2012-11-23 322 views
朋友生日想找個地方有寫名既CAKE食係OPENRICE搵到依間覺得可以一試就係咁.....膽粗粗的BOOK位Call 同 Confrim都OK 很有禮貌只是我們7點去到他們還未準備好DINNER時段有一個類似PART TIME既員工不是很有禮貌我一去到靜靜雞同佢講我想要左個warm chocolate cake先我個朋友生日可否幫我寫個名上去?佢好惡咁話你唔定未必有架 邊有時間整呀~~~但我地又未齊人又未叫野食仲有成晚時間 應該可以掛?!重點係唔使咁惡~~~~~~~~我地坐既位比我想像中黑其實最岩WEEKEND去談談情 飲飲酒位同位之間好迫有幾個外國既朋友入左黎都走左還在等一個朋友!既時候係咁問我地飲唔飲酒我地諗緊既時候,.....無禮貌waiter已經收左我地既酒杯(是悔氣的)X____X到底澳洲晚餐應該是如何的??叫左個PLATTER之後就有麵包 - OK~~~沒特別~~也沒有不好Tasting platter -$198 - 差!!!!因為朋友剛來到比較肚餓,又有朋友未到,想叫個大D既platter食下先,諗住兩舊水都OK,不過一黎到........我地DEAD AIR左數秒,
朋友生日
不是很有禮貌

我一去到靜靜雞同佢講
我想要左個warm chocolate cake先
我個朋友生日
可否幫我寫個名上去?
佢好惡咁話你唔定未必有架 邊有時間整呀~~~
但我地又未齊人又未叫野食
仲有成晚時間 應該可以掛?!
重點係唔使咁惡~~~~~~~~
環境比我想像中黑
我地坐既位比我想像中黑
其實最岩WEEKEND去談談情 飲飲酒
位同位之間好迫
有幾個外國既朋友入左黎都走左

還在等一個朋友!既時候
係咁問我地飲唔飲酒

到底澳洲晚餐應該是如何的??
MENU
送既麵包
不過一黎到........我地DEAD AIR左數秒,是這個嗎?HAM得兩小塊/三文魚唔靚2塊/好差未回鑊油林林既雞亦/碎濕濕的尤魚鬚
真係滴汗,佢過得自己個良心攞出黎~~~~差!好差!!!!
Tasting platter -$198
Caesar with chichen - $123 - OK....只是上面塊唔林唔脆既包...不如唔好放
Caesar with chichen - $123
Chicken Rigatoni -$138 - 好味,終於有樣野係好味,南瓜好林好好味,通粉岩岩好煙勒,雞同芝士都好夾
Chicken Rigatoni -$138
Rib eye 10oz- $298 - OK~~~不過真係唔值$298,又係過到自己良心咩???????
Rib eye 10oz- $298
Wagyu Beef Pie -$168 - 好好味,可以揀羊不過我地都係揀牛比較穩陣,好多肉汁在裡面,薯條都好味~~同個PIE都好夾~~而且比較有特色,其他餐廳比較少見
Wagyu Beef Pie -$168
Cho Fondant -$68 -雖然落ORDER時有D煩,最終都來了,OK LA朋友生日....味道沒有很特出,但勝在是有誠意~~
Cho Fondant -$68
之後有D比較PRO的waiter serve 我地,心情都比較好,但食物方面真係有D唔worth
不是貴的問題,是要值~~~
而且飲水係要錢的,我地飲左$124水~~~~有點不知所惜~~~~
下次不會再來~~~~
Receipt
2012-09-21
$400 (Dinner)
環境比我想像中黑
MENU
Receipt
2012-06-26 196 views
那天因為是弟弟的生曰, 本來想齊兄弟姊妹一齊吃晚飯, 但因他巳約了朋友, 所以改食中午生曰飯. 弟弟說他的工作地点附近, 有一間餐廳又好食, 又抵食. 原來在美麗華商塲附近的諾仕佛台的一間 Australian 餐廳.我們点了四款不同的午餐. 每個都佷有水準餐廳服務很好. 例如餐湯只有菜湯, 他們也特別提醒客人有用牛肉來煮的, 所以不食牛肉的姐姐, 他們特定換了不是餐湯的 cream soup 給她, 很細心.
環境舒服.
午餐有很多選擇, 還有全曰早餐供應.
我們点了四款不同的午餐. 每個都佷有水準

先來的是garlic 麵包, 賣相很靚.
卡邦尼長通粉.
黑松露蘑菇意大利飯.
自家製和牛批.
油醋沙律.
Other Info. : 餐廳環境舒服, 價錢和食物都很好, 值得推介.
2012-06-12
Birthday
午餐有很多選擇, 還有全曰早餐供應.
先來的是garlic 麵包, 賣相很靚.
卡邦尼長通粉.
黑松露蘑菇意大利飯.
自家製和牛批.
油醋沙律.
環境舒服.
跟弟弟在此吃晚飯, 點了紅酒 (Friday 沒有happy hour), 蟹餅, Rib Eye Steak先送上的麵包雖頗硬, 亦總算有麵粉香, 比起之後的好多了先來頭盤蟹餅, 料頭亦算足, House red紅酒一喝就知是平價貨色, 薄身一味甜,不過紅酒的事, 各有口味, 就算了.接著在上菜是暴露了香港大部份餐廳都有的弊病, 我頭盤才吃了一口, 我們的steak 就來了, 那待我吃完頭盤, steak 也涼了啦算, 來了就算了看那steak 一眼, 知道賴野了薄薄的一片那像Rib Eye? 賣相及味度跟Supermarket 賣$40一塊的cheap cheap 薄牛排一樣, 就是沒有味道, Jusco 賣$100 一塊的比這塊還要好味一點.而且我點Medium, 來的時候跟本是well done 的, 也夠膽將這種貨色奉客, 以為我們是傻嗎?還取價$298 一份! 激氣!全晚下來$860 一點都不值!
先送上的麵包雖頗硬, 亦總算有麵粉香, 比起之後的好多了
先來頭盤蟹餅, 料頭亦算足,
算, 來了就算了
看那steak 一眼, 知道賴野了
還取價$298 一份! 激氣!
全晚下來$860 一點都不值!
2012-02-03
$430 (Dinner)
2012-02-20 79 views
又是一年一次既生日飯, 因為各有各忙既關係, 每年都只會見兩次面既朋友又同我試特別野。事前預訂好我最後一個二既生日飯局, 今次無食到海鮮而轉左食肉, 但食既係袋鼠肉, 好彩唔係狗肉同兔肉, 我都還接受得到。因為訂左七點半左右, 時間仲早未見好多人, 但略嚴檯與檯距離有點近左。又係食包既時候, 包有點硬, 但嚼落都Ok呢排要戒酒, 因為身體唔好, 改飲左Mocktail又係我最鍾意既Bama Ham清清地要左個凱撒沙律+煙三文魚主菜黎喇, 袋鼠扒配紅酒汁, 口感有點似牛扒但比牛扒結實, 唔係硬, 咬落係實過咬牛扒, 最好切成小片慢慢品嘗。叫埋我最鍾意食既意大利飯, 即刻滿足晒。最後食埋心太軟完成左我今年最後一個二既遲來的生日飯。
Menu
House Bread
又係食包既時候, 包有點硬, 但嚼落都Ok
兩杯 Mocktails 既Cinderella
呢排要戒酒, 因為身體唔好, 改飲左Mocktail
Bama Ham
又係我最鍾意既Bama Ham
Caesar Salad + Smoked Salmon
清清地要左個凱撒沙律+煙三文魚
Mushroom Risotto
叫埋我最鍾意食既意大利飯, 即刻滿足晒。
Chocolate Fondant
最後食埋心太軟完成左我今年最後一個二既遲來的生日飯。

2012-02-17
Menu
Chocolate Fondant
兩杯 Mocktails 既Cinderella
Bama Ham
Mushroom Risotto
從來未寫過食評,不過今次一定要寫.依間餐廳黎過起碼4次.食物不是說一流,不過也不錯.今次朋友生日,之前買了團購,打電話去BOOK位已問了詳情,對方態度好好.之後我問佢甜品可以轉心太軟,佢話會TRY,不過唔知得唔得.我同佢講唔介意EXTRA比$換.到左個日,一齊都好好,之後待應係我唔駛問既情況,同我講已經準備好.佢羅個心太軟出黎既時候,整到好靚,而且寫上朋友名字.無壓外收任何$.他們的員工真的服務好好!!!係我意料之外.
從來未寫過食評,不過今次一定要寫.
依間餐廳黎過起碼4次.食物不是說一流,不過也不錯.
之後我問佢甜品可以轉心太軟,佢話會TRY,不過唔知得唔得.
我同佢講唔介意EXTRA比$換.
佢羅個心太軟出黎既時候,整到好靚,而且寫上朋友名字.
無壓外收任何$.他們的員工真的服務好好!!!
係我意料之外.
Other Info. : 環境不是很浪漫,如果以200-300一個人, 連飲酒真是不錯的選擇.
2012-02-08
$200 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
  • 牛排
在海港城逛了一會兒後,差不多時間便來到諾士佛臺。是日晚餐地點是Black stump Australia Grill & Bar ,初嚐袋鼠肉。香港有袋鼠肉吃的餐廳不多,較出名的好像只有這間,或是在酒店內。未曾踏足過澳洲,所以都未有機會一試袋鼠肉。今天都是人生中第一次吃,不知道口感跟味道會是如何呢?有人口感說跟牛肉會很相似,都要一試才知道。六點半多,太陽還下山,有些人仍然坐在餐廳外的露天座位Happy Hour中。餐廳內都很有格調,全以木材餐桌為主,都幾舒服。點餐後,麵包放在大木頭送上,還有用蕃茄乾自製的醬。蕃茄醬味道苦苦的,而且很油膩,不太好吃,吃了一口已經放棄。Welcome food,有一碟四件共兩款小食,分別是蕃茄煙肉沙律及袋鼠肉芝士餅。蕃茄煙肉沙律質素平平,不算十分特別,但袋鼠肉芝士餅就出奇地好吃。一小塊已調味的袋鼠肉,中間軟軟的芝士加脆脆的餅一齊吃,好吃。但中間的芝士味不算太濃,但整體以小食來說感覺不錯。主菜當然點袋鼠,就點袋鼠柳,肉會比較嫩,8oz,$235,要medium rare,汁選擇了蘑菇汁。袋鼠肉的肉質很像牛柳,,而且亦都嫩滑,但吃下味道跟牛是捷然不同。有一種袋
主菜當然點袋鼠,就點袋鼠柳,肉會比較嫩,8oz,$235,要medium rare,汁選擇了蘑菇汁。袋鼠肉的肉質很像牛柳,,而且亦都嫩滑,但吃下味道跟牛是捷然不同。有一種袋鼠肉特有的肉腥味,相比下,都是牛肉較好吃。但原本袋鼠肉比其他肉類都要健康得多,脂肪少很多。相同份量的肉,袋鼠肉的卡路里是最低,甚至比牛柳低一倍,所以較適合減肥的人士食用,但是我始終是愛吃牛。
除了肉類,點了烤蔬菜,Grill Vegetables,$128,平衡一下肉的油膩。有火剪菜,紅椒,薯仔,茄子及炸瓜,味道普普通通,如果可以再選的話,會選同樣價錢的烤袋鼠串,比較抵吃,而且亦有不同的烤青黃紅椒。
第一次吃袋鼠肉的感覺都不差,不過袋鼠的味道較羶,吃完後,整晚都好大陣味,始終都是鍾意吃牛多點。

$150 (Dinner)
2011-08-04 13 views
好耐冇同R先生正正經經食餐夜晚飯, 碰巧看見袋鼠, 未食過喎~於是訂枱!六時半準時到, 但冇侍應出黎招呼.....我企咗係度3分鐘......我真係唔似客?跟手R先生到咗, 二人大搖大擺咁入咗去. 佢都叫有良心, RESERVED咗一張應該夠六個人坐既卡位俾我地其實環境都唔錯, 不過大熱天時, 點解唔開冷氣呢?好熱吖好熱吖~附送之頭盤:兩件係炸薯仔,兩件乍看之下以為係吞拿魚,原來係肉啫喱,室温既啫喱本身融融地,一劈野擺落,嗚唔好食面包:用一個好似木頭既小盤裝面包,好可愛!配料好似係DRIED TOMATO加香草既味道,OK既,但賣相有D似我地祖國偉大既五香肉丁.....R先生要咗三隻生蠔加白酒,用迅雷不及耳的速度吃完了,我幾乎沒看見....我自己要咗個和牛清湯,只見侍應攞咗隻載有碎牛(係,我係形容得差D,我知佢係貴價和牛,但佢既出現方式真係好似粥舖既碎牛.....)既碟黎,然後用滾湯淋上去,然後我就要用清湯既熱力攪熟佢....(真係好似碎牛粥的食用方法),清湯有D鹹,唔得.澳式牛肉批:酥皮底,上面填咗芝士,餡料係燉牛腩,但個汁料幾香,大小兩人分剛好.袋鼠柳:MEDIUM RARE的程度

唔好食
面包
生蠔
和牛清湯
澳式牛肉批
袋鼠柳:MEDIUM RARE的程度,第一次食袋鼠,其實係硬身D既牛肉(好彩叫MEIDUM RARE,如果再熟D,連切都係切唔開既)(呢個時候就諗起袋鼠有力地跳動著.....),冇牛肉咁JUICY,但又冇羶味;但我都係中意食牛肉多D
對唔住啊袋鼠,狠狠咁犧牲咗你...
CINDERELLA:天氣咁熱,再喝酒就應該熱死,所以叫杯凍凍的MOCKTAIL最好.菠蘿味清甜好味
環境坐得頗舒服,但好似太熱了;野食都幾OK,特別係牛肉批甚好;服務不能說差,但感覺上D侍應好似有D奇怪,有D中意係咁講嘢,有D好似好生手咁,可以再改進

2011-08-03
面包
對唔住啊袋鼠,狠狠咁犧牲咗你...
澳式牛肉批
2011-04-03 21 views
和朋友一行5人去了BLACK STUMP試下澳洲菜.餐廳很有格調, 我們未開始點菜, 先來一客5人份量的麵包.除了可點用桌上已有的橄欖油和醋外, 也有送來的醬. 經理說這是用蕃茄乾制成的醬, 塗在麵包上, 酸酸甜甜的, 有使人開胃的感覺.其實我們也不太認識那一些是餐前菜, 那一些是主菜, 只是見到想吃的就點.但他們卻為我們先上了前菜, 時間差不多時, 職員主動問我們是否可以上主菜, 我們示意OK他們才安排主菜, 服務真的一流.前菜方面, 點了併盤併盤有煙三文魚, 三文魚卷, 多士, 雞翼等各兩件我是一向食開魚的人,但都覺得D煙三文魚有點兒鯹, 三文魚卷和多士都沒甚麼特別, 但雞翼甜甜的, 雖然係甜, 但甜得來有種野味的感覺, 這對雞翼算是在整個併盤中值得一讚.之後, 還有香炸蟹肉餅下面餅形的東西, 是蟹肉被拆了出來, 差成餅狀再炸. 他的製法使蟹的味道很突出, 就算沒份點菜的朋友, 即使從外表看不出這個是甚麼東西, 也一定食得出它是蟹肉.到了主菜, 有牛柳配大蝦 (牛柳5成熟)一來的賣相很吸引, 牛柳唔錯, 很嫩, 廚師燒得倘算準確, 4-5成熟. 不過這個紅酒汁就麻麻地, 這個汁食落
和朋友一行5人去了BLACK STUMP試下澳洲菜.
餐廳很有格調, 我們未開始點菜, 先來一客5人份量的麵包.
餐前麵包

前菜方面, 點了併盤
廚師併盤
併盤有煙三文魚, 三文魚卷, 多士, 雞翼等各兩件
之後, 還有香炸蟹肉餅
香炸蟹肉餅

到了主菜, 有牛柳配大蝦 (牛柳5成熟)
牛柳配大蝦
一來的賣相很吸引, 牛柳唔錯, 很嫩, 廚師燒得倘算準確, 4-5成熟. 不過這個紅酒汁就麻麻地, 這個汁食落很淡, 用來配襯薯仔還可以, 配襯這個牛柳就真的略厭唔夠味. 而配托的大蝦, 味道很鮮甜.

另一主菜就是大家都未試過的袋鼠肉(5成熟).
袋鼠肉
袋鼠肉的肉質有點象牛柳, 但卻比牛柳更林更嫩口. 一向喜歡吃牛的我, 一吃卻愛上了這個袋鼠肉.
而這個我們選擇了配黑椒汁; 這個黑椒汁很夠辣的同時, 也托出了肉本身的味道;
慢慢的品嚐它嫩滑的咬感, 加上黑椒汁帶出肉汁的味道, 到了現在仍然是另我回味.

第三個主菜是黃金海外PIZZA
黃金海岸批
PIZZA的料是煙肉及菠蘿. 可能因為PIZZA的料沒甚麼特別, 好像和另一間PIZZA大店的夏威夷批都差唔多. 特別在只是方形罷了.

第四個主菜, 是白酒汁煙肉長通粉.
白酒汁煙肉長通粉
這個.........實在太過不能迎合我的口味.
整碟長通粉, 很乾, 沒有甚麼汁, 而且很淡; 但煙內卻很鹹, 如果用叉食, 一下只叉了長通粉, 就會覺得很淡, 淡到好似沒有落鹽似的, 如果只叉了煙肉, 又會覺得鹹得很. 本人對這個實在是不懂欣賞.

整體來說, 這一餐也算不錯, 肉類菜式絕對是另我喜出望外, 我建議大家可以選擇肉類/扒類主菜; 其他的實在是沒甚特別, 可說是不試也擺.
2011-04-02
香炸蟹肉餅
牛柳配大蝦
  • 牛柳
2010-11-04 16 views
本來同女朋友係尖沙咀食飯, 不過佢要OT, 結果係附近坐陣, 再等收工. 諗住過諾士佛臺飲杯野就算, 不過一上到黎見到D 野食又想食XD結果入左black stump 食少少野睇見其他檯D 份量都係偏少, 所以叫左個bushman's dream pizza , spaghetti with meatballs 同caesar salad 配roasted chicken 三樣野salad 普普通通, 不過雞肉乾過柴皮spaghetti with meatballs, 個汁係好香, 不過meatballs 又係實過鬼....跟住就係bushman's dream pizza, 有8舊, 番茄sauce 底配pepperoni, gammon ham, 唔錯, 但係都係好乾....好乾.... 食左4舊就唔想食, 一黎係廢事太過飽, 一陣俾女王話我唔同佢食野就唔好, 二黎真係食左咁多乾到柴皮既野唔想食啦.....但係見D 外國人食得津津有味, 但係連呢D 簡單野都整得咁乾, 我想像唔到grill item 可以幾乾幾硬.........同埋其實價錢都偏貴, 呢個價錢有大把好選擇, 不過唯
結果入左black stump 食少少野
salad 普普通通, 不過雞肉乾過柴皮

同埋其實價錢都偏貴, 呢個價錢有大把好選擇, 不過唯一好就好在完全唔洗等位, 如果去munch去outback 無訂友跟本唔洗諗住有得食野
$400 (Dinner)
2010-10-12 4 views
話說今天下午大約六點多出發前往這個尖沙嘴逛街兼晚膳這次去試試澳洲菜位於諾士佛臺的 Black Stump, Australian Grill & Bar澳洲人見的多澳洲菜倒沒吃過嘗鮮也是人生一大樂事話說澳洲政府為了保護袋鼠有極成功的保育計劃但是保育的結果就是袋鼠過剩跟羊咩咩一起搶草吃最後澳洲政府開始容許有限度的捕獵後來就有人開始吃袋鼠澳洲當地可以吃到袋鼠肉做的漢堡我聽說的故事大概是這樣吧 今晚點餐的時候也有一道燒袋鼠配嫩菠菜沙拉袋鼠肉的口感其實跟牛肉很像不過較為紮實餐廳大廚燒至七分熟在配以新鮮的菠菜與番茄是很爽口的一道開味菜另一樣推薦是香炸蟹肉餅不要以為蟹肉餅的內餡一定有很多麵粉糊這裡的蟹肉餅全是實在的蟹肉與青椒與玉米混在一起酢以酸甜醬入口嘴中有經酸甜醬勾引出的蟹香是很滿足的一客小吃最後是主菜有一碟肉眼扒與燒羊架我沒吃到肉眼扒所以也不便分享但是這個羊扒真的很不錯吃五分熟是剛剛好而且脂肪不多算是精瘦的羊肉不配醬汁也很好吃個人來說熱烈推薦燈光美氣氛佳是朋友聚餐的好地方食物的價錢雖然屬於中上但依然有其質素
話說今天下午大約六點多

但依然有其質素

2009-10-03
  • 燒羊架  蟹餅
2010-10-10 13 views
本想到MUNCH 食一餐西餐, 但原來無訂位係唔受我玩的, 雖然見入面仲好似有幾張枱, 無計啦, 晚飯唯有另覓他處了, 樓下就係BLACK STUMP, 見裝修, 氣氛都好似幾好, 就呢間啦門口露天的座位主要係有好多外藉遊客飲啤酒的, 我地食餐的都會被安排坐入面, 首先介紹佢地個CRAB ANGEL HAIR, $128 一客, 沒有阿拉斯加的長腳蟹肉, 但代替品一樣味美鮮甜, 蟹肉的份量都幾多吓, 幾抵食!ANGEL HAIR 清清地, 白酒同GARLIC 起了個味出來, 襯天使麵效果都幾好NEW ZEALAND 的牛柳五成熟, 火喉控制得不錯, GRILL的處理方法有點原始, 但牛柳的味就單純得多, 重點係, 唔靭!估唔到, 雖然唔係專登嚟食, 但係又幾好味

估唔到, 雖然唔係專登嚟食, 但係又幾好味
2010-08-29 18 views
經常覺得貴一定有佢既價值係度但有時食野又唔一定係貴先好食由其是d高級少少既地方今日去左諾士佛臺 tea一tea,間野明明話五點到第二個場點知五點去到又話要過多十五分鍾過多十五分鐘入去d人又未ready好晒入到去就叫左坏vodka 同一個煙三文魚焗薯vodka lime $38其實呢坏野ok,佢都落左重料,冇偷雞煙三文魚焗薯 $62我諗住三夠隻咁貴應該好唔錯la,點知好soso煙三文魚d味又唔重,食唔到煙個種感覺又食唔到三文魚咪
經常覺得貴一定有佢既價值係度
但有時食野又唔一定係貴先好食
由其是d高級少少既地方
今日去左諾士佛臺 tea一tea,間野明明話五點到第二個場
點知五點去到又話要過多十五分鍾
過多十五分鐘入去d人又未ready好晒
入到去就叫左坏vodka 同一個煙三文魚焗薯
vodka lime $38
其實呢坏野ok,佢都落左重料,冇偷雞

煙三文魚焗薯 $62
我諗住三夠隻咁貴應該好唔錯la,點知好soso
煙三文魚d味又唔重,食唔到煙個種感覺又食唔到三文魚咪

vodka lime 冇偷雞
煙三文魚焗薯唔掂
2010-08-27
$110 (Tea)
vodka lime 冇偷雞
  • vodka lime
(Non-member)
2010-08-29 4 views
上兩個星期媽咪生日去食大餐去左BLACK STUMP食澳洲菜入面D裝修擺設都幾特別大部分都係用木頭做主題‧‧‧‧‧‧餐包好好味跟包o個個醬梗加係加晒分呀!!!凱撒沙律可以揀雞肉或煙三文魚我地要左三文魚UM...幾好味但無咩特別.袋舅肉串燒呢個真係一定要食平時無咩機會食袋舅肉今次一試難忘!!!但係份旦量較少, 只有2串不過貴精不貴多炭燒大蝦香茄闊麵賣相唔錯雖然D粉煮得有D硬但個汁係好味既.燒澳洲羊架由於媽咪好中意食羊所以就叫左個燒羊架好正!!!MEDIUM係啱啱好上既時候侍應會自動幫我地加黑椒好好味, 其實唔洗點汁都好夠味.另外我地每人叫左杯MOCKTAILSSO FRESH!!!本來仲想食埋甜品因為聽朋友講話個朱古力心太軟好正但係我地仲有個生日蛋糕係屋企等緊我地所以都係下次先試啦

上兩個星期媽咪生日去食大餐
去左BLACK STUMP食澳洲菜
入面D裝修擺設都幾特別
大部分都係用木頭做主題
‧‧‧‧‧‧
餐包好好味
跟包o個個醬梗加係加晒分呀!!!
凱撒沙律
可以揀雞肉或煙三文魚
我地要左三文魚
UM...幾好味但無咩特別.
呢個真係一定要食
平時無咩機會食袋舅肉
今次一試難忘!!!
但係份旦量較少, 只有2串
不過貴精不貴多

賣相唔錯
雖然D粉煮得有D硬
但個汁係好味既.
由於媽咪好中意食羊
所以就叫左個燒羊架
好正!!!MEDIUM係啱啱好
上既時候侍應會自動幫我地加黑椒
好好味, 其實唔洗點汁都好夠味.
另外我地每人叫左杯MOCKTAILS
SO FRESH!!!
本來仲想食埋甜品
因為聽朋友講話個朱古力心太軟好正
但係我地仲有個生日蛋糕係屋企等緊我地
所以都係下次先試啦

餐包
2010-08-20
餐包
2010-08-23 21 views
手上有兩張在TST area用的groupon,一張正餐一張甜品,一天內用完讓自己爽一下。先訂座免得有甚麼差池而白來一趟,到步時剛好八點鐘,侍者領著我們兩人到四人卡位坐,可幾乎望到整個餐廳。點了布西曼炭燒雜扒Bushman's Mixed Grill及蟹肉露筍天使麵Alaskan Crab Leg in Angel Hair。雜扒要求了medium rare(除了豬扒一定是全熟的)。後侍者更換餐刀為steak knife,雖不是上好的,但也比用餐刀切扒好吧。餐包就在換刀後端上,有小型cutting board上有sundried tomato loaf及white bread roll。White bread roll是近乎crustless的,很對不太愛crust的我的口味,只是它不夠飽香,唯有多途配飽的sundried tomato paste(原先還以為是tomato pesto)或檯上的橄欖油和balsamic vinegar來提味。Sundried tomato loaf上有乾thyme碎,飽有Sundried tomato的香味也有幾塊Sundried tomato。單吃或

點了布西曼炭燒雜扒Bushman's Mixed Grill蟹肉露筍天使麵Alaskan Crab Leg in Angel Hair。雜扒要求了medium rare(除了豬扒一定是全熟的)。後侍者更換餐刀為steak knife,雖不是上好的,但也比用餐刀切扒好吧。

餐包就在換刀後端上,有小型cutting board上有sundried tomato loaf及white bread roll。White bread roll是近乎crustless的,很對不太愛crust的我的口味,只是它不夠飽香,唯有多途配飽的sundried tomato paste(原先還以為是tomato pesto)或檯上的橄欖油和balsamic vinegar來提味。Sundried tomato loaf上有乾thyme碎,飽有Sundried tomato的香味也有幾塊Sundried tomato。單吃或連醬/醋吃都好味道。當下再侍者要多些。

炭燒雜扒終於上場。有牛扒、羊架、袋鼠strip loin還有豬扒。雜扒下有用牛油炒過的蘆筍紅蘿蔔條和烤new potato,香而不膩。醬汁是shallot jus,有帶點酒香的蔥頭香。牛扒和羊架都烤的剛好是medium rare,不過熟,而且兩塊扒咬下去都很juicy。
羊扒雖不夠羶,但算有羊肉味。牛扒沒筋,很香但稍嫌燒的時候面頭被放太多鹽以至過鹹,須用醬汁沖走部分鹹味。豬扒剛好燒到全熟,不韌,而且沒太重豬肉羶,不錯。袋鼠strip loin就未燒夠,太生了。切開時已覺不妥,很多血水。吃起來口感像羊肉,羶味很特別卻有些像鹿肉羶味。雖略嫌不夠熟,幸好只是after taste有少少腥而已。

蟹肉露筍天使麵的蒜蓉、洋蔥粒、辣椒、蟹肉及露筍先用橄欖油炒香,再加天使麵再炒。有著蟹肉鹹香和蒜香,配上辣味,十分開胃惹味(雖全部味道混合起來有些XO醬的錯覺)。唯獨menu上標明會用的白酒就嚐不出。阿拉斯加蟹腳是一般有鹽水味的雪藏貨而非(很難得才會有的)鮮甜的新鮮貨,但幸好沒腥味肉也沒霉掉。

有groupon關係埋單$260,兩個人一共花了約$400。不算平,但有了第一次食袋鼠肉的經驗,就當一起交學費吧。
幸好有訂座才可坐卡位
等食時無聊影牆飾...
點麵包不可少的oil and vinegar cruet
麵包裏有整片sundried tomato
cutting board的餐廳logo
布西曼炭燒雜扒 Bushman's Mixed Grill; 由左至右:豬扒,羊扒,袋鼠扒,牛扒
羊扒燒的剛好是medium rare
牛扒也是medium rare
袋鼠扒就未燒夠,太生
蟹肉露筍天使麵
2010-08-22
$200 (Dinner)
幸好有訂座才可坐卡位
等食時無聊影牆飾...
點麵包不可少的oil and vinegar cruet
蟹肉露筍天使麵
  • sundried tomato餐前麵包
  • 布西曼炭燒雜扒
2010-08-21 14 views
環境以至餐具切合主題,Sofa卡位亦很寬敞舒適,適合三五知己聚會,格局有點類似Outback,食物方面不過不失,但沒甚獨特之處,難怪周六晚也不爆滿。坐擁「諾士佛臺1號」這個靚address,地利其實一流,Black Stump需加把勁,or else會被淘汰。Appetizer點了半打baked oysters,half Kilpatrick,/half Mornay style,賣相「呃得o下人」, 但金玉其外,敗絮其中。 Mornay style的芝士有點一pat漿的感覺,而oyster的size較細小;Kilpatrick的那款堆滿煙肉洋葱,太鹹了。雖不至於難吃,但我會感到廚師在「hea做」。如果這是一些小型甚至樓上cafe做的,還可以原諒,但作為飲食集團Chiram其下餐廳,我會覺得很沒誠意。Main course方面,我們4個人決定share來吃。Tuna steak & Ribeye steak還好,但在西餐扒房林立的尖沙咀,這點水準只是standard,未能突圍。The Bushman's Dream Plzza有meat balls, pepperonis & ham,

Main course方面,我們4個人決定share來吃。Tuna steak & Ribeye steak還好,但在西餐扒房林立的尖沙咀,這點水準只是standard,未能突圍。The Bushman's Dream Plzza有meat balls, pepperonis & ham,薄餅批底好像脆餅干,有點不倫不類。

另外,看到有關諾士佛臺酒吧打鬥事件的報導,頓覺我們一班手無寸鐵的女子到此用膳有點危險,可能短期內不會與一班好姊妹到這區消遣了。
Baked Oyster
Pizza