Restaurant: Cafe 103
Info:

2021-06-19 1820 views
今日在 Ritz-Carlton Cafe 103 食breakfast,估唔到都幾多人,佢會開埋天龍軒嗰面座位,不過攞嘢食就要行遠少少,話明Ritz-Carlton,早餐真係唔會差,中式點心有蝦餃、燒賣,牛肉等。蝦餃真係皮薄喊靚💯🥂🍤,無得頂👍🏻👍🏻,燒賣就肉汁鮮甜💯🍤🥂,果汁都有甘筍汁 我最中意😍😍,沙律有菜沙律,不過唔覺有olive oil and vinegar,侍應招呼都好好,值得加分👍🏻👍🏻💯🥂
2021-06-14
$400 (Breakfast)
2021-06-01 2773 views
聽說Cafe 103 做新加坡美食為主題的自助餐,決定去試一試。叻沙是新加坡名物,估唔到這裏的叻沙湯底有層次,不同的香料加少少辣,非常惹味。肉骨茶是胡椒味,湯底不太辣,用靚的一字排,同油炸鬼係絕配。海南雞飯非常嫩滑,飯香,配黑豉油、姜蓉同辣椒,令人忍唔住食多兩口。另一驚喜是叁巴魔鬼魚,在香港好少食到。它的肉質鮮嫩多汁,叁巴辣椒非常香,好味。不過這裏的海鮮就遜色一些,龍蝦腸沒有弄乾淨,生蠔係法國品種,不是即開的,好細隻,每人每次限兩隻。以這個價錢,真係有些寒酸。刺生更是不堪,只有三文魚,北寄貝、鯛魚和八瓜魚,沒有帶子和吞拿魚,性價比差小小。甜品唔錯,斑斕蛋糕及榴槤蛋糕非常出色。可惜雪糕只有Movenpick 三種口味, 也沒有馬卡龍,比起其他同級酒店自助餐輸了一些。服務員質素非常好, 收碟好快,也頻頻幫忙倒水,笑容親切,值得一讚。我覺得新加坡美食非常地道,環境好,可以好舒服地食一餐,唔錯。

肉骨茶是胡椒味,湯底不太辣,用靚的一字排,同油炸鬼係絕配。

叻沙,魔鬼魚,肉骨茶,榴連蛋糕
2021-05-21
$800 (Dinner)
叻沙,魔鬼魚,肉骨茶,榴連蛋糕
  • 魔鬼魚,叻沙,榴槤蛋糕
2021-05-23 2514 views
食物選擇非常少 味道一般,訂位時confirm 慶祝母親節,餐廳話會安排慶祝旦糕,點知到差不多埋單都沒有上慶祝旦糕,要追問😓 隔離枱2位應該是熟客吧,他們自己出去攞自助餐野食之外,仲有多位員工 甚至廚師都奉上美食 對他們的服務一流,唉……同1餐廳內不同服務對待……
2021-05-03
$400 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
每年母親節慶祝方式都不外乎送花同出街食飯,今年有少少唔同,因為疫情關係母親大人唔想出去慶祝👀 於是臨急臨忙就諗到買個外賣afternoon tea孝敬阿媽💁🏻‍♀️ 不過由於太遲決定,好多afternoon tea外賣已經售罄,有啲亦要兩日前預訂。最後揾到兩間係仲有得訂,其中一間就係The Ritz-Carlton🤣 價錢為$628 (2人份),可以額外加錢選購送遞服務🏃🏻‍♂️ 亦可以自取,只需喺選取日期當日下午3時至6時期間去lobby領取。預訂後職員會打電話通知領取地點,同提醒我哋到達前十五分鐘要聯絡返酒店,等佢哋有足夠時間準備。我哋到達後等咗五分鐘就拎到個tea set喇🙈 職員態度好友善,仲提醒我哋如果回程時間耐,就要將tea set放入雪櫃雪一陣先食❄️有樣嘢想講吓嘅係我覺得個盒嘅design可以再高貴少少🤭 初頭落單嘅時候都有覺得個盒好似唔夠「打咭able」,都諗咗一陣先落order🙊 同埋個盒個直徑太大啦,拎嘅時候唔太方便。雖然有附送個網袋,但拎得耐隻手都幾痛吓😕 之前買過其他酒店嘅外賣afternoon tea都無拎得咁吃力。不過佢有送熊仔公仔就加咗分嘅🐻今次個aftern

不過佢有送熊仔公仔就加咗分嘅🐻

今次個afternoon tea主題係superfood,相對健康!啱哂母親大人食喇💗 個盒入面有五格,兩格鹹點,兩格甜點同一格scones!
另外有附送三包twg茶包🍵

❤️ Scones
Scones
呢個scone入圍我心目中香港頭三位!scone嘅表面平滑,入面鬆軟濕潤,每啖都有牛油香🤤 真係好出色!原味scones同杞子莓果scones分別不大。Clotted cream奶香可以再濃啲,果醬甜度適中👌🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 鹹點
鹹點同甜點都唔逐樣評分啦~ 鹹點比例上少過甜點,如果多返啲鹹點就好喇🥺 鹹點質素屬中等水平,可能因為今次係superfood主題,味道方面都偏健康。
鹹點有四款:
1.意大利芝士球配雜錦香草及藜麥
2.迷你菠菜漢堡配慢煮雞胸肉及羽衣甘藍及牛油果忌廉
3.意大利粟米餅配大麥及素芝士
4.海藻燕麥餅乾

當中海藻燕麥餅乾較為突出,燕麥餅乾配埋三文魚醬同黑魚子整體鹹香十足,又有口感!
心中鹹點排名係:海藻燕麥餅乾>迷你菠菜漢堡>意大利芝士球>意大利粟米餅
粟米餅質感較怪,似濕水海綿😬
整體好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ 甜點
甜點比例較多,水準比鹹點高。唔會有其中一款特別伏,屬中上水準。整體甜度唔算高,唔係甜到漏要狂飲水嗰種😆
甜點有五款:
1.石榴乳酪慕絲杯
2.番薯芝士餅
3.雜莓泡芙
4.生薑核桃杏仁小蛋糕
5.抹茶朱古力撻

當中雜莓泡芙較為出色,幼滑嘅cream佈滿口腔,甜而不膩,係幸福嘅感覺😋💕
心中甜點排名係:雜莓泡芙>石榴乳酪慕絲杯>抹茶朱古力撻>生薑核桃杏仁小蛋糕>番薯芝士餅
番薯芝士餅印象唔太深刻,寫呢篇食評嘅時候已經唔記得個芝士餅係咩味🤣
整體好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
包裝上扣咗少少分😅 食過幾間afternoon tea外賣,呢間整體水準屬於中上💁🏻‍♀️ 鹹點甜點都無伏,價錢上少貴,但分量算多,都可以一試👍🏻
2021-05-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$314 (Tea)
2021-05-19 2857 views
我地book左一點鐘去lunch,一到們口staff話食到2點所以今次算係速食lunch buffet,其實入門口成個甜品櫃甜品好精美😍入到就準備出去睇下有咩食有三款壽司三款刺生,刺生有三文魚,蝦同八爪魚果醬加麵包三款芝士任選主題係新加坡🇸🇬即場整既喇沙米線牛扒 腸仔 不過可能我哋太晚到 牛扒有啲位都乾乾地.....準備選甜品🍮好精緻朱古力布甸好香濃朱古力依個品牌嘅雪糕唔使講都知好味😋自助餐熱食款式唔算多,因breakfast buffet隔離就係大海景,食度就覺得好冇feel同好普通野食都好味但款式選擇少。
所以今次算係速食lunch buffet,其實入門口成個甜品甜品好精美😍
入到就準備出去睇下有咩食
有三款壽司

三款刺生,刺生有三文魚,蝦同八爪魚
果醬加麵包
三款芝士任選
主題係新加坡🇸🇬
即場整既喇沙米線
準備選甜品🍮好精緻
朱古力布甸好香濃朱古力
依個品牌嘅雪糕唔使講都知好味😋
野食都好味但款式選擇少。

2021-05-07 2920 views
本身都有好高期望,有朋友說這裡自助餐雖然種類唔多,但樣樣都好好食,所以就試下。晚餐buffet 講少少食咗嘅嘢生蠔(得一款):味道唔錯麵包蟹蓋:好味道蝦🦐:鮮甜長腳蟹:肉質很散,不太好吃羊:鐘意食羊羶味就啱喇,好重羶味肉骨茶:淡香片咁嘅顏色,唔知飲緊乜腐皮卷:好食炸蝦:好食全晚最令我失望嘅反而係甜品,雖然有好多選擇,而且個樣都好靚,但一食落口就係廉價嘅味道,例如個西米露好似酒樓飯後送畀你果啲咁、芒果布甸就有兒時酒樓推手推車拎嘅芒果布甸味。最後要提嘅係,我仲叫咗1杯價值330蚊嘅Rosa, 飲落去啲苦味真係發揮得淋漓盡致,飲完覺得飲緊啤酒咁。可能係我唔識得飲喇!多謝晒無下次。因為當日天氣唔好,享受不到103嘅景色,亦享受不到食物,失望。

晚餐buffet

講少少食咗嘅嘢

生蠔(得一款):味道唔錯

麵包蟹蓋:好味道

蝦🦐:鮮甜

長腳蟹:肉質很散,不太好吃

羊:鐘意食羊羶味就啱喇,好重羶味

肉骨茶:淡香片咁嘅顏色,唔知飲緊乜

腐皮卷:好食

炸蝦:好食

2021-05-03
$1000 (Dinner)
幾年前試過這裡的diNneR BuFFeT, 各方面都很不錯,環境,食物都是在五星酒店的水平,偶然發現有speciaL offeR 就再次光臨caFe103試LuncH buffeT. 因為平日關係,人比較少,食物大概40種左右,以價錢來說,是合格的。但不太寫食評的我一定要分享一下今次的用餐,餐廳的員工特別是servE 客人的幾位同事,即使帶上口罩都令客人感受到他們是帶著禮貌及微笑。可能大多數人會覺得這是很基本但我非常肯定不是每一間五星餐廳對每一位客人都有這種服務態度。衛生度及整潔度都好好,食物盤不會有餘半的影像,fiLLing DisHes 速度很適中。唯一不足可能是燒牛扒的哥哥可以切大塊少少,真係切一下就食完😅。熱盤嘅cuRrY(有驚喜), LamB cHop, 燒味,燒牛扒,冷盤嘅🦐都一定會eNcoRe~甜品非常出色,個人推介🥭拿破崙pie,raspberry choCo mosSue 同 creMè bruLee. 🧾就算用左優惠價都有half pricE套房couPoN 送,真心超值. 🥰特別鳴謝counTeR🤓哥哥(忘記留意你個名)幫我執返個電話🙌,這次的用餐eXperie
餐廳的員工特別是servE 客人的幾位同事
,即使帶上口罩都令客人感受到他們是帶著禮貌及微笑
熱盤嘅

🥰
特別鳴謝counTeR🤓哥哥(忘記留意你個名)幫我執返個電話🙌,這次的用餐eXperieNce一定會令我再返黎幫襯
2021-04-27
$333 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 拿破崙pie
  • 羊架
  • curry
  • 甜點
  • 冷盤
2021-04-26 2552 views
見評語己經唔系好好,稔住未去食過点都試一次,兩人消費1420多款式少系可以理解因地方細,質就比三星酒店好少少,鱼生普通貨4種虾或带子無,海鲜一般長腳蚧和龙虾,生蚝就攞左2隻,稍後太太也幫我攞左2隻但我即時叫待應取走各位可以稔到它的質是如何?熱盤只有乳猪還可以烧牛肉真是3星貨羊就是羊腿,羊扒或羊安無,非常口感很差既花胶會鲍鱼茹,系疫情期間我每月都會有2至3次食自助餐可以講這間系最浪費我時間既一間,4個字,來生再食
2021-04-23 4088 views
今天跟媽媽到了圓方購物及吃自助餐,之前訂了位於 ICC的香港麗思卡爾頓酒店103樓餐廳 - Cafe 103 品嘗自助午餐!我們入座後在側邊望下層的米芝蓮食府,便看見落地大玻璃窗邊,自然光很充沛,無敵大海景及城市景很吸引,十分一流的影相打卡聖地!自助餐的食物物選擇很豐富,西式熱盤區主打燒美國西冷牛扒、燒豬柳、羊架和;日式刺身區主打北寄貝、三文魚、鮮蝦壽司、饅魚壽司等;海鮮區主打青口、小龍蝦、粉紅蝦、蜆、蟹腳、生蠔;中式熱盤區主打牛肉球;西式區主打煙三文魚、各類麵包、穀物、乳酪和水果;甜品區主打朱古力布甸同柚子mousse cake,桂花糕,焦糖燉蛋及芒果布甸!因為食物款式實在太多,我精選了個人認為味道很好及推介的美食吧!先來個西湯有蘑菇忌廉湯,夠熱,湯料很足,香濃的忌廉味道!迷你漢堡用料足、雞肉腸有肉味!燒冬菇鮮甜!美國西冷牛扒及羊架肉質爽滑,可配黑椒汁或燒汁!龍蝦很大隻,很多龍蝦膏,口感爽滑;大蝦鮮甜!生蠔富有海水鮮味!鮮蝦壽司、饅魚壽司勝在米飯很小,值得一讚,三交魚刺身大大塊,很新鮮重點就是甜品!十分出色,款式非常之多,會放在玻璃冷櫃內,光看就像很精美的藝術品,焦糖燉蛋、芒果布甸、

日式刺身區主打北寄貝、三文魚、鮮蝦壽司、饅魚壽司等;
海鮮區主打青口、小龍蝦、粉紅蝦、蜆、蟹腳、生蠔;
中式熱盤區主打牛肉球;
西式區主打煙三文魚、各類麵包、穀物、乳酪和水果;

美國西冷牛扒及羊架肉質爽滑,可配黑椒汁或燒汁!

重點就是甜品!十分出色,款式非常之多,會放在玻璃冷櫃內,光看就像很精美的藝術品,焦糖燉蛋、芒果布甸、得榛子朱古力蛋糕同栗子蛋糕是必食,最後更有Movenpick雪糕,有3種口味雪Vanilla, Maple Walnut, Swiss Chocolate 供選擇!

最後餐廳會提供一杯飲料,記得要請待應幫忙下單阿!
整體來說食物質素特別是甜品都是高水平,再加上內外環境,值得一試的自助餐
2021-04-10
$700 (Lunch)
2021-04-16 4713 views
上次係Ritz Carlton食過一次lunch buffet之後,(雖然佢少選擇,但樣樣都好食)都覺得唔錯,今次又見佢Flash Sales做平日夜晚自助餐,就買咗coupon($600連埋加一)同個friend試吓佢同個lunch嘅分別。去到餐廳,我哋被安排咗係近窗邊嘅位置,以為諗住有靚靚夜景伴住一齊食啦,但好景不常,今日天氣麻麻,好大霧,雲層又低,望出去完全望唔到景,有個正位都enjoy唔到。好啦!出去拎嘢食啦!佢個buffet位其實唔大,分左中右3 part,左邊係熱食,中間係甜品,右邊係凍嘢,3邊都好平均。由於我坐係左邊嘅關係,一出去就會攞熱嘢先!首先就俾佢個live station吸引,平時嗰啲自助餐嘅live station都係碌下粉麵或者意粉之類嘅嘢,但佢今日係成盆花膠咁放咗喺度,即場整個花膠扣鮑魚菇俾你!雖然啲花膠係有啲硬,但個味幾好!同埋唔知係咪呢排做緊花膠節,佢除咗呢個花膠扣鮑魚菇之外,連個中湯都係花膠湯,仲有一個栗子雞煲炆花膠,反而呢2個花膠又好滑好好食,又有d厚度,絕對唔係啲垃圾膠!骨膠原滿分!食咗勁多!到凍海鮮啦,佢夜晚buffet係多咗生蠔、龍蝦同長蟹腳嘅

到凍海鮮啦,佢夜晚buffet係多咗生蠔、龍蝦同長蟹腳嘅,生蠔ok,個龍蝦就冇咩味,唔好食。反而最有驚喜係啲凍蝦,佢食落口嘅感覺就好似白灼蝦咁但係就整凍咗,好彈牙好有鮮味!仲有個Parma ham同埋煙三文魚都好好食!好有油香!刺身方面就有北寄貝、鱲魚、三文魚同八爪魚,咁我攞咗啲鱲魚同埋北寄貝試吓,個師傅好貼心,佢會將啲刺身放喺一個長形碟嘅側邊,等你另一邊可以放隻豉油碟去裝豉油同wasabi,一讚!仲有,如果冇人排隊嘅話,師傅仲會用啲消毒液去消毒個砧板同埋把刀,非常之衛生!

到最後甜品啦,其實呢個先至係今個buffet嘅主角,本身Ritz Carlton Afternoon Tea Set d甜品都好好,佢buffet唔會因為係buffet就俾啲啲cheap嘢你,佢有好多款甜品俾你揀,放係個櫃入面display得好靚,仲要件件精美,款款都好好味,又唔太甜!個人大推Creme brûlée,朱古力布甸同柚子mousse cake。我大大話話都食咗成10款甜品,勁飽!

朋友都話呢個價錢有d有質素又啱食嘅嘢絕對OK!

食完今餐又要lunch食菜啦!
花膠扣鮑魚菇
花膠扣鮑魚菇
燒牛肉、羊髀
凍海鮮
生蠔
Parma  ham,  smoked  salmon
鱲魚同北極貝
2021-04-15
$600 (Dinner)
燒牛肉、羊髀
生蠔
Parma  ham,  smoked  salmon
鱲魚同北極貝
2021-04-07 2552 views
係香港要係100層樓高嘅地方high tea腦海第一時間就會浮現Ritz-Carlton 嘅Cafe 103一進門就會見到一大片無敵大海景同香港城景 超吸晴!心情都會變好!.我地揀咗個$698 雙人下午茶顏值確實高 加埋和熙陽光同靚靚海景嘅加乘 影相打卡超級一流😚員工服務態度好好 會主動過黎幫我地影相 知我生日仲會有生日牌而食物方面 間間味道都差唔多架喇 所以都無咩特別期望咸食方面比較優勝 而甜品就甜咗啲 所以叫飲品最好叫茶類飲品解下膩😝不過嚟得呢到就係食景打卡relax 傾計2-3個鐘所以整體而言 為咗個景都可以一試🥰
係香港要係100層樓高嘅地方high tea

所以叫飲品最好叫茶類飲品解下膩😝
不過嚟得呢到就係食景打卡relax 傾計2-3個鐘
所以整體而言 為咗個景都可以一試🥰

2021-03-26 20124 views
早前係官網買左2張平日自助午餐既優惠卷,HK$335一位,今日星期五終於同男朋友黎食啦,餐廳安排左窗口位俾我地。未食之前無抱期望,知道食物種類唔多,我只寄望甜品會好食。結果有驚喜,普遍都唔錯,唔多伏既野食,只係回本位唔多。海鮮區有青口、小龍蝦、粉紅蝦、蜆。刺身壽司區,刺身有三文魚、蝦、八爪魚。壽司無食到。冷盤區,男朋友讚薯仔沙律好食。麵包芝士區,軟身圓麵包幾好食。中式熱盤區,中湯有老黃瓜煲豬腱湯,幾重味精。西式熱盤區,西湯有蘑菇忌廉湯,幾好飲。即切區有燒美國西冷、燒豬柳,前者唔韌,後者比較鹹。粉麵區有喇沙湯麵,無食到。甜品區有超多款,基本上試晒,我覺得榛子朱古力蛋糕同栗子蛋糕必食,好好食。雪糕有3隻味: Vanilla, Maple Walnut, Swiss Chocolate,係Movenpick雪糕。生果有西瓜、菠蘿、蜜瓜、火龍果,但我無食到。每人包一杯餐飲: 凍檸茶、熱咖啡。以下係我攞過既野食。
海鮮區有青口、小龍蝦、粉紅蝦、蜆。
刺身壽司區,刺身有三文魚、蝦、八爪魚。壽司無食到。
冷盤區,男朋友讚薯仔沙律好食。
麵包芝士區,軟身圓麵包幾好食。

中式熱盤區,中湯有老黃瓜煲豬腱湯,幾重味精。

西式熱盤區,西湯有蘑菇忌廉湯,幾好飲。
即切區有燒美國西冷、燒豬柳,前者唔韌,後者比較鹹。
粉麵區有喇沙湯麵,無食到。
生果有西瓜、菠蘿、蜜瓜、火龍果,但我無食到。
每人包一杯餐飲: 凍檸茶、熱咖啡。
以下係我攞過既野食。
2021-03-26
$335 (Lunch)
2021-03-21 2770 views
食材不是預期的位處樓層一百層多,居高臨下,瞰視港景,價錢固然包括景點在內,但不是每枱客可近窗位置觀之,所以應該以食材為重。食物款式及質素不比想像中特出,雖然是預算中的阿拉斯加蟹、生蠔、壽司魚生、燒牛肉之類,但對質素是有期待,奈何不是預期的。只能一句,是一般酒店貨色,不是六星級貨。不過也有優勝之處,是擺設整潔乾淨,每盤菜式都有獨立器皿放煲蓋,確保美觀潔淨,不致枱布污漬處處,影響食慾。另外,服務也細心,原本想取燒牛肉,但已經完畢,不以為意離開,殊不知廚師會特意走來通知第二客已經出枱,示意可取。食材不過爾爾,勝在服務挽回分數。
食材不是預期的
食材不過爾爾,勝在服務挽回分數。
2021-03-13
$800 (Dinner)
2021-03-16 2570 views
今日喺103樓食lunch 決定唔到食咩就食buffet 啦😂🤣🤣好耐無食buffet 啦今日終於都約到一齊食lunch buffet , Cold cut. Cheese 🧀 Sashimi Counter ,Salad Station . Mussel / Clam /油雞 叉燒 熱盤 牛扒/羊架 意大利🇮🇹雲吞 牛仔骨 Cream Carrot 🥕 Soup 越式牛肉湯河麵檔 甜品 🍮生果🍊拼盤 Cookies 🍪 Moven pick 雪糕🍦喺咁高環境食lunch 窗口🪟位置 環境大於一切 好好享受Chit check時間

2021-03-01 3025 views
今日係星期五嘅weekday , 比較少人,成間餐廳數埋都唔夠10枱,所以幾靜幾舒服。我地叫咗個兩人tea set, 呢期crossover 咗飾物品牌Qeelin, 紅色甜品㗎,幾有新年氣氛😆跟set有一份野飲同一份鬆餅,個鬆餅都幾香,幾好味👏🏻呢個就係期間限定嘅Qeeline 甜品㗎,好似平時嗰個靚啲😅😅上邊個6款係鹹點,下邊4款甜點,鹹點好味😅溫馨提示:記得去OpenRice book位!有七折優惠😍
檸檬茶
鬆餅

跟set有一份野飲同一份鬆餅,個鬆餅都幾香,幾好味👏🏻

Qeelin Tea  Set

溫馨提示:記得去OpenRice book位!有七折優惠😍
2021-02-26
$280 (Tea)
Dining Offer
Coupon