2024-06-08 3540 views
今晚準時收工到訪Basehall Big JJ 一試非常出名嘅鐵板餐,我們點了兩個套餐:1. 封門柳 $2482. ⁠豬扒斧頭扒 $198套餐配了燒汁,羅宋湯,餐包,任食薯條,無限伯爵青檸茶。羅宋湯十分足料,不會太過酸,好好飲。薯條係波浪形,放在鐵板上,倒入燒汁,微微烤燶是我個人最喜愛的食法。封門柳5成熟,肉味香濃,口感嫩滑,十分滿意,必食推介。斧頭扒全熟,肉質爽口,配上一大堆生蒜,十分惹味。特別一讚店員態度好好,不時走來添飲,服務一流👍🏻
1. 封門柳 $248
2. ⁠豬扒斧頭扒 $198
套餐配了燒汁,羅宋湯,餐包,任食薯條,無限伯爵青檸茶。

特別一讚店員態度好好,不時走來添飲,服務一流👍🏻
珍姐午市佬飯珍點出色😘,大份好食入味牛脷,連杯OT都掂過人🫡!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍛 樂哥番茄咖哩牛脷飯 HK$85・味道:番茄同咖喱原來幾夾,係茶記紅酒汁加港式咖喱嘅味,不錯吃唷。牛脷正常發揮,配菜洋蔥蘿蔔粒都好夾,是個滿意的佬飯🤘!・口感:牛脷厚肉軟腍又多嚿,抵食!🍋 伯爵薄荷凍檸檬茶 跟餐・味道:出色的一手🫶,伯爵同薄荷勁啱vibe,清幽茶香,茶底微澀再加啲薄荷清涼感,加埋鮮打檸檬,夏天必備嘅清爽凍茶!呢杯OT要加錢我都買🤓!・口感:勁多重口感同味道,清香微澀同時又涼涼地,再加啲鮮打檸檬味,kim摸chi😏!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:好想試佢個邊爐呀!!!!!!!!!!!!!!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍛 樂哥番茄咖哩牛脷飯 HK$85
・口感:牛脷厚肉軟腍又多嚿,抵食!

🍋 伯爵薄荷凍檸檬茶 跟餐

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:好想試佢個邊爐呀!!!!!!!!!!!!!!!

2024-05-06
$86 (Lunch)
2024-05-19 3714 views
finallyyyyyyyyyy 想食咗好耐 今日終於都有機會6點半嘅BaseHall 已經好多人多人到以為lunchtime咁 大家都咁早收工嘅咩🥲招牌鑊仔封門柳鐵板餐 $248wuhooooo 一淋啲汁上去 就吱吱喳喳煙霧彌漫咁樣每份有3舊牛扒 粉嫩粉嫩 肉味都好香濃 再加埋蒜蓉同燒汁 正啊斧頭豬扒鐵板餐 $198依個都好好味佢生前應該係一隻出色嘅豬咁厚切都仍然好juicy🥺一啲都唔會柴/乾 再加少少肥膏 幾有口感跟餐仲有餐包、羅宋湯滿滿嘅港式扒房感覺另外薯條同伯爵薄荷檸檬茶仲可以re-fill 👏🏻
6點半嘅BaseHall 已經好多人
肉味都好香濃 再加埋蒜蓉同燒汁 正啊

斧頭豬扒鐵板餐 $198
依個都好好味
佢生前應該係一隻出色嘅豬
跟餐仲有餐包、羅宋湯
滿滿嘅港式扒房感覺

另外薯條同伯爵薄荷檸檬茶仲可以re-fill 👏🏻
2024-05-07
Type of Meal
Dinner
2024-05-14 3260 views
今日去開中環,有時間去basehall 個food court 食珍姐。本身諗住晏晝都有得食扒餐,所以過去試,點知原來要夜晚先有,咁就試佢其他飯餐。見唔多人排隊,所以就行過圈先。發現好多人食焗肉醬意粉,我哋就決定叫一個珍姐飯,一個隔離鋪嘅肉醬意粉。 樂哥蕃茄咖哩牛脷飯Lunch set係跟一杯伯爵薄荷檸檬茶。厚切牛脷有5大片,炆到好淋嘅質地,有啲似炆牛腩咁,唔洗點用力咬就咬得開。蕃茄咖哩汁係幾惹味,小小辣,但蕃茄味有啲隱咗形。最有驚喜嘅反而係杯飲品,加入伯爵薄荷葉味道,完全令普通嘅檸檬茶提升。伯爵茶底都幾濃郁,再加檸檬酸味同薄荷葉,好refreshing 。焗肉醬意粉就係珍姐嘅隔離舖頭,都係茶餐廳嘅食餐。叫咗daily special嘅肉醬意粉,即叫即焗,要等10分鐘左右先有得食。意粉原個小鐵盤咁上,見住啲肉醬同芝士啱啱出爐嘅樣,已經好吸引。意粉雖然唔大碟,但肉醬中肉嘅份量非常夠,肉醬味道偏甜,再加蕃茄嘅酸同芝士少少鹹香,仲有幾塊切片腸仔(雖然都係豬肉腸,但唔係普通廚師腸,連腸仔都好好食)。因為個肉醬份量實在太多,我將佢撈落咖喱牛脷飯到食,估唔到好夾,個人覺得直頭昇華咗個牛脷飯。呢個意

2033 views

樂哥番茄咖喱牛脷飯

樂哥蕃茄咖哩牛脷飯

焗内醬意粉
焗肉醬意粉
就係珍姐嘅隔離舖頭,都係茶餐廳嘅食餐。叫咗daily special嘅肉醬意粉,即叫即焗,要等10分鐘左右先有得食。意粉原個小鐵盤咁上,見住啲肉醬同芝士啱啱出爐嘅樣,已經好吸引。意粉雖然唔大碟,但肉醬中肉嘅份量非常夠,肉醬味道偏甜,再加蕃茄嘅酸同芝士少少鹹香,仲有幾塊切片腸仔(雖然都係豬肉腸,但唔係普通廚師腸,連腸仔都好好食)。因為個肉醬份量實在太多,我將佢撈落咖喱牛脷飯到食,估唔到好夾,個人覺得直頭昇華咗個牛脷飯。呢個意粉就唔跟飲品,一係就另外加錢,所以有少少貴。
2024-05-06
$86.5 (Lunch)
焗内醬意粉
  • 焗肉醬意粉
  • 伯爵薄荷檸檬茶
2024-05-13 2165 views
星期六下晝約咗朋友嚟呢度食lunch, 我哋最後揀咗一間冇乜人嘅日本菜 - Bowl & Rolls呢一間專係食壽司,卷物,手捲同埋刺身丼飯======================我哋落完order師傅就會即場喺你面前做😋😋朋友 order咗嘅丼飯賣相號吸引擺盤擺得好靚 識落去刺身都好新鮮👍🏻我就嗌咗吞拿魚卷, 入面師傅將吞拿魚刺身同埋蔥吞拿魚蓉包埋一齊, 啱曬鍾意食拖羅嘅我!🌟🌟🌟🌟🌟仲嗌咗一杯啤酒送添😋
呢一間專係食壽司,卷物,手捲同埋刺身丼飯
======================
我哋落完order師傅就會即場喺你面前做
😋😋

🌟🌟🌟🌟🌟
仲嗌咗一杯啤酒送添😋
2024-05-05 2000 views
昨晚去中環聽演唱會,所以就去怡和大廈Basement 嘅Food Courts食晚餐,貪近又選擇多。「珍姐」好多人排隊,晚餐得三種選擇,但樣樣成品見到都流口水🤤✨🍽樂哥蕃茄牛脷飯:餐有餐包、湯、薯條、主菜&飲品。⭐️⭐️牛脷唔係爽口那種,但煮到好淋、好入味;咖哩汁唔辣,但好香有點似日式咖喱那種,好好食😋⭐️🥣羅宋湯:酸酸的濃湯⭐⭐️⭐️️🥤伯爵薄荷檸檬茶:好好飲,薄荷味跟伯爵茶好夾、好獨特👍🏻。⭐️⭐️⭐️薯條🍟:粗條、炸得鬆脆👍🏻💥💥最正係呢兩樣都可refill,飲完攞隻杯返去就得;薯條自己食幾多夾幾多,唔好貪心浪費呀!✨🍽滑蛋豬扒飯:新姐隔離嗰檔就有呢個滑蛋豬扒飯,塊豬扒好大,一咬落去,不得了…,好脆但肉嫩,鍾意食炸嘢嘅一定啱👍🏻總括來說價錢唔可以跟一般商場比,但這水準、這環境,值得!

樂哥蕃茄牛脷飯
✨🍽樂哥蕃茄牛脷飯:餐有餐包、湯、薯條、主菜&飲品。

⭐️🥣羅宋湯:酸酸的濃湯

⭐️⭐️⭐️薯條🍟:粗條、炸得鬆脆👍🏻

滑蛋豬扒飯

總括來說價錢唔可以跟一般商場比,但這水準、這環境,值得!

樂哥蕃茄牛脷飯
滑蛋豬扒飯
見到報道話最近baseball有幾間新餐廳其中一間仲要係有米芝蓮推介過嘅兩姊妹涼皮原來佢哋本身喺太子都有店舖,但係我未去過為咗避開中環食lunch人潮,12點前已經去到落單外賣走落單職員都好有耐性因為我第一次食係咁問佢辣嘅程度,因為我本身唔係好食得辣,所以揀咗bb辣,加雲耳同埋雞絲,一共$64職員話如果走辣嘅話本身涼皮都會有啲酸酸鹹鹹哋嘅汁等咗兩三分鐘就已經可以拎得,見到外賣個碗都唔算太大當將啲涼皮攪勻撈埋啲配料都感覺到涼皮啲質地好滑,食落去個口感好Q彈,就算係放耐咗或者係下邊嗰啲有啲汁浸住都唔會變淋雞絲反而就唔係真係一條條絲,比較係一舊舊個汁個人就覺得唔算係好特別,唔算話係會令你好開胃嗰種對於我唔食得辣嘅人來講,bb辣係食到辣味,但係唔會話辣到要飲水嗰種涼皮的而且確口感同質地非常唔錯個人嚟講唔會話係好驚喜,因為本身既然係米芝蓮推介得都會有少少期待🤭反而最驚喜係佢啲花生,係脆卜卜鹹味嗰一種但係嗰個味道唔係平時食開嗰啲未食之前覺得佢個外賣碗比較細,但係食落其實都好夠飽 (雖然我都可以全部食晒🤭)呢一間會喺夏天唔想食熱嘢嘅好選擇雖然另外佢哋都有熱食或者係有湯麵可以選擇
見到報道話最近baseball有幾間新餐廳
其中一間仲要係有米芝蓮推介過嘅兩姊妹涼皮
原來佢哋本身喺太子都有店舖,但係我未去過
為咗避開中環食lunch人潮,12點前已經去到落單外賣走
職員話如果走辣嘅話本身涼皮都會有啲酸酸鹹鹹哋嘅汁
等咗兩三分鐘就已經可以拎得,見到外賣個碗都唔算太大
雞絲反而就唔係真係一條條絲,比較係一舊舊
個汁個人就覺得唔算係好特別,唔算話係會令你好開胃嗰種
涼皮的而且確口感同質地非常唔錯
反而最驚喜係佢啲花生,係脆卜卜鹹味嗰一種
但係嗰個味道唔係平時食開嗰啲
呢一間會喺夏天唔想食熱嘢嘅好選擇
雖然另外佢哋都有熱食或者係有湯麵可以選擇

2024-04-12
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$64 (Lunch)
  • 涼皮
2024-03-06 2996 views
托囝囝要拎證件的福,喺公公婆婆的幫忙下,我終於可以過海喇~大肚既時候成日頭暈唔敢周圍去,所以慢人十拍地而家先去試中環怡和大廈地庫的food court👉🏻Basehall!/可惜,我最想食既倆口小吃已經撒離左💔行左幾個圈,在選擇困難的掙扎下,試左新駐場的珍姐!由於中午未有供應鐵板餐,所以試了碟頭飯(✌︎˙˘˙✌︎)🌟頭抽蔥油豬扒煎雙蛋飯 $85公公叫既碟頭飯:有兩隻脆皮太陽蛋,焦脆的邊皮,蛋白熟透而蛋黃仍保持流心👍🏻豬扒煎得金黃可口,帶有香茅的味道,半肥瘦的軟腍入味;再加上甜甜的頭抽和香噴噴的蔥油,非常惹味,尤如白飯神偷,平凡中見驚喜ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)🌟樂哥番茄咖哩牛脷飯 $85喜歡吃牛脷的我選了牛脷飯🍛厚切牛脷有三大片,肉質已經非常軟腍,用匙羹一切就可分開,而且什有牛味又不怕羶;咖哩汁微辣,配香甜的鮮番茄濃郁惹味:飯粒偏乾身,米粒偏窄長應該是泰國米❓總之就是好吃.ᐟ.ᐟ/🌟伯爵薄荷凍檸檬茶隨餐附送凍檸茶一杯,只有一片香檸,酸甜度恰到好處,茶底也很夾!大鄉里疑問不知道這是否就是近期流行的手打檸檬茶味道😲這裡還有很多著名的餐廳駐場,婆婆試了Ode的鯛魚清湯拉麵,湯底清甜,可惜相比中環本店多了

🌟頭抽蔥油豬扒煎雙蛋飯 $85

🌟樂哥番茄咖哩牛脷飯 $85
🌟伯爵薄荷凍檸檬茶

這裡還有很多著名的餐廳駐場,婆婆試了Ode的鯛魚清湯拉麵,湯底清甜,可惜相比中環本店多了點鹼水味,不過整體來說也很歡喜🥰
環境方面也十分寬敞,位置相當多,也有舒適的梳化位,相信下次推埋BB車再訪都方便!重點:荃灣930/930X直達( •̀֊•́ ) ̖́-
2024-02-22 2534 views
—玩完AIA carnival🎪🎯就去食期待很久嘅珍姐鐵板餐好彩早去 等拎餐時蛇餅已經屈咗幾轉拎咗餐包/羅宋湯/伯爵薄荷檸檬茶先響機再拎扒餐 招牌鑊仔封門柳鐵板餐($248)𢳂咗羹蒜蓉同放上rosemary最後澆上燒汁頓時咋咋聲🥰牛味濃郁軟腍有嚼口香煎雞扒鐵板餐($148)雞肉都嫩滑冇雪藏味要切開用鐵板熱力煎熟d薯條好食 冇因為嗦汁而淋掉據說薯條跟伯爵薄荷檸檬茶可refill———————————————珍姐餐廳 JJ’s Restaurant (BaseHall)中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG9號舖
玩完AIA carnival🎪🎯
就去食期待很久嘅珍姐鐵板餐
好彩早去 等拎餐時蛇餅已經屈咗幾轉
拎咗餐包/羅宋湯/伯爵薄荷檸檬茶先
響機再拎扒餐
招牌鑊仔封門柳鐵板餐($248)
𢳂咗羹蒜蓉同放上rosemary
最後澆上燒汁頓時咋咋聲🥰
牛味濃郁軟腍有嚼口
香煎雞扒鐵板餐($148)
雞肉都嫩滑冇雪藏味
要切開用鐵板熱力煎熟d
薯條好食 冇因為嗦汁而淋掉
據說薯條跟伯爵薄荷檸檬茶可refill
———————————————
中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓LG9號舖
2024-01-29 2324 views
同朋友出席完Dior event..順道去Base Hall食個靚dinner先😆細細個已經好鐘意食鐵板餐🤓 睇住店員捧住牛扒黎你面前..然後圍上餐巾.. 再係你面前淋上醬汁,聽住將汁喺鐵板上發出Zzzzaaa Bluuuu 既聲音..再加上熱辣辣既煙霧🌫️ 除左聞倒扒既香味, 仲有聽覺同視覺既享受🥰 滿滿的生活儀式感我地點左🐂x1 + 🐖x1🐂招牌鑊仔封門柳鐵板餐$248 牛魔王必食 肉質嫩滑..切開係粉紅粉紅既肉🥰 份量好多, 目測有2.5-3cm 厚 啖啖肉好爽歪歪🐖斧頭豬扒鐵板餐$198喱度既豬扒不得不讚👍🏻 冇騷味之餘, 個質感完仲係dun L dun L 咁..爽滑彈牙. JUICY 得黎, 又唔會覺得成口油😌😌😌個餐仲有餐包,羅宋湯薯條,伯爵薄荷檸檬茶 係無限refill 嫁👯‍♀️

我地點左🐂x1 + 🐖x1

招牌鑊仔封門柳鐵板餐

🐂招牌鑊仔封門柳鐵板餐$248
牛魔王必食
啖啖肉好爽歪歪

斧頭豬扒鐵板餐

🐖斧頭豬扒鐵板餐$198

個餐仲有餐包,羅宋湯
薯條,伯爵薄荷檸檬茶 係無限refill 嫁👯‍♀️

招牌鑊仔封門柳鐵板餐
斧頭豬扒鐵板餐
2024-01-19 2261 views
珍姐餐廳開業冇耐已經吸引咗好多人幫襯。午市時段4款飯類好快就sold out! 晚餐時段準時於6pm開始,有三款鐵扒套餐提供 - 封門柳、斧頭豬扒及香煎雞扒。我哋就叫咗「招牌鑊仔封門柳鐵板餐」 (HKD248),除咗鐵板牛柳外仲有餐包、薯條、羅宋湯同埋飲品。鐵扒餐準備好就會通知你去counter度拎,喺嗰一刻店員就會灑少少鹽再落珍姐燒製汁。鐵板上放咗薯條然後三件鑊仔封門柳,我哋等啲牛柳喺鐵板上「滋」一陣先開始食。封門柳肉質嫩滑,有濃厚嘅牛肉味!配上特製燒汁更能將肉味帶到另一層次。有機會一定會試埋其他鐵板餐!初初以杯飲品就係一杯普通凍檸茶,飲落有檸茶同埋薄荷味。睇睇餐牌想知道係伯爵薄荷檸檬茶😆又幾好飲喎。

中環任食薯條檸茶既鐵板餐 珍姐-Basehall呢間喺中環呼聲極高既珍姐JJ’s Restaurant 無人不曉!Basehall開張後終於有時間試,成個foodcourt好多野食!不過最想介紹係呢間,鐵板餐係必試⭐️鐵板牛板腱,完全冇傳統茶記鬆肉粉既感覺,用咗美極去醃!食落冇筋,肉味重!用上傳統鐵板上,誠意十足😍會喺你面前淋黑椒汁,非常有食慾😍去到嘅時候得返鐵板牛同雞排(本來想食豬但照殺!🤓)雞排有驚喜,啱啱好熟嘅狀態,嫩滑有汁水,外皮仲要非常脆!有個位非常值得一試,就係佢個earl grey檸茶!同平時出面飲嘅檸茶茶底唔同,多左份香味🤓鍾意飲檸茶嘅必定唔好錯過!推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5️⃣所有食評全部為自費真實意見🩷
中環任食薯條檸茶既鐵板餐 珍姐-Basehall

不過最想介紹係呢間,鐵板餐係必試⭐️

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5️⃣

所有食評全部為自費真實意見🩷
2023-12-27 1684 views
今日在中環食lunch,我選擇了Basehall,一個位於怡和大廈的多國菜Food Court。這裡有12間不同風味的餐廳,包括日本、台灣、泰國、越南、意大利等等,讓你可以隨心所欲地選擇你喜歡的美食。我決定試試以下兩款:順化牛肉湯河:這是一道越南菜,由倆口小吃提供。這間餐廳去年獲得了米芝蓮的認可,所以我對它的期望很高。牛肉湯河是一碗用牛骨熬製的清湯,配上河粉、牛肉片、牛筋、牛肚、豆芽、香菜等。湯頭清淡而鮮甜,河粉滑嫩,牛肉嫩滑多汁,牛筋和牛肚有嚼勁,豆芽和香菜增加了清新感。我還加了一些青檸汁、辣椒和魚露,讓味道更加豐富。這是一碗很解渴又有飽足感的湯河,適合午餐時享用。 牛肉漢堡:這是一道美式菜,由Rotisserie提供。這間餐廳以烤肉聞名,所以我期待它的漢堡也不會讓我失望。牛肉漢堡是用自家製的麵包夾著一塊厚實的牛肉餅、芝士、生菜、番茄、洋蔥和醬汁,外加一份薯條。牛肉餅烤得剛好,外皮香脆,裡面多汁,肉質鮮嫩,芝士融化在上面,增加了濃郁感。麵包鬆軟,生菜和番茄爽脆,洋蔥和醬汁帶來了一點甜辣味。薯條炸得金黃酥脆,沾上番茄醬,很適合配合漢堡吃。這是一個很滿足的漢堡,適合喜歡肉食的人。其實我覺

順化牛肉湯河:

牛肉漢堡:

其實我覺得Basehall是一個很不錯的選擇,如果你在中環找不到想吃的東西,而又想嘗試不同的高質美食,你可以來這裡看看,或許會有驚喜的發現。我會再來這裡,試試其他的餐廳和菜式。
2023-11-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-10-19 1944 views
📍BasehallBasehall is indeed a convenient venue that gathers all the famous restaurants together. The best part is probably satisfying people who have difficulties in choosing what they want and can end up with bits from each restaurant. Tried @kamcentre.roastgoose and their Spanish fatty cha Siu is no joke! Probably better than their roasted goose! For their roasted goose, the skin is crispy but the goose is a bit too fatty. Hope that they could improve on their rice type as it’s too mushy. As f
📍Basehall

As for 安利, I’ll be a good girl and go back to 三多.

Price: HK$150 pp

Revisit: 8/10

去年从米二Tate楼下的糕点店认识了An,今年初置地的Pop-up也帮衬了一波,这家是我在全香港最喜欢的豆乳!·正式线下店于本月初营业,入驻全城我最喜欢的food court ——怡和Basehall,强强联合的新店,建议放心大胆冲。·主打以豆腐为核心元素的餐食,之前的豆乳甜品和豆乳饮品依然可以尝到。出餐效率高、份量也不错,服务很友好。价格放在中环不过不失,希望之后种类可以更丰富。·【素麻婆豆腐拌面】味型跟川式麻婆豆腐不是一个风格,但不妨碍这是一碗好吃且精致的拌面。·豆腐、冬菇、杏鲍菇、金针菇等食材切成工整的小块,组成一款豪华浇头。豆腐是有嚼劲不易碎的那种,菇类柔嫩,鲜味层层叠加,一碗素面不输吃肉的过瘾。·把微浓的芡汁用力拌开,才是口感的究极大融合。酱汁牢牢挂上每一根面,用的是偏粗的棍棍面条,极具韧感的咬断性和着多种食材在齿间较劲儿。·调味中占据上风的是麻,也带点刚好够开胃的辣。颗粒感的花椒释放出爽利而悠长的鲜麻气息,随着面条横扫口腔,带来令人上头的刺激。但麻味不如花椒粉来得均匀。·葱花的鲜香清口,炸蒜片的酥脆让口感更有趣,这一口被麻到了,但过两秒下一口我又可以了。·【抹茶豆乳拿铁】杯
【素麻婆豆腐拌面】
【抹茶豆乳拿铁】
杯量虽然不大,但抹茶味超级浓醇,不输很多咖啡馆,本身不含糖,豆乳自带深邃的回甘。
2023-09-19
$150 (Lunch)