2017-08-19 335 views
今日終於去左依一間試係未開之前,已有睇到報導覺得好吸引不過,每日限量30份,就所以一直都未試見到之前啲食評,所以就索性早啲黎排免得白行2:15已到排隊,排第一之後漸漸開始有人排一邊排一邊望住依個promotion板好吸引,最初諗住買晒咁多款(諗住)終於等到2:45店員開始登記要即時決定order幾多份配唔配飲品,就可以比錢落單先決定2:45pm場內會清場3pm再比派隊的入內,可選擇先落單或先搵位我地今次2人就分頭行事落單後,會比個感應器你,當震時,就可以出去攞飲品環境好好,放假悠悠閒閒咁食個tea同朋友傾下hea下幾好伯爵茶Flat White咖啡味不錯,唔會太酸或太苦唔加糖飲都ok焦糖味,賣相一流要用兩隻义先可以分開頗硬中間的確…亦會“痴”牙味道一般期待已久的來了個pan好熱,糖漿要自己出去攞好有蜜糖味(或者可能係全蜜糖)影完相都已經凹左啲快啲吃了不過仲係好熱,外脆內軟(淋)完全靠蜜糖嘅甜味食落,沒有太大驚喜食完嘅時候,仲見到有人排隊不過仲有無份toast就唔知了
今日終於去左依一間試

係未開之前,已有睇到報導覺得好吸引
不過,每日限量30份,就所以一直都未試
見到之前啲食評,所以就索性早啲黎排
免得白行

2:15已到排隊,排第一

之後漸漸開始有人排
一邊排一邊望住依個promotion板
好吸引,最初諗住買晒咁多款
(諗住)

終於等到2:45
店員開始登記
要即時決定order幾多份
配唔配飲品,就可以比錢落單先決定

2:45pm場內會清場
3pm再比派隊的入內,可選擇先落單或先搵位
我地今次2人就分頭行事
落單後,會比個感應器你,當震時,就可以出去攞飲品

環境好好,放假悠悠閒閒咁食個tea
同朋友傾下hea下幾好

伯爵茶

Flat White
咖啡味不錯,唔會太酸或太苦
唔加糖飲都ok

焦糖味,賣相一流

要用兩隻义先可以分開
頗硬
中間的確…亦會“痴”牙

味道一般

期待已久的來了

個pan好熱,糖漿要自己出去攞
好有蜜糖味(或者可能係全蜜糖)
影完相都已經凹左啲

快啲吃了

不過仲係好熱,外脆內軟(淋)
完全靠蜜糖嘅甜味
食落,沒有太大驚喜

食完嘅時候,仲見到有人排隊
不過仲有無份toast就唔知了
2017-08-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
日本東京表參道的人氣咖啡店登陸尖沙咀日系式既裝修,全店以木簡約為主,走進咖啡店像家的感覺-------呢排天朗氣清,炎熱既天氣真係要飲番杯凍飲消暑士多啤梨荔枝沙冰和凍朱古力咖啡就岩晒啦兩杯飲品都相當不錯,沙冰很fresh 很岩夏天飲朱古力咖啡夠凍,咖啡很滑溜--------餐廳周邊都是玻璃窗設計,自然光射進餐廳裡很舒服既環境,和朋友下午茶飲咖啡很好既地方
日本東京表參道的人氣咖啡店登陸尖沙咀
日系式既裝修,全店以木簡約為主,走進咖啡店像家的感覺
-------
呢排天朗氣清,炎熱既天氣真係要飲番杯凍飲消暑
士多啤梨荔枝沙冰和凍朱古力咖啡就岩晒啦
兩杯飲品都相當不錯,沙冰很fresh 很岩夏天飲
朱古力咖啡夠凍,咖啡很滑溜
--------
餐廳周邊都是玻璃窗設計,自然光射進餐廳裡
很舒服既環境,和朋友下午茶飲咖啡很好既地方
2017-08-01 203 views
聽聞好hit 既人氣日式西多士每日都好多人排隊, 因為每日限定30件...搞到個個都心思思去試有幾特別!過左咁耐,熱朝減卻,今日終於去朝聖!3點半到,平日唔使排隊 ! ✌️*招牌法式吐司 ---熱辣辣上始!staff 會好窩心提醒你個pan超熱要小心!相機食完後終於到人類!食落口感似custard 或者egg pudding! 邊位有d脆口!亦有蛋香味和甜甜的味道!所以唔使額外加蜜糖🐝 整體唔錯, 不過對我黎講,朝聖過便算啦!Ps: 室內冷氣唔夠,和朋友愈坐愈熱,一路傾計一路出汗

Ps: 室內冷氣唔夠,和朋友愈坐愈熱,一路傾計一路出汗

Type of Meal
Tea
看過介紹知悉此法式吐司件件矜貴,因其需要大費周章製作講究需時,所以每日份數(30份)及供應時間(3-5PM)限定,而店外每每大排長龍…今日有時間早來一嘗Iced caffe lattelatte同泡沫鮮奶嘅份量配合好好,咖啡味慢慢滲出。冰凍飲更是夏天消暑好品。另點了一客煙三文魚沙律:份量中等,煙三文魚片新鮮,沙律加上香醋開胃。設有震動取餐器提示客人取餐/飲料,亦可節省狹窄吧台的空間,眼見幾位咖啡師擠在一角調配咖啡,忙忙碌碌,和café的休閒節奏格格不入。法式吐司3PM開售,可2:30PM之際,已開始出現「小人龍」。原來café 2:45PM會清場,當中隔壁的外國遊客不解其意,被誤以為只趕走他,帶著氣沖沖之意離開…我們本來想多坐一會,卻要被迫出外加入人龍了。排隊期間,有侍應出來派發餐牌及登記,我們各人一份法式吐司:點餐後繼續等上15-20分鐘主角才出場,鐵盤熱氣迫人,頓時令café室內溫度急急上升,客人額頭都冒出汗水。法式吐司另配上意大利槐花蜂蜜,先試試原味,其實已經有著濃濃的蛋和奶油香甜味,可optional加蜜糖吧。吐司邊烘得好脆,而內裏的奶油有點流心狀,看上去像scrambled
今日有時間早來一嘗Iced caffe latte
Iced Caffe Latte
latte同泡沫鮮奶嘅份量配合好好,咖啡味慢慢滲出。

冰凍飲更是夏天消暑好品。

另點了一客煙三文魚沙律:
煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
份量中等,煙三文魚片新鮮,沙律加上香醋開胃。
法式吐司
法式吐司另配上意大利槐花蜂蜜,先試試原味,其實已經有著濃濃的蛋和奶油香甜味,可optional加蜜糖吧。吐司邊烘得好脆,而內裏的奶油有點流心狀,看上去像scrambled egg,啖啖奶香。出奇地,一向愛好甜食的我,食到2/3份已感「夠喉」,可見其牛奶﹑雞蛋和忌廉浸過夜的足料程度,且有點「漏」。
對於食物,我給予好評。至於價錢上,稍為偏高,中評。
其「清場」的行徑其實亦會影響本來正享受中的客人,希望café考會慮改善方法。
2017-07-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
/(比較長的一篇 一定要看完喔♥️)-🍞招牌法式吐司 $98配咖啡or茶+$6(熱) 另+$3(凍)-🍯我們還沒上菜時已經聞到旁邊別人的法式吐司好香~弄得我們也好期待☺️上菜時真的不誇張 超香滴!而且因為剛焗好 所以非常熱🔥店員在上菜時也會很貼心的提醒我們鐵板非常熱 小心一點不要碰到 他們是在櫃臺提供糖漿和餐具 食物上桌後可以自己出去拿🍽-🍞然後就手機拿出來拍照😂影片也可以喔 我們也有拍下把糖漿倒下去的那一刻😋不過建議不能吃甜的人倒一點點就好 因為真的非常甜 而且吐司會因為太多糖漿而變軟 就沒那麼好吃了 我們為了影片效果所以把2/3的糖漿倒下去了😭😭😭媽的我已經甜到升天了🙄雖然吐司真的好好吃 可是吐司原來的材料已經有砂糖 再加上糖漿真的不得了 而且吐司邊很脆 建議糖漿倒中間哦 吐司邊就不會變軟了-🍯最後提醒各位 這份吐司是限售的喲🕒每天下午3點到5點🕔限售30份 還有吐司一人一份會很膩 最好兩個人share一份👫👭👬-滋味度💙💙💙💔(💔=0.5)合共:$98
/(比較長的一篇 一定要看完喔♥️)
🍞招牌法式吐司 $98
配咖啡or茶+$6(熱) 另+$3(凍)

🍯
滋味度💙💙💙💔(💔=0.5)
合共:$98
🍞招牌法式吐司
2017-06-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$98 (Tea)
🍞招牌法式吐司
2017-07-17 248 views
麵包控就是會不時心思思想吃麵包,會因為吃到美味麵包而感到幸福這店的法式多士很有人氣,一直在我的must-eat list上。這天行經尖東,想起bread, expresso &,便來看看。 雖然賣法式多士的時間已過,但這日本表參道來的過江龍,賣著各款特別的麵包,還是吸引了我入去。多款麵包中,最吸引我的是這個無花果芝士祼麥包。另外,還點了一杯70%熱朱古力喝。無花果芝士祼麥包($18):麵包是祼麥包,所以會偏硬。上面的芝士頗香,但無花果是醃過的,而醃的味道有點怪...我是用刀叉切著吃的,可是刀子太鈍,幾經辛苦才可把麵包切開。不只是我,鄰座的在切麵包的人也流露著辛苦的表情...希望店家能提供鋒利一點的刀70%熱朱古力($48):不便宜的一杯熱朱古力。看它寫著70%,便期望著有香濃的朱古力味,可是與期望不同,朱古力味偏淡,令人失望。

無花果芝士祼麥包

70% Valrhona chocolate

2017-07-13 350 views
日本名店Bread, Espresso & 剛到香港時超hit的,每天也吸引了大條人龍,所以相信大家對這塊吐司不陌生啦~作為麵包控 、吐司控當然要去朝聖,但懶懶的我因為怕同人迫所以就等到熱潮變淡了再去。這天是閒日,但也有不少人來排隊,有點意外呢。這間日本過江龍只在下午三點鐘限售30份French Toast,夠曬Gimmick價位也不低,味道又如何呢?圖中:1. 招牌法式吐司($68)即叫即製還有用小鐵pan保持熱辣辣,拍照拍了很久,吃時依然辣口,吐司的外層十分香脆,金黃色賣相好好。咬下去挺稔身 超級香口 ,蛋味好濃,有一秒以為自己在吃蛋布甸,check了才知道原來所有吐司也在前一夜浸了蛋漿,超花心思的!淋了蜜糖比較好吃,但要適可而止,我是淋太多了所以好甜2. Iced Latte(+$39)咖啡反而很一般,味道挺苦的,咖啡香很淡,可能熱啡會比較好。

圖中:
1. 招牌法式吐司($68)

2. Iced Latte(+$39)
咖啡反而很一般,味道挺苦的,咖啡香很淡,可能熱啡會比較好。
Latte
2017-06-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 招牌法式吐司
經過無數次Bread Espresso都未入去食過,每次只係見到好多人排隊或者寫住係沽清,上兩個禮拜睇完介紹,的起心肝早啲嚟。今日我哋為咗每日三點出既限定「招牌法式吐司」兩點半就來到,又熱又曬門口有其他野食既菜單今次來的目的係法式吐司,所以我哋冇叫其他野佢寫住進行清潔,其實原來已經可以入去坐,因為我哋50分先返轉頭,已經坐得七七八八。呢幾張係我哋30分嘅時候影,估唔到50分返嚟就座無虛席。旁邊嘅麵包都見唔少人特登過嚟買,今次我哋冇試,留下次吧準時三點正,所有人去排隊落單,我哋點嘅係法式吐司,竟然有薄荷朱古力加$14都要一試大家一齊等待左5分鐘,陸陸續續為每一台送上熱辣辣嘅法式吐司。真係好熱辣辣,侍應好細心同每位客人講小心熱啊唔好掂到,介紹先食原味,亦可以到櫃檯拎蜜糖加埋一齊食。今次chichi我好聽話甘照住食,包邊煙煙銀銀中間鬆軟鬆軟有唔同嘅口感。之後梗係要加蜜糖食,值得一讚蜜糖絕對唔係溝水嗰啲,因為真係好香蜂蜜味,食出另一種風味。本身唔係好鍾意食甜既我,同友人好快就將佢消滅左薄荷朱古力有點失望,薄荷/朱古力兩者嘅味道比較淡,或者下次會試下咖啡 飲品水準好有進步空間如果只叫吐司68蚊
,上兩個禮拜睇完介紹,的起心肝早啲嚟。

門口有其他野食既菜單

今次來的目的係法式吐司,所以我哋冇叫其他野

已經坐得七七八八。

招牌法式吐司

中間鬆軟鬆軟

本身唔係好鍾意食甜既我,同友人好快就將佢消滅左

薄荷朱古力

薄荷朱古力

有點失望,薄荷/朱古力兩者嘅味道比較淡
,或者下次會試下咖啡

飲品水準好有進步空間
如果只叫吐司68蚊 抵食好多
鋪入面有水提供

講左甘多句下次
我下次一定會再黎食過
2017-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
招牌法式吐司
2017-07-11 260 views
星期日下午心血來潮想食個甜思思下午茶,男朋友話醒起附近有間人氣cafe食法式吐司~ 塔塔子對甜品一向不能抗拒,當然話好啦一去到門口塔塔子同男朋友都呆左~ 好多人已經排隊等緊佢3點開始的tea set呀! 可惜我地入唔到第1 Round,結果等左1個鐘先入到去...不過此店都好細心,會久不久拎一小杯"士多啤梨沙冰"比排隊等位既客人,排隊條氣都順D,貼心一個Tea set其實都唔平架,一份toast+一杯飲品=$98,塔塔子同男朋友share一個set,再加一杯飲品。呢個法式吐司上檯時已經香氣四溢,店員細心提點唔好掂到個pan,仲教我地食完原味先再加蜜糖,細味兩種不同食法吐司好鬆軟,入面好有moisture,香噴噴既牛油味,真係好好食呀塔塔子同男朋友都覺得就咁食唔洗加蜜糖都夠甜,而且仲突出牛油味,一試難忘!飲品方面,我地都係叫左Long Black,食完甜品飲簡直係一流呢!! 不過咖啡比一般日式cafe較濃,而咖啡豆味帶微酸,塔塔子個人口味就比較鐘情淡口少少的long black。不枉排左1個鐘頭,下次會早D黎等第1 round

Long  Black

不枉排左1個鐘頭,下次會早D黎等第1 round

2017-07-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Long  Black
是日平日的下午5時,是因為平日還是人氣已減?  沒有人排隊招牌法式吐司。木系的裝修也有 "muji" 的味道, 靜靜坐下, 跟朋友傾計, 也算是不錯的地方麵包的種類不算多. 櫃子內可能有裝太陽燈?一打開感覺有陣暖氣出來. 我是個 , 特別鐘情方包或法包等無餡的麵包。我認為要試一間麵包店的好壞, 就是看它做方包和法包的基本工如何。所以沒有試那招牌法式吐司, 只是簡單地買了2種麵包. 招牌法式麵包, $26, 好細的一個cube 既形狀, 請求店員切成4件吐司。味道不錯, 牛油味幾出, 但也不會太重牛油味至好膩, 十分軟柔, 稍稍用力就變形. 內麵包組織跟氣孔也分佈得好平均. 純味道而言 7.5 out of 10, 不過$26 來說, 性價比只有2.5 out of 10. Baguette , 就算唔係新鮮出爐, 都聞到一陣好香的麵包味. 可惜外不夠脆, 內裹感覺發酵不足氣孔不夠多/平均, 有點失望. 純味道而言 4 out of 10.   性價比只有1 out of 10. 坩白說有些失望, 以為終於等到日本表參道level 好味既麵包店. 如果真係好好食,我唔介意$二十幾去買舊只

麵包種類不多. 貴精不貴多. 可惜又唔係好"精"

我是個 [純麵包迷], 特別鐘情方包或法包等無餡的麵包。我認為要試一間麵包店的好壞, 就是看它做方包和法包的基本工如何。
所以沒有試那招牌法式吐司, 只是簡單地買了2種麵包.
招牌方包和小法包棒

內麵包組織跟氣孔也分佈得好平均.

Baguette ,

就算唔係新鮮出爐, 都聞到一陣好香的麵包味.

[總結]

如果真係好好食,我唔介意$二十幾去買舊只有手掌大細的方包, 不過佢真係未去到那個級數....

係OK 同喊臉之間, 最後比左個OK 佢, 因為唔係難食, 只係性價比奇低.
TakeAway
2017-06-30 157 views
相約幾位都係尖沙咀附近返工既朋友食下午茶!朋友推介呢間日本麵包店。最出名最好食推介係French Toast。留意返每日下午三點開始,每日限出三十份。我地大約四點去到,都仲有得食唔洗排隊。店入面人流唔算多,總算可以傾下計仔。我地一行三人點左三樣野,二杯野飲!店鋪採用半自助式,落完單會比個震震機,如果震就可以出去拎飲品,要客人自己行出去拎。餐具都係自己出去拎。野食方面就會由職員親自送上。1.風乾火腿意式三文治比我相像中…失望。因為都唔平,成$65…但一打開得幾片超薄火腿…同勁多黑椒。個烤麵包都算有咬口。但呢個價錢真係唔底食。2.蛋沙律豆乳包份量都大,可三人一齊分享!不過不失,但外皮好靭好難咬同切。個蛋沙律份量都多,但加佐超級大量多黑椒。唔知點解,正正常常一個蛋沙律有需要加咁多?味道正常,但啖啖都有黑椒咁囉。3.主打French Toast 呢個真係值得推介!!因為真係好食既!仲配以蜜糖自己倒想要既甜度。外面麵包質感但入面好似布甸,好得意好鬆軟,好好食。野飲方面叫左凍榛子鮮奶咖啡 & 熱鮮奶咖啡。熱鮮奶咖啡拉花拉得好靚!味道都調較得好好。相對凍飲就無咁細緻,賣相都唔係靚,不過不失的榛子鮮奶
相約幾位都係尖沙咀附近返工既朋友食下午茶!

我地大約四點去到,都仲有得食唔洗排隊。
店入面人流唔算多,總算可以傾下計仔。

1.風乾火腿意式三文治

2.蛋沙律豆乳包

主打French Toast

野飲方面叫左凍榛子鮮奶咖啡 & 熱鮮奶咖啡。熱鮮奶咖啡拉花拉得好靚!味道都調較得好好。相對凍飲就無咁細緻,賣相都唔係靚,不過不失的榛子鮮奶咖啡。

總括而言,算是個文青餐廳,靜靜地三五知己可以坐一個下午,都唔會趕你走。場內都有賣其他散裝麵包可外帶款式都幾特別同細細個。可一試。
$100 (Tea)
2017-06-23 135 views
I am a great fan of carbohydrates - anything made of flour and sugar would be my thing. As a bread lover, I came here when they first opened their hk store. Expectedly there was already a long line even though I arrived earlyfortunately I was able to get a french toast (they only sell 30 per day)I felt like i was in heaven when I ate it - fluffy, moist and surprisingly light. They provided us with a small jar of rose honey but you don't really need that as the french toast itself is sweet enough

I felt like i was in heaven when I ate it - fluffy, moist and surprisingly light. They provided us with a small jar of rose honey but you don't really need that as the french toast itself is sweet enough. The only downside was it was a bit pricy
$68 for a french toast that would only be an afternoon treat.
Wanted to try their bread as well but I stopped myself because of the price
overall a great experience though!
2017-06-23 144 views
日本人氣咖啡店Bread & Expresso 終於登陸香港!佈置裝修好有日本modern感覺,非常簡約、舒服。食物材料全部由日本帶黎,質素致上🇯🇵🇯🇵 佢地主打嘅French Toast 每日下午三點開始限售30份🍞。我嗰日去到已經好多人,所以想食真係要早啲去,真係手快有手慢冇ga!▫️味道方面,真係估佢唔到咁特別!平時食嘅French Toast都係食到麵包質地。今次依份外面都同平時個啲一樣, 入面竟然似燉蛋 / 疏乎厘既質地🥚,真係好好味啊,食到個樣都有心心眼😍!另外,佢哋啲咖啡☕️,一飲就知啲咖啡豆係正嘢,飲落好滑,而且味道細膩,無雜質,好飲!🤞🏻🤞🏻
▫️
$100 (Tea)
早前的一個星期二,特地約埋朋友一早去排3點出爐限量嘅法式多士~ 先講一下排隊安排,我地2點半招牌左右已經到,見未有人龍就先喺店內坐,等左一陣就見店員喺店門外放柱俾人排隊,於是我地就出去排隊,然後店員見到就話應該唔多人排,叫我地入返店內坐就得;點知等多一陣門外開始有人排,店員就同店內等緊嘅人講要出去排,結果我地本來可以排第一,最後變第九雖然都唔會買唔到,但係安排一時一樣希望以後可以訂規則而唔係由店員隨便決定洗唔洗排。講返個法式多士~ 可單點或者跟咖啡,相差$30左右,喺櫃位買完就坐埋位等上菜,飲品就要自己拎;金黃色嘅法式多士上面有糖霜,店員建議先試原味,然後可以去櫃位拎蜜糖加埋一齊食,其實原味已經夠甜,加埋蜜糖係會更香,不過略嫌太甜,有d膩,要花d時間先可以ko佢,果日食完到夜晚都唔太餓~ 結論係唔會再嚟排多士了~另外隔離位有2對前後嚟到嘅客人,唔知係咪因爲比較先到嘅客人調過位,反而遲來果對客人個多士到先,佢地立即問店員,但係店員只係講佢跟號碼上菜就了事,感覺有d無禮貌;整體嚟講其他店員都唔算好有禮貌同比較冷淡,服務實在有待改善呢
雖然都唔會買唔到,但係安排一時一樣
希望以後可以訂規則而唔係由店員隨便決定洗唔洗排。
法式多士
2017-06-06
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$110 (Tea)
2017-06-22 106 views
去到先知道原來法式吐司每日三點才開賣, 好在唔算多人排隊, 就一於試一試啦! 我哋點咗法式吐司同魚子龍蝦撻, 先講講個龍蝦撻先啦, 睇menu以為都會有4、5吋大, 點知得果3吋, 68蚊實在幾貴, 而且圖片中有龍蝦頭, 結果得條龍蝦仔尾, 而且味道亦偏淡, 不試也罷!到招牌菜法式吐司, 一嚟到脹卜卜咁, 賣相已經好吸引, 切開好似梳乎厘咁, 有種流心嘅感覺 , 蛋味好香濃, 唔使落糖漿已經夠哂味, 口感豐盈! 呢個吐司都係68蚊, 實在好食過個龍蝦撻好多好多!