大滾友火鍋 (紅棉大廈)

Restaurant: Big Boil's Club (Kapok Mansion)
Terms & Details:
係荃灣想搵間坐得舒服食材高質既特色邊爐打下,即刻返左黎#大滾友火鍋 🤞🏻手工火鍋,淨係湯底都超多選擇,玩味名令人好想睇晒佢🤣櫻唇半開特色卜卜蜆鍋、黑胡椒炒蜆雞湯鍋咁😍最終都係叫返最出名既花膠雞湯鍋,滿滿花膠加金湯,又補又好飲,真係必試✨食淥一淥食得,嫩滑👍🏻肉食時間⏰牛肉拼盤,漂住煙咁用個寶盒上,多個唔同部位,牛黃喉爽身,牛舌心就爽得黎帶牛味😙牛頸脊同牛小排肉質正加埋好濃既牛味👍🏻牛柳粒幾粒一齊食幾爽,飲返杯生啤再戰😎伊比利亞橡果豬,大大份,肉質好嫩有肉味,拍得住牛肉既高質豬👏🏻和牛墨魚丸,真手打,食落墨魚味為主,和牛就令到個口感好滑,都幾爽,好味🤤韮菜豬肉餃,薄皮爆餡,韮菜味濃,高質🌟雜菜拼盤超大份乜都有,配雞湯食幾唔錯😌甜品食火焰焦糖豆腐花,落酒點火好香咁整左個脆皮焦糖,超濃豆香👍🏻整體保持高質食材好味道,服務質素好,慶節聚會都係咁啱,想食好啲既不二之選🤞🏻Bookmark啦😆

牛肉拼盤

和牛墨魚丸
韮菜豬肉餃
雜菜拼盤
2024-09-21 2732 views
大滾友荃灣分店 , 古色古香中式宮庭佈置, 掛上大紅燈籠及古樸木屏風,十分 特色,充滿濃濃中國風。半隻花膠雞湯鍋金黃的雞湯 , 有半隻肥美三黃雞及厚實的花膠片, 煲滾後傳來濃厚雞湯香氣, 十分誘人, 先吃一口湯, 濃稠鮮甜,帶黏糯的口感, 用來做火鍋湯底 , 認真一流, 雞件好嫰滑, 花膠Q 彈 , 充滿骨膠原 , 滋補又養生。牛肉拼盤 (細)拼盤豐富吸引, 牛肉好新鮮有: 🔸️頂級安格斯牛肉🔸️手切本地牛肉🔸️新鮮牛展🔸️頂級雪花肥牛🔸️牛黃喉🔸️牛肉粒及🔸️牛舌花每款牛肉滿佈雪花, 顏色粉嫰,安格斯 牛肉及頂級雪花牛 , 油脂豐盛,放入湯中淥十數秒即可, 肉質軟嫩細膩 , 充滿肉汁。手切本地牛肉及新鮮牛展 , 入口軟腍鮮嫰,牛味濃郁,咀嚼間釋出油潤肉汁, 滿足食肉獸的我。 牛舌花及稀有的牛黃喉 , 爽脆帶嚼勁的口感 , 認真一流。手打鵝肝墨汁墨魚丸 (4粒)黑卒卒的墨汁墨魚丸, Q彈又嚼勁,內裡 包上鵝肝粒, 啖啖鵝肝甘香,誠意十足。伊比利亞橡果豬伊比利亞豬,以橡果餵飼育成,肉質結實爽口,色澤嫰紅,肉味香濃, 咀嚼時帶淡淡嘅橡果果香 ,肉香加倍誘人, 讓人回味 。大滾友雜菜拼盤有: 🔸️生菜

半隻花膠雞湯鍋

牛肉拼盤 (細)
拼盤豐富吸引, 牛肉好新鮮有:
🔸️頂級安格斯牛肉
🔸️手切本地牛肉
🔸️新鮮牛展
🔸️頂級雪花肥牛
🔸️牛黃喉
🔸️牛肉粒及
🔸️牛舌花

手打鵝肝墨汁墨魚丸 (4粒)

大滾友雜菜拼盤有:
🔸️生菜
🔸️娃娃菜
🔸️粟米
🔸️油麥菜
🔸️金菇等
🔸️爽口萵筍
🔸️綿糯的芋頭
每款新鮮蔬菜, 放在湯中吸嗦雞湯鮮香, 爽脆又健康。

鮮鮑魚
新鮮圓潤的連殼鮑魚,口感紮實嚼勁,鮮香十足。

自家製竹蔗茅根
竹蔗水清甜下火,喝後十分清潤喉嚨,打邊爐最佳拍檔 。

火焰焦糖豆腐花
飯後甜品,自家製焦糖豆腐花, 店員將酒加熱,再倒在冰凍的豆腐花上,燃起熊熊火焰,打卡一流。每啖都滑不溜口,洋溢濃郁豆香, 慢慢沁出淡淡酒香,令人心醉。

今次我地黎左荃灣玩,朋友介紹話呢度有間打邊爐好正,叫我黎試,佢話lunch食最抵,有68折,咁我就午餐都照食打邊爐啦😏餐廳裝修好有古時既中國風感覺,餐枱都算闊落,仲有紙巾提供,我最撐呢樣野😗玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)($328)花膠有好多件,店員幫手加入新鮮雞湯,滾咗之後就可以飲湯同埋食花膠先,未飲已經聞到好濃郁嘅花膠香味,呢個花膠湯非常之好飲,我連續飲左幾碗,平時媽咪煲既花膠湯都無飲咁多,雞就之後先至落,因為雞係半熟雞,所以淥六4-5分鐘就食得🐥大滾友牛肉拼盤(細)($428)呢個拼盤總共有7種唔同牛既部位,手切外裙肉,本地手切牛頸脊,澳洲和牛金錢展,美國頂級雪花肥牛,牛黃喉,牛肉粒,牛舌花,d牛無論色水,脂肪,都睇得出係靚野,鐘意食牛既話叫呢份就可以滿足曬唔同口味🐮伊比利亞橡果豬($228)呢碟豬肉肉味是濃郁到滿瀉,就好似豬中既和牛級數,呢句係餐牌寫既,我食完都覺得形容得幾貼切,呢碟豬仲係店長推介既食物,果然係出色🐷金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒($78)呢個丸我覺得幾特別,係外面墨魚丸包住入面少少既牛肉,口感係墨魚丸,但係又有牛味😛大滾友響鈴拼盤($88)分別係黃金響鈴同埋普通版響鈴各

玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)($328)

大滾友牛肉拼盤(細)($428)

伊比利亞橡果豬($228)

金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒($78)

大滾友響鈴拼盤($88)
分別係黃金響鈴同埋普通版響鈴各三件,黃金響鈴可以即食,係加入左咸蛋黃先去炸既,兩款響鈴都係即炸既,勁脆又熱辣辣,一定要趁熱食,我覺得咸蛋黃唔放湯,當小食食會更好味,普通版就放湯食先好味😋

大滾友雜菜拼盤($118)
呢個雜菜拼盤就真係接近咩菜都有,萵筍,金菇,紫淮山,蓮藕,娃娃菜,油麥菜等等,真係多到數唔曬,菜我要求好簡單,綠色新鮮就得,呢個拼盤我都好滿意🥬🍅🥦

自家製足料竹蔗茅根($78)
大大壺,夠清甜,消暑清熱一流😉

出火豆腐花(會員迎新品)
做會員就會送呢個甜品豆腐花,佢好特別,食之前會落d黃糖再用酒精點火燒佢,令到黃糖變成焦糖,而佢個豆腐花都好滑👏🏻

呢間大滾友既食物真係高質,單點火鍋價錢都ok,有折時段就真係抵食,最正就係個湯底好好飲,同埋佢加湯既湯都係雞湯黎,所以成餐都好有雞湯味,呢間太好味,做會員唔洗錢仲有分儲同甜品送,所以我已經做左啦😛
2024-08-18
Type of Meal
Lunch
  • 伊比利亞橡果豬
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)
二訪大滾友火鍋🍲上次食過花膠雞湯底念念不忘今次就去咗另一間分店 裝修同樣係中國風 食物依然保持高質素 連朋友都大讚😋🔸特色卜卜蜆 HKD218湯底有大量蜆 芽菜 芹菜 因為落咗大量蜆嘅關係 湯底好清甜仲有蒜蓉同辣椒調味 個湯越滾越惹味卜卜蜆每粒都無沙飽滿 份量真係多到好似食無止境咁😂🔹牛肉拼盤 HKD428 所謂 小朋友先做選擇想食哂全部牛肉嘅我就一定揀牛肉拼盤🐄安格斯牛小排 手切牛頸脊 牛舌 🐄牛肉粒 牛展 雪花肥牛 牛黃喉每款牛肉都鮮味十足 肥瘦適中個人最中意手切牛頸脊雪花非常均勻 牛肉有咬口而且超重牛味另外牛黃喉都好少地方食到 口感爽脆 🔸伊比利亞橡果豬 HKD228橡果豬都係每次必點之一份量多不得止 每片豬肉肥瘦均勻 烚熟後肉質嫩滑同彈牙🔹玫瑰花龍蝦餃 HKD82 /4粒今次嚟仲有新款餃子用上燒賣皮卷成玫瑰花做型每層中間包住龍蝦同豬肉絕對係睇得又食得🔸雜菜拼盤 HKD118雜菜款式種類多 份量十足!🔹自家製竹蓆茅根HKD78竹蓆茅根清甜解渴 打邊爐飲特別爽啊🔸火焰焦糖豆腐花店員先將黃糖同酒精加落豆腐花表面將用火槍燒溶黃糖豆腐花豆味香濃 仲好滑捋捋🚩大滾友火鍋 荃灣青山公路 -
二訪大滾友火鍋🍲

用上燒賣皮卷成玫瑰花做型
每層中間包住龍蝦同豬肉
絕對係睇得又食得

🔸雜菜拼盤 HKD118
雜菜款式種類多 份量十足!

🔹自家製竹蓆茅根HKD78
竹蓆茅根清甜解渴 打邊爐飲特別爽啊

🔸火焰焦糖豆腐花
店員先將黃糖同酒精加落豆腐花表面
將用火槍燒溶黃糖
豆腐花豆味香濃 仲好滑捋捋

🚩大滾友火鍋
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
  • 特色卜卜蜆鍋
6 day(s) ago 0 views
大滾友(荃灣)❣️這次的打邊爐真是令人難忘,不僅因為菜品的出色,更因為餐廳的裝潢設計。店內環境優雅,燈光柔和,營造出舒適的用餐氛圍。木質的桌椅與精緻的餐具相得益彰,讓人感到放鬆,仿佛置身於高級的私房菜館。🌟花膠雞湯鍋🐔花膠雞湯鍋是這次打邊爐的亮點之一,湯底清澈而鮮香,花膠超多!雞肉的鮮甜與花膠的滑潤相得益彰😻每次飲都能釋放出食材的精華,讓人每一口都充滿驚喜。🌟牛肉拼盤(細)🐮這道牛肉拼盤的選擇非常豐富🥳有肥牛、牛粒、牛舌、黃喉、牛腱。從嫩滑的肉質到鮮美的口感,都能保持肉質的鮮嫩,搭配上特製的醬料,簡直是完美的組合。🌟伊比利亞像果豬🐷伊比利亞像果豬的風味獨特,肉質油脂分布均勻,口感醇厚。每一片都散發著濃郁的香氣,吃起來既有嚼勁又不油膩,讓人回味無窮🤓🌟雜菜拼盤🌽這道雜菜拼盤為整體菜式增添了色彩與清新感,各種新鮮蔬菜不僅增添了口感的層次,還讓人感受到健康的元素。搭配花膠雞湯鍋,讓人吃得更加爽口。🌟手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑這道手打鵝肝墨汁墨魚丸實在是獨具匠心,墨魚丸的柔軟與鵝肝的濃郁完美結合,口感細膩,讓人每一口都感受到海味與肉香的和諧🙂‍↔️🌟響鈴拼盤👍🏼響鈴拼盤的多樣性讓人目不暇接,特別是有兩種
大滾友(荃灣)

🌟花膠雞湯鍋🐔

🌟牛肉拼盤(細)🐮

🌟伊比利亞像果豬🐷

🌟雜菜拼盤🌽

🌟手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑

🌟響鈴拼盤👍🏼
響鈴拼盤的多樣性讓人目不暇接,特別是有兩種不同口味的響鈴:一種是蛋黃味的響鈴,濃郁的蛋黃香氣為海鮮增添了層次感,鹹香可口;另一種是普通響鈴,口感清新,適合搭配各種醬料。這兩種響鈴各具特色,讓人享受不同的味覺體驗。

🌟出火豆腐花🍨
最後,甜品的選擇是出火豆腐花,這道傳統甜品質地滑嫩,口感清新。豆腐花的細膩與甜蜜的糖水相得益彰,讓整個餐程在甜美的回味中劃上完美的句號。

❣️總括而言,這次的打邊爐不僅在食材的選擇上做得極致,還在味道上呈現了多層次的享受。每一道菜品都讓人感受到食物的魅力,絕對值得再次光臨!
環境舒服,裝修好有宮庭特色好岩打卡,食材都係新鮮靚料~❤️櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 蜆肉鮮甜又大隻,湯底有埋蜆肉鮮甜味,暖笠笠又醒胃🧡細大滾友牛肉拼盤 拼盤好IGable,牛小排+手切牛頸脊+牛展+肥牛+牛肉粒+牛舌花等等唔同既牛肉部位,好新鮮而且牛肉味濃郁,肥牛都好香好嫩💛伊比利亞橡果豬豬肉真係超級軟嫩,嫩滑又有肉香,唔使點醬都好出色,超有驚喜!!💚韭菜豬肉餃 手工餃子,皮薄餡靚,韭菜香氣同豬肉嘅鮮味啱啱好💙金屋藏嬌和牛墨魚丸 彈牙又有驚喜,墨魚再包和牛肉粒,每啖都係唔同層次嘅口感,值得一試🩵大滾友雜菜拼盤蔬菜種類多又夠新鮮,吸曬湯底味道後更加清甜,即刻健康d~ balance返🩷火焰焦糖豆腐花 焦糖面燒到脆脆地,好有儀式感!! 甜而不膩,食飽再final 食返碗豆腐花真係好jengggg💜自家製足料竹蔗茅根湯 清甜又有竹蔗香,喝落好潤喉
環境舒服,裝修好有宮庭特色好岩打卡,食材都係新鮮靚料~

💛伊比利亞橡果豬
🩵大滾友雜菜拼盤
💜自家製足料竹蔗茅根湯 清甜又有竹蔗香,喝落好潤喉

2024-11-28 291 views
天氣凍咗,成日都好想打邊爐,所以今日去咗荃灣大滾友,呢間去過幾次㗎啦,因為嗰個花膠雞湯底實在太吸引,一諗起打邊爐就諗起佢~半隻花膠雞 雞湯濃郁清甜好味,雞件份量十足,花膠亦都好多,軟綿綿好好食~牛肉拼盤(細)雪花紋分佈平均,牛肉味濃郁,每一款都係廚師精心挑選,高質牛肉~鮮牛肉手打丸(4粒)外面口感彈牙,內裏充滿肉汁,咬一口牛肉味香濃又爆汁感覺~伊比利亞橡果豬獨特香味,肉質口感猶如奶油柔軟,入口即化,層次感豐富~大滾友雜菜拼盤多款蔬菜、粟米、蕃茄、芋頭、仲有萵筍,全部都好新鮮青綠~新鮮鮑魚好大隻呀!口感彈牙鮮甜,好味!火焰焦糖豆腐花黃豆味濃郁,又香又滑,店員仲配合火焰上枱,氣勢十足!
天氣凍咗,成日都好想打邊爐,所以今日去咗荃灣大滾友,
半隻花膠雞
雞湯濃郁清甜好味,雞件份量十足,花膠亦都好多,
軟綿綿好好食~
牛肉拼盤(細)
雪花紋分佈平均,牛肉味濃郁,每一款都係廚師精心挑選,
高質牛肉~
鮮牛肉手打丸(4粒)
外面口感彈牙,內裏充滿肉汁,咬一口牛肉味香濃又爆汁感覺~
伊比利亞橡果豬
獨特香味,肉質口感猶如奶油柔軟,入口即化,層次感豐富~
大滾友雜菜拼盤
多款蔬菜、粟米、蕃茄、芋頭、仲有萵筍,全部都好新鮮青綠~
新鮮鮑魚
好大隻呀!口感彈牙鮮甜,好味!
火焰焦糖豆腐花
黃豆味濃郁,又香又滑,店員仲配合火焰上枱,氣勢十足!
2024-11-28 253 views
- 荃灣|大滾友火鍋 -▪️香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋🍈🐟🐔🍲比較少見嘅湯底,配搭特別。湯底滾起先飲一啖,雞湯加入新鮮豆漿,味道非常濃郁。蜜瓜為湯底帶嚟一份清甜,而龍躉就令個湯更鮮味▪️大滾友牛肉拼盤 (細)🐮有手切外裙肉、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒,同埋牛舌花。最鍾意牛黃喉,口感好爽▪️伊比利亞橡果豬🐷豬肉片肥瘦相間,而且肉味好香濃▪️沙白蜆啲蜆幾大隻,入面蜆肉都大大粒,好飽滿▪️金屋藏嬌和牛墨魚丸🐮🦑中間係和牛,外面有粒粒墨魚,好有咬口▪️大滾友雜菜拼盤有成10款蔬菜,包括生菜🥬、娃娃菜、油麥菜、金菇、蓮藕、粟米🌽、黑木耳、蕃茄🍅、萵筍、紫淮山,好豐富▪️清熱菊花茶🌼菊花味道清香,又有清熱作用,啱晒打邊爐嘅時候飲▪️火焰焦糖豆腐花面頭放上糖,再用火槍燒到焦脆,加埋滑溜豆腐花,口感更有層次大滾友火鍋📍荃灣青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖📍大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
- 荃灣|大滾友火鍋 -

▪️香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋🍈🐟🐔🍲
香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋
香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋

▪️大滾友牛肉拼盤 (細)🐮
大滾友牛肉拼盤 (細)

▪️伊比利亞橡果豬🐷
豬肉片肥瘦相間,而且肉味好香濃

▪️沙白蜆
啲蜆幾大隻,入面蜆肉都大大粒,好飽滿
沙白蜆

▪️金屋藏嬌和牛墨魚丸🐮🦑
中間係和牛,外面有粒粒墨魚,好有咬口
金屋藏嬌和牛墨魚丸

▪️大滾友雜菜拼盤
大滾友雜菜拼盤
醬料

▪️清熱菊花茶🌼
菊花味道清香,又有清熱作用,啱晒打邊爐嘅時候飲
清熱菊花茶

▪️火焰焦糖豆腐花
面頭放上糖,再用火槍燒到焦脆,加埋滑溜豆腐花,口感更有層次

大滾友火鍋
📍大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
2024-11-21 243 views
打邊爐最緊要嘅係湯底‼️ 呢個香滑豆乳濃湯鍋 $328 真係好正🥰 自家浸製嘅雞湯加入大量新鮮豆漿,再用慢火熬煮而成,入面仲有蜜瓜🍈同魚真係超級正🥰 好耐無試過會想食哂嗰湯底嘅材料🥰 魚熟咗要即食,唔洗調味料都好正😁 嗰瓜就可以煮多陣,食到一半左右就差唔多半透明狀態,超甜🥰牛肉拼盤(細) $428 - 佢入面有手切外裙肉、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花,收到我呢個價錢一定全部靚料,不過要讚嘅反而係牛肉粒,大家可以用嗰湯勺撈住佢,咁一陣就食得,千祈唔好掉落去🤣 伊比利亞橡果豬 $228 - 伊比利亞橡果豬係豬中嘅和牛級數,肉味好濃,絕對刷新你對豬嘅觀感🤣 呢啲🐷🐷係食橡果長大,所以帶有獨特香味🐽勁辣跳舞牛丸(4粒) $72 - 個人唔食得辣嘅煮可以一試,未至於要跳舞🤣🤣大滾友響鈴拼盤 $88 - 佢係有普通同黃金響鈴各三件,個人覺得打邊爐一定要有響鈴,浸一浸嗰湯底拎返起就已經100分🥰🥰火焰焦糖豆腐花 - 所有會員都會有,所以記得download返佢嗰app,佢係加糖加酒再燒,就會有焦糖面,因為加咗酒,同平時食嘅豆腐花味道會有少少唔同,不過口感係幾

火焰焦糖豆腐花 - 所有會員都會有,所以記得download返佢嗰app,佢係加糖加酒再燒,就會有焦糖面,因為加咗酒,同平時食嘅豆腐花味道會有少少唔同,不過口感係幾得意😎

高質火鍋 | 天氣急凍必食打邊爐推介必點奢華金黃色花膠雞湯底最近天氣轉冷,我終於有冬天的感覺了我二話不說相約了好友,去荃灣大滾友我們一起享受一餐豐富的火鍋盛宴這裡連碗碟、茶壺都好有中國皇室感覺🧧🫕 🍲餐廳主打火鍋湯底有 半隻花膠雞 / 香滑豆乳濃湯鍋/ 特色卜卜蜆鍋 / 消暑冬瓜瑤柱鍋 :😰對於虛寒的我,當然會叫半隻花膠雞湯看得見的厚切花膠,金黃色湯底極致奢華既滋陰又養顏,無論男女老少都適合飲用 🥰濃郁的鮮甜雞湯,我也喝掉了三大碗貪婪的我擔心再喝下去就不能再吃邊爐了,那半隻新鮮雞怎辦?已灼雞件相當皮嫩肉滑,令人回味無窮! 🐮大滾友牛肉拼盤(細)拼盤有頂級安格斯牛小排、美國頂級雪花肥牛、手切本地牛頸 脊、牛展、牛舌、牛黃喉及骰子牛肉粒。牛小排非常軟腍,牛味好突出,而新鮮的牛黃喉也很爽脆。🍡自選手打丸一款4粒及餃子拼盤8粒吃得出的新鮮美味,吃火鍋我必叫手打丸,因爲我去街市都好難買到這麼新鮮! 另外我最喜歡吃惹味的韭菜餃。 🐷非一般的伊比利亞橡果豬比普通豚肉更加嫩滑,層次感更豐富,肉質竟帶有獨特的堅果香味,甘香又不酥! 🥬大滾友雜菜拼盤有這麼出色的湯底,所以什麽菜也非常好吃又入味,今期油麥菜
高質火鍋 | 天氣急凍必食打邊爐推介
必點奢華金黃色花膠雞湯底
最近天氣轉冷,我終於有冬天的感覺了
我二話不說相約了好友,去荃灣大滾友

我們一起享受一餐豐富的火鍋盛宴
這裡連碗碟、茶壺都好有中國皇室感覺🧧🫕

😰對於虛寒的我,當然會叫半隻花膠雞湯

看得見的厚切花膠,金黃色湯底極致奢華
既滋陰又養顏,無論男女老少都適合飲用 🥰
濃郁的鮮甜雞湯,我也喝掉了三大碗
貪婪的我擔心再喝下去
就不能再吃邊爐了,那半隻新鮮雞怎辦?
已灼雞件相當皮嫩肉滑,令人回味無窮!

🐮大滾友牛肉拼盤(細)

🍡自選手打丸一款4粒及餃子拼盤8粒

🐷非一般的伊比利亞橡果豬

🥬大滾友雜菜拼盤
有這麼出色的湯底,所以什麽菜也非常好吃又入味,今期油麥菜非常爽口,大白菜帶甜,兩款交叉吃著口感不錯 !

🥤竹蔗茅根一渣
屬於少甜自家製凍竹蔗茅根,非常重竹蔗的甜味,而不是一般的砂糖片糖味,入口帶來冰涼的口感,既消滯又解渴。
同朋友嚟咗呢間喺荃灣嘅火鍋店打邊爐🤣$238「櫻唇半開特色卜卜蜆鍋」:卜卜蜆好大隻份量亦都勁多🤣,鍋底應該放咗啲食用乾冰,店員姐姐將湯倒落鍋裏邊即刻煙霧彌漫非常有視覺效果🤣,卜卜蜆新鮮肉質鮮甜,鍋裏邊又加咗大量芽菜,湯底仲有濃郁胡椒味😋$118「大滾友雜菜拼盤」:蔬菜包括 白蘿蔔、金菇菜、蓮藕片、蕃茄、油麥菜、娃娃菜、生菜 等,全部都新鮮😋$98「新鮮跑魚(兩燮)」:鮑魚新鮮幾鮮味🤣$72「手打蟹子鮮蝦丸(4粒)」:夠爽滑🤣$228「店長推介伊比利亞橡果豬」:好豬味🐷肉質軟熟又甘香😋$428「大滾友牛肉拼盤(細)」:應該包括 頂級雪花牛肉、牛胸尖、極上牛肉刺身、牛舌片、手切牛崩沙、骰子牛肉粒、手切本地牛肉、澳洲和牛 等😋;牛肉基本上都好牛味,不同部位脂肪比例同埋分佈狀況都唔一樣,咁口感當然亦不一樣不過肉質都軟熟😋$78「自家製足料竹蔗茅根」:唔係好甜,夠清新😋「火焰焦糖豆腐花」:上枱嘅時候店員姐姐會點火,即刻火光熊熊幾有趣 🔥🤣,豆腐好滑加埋夠晒甜嘅焦糖真係令人食得好開心🤣
同朋友嚟咗呢間喺荃灣嘅火鍋店打邊爐🤣

$98「新鮮跑魚(兩燮)」:鮑魚新鮮幾鮮味🤣

$72「手打蟹子鮮蝦丸(4粒)」:夠爽滑🤣

$78「自家製足料竹蔗茅根」:唔係好甜,夠清新😋

2024-11-16 359 views
玲瓏浮凸,花膠雞湯鍋🥘🥘,每次食大滾友必點湯底😍😍,小編對呢個湯底嘅狂熱係唔會減退😌。雞湯嘅鮮配上花膠放入口內🤪,雞湯湯汁伴隨花膠嘅漿性。食落有大大嘅滿足感😝😝黑松露蟹肉餃🥟,皮薄得嚟有滿滿嘅蟹肉🦀🦀。配上淡淡嘅黑松露香味🥰。叫人一試難忘。伊比利亞像果豬🐷。豬肉有淡淡嘅橡果味😚。而且肉質結實。亦唔會有豬嘅豬騷味😎。大滾友牛肉拼盤🐮,又係必點嘅食品🤪,有唔同嘅牛部位,牛舌、牛胸爽等,啱晒牛魔王😈。和牛丸,食落略帶甜味😛,而且有濃濃嘅和牛肉香🤤。非常適合打邊爐🍲。大滾友雜菜拼盤,蕃茄🍅、木耳,娃娃菜、油麥菜🥬、粟米🌽同金菇菜等等。自家製竹蓆茅根🫖,人人都話打邊爐燥熱🥵,打完邊爐配上大滾友自家製嘅竹蓆茅根,有助排除體內毒素。

2024-11-15 291 views
早咗收工就同朋友嚟打個邊爐先,雖然以前都食過大滾友嘅打邊爐,但係呢間真係好方便同舒服,位置坐落喺荃灣千色店附近。裝修格局同其他分店一樣,好有中國風。我同朋友叫咗幾樣經典菜式,都推介俾大家:佢嘅招牌花膠雞湯底真係冇得頂,開胃兼養顏。啲雞好新鮮,餚出嚟嘅湯底真係好濃味,再加上用優質嘅花膠,食完真係好補,皮膚都好啲。我哋都叫咗兩隻鮑魚,最建議真係放落滾湯烚5分鐘就食得,勁彈牙新鮮。另外叫咗唔同嘅牛肉同牛舌,都好新鮮彈牙,好有牛味。整體嚟講好值得推介嘅一間打邊爐,同三五知己敘舊一流。

我同朋友叫咗幾樣經典菜式,都推介俾大家:

另外叫咗唔同嘅牛肉同牛舌,都好新鮮彈牙,好有牛味。

整體嚟講好值得推介嘅一間打邊爐,同三五知己敘舊一流。
玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)💰328第二次食依然揀返呢個湯底就知小c妹係幾咁鍾意佢🤭雞湯依然係咁好飲💕只要有好既湯底 其實連鼓油都唔需要🤪大滾友牛肉拼盤(細)💰428食肉獸小c妹表示滿意😋同朋友仔兩個人share岩岩好啖啖肉 滿足滿足😚伊比利亞橡果豬💰228號稱係豬肉界既和牛級別選手🐷煮耐左都唔驚會柴果然係有啲料到呀下👍大滾友雜菜拼盤💰118建議娃娃菜可以煮耐少少🥗等佢吸哂湯既精華 又甜又好食✨手打鵝肝墨汁墨魚丸 四粒 💰72墨魚丸入面包住粒細細既鵝肝雖然鵝肝味唔算好出但食落都幾過癮既😚鬼馬油炸鬼💰78有驚喜喎❗️油炸鬼吸哂湯既精華😋加埋蝦滑又彈牙🦐無得輸啦👍火焰豆腐花💰黃糖愛好者既福音✨有成碗黄糖比你仼加加到滿意為止 唔甜唔收手呀🤭自家製足料竹蔗茅根 (凍)💰78醬介💰26/位

玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)💰328

加到滿意為止 唔甜唔收手呀🤭

自家製足料竹蔗茅根 (凍)💰78

醬介💰26/位

2024-11-14 300 views
播住鄧麗君金曲,古色古香裝潢,特別有風味!九宮醬料每人$26👉🏻玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 $328先飲頭啖湯,清澈鮮甜,大大件花膠無花無假,滿滿嘅骨膠原!半隻雞係半熟狀態,所以煮3,4分鐘就恰到好處,三黃雞皮脆肉滑!👉🏻伊比利亞橡果豬 $228店長推介,打開時有煙霧效果,油花分均勻,油脂豐富!👉🏻大滾友牛肉拼盤(細) $420多種切割嘅牛肉,由手切外裙肉到美國頂級雪花肥牛,口感豐富多樣,仲有澳洲和牛金錢展、牛黃喉同牛舌,牛味好岀!👉🏻大滾友雜菜拼盤 $118色彩繽紛而且營養豐富,有新鮮甜粟米、紫淮山、蓮藕片等,健康又入味!👉🏻水魷魚 $88刀工做得好,介花靚,口感爽彈!👉🏻金屋藏嬌和牛墨魚丸 $78共四粒,一口和牛係最丸嘅最中心點,粒粒墨魚滑好鮮香!👉🏻自家製足料竹蔗茅根 $78一大壺,揀左要暖,降低油膩度,入口甘甜清新!👉🏻火焰豆腐花 打卡一流,先落酒,加埋黃糖一齊燒,食落先知係凍嘅豆腐花,有驚喜,而且好滑,好滿足!
播住鄧麗君金曲,古色古香裝潢,特別有風味!

九宮醬料每人$26

👉🏻玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 $328
先飲頭啖湯,清澈鮮甜,大大件花膠無花無假,滿滿嘅骨膠原!

👉🏻伊比利亞橡果豬 $228
店長推介,打開時有煙霧效果,油花分均勻,油脂豐富!

👉🏻大滾友牛肉拼盤(細) $420

👉🏻大滾友雜菜拼盤 $118

👉🏻水魷魚 $88
刀工做得好,介花靚,口感爽彈!

👉🏻金屋藏嬌和牛墨魚丸 $78
共四粒,一口和牛係最丸嘅最中心點,粒粒墨魚滑好鮮香!

👉🏻自家製足料竹蔗茅根 $78
一大壺,揀左要暖,降低油膩度,入口甘甜清新!

👉🏻火焰豆腐花