一個比較少食到又tasty, 一個比較清淡。叫到成枱都係都唔洗$500,真係定價親民、性價比高!Aroma Thai Food太子汝州街39號廣勝大廈地下B舖@aromathaifood#泰北菜#GoongCheNamPa#泰式生蝦#ThaiShrimpCeviche#泰式粉紅梳打#泰式魚餅蝦餅#安格斯牛肉冬蔭乾撈麵#泰式清湯牛米粉#香茅炸雞翼#太子探店#ChopsticksAndForks #FoodyRuby #LifestyleInfluencer #MyFoodDiary #FoodBlogger #FoodBlog #FoodLover #Foodie #HKFoodBlogger #HKFoodBlog #Digita
上次食過此店嘅泰北著名金麵
Khao Sai,印象深刻。今次特地嚟再嚐泰北「大餐」。

魚餅拼蝦餅做得比一般juicy鮮嫩值得一讚👍🏼

叫到成枱都係都唔洗$500,真係定價親民、性價比高!

Aroma Thai Food

泰式粉紅梳打
香茅炸雞翼
安格斯牛肉冬蔭乾撈麵
2024-10-29
$250 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
泰式粉紅梳打
香茅炸雞翼
安格斯牛肉冬蔭乾撈麵
2024-11-09 0 views
泰國菜就食得多,但泰北菜係香港就比較少見啦🤭餐廳裝潢以沉實黑色為主,但卻有令人感到安靜放鬆,可以好好同朋友一邊享用美食一邊傾偈😆😆Aroma Thai Food 招牌美食係泰北金麵,金醬仲係主廚自家調配而成,絕不用現成嘅咖哩醬,睇得出係用心小店,美食絕對有質素🥰🐔泰北烤雞金麵自家製金醬香氣十足,食落就知係用心足料之作,擺盤都好講究,淨係睇都流哂口水🤤上枱時店員仲會介紹獨家食法,先將炸脆金麵球壓碎,拌入全蛋粗身金麵一齊食,雙重口感好滋味😎記得要連埋酸菜、辣椒🌶️碎、紫洋蔥🧅一齊食,烤雞扒皮脆肉嫩,仲已經切成一件件方便食用🐔泰式椒麻手撕雞哩個係必食之選🏆秘製椒麻醬好惹味,加埋爽脆嘅青瓜絲、洋蔥🧅絲、芽菜等等,手撕雞肉質嫩滑,份量仲好多添,酸酸辣辣好清爽開胃😍🦐薄脆蝦餅平時嘅蝦餅都係厚切,第一次食薄脆款,薄身蝦餅口感會更加脆身而且真係食唔停口🤭一客有5件,兩個人分享剛剛好❤️🍋檸檬草南姜飲除左泰式飲料🥤泰奶、咸檸七之外,仲有養生選擇🤭我地都揀咗檸檬草南姜飲,南姜嘅姜味係較溫和順口,依家天氣涼涼地飲完就暖哂

🐔泰北烤雞金麵

🐔泰式椒麻手撕雞

🦐薄脆蝦餅

🍋檸檬草南姜飲
2024-11-06 93 views
呢間泰式食店入面裝修簡單而有特色,充滿泰國風情。首先試咗泰式清湯金邊粉,入面有牛柏葉、牛肚、牛肉同牛丸。湯底清甜,牛味濃郁,配上彈牙嘅金邊粉,食落去好暖胃。牛柏葉同牛肚都煮得啱啱好,唔會太韌,牛丸亦都好彈牙。泰北豬頸肉金麵撈面都係必試之選,豬頸肉夠香口,烤得剛剛好,肉質嫩滑。金麵撈得夠乾身,配埋特製醬汁,味道一流。泰式生蝦同薄脆蝦餅都係小食佳品。生蝦好新鮮,配埋少少辣醬,鮮味十足。薄脆蝦餅外脆內嫩,蝦味濃郁,食完一件又想再食。泰北清湯生菜伴馬拉盞醬,清新爽口,生菜脆口,配埋馬拉盞醬,鹹香惹味。飲品方面,檸檬草南姜熱飲好特別,暖身又有香草香氣。凍嘅泰式奶茶就係經典,甜度適中,茶味香濃,唔會太膩。
呢間泰式食店入面裝修簡單而有特色,充滿泰國風情。

2024-11-05 96 views
係太子花墟行完街, 同朋友決定係附近食個lunch. 👅朋友好鐘意食泰國野, search到呢間, 見到佢既金麵同生蝦超吸引, 就決定試下!!🌻泰式清湯-慢煮水門雞湯粉個雞冇骨 仲要好嫩滑 加埋個泰式海南雞飯醬 唔錯泰式清湯係用左大量豬骨同雞架淆製 口味偏甜 加少少魚露同埋醋 隻溏心蛋仲要好出色🤤🌻泰北安格斯牛肋條金麵泰北金麵本身醬汁已經充滿住濃濃奶香 香港黎講 咁香濃嘅金麵真係好少有配上已經好入味嘅安格斯牛肋條 唔單止口感豐富 味道仲好濃郁🌻小食拼盤拼盤包含咗魚餅 蝦餅 泰式腸 炸豬皮 同 炸雞件我本身都勁鍾意食蝦 所以有時食到粉味多過蝦味嘅蝦餅都會覺得失望 幸好呢度嘅蝦餅未至於大大舊 但相反地蝦味濃厚 同佢嘅外表成強烈反差 值得一試魚餅味道上有少少似但口感完全唔同 至於炸雞件我認為屬於出色 主要都係外脆內juicy 基本上好似日式炸雞口感 完全擺脫泰式好多小食偏向炸後較乾身嘅缺點最後炸豬皮方面 脆得來乾身唔油膩 怪不得見到佢係其他麵都會配上🌻泰式生蝦每次食泰國野我都一定會叫泰式生蝦呢度既生蝦都相當唔錯生蝦一上枱擺盤好有心思 每一隻都已經配好左一款蒜片 辣椒同
係太子花墟行完街, 同朋友決定係附近食個lunch. 👅

🌻泰式清湯-慢煮水門雞湯粉

魚餅味道上有少少似但口感完全唔同

🌻泰式生蝦
每次食泰國野我都一定會叫泰式生蝦
呢度既生蝦都相當唔錯
生蝦一上枱擺盤好有心思 每一隻都已經配好左一款蒜片 辣椒同埋苦瓜
加埋佢特別調製既醬汁 真係非常有層次感
生蝦本身好出色 新鮮又彈牙 想encore再嗌多碟俾自己自私食

🌻檸檬草南薑飲
呢杯薑飲唔算超重薑味 唔會好辣
甜甜地咁 平時唔太食得薑味既可以一試 我位朋友平時唔鐘意薑味都覺得好好飲 仲飲哂成杯

🌻洛神花茶
呢杯洛神花茶唔會好甜 酸酸地 幾好飲!
2024-10-31
  • 泰式生蝦
  • 泰北安格斯牛肋條金麵
2024-11-03 104 views
💦今日天氣好熱 咁岩同同事係附近開完會 想食番D辣野開下胃 見到呢間泰國嘢都接近滿座 就決定試下呢間餐廳最出名就係泰式麵 唔單止係金麵 仲有湯粉同乾撈 同同事身為食麵愛好者 決定同同事一人一碗try try佢✨烤豬頸肉冬陰功乾撈麵烤豬頸肉配上乾撈冬陰功麵 豬頸肉塊塊都好厚切 而且仲有溏心蛋結合咗豬肉嘅濃郁煙熏味同埋冬陰功嘅酸辣風味食落去同平時食時嘅冬陰功好唔同 而且好好味!✨泰北安格斯牛金麵拎過黎個陣已經聞到好香 金醬個味類似咖喱咁 不過再香好多 有濃郁既椰漿味同香草味仲會配埋偏甜既酸菜 估唔到係咁夾 完全唔覺得Heavy 當中嘅酸菜唔似平時出面食嘅咁重酸味 係帶有甜味嘅個牛肉好嫩 加埋蛋麵同炸到脆卜卜既蛋麵波波 撈埋一齊食 真係唔錯✨泰北清湯生菜半馬拉盞醬食左金面之後 想叫埋D清爽D的配菜 所以就同朋友嗌左碟菜呢碟生菜配上清爽嘅泰北清湯再加埋佢本身附上嘅馬拉盞醬 清淡得黎又食到湯本身嗁鮮美口感✨香茅炸雞翼呢碟雞翼炸到熱辣辣 脆卜卜 但又唔會柴加埋隔離個泰式醬汁真係一百分鐘意食雞翼嘅朋友一定唔可以錯過✨青檸梳打lunch加野飲特價$14估唔到一上枱咁大杯 酸酸甜甜清爽 天氣咁
💦今日天氣好熱 咁岩同同事係附近開完會
想食番D辣野開下胃 見到呢間泰國嘢都接近滿座 就決定試下
呢間餐廳最出名就係泰式麵 唔單止係金麵 仲有湯粉同乾撈
同同事身為食麵愛好者 決定同同事一人一碗try try佢

✨烤豬頸肉冬陰功乾撈麵
烤豬頸肉配上乾撈冬陰功麵
豬頸肉塊塊都好厚切 而且仲有溏心蛋
結合咗豬肉嘅濃郁煙熏味同埋冬陰功嘅酸辣風味
食落去同平時食時嘅冬陰功好唔同 而且好好味!

✨泰北安格斯牛金麵

lunch加野飲特價$14
估唔到一上枱咁大杯
酸酸甜甜清爽 天氣咁熱解渴一流
食完金麵辣辣地不知不覺飲哂成杯 唔夠喉

餐廳仲有自家制調味四寶 鐘意濃味嘅朋友一定要加 味道再豐富左
食完真係超級滿足 金麵果然係呢間餐廳嘅主打 好出色 而且環境都幾好同埋好乾淨 一定會同朋友再黎!
2024-10-31
2024-11-03 62 views
係香港要搵船麵唔難, 但泰北咖哩麵就比較少有, 而太子竟然開左間泰北菜專門店, 中意khao soy既人有福了。豬頸肉金麵咖哩底非常香濃, 香得黎唔會太辣, 濃稠度高麵條可以完全掛哂汁, 仲有一球炸麵壓碎後奉拌食口感更豐富。泰式生蝦一碟8隻, 有埋蒜片同辣椒, 新鮮亦夠傳統。泰北烤牛肉有陣炭香, 牛肉味濃, 點埋個醬即時好有泰式風味。泰北烤雞冬蔭乾撈哩隻冬蔭係溫和開胃個種, 烤雞厚身肉嫩, 仲有肉碎, 炸雲吞皮, 撈埋好好味!
豬頸肉金麵
泰式生蝦
一碟8隻, 有埋蒜片同辣椒, 新鮮亦夠傳統。
泰北烤牛肉
有陣炭香, 牛肉味濃, 點埋個醬即時好有泰式風味。
泰北烤雞冬蔭乾撈
2024-11-02 74 views
最近太子新開了一間特色泰北菜不是吃常見的冬蔭公 菠蘿炒飯是吃獨特的金麵ᴀʀᴏᴍᴀ ᴛʜᴀɪ 地理位置方便 不過店面偏小桌與桌之間略窄 滿座的話會相對侷促嘈雜餐廳主打不同材料的金麵跟撈麵小食的款式不算很多 也沒有泰式甜品作完美結束不過勝在小食價錢都很親民𓋪 泰式椒麻手撕雞𓋪 薄脆蝦餅手撕雞以開胃微辣的椒麻味作調味配上芽菜跟青瓜絲增加爽脆口感雞肉嫩滑 是方便一口享用的 sɪᴢᴇ蝦餅是薄薄的一塊 香脆不油膩 蘸上辣醬更惹味𓋪 泰北安格斯牛肉金麵餐廳招牌菜金麵又稱為 ᴋʜᴀᴏ sᴏɪ食譜來自青睞山區小族群 餐廳再自家研磨炒製醬料食法獨特 首先壓碎很有造型的炸麵球再把所有配料跟鍾華記麵廠全蛋麵拌好加上麵碎後口感相當豐富 金麵醬料惹味帶辛辣後勁很強 店家建議大家可以點泰式奶茶平衡一下𓋪 青檸梳打𓋪 檸檬草南姜飲友人點了清爽的青檸梳打解辣我則點了薑味濃郁的養身薑茶暖胃如果有多一點特飲 椰青/珍多冰會更好也許是地理位置方便平日也吸引不少客人到訪吃一碗特別的金麵如果吃厭了平時的泰菜不妨可以嚐鮮一下
最近太子新開了一間特色泰北菜

平日也吸引不少客人到訪吃一碗特別的金麵
如果吃厭了平時的泰菜
不妨可以嚐鮮一下
2024-10-16
$150 (Dinner)
✨泰北烤雞金麵本身望落以為係勁濃勁辣嘅撈麵,但其實個金醬就係咖哩醬,濃度適中,唧個青檸汁 再帶有浸清新嘅味🍋‍🟩麵條爽口彈牙 好掛醬汁;烤雞好實淨,好香(串燒雞嗰種)沙爹味😋🐓‼️.✨泰式烤豬頸肉份量啱啱好 (for two👌🏻豬頸肉帶有少少彈性,肉嘅部分多於肥膏,係鹹香+焦香為主.✨慢煮水門雞全蛋粗麵 -湯底:泰式冬蔭湯泰式冬蔭湯應該就係清湯+少少冬蔭,所以湯底係液狀,微微辣🌶️麵條比想像中幼,質地厚實 咬落彈牙;水門雞相比烤雞 係再軟滑+彈牙,低調味(>^ω^<).✨泰式生蝦x8生蝦完全冇腥臭味,質地柔軟🦐配檬汁、苦瓜、辣椒食 係多重味道👅辣椒其實好辣 配埋苦瓜食冇咁辣💚.【飲品:】✨青檸梳打:唔係好甜,好有「汽」🍋‍🟩✨支裝椰青水:用嚟解膩解辣😙✨泰式凍奶茶:奶味十足🥛
✨泰北烤雞金麵
✨泰式烤豬頸肉
✨慢煮水門雞全蛋粗麵 -湯底:泰式冬蔭湯
✨泰式生蝦x8
【飲品:】
✨青檸梳打:唔係好甜,好有「汽」🍋‍🟩
✨支裝椰青水:用嚟解膩解辣😙
✨泰式凍奶茶:奶味十足🥛
2024-10-28 103 views
朋友介紹,午餐時段同友人一齊到太子新開泰北菜餐廳「Aroma Thai Food」食泰國金面! 入到去環境乾淨舒服,仲攞放左好多動物同泰國擺設,都幾有特色。雖然午餐限時60分鐘,但上菜速度都幾快,完全夠時間一路食一路傾計。我地都叫左招牌金面,分別係烤雞,豬頸肉同五花肉。金醬雖然顏色似咖哩醬但偏紅色,食落顆粒感比較重,撈埋面底一齊食都幾惹味。上菜時店員有提醒記得整碎附上既炸耐撈埋食,口感會更加豐富,令我突然諗起黑白大廚😂。烤雞同豬頸肉都外脆內嫩,五花肉亦煮煮得剛剛好,沾滿金醬同面一齊食入口,好滿足。下次會想試埋佢既乾撈面同小食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2024-10-24
$80 (Lunch)
2024-10-28 197 views
之前去泰國曾經食過金麵,覺得幾特別得黎又好好味,近來太子都新開左間主打泰北金麵嘅小店,有口福了。金麵因為顏色金黃而命名,又名咖喱麵。呢間小店嘅金麵,先將球形脆卜卜炸麵壓碎,連同正常嘅金麵、秘制辣椒油、乾蔥、酸菜等配料,再加入自家製嘅金醬撈勻一齊食,在唧少少青檸汁,酸、香、辣味俱全,確實係幾好味!仲可以自選配料,我就揀咗牛肋條。除咗招牌金麵,呢度嘅泰式小食都好出色。尤其推介薄脆蝦餅同泰北烤牛肉。蝦餅薄身香脆,但有落感受到好足料,蝦膠味亦好濃;烤牛肉配上秘製醬汁好惹味。生蝦當然都係我必食選擇。

金麵因為顏色金黃而命名,又名咖喱麵。

仲可以自選配料,我就揀咗牛肋條。

除咗招牌金麵,呢度嘅泰式小食都好出色。

2024-10-09
$300 (Dinner)
2024-10-23 195 views
先講飲品,凍泰國菊花茶一上枱已經散發陣陣花香,入口既清涼感可以即時消暑。 大大杯用啤酒杯裝好特別,再黎係香茅炸雞翼,外皮香脆,雞肉嫩滑,香茅味令口感更上一層樓。薄脆蝦餅煎至金黃,口感酥脆,蝦肉鮮甜,再配搭店家特製既酸甜泰式醬汁,好食。泰式烤豬頸肉烤得恰到好處,外層微焦但內裡保持住豐富既肉汁,配上店家秘製既泰式醬料,味道一流。泰北烤雞同樣係唔容錯過既選擇,雞肉皮焦內嫩。金麵方面,麵條既口感軟硬適中,配上濃郁既泰式咖哩汁,每一口都充滿住異國風味。泰式椒麻手撕雞乾撈麵亦係一大亮點,手撕雞既肉質嫩滑,配上香麻既椒麻醬汁,味道層次豐富。另外,呢度既環境亦都幾舒適,裝修簡單但唔失格調。價錢方面亦都合理,絕對係物超所值。下次有機會,不妨親身到太子呢間小店試下呢度既美食,感受一下地道既泰國風味!

2024-10-18 217 views
太子新開泰國菜小店,主打嘅係泰北金麵khao soi,出面唔係間間泰國餐廳都有得食~金麵係泰北菜最出名而獨特嘅麵食,因為顏色金黃而命名。同時又配上香而不辣嘅咖喱湯汁,所以亦都有人叫佢做咖喱麵。小店自家研製金醬食譜,而且仲有建議食法添~首先球形炸麵壓碎,再將秘制辣椒油、乾蔥、酸菜等配料、兩種不同口感的全蛋粗麵進撈勻,最後在唧啲青檸汁係上面。口感同味道都非常豐富,確實幾有驚喜!而牛肋條亦好腍好入味~另外仲叫咗一碗冬陰功湯米粉,配上安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛柏葉、溏心蛋,湯底微微酸辣都幾惹味。當然唔少得一連串嘅泰式小食。泰式生蝦係必食,爽口鮮甜,配上蒜片辣椒同酸辣汁,忍唔住encore多一份;薄脆蝦餅比平時食到嘅較薄身,但口感更香脆,就算放耐咗都唔會腍,蝦膠味亦好香濃;泰北烤牛肉,每件都帶有炭火椒香,油香肉嫩,配上秘製醬汁無得輸;泰式椒麻手撕雞,有滿滿嘅芫荽同洋蔥,加上椒麻口味,味道好豐富;酸辣鳳爪沙律,都係演員荽同洋蔥調味,味道有啲辣,對我嚟講好惹味~

當然唔少得一連串嘅泰式小食。

2024-10-09
Type of Meal
Dinner
-烤豬頸肉冬蔭乾撈麵 $82上到枱心諗咁大碗🤩撈嘅時候都聞到香味,配菜好多,平時驚就咁一個肉+麵會冇其他野配搭,呢碗有糖心蛋有青瓜有肉碎有薄脆片,每啖入口都好滿足!豬頸肉好肉唔洗錢咁有好多塊~抵食👍🏼👍🏼/-泰式凍奶茶 跟餐+$14估唔到跟餐都咁大杯,係一個啤酒杯🍺好驚喜!茶味夠,甜度都係適中,極速飲哂成杯!/-秘制酸辣鳳爪沙津 $48酸辣度剛好,有食過有啲係偏酸或偏辣,食咗一兩舊就想放低,但呢個唔會,而且鳳爪好入味,前菜必須點黎開下胃口👍🏼/環境雖小但店內唔會太狹窄,而且午市都好多人等位,係市區黎講呢個價錢同材料質素都算合理,建議人多可以book定枱~
-烤豬頸肉冬蔭乾撈麵 $82
-泰式凍奶茶 跟餐+$14
-秘制酸辣鳳爪沙津 $48
2024-10-17 193 views
今日同朋友黎到Aroma Thai食下午茶😋😋小食:魚餅拼蝦餅香茅炸雞翼泰北香腸擺盤吸引!好豐富!樣樣都好香同惹味👍🏻👍🏻用主食加配小食仲有優惠價添!😋😋😋泰式椒麻手撕雞乾撈麵手撕雞原來係一片片薄切既嫩滑雞肉!撈麵爽滑彈牙!😍泰北安格斯牛肋條金麵好特別!第一次食金麵。要將佢整碎之後再同隔離既麵撈埋一齊食!好惹味😋😋😋🍹咸檸七、支裝椰青水解喝~爽~職員服務態度好!呢餐食得好開心😀
今日同朋友黎到Aroma Thai食下午茶😋

😋小食:
香茅炸雞
泰北香腸
擺盤吸引!好豐富!樣樣都好香同惹味👍🏻👍🏻
用主食加配小食仲有優惠價添!😋😋

😋泰式椒麻手撕雞乾撈麵
手撕雞原來係一片片薄切既嫩滑雞肉!撈麵爽滑彈牙!

😍泰北安格斯牛肋條金麵

🍹咸檸七、支裝椰青水
解喝~爽~

職員服務態度好!呢餐食得好開心😀
2024-10-16
Type of Meal
Tea
2024-10-16 170 views
汝州街附近呢間超人氣泰國餐廳,門口長期都有長龍,入門口已經有濃郁嘅泰國風情,燈光較暗,令人放鬆,座位都算多,坐得舒服。佢哋主要以泰北風味為主,招牌菜式系泰北金麵。小食拼盤豐富多,包括炸魚餅、薄脆蝦餅、泰北香腸、炸豬皮、泰式炸雞。金黃香脆,蝦餅惹味又彈牙,泰北香腸外脆內軟肉味濃郁,泰式炸雞香脆,雞肉juicy。搭配各式醬料更添風味。泰北滷水牛金麵推介必點招牌金麵之一!一次可以食到牛肋條、牛筋同牛肚,配有酸菜、洋蔥、芫荽、炸豬皮,配料豐富,食之前先將脆麵整碎撈入全蛋麵中,咖喱醬汁濃味充滿椰香,金麵掛汁,入口爽脆。牛肋條、牛筋、牛肚高質,肉質軟冧,牛筋有口彈。泰北烤雞金麵尤其鐘意雞肉燒得夠香,外焦內嫩,搭配金麵的口感,香氣撲鼻。嘢飲仲有支裝椰青水,解膩一流。

佢哋主要以泰北風味為主,招牌菜式系泰北金麵。

泰北滷水牛金麵
推介必點招牌金麵之一!

牛肋條、牛筋、牛肚高質,肉質軟冧,牛筋有口彈。

泰北烤雞金麵
尤其鐘意雞肉燒得夠香,外焦內嫩,搭配金麵的口感,香氣撲鼻。

嘢飲仲有支裝椰青水,解膩一流。