2016-04-22 1472 views
鮮果釀酥盒, 將火龍果, 芒果釀入酥皮盒內,酥皮焗得夠鬆脆,賣相吸引又小巧, 這個酥盒有點像果撻的口感, 幼滑忌廉汁加上鮮味鳳尾蝦,口感豐富,香滑又彈牙 芝士焗蠔, 蠔身肥美飽滿,咬下仍能感覺juicy,蠔的面層還鋪上不少紅椒粒青椒粒加添口感香氣黑松露焗蠔, 黑松露焗蠔跟芝士汁溶為一體的黑松露,散發幽香味道椰菜花 煙肉 忌廉湯, 打得細滑creamy的忌廉湯不帶渣滓,口感幼滑, 忌廉味道香濃不膩,帶點點椰菜花味道芝士波士頓龍蝦, 肉質特別飽滿, 結實 很有咬勁,口感Q彈中多了細嫩, 帶有芝士濃郁芳香, 吃起來有點爆汁的,咬開化口後那迷人的脆度隨之而上,肉甜在咀嚼的過程中夾雜著肉肉的焦香及蝦籽既咸香藍莓芝士餅, 芝士味道温和,易入口,藍莓醬不會太甜,口感幼滑,味道酸酸甜甜帶有奶香,好味
芝士生蠔 黑松露生蠔
椰菜花 煙肉 忌廉湯
波士頓龍蝦
藍莓芝士餅
2016-04-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
芝士生蠔 黑松露生蠔
椰菜花 煙肉 忌廉湯
波士頓龍蝦
藍莓芝士餅
2016-04-20 1364 views
話說今天是我和男朋友的紀念日,男朋友早早訂位來到尖沙咀的西餐廳吃個晚飯。我喜歡周圍吃,很多餐廳都未能我要求,男朋友花盡心思才帶我來到這裡慶祝一番。 晚市有二人套餐。 鮮果酥皮盒和大蝦沙律。芒果醬滿滿的沙律,清甜滿有果香,味道清香開胃。酥皮盒未夠酥脆,但牛油味道濃香滿滿,內裡有滿滿的生果,清甜清香。 兩款不同口味的焗蠔。兩款焗蠔的芝士咸香豐富,芝士味道突出濃厚,黑松露的口味比較合我心意,味道濃郁惹味,卻毫不膩口。 甘筍忌廉湯。粟米粒滿滿的湯品,入口粒粒粟米非常清香,忌廉味道未算濃郁但口感幼滑。餐湯配麵包脆捧,脆口的麵包條比麵包小一份麵粉香,我比較喜歡麵包。 豬鞍扒配蒜蓉牛油焗扇貝。豬鞍扒肉質爽口而肉汁滿滿,豬的味道清甜突出,肉質令人驚喜。肉味清香得令人不覺油膩。帶子滿有濃濃蒜香,入口爽嫩惹味,味道豐富香口。 炭燒比目魚扒。香脆香嫩的比目魚扒,肉質非常滑溜嫩甜,外層燒得非常香脆香口,內裡魚肉滑溜,咸香豐富的魚肉的確不錯。旁邊的蔬菜清甜但入口冷冷的,溫度宜多加留意。 甜品拼盤。多款不同口味的甜品,一個完美晚餐的終點。甜而不膩,當中我比較喜歡朱古力蛋糕,濃香朱古力味
晚市有二人套餐。
鮮果酥皮盒和大蝦沙律。

兩款不同口味的焗蠔。

甘筍忌廉湯。

豬鞍扒配蒜蓉牛油焗扇貝。

炭燒比目魚扒。

甜品拼盤。

多款不同口味的甜品,一個完美晚餐的終點。甜而不膩,當中我比較喜歡朱古力蛋糕,濃香朱古力味道卻毫不膩口。

餐廳環境寬敞舒適,晚餐時段都有一個細細燈塔在枱上,氣氛頗為浪漫。
2016-04-20
Type of Meal
Dinner
2016-04-19 993 views
放假要大吃一番!選了二人晚餐$598,選擇挺多夠飽!頭盤先來個香芒鳳尾蝦野菜沙律,沙律一大碗,原以為上面是沙律醬,吃下才發現是鮮甜的芒果汁,新鮮的配搭!上面有隻鳳尾蝦,咬下爽口彈牙,配以香芒汁鮮甜,下面的酥皮脆口不會濕。套餐包括兩隻忌廉芝士蠔及兩隻黑松露焗蠔,前者芝士味有點欠缺,而且較水,反而後者黑松露香氣十足,更突出到蠔的鮮味。主菜選了喜瑪拉亞山礦物鹽配紐西蘭肉眼扒,名字有點長,其實就是肉眼扒吧。點了五成熟,切開比想像中熟,沒有中間的粉紅。但吃下肉質卻不錯,鮮嫩且牛味濃。另一主菜日本活性水飼豬鞍扒配蒜蓉牛油焗扇貝,扇貝下放著豬鞍扒,二人餐來說扇貝的份量較少,但豬鞍扒煮得相當好!帶微微的白粉紅色,吃下嫩滑,完全沒有平常吃豬扒的「鞋」口,配以醬汁更是惹味。扇貝牛油味濃,鮮甜。最後甜品,雪糕,整體不錯但有球是紅莓還是什麼是較酸的。
放假要大吃一番!選了二人晚餐$598,選擇挺多夠飽!
忌廉芝士蠔及黑松露焗蠔
喜瑪拉亞山礦物鹽配紐西蘭肉眼扒
日本活性水飼豬鞍扒配蒜蓉牛油焗扇貝
甜品
最後甜品,雪糕,整體不錯但有球是紅莓還是什麼是較酸的。
忌廉芝士蠔及黑松露焗蠔
喜瑪拉亞山礦物鹽配紐西蘭肉眼扒
日本活性水飼豬鞍扒配蒜蓉牛油焗扇貝
甜品
2016-01-28 4011 views
約了朋友吃飯,我負責找地方,倆人都在尖沙咀返工,系OR尖沙咀地區見到這家Comment唔錯, 就致電訂位,提前一日,就book到第二日夜晚7點晚飯。先說環境 ﹣ 昏暗到不知所謂我7點準時攞位,一出lift行入餐廳就覺得好暗,侍應小姐帶我入卡座,卡座區域居然是更加昏暗的角落,我剛想出聲,侍應小姐正好打開餐桌上的電子蠟燭,好吧,系光左少少,就把話吞下去了。我以為等眼睛適應了環境會覺得無甘暗,原來並唔系。。。整餐飯我地都看唔清菜式的顏色,食物“色,香,味”之一的“色”系這家餐廳完全體會唔到。食到中途,餐廳逐漸多左客人入座用餐,放眼望去,只有入口處的走道比較光少少,整個場仿佛一個停電的環境,藉住隔離微弱的燈光食緊飯。我明白環境幽暗D系會讓用餐的人覺得有浪漫氣氛,但係這家餐廳的昏暗更像是“東施效顰”,“弄巧成拙”。其實個場的裝修唔差唔舊,但由於太昏暗,令我食完餐飯,完全無印象個場D家具的樣子,地面墻身D顏色。。。。真係建議餐廳考慮下點樣調整D燈光效果達到理想中的氣氛。。。再說食物 ﹣ 好!普!通!這裡的食物感覺用一半的價格系一家decent少少的茶餐廳都可以食到,我只能說這裡的擺盤會比茶餐廳卑多

先說環境 ﹣ 昏暗到不知所謂

再說食物 ﹣ 好!普!通!
這裡的食物感覺用一半的價格系一家decent少少的茶餐廳都可以食到,我只能說這裡的擺盤會比茶餐廳卑多D心機。我地叫做幾樣野,牛利和牛尾湯都偏咸,龍蝦汁長通分完全食唔到龍蝦汁的味道,只有黑椒和洋蔥的味道。燒春雞的味道和口感和茶餐廳都很接近,唯一系肉質算嫩。實在不能有更多意見,因為真系無野好講,算唔上好難食,但係在這家餐廳所在的H8 Building里真係有大把更好的選擇。

最後說服務 ﹣ 唔!識!做!
訂位的時候說7點入座,8點半前要還檯。我7點準時到,但係我的朋友大肚出面又落大雨,慢慢行過來,我等到7點15分,就有個小姐行過來說“你地8點半要還臺,會唔會電話下你朋友催下?”語氣不是太客氣,感覺order緊我要致電朋友,我只是回復“來緊的了”但係已經覺得不快。由於食物麻麻,我地都食得意興闌珊,來到8點25分已經買左張單,心里暗想“夠準時還檯了吧!” 點知,我地坐系度傾多左5分鐘,另一個侍應小姐系8點30分達正就行過來說“你地夠鐘交檯了"。有無再唔識做D啊,擺明唔想D客人來第二次lor, 我地已經埋完張單,會坐多幾耐?何況個場度有兩張吉檯,場外得一個客人等緊入,我地無阻到你做生意啊,幾分鐘都唔卑得???就算你提我地,一次兩次都無問題,點解要一副責怪及order的語氣,我地來系受你地服務,唔系受你地氣ga....

可能同這裡好多笑臉的食評唔同,但以上真系我地的切身感受,唔會有第二次。

2016-01-28
$280 (Dinner)
2016-01-19 4344 views
知道呢度地點都食市, LIFT門一開就見到好有氣氛既餐廳鮮龍蝦汁煮長通粉用左好香濃既龍蝦汁, 而長通粉軟硬適中,因本人最怕食到太淋身既通粉,而呢度就剛剛好松子仁野菌薄餅超薄既餅底,而邊位就好似餅乾邊,松子十分香口,同平時食開既pizza好唔同, 好欣賞呢個pizzaSalad 煙鴨胸新鮮既沙律配上生菜同我最喜愛既火箭菜配煙鴨胸,味道十分夾椰皇焦糖焗蛋用好清香既椰皇水整焗蛋, 不會過甜但又有清潤既感覺呢度仲有外間少有手工啤酒, 這次叫了apricot味, 入口好香甜好易入口
知道呢度地點都食市, LIFT門一開就見到好有氣氛既餐廳
鮮龍蝦汁煮長通粉
Salad 煙鴨胸
新鮮既沙律配上生菜同我最喜愛既火箭菜配煙鴨胸,味道十分夾
椰皇焦糖焗蛋
用好清香既椰皇水整焗蛋, 不會過甜但又有清潤既感覺
2016-01-18 3493 views
補祝友人生日食飯, 選址由她來定, 跟小隊上樓, 打開彩圖餐牌, 好吸引, 花多眼亂, 今晚只想食牛扒, 其餘的由同事話事. 先來紅湯, 羅宋湯, 夠熱, 辣口, 材料多, 有誠意. 此店不同麵包, 而是用餅乾式的麵包條, 香脆可口.紐西蘭肉眼扒, 餐牌寫是8oz, 到檯時, 比想像中大件, 與友人分享, 外表燒得微微焦香, 肉質嫩滑之餘, 也帶點西冷式的纖維韌度, 有咬口, 肉汁豐富, 味道濃郁.友人落單的碳燒芝麻班, 石斑魚主要分佈在南海, 種類多, 而優良品種, 如青斑和芝麻斑, 就以南海產量最多, 中式酒樓吃得多, 西式煮芝麻斑, 還是第一次, 上檯時看見焦黑的魚身, 其實是紫蘇, 味道帶點檸檬清香, 聞到了已經很吸引, 魚肉口感與中式的煮法, 沒有太大分別, 但味道就完全不同, 沒有了那種中式甜醬油的膩, 多了一份清新感覺.甜品是芒果芝士餅, 還有雪糕作為伴碟, 芝士餅中混有果粒, 好特別, 味道不重兼帶點微酸, 屬開胃甜品.
2015-11-25
$250 (Dinner)
2016-01-16 3366 views
環境偏暗,很有浪漫氣氛,但光線卻充足,但看餐牌也很輕鬆。頭盤中很受歡迎的其中之一,蟹肉芝士忌廉牛油梨有點點只聽名字也很想嘗試,蟹肉融入芝士和牛油梨而大磨菇又烤得剛好,非常juice,雖然有芝士但一点也不膩,值得一嚐😋賣相精緻, 喜歡芒果&蝦的組合,清甜微酸,味道清新,十分的開胃。也可和沙律菜一同拌吃增加口感。😋 熱辣辣的雞翼 , 塗上厚厚一層香味的黑松露醬 , 有不好吃的可能嗎?原來意粉是用乾墨汁意粉不是新鮮墨汁做的有少少失望,但有一好處是不怕連牙都黑埋😁,意粉炒得很乾身加上蒜片很香口,還有其它菇,海鮮增加意粉的鲜味。愛吃牛扒的我們點了厚切紐西蘭頂級肉眼扒(5成熟)肉眼扒肉質較嫩,5成熟剛好表面煎得香脆鎖緊肉汁,内鲜嫩,牛扒油脂的鬆化,配上薯蓉同吃,薯蓉吸收了牛的油脂也起了化學作用,口感不同。起初看上去還以為是全是雪糕,原來外層是厚厚的可可粉内是朱古力雪糕 ,  朱古力的味道是勁香濃的, 賣相也不俗有特色的甜品。
環境偏暗,很有浪漫氣氛,但光線卻充足,但看餐牌也很輕鬆。
蟹肉芝士忌廉煮牛油梨釀大磨菇
香芒鮮蝦塔野菜沙律
黑松露烤焗雞中翼
乾炒墨魚蒜片墨汁意粉
厚切紐西蘭頂級肉眼扒
沙巴翁朱古力黑炭球

2015-11-25
$300 (Dinner)
香芒鮮蝦塔野菜沙律
沙巴翁朱古力黑炭球
BEL CIBO位於尖沙咀傳統食街厚福街, 由尖沙咀地鐵站行過去五分鐘就到! 十分方便! 餐廳環境乾淨企理, 有卡位靠近窗口...個場地好適合放工後同同事又或者成班朋友一齊食飯傾偈, 如果第一次拍拖食飯既話最好就坐窗口卡位. 服務方面, 侍應對餐牌都幾熟悉, 出餐速度快.傳統既Caesar Salad 一般都以雞胸肉或雞柳製作, 而我覺得依一道前菜以煙鴨胸加蘆薈代替雞胸好有特色, 以前我係冇諗過煙鴨胸Caesar Salad依個配對可以咁好味, 佢既笫一大特點係鴨胸個 “煙” 味岩岩好, 食落去過下好有口感, 其實仲比傳統既Chicken Caesar Salad更香更正更夾,依道菜既第二個特色喺用咗蘆薈粒,蘆薈粒口感彈牙,清甜,剛好中和咗鴨胸嘅油脂,實在睇得出廚師用心係菜式上嘅設計,如果本身都係鐘意食Chicken Caesar Salad既朋友,我好建議你試下依個分别之作!鮑魚相信大家都食得多, 但以西式烹調既鮑魚真係好特別, 囗感啱啱好, 彈牙得嚟又唔會太韌,黑松露醬汁同忌廉比重適中, 唔會太 “溜”, 入囗感覺一流!依道菜最大特色我覺得喺佢用咗龍蝦汁去煮,waiter喺serv

餐廳環境乾淨企理, 有卡位靠近窗口...
個場地好適合放工後同同事又或者成班朋友一齊食飯傾偈,
鴨胸蘆薈Caesar Salad
傳統既Caesar Salad 一般都以雞胸肉或雞柳製作,
而我覺得依一道前菜以煙鴨胸加蘆薈代替雞胸好有特色,
依道菜既第二個特色喺用咗蘆薈粒,蘆薈粒口感彈牙,清甜,
剛好中和咗鴨胸嘅油脂,實在睇得出廚師用心係菜式上嘅設計,
鮮龍蝦汁煮長通粉
依道菜最大特色我覺得喺佢用咗龍蝦汁去煮,
waiter喺serve依道菜嘅時候我已經聞到好濃好香嘅龍蝦味,
係食既時候發現佢既龍蝦汁同長通粉比例啱啱好,
唔會出現汁太多同太咸或者通粉太多汁唔夠嘅情况,
我感覺到厨師好有經驗同好比心機去煮,贊!
松子仁野菌薄餅
如果你鐘意Butter, Cheese & Mushroom依個配撘嘅話,我好建議你試下依道菜,
我喺影相個時已經比佢嘅牛油-芝士加Mushroom既香味給引住!
到咗食用嘅時候仲有驚喜-佢嘅Pizza pastry 我估喺用咗牛油去做,
有一種好似Butter Cookies 嘅味道-好正!
再加上野菌香同松子仁嘅crunchiness 口感喺非一般嘅Pizza能夠比美!
Highly Recommended!
有機杏桃味啤酒
飲品方面,BEL CIBO 有好特别嘅Hand Crafted Fruit Beer.
我飲咗有機杏桃味啤酒,佢個味好fruity好特别,
而啤酒味好有Home Brew Beer感覺,好有外國feel!值得一試!
士多啤梨慕絲
甜品方面-士多啤梨慕絲-依個甜品做得好好-賣相十分靚,
喺慕絲嘅上面放咗新鮮嘅士多啤梨粒,佢地大小平均,可見得出廚師嘅刀工技巧,
以及精工出細貨嘅心思,味道方面士多啤梨味同whipped cream嘅比重適中,
唔會覺得太甜但又食得出同聞得出士多啤利嘅香味!
所以依個甜品都幾正!

2015-12-22
舊同學相約我到尖沙咀厚福街H8 8樓 BEL CIBO 相聚食飯.餐廳裝修以黑色主,垂吊水晶燈映照著,顯示出摩登迷人的現代時尚感,營造情調,而坐位寬敞舒服.* * * * *首先來前菜煙鴨胸沙律用多種新鮮爽甜的翠綠生菜及豆苗,加上蕃茄仔、椰果等水果,好Fresh清新怡人,配合煙鴨胸的鹹香,是最好的開胃菜.* * * * *黑松露醬煮原隻鮑魚好有新意菜式! 大連鮑魚以西式黑松露醬汁來煮.鮮味鮑魚口感軟腍剛剛好,掛了香滑黑松露醬汁,令整體好滋味.* * * * *蒜香一口牛 好中式的菜式,軟腍的 一口牛肉具有肉味,不是太多蒜香味,如濃一點會更惹味.* * * * *松子仁野菌薄餅薄餅上有好多料,有野菌,松子,芝士等等, 每咬一口不會乾真真,味道有香濃野菌,加上薄餅薄得來似餅乾脆口感, 勁好味呢!* * * * *椰皇焦糖焗蛋面頭有香脆的焦糖糖衣,燉蛋有好甜椰皇味,可惜不是太夠軟滑.* * * * *士多啤梨慕絲士多啤梨慕絲不算太細滑,有香濃的士多啤梨味,略甜了些.* * * * *手工啤酒我點了 森美爾 .有機杏桃啤酒 - 帶濃濃香甜桃味,水果味好重,喜歡甜甜味的啤酒,一定要試試呢!朋友點

餐廳裝修以黑色主,垂吊水晶燈映照著,

顯示出摩登迷人的現代時尚感,營造情調,而坐位寬敞舒服.

首先來前菜

煙鴨胸沙律
用多種新鮮爽甜的翠綠生菜及豆苗,加上蕃茄仔、椰果等水果,

好Fresh清新怡人,配合煙鴨胸的鹹香,是最好的開胃菜.
黑松露醬煮原隻鮑魚
好有新意菜式! 大連鮑魚以西式黑松露醬汁來煮.

鮮味鮑魚口感軟腍剛剛好,掛了香滑黑松露醬汁,令整體好滋味.
蒜香一口牛
蒜香一口牛
好中式的菜式,軟腍的 一口牛肉具有肉味,

不是太多蒜香味,如濃一點會更惹味.
松子仁野菌薄餅
薄餅上有好多料,有野菌,松子,芝士等等,

每咬一口不會乾真真,味道有香濃野菌,

加上薄餅薄得來似餅乾脆口感, 勁好味呢!
椰皇焦糖焗蛋
面頭有香脆的焦糖糖衣,燉蛋有好甜椰皇味,

可惜不是太夠軟滑.
士多啤梨慕絲
士多啤梨慕絲不算太細滑,

有香濃的士多啤梨味,略甜了些.
手工啤酒
我點了 森美爾 .有機杏桃啤酒 -

朋友點了 娜慕爾.白公主啤酒 - 有清爽怡神的香氣口味,沒有啤酒般那麼苦澀味.

以上二款啤酒,岩晒怕飲啤酒的苦澀味朋友.

Type of Meal
Dinner
  • 手工啤酒
2015-12-30 3451 views
厚福街H8冇人不知 通常諗吾至食咩 睇下個水牌就有頭緒跟外國歸來的友人碰面 大多事無從估計 人通常要經歷失望 挑戰才會成長 我信 每一步都是過程 每個人都是回憶 每一次戀情都是命中註定點了頭盤 芒果煙三文魚沙律 健康之選 聖誕太放肆 打邊爐 BBQ 樣樣齊 芒果醋汁味道清新 清腸胃之選田螺焗薯 田螺食得出海水的咸味 仲有我最愛的薯仔 牛油牛奶味濃 食吾停口 友人食牛 我食豬鞍扒配焗扇貝 豬剛剛好熟 不會太硬的 我最愛的質感 帶子蒜蓉味突出 侍應上菜已嗅到香氣 好吸引呢美食真可令人一掃不快 要相信難關總會過 加油
厚福街H8冇人不知 通常諗吾至食咩 睇下個水牌就有頭緒

美食真可令人一掃不快 要相信難關總會過 加油
其實,如果唔係朋友堅持話要食Bel Cibo ,我一定掉頭走人,搭 Lift 都要排咁長龍,咁多選擇,唔使一定要食呢度。等咗幾輪Lift ,終於可以入到餐廳坐低,環境都算幾有情調同幾舒服。第一時間叫咗個人氣菜式,龍蝦濃湯,入口都幾濃滑,有鮮味,唔會只係得過鹹字,但龍蝦肉好似少咗D,而且感覺有D似蝦仁,不過,要讃吓麵包條幾好食。飲完湯,就食咗個酥盒釀田螺,呢個做得唔錯,鬆化香脆嘅酥盒,底層有香滑嘅薯泥,中間釀滿紅椒、黃椒,當然仲有主角,田螺啦!好彈牙,好好味。仲有面頭嗰D溶咗嘅芝士,將所有嘢融合為一,真係夠晒好味,size 細細,不過都做咗幾多功夫。原隻黒椒豬手,有D失望,唔係食開層皮脆卜卜嗰種,雖然D肉質都幾嫰,但係總係覺得差咁D,可能D肉唔係好夠味,覺得只係靠個黑椒汁吊味,差咗一份食豬手嗰種肉香皮脆嘅味道。朋友話離呢度食嘢,一定要飲番支手工啤酒,款式實在太多,好難揀,所以叫咗支得獎嘢 Golden Glory ,淡金黃嘅酒色,好清透,少少苦味之中,帶住菓香,可能食咗好嘢嘅關係,好順喉,好易入口。

2015-12-13 5294 views
時近聖誕,工私兩忙,速食二人餐有新發現,首先是前菜,煙三文魚喬麥野菜配香芒醋汁,個汁酸得美味開胃,有芒果香,三文魚軟滑口感好,有鹹,甜酸鹹三種味道集於一身。珍珠貝用忌廉白酒煮,味道豐富。大傘菇釀入芝士田螺,軟糯口感。磨菇忌廉湯,一般水準。最欣賞炭燒日本水飼豬,相信因為飼料清無雜質,豬肉肥瘦平均,肉嫩有香味,吃著心情開心,覺得健康,煎至金黃色,口感好。

珍珠貝用忌廉白酒煮,味道豐富。

大傘菇釀入芝士田螺,軟糯口感。

磨菇忌廉湯,一般水準。

2015-12-13 6289 views
聖誕將至, 一個普世歡騰的日子絶對是慶祝的好藉口, 當然趁機會約不同好友吃聖誕大餐聚一聚。上年跟這位友人遊韓國, 見她很喜歡韓國菜, 回港後次次都約她吃韓國菜, 諗住一定無錯, 點知……原來她鍾情西餐, 還指明今次聖誕餐要吃牛扒, 竟然如此! 看來我一直都錯了, 朋友的確要多啲了解才知道對方的需要。友人雖想食西餐, 但又怕到太高級的餐廳, 怕全餐都要絲絲細語, 又怕要 “龜速”般地吃, 哈! 那決意帶她到一間有點情調, 但又不拘謹的餐廳慶祝吧! 餐廳位於食肆雲集的H8, 每當一開升降機門便看到不同餐店, 的確競爭不少。一出升降機門, 已看到磨沙牆身貼滿客人的相片和一些有關餐廳的報導。甫進店內, 以深灰色為主調, 每枱放了一盞假蠟燭, 燈光柔和, 挺有氣氛。餐廳地方不大, 窗邊位置設有一排高背的卡座, 寬敞闊落, 而中間位置則設有多數二至六人枱, 枱與枱之間較為密集, 幸兒一早來到, 被安排坐在卡位, 相當舒適。其實來餐廳之前已做足功課, 亦商討過一輪, 看我們多麼重視這頓聖誕餐, 哈! 二人晚餐雖然幾抵食, 主菜亦有牛和魚, 但並非我倆的心頭好, 友人喜歡牛柳多於肉眼扒, 而我卻想試試
其實來餐廳之前已做足功課, 亦商討過一輪, 看我們多麼重視這頓聖誕餐, 哈! 二人晚餐雖然幾抵食, 主菜亦有牛和魚, 但並非我倆的心頭好, 友人喜歡牛柳多於肉眼扒, 而我卻想試試以西式烹調的魔鬼魚多於芝麻斑, 那一於散點吧!

牛尾湯
先點一客意大利紅花蕃茄湯, 噢! 店員表示已沒有推出此湯了! 失望……那只好改一客牛尾湯 Oxtail Soup ($58), 賣相與想像的完全不同, 並非屬濃湯類, 湯身稀薄透澈, 亦聞不到誘人的香氣。
舀幾舀, 內有一些雜菜 和兩三件帶有肥膏的牛肉碎, 味道並不香濃, 沒有牛香, 略為失望……勝在不油膩, 不至令人飽滯。
洋蔥湯
友人一早已看中洋蔥湯 Onion Soup ($48), 湯身呈淡黃色, 試呷幾羹, 味道清淡, 只帶點鹹味, 洋蔥的鮮甜味並不突出, 或許煲得未夠火喉……
湯面浮着一塊多士, 吸收了洋蔥湯, 味道鹹香。雖內存不少仍帶點爽口的洋蔥絲, 但的確不及曾經喝過的洋蔥湯那麼濃郁。

蟹肉芝士忌廉煮牛油梨釀大傘菇
前菜選了一道蟹肉芝士忌廉煮牛油梨釀大傘菇 Baked Avocado Stuffed Portobello Mushroom w/crab Meat & Cheese ($98)。脹卜卜的大傘菇旁放了一些清新的雜沙律菜 作為伴菜, 不但賣相較吸引, 亦有助清清主角大傘菇濃郁的味道。
大傘菇 面層舖滿焗至金黃的芝士, 以一些苜蓿芽 作點綴。大傘菇焗製的時間剛好, 保持爽身兼啖啖菇汁, 菇味極之香濃。
把其切開, 絲絲芝士 牽連着, 亦看到大量絲絲的蟹肉, 還混入清爽的三色椒粒 和鮮香軟腍的牛油果粒, 用料豐富吸引。雖然蟹肉份量十足, 但芝士的鹹香和濃郁的菇香蓋過蟹肉的鮮味, 用料雖好, 但未能突出其味, 可惜……

炭燒比目魚扒
要點最期待是低温焗魔鬼魚扒配蒜香牛油啦! 但真是極之黑仔, 要喝的湯沒有, 連想食的主菜也沒有, 真的心碎……只好又改, 唯有要了一道炭燒比目魚扒 Charcoal Grilled Flatfish ($168), 幸兒它並沒有令我失望, 還吃得津津有味。一看到那件份量十足的比目魚扒已令人眼睛發光, 忍不住馬上趁熱快快品嚐。
魚扒 底面同樣燒至金黃, 燒弄的時間掌握得剛好, 潔白的魚肉片片分明, 肉質相當嫩滑, 緊緊鎖住肉汁, 滿載鮮香的魚油, 試蘸一些甜甜地的燒汁, 配搭亦不錯, 吃出另一番滋味, 但還是喜歡不作任何添加, 嚐出啖啖魚鮮更美味。
最吸引當然是煎至香脆可口的魚皮, 每咬一口都脆卜卜, 加上魚皮下所連帶着的魚脂, 極之油潤兼富膠質, 教人回味, 愛不釋手。
配菜份量不少, 而味道亦不遜色。魚扒下有一大球粉綿幼滑的薯蓉, 味道特別, 帶點蕃茄酸味, 亦滿載薯香。還配上椰菜花、四季豆、椰菜、紫洋蔥、翠玉瓜、甘荀仔 等等, 全部皆新鮮清爽, 加埋一粒圓碌碌的鮮紅串串茄, 清新爆汁, 整體色彩豐富吸引之餘, 亦很美味, 可見配菜也下了不少心思, 值得一讚!
紐西蘭牛柳
友人熱切期待的紐西蘭牛柳 New Zealand Steak ($208)出場, 店員把其端上枱時, 不禁令人嘩然, 望着那兩件同樣又厚又大的牛柳, 而香氣不斷湧進鼻子, 真的馬上垂涎三尺, 令她興奮不已。除了兩大件牛柳 外, 還有跟之前主菜比目魚一樣的配菜, 同樣清爽入味。當然不少令客人再吃得飽足一些的薯蓉, 極之豐富, 份量有點令人吃驚。
熱辣辣的牛柳 底面煎至帶點焦燶, 可口惹味。立刻把其切開, 肉質柔軟得用温柔的力度已可, 內肉呈粉紅, 流出少許血水, 正好是所要的五成熟。牛柳極之腍嫩, 當中夾雜一些肉筋, 挺有嚼勁, 而每咬一口都爆出香濃的肉汁, 牛味濃郁, 啖啖滋味。
試蘸上所配備的燒汁, 質地濃稠, 味道鹹香, 配起來亦不錯, 但還是不作任何添加, 單單品嚐其味, 已教人回
味無窮, 美味的食物總令人無法抗拒, 通通也能吃光。

椰皇焦糖焗蛋
完美的一餐怎少得甜品, 三款甜品中選了一客椰皇焦糖焗蛋 Coconut Cream Brulee ($58)。還以為會以原個椰殼盛載上枱, 但卻跟平時一般所吃的賣相相若, 不過唧上忌廉, 插上薄荷葉, 放上龍珠果 作點綴, 再用草莓醬 朱古力醬 畫上波紋, 而焗蛋上放了新鮮的草莓片 藍莓, 再灑上糖霜, 簡單優美, 賣相也不俗。
先舀一羹焗蛋 試試, 挺身得來口感又相當幼滑, 而且椰香味突出, 啖啖也能嚐到椰青 的清甜, 只是略嫌面層的焦糖 太厚及硬身, 味道偏甜, 但單單焗蛋則甜度剛好, 配埋酸咪咪的鮮果更美味。

起初對這頓聖誕餐有點失望, 皆因想食乜無乜, 但品嚐過後, 一消心中的不滿, 加上可與友人在輕輕鬆鬆的環境下, 邊吃邊談每道菜式的味道和烹調方法, 樂在其中, 能遇上一個又喜歡煮又喜歡吃的朋友, 的確令人高興。第一頓聖誕餐- 魚牛之夜令我倆都相當滿意, 一個好的開始, 不知之後第二三四…..頓聖誕餐又如何呢? 萬分期待!

2015-12-09
$350.5 (Dinner)
炭燒比目魚扒
紐西蘭牛柳
2015-12-13 3646 views
之前都來過食晚飯,覺得這餐廳水準不錯,所以今天去睇戲之前先來這裡食個lunch先。- 薯仔煙肉濃湯平常的餐湯不是忌廉湯就是羅宋湯等,今次卻是薯仔煙肉湯,湯的薯仔味十分濃郁,還有煙肉的香味,正!!- 干邑龍蝦汁配原條龍脷魚之前多數都是食龍脷柳,比較少有原條龍脷魚供應,咁特別當然要試試吧! 條龍脷魚炸至金黃色,香脆可口及肉質嫩,魚骨不算多,肉骨分明。加點龍蝦汁進食,鮮味再提升一點。
- 薯仔煙肉濃湯
- 干邑龍蝦汁配原條龍脷魚

2015-12-05
2015-12-12 3341 views
是日陰天。跟E先生梳約去看電影,看電影之前先來BEL CIBO午餐。這兒的Lunch Set共有9款選擇,價錢由$45-138不等,配上餐湯及餐飲咖啡或茶,以尖沙咀區來說頗為相宜划算!煙肉薯仔忌廉湯薯仔忌廉湯濃度適中,加上煙肉鹹鮮的味道令薯仔忌廉湯的味道更有層次,口感亦更為豐富。香煎美國厚切豬鞍扒 $118外層煎得微焦,厚切豬鞍扒質地頗為結實,沒什麼脂肪的部位,吃來富嚼勁而不韌,口感不俗,豬味不太濃郁,配上餐廳特製醬汁同吃,味道還不錯!另外,伴碟薯菜的香滑薯蓉,味道濃郁,質地幼滑,讚!干邑龍蝦汁配原條龍脷魚 $138原條龍脷魚賣相不俗,加上干邑龍蝦汁味道濃郁,跟魚肉十分相襯,外皮香脆可口,可是由於魚身較薄,裡面魚肉帶點乾、散,而且原條魚帶骨吃來不甚方便,倒不如用上龍脷柳效果想必更好。最後,吃完午餐終於下起大雨來了。

是日陰天。

跟E先生梳約去看電影,看電影之前先來BEL CIBO午餐。
煙肉薯仔忌廉湯
香煎美國厚切豬鞍扒 $118
干邑龍蝦汁配原條龍脷魚 $138
最後,吃完午餐終於下起大雨來了。
$140 (Lunch)