Restaurant: BRICK LANE (中信大廈)
Info:

2019-07-19 1109 views
Brick Lane@ Admiralty 添美道中信大廈4樓他們的英式早餐,相信不少人都吃過,而今晚我們就專程來到這裡吃晚餐。自上次衝突事件發生,中信大廈少了人來人往的景像,人不多,反而更清靜悠閒,倍覺寧靜。天氣炎熱,晚上的熱氣不散,坐下來先要了兩杯凍飲:Fresh T-helper和Bacon Julep,消消暑!Fresh T-helper:黃姜、草莓、青檸,配上茉莉花茶,冰凍宜人。Bacon Julep:自家制黃姜煙肉糖漿、薄荷菜,配上Jin酒,清涼中有火辣。Crabmeat and Tomato Salad,這個沙律有蟹肉、蕃茄,及台灣特產─蓮霧,特別新鮮爽脆!Truffle Mushroom Soup,黑松露野菌湯,幼滑而濃稠;Soup of the Day,每日例湯則是薯仔濃湯,同樣是味濃香滑,非常順口!經服務員介紹,我們選了他極力推介的兩個特色菜來試試:Lobster Eggs Benedict及Beyond Burger。Lobster Eggs Benedict,傳統英式早餐中的班尼迪蛋,配上龍蝦肉,切開水煮蛋,蛋汁滲進龍蝦肉及麵包內,異常滋味!Beyond Bu
Brick Lane@ Admiralty
添美道中信大廈4樓

Beyond Burger (tom yum goong sauce),未來漢堡!即是全素漢堡,意指未來以素食為主,減少碳排放,味道也不錯,滿有牛肉味,加上秘制冬蔭公醬汁,味道新奇美味,值得一試。

Seasonal Berries Pancake,餐廳有名的班戟,豈可不吃?選上新鮮優質草莓、桑莓,配上蜂蜜果醬,十分美味。

服務員的態度甚佳,主動及耐心地介紹餐廳的食物,又友善又殷勤,賓至如歸!

環境優雅,裝潢走工業風,地方闊大,人不多,最合適約朋友大夥兒聚餐。

2019-07-11
$460 (Dinner)
2019-07-11 187 views
最近同幾個朋友去到金鐘,偶爾間發現呢間餐廳"Brick Lane"唔錯,不論室內設計同室外佈置,都充滿情調,而且餐廳嘅座位好舒服,最適合找幾個三五好友把洒共聚!食物方面,睇得出廚師花了不少花機,其中以"漢堡餐"最為熱門推薦,裡面餡料非常豐富,有生菜🥬蕃茄、無花果仲有最特別的是齋肉,漢堡包主要以素菜主!薯條🍟方面,我地嚐試左一個芝士黑松露味道嘅薯條,味道充滿黑松露,超級香濃,而且份量十足,用黎配啤酒最適合!最後,仲有意粉,份量可以夠二人分享,另外配料亦非常豐富,入口彈牙,帶有蕃茄鮮味!

薯條🍟方面,我地嚐試左一個芝士黑松露味道嘅薯條,

味道充滿黑松露,超級香濃,而且份量十足,用黎配啤酒最適合!

最後,仲有意粉,

2019-06-11
2019-06-30 466 views
📍 Brick Lane Full English@ $168難得星期日放假,緊係要去享受下brunch啦。小妹之前都有推薦過Entertainer呢個apps架啦,咁啱brick lane又可以用啵。 即刻同男朋友食返個靚靚brunch先。-嗌左個everything。真係好足料,有3隻蛋(可以揀煎蛋,炒蛋或者pouched egg),bacon, baked beans, black pudding, corn beef; hash browns, ham, sausage, mushroom, smoked salmon, Yorkshire pudding,非常豐富。最後都係食唔曬。薯餅好脆,唔會好油,蘑菇都好爽口,好香。black pudding一直都唔係我杯茶,男朋友話佢呢舊唔夠實淨,仲要mix左香草係入面,口感好奇怪。其他野好似腸仔,火腿,煙肉,焗豆都係現成食材or canned food,唔會有好大既發揮空間-用左entertainer既offer都係$90一個人咋。我地會再次回頭,試下佢既egg benedicts-地址:尖沙咀棉登徑17-23號地下-推介指數👍🏻👍🏻
地址:尖沙咀棉登徑17-23號地下
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
Full  english
$90 (Lunch)
Full  english
2019-05-06 972 views
喺金鐘想搵間價錢中等又好味嘅食店其實唔易。上網見到有得儲飛行里數就膽粗粗訂位試下。地點非常方便,近地鐵站。落雨冇遮都唔洗怕。一出𨋢已係天橋直到商場。環境同服務都非常好。餐牌非常特別用皮做封面值得加分。食物種類都ok。最緊要價錢唔算貴今明叫左牛扒,炸魚薯條,意粉同粟米片。除左牛扒有少少扣分外,其他食物都令人回味。蘋果汁好好飲蟹沙律都好特別。我個人比較鍾意食幼薯條所以加分加分。點薯條個醬係令我點不停。炸魚非常好肉而冇腥味有魚,唔係到到都做得到。意粉就比較硬,如小朋友食可要求煮林d。成晚都冇趕你走嘅感覺,非常愉快會再回來
2019-05-06 765 views
總覺得硬要冇細路仔嘅朋友陪你一齊去親子餐廳Gathering 好似唔知點咁所以特別喜歡有Play area嘅餐廳Kids friendly之餘 大人又食得開心可以好好Catch up吓近況唔好Expect會有好多嘢玩不過對小朋友而言夠㗎啦都係嗰句啦 週末免費開放 仲想點 咖啡同嘢食皆不錯咖啡上面仲有架單車 好得意朋友大部分都嗌all day breakfast我就嗌咗個雞清腸pizza都好好食 所以未相机食先已經食曬落肚脆卜卜好好味除返每人都係200蚊左右而且仲有兩個鐘免費泊車搭地鐵都係五分鐘就行到初頭打去訂位都有啲唔好意思因為要成五張bb櫈但佢都提供到試過某酒店同我講佢得兩張bb櫈 先到先得 呢度就完全冇呢個問題 幾適合大伙兒聚會地址:BRICK LANE金鐘添美道1號中信大廈4樓404號舖☎️電話訂座: (852)23632500▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪
總覺得硬要冇細路仔嘅朋友陪你一齊去

金鐘添美道1號中信大廈4樓404號舖
☎️電話訂座: (852)23632500

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪
2019-04-18 627 views
今日嚟開附近搞證件,順便嘆下,食個Brunch. 天氣唔太熱所以㨂咗坐出去balcony,都幾舒服,對住立法會,仲有少少海景tim 叫咗all day breakfast,乜都有最鍾意炒蛋,好滑,仲有埋芝士俾我自己加😋唔錯!

叫咗all day breakfast,乜都有
最鍾意炒蛋,好滑,仲有埋芝士俾我自己加😋唔錯!
平日夜晚嘅金鐘, 大家都向地鐵站巴士站方向進發, 我就逆流去中信大廈食Bricklane 😌揀金鐘分店全要係想遠離一下煩囂, 想搵個地方靜靜地休休閒閒同男朋友傾下計❤️環境好舒服, 服務十分好, 侍應有禮貌之餘仲會細心留意用餐進度, 逐個dish上, 慢慢細味😋有set dinner亦有A la carte選擇, 我地✌🏻個人叫左1️⃣個set dinner 1️⃣個pancake 再追加1️⃣杯咖啡~~ Set dinner 已經有齊salad soup main 同drinks~~💁🏻‍♀️香煎蟹餅沙律(Set Dinner)真.蟹肉餅2邊都煎到脆脆地, 入面又唔會太乾👍🏻 每條沙律菜都沾上適量嘅油醋汁, 絕對唔係堆晒d 菜再求其倒d 汁~💁🏻‍♀️Soup of the Day (Set Dinner)個湯同包都正正常常咁, 無咩特別~💁🏻‍♀️美國有骨肉眼配燒薯 (Set Dinner)塊牛扒好大塊⚠️係真係成隻碟咁大‼️我叫左Medium, 肉質好嫩, 好juicy, 不過如果一個人食一塊就會好"濟", 建議2個人share 一塊再叫其他野食☺️💁🏻‍♀️焦糖香蕉脆煙肉Pancake (A la car

💁🏻‍♀️香煎蟹餅沙律(Set Dinner)

個湯同包都正正常常咁, 無咩特別~

💁🏻‍♀️美國有骨肉眼配燒薯 (Set Dinner)
塊牛扒好大塊⚠️係真係成隻碟咁大‼️

💁🏻‍♀️焦糖香蕉脆煙肉Pancake (A la carte)
比較少食咸嘅pancake, 估唔到煙肉同焦糖香蕉個味又幾夾! 可能因為正正有煙肉balance 一下焦糖香蕉嘅甜味, 就算食晒成個pancake 都唔會覺得好溜😋
2019-04-03 230 views
今晚因爲有interview, 所以去左中信大廈,平時應該唔會特登去,因為系較僻既地方,人都唔多個(但其實系金鐘地鐵行經天橋過去唔洗10分鐘就到)可能個位置問題,所以餐廳都唔多人,我地食飯就坐得好舒服啦!餐廳亦有室外座位,可以好chill咁飲野。今晚食左nachos, Caesar salad 同白酒蜆意粉,食物質素好好,nachos做得好傳統,好味,沙律菜好新鮮有甜味,意粉煮得啱啱好,好al dente, 簡單得尼味道好好!
2019-03-31 310 views
岀咗糧,又係食好西........餐嘅時間。同事介紹公司附近嘅lee間餐廳,話環境唔錯有海景。於是就同另一半放工去食。去到人唔多,環境舒服,櫃上一大堆酒,唔知仲以為去咗酒吧。兩個人嗌咗兩個main,一個薯條,兩杯嘢飲。鍾意飲湯嘅關係,自己嗌咗個龍蝦湯。龍蝦湯,唔會好鹹,有啖啖龍蝦肉。黑松露薯條,唔洗點醬,薯條本身已經有少小嘅黑松露味,就咁食都已經好食。就算之後擺耐咗,先點醬食都唔差。平時都係嗌牛多,但係唔知點解今晚想食羊,於是嗌咗個羊架。五成熟,表面煎到香脆,入面就啱啱好。有羊羶味,但係唔會係好羶嗰隻,一般人都應該食到。最後嗌咗杯朱古力咖啡收尾,朱古力味(應該係可可味)濃,唔甜,所以真係飲到咖啡嘅香味。環境同食物嘅質素都唔錯,有機會可以返嚟再試
去到人唔多,環境舒服,櫃上一大堆酒,唔知仲以為去咗酒吧。

龍蝦湯,唔會好鹹,有啖啖龍蝦肉。

環境同食物嘅質素都唔錯,有機會可以返嚟再試
2019-03-29
Dinner
只要您自問係一個精明既師奶,而且儲開Asia miles,您一定要識賺盡里數首先,用openrice網上訂座服務已經賺25里然後梗係去食早餐啦。出金鐘地鐵E出口上天橋一路向立法會方向行,就會見到係右手邊既中信大廈。又幾靚幾新淨喎雖然天陰陰,但坐室外都幾舒服。今日甘岩室內俾人包左場搞活動。食物唔逐一介紹,比較得意係呢款咖啡,真係好似一件tiramisu到左儲里數環節第二步,記得要簽最抵儲果張信用卡,我果張係$3/里第三步,有帶Asia Miles卡就俾職員入資料,冇就開Asia Miles app俾人做記錄,都冇既就開openrice個QR code俾人掃最後送上餐牌俾各位朋友參考如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

首先,用openrice網上訂座服務已經賺25里

Tiramisu  latte  (hot  regular)
Mocha  (hot  regular)
Everything
Full  English

最後送上餐牌俾各位朋友參考

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-03-30
$212 (Lunch)
2019-03-30 220 views
這BRICK LANE在中信大廈4樓,平日較多OFFICE客,裝潢型格而帶傳統英倫風,非常適合商務用餐或朋友聚餐。精選芝士拼盤($152)藍芝士一直也是比較鍾意重口味的摯愛,不過需配上餅乾或者水果蔬菜。拼盤上的軟芝士口感比較柔軟,而且味道適中,應該普遍大眾也能夠品嚐,也適合在此餐廳作為前菜。其他幾款芝士,配上提子,也是不錯的的伴洒小食。套餐香煎蟹餅沙律的蟹餅兩邊香煎至金黃色、外皮略香脆,而且餅餡蟹肉甘甜。麵粉蟹肉平衡都很好,有豐富蟹肉,而且蟹肉的長度及纖維能夠在烹調中保留,是一道值得回味的菜式。建議食用時候,可以用刀叉分開然後配上沙律菜、醬汁一起吃用。美國有骨肉眼扒($328/ set)主菜點了五成熟有骨安格斯肉眼扒。牛扒外表烤得微焦,質地鬆軟。用鹽及黑椒調味,而且因為帶骨牛扒,有骨膜包住因此能夠鎖住肉汁,鍾意牛肉嘅朋友可以試試。餐廳另外會提供芥末醬,客人可以自行調配味道,另外亦有原隻香烤蒜頭及薯仔做配菜。跟餐加10元的咖啡,杯子頗為特別,為晚餐添上了一些別致的氣氛。

精選芝士拼盤($152)

美國有骨肉眼扒($328/ set)

2019-03-18
2019-03-30 226 views
雖然英國菜並不討好,但Brick Lane卻是一家值得推介的英國餐廳,除了英國傳統食品如Egg Benefit、Sausage Platter、All Day Breakfast等,亦有薄餅、牛扒及烤豬手等等。位於金鐘中信大廈,午市時段會較多人,但晚上人不多,所以亦較寧靜。餐廳亦有室外雅座,由於溫度較低,有數檯客人也選擇Outside Seating AreaKirin Draught ($58/ 1 Pint for Happy Hour): 日本麒麟生啤麥味香甜而不會過於濃郁,與Asahi差不多。香煎蟹餅沙律配芥末蛋黃醬: 此沙律相當有驚喜,首先沙律菜配醋及芥末蛋黃醬,酸甜美味;而蟹餅鬆軟可口,內含大量蟹肉絲,十分鮮香美味。Carrot Ginger Soup: 濃湯味道鮮甜,含大量胡蘿蔔蓉,忌廉份量不多,因此不會太膩,亦帶少許薑味。香煎三文魚帶子配薯蓉伴西洋菜忌廉汁 ($308/ dinner set): 帶子表面微微煎至香脆,內裡幼嫩,加了少許魚子醬,特別矜貴;而三文魚亦極具份量,魚皮經煎香後魚油溢出,香脆而美味,三文魚肉嫩滑,與西洋菜忌廉汁蠻搭配。熱即磨咖啡 (晚市套餐+$1

熱即磨咖啡 (晚市套餐+$15): 杯子蠻漂亮,但Americano質素一般。
2019-03-20
2019-03-26 174 views
好耐都冇去BRICK LANE 食野,星期日咁啱同朋友去完野餐HEA完,之後就去中信大廈搵食。因為唔算好餓嘅關係,我地點左脆香雞翼同埋北海道帶子沙律。首先講下個雞翼先,本身我係一個雞翼腔,所以對雞翼都有要求。呢碟雞翼炸得好脆口,而且上到碟就已經聞到好香,我同朋友都一隻接一隻咁食。(之後叫多左一碟) 食咁多雞翼當然heavy啦,為左令自己個心舒服啲就食少少沙律啦。我好鍾意呢碟沙律有一種清新嘅感覺,同埋帶子唔算細粒,都幾juicy,一個人都可以KO得晒。最後我地點左兩杯白酒,結束呢個咁美好嘅週末。
2019-03-23 273 views
適逢Kaws 浮到添馬公園,周未特別去金鍾睇睇呢隻浮喺維港嘅吹氣公仔,順便搵下金鐘有咩好食。呢間Bricklane 港九都有幾間店,其實金鍾呢間都幾唔就脚,距離mtr 都一段路程,不過就係貪佢地點偏遠,周未lunch time 時間實有位,又唔會催客走,可以慢慢食下傾下。今日去到Bricklane,室內有private party 被包場,我們只可坐室外露天位置,如果天氣好,感覺都幾chill😊。我們order 一份帶子沙律及一份最簡單嘅菠菜蕃薯薄餅share 食,另加兩杯飲品。沙律分量唔多但好足料,不過本人一向唔like 太多sauce, 嫌佢油左少少,下次應該叫醬汁另外上。薄餅餅皮做得好脆口,餡料非常多👍🏻,好味

薄餅餅皮做得好脆口,餡料非常多👍🏻,好味

2019-03-23
$180 (Lunch)
2019-03-22 3050 views
難得友人今天早放,所以訂了位來這間西餐食!這間餐廳有室內及室外的,因為都熱熱地,所以揀了室內,如果唔係就可以睇下海景!餐廳燈光柔和,每枱都點有小蠟燭!餐廳推出了dinner set,但因為想試下其他野,所以便散叫了!松露蘑菇湯($88),黑松露味重,蘑菇蓉都幾多, 夠creamy!湯飲還配有麵包,麵包是有香草的,所以食落有淡淡的香草味!澳洲穀飼安格斯肉眼扒($298),今晚突然好想食牛扒,所以點了這個,點了5成熟,沒有整到過熟,牛肉味都幾濃,頗鬆軟,點埋附設的醬汁更加惹味!牛扒旁還有薯仔、青瓜、車厘茄伴碟,更健康!薯條配黑松露蛋黃醬($78),薯條是用上幼身的,著條本身已有少少的黑松露味,再配上黑松露蛋黃醬會更加惹味,黑松露味更出!Pot of Tea(Peppermint)($38),這裡的茶飲可以再加水,由於當天不太舒服的關係,所以點了薄荷的味道!熱熱地咁飲落去喉嚨很舒服!總括黎講,餐廳環境舒適,侍應服務亦很好,有機會一定會再黎!
難得友人今天早放,所以訂了位來這間西餐食!
松露蘑菇湯

澳洲穀飼安格斯肉眼扒

薯條配黑松露蛋黃醬

Pot  of  tea
Pot  of  tea

總括黎講,餐廳環境舒適,侍應服務亦很好,有機會一定會再黎!
2019-03-19
$500 (Dinner)
松露蘑菇湯
澳洲穀飼安格斯肉眼扒