2018-08-24
今晚原本友人提議食雞煲,但兩個女仔好耐無見,想搵個靜靜地既環境傾下計,諗下揀下,佢問我有無試過呢間餐廳,喺「想試新野」而又「無咩花時間再搵其他資料」既情況下,就去左試Bro’s Cuisine!以今晚既觀察我覺得餐廳應叫Sis’ Cuisine,因為在場都係sister/lady 們!一入去個感覺係好寧靜好舒服,得兩枱坐左人(一枱就係我地)。可能係門較厚身,隔音好好,面積唔大,小妹目測Open kitchen 同serve 客 5:5比例,樓面大概可容納四至六枱客。因燈光較昏暗,加埋木製既方枱,感覺沈實;每枱同廚房既距離好近,好似食私房菜!兩個女仔叫左個dinner set, 包左一個前菜(2選1),一個薄餅或飯麵(6選1)同一個肉食(5-6選1)。結果我地既選擇係:前菜:黑松露意大利雲吞最初諗住意大利雲吞會比較膩,但因廚師用左比較大隻既雲吞,而裡面磨菇既比例多過芝士,食落唔會覺得滯!配上黑松露汁,內外呼應。喺薄餅同飯麵當中,揀左南瓜蟹肉燴意大利飯!最初係諗住試蜜糖鴨肝薄餅(幾特別既組合,好似好少見)..但呢排太熱氣,放棄左(都好,留個原因下次再泥幫襯!)。全個飯基本上俾重重既南瓜蓉包
一入去個感覺係好寧靜好舒服,得兩枱坐左人(一枱就係我地)。
結果我地既選擇係:
前菜:黑松露意大利雲吞
全個飯基本上俾重重既南瓜蓉包圍,超級黏身,所以點解waitress姐姐一上左呢味菜就溫馨提示我地要快d食,因凍左會”傑”同乾,嗰陣先食就係另一回事。
雖然蟹肉被濃濃既芝士味同南瓜既甜味蓋過,但小妹非常中意食南瓜同海鮮,又嗜甜,所以覺得呢個組合有新鮮感!只係略嫌芝士脆片唔夠脆。
如果係兩個女仔share,呢個份量可能會有d負擔,但情侶們或者Bros,應該okay 既。
主食選了西冷扒,七成熟,可以揀蒜蓉汁或黑椒汁。都係嗰句,肉食唔係小妹主場,只可以講:真係七成熟,唔會太熟或變左五成熟,煎得唔會好乾身,依然保留住肉汁。
蒜蓉汁一般,而且小妹覺得汁既份量可以減少d,但整體係意料之外的水準!
今晚食左兩個幾三個鐘,三枱都係女仔,幾個女仔始終難免一個墟,但真係唔覺得好局促、好嘈。
總括環境、食物、服務質素而言,係觀塘工廈區中性價比高既餐廳選擇!會再來的!
後記:意料之外的回味!多謝友人的的好選擇!
或許,生命有時候就是需要少些計劃、少些期待,多些隨遇而安。
也就像一個中同以前的口頭禪:
一切也是最好的安排。