2020-11-23 119 views
台灣乾拌麵系列(套餐$52)麻醬椒香乾拌麵+小食皮蛋豆腐+ 加飲品珍珠奶茶(+$12)乾拌麵質地爽彈,麻醬香濃,雖然話係辣,但其實只係小小辣,唔食得辣嘅人都可以接受。有半隻糖心蛋,有少少蛋黃醬流出嚟撈埋拌麵食口感更香濃。皮蛋豆腐係凍盤,豆腐比較硬身,醬汁似日本燒八爪魚丸嗰隻燒醬汁,甜而濃味。仲灑滿好多嘅木魚片及蔥粒,蔥粒味道增添清新可口。 台灣湯麵餐($54)台式雲吞麵+小食鍋貼五隻+ 飲品珍珠奶茶(+12)台式雲吞麵湯底清甜, 仲有滿滿嘅紫菜, 小雲吞有6,7隻咁多, 雖然唔算好大隻, 但勝在皮薄餡靚, 裏面都係啖啖肉。又長又大條嘅鍋貼, 煎得脆卜卜, 鍋貼內材料豐富, 都係啖啖肉, 就算唔點調味料唔加醋都好惹味。
台灣乾拌麵系列(套餐$52)
麻醬椒香乾拌麵+小食皮蛋豆腐+ 加飲品珍珠奶茶(+$12)
麻醬椒香乾拌麵

皮蛋豆腐

台灣湯麵餐($54)
台式雲吞麵+小食鍋貼五隻+ 飲品珍珠奶茶(+12)
台式雲吞湯麵

2020-11-18
$60 (Dinner)
麻醬椒香乾拌麵
皮蛋豆腐
台式雲吞湯麵
2020-11-22 616 views
今日過來九龍城訂蛋糕,訂完蛋糕嚟到九龍城廣場食個簡單晚餐。呢間台灣餐廳環境乾淨整潔,而且有幾多好評,所以試一試。呢度係自助形式order點餐,點完餐就入去搵位坐,唔需要加一。我哋點左兩個dinner set , 酸辣麵加原味鍋貼,另一個就點左滷肉飯加香酥豬扒。飲品就試左冷泡桂花烏龍茶和黑糖珍珠鮮奶。滷肉飯做得唔錯,油香味十足,肉粒帶有焦糖色,肥瘦均稱,口味唔會太鹹,有點甜甜嘅滷水味和花椒八角嘅香味。炸豬扒新鮮炸起,咬落脆卜卜,而且唔會成口粉,肉質軟淋,唔會鞋口。酸辣湯麵,材料好豐富,有肉絲,冬菇絲,金菇,木耳,甘筍,豆腐,筍等等,酸酸地唔太辣,可以揀新竹米粉或者麵。個人覺得配新竹米粉又幾好,因為新竹米粉質地比較幼細 ,可以吸到酸辣湯嘅味道。本來想試吓韭菜味嘅鍋貼,不過已經賣晒,原味鍋貼都唔錯,煎到金黃色脆卜卜,鍋貼皮亦夠薄。桂花烏龍茶冷泡茶,係一款唔甜嘅茶,飲落桂花味好香同好清新,黑糖珍珠鮮奶,啲珍珠仲暖暖地,QQ 軟綿綿 ,牛奶香醇,味道可以媲美珍珠奶茶店。

2020-11-18 48 views
餐廳好光猛,商場一入就見到,行到門口,有哂餐牌,先量度體溫,找好座位,再出去購買套餐。餐廳是付款購買後,送餐到座位的。懷舊飄香滷肉飯,滷肉好多,味道好,大大碗。夜市花枝丸,肉質彈牙。台式鹽酥雞,炸得好香脆。黑糖珍珠鮮奶,不太甜,有鮮奶香,黑糖珍姐煙煙韌韌。台灣牛肉麵,可能有紅蘿蔔和白蘿蔔,湯底特別甜,而且好有牛肉味。麵質軟身,但都煙韌。牛展肉好多呀,都好淋身,有牛肉味的。主食只是六十蚊左右,再加錢有小食,有飲品。份量足,食得滿足又經濟。
餐廳是付款購買後,送餐到座位的。

懷舊飄香滷肉飯,滷肉好多,味道好,大大碗。

夜市花枝丸,肉質彈牙。
台式鹽酥雞,炸得好香脆。

黑糖珍珠鮮奶,不太甜,有鮮奶香,黑糖珍姐煙煙韌韌。

2020-11-16
Type of Meal
Dinner
2020-11-02 58 views
黑糖珍珠鮮奶:非常好喝,鮮奶很滑,黑糖珍珠的甜度剛好,珍珠軟硬度適中,不會太軟而且很有咬口,是飲料也是甜品一樣。酥炸豬排:豬排非常鮮嫩,外皮十分脆口,味道香口,熱騰騰而已還有肉汁,是一個必選的選擇。台式紅油雲吞:雲吞配上辣汁也是非常惹味,不會太辣,有很香的蒜味,很開胃。懷舊飄香滷肉飯:滷肉飯的肉燥是軟綿綿的非常易入口,入口即溶,醬汁足夠惹味,把飯和肉燥混在一起吃非常好吃。台灣牛肉麵:麵質彈牙順滑,牛肉很大塊但不會很乾,還保留肉的彈性。
黑糖珍珠鮮奶:
酥炸豬排:
台式紅油雲吞:
雲吞配上辣汁也是非常惹味,不會太辣,有很香的蒜味,很開胃。
懷舊飄香滷肉飯:
台灣牛肉麵:
麵質彈牙順滑,牛肉很大塊但不會很乾,還保留肉的彈性。
2020-10-30 89 views
中午去到呢間台式餐廳,真係好受歡迎👏🏻👏🏻👏🏻,皆因套餐都將多選擇,價格實惠啦! 仲好多學生哥😝台灣乾拌麵系列-台灣肉燥新竹米粉($49)配皮蛋豆腐芋圓奶茶(+ $15)肉燥汁好香濃,伴著彈牙嘅新竹米粉,肉燥粒一層肥一層瘦,油香十足😋 。 皮蛋豆腐,豆腐十分香滑,配上香蔥及大量木魚絲,好味!台式湯麵-酸辣湯麵($49)配肉燥青菜蜂蜜檸檬(+$10)酸辣湯麵唔算太辣,味道比較大眾化,材料很多,香菇絲、木耳絲、蘿蔔絲、豆腐、金菇、香蔥,很有咬感。麵就吸收左湯汁,所以好滑又入味。

台灣乾拌麵系列-台灣肉燥新竹米粉($49)
配皮蛋豆腐
芋圓奶茶(+ $15)

台式湯麵-酸辣湯麵($49)
配肉燥青菜
蜂蜜檸檬(+$10)

2020-10-29 47 views
這晚來到九龍城行AEON剛好經過這一間 — 八方台式麵屋和男朋友都感興趣 便決定在這裡吃晚飯提供不同的晚市套餐懷舊飄香滷肉飯滷肉是普遍的台式料理之一肥美的豬肉加上香濃的醬汁配上白飯不禁吃下一口又一口台式鹽酥雞雞塊外皮炸得香脆而且不會厚粉吃下去啖啖肉 肉汁牢牢鎖在皮裡 正喜歡食鹽酥雞的朋友不可以錯過台灣牛肉麵湯底清甜 配上牛腩和牛輾還有溏心蛋 整體豐富又好味夜市花枝丸花枝丸一份五粒酥炸花枝丸十分香口 吃下去有咬感 濃濃墨魚味 好味道黑糖珍珠鮮奶黑糖煮得香濃 珍珠好咬口鮮奶細滑 三者混合 不錯但不能調整甜度 略有點甜原味鮮豆乳加芋圓濃濃豆乳香 微甜不會太甜小芋圓入口彈牙 更添口感 不錯
這晚來到九龍城行AEON

原味鮮豆乳加芋圓
濃濃豆乳香 微甜不會太甜
小芋圓入口彈牙 更添口感 不錯
2020-10-28 50 views
今日去開九龍城廣場行街,經過一間台式餐廳,見到門外的套餐價錢合理又吸引,所以入去試試👍套餐都是一個價錢有主菜,小食和飲品懷舊飄香滷肉飯(主菜)這碗滷肉飯份量亦不少,滿滿的滷肉舖滿成碗飯,半肥瘦,油脂好香,滷水汁撈入飯一齊食,味道一流😋士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)小食鹽酥雞外皮炸得香脆可口,雞肉嫩滑。花枝丸爽口鮮甜😋酸辣湯麵🍜湯麵微辣,酸辣度調味適中,配料有豆腐絲,冬菇絲,蘿蔔絲和金菇,材料十足口感豐富😋韭菜水餃皮薄多汁,餡料多,韭菜和豬肉的比例平均,沾上醋汁一齊食,提升餃子味道😋台灣苿香綠茶🍵茉莉清香,微甜,飲落好清新👍
套餐都是一個價錢有主菜,小食和飲品
懷舊飄香滷肉飯(主菜)
士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)小食
鹽酥雞外皮炸得香脆可口,雞肉嫩滑。花枝丸爽口鮮甜😋
酸辣湯麵🍜
韭菜水餃
台灣苿香綠茶🍵
茉莉清香,微甜,飲落好清新👍

2020-10-27 33 views
星期三去Aeon掃貨,順路在九龍城廣場吃個晚餐,發現地下果層有間台灣菜,見門口菜單看似很吸引,便和老公進去試一下。我們點了兩份套餐,一份滷肉飯配酥炸豬扒,一份水餃新竹米粉配涼拌皮蛋豆腐,另外叫了一客雜錦拼盤。滷肉飯好香,珍珠米飯,軟熟有飯香味,再配上半肥瘦滷肉,有口感之餘入口很滑溜。水餃皮厚度恰當,不會太厚,餡料足。新竹米粉爽口,夠幼身。最抵食係連套餐小食都大大份,酥炸豬扒炸得剛剛好,一點也不乾身,外脆有肉汁。皮蛋豆腐很香滑。因為好想食台灣香腸所以點了一份雜錦拼盤,雖然全部為炸物,吃下去很香口但一點都不覺得油膩。套餐還包括餐飲,還可以加錢轉特飲例如台式珍珠奶茶或冷泡桂花烏龍茶。總體來講以呢個價錢,超唔錯,份量大大份,填得飽個肚之餘,又帶點台式風味,真係好抵食!

水餃皮厚度恰當,不會太厚,餡料足。新竹米粉爽口,夠幼身。

2020-10-21
$100 (Dinner)
2020-10-25 29 views
疫情關係,已經一年幾無去台灣,真係好掛住去台灣夜市飲飲食食嘅日子。剛巧要去九龍城附近工作,見到有呢間台式食堂,全場爆滿仲偷聽到啲學生話好好味,即刻試下先。係門口已經見到餐牌,有好多不同種類嘅飲品食品,選擇好多元化,等位嘅時候已經可以揀定食乜,一坐低就可以落單啦。先叫一個「台灣小食豐味餐」,有台灣肉燥米線 + 台式鹽酥雞 + 黑糖冬瓜茶。台灣肉燥係用五花肉製作,有少少似滷肉而唔係豬肉碎,正正係我懷念嘅台灣味道!!味道香濃、入口即溶,醬汁再撈埋米線,每一啖都有肉燥嘅醬油香,好享受。等咗一陣,鹽酥雞就嚟到啦,即刻新鮮炸出,皮脆肉嫩,雞肉仲好juicy添,監酥粉嘅味道有啲似夜市排骨酥,又係必食之一!再加上冬瓜茶剛好去油膩,平衡返味道,我呢個餐係超超超滿足!!而男朋友就揀咗散叫,因為佢想食嘅台灣味道實在太多。先叫咗一個肉羹麵線,湯頭香濃,一碗有兩種不同嘅麵線,柔滑順口,又唔會煮得太耐過稔,再加上大大件嘅肉羹,有口感之餘又有油香,簡直一解對台灣嘅思念。另外,我地仲叫咗招牌豬腩刈包,超級邪惡,每食一啖都覺得有罪惡感但又忍唔住食完一啖又一啖。豬腩肉嘅油香就不用多說,啖啖香濃嘅滷汁,加上花生碎,酸菜同芫

而男朋友就揀咗散叫,因為佢想食嘅台灣味道實在太多。先叫咗一個肉羹麵線,湯頭香濃,一碗有兩種不同嘅麵線,柔滑順口,又唔會煮得太耐過稔,再加上大大件嘅肉羹,有口感之餘又有油香,簡直一解對台灣嘅思念。另外,我地仲叫咗招牌豬腩刈包,超級邪惡,每食一啖都覺得有罪惡感但又忍唔住食完一啖又一啖。豬腩肉嘅油香就不用多說,啖啖香濃嘅滷汁,加上花生碎,酸菜同芫茜平衡返油膩感,真係拒絕唔到食哂成件。最後當然要飲返個黑糖珍珠鮮奶結尾,黑糖味濃,珍珠煙韌Q彈,再加上鮮奶,就好似食完返食個甜品一樣咁完美!

2020-10-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2020-10-23 709 views
難得放假陪朋友去九龍城搵租盤, 行左好多間都真係好攰, 睇埋最後一間都成4點幾。又係要醫肚既時間, 我地去左九龍城廣場, 睇左幾間最後揀左 , 我同朋友都好中意飲茶, 加上太耐無得去台灣旅行, 唯有食住台式食物頂住先。餐廳係九龍城廣場UG電梯旁, 餐廳好光猛整齊, 我地要先去收銀處探熱及用搓手液再去點餐, 職員會為我們送餐的。水及紙巾有自助區可以取。雖然是小店, 見到職員會每次清理枱面後, 都會噴上清潔劑再抺。送食物時都會有講出食物名。好細心喎!台灣肉燥麵 (但我改為新竹米粉)肉燥唔似其他店是肉粒, 看上去似腩肉的迷你版, 每粒肉燥好有口感, 與米粉一齊食, 再配上汁, 味道好夾。米粉細滑, 建議一定要撈好晒先食, 令每啖充滿汁, 好味道大增。肉羹麵線呢碗係朋友推薦, 佢成日都食呀 ! 麵線好滑, 還有碗羹又飲得, 唔會太鹹, 仲有3大粒的肉丸, 同朋友一齊清晒成碗。黑糖珍珠鮮奶珍珠鮮奶好滑, 珍珠粒粒分明, 而且充滿甜味, 行到身水身汗, 飲一啖真係堅爽。南投桂花烏龍朋友好喜歡飲呢款, 茶香好滑, 飲完個口仲有淡淡茶香。茶包SIZE好大, 味道濃郁。而且好中意個樽, 又靚又硬身。台
[八方台式麵屋]

台式鹽酥雞
台灣既小食一定不少得的鹽酥雞, 雖是小食, 但份量都不少, 炸得香口, 入面雞肉嫩滑, 唔硬兼有肉汁, 一啖一口, 好惹味

招牌豬腩刈包
原本想揀另一款秘製泡菜豬扒刈包, 不過都係想食返台灣版, 果然無選錯, 大大塊豬腩, 肥瘦分明, 而且肉質好淋, 好易咬開, 加上配菜。就係台灣的味道
2020-10-22 63 views
今日黎到九龍城,但係又唔想再食泰國野,於是就揀左呢間都好多好評既台灣野食。一睇個名就諗,唔知同八方雲集有冇關係嫁呢?冇乜人食,採取出去點餐比錢既方式食左一個湯麵餐: 酸辣湯麵+韭菜鍋貼5隻 (轉韭菜要加錢)一個台灣牛肉麵+鍋貼5隻台式小食拼盤: 台式香腸、花枝丸、鹽酥雞兩杯飲品差唔多試足佢咁多野~酸辣湯麵零酸味零辣味,都唔知食緊乜..韭菜鍋貼5隻+原味鍋貼5隻真心成餐最好食就係鍋貼,因為exactly係八方雲集個D紅燒牛肉麵湯底唔係好濃,冇乜味,牛肉有少少筋,尚可接受通常D蘿蔔會吸到好多湯味會好甜好濃味,但呢度完全係冇台式小食拼盤: 台式香腸、花枝丸、鹽酥雞香腸OK,鹽酥雞好油,炸粉較多,而且有油益味花枝丸較細粒同淋飲品都一般
冇乜人食,採取出去點餐比錢既方式

食左一個湯麵餐: 酸辣湯麵+韭菜鍋貼5隻 (轉韭菜要加錢)
一個台灣牛肉麵+鍋貼5隻
台式小食拼盤: 台式香腸、花枝丸、鹽酥雞
兩杯飲品
差唔多試足佢咁多野~

酸辣湯麵
零酸味零辣味,都唔知食緊乜..

韭菜鍋貼5隻+原味鍋貼5隻
真心成餐最好食就係鍋貼,因為exactly係八方雲集個D

紅燒牛肉麵
湯底唔係好濃,冇乜味,牛肉有少少筋,尚可接受
通常D蘿蔔會吸到好多湯味會好甜好濃味,但呢度完全係冇

台式小食拼盤: 台式香腸、花枝丸、鹽酥雞
香腸OK,鹽酥雞好油,炸粉較多,而且有油益味
花枝丸較細粒同淋

飲品都一般
2020-09-14
$150 (Dinner)
之前難得放假,去左附近食晏方便又抵食今次兩個人各點一個套餐台灣小食豐味餐HKD60懷舊飄香滷肉飯份量都好多有半隻蛋,大大粒滷肉,青菜小食揀左士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)鹽酥雞炸得香脆可口花枝丸好彈牙+HKD20可轉黑糖珍珠鮮奶好香黑糖同奶香珍珠煙韌有咬口我自己喜歡吃台式湯麵餐HKD49酸辣湯麵加肉羹+HKD5/3pcs酸辣湯用料豐富口感十足特別喜歡爽脆既筍酸辣好開胃麵同新竹米粉,我比較喜歡麵小食選了韭菜水餃5隻好香韭菜味個餡都幾好食不馬虎冷泡桂花烏龍+HKD12好香桂花香氣烏龍不苦澀入口回甘地方好舒服乾淨好滿足既台式套餐,又經濟又夠飽肚,最重要有我至愛台式飲品!
之前難得放假,去左附近食晏
方便又抵食

今次兩個人各點一個套餐
台灣小食豐味餐HKD60

份量都好多
有半隻蛋,大大粒滷肉,青菜

小食揀左士林夜市雙拼(鹽酥雞拼花枝丸)
鹽酥雞炸得香脆可口

酸辣湯用料豐富
口感十足
特別喜歡爽脆既筍
酸辣好開胃

麵同新竹米粉,我比較喜歡麵

小食選了韭菜水餃5隻

好香桂花香氣
烏龍不苦澀
入口回甘

地方好舒服乾淨

好滿足既台式套餐,又經濟又夠飽肚,最重要有我至愛台式飲品!

Type of Meal
Lunch
  • 黑糖珍珠鮮奶
2020-10-16 169 views
早幾日係九龍城附近放工~放咗工第一時間就係去醫肚🤣行行吓去咗九龍城廣場見到呢間台灣餐廳睇完餐牌覺得價錢都唔貴就入咗去試吓~入到去店員都好有禮貌充滿微笑.我嗰日叫咗兩個晚市套餐餐牌選擇都幾多~台灣牛肉麵+ 夜市花枝丸懷舊飄香滷肉飯+師大香酥豬扒兩份套餐飲品,我都係叫咗檸檬蜂蜜.牛肉麵好彈牙湯底濃郁!要留意佢有少少辣🙈🙈.滷肉飯好有份量多菜多肉!整體來講味道都可以接受🤣豬扒就相當出色炸得好香脆又唔會un😋
早幾日係九龍城附近放工~
放咗工第一時間就係去醫肚🤣
行行吓去咗九龍城廣場
見到呢間台灣餐廳
睇完餐牌覺得價錢都唔貴
就入咗去試吓~
入到去店員都好有禮貌
充滿微笑

我嗰日叫咗兩個晚市套餐
餐牌選擇都幾多~

台灣牛肉麵+ 夜市花枝丸
懷舊飄香滷肉飯+師大香酥豬扒
兩份套餐飲品,我都係叫咗檸檬蜂蜜
牛肉麵好彈牙
又唔會un😋
師大香酥豬扒
師大香酥豬扒
2020-10-16 25 views
試左鹽酥雞 牛肉麵 滷肉飯 線面 招牌豬腩刈包 墨魚丸 除左包少少太淡味 其餘口味表現都中上以上 份量亦適中貼近台灣夜市 值得繼續幫襯 野飲選擇非常多 甜度可任意選擇 無好重化學品味 總體都幾好
TakeAway
  • 墨魚丸
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 台灣牛肉麵
2020-10-12 29 views
疫情期間,沒有辦法外遊,開始懷念周遊列國時的美食,行過見到這家台式餐廳,老公雙眼發光就衝了進去。我們先在付款處量體温,然後點餐,再由他們指示坐位。 飲用水和餐具等都是自助形式的,放置乾淨整齊。 我們分別點了兩個套餐:半筋半肉牛肉麵配夜市花之丸5粒久違了的街頭台灣牛肉麵味道,整個湯底充斥著濃厚的牛肉香,中藥味道增加了湯底的層次感,牛肉軟嫩油亮而不爛,非常有口感,牛筋根度均勻,厚實份量多,而且麵條口感有咬勁,一口接一口,非常推介。懷舊飄香滷肉飯配師大香酥豬扒滷肉肥而不膩, 肥瘦均勻,軟腍多汁,滷蛋入味,米飯顆粒分明又飽滿,配上黏稠濃郁的特式湯汁,每一口都令人回味。 豬扒外皮香酥,肉嫩多汁,真係很有台灣風味。值得一讚的是焦糖珍珠鮮奶,珍珠非常多,幾乎每一口鮮奶都帶有數粒珍珠,而且焦糖味濃, 喜歡台式飲品的一定要來試一試。

半筋半肉牛肉麵配夜市花之丸5粒

懷舊飄香滷肉飯配師大香酥豬扒