2018-02-24 86 views
黃埔這個地方真的有很多美食等待發掘。今次到了九號水產的一間拉麵店試試他們的拉麵。餐牌上的食物款式非常多, 拉麵也有好幾款, 而且亦有很多配菜和飲品供選擇。我點了一碗特上海老湯拉麵, 這款拉麵是星期五、六、日才會供應。 拉麵上有豬肩肉、豬腩肉、糖心蛋和紫菜。拉麵的配料方面, 我加了木耳、芽菜和椰菜。我朋友點了一碗特上黑蒜油拉麵, 配料方面, 她加了芽菜、蔥和牛油粟米。很想稱讚這裏的食物分量! 每款配料的分量比我想像中多, 非常抵吃, 尤其是牛油粟米, 非常大碟!木耳是浸著麻油的。椰菜充滿蒜蓉味。推薦他們的特上海老湯拉麵! 拉麵湯底充滿蝦味, 湯底杰杰的, 味道濃郁。拉麵充分吸收到海老湯的味道。 溏心蛋是流心的, 而且蛋白很嫩滑。拉麵的麵質幾彈牙, 很好吃。

木耳

木耳是浸著麻油的。
椰菜

椰菜充滿蒜蓉味。

信州白提子梳打
2018-02-24
$130 (Dinner)
信州白提子梳打
  • 特上海老湯拉麵
靜岡抹茶可樂味道特別,可樂味加抹茶的味道,幾新奇!湯底甜美,而且十分好食,面條唔但至好彈牙,而且吸收左湯既精華,豚骨同拉面兩個既味道配合得天衣無縫。更重要既野係好濃郁既湯底同埋超級足料,絕對係你既不二之選特上魚介豚骨拉麪湯底濃郁香滑,可能合適喜歡濃味嘅朋友。其次我選擇了曲面,其面軟硬適中,口感一流。最後配料方面,豚肉肥瘦適中,糖心蛋美味至極。炸紫菜墨魚嘴鬆脆可口,略帶微辣,加上少許檸檬汁後,然口感更上一層樓,食落感覺不到油膩的感覺炸軟殼蟹蟹肉鮮嫩滑可口,加上配醬,讓其味更美味,最重要口感不油膩,有一試再試的衝動日式一口炸芝士一口咬落去,流出芝士帶有的微鹹和芝士的香味。在口中芝士藕斷絲連的感覺更是奇妙天婦羅炸蝦蝦肉新鮮,入口鬆脆,油兒不膩,點上他佩汁用作提鮮,食過翻尋味蜜汁咖喱炸雞中翼第一係嘗試這特別味道的炸雞中翼,本來都抱有懷疑,但一試,其味道配合得剛剛好,甜中帶辣,但5遮蓋肌肉的味道梗係仲有呢度必點嘅餃子啦,超大隻一啲都冇偷工減料,餐廳真係正呀!
靜岡抹茶可樂
味道特別,可樂味加抹茶的味道,幾新奇!

特上魚介豚骨拉麪

炸軟殼蟹

日式一口炸芝士

天婦羅炸蝦

蜜汁咖喱炸雞中翼

2018-02-23 28 views
果日經過黃埔見周圍都係人, 就見到呢間咁岩得返2個位既店。本身朋友都想食麵就黎試下啦`。佢MENU好多野,原來仲有分店。特上魚介豚骨拉麵拉麵湯底除左豚骨味,還多一份海鮮鹹鮮味。湯底比較濃稠,喜歡重口味拉麵嘅,呢個就非常適合。特上拉麵仲有埋紫菜同溏心蛋等嘅配料,份量幾多。麵條幾掛湯,每食一啖都感受到湯嘅鮮味!特上松葉蟹海老番茄湯拉麵呢款拉麵真係令我念念不忘,蕃茄湯底比較健康同冇咁飽滯,仲有淡淡蝦嘅香味.加上舖面嘅蟹肉,同傳統嘅豚肉拉麵係完全唔同嘅感覺.特上都有埋紫菜同溏心蛋,食完好滿足!蜜糖咖喱雞翼新鮮炸嘅雞翼要等耐少少,味道好特別,第一啖味道係甜,再咬落就有咖哩香味,兩種味道出奇地非常夾!
果日經過黃埔見周圍都係人, 就見到呢間咁岩得返2個位既店。
本身朋友都想食麵就黎試下啦`。
佢MENU好多野,原來仲有分店。

特上魚介豚骨拉麵

特上松葉蟹海老番茄湯拉麵

蜜糖咖喱雞翼

2018-02-22 34 views
今日同老公去黃埔行街,比較少去紅磡的我們見到開了個九號水產,覺得有點喜出望外因爲感覺也似台北的上引水產,順便入去搵食一入到去被充滿日系裝潢嘅豚道樂吸引了!剛巧晚餐時間便二話不說內進店內有吧枱和二人枱可以選擇,但老公和我比較喜歡坐吧枱是的,因為較有氣氛店內的水壺也是日本餐廳用的水壺!令人真的有種去了日本的感覺豚道樂的食物選擇多,而且也有不同小食任君選擇老公點了特上原味豚骨拉麵($85)原味的湯底濃而不漏,令人不會有種吃完很口渴的感覺老公也點了加辣醬,令整個湯底更加特出。喜歡吃粗麵的老公揀了曲麵,因為曲麵較為粗身,而且更有咬感我就點了特黑蒜油拉麵($93)黑蒜拉麵蒜香味濃,而且湯底結身。紫菜和半熟蛋也是精髓所在呢!半熟蛋更是十分與別不同另外有別其他拉麵店,豚道樂的肉更有咬感!原因是採用了兩款不同的肉類:豬腩肉和豬肩肉。十分特別吃到一半再飲啖飲品。老公和我各點了:信州白提子梳打(左)($23)和山梨桃梳打(右)($23)吃日本料理不能不叫日式餃子🥟($30)餃子炸得外脆內軟,但餃子內充滿肉汁值得一試另外我們也點了日式吉列炸蠔($42)炸蠔炸得十分出色和creamy,而且入口即溶食完唔太夠喉,
因爲感覺也似台北的上引水產,順便入去搵食

一入到去被充滿日系裝潢嘅豚道樂吸引了!
剛巧晚餐時間便二話不說內進

店內的水壺也是日本餐廳用的水壺!令人真的有種去了日本的感覺

豚道樂的食物選擇多,而且也有不同小食任君選擇
老公點了特上原味豚骨拉麵($85)

原味的湯底濃而不漏,令人不會有種吃完很口渴的感覺

我就點了特黑蒜油拉麵($93)

吃日本料理不能不叫日式餃子🥟($30)

餃子炸得外脆內軟,但餃子內充滿肉汁
值得一試

另外我們也點了日式吉列炸蠔($42)

炸蠔炸得十分出色和creamy,而且入口即溶

食完唔太夠喉,老公再追加個炸軟殼蟹($45)

炸軟殻也是十分足料,有半隻蟹腳呢
十分脆口之餘也有蟹肉在內呢

是日二人埋單三百多,以日本餐來說也算抵食是的
2018-02-21 101 views
去朋友家拜年 黎開黃埔 見到間九號水產唔知係咪新既 去揀左呢間拉麵試下裝修唔錯呀 難得有吧枱 就揀坐係吧枱首先黎一份小食-日式煎餃子 (5隻)入面係少菜多豬肉餡 咬一啖勁juicy 甜甜地 點醬油唔會咸 好好味再黎一碗特上辛辣味噌拉麵(直面)初時有直面同曲面揀 因為未試過 所以各叫一碗面食 直面係幼啲 感覺硬啲會更好食有咬口 呢碗辛辣湯底 已經係普通辣 但係好辣 佢既激辣我唔敢想像第二碗係特上原味豚骨拉麵(曲面)曲面就似似地公仔面 當然係煙un既 個人喜好普通口感就夠湯底就最基本既豚骨湯 好濃好香兩碗既豚肉都燒得超香 有四片 小小肥肉 好味對於我呢啲芽菜控再追加一份芽菜食再黎三個小食吉列炸豪外脆內多汁鮮甜 香牛肉薯餅內有少量洋蔥 我就麻麻地 最後成個比朋友食哂 佢話係叫左咁多款最好味既小食炸紫菜墨魚咀黎到好香紫菜味 食落都好重紫菜味 有小小蓋過墨魚味 但係好爽脆 紫菜味輕手啲會更好叫左三枝梳打飲品 分別蘋果 桃 同提子三枝都試下 個人認為桃同提子都好飲 感覺fresh啲食左咁多野400蚊有找,都算抵既

裝修唔錯呀 難得有吧枱 就揀坐係吧枱

首先黎一份小食-日式煎餃子 (5隻)

再黎一碗特上辛辣味噌拉麵(直面)

第二碗係特上原味豚骨拉麵(曲面)

曲面就似似地公仔面 當然係煙un既 個人喜好普通口感就夠

最後成個比朋友食哂 佢話係叫左咁多款最好味既小食

叫左三枝梳打飲品 分別蘋果 桃 同提子
三枝都試下 個人認為桃同提子都好飲 感覺fresh啲

食左咁多野400蚊有找,都算抵既

$190 (Dinner)
黃埔諗唔到食咩所以睇睇OpenRice,呢間拉麵大有來頭喺荃灣已經有分店!特黑蒜油拉麵,鮮甜湯底仲有勁大陣蒜香味,好食到我連湯都飲埋,而且加上有麻油食落簡直係色香味俱全。實在太正啦,而且食到好飽,細食既你可以選擇同朋友分享一碗加埋小小小食!!!特上原味豚骨拉麵:原味豚骨拉麵採用濃郁的豬骨湯底,啖啖都香味四溢,拉麵捲起前浸一浸豬骨湯再食,簡直是享受。灸燒芝士豚肉:拉麵的豚肉吃得唔夠喉,可以試試看這個小食,炙燒帶來別樣的香味,加上邪惡芝士的搭配,令味感升級。日式一口炸芝士:外酥內嫩,一口咬開,微甜酥脆的外身加上濃郁微鹹的芝士慢慢流出,雙重享受。芝士還可以拉絲!紫菜墨魚嘴:這個絕對強力推薦,薄薄的一層粉包住墨魚嘴,外面灑上一層紫菜碎加上特制的味粉,墨魚嘴酥嫩的口感又不失嚼勁,讓人吃到不停口。炸軟殻蟹:一上桌已經十分吸睛。金黃的外表隱約看見蟹肉紅彤彤的顏色,讓人食慾大增。咬下去蟹味鮮甜,外脆內軟的口感加上鮮甜的蟹肉,讓人瞬間感到滿足。日式餃子:煎得外層金黃酥脆的外皮,圍邊略焦,一口咬開後,香味四溢,餡料飽滿多汁加上外皮微淡的味道一起在口中咀嚼,忍不住一整碟都吃光光。蜜糖咖哩雞中翼:蜜糖和咖哩是

蜜糖咖哩雞中翼:蜜糖和咖哩是神奇的搭配,蜜糖的香甜加上咖哩微辣的味道結合,一口咬開雞翼,肉質鮮嫩可口,也絕對值得一試。

牛油粟米:粟米香甜自然不用多說,加上牛油的結合,令香味升級加上更加爽滑的口感,可以和著牛油攪拌後加進拉麵一起吃,或者直接吃,都是絕佳選擇。

溏心蛋:覺得拉麵的溏心蛋不夠喉?另外再叫小食一碟,滿足口腹之慾!滑嫩的蛋白加上流心的蛋黃,放進拉麵裡一口溏心蛋一口拉麵的搭配來吃,或者直接只吃溏心蛋都是不錯的選擇。

日式吉列炸蠔:這個也是強力推薦之一!酥脆金黃的外表包住蠔。一口咬開後是蠔獨有微涼的口感和飽滿的膏充斥著口腔,讓人忍不住一隻接一隻,繼續吃!

韓式蒜蜜叉燒:和炙燒的不同,韓式的微辣加上蒜香,還有蜜糖甜絲絲的味道,薄薄地舖在叉燒上,嗅覺和味覺同步感受的狀態下,絕對值得一嚐。

野飲:
山梨桃梳打:感覺上桃味比較濃郁,梳打的味覺刺激不用多說,相信大家都試過,絕對是小食的絕佳小夥伴。

招財貓汽水:外表可愛的樽,甜味較大,感覺比較難形容,但如果沒有試過的朋友們,也可以試試看,也是小食的小夥伴之一。

信州白提子梳打:白提子的味道就是酸味較多,微甜。喜愛酸酸甜甜的朋友們絕對要試試看,梳打的口感讓酸味提升,本人強力推薦的小食親親小夥伴!
2018-02-20 30 views
特上原味豚骨拉麵 有豬腩肉,青蔥,幼麵,和溏心蛋值得一提我的是溏心蛋煮得岩岩好,蛋黃好甜和多汁,豬腩肉肥瘦相間配上濃厚的湯汁非常美味松葉蟹番茄豚骨拉麵蕃茄味濃郁湯底,似乎還帶有一絲南瓜香味,湯底偏酸。讓人在拉麵一上桌時,聞到味道已經唾腺忍不住瘋狂分泌口水。喜愛酸味道的朋友們可以試試看。拉麵選擇適中的硬度,有嚼勁之餘不會太硬。松葉蟹絕對值得一試,蟹味鮮甜不受番茄酸酸湯底的影響。反而當日的叉燒微鹹,整體還是很不錯的。灸燒芝士豚肉底下是一片紫菜,中間是蜜燒過的豚肉,最上層是一層芝士,芝士用火槍炙燒過.紫菜包裹著豚肉和芝士,一定要趁熱吃,可是味道略咸日式一口炸芝士一份6個,外表的粉薄薄一層,內裡是剛炸好的芝士,一咬的時間芝士係口腔裡爆發加上芝士味道濃郁,一定是芝士迷既最愛紫菜墨魚嘴入口非常鬆脆, 炸到金黃色, 用檸檬汁調味而且鲜脆爽口,口感很像雞軟骨很特別炸軟殻蟹一開二都,外面炸得香熱鬆脆,蟹肉連殻食配上檸檬汁.蟹肉有鮮甜多汁又香口鬆脆,一吃真是停不了口日式餃子 外觀金黃又酥脆,餡料分量多,必點!蜜糖咖哩雞中翼內層以咖哩味為主,非常有驚喜,咖哩和蜜糖配撘得很好,雞中翼內裡燒得滑而且入味牛油粟米
特上原味豚骨拉麵

有豬腩肉,青蔥,幼麵,和溏心蛋

松葉蟹番茄豚骨拉麵

灸燒芝士豚肉

日式一口炸芝士

紫菜墨魚嘴

日式餃子
外觀金黃又酥脆,餡料分量多,必點!

蜜糖咖哩雞中翼

牛油粟米
香草牛油配上粟米,而且用小煎pan上枱,有特色。食落每一口都充滿濃郁牛油及香甜粟米的味道而且粟米份量很多
2018-02-20 31 views
年尾老婆加班, 我去紅磡接他。下班時已經是晚飯時間。黃埔的九号水產聽聞有很多餐廳, 我們決定走去看看。走到入口就看到一個新淨奪目的日式裝修。 原來是間叫豚道樂的拉面店, 在寒冷的天氣下就是想吃熱的, 好, 就決定這間。翻了下餐牌, 除了季節限定, 還有些款是只有周末才賣的。點餐前要留意下哦。點餐不論是主食還是小食, 也是用劃紙形式。每個拉面都有列明選擇例如面的種類和硬度。老婆要期間限定的蕃茄松葉蟹。而我由於第一次來,就試試最basic的豚骨湯底吧。口痕的我們還點了炸蝦天婦羅, 炸蠔和餃子。先上的是老婆的特上松葉蟹海老蕃茄湯拉面。老婆讓我嚐了一下湯底, 有紫洋蔥的甜味還有蝦蟹香濃的鮮味, 令普通的蕃茄湯底變得豐富。拉面有好好吸收了湯底, 好入味。配料亦十分足料。 有半只蛋, 紫菜, 一堆蟹肉, 另外還有兩款叉燒。分別是豬腩肉和豬肩肉叉燒。 這樣大堆頭整碗面才98元啊。豬骨湯底也很濃厚, 喝得出入口感覺就很rich, 是花了很多小時煮的湯底。可是我已經被限定的蕃茄松葉蟹驚艷到了, 豬骨就變得稍為普通了。小食餃子外皮煎得金黃帶點焦香。皮薄餡多, 塞滿了肉碎, 有肉汁不乾身。炸蠔炸得乾爽, 內

炸蠔炸得乾爽, 內裡多汁, 蝦天婦羅相比之下就差了一點, 不太像是天婦羅, 說是炸蝦比較貼切.

總括而言消費不貴, 限定拉面很出色.   是黃埔區的好選擇.

2018-02-16 986 views
年近歲晚真係很多飯局, 今下午去完親友家住黃埔, 晚上在附近搵食。 黃埔出名多美食間間都有水準爭在你等唔等到位。 九號水產開了之後仲未拜訪, 今晚就決定到此一遊。位置近黃埔船頭方向, 入面地方闊落, 有專賣日本直送的冷藏食物, 生猛海鮮和各式日式食肆。我們選了口碑不錯的豚道樂吃拉麵。 拉麵店子小小, 很有日本當地拉麵店氣氛,吧檯位比小卡位多。食物點選都是自己選擇的剔紙仔。 拉麵款式不少,亦可根據個人口味加配不少配菜。 麵身也可選直面或曲面, 硬度也可選擇。 本身喜歡吃較硬身的面。 很可惜已經冇做 松葉蟹番茄湯拉麵。特上海老湯拉麵$98材料滿滿鋪在湯麵上, 先嚐一口湯底, 竟然有好濃烈蝦頭熬製的湯底味, 濃郁而不膩, 當櫻花蝦浸在湯內更有股咸鮮味, 和豬骨湯底又有另一番風味。 直面點選了硬度頂級, 果然冇揀錯,硬身麵面口感較佳, 又可放進湯中較耐時間也不淋身。豚肉肥瘦適中又香又軟淋, 入口即溶,好鬼正。 個糖心蛋簡直畫龍點睛, 帶少少甜又流心, 可惜quota有限差啲想encore.拉麵的配菜也不容忽視, 芽菜條條 飽滿粗大, 分別放在小鐵pan上 也有少許調味, 只加五蚊真是抵到唔叫唔

特上海老湯拉麵$98

拉麵的配菜也不容忽視, 芽菜條條 飽滿粗大, 分別放在小鐵pan上 也有少許調味, 只加五蚊真是抵到唔叫唔得。 木耳絲都係用麻油撈了入味,可以放進 拉麵湯中,超正!

牛油粟米份量也不少,最喜歡香滑牛油混入甜粟米粒。

靜岡縣 抹茶可樂
另外飲品都有幾款日本直送的碳酸飲料。
"紀州白提子梳打" 提子味道突出。
"紀州蘋果梳打", 夠氣又不太甜, 只 賣23蚊,超市應該都差唔多價錢。

還有一款"靜岡縣 抹茶可樂", 有點點code zero味道, 可能唔太甜最後都會有少少綠茶味餘韻。

炙燒芝士豚肉
"炙燒芝士豚肉" $20
要趁熱食芝士好快凍, 鋪在一塊薄豚肉上和紫菜 夾著吃幾過癮。
日式煎餃子
還有"日式煎餃子"。 脹卜卜 餡料豐富結實, 很推介!

炸軟殼蟹, 就是炸番個蟹形出嚟,但軟殼蟹唔算大隻多肉。

其實每碗拉麵份量不少, 飲埋個湯真係很足夠, 為食又大吃的我們就是點多幾款小吃滿足到不得了。
靜岡縣 抹茶可樂
日式煎餃子
今日難得早落堂,就同朋友去到豚道樂食個early dinner~當時1815入座,好彩未有人,甘先坐到側邊既二人枱,可以慢慢傾計慢慢食~餐廳裝潢新派,採用日式x工業風格。舖頭入面有好多figure和日式既擺設,係佈置睇黎,似乎花左唔少心思。呢度點拉麵可以自己選擇麵種(直麵/曲麵)、硬度(普通、硬、特硬)同埋有無京蔥,十足十日本拉麵店,自由度高黑松露醬油豚骨拉麵($108)!季節限定!一碗拉麵好唔好味無非都係睇個3個元素(麵、湯底、配料 )之間既配合- 麵:選擇了較幼身、掛湯力一般既直面。跟較為濃郁既湯底配合得不錯~ 喜愛直麵的讀者硬度可選硬,口感會更佳- 湯底:湯底濃郁,陣陣既黑松露香味撲鼻而來!廚師好大方甘放左一大羹既黑松露,所以味道極為濃烈!仲差d食唔到豚骨湯既味道添xd- 配料:已包括帆立貝、豬肩肉、豬腩肉、紫菜同埋半隻溏心蛋。其實呢個價包甘多配料真係好抵~最喜愛佢炭燒過既豬肩肉,嫩滑可口!即使浸左好耐湯最後先食,但仍然品嚐到佢獨特既油香,正啊:)夜晚想食多d菜,所以加左兩個配料,分別係- 厚切筍同埋芽菜 - 佢既筍係真。厚切,有嚼勁~值得加!- 炙燒芝士豚肉(1人前) ($18

黑松露醬油豚骨拉麵($108)!季節限定!
夜晚想食多d菜,所以加左兩個配料,分別係
- 厚切筍同埋芽菜 -
佢既筍係真。厚切,有嚼勁~值得加!
- 炙燒芝士豚肉(1人前) ($18)-
用紫菜墊住炭燒豚肉,再舖上一層厚厚的芝士和七味粉
簡直邪惡至極!但佢真係好好味啊, 一啖食出多重口感!
佢大大舊食一整塊足以令你5成飽,所以還是建議細食既話同朋友分享吧
飲品方面選擇了香港人之前熱烈追捧、賣到斷市既果汁梳打
信州白提子個個好好飲,友人仲要特登encore架:)
2018-02-13
$180 (Dinner)
2018-02-13 62 views
各位拉麵迷有福了, 原來豚道樂係黃埔開了新店, 我間中都會去呢邊行Aeon 的, shopping 完可以去食拉麵一舉兩得餐廳內外都有精美佈置, 充滿日式風味的地道拉麵店, 店員貼心的遞上藍子, 可以方便食客擺放袋子或個人物品, 可以坐得更加舒適, 另外, 我們留意到bar 抬下有usb 位置, 食客用餐之餘仲可以充電, 旁邊掛鉤可以掛上手袋, 不得不贊賞一下這裡的服務抬上有添置調味架, 有幾款調味料供選擇!點餐可以mark在點餐紙上, 你可以按個人喜好選擇麵條款式, 軟硬度, 配料多少個人認為特上拉麵有蛋, 紫菜, 豚肉, 比較豐富, 所以order 左特上海老湯拉麵, 特上黑蒜油拉麵。 海老湯有櫻花蝦, 我即刻心心眼,湯底香濃, 拉麵較彈牙,粗幼度適中, 因為我不太喜歡粗身既拉麵呢。豚肉有3大塊, 肉質口感都很好!見到餐牌有好幾款小食都想食, 唔好睇少得我地兩個人,其實多多都食我落, order 了餃子,吉列蠔, 炸墨魚咀,好香脆可口!一口芝士最令人難忘, 香濃芝士,入口即溶, 食完口腔仲留有芝士味最後, 兩個日式特飲, 我最喜愛的提子汁, 仲有招財貓個樽可以放係屋企做裝飾。

, 旁邊掛鉤可以掛上手袋, 不得不贊賞一下這裡的服務

抬上有添置調味架, 有幾款調味料供選擇!
調味料

特上黑蒜油拉麵

吉列炸蠔,  餃子
炸墨魚咀
一口芝士

最後, 兩個日式特飲, 我最喜愛的提子汁
, 仲有招財貓個樽可以放係屋企做裝飾。
特式飲品

調味料
特上黑蒜油拉麵
吉列炸蠔,  餃子
炸墨魚咀
一口芝士
特式飲品
2018-02-11 1413 views
第一次到豚道樂吃拉麵,這𥚃的拉麵除了季節限定以外,還有基本六款味道可供選擇。六款拉麵當中都有特上之選或經濟之選,個人可隨着食量選擇那一款適合自己,差價$13。另外當然還可追加配料,價錢由$3至$20 不等。拉麵方面亦有兩種麵類選擇,有直麵或曲麵;硬度選擇分別為普通、硬和特硬。黑松露醬油豚骨拉麵 ($108)👍👍👍👍這一款拉麵是季節限定的款式,材料用了來自意大利黑松露醬及黑松露油,加上自家製醬油豬骨湯底。配料用了來自北海道刺身級的帆立貝,帆立貝以火炙輕燒表面,內面還保持嫩滑、軟綿的口感。其餘配料還有豬肩肉、豬腩肉、紫菜和半隻溏心蛋。濃厚的豚骨白湯底加了黑松露醬,令每一口湯都充滿黑松露的味道。麵條選了較幼身的博多系直麵,麵質爽彈帶點煙靭。特上海老湯拉麵($98)👍👍👍👍👍這個特上海老湯拉麵只在星期五、六、日限定供應。拉麵選擇了較粗身的札幌系曲麵,麵質彈牙。湯底是濃厚的豚骨湯底加上蝦湯,味道濃郁芳香。湯麵還加入櫻花蝦,豬肩肉、豬腩肉、紫菜和半隻溏心蛋。櫻花蝦令湯底味道更添鹹香,亦令拉麵更添囗感。溏心蛋的流心也值得加分。炸軟殻蟹($45)👍👍👍👍一隻軟殻蟹一分為二,肉厚鮮甜,炸漿很薄很脆,可以

黑松露醬油豚骨拉麵 ($108)

黑松露醬油豚骨拉麵

特上海老湯拉麵($98)
👍👍👍👍👍

特上海老湯拉麵

炸軟殻蟹($45)
炸軟殻蟹

一隻軟殻蟹一分為二,肉厚鮮甜,炸漿很薄很脆,可以點些沙律醬同吃。
炸軟殻蟹

日式炸一口芝士($38)
日式炸一口芝士

一客有五件一口芝士,剛炸起的芝士,熱騰騰軟綿綿,外脆內軟,芝士味香濃。
日式炸一口芝士

炸紫菜墨魚咀 ($38)
炸紫菜墨魚咀

一粒粒脆炸的墨魚咀還加入了紫菜粉,香脆可口,亦可擠一點檸檬汁同吃,這款小食是佐酒的最佳選擇。

山梨桃梳打($23)
山梨桃梳打

這枝完熟白桃有汽飲品是山梨縣和長野縣產,味道清甜。

招財貓梳打 ($18)
招財貓梳打

這枝招財貓梳打,樣子可愛,金黃色的梳打配合招財貓的外貎,在新春期間,必受歡迎,見到都會很開心。味道有點似忌廉梳打。

每枱放了一壼水,紙巾、調味料

門面

內在環境

餐牌
2018-02-10
$184 (Dinner)
山梨桃梳打
招財貓梳打
2018-02-11 34 views
今天凍凍地,最好食拉麵暖下身。這店子裝修摩登有型,帶點日本氣息。座位分別有普通座同bar 抬,約有廿個座位。餐點方面以拉麵為主。拉麵由$80到98,合共有七款;小食的選擇也唔少,有炸有唔炸$18-45;特色汽水$18-$23。今日試吓上黑蒜油拉麵$93,特上海老湯拉麵$98(五六日限定)特上拉麵的麵材料十分豐富:豬肩肉、豬腩肉、紫菜同糖心蛋半隻。特上海老拉麵:($98)豬肩肉是薄切的,烤得帶點焦香,肉味十足;而豬腩肉唔會太肥,肥瘦相間,滿有嚼勁;糖心旦是流心的,而且預先滷過,非常入味,連旦王也透著醬汁的味道,唔錯!奶黃色的湯底無一般拉麵的油膩,有著蝦的鮮味,淡淡然的,透著一分淡雅,加上櫻花蝦,鮮蝦味倍增!而我點的是曲麵,即使放湯良久,吃到尾,仍然煙韌有口感。特上黑蒜油拉麵:($93)這拉麵的豬肩肉和豬腩肉和剛才的拉麵一様,口感十足有肉味;而湯底呈棕色,透出蒜香,感覺比較油潤。再加點黑椒粉、辣油同脆蒜更為提升蒜香,份外香口。炸軟殼蟹$45這軟殼蟹炸得十分香脆可口,脆醬很薄,蟹肉鮮甜仲有D蟹膏,正呀!靜岡抹茶可樂$20這可樂真的好飲!估唔到抹茶同可樂可以咁夾!可樂少左甜膩,多左份清新,唔錯

特上海老拉麵:($98)
豬肩肉是薄切的,烤得帶點焦香,肉味十足;
而豬腩肉唔會太肥,肥瘦相間,滿有嚼勁;

特上黑蒜油拉麵:($93)

炸軟殼蟹$45

靜岡抹茶可樂$20
這可樂真的好飲!估唔到抹茶同可樂可以咁夾!可樂少左甜膩,多左份清新,唔錯!
信州白提子梳打$23
這提子梳打提子味十足,酸酸甜甜的,很解渴,送拉麵一流!

簡簡單單的拉麵晚餐,為這冬日添一點暖意,是打邊爐以外的另一好選擇。
2018-02-11
$139 (Dinner)
2018-02-11 857 views
好友來公司替工兩個多月, 雖是好友, 但在公司只是點點頭, 寒喧幾句, 根本沒有時間詳談, 亦不便談話, 但我覺得見到面已很滿足, 因為她一直都是我的小天使, 滿有朝氣, 故這兩個月工作特別起勁。可惜…..今日是她替工的最後一天, 又不知要隔多久才見面, 因為各有各忙, 要相約都非容易之事, 所以趁 last day便相約吃飯, 外出坐定定詳談一晚。友人知我喜歡吃海產, 故帶我去了一個海產集中地, 就是位於黃埔的九號水產, 正合我心意。 不過……其實友人對很多海鮮都敏感, 免得有得睇無得食, 我最後還是在這裏揀了一間拉麵店。開放式的門口, 寬敝闊落, 大大個燈光店名招牌鑲在門頂中正, 加埋旁邊一個大型的日式紅燈籠, 挺搶眼。內裏裝潢帶和風色彩, 簡約平實。中間設有兩排吧枱座位, 而靠牆亦有幾張兩人枱, 座位不算多, 但通道都算闊落, 出入方便。先看看枱上的物品, 放齊餐具、紙巾、清水、調味料、餐牌和點菜紙, 都算幾齊備。調味料分別有辣油、芝麻、七味料 和胡椒, 但就沒有一般拉麵備的的配料, 如辣大芽豆, 有點失望......細看點菜紙, 前後兩版, 一點也不複雜。先揀要邊款拉麵, 再要
先看看枱上的物品, 放齊餐具、紙巾、清水、調味料、餐牌和點菜紙, 都算幾齊備。調味料分別有辣油、芝麻、七味料 胡椒, 但就沒有一般拉麵備的的配料, 如辣大芽豆, 有點失望......
細看點菜紙, 前後兩版, 一點也不複雜。先揀要邊款拉麵, 再要求麵條類型、軟硬度、青蔥和辣醬所需便可。拉麵分兩大類, 分別是特上之選經濟之選, 兩者相差$13, 當然特上之選的配料豐富啲。特上之選配料有齊豬肩肉、豬腩肉、紫菜兩塊 溏心蛋半隻, 而經濟之選只是豬肩肉和豬腩肉二選其一。
還有一本設計精美的餐簿, 除了有六款拉麵外, 亦有供應熱食、炸物、十多款追加配料 飲品。唔止呀! 仲有一款很吸引的季節限定拉麵, 就是黑松露醬油豚骨拉麵。
山梨桃梳打 和信州白提子梳打
先點兩樽冰凍的飲品為即將出場的熱辣辣拉麵作好準備,友人揀了山梨桃梳打 ($23),覺得桃味不算突出,味道偏甜;而我所揀信州白提子梳打($23),啖啖香甜的提子味,甜度適中,味道不錯。
海老湯拉麵
待一會, 我選的海老湯拉麵($85)先出場, 熱辣辣, 香氣四溢。湯底 是拉麵的靈魂, 湯面帶少少油光, 雖一向愛吃辣, 但今次就不要, 免得蓋了湯底的鮮味。馬上呷一口, 湯身質感濃厚且黏口, 相當鮮味濃郁, 加上加了不少蝦乾仔, 更添鹹鮮。
海老湯拉麵
講明食拉麵, 麵條 當然是另一重點。揀選了普通軟硬度的曲麵,  的確弄得剛好,  帶點煙韌, 挺有嚼勁, 口感挺不錯! 湯身濃厚, 再加上曲麵掛湯力較強, 每吃一口都掛有香濃的湯汁 和夾雜着一些蝦乾仔, 很美味。
海老湯拉麵
當然不少得日式叉燒, 捨豬腩肉, 要豬肩肉。共有兩薄片, 每片的瘦肉 比例較肥膏多, 正合我心意。肉質相當稔嫩且入味, 加上經輕輕火炙過, 帶些焦香, 亦不覺油膩, 正!
黑松露醬油豚骨拉麵
難得遇上季節限定拉麵, 當然不能錯過。友人就要了這款黑松露醬油豚骨拉麵 ($108), 同樣熱辣辣, 散發着陣陣黑松露 香, 很誘人。它有齊豬肩肉、豬腩肉、紫菜兩塊 溏心蛋半隻, 仲有粒帆立貝 和一羹黑松露醬, 好豐富!
黑松露醬油豚骨拉麵
先將黑松露醬 拌勻, 馬上試呷一口, 湯面同樣帶少少油光, 湯身稍稍杰身而黏口, 啖啖充滿黑松露醬香, 份量剛好, 亦不失香濃的豚骨味, 正! 真的忍不住再呷幾口。友人亦分享了半粒帆立貝 給我, 帆立貝也有經過輕輕火炙過, 表面帶些焦色, 肉質相當柔嫩鮮味, 但可惜不夠厚身肥大。
糖心蛋
追加配料有十三款, 我們點了四款。糖心蛋 ($12)是我最愛的, 吃拉麵當然不能沒有它。蛋黃 呈鮮橙色, 稍稍流心且富黏性, 煮製時間恰到好處, 還充滿蛋香, 亦甜甜地, 鹹鹹地, 弄得入味, 令我極之回味, 友人還將拉麵中的半隻給我, 夠晒滿足。
椰菜
還有椰菜 牛油粟米, 估不到份量咁多, 相當抵食。兩者都是以一個小鐵pan盛載上枱, 夠晒熱! 椰菜($10x2)保持色澤青綠, 爽口且嫩, 只加了一些炸蒜粒 烹調, 稍稍鹹香惹味, 亦不失清新味道, 簡單的美味! 至於牛油粟米($10x2) 也不錯, 中間放了一小件牛油, 待它慢慢溶入粟米 中, 拌一拌, 滿有牛油香。粟米 粒粒圓潤飽滿, 爽口多汁, 味道清甜, 加埋牛油, 又香又甜。
木耳
還有木耳 ($5), 切成條條幼絲, 非常爽脆, 沒有加入調味, 拌入拉麵 中同吃, 沾上香濃的湯汁, 好味得多, 最適合不過。
日式煎餃子
在熱食中點了一客日式煎餃子 ($30), 共有五隻, 隻隻都脹卜卜, 好飽滿, 外皮煎得金黃, 帶有焦色, 幾靚仔。一上枱便趁熱馬上品嚐, 咬一口便霧出熱煙, 薄薄的外皮包着滿滿的肉饀, 肉嫩兼富有肉汁, 再蘸上餃子汁, 更添美味。
炸紫菜墨魚嘴
九款炸物中選了兩款, 分別有炸紫菜墨魚嘴和南瓜薯餅。炸紫菜墨魚嘴 ($35)是專屬友人, 因為我不吃墨魚。一粒一口, 粒粒炸得金黃, 色澤平均, 面頭灑了些紫菜粉。友人話又香脆又爽彈, 而且並不油膩, 用來佐冰凍的山梨桃梳打, 一流!
南瓜薯餅
南瓜薯餅 ($18)都幾大件, 同樣炸得金黃, 色澤平均。當然要趁一炸起便即食, 一挾開便霧出熱煙, 熱度十足。外層炸漿挺薄身, 脆卜卜, 最欣賞是不會吃致滿口油淋淋, 讚! 內饀的南瓜茸 粉綿香甜, 每咬一口都香脆綿滑並存, 不錯!
真正交心的朋友未必需要成日見面, 但一相聚便會自自然然向對方說出心底話。雖然來到九號水產沒有吃我最愛的海產, 但其實吃什麼都不是重點, 最重要是跟什麼人吃, 而且今晚所揀的拉麵店也很令人滿意, 大家都吃得開心, 亦傾得愉快, 是我倆在豚道樂的快樂!
2018-02-09
$195.5 (Dinner)
2018-02-09 33 views
餐廳色調以木系為主,俾人舒服感覺。坐位有得揀坐四方枱或坐單邊枱,好有日本拉麵店感覺。每張枱都有唔同調味料,任君選擇。特上海老湯拉麵櫻花蝦湯底,濃郁度適中,鮮味十足。配料有豬肩肉, 豬腩肉 ,溏心蛋,紫菜。豬肩肉就較為爽口,而豬腩肉就好滑,相比其他拉麵店嘅叉燒,呢度就俾到兩種唔同嘅豚肉享受。溏心蛋同紙菜都正正常常。日式煎餃子煎到幾香脆,唔會太乾,豬肉餡幾好味,而且咬落都juicy。密糖咖哩雞翼炸到卜卜脆,肉質滑溜而唔乾,但唔係好食到咖哩味。

日式煎餃子
煎到幾香脆,唔會太乾,豬肉餡幾好味,而且咬落都juicy。

密糖咖哩雞翼
炸到卜卜脆,肉質滑溜而唔乾,但唔係好食到咖哩味。