2018-10-07 223 views
睇完facebook宣傳 見到幾正就諗住一家幾口試下啦!點知入到去完全貨不對辦 首先講下個主食 個熱鍋拌飯 甜到爆 食左幾啖放唔到入口 跟住個自助餐仲伏到爆 頂你個肺 杞子又當一碟 黑豆又當一碟 部隊鍋諗住正常小小 點知湯底又係甜到爆 你地究竟識唔識整韓國野食架都算。得一張枱仔放幾碟野叫自助餐 收檔啦 唔好再影衰韓國個名啦!真係要三思 未試過入一間自稱自助餐既鋪頭半個鍾就走。垃圾
去完青衣城shopping😝 竟然比我地見到有間半自助餐嘅素食餐廳🙆‍♀️ 都係$168一個人咋💁‍♂️ 我地今晚就食得健康啲啦🙆‍♀️原來餐廳係走韓式路線 有任食嘅前菜 甜品 飲品! 我本來仲以為韓式前菜即係泡菜 豆腐果啲🤔 但呢間好新潮!有意式青醬大蕉💁‍♀️ 自己動手整既韓式煮年糕💁‍♀️ 年糕金菇素芝士腸 再落啲泡菜同韓式辣醬煮熱!夠晒香辣😍💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️蠔仔紫菜湯 有白蘿蔔紅蘿蔔好足料!💁‍♂️💁‍♂️ 雖然唔知蠔仔係用咗什麼素菜🤔 但個湯好清甜 主菜大醬百頁豆腐漢堡💁‍♂️ 賣相真係勁似漢堡💁‍♀️💁‍♀️ 中間嘅百頁豆腐好有咬口 亦都有黃豆香味 最欣賞係餐廳用咗素芝士💁‍♀️ 燒過嘅芝士開始溶 令到漢堡特別香!💁‍♀️ 配菜就用烘嘅紫薯片 不過就覺得乾身左少少 要點一點個醬汁。。不過可惜點解唔比炸薯條我食呀🙋‍♀️🤷‍♀️ 哈哈白靈菇百頁豆腐串燒💁‍♀️串燒有兩串 份量都好多💁‍♀️💁‍♀️ 材料除咗有白靈菇 百頁豆腐 仲有茄子紅黃椒💁‍♀️ 舖面想營造一層芝士拉絲嘅效果 再加黑椒調味 味道較濃!我認為可以淡返少少 食到多啲材料嘅鮮味就仲好💁‍♂️💁‍♀️ 就好似配菜個南瓜就食到南瓜本身嘅甜味啦👍食完主菜之

蠔仔紫菜湯

主菜
大醬百頁豆腐漢堡

大醬百頁豆腐漢堡💁‍♂️
白靈菇百頁豆腐串燒

白靈菇百頁豆腐串燒💁‍♀️
韓式拌飯
食完主菜之後 我仲貪玩走去整咗韓式拌飯 落咗勁多菠菜 粟米 紫菜 紅菜頭都有啊!🙆‍♀️ 估唔到我又整得幾好食喎💁‍♀️🙆‍♀️ 有得食又有得玩 今晚既dinner唔錯!
2018-09-20
$180 (Dinner)
蠔仔紫菜湯
大醬百頁豆腐漢堡
2018-09-20 301 views
這一兩年間素食餐廳大行其道素食放題也屢見不鮮但是以韓式食物作為放題的就好像比較少了.樸生分為兩個範圍左邊的是素食 右邊是有肉類提供不要去錯了在門口已有職員幫你安排點餐點完主菜以後 進到用餐區就會看到自助區 自助區不算大但五臟俱全.主菜選了素芝士味噌豆腐漢堡我是一個去到那裡都要多醬料的人這個漢堡的醬料很足而且芝士放在上面還是半融的狀態豆腐彈牙 能添加漢堡的口感.韓式素芝士白靈蘑鐵鍋飯就是石鍋飯 上面有許多配料但是在自助區也可以自己弄韓式拌飯所以下次可以試一下其他主菜.有不同的配料 可以自己弄沙律.而且也有一些小吃.沒想居然有豆腐花除了平常會用的黃糖外還可以添加其他配料.有三款甜點可以選最值得一提的是芝士蛋糕芝士味超濃 而且不會膩就算吃到撐著肚子 最後還是再夾了一塊.和其他素食放題不一樣的是樸生有部隊鍋 有兩種湯底可以選一個是傅統辣醬 一個素清湯傅統辣醬的味道不辣 反而有點甜加上年糕 非常彈牙.飲料方面 冷的有凍栗米茶 凍柚子茶栗米茶的感覺有點像玄米茶 熱的有蘋果茶和薑蜜.想喝點粥的話 有南瓜粥南瓜基本上都煮爛了 味道甜甜的
這一兩年間素食餐廳大行其道

2018-09-13
Type of Meal
Dinner
2018-09-19 331 views
最近同一個食素的同事去食飯,所以一定要揾一些食素的餐廳,上網揾就揾到其中一間樸生上素,所以就去左食。地點係青衣城都方便易揾,餐廳以半自助形式運作,即係先揀一個素主食,再自助任食沙律、前菜、甜品、火鍋、飲品、湯同紫菜伴飯。主食有三款,會定期轉餐牌,我揀左芝士豆腐漢堡,上碟時見到都幾大份,基本上要分開先食到,味道都不錯,我比較鍾意個豆腐,都幾入味。其實食完個漢堡都已經半飽,再去睇下自助吧有咩食。我揀左凱撒沙律、羽衣甘藍紫薯沙律、焗南瓜、青瓜同蓮藕。凱撒沙律個麵包粒比較淋,而紫薯沙律味道不太夾,紫薯粒好食,但核桃就可能吸收左沙律水份,變得無咁好食,覺得啲沙律比較普通,食完一次就未必想再夾。焗南瓜都ok的,真係有整到佢入味,同南瓜夠淋,唔錯。青瓜就無咩特別,因為佢只係切左一舊青瓜加沙律醬。蓮藕食完有再食多次,因為佢加左一些好似糖醬來煮,甜甜幾,幾特別。熱食有幾款可以揀,可以食自助火鍋,主要淥菇、年糕同素腸,湯底有清湯同泡菜湯。仲有紫菜伴飯,自選配料自己伴。最後仲有杞子南瓜粥同泡菜番茄湯,南瓜粥就好似湯咁,夠濃同稠,用嚟食火鍋都幾好味。飲品凍飲就有柚子茶同粟米茶,熱就有蘋果同薑選擇,要自己沖。甜
最近同一個食素的同事去食飯,所以一定要揾一些食素的餐廳,上網揾就揾到其中一間樸生上素,所以就去左食。地點係青衣城都方便易揾,餐廳以半自助形式運作,即係先揀一個素主食,再自助任食沙律、前菜、甜品火鍋、飲品、湯同紫菜伴飯。

芝士豆腐漢堡

自選菜

火鍋
泡菜蕃茄湯

南瓜粥+菇
飲品凍飲就有柚子茶同粟米茶,熱就有蘋果同薑選擇,要自己沖。甜品就有豆腐花、蛋撻、朱古力撻同芝士蛋糕。

豆腐花都好滑,要咩配料又係自己揀,我就揀返最經典的黃糖了。
豆腐花

蛋撻味道一般,未必令人有翻食的感覺。芝士蛋糕就都係正常口味,不過不失。但係朱古力撻就相對好食,朱古力慕絲又不會太甜,所以比較恰到好處,如果唔係太飽,佢絕對係翻食之選。
甜品

總括自助吧食物睇落顏色豐富,但款式其實不多,不過連同主菜味道不過不失,都係一個唔錯的素食選擇。

2018-09-17 241 views
這天晚上約了朋友到青衣吃晚餐,我們決定吃韓國料理。找到一家有素食的韓國餐廳。店面:裡面很開揚:點餐紙:我們決定選3道主菜、2道甜品和2杯飲品。自煮年糕有幾種汁可供選擇,最後我們選了羽衣甘藍芝士汁。配料是羽衣甘藍、秋葵和雞肉。芝士味夠香濃,年糕非常彈牙,軟綿綿的口感使人一試難忘。春川辣雞生菜包 $65這是一道地道韓國菜,用菜包著肉,再蘸醬料來吃。肉:肉質鮮嫩,醃得很入味。吃後齒頰留香。玄米綠茶止渴消滯一流!韓國薑蜜甜度適中,感覺很驅風!芝麻素奶凍 $58芝麻味充足,很特別的一道甜品。朋友本來不太喜歡牛奶也對這個讚賞有嘉。豆腐軟雪糕杯 $58餐牌寫的是白桃,但店員說只有豆腐。很美味,豆腐味道濃郁。還有水果,非常健康。埋單$380,平均每人$190,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上約了朋友到青衣吃晚餐,我們決定吃韓國料理。

找到一家有素食的韓國餐廳。

店面:

裡面很開揚:

點餐紙:

我們決定選3道主菜、2道甜品和2杯飲品。

自煮年糕

有幾種汁可供選擇,最後我們選了羽衣甘藍芝士汁。

配料是羽衣甘藍、秋葵和雞肉。

芝士味夠香濃,年糕非常彈牙,軟綿綿的口感使人一試難忘。

春川辣雞生菜包 $65

這是一道地道韓國菜,用菜包著肉,再蘸醬料來吃。

肉:

肉質鮮嫩,醃得很入味。

吃後齒頰留香。

玄米綠茶

止渴消滯一流!

韓國薑蜜

甜度適中,感覺很驅風!

芝麻素奶凍 $58

芝麻味充足,很特別的一道甜品
朋友本來不太喜歡牛奶也對這個讚賞有嘉。

豆腐軟雪糕杯 $58

餐牌寫的是白桃,但店員說只有豆腐。
很美味,豆腐味道濃郁。
還有水果,非常健康。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-09-11
2018-09-16 212 views
我同朋友一向都鍾意食素,但坊間食嚟食去烹調方式都係差不多,都係炒、炸、多汁為主,當我知道有一間 既素食餐廳就決定要同朋友去試吓!以位於青衣城咁近鐵嘅地點而又係半自助餐嚟講HKD168並唔貴!佢有3款主食可以選擇。另外,亦有個小MENU可以單點其他食品同甜品!視乎客人是否需要,多些選擇吧!主食︰我選了1號,大醬百頁豆腐漢堡~漢堡包都烘到脆口,仍有微溫,內有微微溶化的芝士片、包滿醬汁的百頁豆腐、新鮮的蕃茄片及菜醬同時配上脆脆的紫薯片及醬汁。最驚喜嘅係百頁豆腐嘅口感,彈牙嘅!!!!!朋友選了3號,黑松茸鐵鍋飯~以零零碎碎嘅材料拌飯,顏色靚之餘又可以食到唔同味道同營養,有芝士、黑松茸、青瓜、芽菜、甘荀、菠菜、粟米、百頁豆腐粒……而重點就係韓式拌飯辣醬!以下係自助形式(提醒大家不要浪費食物喔!)︰飲品~有熱蘋果蜜、熱柚子蜜、凍栗米茶、凍柚子茶及水泡菜番茄豆腐湯~番茄、豆腐都好足料,以為會有泡菜的辣,但反而番茄的甜更為特出!南瓜粥~有濃濃的南瓜粥加上杞子、雪耳、松子仁,甜甜地又養生!部隊鍋~湯底帶甜,啱哂女仔口味,配料多選擇,我最鍾意素麵,而提提大家要小心素腸,其中一款有芝心,好熱架!韓式拌飯/
我同朋友一向都鍾意食素,但坊間食嚟食去烹調方式都係差不多,都係炒、炸、多汁為主,當我知道有一間 [韓風] 既素食餐廳就決定要同朋友去試吓!以位於青衣城咁近鐵嘅地點而又係半自助餐嚟講HKD168並唔貴!佢有3款主食可以選擇。另外,亦有個小MENU可以單點其他食品同甜品!視乎客人是否需要,多些選擇吧!

主食︰

以下係自助形式(提醒大家不要浪費食物喔!)︰

飲品~有熱蘋果蜜、熱柚子蜜、凍栗米茶、凍柚子茶及水

韓式拌飯/飯團~餐廳非常貼心,有提供膠手套去比客口落手整,如果有小朋友,可以親子活動埋添!

冷盤~一口一件,用一點點嘅醬汁去點綴最原味的瓜/果

沙律~都係用新鮮嘅菜類,而醬汁係用清新嘅黑醋

三款甜品撻︰
1.芝士蛋糕~帶有檸檬味,食咗兩件都唔膩
2.蛋撻~甜度剛剛好
3.朱古力撻~朱古力好RICH!
如果要選擇,我會PICK 芝士蛋糕

豆腐花~可以有多種配料因應各客人嘅喜好而配合香滑嘅豆腐花,我選擇了黑芝麻,香味好突出哩!

由木枱展示出大自然應有嘅色彩,畫面真係好靚!
2018-09-13
2018-09-11 178 views
今日晚上約佐個朋友友系青衣城食飯!可能太久沒來的關系,這邊開了間韓式素食自助餐。大家都比較少食素食,所以試下健康一餐也不防😃由於是新開不久,內外装修都好新,簡潔光鮮,坐位都寬闊而十分舒適!自助餐每人$168另加一!可以選擇自己既主菜!豆腐串燒,個串燒整得幾靚,主要有青椒,黄椒,白菇,而上面加上少少芝士!味道不錯!黑松茸鐵鍋飯,配料有玉米,青瓜,豆腐,青菜和蘿蔔。 再加埋少少甜辣醬搞埋,都好好味另外也可以自制部隊鍋,湯底有清湯,辣湯和泡菜湯,配料自己來!自助沙律區, 種類繁多, 各式各樣甜品!自助飲品區, 熱薑茶好好飲,必試!

自助沙律區, 種類繁多, 各式各樣甜品

自助飲品區, 熱薑茶好好飲,必試!

2018-09-11 136 views
前排見到網媒推介係青衣城開左間韓式素食,一早Bookmark左想試,不過由於地點唔近我,所以一直都無機會去試試。直到前排同朋友去完迪迪尼,所以就專登過和黎試下韓式的素食係點的一回事。餐廳採用半自助餐的形式,$168包一份主菜,另外大家可以係自助區拎自己心水的前菜、甜品及飲品。今日可選的主菜有三款:大醬百葉豆腐漢堡、白靈菇百葉豆腐串燒,及黑松茸鐵鍋飯。大家入座時就同職員講你要邊款主菜就可以了。係餐廳的自助區有沙律吧,可能餐廳淨係食素,所有的蔬菜都特別青綠新鮮。大家可以將沙律菜、蓮藕、青瓜、素泡菜及沙律汁用大碗先Mix埋再放係自己的碟上。由於係自助區仲有好多豐富的食物可以選擇,所以我倆的主食揀左無咁飽的串燒及漢堡飽(飯也真係太飽了)。漢堡以煎香的大醬百葉豆腐代替牛肉,口感彈牙,配埋素芝士及沙律菜,整體感覺好Match!另外,個餐仲會有紫薯薄片,口感唔油膩之餘,仲幾脆口。同樣用百葉豆腐代替肉的白靈菇百葉豆腐串燒,用彈牙的豆腐夾集蔬菜,加埋個燒汁,整體好清新。串燒餐會配埋焗得軟軟香甜的南瓜及唔算太辣的韓式素泡菜。如果大家唔想食得咁Heavy的話,揀呢個係唔錯的選擇。當我們食到7788時,我們再

沙律

大醬百葉豆腐漢堡

白靈菇百葉豆腐串燒

當我們食到7788時,我們再到自助區尋食。原來自助區有多種飽肚的食物,當中朋友比較鍾意的係養生南瓜粥。呢個南瓜粥味道甜甜地,而且好足料,差唔多每口都食到雪耳、杞子、松子。
養生南瓜粥

食唔慣無澱粉質落肚的我,係自助區揾到DIY素部隊鍋!部隊鍋湯分別有傳統辣醬及素清湯兩款選擇。唔多食得辣的我,就選了比較清甜的清湯加少量辣醬作調味。配料的選擇擇唔算好多,不過基本的都好齊。大家只要將所有心水配料放入小鍋內,再加入湯底,並請職員設置爐具就可以將所有食物煮熟。

當中我的Best Pick係富有彈牙口感的年糕,加入出奇地好食的素午餐肉及彈牙的公仔麵,整體都幾好食。
素部隊鍋

如果大家無飯落肚會唔自在的話,除了主餐的飯外,大家仲可以係自助區整韓式紫菜拌飯!大家可以加入青瓜、杏仁碎、甘荀粒等,令拌飯更富有口感及味道。但我已經有飽肚感,所以無食到。
韓式紫菜拌飯

將飯拌好後,大家仲可以帶手套將拌飯揑成飯糰都可能架。

餐廳仲有素甜品提供,除了素蛋撻、生果、素蛋撻外,仲有⋯⋯
素甜品

公和豆腐花!!果然係香港老字號,豆花重豆味,而且仲好滑溜!大家可以加入雪耳、桃膠、黑芝麻粉、紅棗做配料,再加入鮮窄薑汁及黃糖作調味,咁就可以有碗又香又滋潤的豆花做甜品

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
大醬百葉豆腐漢堡
白靈菇百葉豆腐串燒
養生南瓜粥
素部隊鍋
小編雖然不是素食主義者,但久不久也會造訪不同的素食店。是晩造訪的「樸生 • 素食」開業於青衣城,屬市場上少有的韓式素食店。一如其他新派韓食店,店內裝潢簡潔光鮮,只是部份座位擺放密度略高。晚市繁忙時段,食客繁多。餐廳主要提供素食半自助晚餐,頭盤小吃甜品任吃,主菜每人自選一份,定價 $168/位,都算合理。綠葉沙律菜有三款,其中有相對少見的羽身甘藍出現。佐料有九款,小編尤其喜愛三色藜麥、菠蘿及粟米。另外,泡菜南瓜及意式青醬大蕉也是值得試試的一口小吃。 來到主菜環節,小編要了一份豆腐漢堡,豆腐質感稍實,食味普通,亦未知是否冷落了漢堡好一陣子才享用,包身有欠鬆軟。要數漢堡最出色的地方,反而是甜美多汁又厚身的蕃茄。部隊鍋是韓國菜的代表名物之一,估不到在素菜店亦能享用。大家先從素清湯或傳統辣醬中二擇其一作湯底,再自由選配不同的湯料。腸仔、餐肉及公仔麵是部隊鍋的穩膽,現在換成素食口味,始終還欠一份神髓。另外,期待中的優質麵款 (如辛辣麵) 沒有出現也有點可惜。 飯餐的甜品選擇不多,尤其是甜品,出菜頻率很慢,完全跟不上需求。小編等了好一陣子才能享用到兩個迷你蛋撻。豆腐花的出菜安排更令人不悦,眼見桶中
飯餐的甜品選擇不多,尤其是甜品,出菜頻率很慢,完全跟不上需求。小編等了好一陣子才能享用到兩個迷你蛋撻。豆腐花的出菜安排更令人不悦,眼見桶中的豆腐花已幾近見底,餐廳還是不願換上一桶新的。縱有食客多番提出要求也未被理會。
整體而言,半自助餐的沙律冷盤及火鍋配料評分不俗,主菜則不及預期。服務方面,店員普遍不太正視食客的需求。吃自助餐不斷點人數及摧趕結賬也屬不討好的行為,值得改進。

[9/9/2018; Sun]
Other Info. : 泊車情報:青衣城消費滿 $400 可享免費泊車兩小時。週日約晚上六時半抵達,一期停車場已滿,二期停車場也要排隊等候入場。
2018-09-09
$185 (Dinner)
今日經過青衣城,諗起之前有朋友有講過有間韓式素食店值得一試,所以就黎食個lunch啦!門吃好大好eye catching ,不過我同friend唔熟路,隨便問左個商場既清潔工人姐姐,意想不到,竟然都識路,睇黎應該幾受歡迎👏🏻揀左素既lunch buffet食,都幾多選擇,特別鐘意仲呢個素火腿茄子pizza,個combination 既口感同味道都好出色👍🏻👍🏻仲唔同既小食同素沙律除左buffet, menu上亦有其他選擇,可以單點菜式。用餐環境都係算唔錯,而且幾韓風。

素火腿茄子素薄餅

仲唔同既小食同素沙律

除左buffet, menu上亦有其他選擇,可以單點菜式。

用餐環境都係算唔錯,而且幾韓風。

$140 (Lunch)
素火腿茄子素薄餅
2018-09-08 223 views
Happy Friday 唔想煮 雖有近近地青衣城搵野食啦宜架真係多左好多選擇 咁岩媽媽話唔想食肉咁呢間韓國素食餐廳應該係不二之選坐底無耐㨂左主食先 有串燒 漢堡 同埋石鍋飯我地㨂左豆腐串燒同埋豆腐漢堡串燒上白色係芝士 配上豉汁 味道又唔錯喎至於豆腐漢堡 麵包好香脆 豆腐好有口感 如果多啲汁應該會更加好味除此之外 出面自助吧重有沙律 步隊鍋 自制飯團甜品 等等嘅野食 重有香滑嘅豆腐花步隊鍋有兩款湯底 適合愛辣同唔辣嘅朋友而且店員會不停refill 非常細心
Happy Friday 唔想煮 雖有近近地青衣城搵野食啦

甜品 等等嘅野食 重有香滑嘅豆腐花

步隊鍋有兩款湯底 適合愛辣同唔辣嘅朋友
而且店員會不停refill 非常細心

2018-09-06 174 views
有時候食得太多肉,都會想食反d素,朋友介紹左我黎Bobsang Green食素,但有咩特別呢?原來係一間素食自助餐廳,食素就話常見,素自助餐真係第一次見呢間餐廳係青衣城,一出地鐵行一陣就到,認真易搵,老人家、路痴都冇難度餐廳門面以綠化為主題,內裡設計清新,感覺都幾輕鬆舒服成間餐廳都好多客人,證明應該唔係伏黎既一行到入去已經見到有呢飲品同埋野食嘅地方,飲品大約有柚子蜜同埋薑蜜,有凍有熱,真係男女老少都啱飲呀我哋首先拎左一碗南瓜粥同埋一碗雜菜湯,南瓜粥入面加咗啲杞子,吊出左佢嘅鮮味雜菜湯就普普通通,同羅宋湯差不多味道客人可以自己去取食物區嗰度攞啲食材去整自己鍾意嘅部隊鍋,我拎咗啲年糕、公仔麵、菜等等,在自己家左啲湯,然後就可以拎去自己個位嗰度開始煮啦!咁樣食部隊鍋都係第一次,好新奇有趣我嘅朋友自己拎食材整咗啲沙律,嗰度有唔同嘅沙律醬比你自己加落去,真係鹹有得、甜又得除咗沙律仲可以整自己嘅手抓飯團,我拎咗啲食材準備整,但係手藝唔係咁好,整唔靚不過就咁食味道都唔錯真係估唔到呢度仲有豆腐花食,可以自己家唔同嘅配料落去,喺出邊食真係要幾十蚊一碗,呢度就幾多碗都無所謂最後不得不提嘅就係呢兩個咁靚嘅主

餐廳門面以綠化為主題,內裡設計清新,感覺都幾輕鬆舒服
成間餐廳都好多客人,證明應該唔係伏黎既
雜菜湯就普普通通,同羅宋湯差不多味道
咁樣食部隊鍋都係第一次,好新奇有趣
不過就咁食味道都唔錯
最後不得不提嘅就係呢兩個咁靚嘅主菜,包括係韓國素石鍋飯,同埋素burger,賣相都整得好靚,但入邊嘅都係蔬菜同埋素,味道都唔錯㗎
如果你都鍾意食素嘅話,可以嚟呢間素食自助餐度試下
2018-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2018-09-04 190 views
🥗素食對於食肉獸來說興趣感一定不大 🧔🏽爸爸係名附其實嘅食肉獸🍖,每次同佢出去食自助餐專係食肉,菜係唔會食的。但對年紀大的人來說食得太多肉都身體唔係幾好...係ғᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ👀見到青衣開左間韓式素食餐廳,岩曬啦!呢度係有半自助餐,咁就同爸爸講戴佢食自助餐,可以逼爸爸食下素食😎 呢個餐廳一邊係素食,另一邊係有肉食的!我地就係左邊的素食~半自助素食晚餐1個半小時每位$168,係包括左一個主菜和任食自助餐區🥗🍲🍮有③個主菜選擇,主菜是每人可選一款!我地3個人就每人叫一個,咁就可以食曬3樣個主菜😆😆😆素芝士味增豆腐漢堡作為burger 迷既我,就試下齋漢堡既味道啦😆圓圓的芝士用火槍燒一燒過食漢堡包梗係要用手拎起大啖大啖咬黎食啦呢個漢堡扒就用了豆腐作代替,豆腐好有口感係硬豆腐感覺都好似咬緊肉咁..中間仲有沙律醬、厚厚的蕃茄、沙律醬,一點也不會覺得乾身!配有紫薯片作小食好健康媽媽👩🏻選擇了韓式素芝士白靈菇鐵鍋飯,白靈菇加上了芝士,配菜有粟米、紅蘿蔔🥕、青瓜,伴以韓國辣醬自由隨意地撈埋食爸爸🧔🏽就簡左照燒素芝士加拿大茄子,佢話呢個似食緊扒咁😂😂茄子🍆係原條切一半,係好厚身上面就用左磨菇、秋葵同、芝

呢個餐廳一邊係素食,另一邊係有肉食的!
我地就係左邊的素食~

素芝士味增豆腐漢堡
作為burger 迷既我,就試下齋漢堡既味道啦😆
圓圓的芝士用火槍燒一燒過
食漢堡包梗係要用手拎起大啖大啖咬黎食啦

配有紫薯片作小食好健康

媽媽👩🏻選擇了

爸爸🧔🏽就簡左
照燒素芝士加拿大茄子,佢話呢個似食緊扒咁😂😂
茄子🍆係原條切一半,係好厚身

上面就用左磨菇、秋葵同、芝士、作醬
小食就係南瓜🎃

而任食自助餐區有分為沙律區、部隊煱、自製拌飯區、甜品、飲品....

沙律區令我最心心眼
有紫薯沙律、南瓜沙律,還有很多的配料:羽衣甘藍、羅馬生菜、蓮藕,中、南瓜、泡菜,杞子、黑豆、青瓜、杏仁片...

紫薯沙律最推薦呀
有小胖子喜歡食的羽衣甘藍💕因爲羽衣甘藍有太多好處又健康,高纖又通便便😆、護眼👀、抗氧化....羽衣甘藍好爽口,沙律還有細細粒的紫薯🍠

到很好玩的自制飯糰🍙,我同媽媽就出去將自己想食的配菜放入碗內,然後交由俾爸爸🧔🏽負責炮製飯糰😆
有提供手套🧤

韓國食品又點會少得部隊鍋呢!
自製部隊鍋區:有素清湯和年糕湯選擇

材料我就簡左如香腸、午餐肉、香腸、豆卜、翠玉瓜、金菇....,之後就返回自己坐位,上會有電磁爐煲可以煮😆😆
齋五餐肉和腸仔好似呀,有肉質的感覺。年糕好煙靭彈牙 🐷

最後就當然係甜品,木桶內的是豆腐花,很滑滑的而且豆味很香😚有桃膠、亞麻子、蓮子、杞子...等食材放左豆腐花內

爸爸平時對甜品的興趣不大,我拎了5件芝士蛋糕諗住俾自己食,爸爸食了一件又一件,5件也俾他食曬了😂😂爸爸說不會太過甜又鬆軟💓

🐷為食小胖子後記:
食肉獸爸爸🧔🏽也大讚這裡的食物有很多選擇,仲話間唔中食素都唔錯😚
2018-08-14
Type of Meal
Dinner
2018-08-29 387 views
少肉多菜是我近年的飲食習慣。亞妹今日有好介紹,帶我去了青衣城一間韓式餐廳,最初以為沒有什麼特別,又是燒烤之類...原來是素食料理。semi- buffet形式,三款主菜選一,自助有沙律,火鍋,湯,甜品和飲品。講都唔信只係$168、去邊到搵到呢!主菜是照燒素芝士加拿大茄子,嘩好大,好肥美的茄子。照燒汁調味剛好不會太濃,茄子啖啖甜美有口感。食完主菜食自製沙律,不自覺地夾了好多,有蔬菜,生果,乾果,淋上柚子醋汁,賣相紅,橙,黃,緑,好美好健康。材料新鮮,當然味道不錯。又試一下自製火鍋,只要將食材放入煲內,返回自己坐位,有一個爐可㷛煮,好快有一個獨一無二的火鍋了。湯有二款,我喜歡南瓜雪耳那個湯,綿綿的口感,還有好多雪耳,好味。甜品有芝士蛋糕,蛋撻,朱古力撻和豆腐花。豆腐花可加入配料如芝麻粉,奇亞子,龍眼肉等等,好特別好滑溜。芝士蛋糕芝味清香,好好味啊!亞妹真係好介紹,今晚食得好飽足又滿足。
semi- buffet形式自製沙律
semi- buffet形式自製火鍋

照燒素芝士加拿大茄子

自製沙律

自製火鍋

南瓜雪耳

芝士蛋糕芝味清香,好好味啊!
豆腐花
芝士蛋糕,蛋撻,朱古力撻

亞妹真係好介紹,今晚食得好飽足又滿足。
2018-08-14
2018-08-28 252 views
作為一個食肉獸,素食從來都唔喺我字典裡面,但因為人到中年,身體逐漸響起警號,迎排開始注意個人健康。而飲食就係其中一個重要元素,今日就跟朋友黎呢度一嘗素食嘅味道。位於青衣城一期嘅樸生.素食,門面有掛上厚厚綠色嘅植物,滿有田野氣息。朋友話雖然係素食,但一定食得飽,原來係因為呢度有素食半自助餐,每位可選擇一款主菜,其他素菜就到自助區自取,每位收$168,限時90分鐘。有餐牌教導大家自製年糕,跟住佢個指引就可以了。睇完個牌,即刻去自助區整返個自製年糕先。自助區仲有各式各樣素菜沙律可供選擇。仲有好受歡迎嘅素蛋撻同素朱古力撻,我見每次出親都好多人去攞架。我自己都試左件,同真蛋撻味道確係好似,幾可亂真。仲有韓式素粥同素湯,我揀左素湯其實係泡菜豆腐湯)但味道竟然似羅宋湯,認真出奇。主菜我選擇左素芝士豆腐漢堡,賣相跟真漢堡非常相似,豆腐代替了肉類,味道也非常不錯,值得推介一下。無飯不歡嘅友人則選擇左素芝士白靈菇鐵鍋飯,配料甚多,單係賣相已相當吸引。飲品係任飲架,有凍粟米茶同柚子茶,旁邊仲有柚子蜜同薑蜜比你按需要隨意調味。而且仲有熱水供應,一於沖番杯熱柚子蜜歎下先。其實近年社會上已經多左食素嘅風氣,無論係

其他素菜就到自助區自取,每位收$168,限時90分鐘。

有餐牌教導大家自製年糕,跟住佢個指引就可以了。

睇完個牌,即刻去自助區整返個自製年糕先。

自助區仲有各式各樣素菜沙律可供選擇。

我自己都試左件,同真蛋撻味道確係好似,幾可亂真。

素芝士豆腐漢堡

素芝士白靈菇鐵鍋飯

而且仲有熱水供應,一於沖番杯熱柚子蜜歎下先。

其實近年社會上已經多左食素嘅風氣,無論係因為環保原因、健康原因也好,絕對值得推廣。
等我都試下SET番個時間表比自己,每個月或者每兩星期食一次素,清下腸胃,順便當減下個肚腩先。
$185 (Dinner)
素芝士豆腐漢堡