2021-10-17 54 views
梅子醬配元蹄便當🍱 紅棗茶
秋風起,涼風習習,我同朋友去食咗呢間秋意。我地簡單咁叫咗兩個便當🍱 一個食豉油雞,我自己就食元蹄,應該就係豬腳的肉。梅子醬嘅酸味都算okay 如果只係食肉係會有啲濃味。不過,夾配白飯食咁就會啱啱好。肉質就真心好冧,處理得幾好。除左主菜之外,仲有啲啲涼菜同埋半隻糖心蛋。白飯都仲有加埋飯素,賣相同埋味道都幾好。
紅棗茶原本以為係一小個陶瓷杯嘅size (180ml) 但老闆都算大方,用凍飲杯沖熱飲,有足成250-300ml
環境:皮質嘅椅子🪑support唔太好,個人坐得唔太實。服務態度:我側耳聽到有個客人話想食再熱啲嘅飯,老闆話幫佢炒返熱畀中佢。聽落吾錯,真係有啲私房菜嘅feel.
梅子醬配元蹄便當🍱 紅棗茶

除左主菜之外,仲有啲啲涼菜同埋半隻糖心蛋。
白飯都仲有加埋飯素,賣相同埋味道都幾好。

環境:皮質嘅椅子🪑support唔太好,個人坐得唔太實。
豉罳雞飯便當
2021-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
豉罳雞飯便當
2021-10-16 59 views
今日去觀塘買啲野之後點知天文台話四點左右會掛八號風球 咁就即刻check下喺觀塘嗰度搵下有啲咩可以外賣返去啦黎到呢到見到個門口幾精緻就入左去老闆都建議做外賣方便啲客人可以趕到交通工具快啲返屋企 老闆推薦招牌豉油雞同豬軟骨不過就揀咗豉油雞 再揀多款涼菜 麻辣蓮藕片 同支鮮果茶 老闆話係佢自家調配嘅大概五分鐘到老闆就pack好個外賣畀我 我就極速去搭巴士返屋企啦返到屋企即刻急不及待咁樣打開個飯盒啦 見到飯上邊有飯素 而佢亦係用上珍珠米除咗有涼菜之外仲有少量沙律同埋雞蛋作為前菜先食佢個麻辣蓮藕片先 麻椒味好重好啱我嘅口味 如果份量再多啲就好喇因為真係食到停唔到口再食埋個豉油雞 外層雞皮甜甜地帶油香 個雞好嫩滑冇骨 另外再配有薑蓉不過我覺得個雞就咁食都已經好夠味 唔需要再加薑蓉啦
黎到呢到見到個門口幾精緻就入左去

老闆都建議做外賣方便啲客人可以趕到交通工具快啲返屋企

老闆推薦招牌豉油雞同豬軟骨

除咗有涼菜之外仲有少量沙律同埋雞蛋作為前菜

因為真係食到停唔到口

不過我覺得個雞就咁食都已經好夠味 唔需要再加薑蓉啦

2021-10-13 92 views
咁啱要喺工廠大廈度拎嘢,順便見到呢一間就諗住入去試吓。 今日落大雨,一袋二袋,返到屋企唔想煮飯。決定試吓呢一間嘅外賣店舖充滿秋意氣息,同店名一樣,員工不多只有兩位。可惜入邊嘅裝修冇出邊咁出色,堂食嘅話自己可能都會有啲尷尬,因為冇音樂。餐單配搭簡單,店舖是想簡而精,著重味道。叫左豉油雞飯,飯上灑上我喜歡的飯素,豉油雞亦好上色入味,雞肉滑口~ 另有配上薑蔥油俾你點。另外亦有涼拌蓮藕伴菜。 湯水方面,飲得出係冇落味精,家的味道,而且都好重料,螺頭,雞腳,花膠,淮山,圓肉。店舖知道係外賣亦會包得好穩陣,唔怕漏。 大家喺附近返工亦不妨一試啊🤓💓

大家喺附近返工亦不妨一試啊🤓💓
  • 螺頭花膠雞腳湯
今日放工又嚟到觀塘工廈區拎貨,拎完己經唔想再行返出去apm 果邊食飯,鋪頭員工就介紹我上層有間餐廳都幾好食,咁就直接上去填飽個肚啦😛一出電梯就會見到餐廳外嘅擺設,好配合餐廳嘅名,濃濃秋天嘅氣息(雖然現實係中秋己過仲好熱🙃店面唔算太大,我諗夜晚時分應該都係主力做外賣,堂食相對唔洗等位餐牌就兩頁,款式唔算多,選擇困難症嘅人應該都好易揀到食咩😛 今晚唔想食太多辣,就order咗份秘制手撕鴨便當,涼菜就揀咗麻辣蓮藕片😋便當嚟到,排得好整齊,除咗上邊揀好嘅嘢食,仲有沙律菜同流心蛋,鴨肉表面係肥而不膩嘅皮,一掀開有滿滿嘅鴨肉絲係底,啱哂我呢啲唔鍾意Lun 骨嘅人🙈 食落口都好入味,而且鴨肉唔鞋口,平時唔鍾意食飯嘅我都配住鴨肉食哂成個便當🍱涼菜係令人驚喜嘅部份,本身覺得都只係配菜,但佢嘅麻辣係令你以為佢先係主角,同出邊比,佢麻多過辣,但又唔係單調嘅辣味,食得出有層次仲帶少少甘味,一問之下,原來係老闆親手炒出嚟,唔係來貨,唔怪之得咁特別啦老闆仲話遲啲會有一樽樽麻辣醬賣,呢個醬買返屋企整拌麵同手撕雞應該超正🤤🤤最後我仲加多咗個甜品叫桂花蜜梨,原來係用杞子桂花蜜浸住水晶梨,絕對係老闆一早準備好嘅,唔係or

最後我仲加多咗個甜品叫桂花蜜梨,原來係用杞子桂花蜜浸住水晶梨,絕對係老闆一早準備好嘅,唔係order先做,因為每一啖梨肉都充滿住桂花蜜汁,食完就沖散哂口入邊嘅各種味道,大滿足🥳

無諗過工廈入邊都隱藏咗間咁有心嘅小店,聽老闆同隔離枱吹水,用嘅原料全部都係親自採購,雞都係用靚雞,下次再嚟要試佢個口水雞先得😆
2021-10-07 51 views
喺網上面見到呢一間新開嘅舖頭,就係係位於觀塘工業區嘅一間小店,咁岩行開附近,一於就來試下一出lift左手面就見到間鋪頭,店面好大個logo,係用布做的,個design 好文青同有詩意十分吸睛Menu 都有好多款野選擇,而我就揀咗佢個便當試吓,仲會有一款涼菜送今次揀咗佢個口水雞試吓,雞好新鮮,個口水汁好辣好好食,食得出係自家製嘅汁,好濃郁同好醬,涼菜就揀咗雙耳,飯上面仲會有啲味素,份量都好大😋嘢飲就揀咗佢個水果茶,水果味好夠,仲有一啲新鮮嘅水果喺上面,食起來好爽好好味😋環境都好有秋意~最後係四川紅糖糍粑,仲好熱好脆,配埋紅糖同埋啲黃豆粉,成個味好夾好好食,店主真係好好人😍

十分吸睛

環境都好有秋意~

2021-10-06
2021-10-02 67 views
今晚有事,屋企自己食飯,咁就是旦係我返工附近買外賣回家食!點知有驚喜!呢間係觀塘成業工業大廈,應該好多人都知邊度了,平時都好多人上落,上堂,拎淘寶,食野,買野嘅,係6樓嘅秋意,平時同事都介紹過,今次第1次食。點左酸梅子元蹄便當!53蚊!真心便啊,而且係好食嘅!便當元蹄份量都多,而且肉很嫩淋,又好夠味,真係超好食,同對面滷水差好遠,吾會得個喊字可能是酸梅子嗎?特別嫩滑,味道又好送埋飯一流,仲有隻滷蛋,都係滷得好入味,而家回想都在河流口水!絕對驚喜!53蚊仲包埋一款自選涼菜。有好多選擇,例如 茄子,青瓜, 皮蛋,薯仔絲, 蓮藕片等,我就try少食d嘅 蓮藕片, 口感超爽脆, 麻辣得嚟唔算太辣,因為我本身係食少辣嘅都食到,好醒胃開胃,都好多份量。個度可以當食,地方都舒服同大嘅,服務都好好,希望呢d本地自家 經營嘅食店可以支持落去, 真心好食推介。

2021-10-01 40 views
今日特登嚟到觀塘幫屋企人拎貨,路經成業工業大廈樓下收到張傳單見有間新開嘅餐廳,點知轉頭就收到通知晚餐要自己搞掂😂擇日不如撞日就諗住買知外賣番去食啦「秋意」店面裝修頗有日式風情,放咗張長木椅打卡位,店內仲有幾幅富秋意嘅畫作裝飾😊 「秋意」主打提供便當set 🍱同中式燉湯,價錢都係$5x起,小妹就叫咗個口水雞便當連是日涼菜- 麻辣蓮藕片。雞件已經起哂骨,啖啖肉仲好滑嫩唔會柴,口水雞汁另上係要大讚,而且個醬真心超級讚,麻辣醬好惹味同勁爽,拎嚟撈飯都仲得添呀😋下次當食個陣要試埋個燉湯先😆

2021-09-30 36 views
觀塘好多餐廳都係工廈入面,要搵都唔容易。今次去咗成業街嘅成業工廠大廈6樓嘅秋意,門口有點小擺設,好易認。餐廳應該都落咗唔少心機裝飾,門面用樹枝掛上招牌布加上其他木製品,係門口等外賣都寫意過人。店內又有好多秋天主題嘅畫,成個感覺好舒服好輕鬆。MENU選擇唔算多,啱哂我呢啲有選擇困難症嘅人。今次揀咗豉油雞便當外賣,可以自選一款涼菜。涼菜好似係日日唔同,今次有雙耳同薯仔絲可以揀。最正係佢係去骨豉油雞,入味又啖啖肉真係懶人福音。而且佢個飯係跟飯素,終於啲蔥油唔使拎哂去撈飯,相對比較健康。$59有雞有飯有小食仲送半隻溏心蛋,堂食的話仲送冰泡茶,真係幾抵食,係附近返工的我又多一間飯堂了。
觀塘好多餐廳都係工廈入面,要搵都唔容易。

店內又有好多秋天主題嘅畫,成個感覺好舒服好輕鬆。

涼菜好似係日日唔同,今次有雙耳同薯仔絲可以揀。

2021-09-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2021-09-29 48 views
好耐無係觀塘啲工廠大廈之間左搵右搵咁食野啦🤣 前兩日終於去左成業工業大廈內一間主打一份份便當既小店~當日夜晚7點左右去到,唔算多人😌 可惜主菜之一:「口水雞」已經賣晒,係我哋與佢無緣🥲 那就食其餘的兩款主菜naaa~Menu:可能係小店新開張既關係,主菜、小菜、飲品既款式唔算多,我地就揀左:1️⃣ 豉油雞 + 麻醬涼拌青瓜 ($59)2️⃣ 秘製手撕鴨 + 酸辣薯仔絲 ($53)3️⃣ 水果茶(跟餐+$8)相對地會比較鐘意豉油雞,因為廚師將啲雞肉煮得好滑,仲要去埋骨,岩晒懶人🤣 如果喜歡麻辣口味既,應該會鐘意酸辣薯仔絲,但對我黎講麻辣味太重,食左一小啖已經咳左好耐🙈 (可能我太廢) 最估唔到既係連個麻醬涼拌青瓜都係辣既🥵🤣🤣不過特別想讚一讚呢杯水果茶!有驚喜!好飲過平時係手搖店個杯~ 佢甜度適中,飲到最後好似飲到微微雪碧既味道😆 當中仲加左幾款水果e.g. 橙片、火龍果粒、蘋果粒🧋

Menu:

1️⃣ 豉油雞 + 麻醬涼拌青瓜 ($59)

2️⃣ 秘製手撕鴨 + 酸辣薯仔絲 ($53)

3️⃣ 水果茶(跟餐+$8)

2021-09-28
  • 水果茶
2021-09-23 58 views
老公今晚又再加班,網上看到這新開的秋意,裝修別緻,感覺放鬆和舒緩壓力,加上座位寬闊,可慢慢吃💕店內的裝修有風味,中國風及帶有懷舊氣息👍🏼有杏汁豬肺花膠燉湯,不過每日限售20個,晚上來的時候已全部售罄唯有下次再點吧, $68的價錢都幾抵吃,還要是新鮮熬製的我點了一個秘製手撕鴨便當🍱份量剛剛好。這便當材料豐富,手撕鴨鴨味濃,本身亦有調味,另外再配上特製醬汁,醬汁甜甜的帶有香料味道👍🏼👍🏼夏天吃點酸蘿蔔絲,更開胃🥳還配有炒香了的芝麻另外加配雪耳木耳,每天的涼菜也不同,但感覺這小店行健康路線,個人都幾喜歡,這間工廈小店也深得我的歡心,喜歡它主打菜——手撕鴨,有特色得來,又是秘製的,下次還會再來

店內的裝修有風味,中國風及帶有懷舊氣息👍🏼

唯有下次再點吧, $68的價錢都幾抵吃,還要是新鮮熬製的

我點了一個秘製手撕鴨便當🍱份量剛剛好。

夏天吃點酸蘿蔔絲,更開胃🥳還配有炒香了的芝麻

2021-09-23 41 views
For lazy Saturday, I only want to order take away and no need to cook for lunch. Therefore I search a restaurant near the company and take it after work. There is a small restaurant that offers chicken, okay! I order a Signature Soy Sauce Chicken box. The chef helps me immediately. The chicken is delicious and smooth, and the spicy sauce is served separately. It is not too spicy, but it makes the chicken tastier. The chicken is in large portions. It is a good choice for takeaway!
2021-09-04
2021-09-21 47 views
來到成業6樓,電梯口轉右就見到一間木系元素滿滿的小店,門口有一張木製長椅🪵放上不少打卡道具,例如門簾和木招牌等,在工廈的走廊上鶴立雞群。 說到便當,腦海中自然浮現日式和風便當的模樣🍱來到門口看一看餐牌發現原來是比較接近台式便當,每份便當包括有一份熱葷連醬汁和3款涼菜。熱葷是4️⃣選1的,有秋意豉油雞、流哂口水雞、酸梅子元蹄和秘制手撕鴨。涼菜方面有胡麻醬沙律和溏心蛋是固定款式,還有一款是每天不同的涼菜中二選一,今天的選擇是蔥油雙耳和酸辣薯仔絲,餐廳有6️⃣款涼菜,保證每天有新組合。 🦆秘制手撕鴨配蔥油雙耳 $53這裏除了招牌雞外,還有特制的鴨肉,經過獨門調制的滷水烹煮入味,滷水的甜味和果香滲入肉質😋不過份量略少。蔥油雙耳包括雲耳和木耳,台式蔥油使用乾蔥小火慢炸,濃濃香香的很開胃。白飯上還加了飯素,真的令人有點空間錯亂,去了旅行的錯覺🥰

🦆秘制手撕鴨配蔥油雙耳 $53
2021-09-19
$60 (Dinner)
今天中午由同事帶路,去了一家新開的工廈食堂吃便當🏢工廈食堂一直都非常神祕,因為隱於眾多工廠公司之中,通常靠口耳相傳才懂得去光顧🤭而且工廈租金相宜,更能專注在食物質素上面。 進入仿階磚地面的餐廳,左有山水畫,右有風景油畫🏞真的比其他工廈餐廳多了幾分詩情畫意。頂上掛有特色燈罩和多肉植物,說是一家文青cafe我都會相信。老闆一腳踢,由樓面廚師到收銀都一手包辦🧑‍🍳是小本經營的典範,收銀台旁邊還有蒸籠裝飾,佈置很有心思。 🐔流哂口水雞配酸辣薯仔絲 $59 8/10辣汁分開擺放,讓客人能自行調較辣度,開胃的醬汁配上香嫩雞件,令人難以抗拒。花椒味道香濃,雞件像有用冰水浸泡,夠皮爽肉嫩🥔再加上酸辣薯仔絲對口腔進行連擊,但麻感多於辣,吃得十分過癮🤤

🐔流哂口水雞配酸辣薯仔絲 $59 8/10
2021-09-20
$60 (Dinner)
2021-09-19 32 views
去觀塘區附近返工,收到這張單張,見 工廈小店又可以Whatsapp落單之後放工過嚟拎,好方便就試門口有個打卡位,嚟到可以影張打卡,感覺都真係幾有秋意裏面都有一啲以為主題嘅畫, 感覺如果坐低落嚟同食,應該都幾休閒寫意, 今次就外賣返去食簡單單簡簡單單叫個便當,主打都係食豉油雞同口水雞今日天氣熱就叫了口水雞,涼菜揀咗辣嘅蓮藕外賣用紙盒裝住感覺嘅環口水雞汁同雞分開,可以自己調教辣度,雞肉夠滑,如果D汁再多D重正

門口有個打卡位,嚟到可以影張打卡,感覺都真係幾有秋意

簡單單簡簡單單叫個便當,主打都係食豉油雞同口水雞

今日天氣熱就叫了口水雞,涼菜揀咗辣嘅蓮藕
外賣用紙盒裝住感覺嘅環

2021-09-15
TakeAway
$50 (Dinner)
  • 口水雞便當
2021-09-18 18 views
自己係開觀塘返工,每逢lunch time都會搵唔同地方覓食,尤其是工廈地方都會收埋好多隱蔽美食。今次嚟到成業工業大廈發現呢間新開嘅打工仔便當飯堂,由於新開所以lunch time都唔使點等位,今次一於買外賣返去Office慢慢嘆。佢lunch set以便當為主,有三款,有口水雞、手撕雞同酸梅子元蹄,再加款涼菜咁,今次我要左酸梅子元蹄便當再茄子,元蹄即係豬手,肉質超級嫩,有滿滿骨膠原,配上酸梅汁,好夾,酸酸甜甜好開胃,便當中會有沙律菜配埋一解肥膩感,食完成盒都唔會好飽滯,輕食之選!依家新開張仲有優惠可送飲品!
依家新開張仲有優惠可送飲品!