2016-10-05 477 views
青衣城大大話話有六至七間麵包店,目測有焗爐在店內的只有兩間。無他,土地供應問題,正如游議員所講,連想「焗」嘢都無地方「焗」。小弟是牛角包超粉,連玩猜猜畫畫都只有我一個秒速畫出一個像樣的牛角包。每朝上班前路過東海堂,都被焗爐的香味吸引。其中每朝新朝出爐的有牛角包。牛角包到手,有時溫暖,有時辣手。情感上即製已經大大加分。酥皮層次分明,呈金黃色。放進口中,酥皮一層一層斷開。若是預先製作的,酥皮定必軟化,咬到變薄餅才會斷開。售價十三元,比起香港站同系集團的火腿芝士牛角包售十四元,我還是會投東海堂新鮮出爐牛角包一票

牛角包
2016-10-05
TakeAway
$13 (Breakfast)
牛角包
  • 牛角酥
2016-08-31 600 views
這個8月吃了不少頓生日飯,當然也吃了不少生日蛋糕,單是arome就直接/間接地幫襯了兩回。首先是8月18日與友人在Pizza Hut午餐中分享的沖繩香檸cake little,蛋糕採檸檬橫切面造型,別致非常,小朋友們都超級喜歡;不過口味於甜魔媽媽有點太酸,特別是中層的流心位更加超醒神!喜歡酸味的朋友可能會很欣賞,不過個人就遠喜歡後一款。這款Melon Shower 蜜瓜の甘熟並不是新出之物,但實在好吃,上週日食友的House-warming派對中,也帶了一個上去分享。蛋糕由蜜瓜白朱古力慕絲、蜜瓜果肉、蜜瓜啫喱、海綿蛋糕組成,除了果肉香甜、水盈豐厚的九州蜜瓜,那蜜瓜白朱古力慕絲也很輕柔清新好吃;最後鬆軟海綿蛋糕中,還有脆脆夾層,令味道更豐富,仍是穩定的高水準,完勝青檸蛋糕!至於今年力推的香印青提,很快又到妹妹、嫲嫲、婆婆、爸爸、囝囝生日,總會有機會品嚐然後再分享!
Melon Shower 蜜瓜の甘熟
2016-08-28
Dining Offer
Credit Card Offers
Melon Shower 蜜瓜の甘熟
2016-07-13 433 views
小妹生日,家人買左東海堂呢個蜜瓜の甘熟蛋糕同我慶祝。蛋糕個樣好靚好得意,真係唔捨得食。蜜瓜蛋糕分左海棉、jelly、果肉、mouse幾層。jelly果層雪凍左充滿清新蜜瓜味,又清甜,感覺好light。再來果肉加mouse 2層一齊食,mouse本身較膩,但加左果肉D果汁,即刻變左JUICY!!果汁亦稀釋左MOUSE嘅heavy感!!蛋糕好味!多謝屋企人
小妹生日,家人買左東海堂呢個蜜瓜の甘熟蛋糕同我慶祝。

蛋糕好味!多謝屋企人
TakeAway
我想試呢個系列嘅蛋糕好耐架喇,尋日唔覺意有機會試咗,真係超開心!多謝家姐嘅朋友!呢個蛋糕細細個,賣相又特別,連個名都得意過人,叫「cake little」!而呢個就係檸檬味。宣傳相「沖繩香檸cake little」係咁樣嘅,參考圖片同實物都脗合嘅,幾好。整個蛋糕,最吸引我嘅就係最上面黃色部分。等我切開佢睇下裡面有咩先!蛋糕以白色及黃色相間設計,上2層嘅黃色是檸檬啫喱,根據介紹所高,係用咗由日本直送嘅沖繩香檸製作而成,入口滑而帶微酸,又充滿果香;而中間嘅白色夾層呢,一層係忌廉,一層係香檸慕絲,酸酸的;還有一層則是加入咗細膩幼滑嘅乳酪整成嘅乳酪軟心;最下面嘅2層就係海綿蛋糕,成個蛋糕食起嚟,味道夾之餘,口感亦鬆軟;檸檬嘅酸與忌廉嘅甜交錯著,為味蕾帶來清新又刺激的感覺。在場有份食嘅每一個人對呢個蛋糕都有好高評價,真係值得買嚟食下!而呢個cake little系列蛋糕,除咗有檸檬味,仲有菠蘿、紅石榴同埋白桃呢幾種味,真係好夏天 feel,我對其他幾款都有興趣~~今個夏天生日嘅朋友不妨買嚟試下啦!

沖繩香檸cake little
整個蛋糕,最吸引我嘅就係最上面黃色部分。
沖繩香檸cake little
等我切開佢睇下裡面有咩先!
2016-06-15
Anniversary
2016-03-06 551 views
今年買了個東海堂的草莓千層蛋糕給友人慶祝生日, 蛋糕外層塗滿雪白忌廉, 上面放滿新鮮士多啤梨, 糖車厘子, 紅桑子, 還有朱古力片的裝飾, 美得讓人垂涎三尺.一刀切下去, 內裡約有10層, 最底舖了一層蛋糕. 一口咬下去, 忌廉香滑而不過甜, 多吃幾口也不過份. 最底層的香軟蛋糕中和了千層餅皮的硬實口感, 一軟一硬, 出奇地合襯. 再夾著蛋糕上的鮮果食, 更顯清爽, 滿足已!但稍嫌千層皮多了點, 蛋糕底少了點, 口感不夠過癮.不過總的來說, 這個蛋糕很不錯! 外型亦漂亮, 最重要是整個蛋糕不過甜, 不知不覺便消滅了.
但稍嫌千層皮多了點, 蛋糕底少了點, 口感不夠過癮.

不過總的來說, 這個蛋糕很不錯!
外型亦漂亮, 最重要是整個蛋糕不過甜, 不知不覺便消滅了.
2016-02-11
2016-01-02 456 views
去大棠宿營,成班人入去打邊爐,順便慶祝3個人生日,喺青衣搭taxi入去,咁啱經過東海堂就買個蛋糕賀一賀佢 濃厚宇治抹茶蛋糕都幾大個,我地6個人分享都食唔哂抹茶味濃,帶少少苦澀味,中間有紅豆粒,紅豆甜味可以中和綠茶苦澀味,都幾creamy,蛋糕質地軟軟不過我鐘意冇咁苦,不過不失啦😌

濃厚宇治抹茶蛋糕

都幾大個,我地6個人分享都食唔哂

不過我鐘意冇咁苦,不過不失啦😌
Birthday
2015-12-01 319 views
在地鐵站裡見到不少東海堂的廣告板,內容都是''美人の乳酪蛋糕'',忍不到美人的誘惑,冒著肥胖的風險試試它的味道。外觀方面,蛋糕被金色的膠卷圍著,有種富麗堂皇的氣派,高貴的感覺整個蛋糕沒有太多的裝飾物,不像那些鋪滿水果粒、朱古力、忌廉等等,十分俗氣。四周唧上水滴形的奶油,雪白色的水滴形裝飾,與整個蛋糕的主題十分配合,突顯出高貴大方的一面味道方面,最面層放著數顆藍莓,藍莓的味道偏酸,不過對蛋糕的影響不大,其次中間的一層是日本乳酪流心,流心效果尚算不俗,切開時流出不少乳酪,乳酪的味道也不錯,除了酸酸的感覺,更有淡淡奶味最重要的是,能夠大大減低肥膩的感覺,令到我們可以大口大口地吃著這個蛋糕。包著乳酪流心的是日本乳酪慕絲,慕絲充滿一絲絲的奶味,而且口感幼滑,值得細味品嚐海綿蛋糕也做得不錯,有兩層的厚度,用作承托蛋糕,而且口感鬆軟彈牙,值得一讚

Other Info. : 蛋糕盒以藍色為主,配上金色的圖案,高貴大方。
2015-11-30
2015-11-29 311 views
東海堂的蛋糕每期都會推出不同的新款式,每個季節也有特色的產品,令我至今難忘的是北海道牛乳芝士蛋糕外觀方面,整個蛋糕以白色為主,簡潔鮮明,沒有太多花巧的裝飾,蛋糕的表層只有一些白朱古力碎片作裝飾,這個蛋糕高貴有氣派,而且不會太俗氣。味道方面,白朱古力碎片不但有脆皮感覺,口感豐富,而且入口即溶,在口腔中飄逸著一絲絲牛奶香味,非常濃郁蛋糕是以忌廉芝士為主,再配合3.6牛乳,帶出香濃幼滑的味覺享受,忌廉芝士有濃濃的芝士味,留在口腔裡揮之不去而且3.6牛乳比普通的牛奶更有奶味,吃著蛋糕時,好像飲著一杯鮮牛奶一般。整體評分:7.5/10

整體評分:7.5/10
2015-11-28
Birthday
前文曾提及,對於近來東海堂的出品甚有興趣,尤其是它的抺茶系列,連我那吃盡包點蛋糕的嘴刁朋友也說不錯,想必一定有其實力吸引力。是夜邀請男友過來晚飯,打開家門時見他手上拿著一個東海堂包裝盒,已眼前一亮,再細看下發現他買了我近來最想吃的宇治抺茶之王冠,原來他真的有將我所說的放在心上,頓時心甜大喜,多謝王子的心意。濃厚宇治抺茶之王冠 Cake Little $148深綠色的蛋糕外層有著ZicZac型唧花,頭頂著一小撮的金箔,感覺高雅瑰麗。為它拍過數張沙龍後小心翼翼地切開,見內裡的蛋糕、忌廉、夾心層次分明,實在急不及待要開動;面頭的抺茶忌廉像慕絲般幼滑,即使份量看似很多但一點也不覺得甜膩;三層抺茶蛋糕質感鬆軟,濕潤輕盈;蛋糕與蛋糕之間夾有綿蜜的紅豆和像啫喱般的寒天,豐富了口感;還有看不到但味道突出的黑芝麻醬,整體抺茶味道濃郁回甘,自然不造作,能在東海堂這大型連鎖店找到這樣出色的出品令人驚喜。 自從美心和東海堂出了迷你版蛋糕後,有時想吃一點甜又撐不下一磅裝的都會買這份量來嚐嚐,能滿足一己之欲之餘又不怕要吃到天荒地老,光顧的頻率比以前還要高,真是聰明雙贏的生意手法!
濃厚宇治抺茶之王冠 Cake Little $148
2015-10-31
TakeAway
$25 (Tea)
2015-10-14 358 views
之前在地鐵站時時見到那東海堂的抺茶蛋糕廣告,每次經過都會看得我口水直流、很想一試,哥女友得知以後客氣的在我生日時為我送上,雖因售罄買不到我最想試的宇治抹茶の王冠,但光是這份心意已令人覺得窩心。宇治抹茶牛油蛋糕 $78蛋糕包裝用上硬咭禮盒,感覺高雅大方,但是一開出來見那銀色包裝鋁紙又好像和那精緻的外盒不太相襯;一條長方體的蛋糕樣子看上去平實,面頭有烘焗過的痕跡,餅身帶著沈實的墨綠色,採用100%京都宇治‧丸久小山園的抹茶粉製作,質感濕潤鬆軟,牛油和抺茶味皆香濃突出,甜度剛好,切一件作為早餐或下午茶適合不過。
宇治抹茶牛油蛋糕 $78
2015-10-09
TakeAway
2015年9月10日~剛食完下午茶飽飽的,路過青衣城 ~東海堂聞到香味, 原來焗爐正焗蛋撻中, 又看見有個師傅在櫥窗 唔知搞乜野, 咁見新鮮就買左一隻試下, 新鮮蛋撻夠滑~有奶香, 有少許蛋香,但我個人認為 甜咗d, 但是甜這個問題每個人的喜好不同嘅~ 皮邊都夠香脆,底層都唔算好油膩, 但是外皮沒有什麼麵粉香味, 因為不油膩當然牛油香味也沒有太多啦! 整體都值8蚊既,。如果有少少想食野,路過又見到新鮮出爐下次都會買
2015年9月10日~
如果有少少想食野,路過又見到新鮮出爐下次都會買

2015-09-10
2015-08-22 253 views
經過多次看到此款甜品也心思思,$18一杯對我來說不算便宜。這天有閒買來慢慢品嚐。新鮮有汁的密瓜,加上一些密瓜啫喱,淸新爽滑,下層是密瓜味慕絲,軟綿不甜膩,喜歡密瓜的我感到挺享受,不錯。
密瓜慕絲杯
2015-06-12
TakeAway
$18 (Other)
密瓜慕絲杯
2015-07-20 329 views
上次試美心(另一食評),今次試東海堂,三小件一個小盒放好.今次都係買番屋企食,於是切開幾份人人都可以食到吾同ge味!草莓端士卷切件我食左粒草莓,好味,吾知點解蛋糕上面ge生果無論係咩季節都一樣咁甜咁好味...蛋糕鬆軟level合格,都有草莓香,入面ge cream個味都酸酸甜甜咁,食得出有香料啦哈哈.淡粉紅色外表都吾會太有罪惡感ge,雖然都知係色素黎嫁啦...不過"淡"就ok啦.蜜瓜端士卷切件有粒cream係上面幾cute.未食過蜜瓜蛋糕,之前都見arome一直有sell開吾同生果賣點ge蛋糕,又幾清新.不過我對綠色ge色素有點抗拒...係夠香ge,不過食落個蛋糕ge cream的味就吾太真實. 都合格啦.芒果慕絲蛋糕條最好味始終都係芒果啦hahaha, 因為芒果比較大路,都好難係衣d甜品上失手.上面ge芒果依然係好甜,個慕絲好清新,甜度剛好,nice!!最鐘意係食衣件啦~
上次試美心(另一食評),今次試東海堂,三小件一個小盒放好.
今次都係買番屋企食,於是切開幾份人人都可以食到吾同ge味!
草莓端士卷切件
蜜瓜端士卷切件
有粒cream係上面幾cute.
不過我對綠色ge色素有點抗拒...
芒果慕絲蛋糕條
最鐘意係食衣件啦~
2015-07-17
TakeAway
$12 (Tea)
  • 芒果慕絲蛋糕條
  • 草莓端士卷切件
食得太多美心西餅,間arome裝修到咁靚靚幾年都未幫襯過,今次想買一百蚊左右ge小蛋糕,睇完美心冇野岩就行過隔離arome,見到有蛋糕賣$9x~10x幾岩價,又細細個,於是就敗左個.arome係主打日系,搵akb幫手賣廣告,又影到d相咁靚靚,又裝潢到咁正正...然後就可以加價lu~講番個蛋糕,係白桃什麼什麼(慕絲蛋糕),桃有桃味,蛋糕有蛋糕味,咁囉.入面都有好多層,衣加d蛋糕隻隻都好多層,鬥多層...咁.甜度吾會太over,不過我食左四份一就覺得夠了,吾會買第二次,試下都得ge.我反而想食下個牛乳,不過屋企人食過所以今次冇買.btw,個盒吾知係太大定點,拎番屋企途中,蛋糕吾會係中間,而係陏陏下,搞到我好驚,又拎得好辛苦...

入面都有好多層,衣加d蛋糕隻隻都好多層,鬥多層...咁.
我反而想食下個牛乳,不過屋企人食過所以今次冇買.

2015-06-14
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$103 (Last Night Supper)
  • 白桃什麼什麼(慕絲蛋糕)
2015-06-12 358 views
因 為 外 型 整 到 10 足 10 一 個 蜜 瓜 咁 忍 吾 住 買 左 一 個 返 屋 企 試 面 層 系 蜜 瓜 味 慕 絲 ,裡 面 仲 有 蜜 瓜 肉 + 蜜 瓜 啫 哩蜜 瓜 味 只 有 少 少 , 但 食 得 出 吾 似 香 精 所 造 底 層 系 海 綿 蛋 糕 + 白 朱 古 力 餅 底好 食  而 且 雪 左 咁 耐 餅 底 都 仲 脆 呢 Part 真 系 加 左 吾 少 分 啊
因 為 外 型 整 到 10 足 10 一 個 蜜 瓜 咁
忍 吾 住 買 左 一 個 返 屋 企 試
面 層 系 蜜 瓜 味 慕 絲 ,
裡 面 仲 有 蜜 瓜 肉 + 蜜 瓜 啫 哩

底 層 系 海 綿 蛋 糕 + 白 朱 古 力 餅 底