2023-09-18 229 views
成日都想試,但每次出尖沙咀都會食咗第二間😂今次終於的起心奸去試,1745去到樓下,已經有人排隊等1800開門,嘩….仲以為啲人排乜,不過幸好,餐廳都算多枱都入到第一輪,雖有多枱但人手唔夠,上菜都幾耐下,仲要係上完一碟,食埋,第二碟都要等下雙色咖央多士多士勁脆,一黑一白,咖央同牛油非常夾,呢個咖央多仲係厚牛油沙爹莉莉成份魚和蝦,口感好淋身印尼特色炒飯很有鑊氣既炒飯,仲要粒粒分明而唔油膩,材料有雞肉、蝦、蛋….仲有幾塊蝦片,蝦片都好食😋蝦醬炒通菜不過不失,味道正正常常峇里堂街頭珍多冰冰呢個甜品份量都多,不建議一個人食,有雪糕、紅豆、芒果粒、珍多條、刨冰,配仲公雞碗真係打卡一流椰汁紅豆冰紅豆份量算多峇里爽翠

雙色咖央多士
多士勁脆,一黑一白,咖央同牛油非常夾,呢個咖央多仲係厚牛油

沙嗲莉莉

沙爹莉莉
成份魚和蝦,口感好淋身

蝦醬炒通菜
不過不失,味道正正常常

紅豆份量算多

峇里爽翠

2023-09-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
沙嗲莉莉
2023-09-17 215 views
今年我朋友要飛英國讀書,一年之後先返香港。我問佢飛之前有咩特別想食。佢推薦峇里堂,話佢食過一次,想再回味。當然首選大熱嘅📍雙色咖央多士睇佢賣相就覺得好吸引!一口落去,先是香脆嘅多士,後是帶有濃郁椰香嘅咖央配上冰冰涼涼嘅塊狀牛油,特別香濃,順口。糖油混合嘅快樂,回味無窮 😋📌 雙色多士香而脆 📌 清甜咖央椰香濃 📌 塊狀牛油啖啖香📝 必食指數:8.5/10 🍚 印尼沙爹炒豬肉飯 & 巴東牛肉飯 📍印尼沙爹炒豬肉飯 🐷🍚📌 沙爹醬香甜微辣📌 豬肉軟嫩多汁油香惹味配上帶有辛香料氣息嘅金貝飯,簡直係下飯神器,絕對一流,好開胃👍🏻三下五除二,一碗飯全消 ☺️📝 必食指數:9.5/10 📍巴東牛肉飯 🐮🍚招牌果然係招牌 📌 牛肉非常軟嫩多汁,入口即化,可以用無懈可擊黎形容 👏🏻👏🏻👏🏻 📌 醬汁主打一個甜,配白飯啱啱好⚡️但比起炒豬肉,就少了一股炒油香。個人都係鐘意食印尼沙爹炒豬肉飯多 d 🤭📝 必食指數:9/10 🥬 通菜雖然擺盤有 d 凌亂,但絕對唔會影響佢嘅味道 係今日餸菜入面唯一帶辣 🌶 📍開胃好食,送飯一流📍 微辣爽脆📍 外食攝取纖維必備 ✌🏻📝 必食指數:8/10
佢推薦峇里堂,話佢食過一次,想再回味。

當然首選大熱嘅📍雙色咖央多士

📌 豬肉軟嫩多汁油香惹味
📝 必食指數:9.5/10

📍巴東牛肉飯 🐮🍚
招牌果然係招牌
⚡️但比起炒豬肉,就少了一股炒油香。
個人都係鐘意食印尼沙爹炒豬肉飯多 d 🤭
📝 必食指數:9/10

🥬 通菜
雖然擺盤有 d 凌亂,但絕對唔會影響佢嘅味道
係今日餸菜入面唯一帶辣 🌶
📍開胃好食,送飯一流
📍 微辣爽脆
巴東牛肉飯
  • 印尼沙嗲炒豬肉飯
  • 蝦醬炒通菜
  • 金貝飯
早前睇YouTube介紹,第一次黎太夜截咗人龍,食唔成,今日終於試到。好多人等位,要人齊先入得,很嚴謹,但欣賞,如果要黎食,記住約守時的朋友😂 印尼餐印象中係甜同辣,特登去印尼餐廳都係第一次,聽講連印尼姐姐都會幫襯,我諗都應該幾正宗。今次我地兩個人點咗4餸1點品2飲品:1. 雙色咖央多士本身我唔係咁鐘意咖央因為覺得好甜,但依個薄薄一層加厚厚牛油我覺得好OK,朋友覺得咖央厚啲仲好,個多士堅脆,所以都值得一次!2. 巴東牛肉大推!真係超林超好食,我估用咗牛𦟌部位,入口即融。3. 串燒 - 羊 & 魚蝦羊偏酥,但可接受,幾juicy。魚蝦果串口感偏淋,我以為會彈牙,不過未食過,唔知本身係點。醬汁淋唔均,拆出黎點比較好或者汁另上。4. 原條煎魚 好驚喜,通常炸魚我不寄厚望,因為會偏乾又冇肉,依個又做得幾好,加埋勁多嘅辣醬,好惹味,會食唔停!5. 珍多冰超班! 本身我唔食依啲嘢,因為通常重色素又甜,我睇完訪問話佢個班蘭係自己整,咁有心,所以就好想試。真係好好食,唔甜之餘配埋大樹菠蘿嘅酸尾尾,料多過冰,同我印象唔一樣,係一個超完美嘅結尾。飲品:清 . 島風食咁多新嘢,配返青瓜味清新口感嘅飲品,相當

今次我地兩個人點咗4餸1點品2飲品:

1. 雙色咖央多士

2. 巴東牛肉
大推!真係超林超好食,我估用咗牛𦟌部位,入口即融。

3. 串燒 - 羊 & 魚蝦

4. 原條煎魚

原條煎魚

5. 珍多冰

珍多冰

飲品:
清 . 島風
食咁多新嘢,配返青瓜味清新口感嘅飲品,相當唔錯。不過價錢係偏貴。

峇里 . 日落
係一杯好靚嘅飲品,亦好好飲,topping 嘅玫瑰好香。

服務:
睇OpenRice 有唔少comment 話間嘢服務態度差, 又黑面,但親身體驗後,我真心唔覺差,佢地真係好忙,因為好多客,但都keep 住有笑容,上菜唔係慢,又會留意到張檯可以清嘢。係reception 姐姐feel到做到麻目,又要收錢,又要安排入座,又要解答客人查詢,一啲都唔容易,有時忘記要笑都好諒解。
2023-09-15
原條煎魚
珍多冰
  • 峇里堂珍多公雞冰冰
2023-09-13 170 views
初嘗喺香港嘅正宗印尼菜,喺平日既一個中午,唔使排隊就可以入座。整體食物質素唔錯,環境都坐得舒服,印尼嘢原來普遍偏甜,無論啲醬定係串燒。價錢算中等。人均消費:$100-130 lunch

雞軟骨沙嗲莉莉  串燒
招牌巴東牛肉飯
人均消費:$100-130 lunch
招牌巴東牛肉飯
2023-09-10 789 views
見到峇里堂鋪天蓋地嘅宣傳,於是同朋友一齊試試,點知就中伏。我哋一行八人前後腳到,其中四人已經坐低咗。我哋兩個想入去搵佢哋,點知就俾門口呀姐截住,話未齊人唔俾入去。我哋解釋話已經有人到咗,仲有兩個人嚟緊就到。呀姐就態度惡劣地不停重複”咁你宜家未齊人吖嘛”,點都唔俾我哋入去,如果坐低就要開始計時80分鐘。我哋話你可以照樣計時,反正唔差嗰幾分鐘。最後都係好唔情願地俾我哋入去搵已經坐低咗嘅朋友。之後每一位入座嘅客人都抱怨門口呀姐好惡趕客。食物方面有好有壞。咖央多好食,巴東牛肉都好正宗。不過所有食物嘅調味都偏甜,可能印尼菜都係咁樣。但係米飯唔夠水分非常硬,咬到牙較都軟。埋單每位$100。呢個價錢喺佐敦尖沙咀算平。但有其他更好嘅選擇,起碼唔洗受人氣,同埋對個胃都健康啲。
見到峇里堂鋪天蓋地嘅宣傳,於是同朋友一齊試試,點知就中伏。

又係傳媒報道、又唔信咗啦,賴嘢!總括收咁嘅價錢大把選擇,一次就夠😤睇過傳媒報道都好想試吓,點知冇睇其他人嘅食評,結果尚未一肚氣不過冇下次囉😫話說冇得訂位、冇人聽電話、只係知星期二休息,咁今日係星期三都應該會開門,好多時有報道出咗都會人多、冇位、要等、店員做到火滾所以態度惡劣、齊人先可以入坐、上菜慢、冷氣唔夠、..,這間店就是全中!首先我來先取飛,我家少爺要遲10分鐘後才到,帶位呀嬸話要人齊才可以入內,這個冇問題也冇所謂,因為都明白唔好阻人做生意,但係呀嬸態度差叫我要企開啲唔好阻佢,吓咁你地方有限我企去邊度,當時上未到7點晚飯時間,店內有好多吉枱,真的想問下咁你可唔可以收起附近嘅枱比其他客人企?話必食的巴東牛肉好甜、甜到好似糖水、一點辣也沒有(已經take 左要辣),仲只有5件牛肉(似係用牛腱)只係夠淋✋🏻。(價錢$150實在太令人失望)加左一碗金貝飯 ,正常(但係都要$34蚊)Gado Gado 超級細碟,只有半隻蛋、半個細薯仔、椰菜、大量甜到不得了嘅醬汁及加左花生碎✋🏻。(差唔多成佰蚊)4隻雞全翼,夠熱又夠甜(又一佰蚊)一杯Bali Colada 又係甜到呢..(又成50幾蚊)雖然冇
又係傳媒報道、又唔信咗啦,賴嘢!
總括收咁嘅價錢大把選擇,一次就夠😤

加左一碗金貝飯 ,正常(但係都要$34蚊)

4隻雞全翼,夠熱又夠甜(又一佰蚊)

一杯Bali Colada 又係甜到呢..(又成50幾蚊)

雖然冇收加一服務費(可能佢都知冇乜服務)但也好貴,升糖指數一定創新高☺️

2023-09-06
$210 (Dinner)
2023-09-04 361 views
白飯好難食,金貝米亦唔好得好多,都好惡啃!沙律醬都唔好味!椰汁紅豆冰還可以!收銀嗰個黑起塊面,問佢嘢黑起塊面手指指,仲以為佢唔識講中文添,點知原來佢淨係收錢嘅時候先大大聲話幾多錢?都幾冇禮貌㗎 !
2023-09-03 271 views
這間餐廳午市一般都十分繁忙那天和同事想起它便去踫踫運氣幸好近入口還有一張4人枱🥹.同事來過吃一兩次大力堆薦了咖央多士和炒蜆我們便點了這兩樣和多幾款主食每樣都非常惹味~ 是可ENCORE的選擇~是非常滿足的一餐哦!!!😋.🥪 雙色咖央多士 $40多士賣相可愛吸引麵包薄脆趁熱吃更好味中間薄荷綠色的是甜甜的班蘭咖央醬至於那個鮮香的牛油不要想卡路里, 只要吃下去, 心情就更好了🫣🦪 參峇醬炒蜆 $88蜆多沒沙, 份量很足~參峇醬不太辣又甜甜的很下飯😋🍛 印尼咖喱牛腩飯 $66🍛 峇里式豬肋骨飯 $63🍛 惹味醬燒雞髀飯 $63這三個主菜都是不同風味的咖哩牛腩味道正路略嫌薯仔大舊了點可以再煮冧些個人最喜歡雞髀飯的醬較另外兩款特別~.🍖 雞肉串燒 $35 (2串)相片拍得好乾身🥴但其實它很juicy喇~醬也很好味, 如果多一點也可以用來下飯🙊☕️ Latte $17 (跟餐價)味道較普通, 感覺份量也比較少但上面的蠟筆小新很可愛😀🫖 峇里之天堂茶 $17 (跟餐價)朋友說味道不錯~喝完還再加熱水添飲呢!😂
這間餐廳午市一般都十分繁忙
那天和同事想起它便去踫踫運氣
幸好近入口還有一張4人枱🥹
同事來過吃一兩次
大力堆薦了咖央多士和炒蜆
我們便點了這兩樣和多幾款主食
每樣都非常惹味~ 是可ENCORE的選擇~
是非常滿足的一餐哦!!!😋
🥪 雙色咖央多士 $40
多士賣相可愛吸引
麵包薄脆趁熱吃更好味
中間薄荷綠色的是甜甜的班蘭咖央醬
至於那個鮮香的牛油
不要想卡路里, 只要吃下去, 心情就更好了🫣

🦪 參峇醬炒蜆 $88
蜆多沒沙, 份量很足~
參峇醬不太辣又甜甜的很下飯😋

🍛 印尼咖喱牛腩飯 $66

🍛 峇里式豬肋骨飯 $63

🍛 惹味醬燒雞髀飯 $63

這三個主菜都是不同風味的
咖哩牛腩味道正路
略嫌薯仔大舊了點可以再煮冧些
個人最喜歡雞髀飯的醬
較另外兩款特別~
🍖 雞肉串燒 $35 (2串)
相片拍得好乾身🥴
但其實它很juicy喇~
醬也很好味, 如果多一點也可以用來下飯🙊

☕️ Latte $17 (跟餐價)
味道較普通, 感覺份量也比較少
但上面的蠟筆小新很可愛😀

🫖 峇里之天堂茶 $17 (跟餐價)
朋友說味道不錯~
喝完還再加熱水添飲呢!😂
$120 (Lunch)
  • 雙色咖央多士
  • 參峇醬炒蜆
  • 醬燒雞髀飯
星期四晚的峇里堂 人山人海閒說是YouTuber介紹後 景況而我是二次到訪提起印尼🇮🇩菜 我只懂得這一家餐廳🥰 ⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆🐮 不變•招牌巴東牛肉$150 &白飯$15牛肉是牛𦟌肉 半腍半韌醬料用椰漿、月桂葉、石栗慢慢燜煮醬汁充滿層次 有洋蔥跟蒜頭等香再散發出荳跟同月桂葉軟腍牛肉 與醬汁融為一體 超有層次🤩醬汁送飯一流 🍽印尼串燒: 沙爹莉莉& 羊肉& 雞肉沙爹莉莉$46@2串莉莉是用魚和蝦肉製成口感有點似韓國魚糕最重點是醬汁 花生味恰到好處羊肉$40@2串 羊肉燒至焦焦 帶輕輕的羊羶香配印尼醬汁 口味較甜雞肉$35@2串雞肉 肉嫩多汁 配 沙爹醬好惹味🍨峇里堂珍多公雞冰冰 $60用傳統公雞碗 很適合打卡📸碗內配料豐富 包括椰子雪糕、紅豆、芒果、珍多冰&刨冰------------------------------

星期四晚的峇里堂 人山人海
閒說是YouTuber介紹後 景況
而我是二次到訪
提起印尼🇮🇩菜 我只懂得這一家餐廳🥰

⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆
🐮 不變•招牌巴東牛肉$150 &白飯$15
牛肉是牛𦟌肉 半腍半韌
醬料用椰漿、月桂葉、石栗慢慢燜煮
醬汁充滿層次 有洋蔥跟蒜頭等香

配 沙爹醬好惹味

🍨峇里堂珍多公雞冰冰 $60
用傳統公雞碗 很適合打卡📸
碗內配料豐富
包括椰子雪糕、紅豆、芒果、珍多冰&刨冰

2023-09-02 184 views
#港女覓食到尖沙咀一直都想食印尼菜,呢間餐廳嘅味道都好食🤤係調教過岩港人口味啦~✨招牌巴東牛肉 $150鐘意食辣嘅我今次揀左多奶😍牛肉係用牛展肉,食落有咬口,而且係片片牛肉都掛到汁,配埋辣味更惹味!✨金貝飯 $34雖然唔明點解個巴東牛肉無跟埋飯比我,不過單點緊係試下啲特別少少嘅飯。金貝飯食落粒粒分明,而且食到由香茅檸檬葉薑黃椰汁烹調出嚟嘅香料味~用黎配巴東牛肉個汁一流👍🏻✨峇里堂海鮮煎 $91夠熱夠味道,入面有蝦仁和小元貝混合蛋漿煎成~上面有芽菜和青瓜,配埋甜甜地嘅醬汁,食落更清新。上面嘅蝦片鬆脆,一上枱好食左先,放耐左點左汁就會淋左。✨雙色咖央多士 $40烘過的多士夾上咖央醬和軟牛油~軟滑牛油&咖央醬可以豐富口感🤤好食的多士可當甜品啊~✨雞肉串 $35只有2串雞肉串,烤得有點乾,感覺不特別好吃🙈✨沙爹莉莉 $46魚+蝦的成份,食落淋身的🤣同樣想試下新野,不過不特別好吃🤪✨峇里爽翠 $54純粹係有汽的益力多味飲品,呢杯飲落會較解渴。✨峇里日落 $54純粹係忌廉鮮奶味的飲品~不過杯野好靚,可以打卡😆總結人均消費💸:$252/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑 質素:🌕🌕
#港女覓食到尖沙咀

✨招牌巴東牛肉 $150

✨金貝飯 $34

✨峇里堂海鮮煎 $91
上面嘅蝦片鬆脆,一上枱好食左先,放耐左點左汁就會淋左。

✨雙色咖央多士 $40
烘過的多士夾上咖央醬和軟牛油~
軟滑牛油&咖央醬可以豐富口感🤤
好食的多士可當甜品啊~

✨雞肉串 $35
只有2串雞肉串,烤得有點乾,感覺不特別好吃🙈

✨沙爹莉莉 $46
魚+蝦的成份,食落淋身的🤣同樣想試下新野,不過不特別好吃🤪

✨峇里爽翠 $54
純粹係有汽的益力多味飲品,呢杯飲落會較解渴。

✨峇里日落 $54
純粹係忌廉鮮奶味的飲品~不過杯野好靚,可以打卡😆

總結
人均消費💸:$252/1人
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 峇里堂 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓
::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #尖沙咀美食
2023-09-02 189 views
最近睇完youtube介紹,所以好想去試一次食印尼菜! 平日晚餐時間,大概等了30分鐘~ 第一次嘗試印尼菜,總共叫了 5 款ITEMS~ 唔知係咪漏左單,等左40分鐘。全場坐滿 只有兩個staff,我地都唔好意思問眼見比我地遲入既隔離枱食物都上齊,我地先問,但其中一個staff 就咁話野食係要等,亦都無幫我地查看。我地等多陣再問另一位同事,佢即刻幫我地睇,五分鐘後野食就到。。。。 峇里參峇醬原條煎魚 Ikan Goreng Bali。$130- 酸酸甜甜 , 感覺有啲似辣版糖醋松子魚- 煎得香脆,但比較多骨 金貝飯 Nasi Kuning $34 - 之前未聽過,係一種由香茅、檸檬葉、薑黃等多種香料,加新鮮椰汁,烹調6小時蒸成的香料飯- 本身因為點的小菜都有醬汁,所以想叫白飯,但睇完金貝飯介紹就決定試一試峇里。島 Bali Colada $54(Pineapple/pineapple juice/fresh coconut milk/ palm sugar) - 見到闆娘一直在水吧忙,一個人做全場飲品甜品真的很利害!- 因為天氣好熱,飲品一上枱幾乎兩分鐘飲哂~絕對是全餐飯最喜歡的i

全場坐滿 只有兩個staff,我地都唔好意思問

- 酸酸甜甜 , 感覺有啲似辣版糖醋松子魚
- 煎得香脆,但比較多骨

金貝飯 Nasi Kuning $34

峇里。島 Bali Colada $54
- 見到闆娘一直在水吧忙,一個人做全場飲品甜品真的很利害!
- 因為天氣好熱,飲品一上枱幾乎兩分鐘飲哂~絕對是全餐飯最喜歡的item!

巴東牛肉 Rendang Sapi $149
- 入口即化的軟嫩牛肉 ,大概有 6-7 件
- 送飯一流~ 建議送白飯!

峇里堂珍多公雞冰冰 Es Krim Cendol $60
- 店舖自家製珍多冰用,班蘭葉和綠豆粉製成粉條,配料仲有大樹菠蘿, 紅豆和雪糕
- 刨冰加椰子雪糕,做飯後甜品解膩十分好!

有興趣既朋友可以支持下!
但暫時我就未必會二訪喇~
2023-08-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
2023-08-28 213 views
因為Mill MILK 嘅介紹,終於可以Lunch time 試到印尼炒飯、金貝飯、巴東牛肉同雙色咖央多士! 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

【Lunch Set 印尼炒飯 Indonesian Fried Rice】  $66 印尼炒飯一上果陣熱辣辣,好有鑊氣,香咪一聞到就食慾大增。同埋,開半嘅車厘茄砌咗對眼仔係果飯上面,令人會心微笑。  【峇里之天堂茶 Paradise Rooibos Tea Blend】跟餐價 $17 Rooibos Tea 喺英國飲過一次,個種香料味好特別,今次喺呢度見到,特登叫返杯嚟回味下。 香味依然獨特,店主Joanne 有提醒要焗多陣先飲,可以添一次熱水,第二轉熱水就無乜味。第一轉果然都係仲好飲。  🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【Lunch Set 巴東牛肉飯配金貝飯 Beef Rendang with Turmeric Rice】 $73+$10 金貝飯睇完Mill MILK 有介紹Sabar 師傅嘅金貝飯,一定要加錢試試,飯味好香,又唔喺海南飯果種黃油飯,金貝飯無咁油,乾身D,又Keep 到果香味。  巴東牛肉第一次食,牛肉煮得好腩。   【玫瑰之香普

印尼炒飯

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

巴東牛肉飯配金貝飯

【玫瑰之香普洱 Rose Chinese Puli Tea】跟餐價 $17 第一啖玫瑰味好出,普洱味亦唔會太濃味。

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【雙色咖央多士Kaya Toast】 $40

咬落口幾脆身,最特別喺綠色果醬,有種煙韌嘅口感,好似斑蘭糕果種煙煙韌韌,唔錯唔錯。

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

整體評價:  餐廳12點開了沒多久便進內,二人枱正常Size 不算特別大,水就自助吧枱裝。芒果珍多雪糕冰Mango Cendol 仍未試到,會再去。店主Joanne真的好落力,印尼傳統菜結合新一代努力,令我在香港也能試到印尼菜。   總評:(🐱🐱🐱🐱🐱為滿分)

環境:🐱🐱🐱
味道:🐱🐱🐱🐱
服務:🐱🐱🐱🐱
性價比:🐱🐱🐱🐱
推薦度:🐱🐱🐱🐱
2023-08-28
$120 (Lunch)
印尼炒飯
巴東牛肉飯配金貝飯
  • 金貝飯
2023-08-27 155 views
YouTuber 介紹完,即刻人山人海,店鋪個vibe幾舒服,巴東牛肉出色,仲要唔太辣👍另外個魚(唔記得咩名),我差唔多連骨都食埋🤣,兩個人$400埋單,價錢合理仲免加一,一個很好的用餐體驗
2023-08-27
$200 (Dinner)
  • 巴東牛肉
2023-08-26 3703 views
餐廳12:00營業, 早了點來, 本想在餐廳門前等候, 升降機到達餐廳樓層, 打開𨋢門竟是拉閘, 沒有等候的位置, 唯有回到地下等候。餐廳佔地全層, 兩邊的大玻璃窗採自然光, 甚是舒適。看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $102) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60不變·招牌巴東牛肉飯可選珍珠香飯或加錢轉金貝飯, 根據餐廳提供的資料, "金貝飯是一種由香茅, 檸檬葉, 薑黃等多種香料, 混合新鮮椰汁, 烹調前後6小時蒸成的香料飯, 加上選用高級珍珠米, 飯粒粒粒分明, 味道清新, 香而不膩", 看見描述也感覺美味, 最後選了金貝飯。金貝飯飯粒乾身, 粒粒分明, 色澤均勻, 入口香甜, 值得推介。青瓜和車厘茄是唯一的菜蔬, 如可多少少, 營養將更均衡。醬汁入口先甜後辣, 辣度不高, 不太能吃辣的應該也能接受。巴東牛肉有4件, 肉質軟綿, 其中1件較有咬口, 但也是軟腍的。牛肉煮得入味, 充滿醬汁的香口甜辣, 十分惹味。峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到

看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:
1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $10
2) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60

峇里堂珍多公雞冰冰
峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到中途, 冰溶化速度加快, 變成糖水。配料有大樹菠蘿, 珍多, 紅豆和雪糕。大樹菠蘿味道不重, 甜甜的, 又爽口。珍多軟腍, 稍微輕壓即變蓉, 與我認知的珍多冰的珍多質感不同。紅豆軟綿, 是刨冰的最佳拍擋。雪糕椰子味道滿滿, 仿佛是整個刨冰的主角。
2023-07-24
$143 (Lunch)
2023-08-26 176 views
從小都有去印尼餐廳吃飯因父親是印尼華僑; 多數會食沙嗲, Gado Gado, 珍多冰等; 今天剛好見到這間餐廳, 情意結下過來試試, 都推介不少出品, 因等待要點時間取了票後, 前面還有18個號碼, 有點肚餓, 便落地下吃了其他餐廳的食品. 前後不到半小時, 再上來時被告之下午4點多已截單, 我只有一人便讓我入座, 淺嘗了雙色咖央多士及Rose Latte, Gado Gado售罄. 咖啡可以 , 多士有些失望, 不夠熱, 面包不香脆我曾在觀塘新商場的一間日式Cafe(暫停營業)吃過一份我覺得最好味的多士, 牛油是紐西蘭名牌, 又夠厚又香, 面包是自家製, 無得比較. 下次有機會再來試試其他名物.
2023-08-26
$80 (Tea)