🍽️厚福街一向美食雲集, H8 大樓更有多國菜式🌎例如 人氣韓國菜🇰🇷, 日本燒肉🍖等🆙🏙️今次去最高的22/F, 品嚐日式燒鳥店🇯🇵由日本師傅主理👨🏻‍🍳, 主打Yakitori (燒鳥)🐔食材大多來自日本🇯🇵 e.g. 德島, 宮崎, 鹿兒島仲有不少日本人光顧, 滿滿日本風味☺️環境舒服, 更可欣賞到日落和夜景🌅☑️座位分為吧枱和卡位座吧枱位可以近距離欣賞師傅的功架😎師傅即席燒製, 將最新鮮熱辣串燒放到碟上😋🔥火候掌握得好好, 調味個人認為偏鹹啲🤧🤣見到師傅每串都師氣地灑3次鹽🧂...前菜...🔸鱈魚白子|生蠔 鱈魚白子新鮮creamy, 配提鮮的微酸柚子醋...沙律...🔸椰菜鹽昆布沙律 $45 6.5/10🥬椰菜十分爽脆, 醬汁酸酸地, 好開胃...🐔燒鳥...🔸雞髀肉 $34 7/10鮮嫩Juicy 🔸柚子醬雞胸肉 $32 7/10雞胸肉半山熟, 柚子醬都幾辣🥵🔸雞頸肉 $32 7/10自從喺日本食完燒雞頸肉, 就愛上了😍🥰雞頸肉特別嫩滑同彈牙🫶🏻~🔸免治雞肉軟骨棒 $38 7/10軟骨棒混入香草同軟骨, 口感爽脆😙🔸雞翼 $30 7/10🔸燒雞腎 $32
🍽️厚福街一向美食雲集,
H8 大樓更有多國菜式🌎
例如 人氣韓國菜🇰🇷, 日本燒肉🍖等
🆙🏙️今次去最高的22/F, 品嚐日式燒鳥店🇯🇵
由日本師傅主理👨🏻‍🍳, 主打Yakitori (燒鳥)🐔
食材大多來自日本🇯🇵 e.g. 德島, 宮崎, 鹿兒島
仲有不少日本人光顧, 滿滿日本風味☺️

環境舒服, 更可欣賞到日落和夜景🌅
☑️座位分為吧枱和卡位座

吧枱位可以近距離欣賞師傅的功架😎
師傅即席燒製, 將最新鮮熱辣串燒放到碟上😋
🔥火候掌握得好好, 調味個人認為偏鹹啲🤧
🤣見到師傅每串都師氣地灑3次鹽🧂

...前菜...
🔸鱈魚白子|生蠔
鱈魚白子新鮮creamy, 配提鮮的微酸柚子醋

...沙律...
🔸椰菜鹽昆布沙律 $45 6.5/10
🥬椰菜十分爽脆, 醬汁酸酸地, 好開胃

...🐔燒鳥...
🔸雞髀肉 $34 7/10
鮮嫩Juicy

🔸柚子醬雞胸肉 $32 7/10
雞胸肉半山熟, 柚子醬都幾辣🥵

🔸雞頸肉 $32 7/10
自從喺日本食完燒雞頸肉, 就愛上了😍
🥰雞頸肉特別嫩滑同彈牙🫶🏻~

🔸免治雞肉軟骨棒 $38 7/10
軟骨棒混入香草同軟骨, 口感爽脆😙

🔸雞翼 $30 7/10
🔸燒雞腎 $32 7/10
🔸大蔥雞肉串 $36 7/10

...其他...
🔸鰻魚串燒 $40 7/10
🐟一串兩大塊, 反覆搽上醬汁燒至外皮香脆
略嫌醬汁偏鹹些🤏🏻

🔸炭燒九州走地雞髀肉 $90 7/10
肉質比串燒的雞髀肉結實, 略乾
真係走地🏃🏻, 有做開運動🤣

🔸牛脷 $40 6/10
🐮冇平時食居酒屋嘅咁油脂重
不算厚切, 大小有啲不勻🤣

🔸厚揚燒 $35 7/10
◽️炸豆腐外脆十分脆薄
表面灑上木魚醉及蔥花, 增添香氣

🔸忌廉芝士蛋卷 $60 7/10
🥚蛋卷嫩滑濕潤
中間包住Cream cheese, 口感creamy😌

🔸特製燒飯團🍙 $50 6.5/10
🍙飯團外形好Q, 🤩錐形der~
外層脆卜卜, 偏厚啲, 似食緊飯焦🤣
內裡的米飯加咗醬汁偏濕

🔸香菇🍄‍🟫 $34 7/10

...飲品...
🔸柚子燒酌梳打 $83 6.5/10
  • 雞頸肉
👦:真的不能錯過這一家燒鳥😭師傅和侍應都有不少日本人擔任,也都熟悉日語,可以深深感受非常地道、用心的餐體驗👍🏻不大的店鋪裏面非常乾淨整潔😆由於位於高層,在吧檯位置可以完全欣賞到九龍的都市落日美景🌇食物主要以燒鳥爲主🐓也有很多日式居酒屋的美味,價格貼地😌而且我覺得甚至是可以體驗到高於這個價格的食物品質🤩 已經吃過三次了,家人朋友們都贊不絕口👍🏻如果想試試日式串燒,這家真的我在香港的首選!·🌟前菜 $40 非常用心精緻的日式前菜🐟馬鮫魚的糖醋煮,還有五香五花肉🐖搭配酸甜的蔬菜,非常開胃!·🌟和牛野菜連串 $38牛肉鮮嫩無比🐂完美的嫩滑,搭配一顆辣椒🫑洋蔥小番茄不僅在顔色上加持了這一串🍅還可以讓你體驗什麽叫爆汁和脆爽·🌟柚子醬雞胸肉 $32一直健身在吃鷄胸肉🐓但是這裏的鷄胸讓我感覺完全的陌生!又嫩又帶有煙火氣🥰加上柚子胡椒,簡直畫龍點睛!·🌟雞皮 $32愛吃串燒的人沒有不愛的吧😋只有充分的油脂焦香才能帶出鷄肉真正的美味!·🌟免治雞肉軟骨棒 $38 & 豚肉溫泉溏心蛋 $50這兩個強烈搭配一起點啦😚輕輕咬開溏心蛋,然後用軟骨棒蘸著吃😍這就是最地道的吃法!不過兩個就算是單獨吃也十分優秀🥹非常喜歡

🌟前菜 $40

🌟和牛野菜連串 $38

🌟柚子醬雞胸肉 $32

🌟雞皮 $32
🌟免治雞肉軟骨棒 $38 & 豚肉溫泉溏心蛋 $50
這兩個強烈搭配一起點啦😚輕輕咬開溏心蛋,然後用軟骨棒蘸著吃😍這就是最地道的吃法!不過兩個就算是單獨吃也十分優秀🥹非常喜歡溏心蛋外麵包裹的薄薄脆脆又帶有甜醬油味道的豬肉👍
🌟雞肝 $40
吃串燒也絕不能錯過鷄肉內臟的美味😋搭配著燒烤醬非常享受。我是比較喜歡半生熟的鷄肝的,但是吃法見仁見智🧐

🌟牛舌 $40
嫩到無可挑剔🙂‍↕️彈到不敢相信🥲我覺得是他們家串燒的必點!沒有什麽比後切的嫩燒牛舌更爽的了!

🌟牛腸 $30
牛腸是Jo的必點☺️推薦醬燒,我都推薦不喜歡腸的朋友至少試一口🥹牛油脂的香味真的可以讓人吃到比起眼睛享受!

🌟鰻魚 $40
好吧,又是一個必點🤩他們家的鰻魚是加了很多野山椒的,其風味真的獨特,讓人難以忘記,而且那麽大一塊鰻魚才40🤑我説實話買四串加一份白米飯都超過好多普通餐廳鰻魚飯的體驗!

🌟大蔥雞肉 $36
經典燒鳥,硬實力呈現👍🏻
🌟豚肉金菇卷 $38
豬肉包裹橫切的金針菇😆可以讓口感變得彈彈的,非常奇妙!

🌟和風燒汁唐揚雞翼 $90
哇不要太喜歡哦這個😍居酒屋下酒神菜,熱熱的端出來讓人停不下筷子!

🌟牛腸鍋 醬油湯底 $88
什麽是地道?這就是地道。在香港的冬天能吃到九州名物料理😋88hkd滿滿一大鍋,也能補充新鮮蔬菜😭不夠飽的話最後一鍋絕對讓你滿載而歸!

人均:$500
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約4分鐘
  • 豚肉溫泉溏心蛋
  • 醬燒牛腸
2024-12-12 706 views
今晚朋友帶我黎尖沙咀既樓上居酒屋探店, 食高質串燒! 餐廳主打Yakitori BBQ (燒鳥/雞肉串燒),  更採用開放式設計, 可以見到廚師精心炮製串燒,設有吧枱和四人枱, 環境舒服, 燈光柔和,好適合同朋友飲下野食串燒!我哋今晚就選擇左坐四人枱, 方便擺放戰利品, 哈哈~店員先送上前菜鱈魚白子, 口感滑嫩, 配埋微酸的柚子醋汁, 更加鮮味, 好喜歡~ 太多野想試, 所以就揀左套餐, 咩都可以試下又唔駛點諗~梵師傅精選Bon Omakase Set ~ 燒鳥10串 $480*雞翼 *雞腎 *豚肉紫蘇卷 * 雞髀肉 *雞頸肉 *免治雞肉軟骨棒 *秋葵 *蘆筍 *鰻魚 *和牛野菌各款串燒即叩即燒, 用心製作, 十分香口惹味和juicy, 推介!另外我哋再叫咗*照燒銀鱈魚 ~ 外皮煎得好香, 魚肉食落非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有甘甜味道, 推介~*照燒鵝肝 ~ 煎得外脆內軟, 很香濃的鵝肝味, 不會有油膩感~*辛子明太子 ~ 第一次燒黎食, 小小辣, 幾特別最後特別推介特製燒飯團, 外層燒至脆, 入面仲係熱, 感覺食緊飯焦, 包埋紫菜一齊食, 真的很有口感和層次~*梅酒 ~ 富士山杯

太多野想試, 所以就揀左套餐, 咩都可以試下又唔駛點諗~

另外我哋再叫咗

*辛子明太子 ~ 第一次燒黎食, 小小辣, 幾特別

*梅酒 ~ 富士山杯好靚

*海鹽味雪糕 ~ 雪糕非常香滑,為這道晚飯畫上完美句號!
2024-12-07
Type of Meal
Dinner
2024-12-05 802 views
餐廳由日本師傅坐鎮, 主打Yakitori (燒鳥/雞肉串燒), 大部分食材都係來自日本🇯🇵, 還原日本當地風味🎏!餐廳營業到凌晨5am㗎!採用開放式設計, 坐喺吧枱可以近距離睇住師傅即製日式串燒, 佢同時要處理多款串燒但都無難度, 火候、調味都掌握得好好👍🏻!師傅燒完會馬上放喺你碟上, 可以品嚐到最新鮮熱辣嘅串燒!師傅仲會同客人傾偈💬, 成個氛圍好舒服!一坐低, 店員會先送上前菜, 係我鍾意食嘅鱈魚白子!口感豐厚滑嫩, 配上微酸嘅柚子醋汁, 令鮮味更突出! 𓌉⸝⸝ 免治雞肉軟骨棒雞肉口感嫩滑, 裏面加入蔥粒、雞軟骨, 咬落有少少爽脆嘅口感。另外加咗生蛋黃🥚, 蘸上蛋汁更滑溜!𓌉⸝⸝ 雞髀肉串燒串燒燒得均勻, 保留肉汁🐟照燒銀鱈魚推介👍🏻 非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有味噌嘅甘甜風味~𓌉⸝⸝ 和牛沙朗串燒推介👍🏻 肉質非常嫩滑, 油脂分布均勻, 肉味香濃, 油香豐富, 幾乎有入口即溶嘅口感!𓌉⸝⸝ 牛脷串燒牛舌外焦內彈牙, 調味剛好🥗溫泉蛋野菜沙律沙律菜份量多, 一共有兩隻溫泉蛋🥚, 溫泉蛋撈埋沙律菜一齊食, 口感更有層次~

𓌉⸝⸝ 免治雞肉軟骨棒

𓌉⸝⸝ 雞髀肉串燒
串燒燒得均勻, 保留肉汁

🐟照燒銀鱈魚
推介👍🏻 非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有味噌嘅甘甜風味~

𓌉⸝⸝ 和牛沙朗串燒

𓌉⸝⸝ 牛脷串燒
牛舌外焦內彈牙, 調味剛好

🥗溫泉蛋野菜沙律
2024-12-04
$450 (Dinner)
和朋友慶祝生日,知道她很喜歡食日式串燒,特意找尋一間高質的串燒居酒屋。見到「梵日本燒鳥」人氣十足,非常適合慶祝之用。餐廳的設計採用開放式格局,我們可以近距離觀賞到廚師們的精湛燒烤技巧。環境亦非常舒服,坐在Bar枱旁,廚師燒完後馬上放在面前的碟上,有種Omakase 的感覺。餐廳基本上所有食材都來自日本,能夠體驗出日本原味道。➺ 1. 燒半生熟柚子胡椒雞胸半生熟柚子胡椒雞胸外皮烤得金黃酥脆,裡面卻保持著鮮嫩的口感。柚子胡椒的香氣在雞肉中浸透,少少甜又帶點微鹹,讓雞肉的原味得以突顯。➺ 2. 燒雞髀肉雞髀肉外層的醬汁帶著微微的甜味,烤得亦恰到好處,每一口都能感受到雞肉的彈性,食材絕對高質素。➺ 3. 燒免治雞肉軟骨棒雞肉軟骨經過精心處理,口感做得滑嫩,而又可以吃到微骨的爽脆口感。➺ 4. 燒雞胸軟骨純燒雞軟骨則是嚼勁十足,亦有別於平時食到的細細粒軟骨,是真真正正的一條完整軟骨片,整個口感截然不同。➺ 5. 燒和牛肉眼和牛肉眼肉質極為嫩滑,油花分布均勻,烤至中等熟度後,肉汁四溢,入口即化。➺ 6. 燒牛舌經過慢火烤製,牛舌外焦內嫩,口感豐富。搭配少許鹽和檸檬汁,更能提升牛舌的鮮味。➺ 7.
餐廳基本上所有食材都來自日本,能夠體驗出日本原味道。
➺ 1. 燒半生熟柚子胡椒雞胸
燒和牛肉眼
➺ 6. 燒牛舌
燒牛舌
➺ 7. 燒鰻魚
鰻魚魚肉鮮嫩,表面燒得光澤誘人,非常好食。
燒鰻魚
➺ 8. 燒魷魚一夜乾
魷魚一夜乾則是另一種風味。魷魚經過長時間的醃製和烘烤,口感彈牙,味道濃郁,用來配酒一流。
燒魷魚一夜乾
➺ 9. 燒豚肉紫蘇卷
豚肉的油脂與紫蘇葉的清香互相配合,味道非常平衝。
燒豚肉紫蘇卷
➺ 10. 燒海膽鹽辛
燒海膽鹽辛的鮮甜令人驚喜,海膽非常滑順濃郁,入口在口裡爆發的味道,令人回味無窮。
➺ 11. 燒忌廉芝士牛油果
這道小食結合了芝士和牛油果,口感豐富,將兩樣最喜歡的食物融為一體,非常出色。
燒忌廉芝士牛油果
➺ 12. 牛腸鍋(もつ鍋)
性價比最高絕對是牛腸鍋(もつ鍋)。湯底非常濃郁,廚師亦將牛腸煮得彈牙,搭配日本野菜,非常滋味。
➺ 13. 前菜
前菜就有無花果和柚子雞皮。
串燒店,「梵日本燒鳥」真的可以食出日本原味道。
2024-11-10
燒魷魚一夜乾
燒豚肉紫蘇卷
燒忌廉芝士牛油果
牛腸鍋
隱藏在號稱尖沙咀食街的高質日本串燒店,開放式座位格局以吧位為主,所有串燒都是即叫即燒,坐在師傅前欣賞由調味到燒烤井井有條、忙而不亂的過程,一絲不苟,賞心悅目,也有適合3-4人的座位。雖然地方不大,但坐得舒適,氣氛和諧輕鬆,適合小聚。一坐下就送上前菜白子,酸酸甜甜,很開胃。梵師傅精選 $480選擇困難症下選擇了Omakase Set,有串燒10串、特製燒飯糰和雪糕。是日師傅發辦有雞脾肉、雞翼、雞頸肉、雞腎、免治雞肉軟骨棒、和牛野菜連串、鰻魚、豚肉紫蘇葉卷、蘆筍及秋葵。聽師傅與鄰座客人的分享,不同部位的雞串燒選用不用產地的雞肉,十分講究。整體上,串燒的調味很合心意,不會過鹹,保留了食材的鮮味。特別喜歡這裡的雞串燒,初試處理工序繁多的雞頸肉,肉質彈牙,口感和油脂香豐富,雞翼外皮脆口多汁。鰻魚軟滑無骨,獨特的魚油香爆發,也是最愛之一。燒飯糰熱辣辣,外層脆口飯焦配上秘製醬油、淡淡的紫蘇香味及慢烤的炭烤香味,比預期中更有特式。豚肉溫泉溏心蛋 $50 | 牛脷 $40 | 雞肝 $40忌廉芝士蛋捲 $60 | 魷魚一夜干 $90單點串燒和燒物料理選擇也不少,大推豚肉溫泉溏心蛋!店員上菜時細心提醒要小
白子

魷魚一夜干

忌廉芝士蛋捲

豚肉溫泉溏心蛋 $50 | 牛脷 $40 | 雞肝 $40
忌廉芝士蛋捲 $60 | 魷魚一夜干 $90
單點串燒和燒物料理選擇也不少,大推豚肉溫泉溏心蛋!店員上菜時細心提醒要小心蛋汁爆發,果然溏心蛋的流心效果誘人,蛋香突出濃郁,豚肉的油脂與溏心蛋搭配很好,倆口子都盛讚!半生熟的雞肝完全沒有內臟的腥味,滑嫩有口感。賣相平凡、熱到噴煙的蛋捲水份掌握完美,濕潤的蛋汁與流心Cream Cheese融為一體,互相輝映,十分滿足。
白子
燒牛脷
魷魚一夜干
忌廉芝士蛋捲
2025-01-15 0 views
今次同朋友想吹水吹耐D 搵左間食串燒的,估不到幾有驚喜! 讓人口水直流啊! 🍢🍲佢最出名係燒鳥,燒鳥是日式燒烤中的經典,通常用竹籤串起各種雞肉部位,並在炭火上烤製。外焦裡嫩,香氣四溢,簡直是燒烤愛好者的天堂! 🔥雞胸肉低脂高蛋白,是健康飲食的首選。經過適當的醃製和烤製,雞胸肉也可以變得非常美味多汁。 💪雞翼是燒烤中不可或缺的一部分,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。無論是甜口還是辣口,都讓人欲罷不能。 🍗雞腎是燒鳥中的一大特色,口感特別,富有彈性,經過炭火烤製後,味道濃鬱,是不少人心中的美味。 😋免治雞肉軟骨棒這是一種將雞肉和軟骨混合在一起的美食,口感豐富,既有雞肉的嫩滑,又有軟骨的脆感,非常有趣。 🍖牛腸和豬肉鍋是一道非常滋補的料理,牛腸的韌勁和豬肉的鮮嫩相結合,再加上濃鬱的湯底,簡直是冬日裡的暖心美食。 🍲這些美食真的是讓人垂涎欲滴! 🤤
免治雞肉軟骨棒
2025-01-14 3 views
今晚去咗尖沙咀梵日本燒了度食。揀呢間餐廳係因為朋友鍾意食雞肉刺身,而呢間餐廳有提供呢款食材。一入到餐廳見到窗外景色宜人,心情即刻舒暢咗叫咗一個梵師傅精選set($480),包咗前菜,10款串燒,特製燒飯團,同埋焙茶雪糕。前菜係白子刺身,外皮薄脆,入邊口感綿綿地咁,好得意。燒鰻魚-有兩大舊,魚皮香脆燒雞頸肉-雞肉味濃燒雞雞髀肉-彈牙多汁半山熟雞肉柚子醬串-嫩滑juicy燒雞翼-個皮燒得薄脆燒雞腎-非常爽口燒和牛蔬菜串-和牛同蔬菜一齊食,減輕油膩感燒免治雞肉串-有驚喜,好多汁,肉味又濃燒蘆筍-清甜多汁冇渣燒秋葵-表皮燒得脆脆地,味道清新燒飯團-外脆內軟。醬汁惹味。焙茶雪糕-茶味好香呢晚餐廳話佢哋今晚有嘢送,每位客人可以選擇兩片吞拿魚刺身或者生蠔一隻。我哋就每款都揀咗一份,兩款都好新鮮啊,有嘢送好開心另外我哋仲散嗌咗以下嘅嘢:燒紫蘇葉豚肉卷-紫蘇葉同豚肉味道好夾。好鍾意紫蘇葉浸濃濃嘅特別香味。燒和牛肉眼串-和牛味好香呀!燒牛舌-冇根易咬開燒味醂魚乾-食吓食吓好快食晒。送酒一流。燒銀鱈魚-魚質夠晒滑燒雞肝-佢係半生熟嘅,從來冇食過呢個質地嘅雞肝,非常嫩滑,好味。

前菜係白子刺身,外皮薄脆,入邊口感綿綿地咁,好得意。

燒鰻魚-有兩大舊,魚皮香脆

燒雞頸肉-雞肉味濃

燒雞雞髀肉-彈牙多汁

半山熟雞肉柚子醬串-嫩滑juicy

燒雞翼-個皮燒得薄脆
燒雞腎-非常爽口

燒和牛蔬菜串-和牛同蔬菜一齊食,減輕油膩感
燒免治雞肉串-有驚喜,好多汁,肉味又濃
燒蘆筍-清甜多汁冇渣
燒秋葵-表皮燒得脆脆地,味道清新
燒飯團-外脆內軟。醬汁惹味。
焙茶雪糕-茶味好香

另外我哋仲散嗌咗以下嘅嘢:

燒和牛肉眼串-和牛味好香呀!
燒牛舌-冇根易咬開
燒味醂魚乾-食吓食吓好快食晒。送酒一流。
燒銀鱈魚-魚質夠晒滑

日本師傅註場🇯🇵驚喜高質串燒夜🍢近排發現左尖沙咀有間幾高質嘅燒鳥店「梵日本焼鳥」,最鐘意坐在吧檯前,在黃昏日落下,近距離觀賞廚師即席燒烤,都幾 chill🌅串燒除了可以單點外,亦可選擇套餐或Omakase set!呢度嘅師傅好細心,會同客人介紹食材和講解食法🫶🏻🍴前菜兩款精緻嘅前菜,分別是麵豉汁牛脷和無花果忌廉芝士火腿🍢梵8串精選🔸柚子醬雞胸肉🔸雞翼🔸雞腎🔸雞尾🔸雞頸肉🔸九州免治雞肉棒🔸青椒🔸香菇第一次嘗試半生熟的雞胸肉,新鮮由日本空運到港,有驚喜雞胸肉燒到外熟內嫩滑,配上柚子醬,口感即時level up⬆️ 雞翼開邊燒,雞皮燒到香脆,灑上少許鹽調味;雞腎好爽口,吾會好乾身;免治雞肉棒入口啖啖肉,好滿足😋🍢鰻魚串燒大力推薦,師傅燒得真係好好,鰻魚肥美,燒至少許微焦,帶有炭火嘅香氣,加上七味粉,口感非常好!師傅仲提醒要先放置一分鐘後先食,會更加好味🍢大蔥雞肉串燒大蔥香甜微辛,夾埋嫩滑嘅雞肉,perfect 🍢和牛野菜連串火侯拳握得非常好,和牛軟腍多肉汁,青椒、洋蔥和番茄燒完後更加香甜🍲北海道豚肉芫荽鍋芫荽控的最愛😍鍋上方鋪滿的芫荽,湯入面仲有豚肉、香菇、金菇、娃娃菜等,非常清甜和健康🥚芝士
日本師傅註場🇯🇵驚喜高質串燒夜🍢

🍴前菜
兩款精緻嘅前菜,分別是麵豉汁牛脷和無花果忌廉芝士火腿

🍢梵8串精選
🔸青椒
🔸香菇

🍢鰻魚串燒

🍢大蔥雞肉串燒
大蔥香甜微辛,夾埋嫩滑嘅雞肉,perfect

🍢和牛野菜連串

🍲北海道豚肉芫荽鍋

🥚芝士玉子燒
裡面有溶化左嘅芝士🧀好嫩好滑

🍴中華冷麵
份量都幾多,麵條彈牙爽口,與蛋絲、黃瓜絲、蟹柳絲和肉絲撈埋一齊食
2025-01-11 0 views
開放式廚房,可近距離欣賞廚師功架👩🏻‍🍳供應兩款套餐及單點仲有香港較少食到嘅牛腸鍋!!✨Bon Omkase Set $480-十款串燒-特製迷你滑蛋雞肉飯-雪糕以下係我嘅私心推薦🤓雞頸肉:口感香滑鰻魚:外層焦香,入口即化雞腎:彈牙兼鹹香滿滿~梵特製滑蛋雞肉飯 :滑蛋同米飯融為一體!✨牛腸鍋 $88 (+$30拉麵)豚骨或醬油湯底之間選擇左前者本身好怕飲落去似公仔麵湯點知入口順滑,香氣濃厚仲有淡淡既蔬菜甜味,好暖胃🤍同拉麵完全係絕配!-牛腸係一口size,有嚼勁吸收晒湯汁,值得一試!!
開放式廚房,可近距離欣賞廚師功架👩🏻‍🍳
供應兩款套餐及單點
仲有香港較少食到嘅牛腸鍋!!

✨Bon Omkase Set $480
-十款串燒
-特製迷你滑蛋雞肉飯
-雪糕

以下係我嘅私心推薦🤓
雞頸肉:口感香滑
鰻魚:外層焦香,入口即化

雞腎:彈牙兼鹹香滿滿~

梵特製滑蛋雞肉飯 :滑蛋同米飯融為一體!

✨牛腸鍋 $88 (+$30拉麵)
豚骨或醬油湯底之間選擇左前者
本身好怕飲落去似公仔麵湯
點知入口順滑,香氣濃厚
仲有淡淡既蔬菜甜味,好暖胃🤍
同拉麵完全係絕配!
牛腸係一口size,有嚼勁

吸收晒湯汁,值得一試!!
哩間主打日本燒鳥,可以近距離欣賞師父燒烤的功架,而且材料高質,雞肉是自家農場養殖的刺身級別,均由日本直送,師父燒得好好食🥰仲要開到凌晨五點😍😍推介❤️🍱梵師傅精選套餐包10串燒鳥,仲有特製燒飯團,梵特製雞湯素麵,梵特製雞肉滑蛋飯(3選1)同雪糕👍🏻👍🏻燒鳥味道好香好好食, 價錢亦好高cp值🥚豚肉溫泉糖心蛋用新鮮的豚肉片包覆著濃郁的溏心蛋,甜甜地🤤🤤每一啖都能感受到蛋香和豬肉的完美結合🍢九州免治雞肉棒用新鮮的雞肉為主要原料,雞肉棒子經過精心調味和烤製,可沾上糖心蛋内部半生熟的溫泉蛋蛋黃,一定要試試哩個組合😍😍🐷紫蘇豚肉卷用日本豚肉搭配上香氣撲鼻的紫蘇葉,再燒烤至外脆內嫩,每一啖都散發著豐富的口感和紫蘇葉的香氣另外推介💕🍗炭燒九州走地雞脾肉🐔雞脾肉🐮和牛沙朗🐔雞頸肉➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 梵日本焼鳥 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 22樓#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#

推介❤️

🐔雞頸肉

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 梵日本焼鳥 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 22樓

#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食
#尖沙咀好去處 #尖沙咀 #尖沙咀美食
#bon_yakitori #BONjapaneseyakitori #梵日本燒鳥#梵#居酒屋 #grillchicken #japanesefood #tsukune #TST #chicken #焼鳥#焼き鳥
係香港都體驗到正宗嘅日本燒鳥及和牛料理,每道菜品材料都係來自日本🇯🇵,展現佐廚師嘅用心同對食材嘅尊重!去日本食嘅燒鳥都不及呢間味道好呀😍特別推薦鰻魚、和牛、牛腸鍋、牛俐、雞肉軟骨棒、豚肉溫泉溏心蛋🔸鰻魚新鮮嘅鰻魚經過精心烤製,外焦內嫩,搭配特製嘅醬汁,鰻魚嘅油脂同醬汁相互交融,好入味🤤🔸和牛和牛質量上乘,肉質鮮嫩多汁,經過簡單嘅調味後,熟度燒得剛好,好juicy!🔸牛腸鍋新鮮嘅牛腸經過精心處理,搭配豐富嘅湯底,讓整個鍋品更加醇厚。每啖都能感受到牛腸嘅彈性同湯底嘅香氣交織一齊~牛腸仲要唔會太肥膩🤤🔸牛俐經過簡單調味後燒烤而成,肉質鮮嫩且帶有微微的煙燻香氣,唔會好煙韌!非常適合搭配啤酒或清酒。🔸雞肉軟骨棒雞肉軟骨棒外脆內嫩,口感獨特,每啖都可以感受到軟骨嘅Q彈同雞肉嘅鮮美~🔸豚肉溫泉溏心蛋豚肉薄切後包裹著溏心蛋,口感滑順,搭配醬油更添風味!呢道串燒不僅色澤誘人,更係味覺上嘅享受😋

🔸鰻魚

• 雞翼
  • 牛腸鍋
  • 豚肉溫泉溏心蛋
2025-01-08 50 views
Still two weeks to go until my upcoming trip to Japan but desperately needed a yakitori fix. Stumbled upon BON in H8. The all-you-can-drink beer promotion was still available! Since my previous visit, they had added tons of new menu items such as oden, sashimi and motsunabe. ◆ポテトサラダ Potato Salad ◆兵庫相生牡蠣 Aioi OysterFor starters, we picked the creamy potato salad mixed with ham and chopped eggs, and a freshly opened oyster from Hyogi which was sweet and earthy without being overpowering.◆せせり Chick

◆ポテトサラダ Potato Salad
◆兵庫相生牡蠣 Aioi Oyster

◆せせり Chicken Neck
◆つくね Minced Chicken
◆手羽先 Chicken Wing
◆レバー Liver
◆豚とろ玉巻 Pork Belly w/ Onsen Egg Roll
Requested chef Ray to grill the liver to medium rare to achieve an extra smooth texture. Tsukune coated in a rich and savory tare didn't come with an egg yolk - instead, the staff asked if we'd like an onsen tamago, which was actually the pork belly egg roll with a runny egg yolk. Chicken wing was a standout with crispy skin and juicy meat.

◆しし唐 Green Pepper
◆アスパラ Asparagus
◆特製焼きおにぎり BON Grilled Rice Ball
Concluded the chicken feast with some veggies and their signature onigiri which was piping hot with a crackling layer of okoge served with nori.
上星期和朋友在尖沙咀吃晚餐,找到這間位於厚福街H8的梵,是主打吃日式燒鳥串燒的。這裡可以選擇bar 檯,可以看著師父燒鳥,風味十足!我們選擇了套餐:梵精選 $400套餐包括,前菜,焼鳥-8串,主食及甜品①柚子醬雞胸肉 雞胸肉是半生熟的,有肉汁,口感很鮮嫩②雞翼 Chicken Wing調味剛剛好外面燒得很焦脆,火侯十足③雞腎 Chicken Gizzard有肉汁之餘很有口感!④雞尾 Chicken Tail和外面的雞尾有點不同,雞尾完全去骨,燒製後的油香讓人想一吃再吃⑤雞頸肉 Chicken Neck雞頸肉是每次吃燒鳥必叫的,很喜歡彈牙的肉質,亦帶點點肉汁,不錯!⑥免治雞肉軟骨棒 Kyushu Special Chicken Minced Stick吃得出是餐廳自製的免治雞肉軟骨棒,用醬汁燒過後外面香脆,裡面的免治肉和軟骨非常有口感!⑦青椒 Green Pepper蔬菜的熟度是很難控制的,這裡的師父很有經驗,把青椒燒的剛剛好⑧香菇 Mushroom非常Juicy! 一度以為在吃肉呢~主食:特製燒飯團 /梵特製迷你滑蛋雞肉飯這是我第一次吃燒飯團,用紫菜包著飯團吃可以增加飯團的香氣,飯團口

我們選擇了套餐:梵精選 $400
套餐包括,前菜,焼鳥-8串,主食及甜品

①柚子醬雞胸肉
雞胸肉是半生熟的,有肉汁,口感很鮮嫩

②雞翼 Chicken Wing
調味剛剛好外面燒得很焦脆,火侯十足

③雞腎 Chicken Gizzard
有肉汁之餘很有口感!

④雞尾 Chicken Tail

⑤雞頸肉 Chicken Neck

⑦青椒 Green Pepper

⑧香菇 Mushroom
非常Juicy! 一度以為在吃肉呢~

主食:特製燒飯團 /梵特製迷你滑蛋雞肉飯
這是我第一次吃燒飯團,用紫菜包著飯團吃可以增加飯團的香氣,飯團口感十足。

吃過燒鳥之後吃一碗滑蛋雞肉飯真是非常滿足!雞肉很嫩滑,甜甜的醬汁配搭滑蛋雞肉很好別!

甜品:焙茶雪糕 / 海鹽雪糕

整體來說,這裡的燒鳥很有質素,整間餐廳都很有氣氛,會再次來訪!

📍 梵日本焼鳥 (尖沙咀)
2025-01-04 88 views
🌟Bon Omakase Set ~ 燒烏10串1️⃣前菜:鱈魚白子口感滑嫩,配埋微酸的柚子醋汁,更加鮮味。2️⃣和牛野菜連串:入口柔軟‼️ 搭配野菜清新。3️⃣紫蘇豚肉卷:豚肉捲起紫蘇葉,香氣撲鼻。4️⃣雞脾肉:產自德島縣,肉質鮮嫩,燒至外脆內軟。5️⃣雞頸肉:產自宮崎縣,肉質結實,頗有咬囗。6️⃣免治雞肉軟骨:產自宮崎縣,柔軟雞肉加入軟骨,頗有咬口,口感豐富。7️⃣雞翼:產自德島縣,雞皮香脆,入口多汁。8️⃣雞腎:產自兵庫縣,口感爽脆有嚼勁。9️⃣金菇豚肉卷:豚肉燒至焦香,添加金菇、香蔥,味道富層次感!🔟鰻魚汁燒鰻魚:超大件‼️無骨‼️ 口感柔軟,鮮美多汁。1️⃣1️⃣蘆筍:新鮮蘆筍,爽脆可口。1️⃣2️⃣秋葵 :燒至軟腍1️⃣3️⃣主食可選:燒飯團/雞湯素麵/雞肉滑蛋飯。✅特別推介特製燒飯團,外層搽上香濃醬汁後燒至焦香,飯焦香脆可口,而内裡飯粒保持濕潤口感,再包上紫菜享用,真係超絕‼️😍✅雞肉滑蛋飯蛋味香濃,雞肉夠滑嫩,配上日本珍珠米,經典搭配絕不出錯✅雪糕雪糕有多款口味,試佐原味、冧酒提子都好食。而冧酒提子味道突出,仲有提子乾單點:牛舌✅餐廳環境舒服,燈光柔和,好適合同朋友飲下野、食串燒。
🌟Bon Omakase Set ~ 燒烏10串

1️⃣前菜:鱈魚白子
口感滑嫩,配埋微酸的柚子醋汁,更加鮮味。
2️⃣和牛野菜連串:入口柔軟‼️ 搭配野菜清新。
3️⃣紫蘇豚肉卷:豚肉捲起紫蘇葉,香氣撲鼻。
4️⃣雞脾肉:產自德島縣,肉質鮮嫩,燒至外脆內軟。
5️⃣雞頸肉:產自宮崎縣,肉質結實,頗有咬囗。
7️⃣雞翼:產自德島縣,雞皮香脆,入口多汁。
8️⃣雞腎:產自兵庫縣,口感爽脆有嚼勁。
🔟鰻魚汁燒鰻魚:超大件‼️無骨‼️ 口感柔軟,鮮美多汁。
1️⃣1️⃣蘆筍:新鮮蘆筍,爽脆可口。
1️⃣2️⃣秋葵 :燒至軟腍

1️⃣3️⃣主食可選:燒飯團/雞湯素麵/雞肉滑蛋飯。

✅雞肉滑蛋飯
蛋味香濃,雞肉夠滑嫩,配上日本珍珠米,經典搭配絕不出錯

✅雪糕

單點:
牛舌

✅餐廳環境舒服,燈光柔和,好適合同朋友飲下野、食串燒。
2024-12-03
Type of Meal