2015-06-15 2766 views
自從上一次食過大雜燴車仔麵後,就對它念念不忘!今天星期天,決定午餐食多一次!上次係夜晚去,條隊有成十多人,有心理準備星期日下午應該也要等……但是在我們前只有兩人排隊!幸好,等了一陣子……有位!即時圈野食!大雜燴,淨魯肉餃8隻,山楂茶都係上次吃過!不再多作詳細介紹,再吃就知道係好味既原因!依然堆成座山咁,夠入味!淨魯肉餃底下有份量頗多既唐生菜!今次叫魚肚翅和溏心皮蛋!翅有魚肚,木耳,粉絲,冬菇!勁勁勁足料!又不會結撻撻!推介皮蛋亦好溏心!有皮蛋的澀味,配合砂糖吃,不能錯過!唯一不足是人手不足,冇耐性既要諗諗
又不會結撻撻!推介
皮蛋亦好溏心!有皮蛋的澀味,配合砂糖吃,不能錯過!

唯一不足是人手不足,冇耐性既要諗諗
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2015-05-31 2504 views
曾經黎過車品品,那時候下午並沒有那麼多人,今天重遊舊地,但是選擇在晚上!七點,已經有十幾人排隊,店舖未開閘,呢d天氣等,真的受不了……風都冇滴等左15分鐘左右,老闆娘終於數人頭入座,yeah, 不用搭檯!快看看餐牌!其實等待時他已經決定叫大雜燴車仔面,叫埋魯肉餃撈麵,咸柑桔雪碧和山楂金絲蜜棗茶人手不足……一等已經成個鐘,終於等到,大大碗車仔面,選擇油麵,材料堆砌到座山咁,試試湯底,不錯!鹵水味,不會油淋淋,急不及待食啦,有好入味既豬大腸,牛腩,芝士腸,紅腸,豆卜,清甜無渣蘿蔔,魚旦,牛柏葉,好滿足!至於魯肉餃,有很多蝦子在上,餃好多汁,甜甜地,皮薄,有六粒!底下有勁多唐生菜!!正!至於碗麵,口感特別,都有蝦子在上,咸柑桔好多粒,夠咸!足料!杯山楂茶味道冾好,開胃,又有消滯作用,好健康呢~捧住個肚走,大愛此店!下次再要黎!
15 Minutes (Dine In)
簡單平民既小食,配上貴族級食材,絕對可以創造一個傳奇。如果要數香港地最有性格食肆,相信一定會有大角咀呢一間超有特式既車仔麵店!店鋪裝修簡單,食物卻甚有水準;由平民食既車仔麵碗仔翅至中產既鮑魚鵝肝魚翅撈飯都有,你都咪話唔過癮!干邑溏心鮑魚$40隻,$78 (2隻),$113 ( 3隻),大連吉品鮑,入口有淡淡干邑酒味,咬下去腍滑中帶嚼勁,味道一流!蝦籽鲁肉餃8隻($44),4隻($26)- 入口佈滿順德斗門河蝦籽,散發出鹹香味道,感覺置身於海邊,餃子皮較滑,魯肉餃餡內有五花腩味道帶甜而蝦籽帶鹹香,兩者味道互相平行!竹笙翅$30-最討厭吃漿糊的芡汁,如湯羹和碗仔翅﹐但這裡的碗仔翅濃稠適中,沒有漿糊的感覺,而且用料大足有竹笙,菇絲﹑木耳絲﹑肉絲﹑粉絲等等⋯⋯招牌大雜麵$53-車仔麵超足料,食材質素仲好好tim!蘿蔔要幾甜有幾甜;牛腩、豬腸、雞翼尖,全部用鹵水處理過,甜甜地又唔太咸,十分開胃,不過唔喜好甜食既朋友就要注意喇!評分:(以5個*為滿分)味道:****服務:**環境:**1/2大角咀埃華街92號星期二至五: 14:00-16:00; 18:30-23:30; 星期六、日: 14:00

評分:(以5個*為滿分)
味道:****
服務:**
環境:**1/2

大角咀埃華街92號
星期六、日: 14:00-17:00; 19:00-23:30
逢星期一及勞工假期: 休息

2015-05-01 2604 views
碗仔翅是最快上的。事头婆也超热情,看我们不会说广东话,就改说普通话:“先上一碗碗仔翅,别的就要等一等啦!”很有诚意的碗仔翅,木耳丝、肉丝、香菇…喝完其实都感觉暖暖的,已经饱了少许。卤肉饺,吃第一口,简直呆住了。皮薄厚适中,热热的咬一口,可以喝到汤汁、吃到甜的颗颗分明的鲁肉。上面的虾籽更是分量超足!这26文花得太值了。我选了3送,没有加面,吃完也很饱,可见量有多足了。萝卜很入味,可以从软糯程度上感受到,是炖了很久的。牛百叶自然是很有嚼劲啦!鱼蛋也很Q弹可口。总之是非常满意!

卤肉饺,吃第一口,简直呆住了。

萝卜+牛百叶+鱼蛋
碗仔翅
卤肉饺
2015-04-16
15 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
萝卜+牛百叶+鱼蛋
碗仔翅
卤肉饺
  • 魯肉餃
  • 蘿蔔
2015-04-13 2780 views
以獨標一格為題,因為無論是早前聽聞,或今天親身體驗,皆想不通車品品奇怪的定位,當大部分食肆皆因租金昂貴而食品愈賣愈高檔時,她卻專注質高小吃多年!車仔麵及大部分之食品皆是廿幾三十幾元,卻又有百多元之鮑魚及鵝肝麵!店舖陳舊,上菜其慢,卻又人流不絕,願意排隊者眾!奇!!剛吃過對面的Burgerman,正好小店剛開始營業,2:30pm 才開工!進入搭枱有位,初時完全不知好運,原來往往要在門外等上半粒鐘!想不到店子這樣細小,進門右方半個舖位為廚房,左方四人卡位枱桌五六張,怎為擠迫。少到舊區,對此舊款快餐式廚房,好奇多看幾眼。魚肚翅 $30 (3/5)先來一碗魚肚翅,據說材料十足,果然無欺場,滿至要瀉,多款材料清楚可見。湯底多少黏稠但並非加了生粉的糊口,材料全切幼絲,仿翅爽滑,木耳爽脆,冬菇香肯滑,魚肚爽腍,混合來吃,口感爽滑滋味,我加了少許酒、白胡椒及麻油調味,更加香濃。唯是麻油不太香。淨魯肉餃4只 $26 (4.8/5)意料之外的出色,餃子細小如狀元餃,灑上了大量蝦子,豐富至簡直機乎蓋過餃子,伴以清湯及多片西生菜。一口咬下,餃子餡味道濃郁豐富,與別不同,顏色深褐,果然是魯醃過的餡料,除了豬肉外

少到舊區,對此舊款快餐式廚房,好奇多看幾眼。

魚肚翅 $30 (3/5)

魚肚翅

淨魯肉餃4只 $26 (4.8/5)

淨魯肉餃

一口咬下,餃子餡味道濃郁豐富,與別不同,顏色深褐,果然是魯醃過的餡料,除了豬肉外,還有魯蘿蔔,切至非常細粒,整只餃子,剛好一口一只,細緻味美,滋味無窮,就此一道,已經值得重臨。

見有陳年紅豆沙,待我下月找個晚上再訪。
2015-04-12
$43 (Tea)
2015-03-30 2524 views
專程入大角咀試下呢間車仔麵去到奧運站搵左十幾分鐘先搵到 熱死我地haha兩個人嗌左一個魯肉餃湯麵($52)同一個魯肉餃撈麵($56)賣相唔錯 啲餃上面灑左啲唔知咩粉 幾特別 啲餃又排得幾整齊幾靚 講番我自己個湯麵黎到嘅時候已經冇煙嚕 好似整完擺左一陣咁但一定要講: 啲魯肉餃好好味!! 平時啲豬肉餃唔會有咁重味嘅餡,但今次魯肉餃將啲皮包住帶咸味嘅魯肉餡,真係好正! 不過我食完都唔知啲粉係咩黎至於啲麵就真係麻麻地 有啲undercooked搞到好硬 overall個麵係幾好味嘅 值得一試 不過車品品嘅定價就貴過一般車仔麵唔少囉
專程入大角咀試下呢間車仔麵
去到奧運站搵左十幾分鐘先搵到 熱死我地haha

(前)魯肉餃湯麵 (後) 魯肉餃撈麵

講番我自己個湯麵
魯肉餃湯麵

黎到嘅時候已經冇煙嚕 好似整完擺左一陣咁
但一定要講: 啲魯肉餃好好味!!

至於啲麵就真係麻麻地 有啲undercooked搞到好硬

(前)魯肉餃湯麵 (後) 魯肉餃撈麵
魯肉餃湯麵
2015-02-23 3233 views
蝦子香口而且分量充足皮蛋流心製作出色,另外點醋同糖嘅配搭特別另外,一定要推介吓呢度嘅招牌八寶撈麵起初見到得碟淨麵配料得啲芝麻蔥粒醬汁咁食開大魚大肉嘅豬仔當然覺得單調咗但當睇住老闆娘將啲材料一碗碗咁倒落去,當佢起勢咁係瓦鍋將啲配料同麵mix陣陣香氣即時傳到豬鼻,真喺好心急想試味呀雖然配料簡單,但配合埋煙韌麵條,就有一股使人食唔停口嘅魔力食完先知入面有靚豬腩油當堂對豬油大改觀,仲有少少鍾意咗佢添
蝦子香口而且分量充足

皮蛋流心製作出色,另外點醋同糖嘅配搭特別
另外,一定要推介吓呢度嘅招牌八寶撈麵
起初見到得碟淨麵
配料得啲芝麻蔥粒醬汁咁
食開大魚大肉嘅豬仔當然覺得單調咗
但當睇住老闆娘將啲材料一碗碗咁倒落去,
當佢起勢咁係瓦鍋將啲配料同麵mix

陣陣香氣即時傳到豬鼻,真喺好心急想試味呀

雖然配料簡單,但配合埋煙韌麵條,就有一股使人食唔停口嘅魔力
食完先知入面有靚豬腩油
當堂對豬油大改觀,仲有少少鍾意咗佢添
八喜撈
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
八喜撈
  • 溏心皮蛋
2015-02-15 2768 views
從前,有一間食店,座落於大角咀的街上,食材只選最好的,賣的卻是簡單的食品,平民化卻是高級享受,究竟是乞丐穿成王子般,還是王子微服了?我也搞不清,呢間出哂名食地道小食嘅鋪頭,不出現在書藉,令我這嘴刁的不禁出動搵食。餐廳陳設簡單,獨招牌張揚,於街中易認。坐後發現桌上調味品有麻油,疑似無敵辣菜甫,已知品非池中物。看著解釋詳盡又多選項的餐單,令人樣樣欲試。好,就等我會一會這六口怪王子。蝦籽魯肉餃一大喳蝦籽,八隻餃子,伴以份量夠的菜,令其賣相相當吸引。滷(魯)肉是在台灣發揚光大的滷品,最常見配飯,更在不同地區有不同的版本,例如肉燥飯;由肥脂夠厚的豬肉,加上生老二抽,麵豉酒糖,煮成烏黑油亮的肉,伴上白飯,吃上一碗也不知多少卡了。雖說作為喜食之仕怕肥係無大志之舉,但吃健康一點是為了走更遠的路啊...(怕就怕啦,講咁多做咩。)滷肉飯這點油玩意未必適合女士,而肉餃子差不多做到一肉一餃一口,清清的,店家也特意把肥油先弄去才作餃,加上青菜,十分可口健怡。蝦籽令菜式更精緻,亦令到香味更濃了,帶出肉鮮。這…這分明是作弊,像收了錢在推廣滷肉食品一樣,讓人沒能抗拒。加上是原創食品,上乘五花腩,信州白麵豉醬,讚!招徠

蝦籽魯肉餃

加上是原創食品,上乘五花腩,信州白麵豉醬,讚!
招徠大雜餸
是餸沒帶麵,說是大雜,就是強化版的車仔,咩料都有。車仔麵原本不是老闆所想作的,因不夠正斗。對,這沒真正車仔麵的風味,沒有濃烈的沙爹或秘製辣汁,沒有強味精的腩汁,沒有油亮亮的表面。牛腩柏葉蟹柳豬紅豬皮豬腸紅腸豆卜蘿蔔雞翼尖魷魚,到齊!

你可能會像唐牛對史提芬周說一樣:「咪一家團聚,成為咗街邊嘅一碗嗱喳麵囉。」但賣的是食物自身的原味,味味鮮,湯黑非油且清,生菜堆得碗滿,牛腩入味而不燥,加上無敵超甜蘿蔔,再隊埋索哂湯汁嘅豆卜,滿足但不會令人渴,你更不需加上任何醋啊辣醬啊什麼什麼來帶味,健康地一解與肥胖掛上等號的多汁多油重口味車仔麵。(雖然我也很愛……)

招徠,沒改錯名,是從各方引進最好的,集合於此。
品品八喜撈

齋睇圖,根本就形容不了這道菜的複雜程度,送上桌時,眼看一碟二碟的,也搞不清是什麼配置,小弟孤陋寡聞,要對著菜牌上核對才知諸列在前的是好東西,件件看來普通貨色,實是臥虎藏龍。

黑白芝麻,青京蔥,自制鮮五花腩油,原條生曬地寶魚淨取脊肉鬆,百年老鋪「螺光」頂級老法頭抽黑豆壺底蔭油膏,配上全蛋粗麵(可選幼麵);是一碗金雕玉砌的香蔥蠔油撈麵。極高級版豬油加魚鬆,還有以黑豆、糯米、鹽和糖釀製的蔭油膏,加於小鐵鍋中炒熱,你看著字句也想像其香吧?老闆吩咐要有次序逐一加上:油、鬆、膏、蔥、麻,不能急,麵也慢慢煎得有香脆底部,每贊上一樣,嗅覺也會有種又享受又折磨的感覺,好有M感,色香俱全但要把持忍耐。

腩油醬膏令麵不致過乾,但香脆不減,魚鬆惹味細纏麵身,芝麻香蔥加添可口。座上努苦一輪的,是車品品七周年的誌慶食品,大概是老闆與老闆娘想食客感受他倆用極上食材煮食之樂道。
金牛
黑牛白牛飲得多,金牛我出糧就拎得多,飲就未試過。忌廉溝鮮奶不嬲都是最邪惡的飲品,金牛也不例外。飲得多汽水加雪糕的組合,也一定見過照片中的場景吧!氣泡沖滿了杯,瀉了,浪費了一點,卻添上簡單快樂的笑。杯早凍好,十分貼心。
餐牌上的圖片只供參考,與上桌食物不符,是常識吧。車品品推翻了規則,大大碗香噴噴的送到眼前,簡單卻不是人人做到。難怪我幸不用等位進去內堂良久,一出來就見座無虛席。將平凡食品,用上貴價料來做平民貨,仲唔係王子扮乞丐?將日常小食煮得放於大枱中也不失禮,還不是乞丐作王子?唉,我想不通,唯有下次再來思考一下。

車品品,名字有來頭。「車」,食物多能於擺攤車仔見到;第一「品」,食店賣品質;第二「品」,請有識客人會品。

客人:「車!」

店東:「我品爾品。」

客東二人合什,禮成。

做人要有品,亦要懂得品—知好壞而行。方為一品。
Other Info. : 好運,唔洗等位。
  • 魯肉餃
  • 八喜撈
2015-01-18 3256 views
之前見到宜間餐廳有幾多好評, 難得放工心血來潮諗住試下........見到有幾個空位, 咁我就行入去 一開始明明聽到佢叫我入去, 點知入到去再問佢,佢好大聲咁講"冇位"喇, 吾可以答抬, 全部人都望住我, 超樣衰. 好似吾擔冇生意咁. 態度極差, 佢完全冇叫我係出面等一等, 感覺吾想做我生意咁, 洗吾洗咁, 又吾係免費. 之後有機會都吾會幫襯. 入面大約得六張四人抬, 基本上每枱都等緊野食. 大家諗清楚先入去, 免得樣衰This is totally a bad experience . 今時今日咁既服務態度係唔得既.

今時今日咁既服務態度係唔得既.
車品品,這十年間在食友圈中,沒有比這更有性格而用心做好自已的我行我素小店,但大家都喜愛事頭婆的認真和出品,即使每次用餐速度好比法國菜,大家也甘願「犯賤」=P 這個晚上來跟朋友吃宵夜,大家等上菜的期間也不禁笑言由踏入門口一刻就犯賤了,趕回家就不要入來啦~hahahha~當然食物是高水準,也絕非街上任何小吃店會製作的;干邑鮑魚,真鮑魚! 還有手磨的粗芝麻糊,志同道合的意思就是這樣呢!這裡的食品亂中有序,也有不定期供應的,要是特別想吃某道菜,要先做功課,看看該月份,該日有沒有供應蝦子魯肉餃[$44/8pc or $26/4pc]與蝦子撈[$34],事頭婆苦口婆心說一定要趁熱吃,奈何相機要爭吃,也哦了我們幾句,蝦子香隨熱力揮發,必需要熱吃,雖然放涼了,但質素是肯定的干邑紅燒吉品鮑 [$42/L size] ,有大中小的可選,價錢平均是三四十蚊,老闆娘還私人醒了件花膠來,單看賣相、紋理與醬汁的稠度就知道這鮑魚非等閒之輩,何謂爽口彈牙,有嚼頭,不浪費一切,最後將醬汁佔其他食物吃也一流!一直愛粗芝麻糊,自從佐敦的湯丸皇結業後一直找不到好吃的,街上的多以幼滑做賣點,終究也要照顧廣大口味,唯獨車品品在去
一直愛粗芝麻糊,自從佐敦的湯丸皇結業後一直找不到好吃的,街上的多以幼滑做賣點,終究也要照顧廣大口味,唯獨車品品在去年停製芝麻糊後,今年狀態回勇,又有得吃了~! 事頭婆說原因是因為她上年無食,就標白頭髮,所以今年要補鑊 XD 真心好吃,香濃而不膩,同時又有芝麻碎的口感,魚子醬爭著吃~! 在他口中的「芝麻湯」超好味也
有心有力而可以選擇我行我素的小店不多,車品品絕對是佼佼者,得到食友圈中廣泛的賞識,人情味、專注做好自已的事,繼續支持小店!!!
2014-12-09 3608 views
由佢開張到而家, 幫襯左不下十次...通常見到舖頭外面排隊超過5個人就會放棄...今次可以排第2, 真係好少有...好掛住佢D魯肉餃呀~~~ORDER左車仔面(ard $40) 同埋蝦子魯肉餃清湯面(生菜墊底) $52車仔面order油面, 牛柏葉, 豬腸, 蘿蔔...多腩汁...飲品就order左咸甘吉水(熱)同埋雪梨水(凍)~~雖然唔駛排隊, 但係order完之後起碼等20分鐘...是常識吧~~來車品品食野就係預左要不停咁等, 等排隊入坐,然後order...order完又再等上菜...我諗呢度閒閒地要預30分鐘以上...如果趕時間既話就冇必要幫襯了...同埋客人太多佢d水準都冇咁好...蝦子份量夠多, 好香呀~~不過魯肉餃就明顯見到細隻左了...清湯面唔會好淡, 依然夠味, 個面煮得岩岩好, 爽口既, 唔會淋哂...有生菜墊底, 份量好足, 同埋生菜好新鮮, 食落口索索聲...唔會煮得太老...其實我好推介蝦子魯肉餃清湯面(生菜墊底) $52, 不過水準好參差...最好睇下老闆果陣忙唔忙...另外車仔面個腩汁真係夠哂濃又夠香...d豬大腸, 牛柏葉, 蘿蔔 索哂d汁, 豬大腸夠乾
由佢開張到而家, 幫襯左不下十次...

通常見到舖頭外面排隊超過5個人就會放棄...

今次可以排第2, 真係好少有...好掛住佢D魯肉餃呀~~~

飲品就order左咸甘吉水(熱)同埋雪梨水(凍)~~

d豬大腸, 牛柏葉, 蘿蔔 索哂d汁, 豬大腸夠乾淨, 煙煙unun入哂味~~

牛柏葉唔會染到白雪雪, 同埋口感非常爽口, 又係入哂味, 份量都足...

蘿蔔 索哂d汁 變哂色~~好好味呀!!淋得來都有口感..都推介呢個...

咸甘吉水 有d太咸, 可能仲有d粗鹽痴住...不過甘吉就出哂味...

雪梨水就普通啦...同一般自己屋企煲的差唔多...有d細杯lor~
2014-12-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2014-12-06 3014 views
早兩天在報章見到車品品的介紹,特意來到埃華街試試。6時來到,發現沒有開門,原來晚市6時半才開始。在附近閒逛,好不容易才等到夠鐘。終於開門了!迎接我們的應該是老板娘吧,熱情地招呼客人。很舊式的店,典型的車仔麵檔。有一大瓶Ghost Chilli from India,還加有骷髏骨圖案,很好奇有多辣。白板上有秋冬無敵飲料-100%純子薑,驅寒之選。菜名都很特別,餐牌上有更詳細介紹,然後自己寫,再放到櫃前排隊。店內只有兩人,人開始多便應接不暇,老板娘說會順著次序做。上湯碗仔翅很快就有得吃。餐牌介紹採用精選原隻原花菇切成薄片,手撕瘦豬燉肉,還有沿用生粉推薄茨。確實很多料,啖啖粉絲,木耳和肉絲。茨汁亦如餐牌所說,很薄,不會很稠。不錯,但沒太大驚喜。老板娘說喜歡辣可以加菜甫。碗仔翅加菜甫還是頭一回。看上去沒甚麼特別,吃了一點,真的很辣,很誇張。難道上面一點點的,就是瓶中的"鬼辣椒"。媽媽邊吃邊說很辣,卻辣得過癮,吃個不停。魯肉餃餐牌介紹,五花鮮豬腩配以日本信州白麵豉醬,去了肥肉,減去油脂的同時保持惹味。魯肉餃上灑滿蝦子,很香。皮不太厚,而且滑滑的,魯肉帶少少甜,幾好吃。但實在太細粒,包到的餡料很少
白板上有秋冬無敵飲料-100%純子薑,驅寒之選。
上湯碗仔翅
魯肉餃
餐牌介紹,五花鮮豬腩配以日本信州白麵豉醬,去了肥肉,減去油脂的同時保持惹味。魯肉餃上灑滿蝦子,很香。皮不太厚,而且滑滑的,魯肉帶少少甜,幾好吃。但實在太細粒,包到的餡料很少,實在不夠喉。
中式醉香 法國鵝肝麵
大部份食物都是數十元,但這鵝肝麵卻承惠$118。付數倍價錢,為的是"非一般品嘗鵝肝新體驗"。老板娘明明說單是順著做,但等了足足一個小時都未有得食,看著一碗接一碗的車仔麵被棒出來,我們只有個等的份兒。看著她熱情地招待客人,跟食客談話,店內有種溫馨親切的氣氛,我們耐心地等著。

最後,鵝肝麵終於壓軸出場。價位不同,排場都不同,沒想到在這車仔麵店,竟有高貴的金色花邊碟子。全蛋麵用煎鵝肝的油炒成,很香。從沒吃過這樣的鵝肝,外層沒有煎得焦香,上面看到一層金黃的油,跟法式的做法不同。雖沒有放出一口的油脂,但入口即融,都幾香。麵的口感很好,好有咬口,而且滲著鵝肝香,味道都不錯,但無可避免地油膩。幾好食,確是值得一試。
五十五年陳皮紅豆沙
最後以$70一小碗的紅豆沙作結,肯定是我吃過最貴的紅豆沙。只在週四及週五供應,恕不外賣。紅豆沒有浸過,原粒煲成,所以要煲更久,好處是豆味更香。甜度很低,口感較稀,不像平時吃到,煮爛了的紅豆蓉很沙的感覺,我會把它稱為紅豆湯。可以見到一點點黑色的陳皮,也吃到淡淡的陳皮香。五十五年的陳皮,味沒有預期的重,也吃不出跟普通陳皮的分別。
這店的價錢定位很有趣,吃貴吃平,隨你喜歡。車仔麵吃得多,但這些菜色都是第一次試。深深感受到老板娘的熱情,由開門到我們離開,個半小時,她基本上沒有停過說話,令氣氛輕鬆。在各方面,這都是個特別的體驗。
2014-12-04
$120 (Dinner)
  • 中式醉香 法國鵝肝麵
2014-12-04 3521 views
作為東涌居民,對於該區的食肆,經常都帶著忍耐與及無奈!當晚終於膩得不能再接受了,於是特意跑到奧運站會合老公,想起曾品嚐過大角咀的牛肉麵、東北菜、茶餐廳及地道小吃等,心裡滿是喜悅,那管得只是一頓而已!抵達奧運站,在傾談要往那個方向走,一向互相遷就的我倆,竟不約而同、由衷地說出「車品品」來。翻看食評,對上一回即首次到訪「車品品」是於今年一月十九日,相隔不足一年,為何我倆心裡總是惦念著她,被我譽為「本土陳釀的 XO」的「車品品」,相信已深深植根在香港人的心裡!「車品品」的自家製作養生飲品,經常浮現在我腦海裡,原因是那沒法媲美的清潤舒喉感覺,在坊間實在找不著這天然的純味兒!老公偏好凍飲,凍山楂金絲蜜棗茶是他舊有的選擇,感覺清潤開胃,具有消脂、健脾、解毒和滋潤的功效。老霜冬瓜茶賣光了,我選了 "篤篤" ,是即沖羅漢果和桂圓茶的混合體,入口甘甜舒適,待羅漢果久浸後,味道更出,不夠的話,亦可加添熱水,具止咳功效!碗仔翅是「車品品」的必吃,據上次嚐過了竹笙翅後, 這回轉換口味嚐魚肚翅。細味著一口集爽脆軟滑、淡淡雞香的碗仔翅,嘴巴不由得停下來,每每要追進第二、第三口才能罷休。爽口的木耳絲、冬菇絲和軟腍的

山楂金絲蜜棗茶、''篤篤''

魚肚翅
細味著一口集爽脆軟滑、淡淡雞香的碗仔翅,嘴巴不由得停下來,每每要追進第二、第三口才能罷休。爽口的木耳絲、冬菇絲和軟腍的素翅等,比例剛好,襯托著稀稠適中的湯底,平民百姓的美食就勝在樸實不華,平易近人。
魚肚翅
魚肚的用量也不少,口感軟彈無腥,唯未能完全吸收湯底精華,味道略為清寡,個人還是較喜愛竹笙翅。
淨豬紅、牛腩、粗黃牛丸
雖然車仔麵不是「車品品」的主打,但煮功也從不馬虎,秉持「車品品」一貫認真的態度!

深黑的湯底,甜中帶小辣,富有舊式車仔麵的風格。淨餸的牛腩選用巴西坑腩,豬紅特別緊緻扎實,若可入味一點便更理想了。
粗黃牛丸
而特別一試的粗黃牛丸,聲明無味素、防腐劑,這是讓我特別嘗試的原因。粗黃牛丸果然夠粗,豐富的嚼感與層次令我叫好。牛丸的內層亦可見大小不一的氣洞,證明牛丸打得非常鬆爽,同時亦透出淡淡的牛香,質量無疑是不錯。不過也許嚐慣了附味素的牛丸,一時間未能適應原味無添加的淡然!
淨魯肉餃
魯肉餃從來不是我杯茶,不過為了求真,選擇在信心保證的「車品品」嘗試。

元寶狀的魯肉餃在蝦子和翠綠的生菜親托下,顯得精緻過人。餃皮偏厚身,穩重扎實之感與餡料燜煮得軟綿的五花腩形成強烈對比,小甜的鹹料再添上鹹香的蝦子,確是我吃過最美味的魯肉餃!喜歡魯肉餃的人兒,想必已在流口水!
品品八喜撈
黑白香芝麻、原條生曬地寶魚魚脊鬆、鮮五花腩油、百年頂級古法頭抽、小菜湯、生蔥與京蔥.......
品品八喜撈
還有兩個已拌腩油的全蛋粗麵和小火爐。這一大堆講究嚴選的食材及設備,全是品品八喜麵的陣容。
品品八喜撈
事頭婆親自為我們拌麵,真有點受寵若驚,不過全個過程,我只看到專注的事頭婆,擁有與其他食肆經營者缺少的神情,就是對食物之嚴緊與執著的態度。

放入黑白芝麻、魚鬆、腩油、蔥花和頭抽等佐料,事頭婆便全神貫注地轉動手碗。
品品八喜撈
將麵條前後翻動......
品品八喜撈
拉高放低......
品品八喜撈
左右轉動......
品品八喜撈
整個過程與撻生魚無異,只差在原地站和走動之別,務求使配料與醬油跟麵條充份揉合。

看到色澤均勻的麵條,真不禁佩服事頭婆的手碗功力!
品品八喜撈
麵條油潤,充滿各式不同的香氣;鹹、甜、酸柔和地混合,與軟中帶硬的麵條,譜出多樣化的味覺和質感層次,非常不錯!
腩汁菜心
少不了來一客腩汁菜心以作平衡!菜心軟硬適中,帶點爽勁,是我喜歡的口感,反而腩汁滲透力沒預期的強烈!
五十五年老陳皮津紅
只在每年十月至五月、再加上逢星期四、五晚才有供應的紅豆沙,可謂因緣際遇,又怎可放過!

採用五十五年老陳皮,匯合天津紅豆,絕無加入任何漿粉、米花等,入口如甜湯般順滑流暢,豆沙細緻,口腔盡是陳香馥郁的純味,這道飯後甜品,真令人喜上眉梢!
五十五年老陳皮津紅
除了豆沙,還保留滿滿具咬口的破口紅豆,我最愛讓牙齒做運動,在咀嚼下的食物會變得更加滋味!
相信自願步入「車品品」的客人,也不會放棄品嚐其他地道美食的機會,雖然紅豆沙珍貴,但肯定不會只為單嚐紅豆沙而來。
魯肉餃
離開的時候,剛好碰上包製魯肉餃,一隻隻美麗飽滿的元寶於眼前展。

單憑「車品品」的售價,感覺地道小食要賣上這個價位,似乎有點貴。但稍有用心品嚐過其的出品的人,方會明白價錢遠遠不及「車品品」為優質食物所付出的心血和精力,在我而言她是貴得起,貴得應份和合理。相較部份月薪達六位數字的庸官,和專為權貴賣力的議員,我們納稅小市民的血汗錢,就如洪堤崩潰般枉枉的狂瀉!沒有真正的普選制度,香港愈來愈多荒誕與不公的事情發生,快要掏光香港市民的錢包了!

2014-11-06
15 Minutes (Dine In)
$181 (Dinner)
  • 碗仔翅
  • 八喜撈
  • 飲品
2014-11-23 2864 views
想食依間餐廳好耐,一路都無機會,今日襯起大角咀就嚟依度食過下午茶。估唔到三點幾依個時間都要等位,好彩等左十分鐘就有位。坐底左即刻叫左魚肉翅,兩隻鮑魚,糖心皮蛋,麻而不辣米線同埋魯肉餃首先嚟到係魚肉翅,超級多料,粉絲魚肉冬菇勁多,啖啖足料食落好滿足鮑魚估唔到價錢都唔貴,78蚊有兩隻,抵食。飽魚食落彈牙入味,醬汁好香不膩,鮑魚味十足,非常好食糖心皮蛋,皮蛋呈現半流心糖心狀態,口感煙靱,真係食到想再encore到最精彩既麻而不辣米線,食一啖已經麻痹曬成個口,刺激非常真係勁過癮,米線亦好煙靱,強烈推薦最後既魯肉餃,見到魯肉餃子上舖滿蝦籽,咬下去鹹甜味兼併,配合清淡既湯底,不錯

鮑魚
糖心皮蛋
麻而不辣米線
2014-11-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2014-11-18 2083 views
年幼的時候已知道車品品是區內美味推介之一大角咀這幾年間多了很多不同的食肆 過去的幾個月也吃7788多次想挑戰車品品 奈何不是星期天假期就是就不了營業時間又或者大排長龍 今次下定決心無論如何一定要食到晚市7點開始 於6時40分到達 已經有2,3個人排在最前好不容易到7點 店鋪仍未開門 可見店子多麼有性格一開門 大家一個馬步佔領各自的位子 然後趕快填好order form衝上前交form 因為order以先到先得的方式處理 想快d有得食一個字 快 交好form後要細心等候至少20分鐘才上食物要有心理準備 因為小店只有3個人 人人忙得不可開交而且態度都是一般般 不太helpful 又會話客人寫錯table number等等就看你 為了美食 可以去到幾盡 頂唔頂得順啦當日叫了幾道馳名小食1) 溏心皮蛋 $~20 (4/5)可揀子薑及糖醋  選了後者個人麻麻地皮蛋但覺得整得不錯外層不會太硬身 中間有溏心幾creamy加上糖醋 感覺特別 沒想過2者會match2) 魚肉翅 $30 (4/5)有不同的配搭 大多20-30元不等極足料 啖啖魚肉 基本上不用落任何調味料當然配以招牌的辣菜甫則更perfe
年幼的時候已知道車品品是區內美味推介之一

一個字 快 交好form後要細心等候至少20分鐘才上食物
要有心理準備 因為小店只有3個人 人人忙得不可開交
就看你 為了美食 可以去到幾盡 頂唔頂得順啦
當日叫了幾道馳名小食

1) 溏心皮蛋 $~20 (4/5)
可揀子薑及糖醋  選了後者
個人麻麻地皮蛋但覺得整得不錯
外層不會太硬身 中間有溏心幾creamy
加上糖醋 感覺特別 沒想過2者會match

2) 魚肉翅 $30 (4/5)
有不同的配搭 大多20-30元不等
極足料 啖啖魚肉 基本上不用落任何調味料
當然配以招牌的辣菜甫則更perfect 菜甫是自家製
辣得惹味 而翅不會太結 真好合我心意

3) 魯肉餃 $30~ (4/5)
有4隻及8隻之分 4隻其實到喉不到肺
上面應該加了蝦子 皮都尚算薄 入面其實不太分得出是否魯肉
但鮮味十足 湯亦夠清 不錯

4) 鵝肝干燒面 $118 (4.5/5)
主角 中西合併的菜式不多
且看小店如何做到 鵝肝煎得甘香
一點也不多油 比平時西餐吃的硬身
有些人可能會覺得overcook 但店方則說是避免散得太緊要
我個人認為再軟身一點會更好 不過同樣食得出內軟的感覺
而面也值得一讚 用上甜豉油炒? 相當入味 店方說沒有用油
感覺上也健康點 比平時的炒面少油 男友說吃多幾口開始咸
我就認為甜甜地 味道很好 面的火喉也控制得宜

另外叫了2杯潤喉的飲品 清新鮮甜
也試得出用料上乘真心推介小店
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)