2022-03-07 194 views
Artisan LoungeK11 Musea Lounge嘅Tea因為係商場中間 環境略為嘈一點但坐位舒適 容易訂位性價比一般 最頂果層基本上唔岩食💰 HKD798 for two最好食係Tiramisu 🍰😋最後送上枱有驚喜推介指數⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️
Artisan Lounge

最後送上枱有驚喜

推介指數⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️
2022-02-16 171 views
如果你打算坐低剩係飲杯咖啡食件cake,個人認為唔使揀呢間😪星期三下午3點幾,可能疫情關係,選擇唔多,所以求其揀咗呢間,叫咗3杯咖啡2碟甜品。總括而言,咖啡不過不失啦,服務態度好嘅!
總括而言,咖啡不過不失啦,服務態度好嘅!

意式朱古力榛子批配草莓荔枝雪葩
朱古力二重奏
2022-02-13 2950 views
疫症繼續蔓延,外賣已成肯恩的日常。今年生日的日子,既沒有晚市堂食,也不太想冒風險外出午膳,肯恩最終唯有選擇買外賣回家去慶祝。生日想選擇特別一點的餐單作慶祝。剛好發現尖沙咀K11 Musea內的Artisan Lounge在新年前後期間推出了一款節日限定的Afternoon tea menu,並且有外賣自取七折的推廣優惠。原價$898未連加一的二人下午茶tea set,現在以$629的價錢便可以享用。若然是Afternoon tea,一般理應是下午茶時段才會供應。不過食店的Afternoon tea set從上午十一時已經可以order,可以說是"All day afternoon tea"!!肯恩自疫情期間不知叫過多少次的外賣中西日式午餐晚餐,就是還未試過外賣Afternoon Tea 的經驗。就趁生日時間獻上寶貴的第一次⋯⋯外賣的過程很簡單,半個小時前致電跟食肆店員落單,之後準時到達食店付款取餐便可。Afternoon Tea跟咖啡或茶,下單時店員會著客人選定。由於不想熱飲料變涼,肯恩選取Earl grey茶包自己回家再自行去泡茶。食店位於K11 Musea 地下大堂的位置,所有餐桌

食店位於K11 Musea 地下大堂的位置,所有餐桌都是開放在商場大堂的區域,開揚度十足;高度的開掦是一面雙面刃,壞處是私隱度完全欠奉,seen與to be seen,喜惡與否,見仁見智,反正與肯恩今趟的用餐體驗不太相干。

新年限定的Afternoon tea set餐單,在食店門口已經可以一覧。多款糕點都很具新年氣息。其中餐牌菜單上提及的朱古力火煱,肯恩十分好奇食肆如何把這個食品項目放在外賣package當中。

Tea set 準時預備好,整份set放進外攜袋內,一隻手已可把整份set帶走,十分方便。

聰明地以紅色作為外賣包裝盒的主色,甚具節日氣氛,作為聖誕或新年的外賣項目也很合適。

向上一掀便可以把外面的紅色盒蓋褪掉,一份擺放精緻的三層 tea set呈現眼前。

每一層架再分為三小格,每一格各有一至兩款食品。

最上的一層擺放甜食,中間一層則是鹹點,最低一層為較大份的甜點及鬆餅,跟正統Afternoon tea的三層架分別不大。

跟餐附上的Earl Grey 茶包,當中混入了乾花,令泡出來的茶滲出陣陣花香,味道頗有驚喜。不過茶葉只是放在一只小膠袋內,而並非獨立茶包,想茗茶又不想吃到滿口茶葉的話便要自行另找隔茶工具,想得未夠周到。

在家享用下午茶,你可以開著Netflix 邊看電影一邊慢慢享受美食,感覺更為隨意,也不太介意享用鹹甜食品的先後次序。

先吃經典的香港小食龍鬚糖。龍鬚糖製作工序繁複,在香港還會做龍鬚糖的食品公司不多,大家偶爾也會在大型超市看到竹苑這個做龍鬚糖的品牌,做出的龍鬚糖鬆脆不黏牙。今回下午茶吃到的龍鬚糖正是這個口碑品牌的出品。

龍鬚糖旁印有福字牌的是桑梅朱古力暮絲甜點,朱古力暮絲做得軟滑,味道甘甜帶酸,與龍鬚糖放在一塊,是最為應節的賀年糖果。

魚子醬多士粒以金箔點綴,顯得特別奢華。魚子醬份量不少,舖滿整粒脆口多士,一口吃下鮮味十足。

相較之下,旁邊的三文魚薯餅份量未免太少,丁點兒的份量放入口內兩三下嘴嚼已經盪然消失,勉強只可歸類為一道伴碟小吃,若要把它列陣下午茶其中一份點心,理應做得大份一點才算得體。

士多啤梨牛乳撻以北海道牛奶製作,奶香濃郁內餡亦很軟滑。配上草莓果香,穩陣配搭。

下午茶內另有一款撻類糕點,外皮相樣但裡面是加入了臘腸肉的臘腸撻鹹點。一鹹一甜帶來兩種截然不同的風味。

以草莓為食材的還有另一道玫瑰草莓卷甜品,賣相比牛乳達更精緻。一小撮可食用小黃菊,輕微手震也難以把它妥善地放在正確的位置。

甜品味道不錯,不過草莓與忌廉的味道似乎蓋過了玫瑰味,肯恩到後來重看餐牌才發現甜品以玫瑰食材入饌。

芝士龍蝦莎巴翁是其中一道鹹點。由於把下午茶外帶回家已經過一段不少的時間,莎巴翁在室溫下閣置,已呈半熔糊狀,賣相與口感少不免打了點折扣,幸好味道沒有失真,仍能保留吃到龍蝦肉的濃郁鮮味。

醉雞米紙卷雖然也放置了一段時間,但米紙粉皮沒有變得乾身。米紙卷沒放進太多調味料,亦沒有像越式米卷那樣跟上甜酸醬汁伴吃,簡單調味更能帶出醉雞的酒香。

鮑魚花膠酥盒是鹹點中最出色的點心。鮑魚煮得彈牙入味,單吃已是可口滿分。伴上花膠入饌製成一口酥皮盒口感更見豐富。

之前堂食餐牌提及的朱古力火煱,最終並沒有外賣盒上出現,可算是意料之內。畢竟要讓火煱在外賣餐上實現,附上火煱器具的成本未免過高,難以得以實踐。最後食店唯有事先在草莓上蘸上朱古力醬頂替。草莓是日本熊本縣品種,清甜多汁自不待言。蘸上朱古力醬作為一道甜點去品嚐更為滋味可口。

食店可能自知外帶Afternoon tea餐沒有伴上朱古力火煱有點缺陷,所以在外賣餐上附上一件餐牌上並沒有提及的蛋糕甜品

其實食店本身設有一個小counter ,售賣現成蛋糕,所以要另外為套餐附上蛋糕可謂輕而易舉。

跟餐附上的是白朱古力芝士蛋糕。蛋糕甜度不高,白朱古力外層造得出奇地輕盈,像吃著蛋白般的泡沫口感,味道有點驚喜。

拿破崙千層酥餅是另一份份量較大的甜品,酥餅層皮做得酥脆可口,吉士味道亦做恰到好處,就算未能伴上朱古力火鍋去吃,自身已是一份十分稱職的甜品

為了應節,Afternoon Tea Set菜單內出現了很多賀年特色食品,包括笑口棗,蛋捲,蛋散,蝴蝶酥,像是把某香港品牌的賀年綜合禮盒內的食品一次過搬了過來,預先慶祝虎年的到來。

英式鬆餅是Afternoon Tea Set裡不可或缺的食物。除了原味鬆餅,食店還有一款以高梁杞子入饌的鬆餅,為食店的英式鬆餅滲入了中式元素。

鬆餅質感與味道都算稱職,附上clotted cream及自家製玫瑰果醬同吃味道更勝一籌。不得不提的是食店的自家製玫瑰果醬,味道清香自然,媲美文華東方酒店的出品。可惜食店暫時沒有把玫瑰果醬成為零售商品,否則應該可以成為食店的signature名物。

食店平日Afternoon Tea Set$798已可以吃到,節日限定的套餐卻貴了$100。若純以食材而言,數款富新春節日氣氛的小吃都是在百貨公司或超級市場可以買到的現成零食,不需另作烹製。若然帶著享用一頓高規格Afternoon Tea的心態,未必覺得這份套餐物有所值。不過若然是以應節的心情去享用一回中西合壁的下午茶,也算是一回不錯的體驗,加上外賣自取七折的優惠,下午茶當午餐去吃,也可沒有甚麼抱怨的地方了⋯⋯
2022-01-26
TakeAway
$314.5 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-02-11 146 views
以前在尖東站行到K11 MUSEA,自地庫搭扶手電梯上到中庭,總留意到食客津津有味的吃著Artisan Lounge的懸浮下午茶餐,今個農曆新年終於有機會試到了。由於預先訂了枱,職員安排我們到奢華典雅的梳化,四周有翠綠的植物環繞著。適逢新年他們提供特別版二人茶餐,有一些應節的過年鹹點和甜點,盛載茶點的層架用3D打印技術特別訂製的掛架懸浮在枱上。我們先從鹹點食起,我們最喜歡的是鮑魚花膠小酥盒和魚籽醬包點;茶餐的中式食品相對普通,譬如賀年曲奇和古早甜蛋散。除了茶點之外,這個茶餐還有一份朱古力火鍋、法式草莓千層拿破崙和英式鬆餅。火鍋用上72%朱古力,配合茶餐提供的熊本縣士多啤梨,味道十分有層次。鬆餅由餐廳自家烘焙,非常有口感,不過忌廉偏淡。飲品方面,我們點了一壺英式早餐茶和鮮奶咖啡。鮮奶咖啡奶味很濃,餐廳的有機茗茶不是用茶包沖泡,而且還可以添飲。CNY Afternoon Tea Set $898 2位特別版二人茶餐供應至2月20日
CNY Afternoon Tea Set

法式草莓千層拿破崙
英式早餐茶
鮮奶咖啡
2022-01-23 1348 views
Artisian Lounge is known for its pretty decorations for its afternoon tea though last time I was a bit disappointed by its burnt waffle. However, this time they nailed everything right.Their decoration for the afternoon tea set is festive as usual.For their new afternoon tea set, besides their usual items, they also included a Strawberry Mille-Feuille and the chocolate fondue, where the food items were in the middle layerThe Mille-Feuille was more crunchy than flaky but still tasted great. Inste

Instead of the usual raisins, they added a Chinese twist to it and used Wolfberry instead which was less sweet.
Out of the savory, the caviar cube was the best. It wasn't too salty and the cube of bread was still quite fluffy inside.
For the desserts, the strawberry milk tarts was definitely the best. The tarty strawberry and the milky fillings were a perfect combo. Overall, it definitely improved compared to last time.
2022-01-22
$490 (Tea)
2022-01-16 1172 views
同閨蜜去咗一間想去好耐嘅餐廳品嘗afternoon tea,位於K11 Musea地下,相信一講大家都知邊間-呢到有兩個set,一款係basic嘅𝑪𝑵𝒀 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 $898二人tea set,另一款係矜貴好多嘅𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 $1688一位-我哋要咗𝑪𝑵𝒀 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕,無諗起而家係新年,佢嘅afternoon tea set轉咗新年style😅📖文末會show埋menu俾大家睇吓~-𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 鹹點🍴鮑魚花膠小酥盒:幾surprise有鮑魚,味道幾好,不過都係覺得鮑魚熱食先好味,但畢竟afternoon tea呢啲都唔會係熱食,所以都接受🍴金箔魚子醬包點:夠晒靚夠晒矜貴,食落魚子醬都幾濃👍🏻🍴 煙燻三文魚伴瑞士薯餅:有煙三文魚嘅嘢味道都唔會差,開頭唔知係薯餅時以為係蘿蔔糕👍🏻🍴金菊園臘腸撻:食唔出有臘腸,賣相幾靚🍴醉雞米紙卷:幾好食,雞仲要咁啱係我鐘意食嘅雞翼位置嘅肉,有酒香👍🏻𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 甜點🍴法式草莓千層拿破崙:拿破崙多數都好食,吉士醬唔會過份甜,草莓就好甜好食👍🏻🍴 覆盆子朱古力慕絲:覺得呢款最

📖文末會show埋menu俾大家睇吓~
𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 鹹點
🍴金箔魚子醬包點:夠晒靚夠晒矜貴,食落魚子醬都幾濃👍🏻
🍴金菊園臘腸撻:食唔出有臘腸,賣相幾靚

𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 甜點
🍴 覆盆子朱古力慕絲:覺得呢款最好食,因為係朱古力👍🏻
🍴Chocolate Fondue配日本熊本縣士多啤梨:第一次見tea set有Chocolate Fondue幾驚喜,士多啤梨好甜,點上朱古力醬好好味👍🏻
🍴Scone:鬆化好食,Homemade Rose Jam非常香,唔會好甜都唔係假甜,係天然嘅香氣、味道👍🏻
🍴蝴蝶酥、笑口棗、蛋散、蛋卷:無諗過會食到🙈都唔係特別好食…
🍴佳節賀年糖果:金幣朱古力🙈只能說無諗過… 同埋影相係有新年氣氛嘅🙈

🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀

𝑪𝑵𝒀 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕
(10th January 2022 - 20th February 2022)

𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 鹹點
Abalone & Fish Maw Vol Au Vent 鮑魚花膠小酥盒
Cheese &e Lobster Sabayon 芝士龍蝦莎巴翁
Caviar Cube 金箔魚子醬包點
Balik Salmon on Rosti 煙燻三文魚伴瑞士薯餅
Chinese Preserved Sausage Tart 金菊園臘腸撻
Rice Paper Roll with Drunken Chicken 醉雞米紙卷

𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 甜點
Strawvbery Mille-Feuille 法式草莓千層拿破崙
Raspberry Chocolate Mousse 覆盆子朱古力慕絲
Hokkaido Strawberry Milk Tart北海道牛乳草莓撻
Rosc Strawberry Roll 玫瑰草莓卷
Bamboo Garden Dragon Beard Candy 竹苑冰脆龍鬚糖
Festive Candy 佳節賀年糖果

72% Milk Chocolate Fondue 72% 迷你朱古力火鍋
Japanese Kumamoto Strawberry 日本熊本縣士多啤梨
Handmade Palmier 自家手作蝴蝶酥
Smiling Sesame Cookies 賀年笑口曲奇
Sweet Eag Twists 古早甜蛋散
Egg Roll 香脆牛油蛋卷
Sorghum & Wolfberry Scone and Classic British Scone 自家烘焙高梁杞子及經典英式鬆餅
Clotted Cream and Homemade Rose Jam 忌廉及自家製玫瑰果醬

Organic Coffee or Tea 有機茗茶或咖啡

🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀

💰$898/2ppl (subjected to 10% service charges)
🚩Artisan Lounge (尖沙咀) @artisanloungehongkong
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下008-008A號舖

2022-01-16
疫情下冇晚市堂食,見到K11 Musea 做take away promotion! 行過《Artisan Lounge》見到幅”黑松露焗豬扒飯”相極吸引!餐廳仲推出6pm 後嘅 special take away menu (main 5揀1,另外有一個pure cheese cake) ,用埋商場嘅promotion, $200有找!”黑松露焗豬扒飯”雖然佢同普通茶餐廳嘅焗豬一樣用錫紙兜裝住😝,但餐廳細心地加咗一個保溫袋包住盒飯,返到屋企雖然已經隔咗30分鐘,但一打開個保溫袋盒飯仲熱,而且有一陣好香嘅黑松露味傳出嚟,未食都已經覺得佢落足料嘅!一打開個外賣盒蓋,啲黑松露片都唔少喎🤩~飯面一隻煎蛋,豬扒超級厚切, 有6大件, 肉質幼嫩 & juicy 🐷飯底落咗松露醬去炒,炒得夠乾身,啖啖松露香~蕃茄汁應該加咗新鮮蕃茄煮,甜度同酸度剛好,唔會搶咗黑松露味,仲有大大粒嘅蘑菇,用料十足!Pure Cheese Cake 賣相幾吸引,用咗食用花🌸同大粒藍桑子裝飾,用白朱古力做咗個枕頭造型嘅裝飾,視覺效果攞足分可惜係慕絲蛋糕,我本身唔鍾意慕絲蛋糕,不過佢就做得好滑同埋唔會太甜~今次因為疫情關係

”黑松露焗豬扒飯”

飯底落咗松露醬去炒,炒得夠乾身,啖啖松露香~

今次因為疫情關係有special take away menu ,,以一個優惠嘅價錢食到”黑松露焗豬扒飯”同埋pure cheese cake,不過, 去Artisan Lounge其實都係食環境同服務多過佢嘅食物質素🤪,希望疫情盡快過去,等大家都可以食到食物新鮮serve出嚟嘅最高質素啦! 🤜🏻🦠🤛🏻
曾經分享過不少的 Afternoon Tea, 最常吃的毫無疑問是放在桌子上的三層架最近去了 K11 Musea - Artisan Lounge 就特別點,那是懸浮的三層架而且是全日供應的喔~有兩款Tea Set,其中一款是要過千的一人豪華版下午茶而另外一款價格較親民的 Tea Set For Two 就剛好在做聖誕主題另外用餐位置是半開放形式,私隱度不算太高 ...如果介意就建議大家選平日早一點的時間來就不會有太多人路過囉La Fête Afternoon Tea Set ($898/兩位) - 落Order到上桌大約10分鐘便看到那非常吸睛的金色懸浮三層掛架是利用3D打印技術特別訂製而成~現在還用紅色絲帶和聖誕飾物稍微裝飾下。最底層有五款鹹點,在一口可吃掉且牛油味頗重的包點上放了鹹香的魚子醬和金萡單看魚子醬、金萡等就見這下午茶是選用比較貴價的食材吧還有 鴨肉鵝肝迷你多士 & 節日火雞芝士球!不過我最喜歡吃的是 帝王蟹米紙卷 ~ 包著滿滿的蟹肉,很觧甜的喲自家烘焙鬆餅 有兩個,一個有提子乾、一個是原味。配忌廉和自家製玫瑰果醬~ 果醬甜度剛剛好,還有淡淡玫瑰香和味道單看鬆餅的表面會覺
另外用餐位置是半開放形式,私隱度不算太高 ...
如果介意就建議大家選平日早一點的時間來就不會有太多人路過囉

La Fête Afternoon Tea Set (兩位)

單看魚子醬、金萡等就見這下午茶是選用比較貴價的食材吧
還有 鴨肉鵝肝迷你多士 & 節日火雞芝士球
龍蝦撻

自家烘焙鬆餅 有兩個,一個有提子乾、一個是原味。
單看鬆餅的表面會覺得好像很乾,
但事實是表面香脆、中間濕潤的喔~不會愈吃愈乾
自家烘焙鬆餅

頂層三款的甜度都剛好,怕甜的大概是吃到 焦糖核桃撻 會皺眉吧 (笑)
吉拿棒 有經典原味及抹茶,是迷你版本來就不用擔心吃到膩
紅莓芝士 就普普通通那樣子,也不會很酸!

香蕉瑪德蓮,或者是我一心想著這個應該是檸檬味才對,所以沒吃出有香蕉味
另外中間那層還有一些日本水果,那些白色一片片的則是朱古力,這超甜!
水果有熊本縣士多啤梨、長野縣香印提子和北海道蜜瓜
而且還是配 72% 香濃朱古力火鍋 一起吃~
是這Tea的重點且太有聖誕氣氛了吧!!
不過由於水果不是冰的,沾了朱古力後拿出來很容易滴到周圍也是 ...
自家製的棉花糖很軟綿,沾朱古力吃就會過甜了少許囉

最後還有同樣有十足聖誕氣氛的 迷你聖誕樹幹蛋糕
是法國聖誕大餐的最後一道甜點,讓這具特色的聖誕傳統作為 Tea Set 的結尾
外層的朱古力醬不會很甜,入口像慕斯般絲滑口感,吃起來一點也不膩
Tea Set 還包每人一杯有機茗茶咖啡
迷你聖誕樹幹蛋糕
有機茗茶

2021-12-17
$494 (Lunch)
龍蝦撻
自家烘焙鬆餅
迷你聖誕樹幹蛋糕
𝒜𝓇𝓉𝒾𝓈𝒶𝓃 ℒ𝑜𝓊𝓃𝑔𝑒 | 秋季和風𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 🎌一直想試嘅懸浮三層Tea Set😍今次新menu有日本海鮮元素🇯🇵鹹點都幾特別👏🏻配日本煎茶更加有日本feel!! 環境好靚,影相靚阿💕而且店員都好細心,整體感覺好好!鹹點:✧ 北海道帶子配香印提子✧ 免治博多地雞肉串✧ 特色青瓜三文治✧ 魚子醬立方✧ 照燒鱈魚塊配炸脆餅特別鍾意魚子醬立方,夠矜貴味道鹹香同北海道帶子大大粒🤤照燒鱈魚塊配炸脆餅呢個配搭都唔錯👍🏻甜點: ✧ 水信玄餅✧ 紅莓北海道芝士蛋糕✧ 日本白桃果肉慕斯配梅酒果凍✧ 日本士多啤梨千層蛋糕✧ 精選和菓子🍓日本士多啤梨千層蛋糕食落有啲似士多啤梨味pocky😳最鍾意個白桃果肉慕斯🍑加埋梅酒果凍唔會太甜!! 仲有迷你水信玄餅好可愛💕✧ 工匠朱古力✧ 半熟宇治抹茶撻✧ 經典+焙茶scone scone我哋一致認為幾好味,半熟宇治抹茶撻好流心但我覺得太甜!

鹹點:

✧ 工匠朱古力
✧ 半熟宇治抹茶撻
✧ 經典+焙茶scone
2021-10-24
$400 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-12-16 300 views
Artisan Lounge開左一段時間今次都係第一次試,因為竟然發現佢喺晚餐嘅時分有啲tea set食😌 今次試呢個tea set都幾特別,係有啲日式既主題!鹹點方面既魚子醬立方都幾唔錯,魚子醬嘅鹹香同埋脆脆嘅麵包立方幾夾!照燒鱈魚塊配炸脆餅都幾特別,鱈魚嘅好滑,口感上同脆餅造成左對比,幾香口。北海道帶子配香印提子,提子既清甜竟然配上鹹點都唔錯。甜點方面,佢個日本白桃肉慕絲配梅酒果凍我自己都鍾意,因為有啲酒香,酸酸甜甜都幾開胃。紅莓北海道芝士蛋糕芝士都幾滑,細細件都唔會話好漏!另外仲有水上玄餅、日本士多啤梨千層蛋糕同和菓子等等,可以一解思鄉之愁😀仲有半熟宇治抹茶撻同兩款唔同味嘅鬆餅,所以都唔需要太擔心話夠唔夠飽嘅問題!順帶一提Artisan Lounge嘅職員都好有善而且細心,係一個好好嘅體驗😙

一直好想去試ᴀʀᴛɪꜱᴀɴ ʟᴏᴜɴɢᴇ嘅懸浮ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ,成日經過ᴍᴜꜱᴇᴀ終於有機會ʟᴜ,但今次就唔係試最貴嘅ᴍᴜꜱᴇᴀ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ🤓而係試佢嘅秋季和風𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵😙 坐落大堂中心有住ᴍᴜꜱᴇᴀ嘅高樓底同裝飾空間感廣闊有種歐式ꜰᴇᴇʟ !整體環境都唔錯👍🏻======================== ᴀʀᴛɪꜱᴀɴᴀʟ ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ$798 ᴘᴇʀ ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ 2 ᴘᴇʀꜱᴏɴꜱ 【 ꜱᴀᴠᴏᴜʀʏ • 鹹點 】▪️ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ɢʀᴇᴇɴ ɢʀᴀᴘᴇ ɪᴛ • 北海道帶子配香印提子帶子正常略為煎香左,面層嘅青提子主要作點綴用▪️ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴍᴇᴀᴛ ꜱᴛɪᴄᴋ ᴡɪᴛʜ ᴄᴀʀᴛɪʟᴀɢᴇ • 免治博多地雞肉串雞肉串係用咗雞軟骨打成,入口有咬口頗有韌勁,幾似居酒屋入面食到嘅串燒▪️ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ꜰɪɴɢᴇʀ • 特色青瓜三文治三文治整成成個ᴍɪɴɪ ᴡʀᴀᴘ,佢嘅質感竟然有啲似棉花糖幾得意🤣▪️ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴄᴜʙᴇ • 魚子醬立方 鹹點最好食嘅就係佢! 魚子下其實係用牛油煎香過夠酥脆嘅麵包粒,仲有幾分相似西多粒,一啖夾埋

========================
ᴀʀᴛɪꜱᴀɴᴀʟ ᴀꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ
$798 ᴘᴇʀ ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ 2 ᴘᴇʀꜱᴏɴꜱ

【 ꜱᴀᴠᴏᴜʀʏ • 鹹點 】
帶子正常略為煎香左,面層嘅青提子主要作點綴用

▪️ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ꜰɪɴɢᴇʀ • 特色青瓜三文治

▪️ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴄᴜʙᴇ • 魚子醬立方
鹹點最好食嘅就係佢! 魚子下其實係用牛油煎香過夠酥脆嘅麵包粒,仲有幾分相似西多粒,一啖夾埋鹹香嘅魚子粒食幾惹味

▪️ᴛᴇʀɪʏᴀᴋɪ ᴄᴏᴅ ꜰɪꜱʜ ᴄʀᴀᴄᴋᴇʀ • 照燒鱈魚塊配炸脆餅
魚肉調味頗重日式醬油風味

=
【 ꜱᴡᴇᴇᴛ • 甜點 】
▪️ʀᴀɪɴᴅʀᴏᴘ ᴄᴀᴋᴇ • 水信玄餅

▪️ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄᴀᴋᴇ • 紅莓北海道芝士蛋糕

▪️ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴡɪᴛʜ ᴘʟᴜᴍ ᴡɪɴᴇ ᴊᴇʟʟʏ • 日本白桃果肉慕斯配梅酒果凍
真係食到粒粒白桃果肉,酒香味於甜味後後來居上,味覺上幾多層次✨

▪️ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍɪʟʟᴇ ᴄʀᴇᴘᴇꜱ • 日本士多啤梨千層蛋糕

▪️ᴀꜱꜱᴏʀᴛᴇᴅ ᴡᴀɢᴀꜱʜɪ • 精選和菓子
兩個分別係白桃同埋紅豆抹茶味,外皮幾煙韌,白桃款竟有啲似細個夾軟糖嗰種味😮

=
▪️ᴀʀᴛɪꜱᴀɴ ʙᴏɴʙᴏɴ • 工匠朱古力
朱古力亦分為榛子同埋黑朱古力味

▪️ꜰʀᴇꜱʜ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴜᴊɪ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ᴛᴀʀᴛ • 半熟宇治抹茶撻
呢個真係本日ʜɪɢʜʟɪɢʜᴛ🤩 冇諗過係 ᴛᴇᴀ ꜱᴇᴛ 會食到流心撻‼️ 撻底薄薄地好ᴄʀɪꜱᴘʏ又帶淡淡牛油香,中心嘅宇治抹茶餡有啲甜,但視覺效果一流

▪️ʜᴏᴍᴇ-ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ & ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ꜱᴄᴏɴᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴀɴᴅ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʀᴏꜱᴇ ᴊᴀᴍ • 自家烘焙經典 及 焙茶鬆餅 配 忌廉 及 自家玫瑰果醬
原味有比較明顯嘅牛油香,而焙茶味就較輕,入面嘅金橘粒會出啲,整體ꜱᴄᴏɴᴇ略為乾身,搽ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ之後就提升返濕潤感

▪️ꜱᴇɴᴄʜᴀ • 日式煎茶
夢幻花園的精緻午餐 - Artisan Lounge 十分沉迷於K11 Musea 呢個商場皆因非常有㙯術氣質感覺裡面的餐廳都十分有質素今次來到Artisan Lounge一入餐廳已經覺得置身於花園一樣食物更加係精緻夢幻視覺為味蕾添上更豐富嘅味道海鮮意大利飯意大利飯非常Creamy!! 配海鮮冇咁滯欣賞上面嘅食用花類靚得黎好好味😋意大利布拉塔芝士本身好中意食呢類形芝士因為味道唔會太過濃郁同騷配埋清甜嘅櫻桃蕃茄同初榨橄欖油非常配搭甜品 - 芝士蛋糕都 & 綠茶豆腐蛋糕不太喜歡甜品的我都乖乖清碟因為兩款嘅味道都不會太甜賣相精美用黎打卡影相同味道都十分出色下次有機會試埋個Afternoon Tea Set 就好了🥰
夢幻花園的精緻午餐 - Artisan Lounge

食物更加係精緻夢幻
視覺為味蕾添上更豐富嘅味道

海洋意大利飯

海鮮意大利飯
意大利飯非常Creamy!!
配海鮮冇咁滯

Type of Meal
Lunch
海洋意大利飯
2021-12-13 161 views
At first the price may look overpriced. But what you pay for is mostly the experience and i totally agree that it worth the money!The hot chocolate was dense, but the golden snow experience was so cool 😆The Honey pear cake was tastier than the raspberry one
Raspberry Rhubarb Chocolate Tart
Pear  Honey  Cake
Copper
Hot chocolate
2021-12-09
$200 (Tea)
Pear  Honey  Cake
Copper
Hot chocolate
K11 MUSEA is already a favourite of mine and to find out they have a cute little lounge right in the middle was such a wonderful surprise.  It's a cute little lounge tucked away with a fabulous vibe. I enjoyed watching the crowd go by as I munched on the food. I also like how you get good privacy from the tall seats and also the leafy decorations. The food was out of this world as well, clearly they spent a lot of time designing it because you really go on a journey from the bottom to the top. Savory to sweet. My favourite was the homemade mochi that was so unique and tasted so good. As for savoury items, I liked the teriyaki cod fish cracker as the cod was so buttery and soft, and the cracker was so crunchy which brings a nice contrast. The tea set made me miss traveling to Japan. If only there were more Japanese tea or drinks to go with the set!
2021-10-18
Type of Meal
Tea
2021-11-26 273 views
之前試過食Artisan Lounge既野食, 今次就選擇試佢地出名既下午茶打下卡. 餐廳位於MUSEA既中庭,環境寫意。今次我同朋友黎食既下午茶係餐廳早前為秋季出既秋天主題下午茶,價錢為$798兩位。下午茶用佢最有特色既懸浮tea stand上,上兩層係各色各樣既日式甜點,而最底層就係一系列以海鮮入饌既鹹點。我地每次食tea都食左鹹點先,今次都唔例外。鹹點有五款一口大小既點心,當中我最喜歡係佢既魚子醬立方。魚子醬的量很多,整口滿滿海的味道對海鮮迷的我超級享受。其次有一款特色青瓜三文治雖然不是什麼貴價食材,但係佢外觀很特別,似一款糕點,食落輕巧清新。甜品方面我好欣賞佢既半熟宇治抹茶撻。身為抹茶控既我好喜歡佢多層次既抹茶味道,流心狀態更令抹茶味明顯。另外水信玄餅都好特別。玄餅中有花瓣超級靚,同黃糖一齊食唔會太甜又清新。呢次下午茶整體體驗不錯。