今晚二人喺各式餐廳林立嘅高街漫步,被一間裝潢帶平民風情嘅餐廳 <巴剎雞飯> 吸引眼球,見餐牌特別得嚟又啱口味,就入咗去試試😉羅漢果龍眼冬瓜茶(凍) ($22)杯飲品個名已經話俾人聽佢係幾足料✨ 主調係羅漢果,易入口兼醇厚順滑😙 帶一陣陣龍眼同冬瓜嘅香甜😄百香果烏龍冷泡茶(凍)($20)百香果烏龍冷泡茶同樣係真材實料,入面有百香果籽,一杯一茶包,微微酸甜,十分開胃👍🏻餐牌items 款款都好吸引,嗌咗好多嘢食🤭🤭巴剎雞飯($58)店名兼招牌菜嘅雞,又滑又嫩又香,雞味濃,無骨啖啖肉,正正係期望中嘅美味💝 店員特別推介 <巴剎雞飯> 要拌店家自家炒嘅黑胡椒粒同埋跟飯上嘅秘製青醬一齊食,胡椒辛同青醬帶酸嘅獨特風味為味蕾帶嚟驚喜😊 配上清潤冬瓜湯,就係華僑最愛嘅飯餐,耐吃不厭嘅小確幸☺️炭燒沙嗲(3串)($48)呢味炭燒沙嗲,太骨緻了吧😱 沙嗲串放迷你炭爐上菜,食客可以按喜好調整加燒沙嗲串嘅時間😎 見住沙嗲串慢慢燒得更金黃兼表面爆出肉汁,炭燒香越燒越旺,過癮又吸引😆😆 3款肉類各有驚喜💓 經香料醃製過嘅3款肉類,肉香、脂肪香配搭香料變奏出三款不同滋味,再蘸上沙嗲醬,

羅漢果龍眼冬瓜茶(凍) ($22)

百香果烏龍冷泡茶(凍)($20)

百香果烏龍冷泡茶(凍)、羅漢果龍眼冬瓜茶(凍)
餐牌items 款款都好吸引,嗌咗好多嘢食🤭🤭

巴剎雞飯($58)

店家自家炒黑胡椒粒
炭燒沙嗲(3串)($48)
呢味炭燒沙嗲,太骨緻了吧😱 沙嗲串放迷你炭爐上菜,食客可以按喜好調整加燒沙嗲串嘅時間😎 見住沙嗲串慢慢燒得更金黃兼表面爆出肉汁,炭燒香越燒越旺,過癮又吸引😆😆 3款肉類各有驚喜💓 經香料醃製過嘅3款肉類,肉香、脂肪香配搭香料變奏出三款不同滋味,再蘸上沙嗲醬,超惹味呀❤️‍🔥 每塊肉質地都腍滑爽口,令人好滿意🤗

炭燒沙嗲(3串)
酥炸皮蛋餃 ($32)
一口一隻嘅酥炸皮蛋餃,名符其實酥脆非常,香口嘢愛好者一定鍾意😝 內餡有結實又富肉汁嘅豬肉,拼埋皮蛋鹹鹹香香,好特別😋 一個人食晒成碟4隻,其實唔難🤪🤪🤪

酥炸皮蛋餃
南乳脆雞翼 ($28)
南乳拼雞翼,絕對係唔會出錯嘅配搭😜😜 <巴剎雞飯> 呢味 <南乳脆雞翼>更係青出於藍😍😍 雞翼size 好大肉多,南乳調味恰到好處,完全冇多餘嘅油膩感🫶🏻 最犀利嘅係,咬開雞翼,裏面每一絲雞肉都係熱辣辣出煙嘅,仲要超 juicy,很讚🥹🥹

南乳脆雞翼
咖央椰絲手抓餅 ($28)
餐廳強烈推介嘅甜品,新鮮整好熱辣辣上枱💖 咖央椰絲同牛油飄香嘅油酥餅好夾,又唔會過甜過油,啱啱好滿足到甜品胃🥰

咖央椰絲手抓餅
✅ <巴剎雞飯> 透過香料、醬汁嘅運用,帶出正宗馬來西亞風味🤩 餐廳喺秘製配料、醬汁,同食材配搭上盡顯心思,令食客有不一樣嘅味覺衝擊🤗

✅ 餐牌雖然唔大份,但正餐、小食,肉食、時蔬、甜點飲品一應俱全🙌🏻 食客可以悉隨尊便嗌主食、小食,隨心所欲搵到滿足胃口嘅菜式👏🏻

✅ 店員用心介紹特色食品俾食客,兼教埋食客點樣 enjoy 食物先係最正😻 係好正面嘅 dining experience 😇

📌巴剎雞飯
📍西環西營盤高街64號地舖
2023-07-27
百香果烏龍冷泡茶(凍)、羅漢果龍眼冬瓜茶(凍)
店家自家炒黑胡椒粒
咖央椰絲手抓餅
  • 羅漢果龍眼冬瓜茶(凍)
  • 百香果烏龍冷泡茶(凍)
  • 炭燒沙嗲
2023-08-02 48 views
今日我去咗西營盤位於地舖巴剎雞飯!佢哋嘅菜式真係多元化又特別,好多菜餚我基本冇見過,真係好想試哂!我哋叫咗一份巴剎雞,食落似海南雞飯咁嫩滑多汁,雞皮仲特別滋味,醬汁一流!🐔🍚另外。仲叫左一碗豬手撈麵,嗰啲師傅功夫真係絕頂!麵條咬落超彈牙,湯底味道啱啱好🍜🥟唔停啦,仲有三串沙爹豬,啲肉咁滑又juicy,調味又岩啱口,沾住啲醬汁真係無得停口!搭配啲油菜仲加分,有啲懷舊大排檔嘅feel,真係幾過癮呢!🐷🥬仲有炸雞翼!外皮香脆,內肉又嫩滑,每啖都係快樂!飲啲冬瓜茶同普洱菊花冷泡茶消下脂,真係太滿足啦!🍗☕呢間西營盤地舖巴剎雞飯真係一間唔該錯過嘅食肆!巴剎雞、豬手撈麵、炸皮蛋餃、沙爹豬、炸雞翼,仲有手抓餅同冬瓜茶同普洱菊花冷泡茶,啲食物咁多款多味,啲味道真係無得輸。

2023-07-26 54 views
餐廳位於西環西營盤高街64號地舖今日下午時間嚟到一間餐廳人數都唔少人,只有一張空枱,上網睇過呢一間餐廳出名嘅有豬手飯同埋佢嘅雞!今日同兩個朋友就叫咗幾樣嘢share!🤍巴剎雞(half) 半隻雞嘅份量,原來都比我哋想像中多,而且幫我哋去晒骨非常方便,啱晒我哋呢啲死懶鬼!餐廳會有一個特別製造嘅醬汁,酸酸辣辣咁點落去個雞度幾好食,而且味道都非常夾,唔會有太辣嘅效果!而且每一件雞都非常嫩滑,價錢嚟講亦都唔算真係太貴CP值非常高,難怪見到有好多上班一族過嚟買外賣,眼見至少到有10幾張單以上,午飯時間都幾誇張!🤍炸皮蛋餃/淨皮蛋餃,我哋分別叫咗炸嘅同埋湯,每一款都決定試吓好唔好食,兩樣都出奇地做得唔錯,第一次食皮蛋加埋餃子呢一個配搭,食落去肉質非常juicy, 炸餃子,亦都唔會有太乾嘅效果,食落去都覺得唔錯!🤍牛肉豬肉串燒,餐廳為咗令到串燒保溫會有一個細細地嘅火爐喺下邊令到串燒嘅溫度可以保存!呢一個位非常貼心,我哋都覺得可以值得加分!再加埋佢本身嘅沙嗲醬,我哋都覺得非常好食!總括嚟講呢一間餐廳CP值都非常高,大家如果去開西營盤都可以黎試吓
餐廳位於西環西營盤高街64號地舖

隱世高質小店😚💯出色馬來西亞菜🇲🇾第一次食炸皮蛋餃🥟#sdm西環 #sdm西營盤 #sdm香港大學 #sdm 馬來西亞菜 #sdmcafe #sdm小店💛#和你食啲咩 💎 巴剎雞撈麵 $58必食💯💯 (😋:8.1/10)👍🏻:超滑嘅去骨雞胸肉🍗滑過我平時食開嘅海南雞🙈可能係我食過最滑嘅雞~👎🏿:份量可以大少少🤏🏻男仔應該會唔夠飽🤣💎 炭燒沙嗲 $88@6串必食💯💯 (😋:8.1/10)👍🏻:我哋豬、牛、雞各叫咗兩串,豬最好食🐷雞正常🐓牛就有少少靭🥩👎🏿:。㊗️重點係佢哋自家製嘅沙嗲醬超濃沙嗲味,又香又好食,調味啱啱好唔會太鹹😚值得一試‼️💎 山打根皮蛋餃 $46值得一試✅ (😋:7.8/10)👍🏻:餐廳一大特色😍皮蛋餃子🥟加咗1/4隻皮蛋落去做餃子嘅餡料,配埋爽口彈牙嘅豬肉🍖令餃子非常有口感👅👎🏿:。💎 南乳脆雞翼 $28可以一試✅ (😋:7.8/10)👍🏻:四大隻雞翼,即叫即炸非常香脆🍗👎🏿:有南乳香味係面,但係未入到去雞肉入邊💎 菜脯蛋炒蘿蔔糕 $32可以一試✅ (😋:7.9/10)👍🏻:蘿蔔糕一啲都唔粉,係佢哋自家製嘅😍餡料十足‼️👎🏿:。💎 巴剎炸肉麵 $46正正常常✅ (😋:7/1
隱世高質小店😚💯出色馬來西亞菜🇲🇾第一次食炸皮蛋餃🥟

💛#和你食啲咩

💎 巴剎雞撈麵 $58
必食💯💯 (😋:8.1/10)
👎🏿:份量可以大少少🤏🏻男仔應該會唔夠飽🤣

💎 炭燒沙嗲 $88@6串
必食💯💯 (😋:8.1/10)

💎 山打根皮蛋餃 $46
值得一試✅ (😋:7.8/10)

💎 南乳脆雞翼 $28
可以一試✅ (😋:7.8/10)
👍🏻:四大隻雞翼,即叫即炸非常香脆🍗
👎🏿:有南乳香味係面,但係未入到去雞肉入邊

💎 菜脯蛋炒蘿蔔糕 $32
可以一試✅ (😋:7.9/10)
👍🏻:蘿蔔糕一啲都唔粉,係佢哋自家製嘅😍餡料十足‼️

💎 巴剎炸肉麵 $46
正正常常✅ (😋:7/10)
👍🏻:呢個比起其他稍為遜色,雖然佢嘅炸肉都好食🤣但係就會覺得同出面好食嘅燒豬頸肉差唔多🍖所以相比之下就冇咁出色🤫🤫

💎 酥炸皮蛋餃 $32
必食💯💯(😋:9.3/10)
👍🏻:餐廳有分湯餃🥟同埋炸餃子🍘我個人覺得炸餃子更加香脆😍好食啲!入面豐富嘅餡料就其實都係大致相同

💎 自家製飲品
羅漢果龍眼冬瓜茶🧋$22
丹南咖啡 ☕️ $22

💎 咖央椰絲手抓餅 $28
必食💯💯(😋:8.9/10)
👍🏻:特色甜品,平時好少會食甜嘅手抓餅🫓用椰絲、花生🥜、咖央醬,好有馬來西亞特色風味🇲🇾平平哋做飯後甜品非常好🤤🤤

環境:8/10
服務:8.9/10 (冇加一服務費)
價錢:人均約$100
性價比:8/10

📍 巴剎雞飯 (西環)
西環西營盤高街64號地舖

可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港美食 #香港 #香港小店 #西環 #西環美食 #西環外賣 #香港大學美食 #外賣自取 #外賣 #美食 #港大飯堂 #西營盤美食 #西營盤 #西營盤外賣 #西營盤小店 #西營盤漢堡 #西環小店 #巴剎雞飯
  • 巴剎雞飯
  • 咖央椰絲手抓餅
  • 酥炸皮蛋餃
2023-07-22 30 views
最近食咗好多西餐,果日去西營盤搵朋友食飯,附近成條街都係西餐,見到有間好似唔係,啲食物平時比較少食到,有啲特色就入咗去食。巴剎雞餐廳叫巴剎雞飯,我哋當然唔可以錯過招牌菜,叫左半隻巴剎雞食。雞肉無骨,擺碟有心機,咬落肉質鮮嫩又夠滑,點埋個汁食一流🐔炭燒沙爹依家已經好少有炭燒串燒食,難得餐廳連埋個爐上枱,咁有傳統風味,一定要食!我地叫左豬肉同雞肉各三串,串燒嘅火喉正,肉嘅調味香料味重,而且個沙爹汁好惹味,簡直係絕配😋淨山打根皮蛋餃第一次食皮蛋餃,感覺好特別,估唔到肉同皮蛋會咁夾,加上餃子皮好軟又夠滑,真心好驚喜😆姜蔥豬油渣撈麵方型嘅豬油渣炸得香脆,咬落去香口,而且唔會好油膩,撈麵麵質有彈性,加埋汁食都唔會好咸👍🏻南乳脆雞翼雞翼炸得外皮金黃香脆,入面仍然鎖住肉汁,亦有南乳清香😇菜脯蛋炒蘿蔔糕蘿蔔糕切成四方形, size啱啱好,咬落去口感好軟,但又唔會散,菜脯蛋炒得香滑,又係令人印象深刻🍳咖央椰絲手抓餅朋友嘅推介,佢話每次都會食,手抓餅口感似印度嘅薄餅咁鬆化,食落有咖央嘅淡淡清香,表面加左粒粒嘅芝麻花生同椰絲,令口感更豐富,難怪朋友咁鍾意食🤤油菜菜心好新鮮,份量比想像多😌飲品羅漢果龍眼冬瓜茶好

巴剎雞

淨山打根皮蛋餃

姜蔥豬油渣撈麵

南乳脆雞翼
雞翼炸得外皮金黃香脆,入面仍然鎖住肉汁,亦有南乳清香😇

油菜
菜心好新鮮,份量比想像多😌

飲品
羅漢果龍眼冬瓜茶好大杯,有非常強烈嘅羅漢果味,證明落足料,喝落好消暑解渴。無糖可樂係支裝嘅,朋友話支裝嘅比罐裝好飲😊

餐廳菜式特別,係香港少有嘅馬拉菜,大家有機會可以去試吓。

2023-07-14 36 views
西環搵食 @cafebazaarhk 🏠 巴剎雞飯📍西環 巴剎雞飯:雞肉,非常嫩滑而且醬汁非常醒胃,再加埋佢一個撈飯嘅豉油,流晒口水皮蛋湯餃:皮薄餡靚羅漢果荔枝茶:消暑又唔太甜咖映椰絲手㧓餅:甜品係一定要因為另一個胃味道: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️ ⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️價錢:🤑 $179 兩個人好抵食,唯一提議係佢哋開大少少冷氣,尤其是夏天,因為高街附近都係斜路比較多,所以好多食飯嘅人都已經行到身水身汗。

西環搵食 @cafebazaarhk

環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑

2023-07-12 39 views
之前周不時都會經過呢頭,覺得個氛圍都幾正,好chill 咁,可能因為好多酒吧同西餐廳嘅關係不過次次行埋去望到個Menu都覺得無論價錢同食物都唔係好吸引今日居然俾我發現咗呢間無論食物同環境都同呢條街唔係好夾嘅餐廳,完全係別樹一格,咁樣反而令我好有興趣試下,一黎我比較鍾意食亞洲菜,二黎佢嘅價錢都算係呢條街入面數一數二抵食我哋兩個人食到抱住個肚走都係人均百幾蚊~餐廳環境都幾地踎,擺枱方式似大排檔,圓枱大家圍坐~ 佢主打馬拉菜,我哋叫咗沙嗲串燒,炒蘿蔔糕,椰絲咖央手抓餅同雞~ 因為肉嘅份量好多,男友表示超滿足佢最鍾意就係沙嗲串燒,用炭爐上除咗有特色之餘,令到啲肉有少少炭燒香味,出面好難食到呢種風味,個人覺得係必試另外我自己都好鍾意炒蘿蔔糕,香噴噴有鑊氣好好食~ 如果黎開呢頭又唔想食西餐嘅話,都不妨試吓呢間性價比咁高嘅餐廳
2023-05-18
2023-07-08 31 views
巴剎雞例牌 🐔呢碟巴剎雞飯真係好讚!啲雞肉滑嫩多汁,雞皮仲肥美實在,調味剛剛好。配埋個香氣十足嘅白飯,每粒米都係好香口。沾返佢哋特製嘅醬汁食,更加味道好啊!😋豬手飯 🐷呢碟豬手飯係佢哋嘅招牌之一,絕對唔可以錯過!豬手煮得好幾好,皮軟肉滑,每口都帶住濃郁嘅豬肉香氣。搭配上香噴噴嘅飯,味道實在係頂呱呱。豬手嘅煮法保留到肉汁,再加埋啲調味,令人回味無窮!炭燒沙爹豬肉串 🍢啲豬肉串燒上去啦炭火度,個炭爐好夠勁,不斷冒住煙,香氣撲鼻,真係超香炭燒味😆唔洗急住食。啲肉串好juicy,燒好嘅表面微微焦脆,好香好多汁。配返佢哋嘅沙爹醬,每一口都好滿足!😍炸肉撈麵 🍜炸肉撈麵真係好滿足!麵條煮得好彈牙,比日本拉麵都更勝一籌。炸肉外脆內軟,肉質均勻,好快已經食晒。呢碗麵完全做到油而唔膩!😆咖央梛絲手抓餅 🥞餅皮煎得超脆,內裡包住梛絲,口感好豐富。每一口都帶嚟唔同嘅層次感,好好味。呢款真係好獨特嘅小食,絕對值得一試音洱菊花冷泡茶 ☕️音洱菊花冷泡茶清甜又解渴。茶中有淡淡嘅菊花香氣,令人放鬆。一飲落肚之後覺得舒服又滿足,真係一杯令人開心嘅冷泡茶。🌼白桃烏龍冷泡茶 🍑白桃烏龍冷泡茶口感好特別,有桃子嘅清甜香氣,一
巴剎雞例牌 🐔

豬手飯 🐷

炭燒沙爹豬肉串 🍢

炸肉撈麵 🍜

咖央梛絲手抓餅 🥞

音洱菊花冷泡茶 ☕️

白桃烏龍冷泡茶 🍑

白桃烏龍冷泡茶口感好特別,有桃子嘅清甜香氣,一飲落去令人舒服。茶味濃郁,回甘嘅口感令人好鍾意。一飲之後彷彿置身喺桃園,令人滿足又飽足。🍵
2023-07-08 32 views
來到個名叫巴剎雞飯嘅舖頭梗係要試吓招牌巴剎雞飯($58)🥰粒粒分明的雞油飯,配上大大隻切好晒去骨嘅雞髀(+$13)😍雞肉新鮮,配上青辣椒醬同埋豉油,完全食唔停口🤤仲會送多碗冬瓜湯,消暑又解渴!推介試埋佢哋的炸皮蛋餃($32),酥脆又唔油膩,滲出淡淡的皮蛋香好特別~連埋炭爐上的沙嗲雞肉睇得又用得,吃落有炭香之餘,仲一直保持到熱力!最後仲有甜品㗎, 咖央椰絲手抓餅($28)鍾意食手抓餅嘅,一定要試吓!有啲似馬來西亞版嘅西多士🤣呢個價錢食到咁好食嘅甜品真係好抵😍
2023-07-08
2023-07-04 3491 views
一聽個名就即時諗起去新加坡市中心嘅「老巴剎」熟食市場,非常有氣氛,晌搞呢類本土文化嘅熟食中心,香港真喺拋離到車尾燈都見唔到。其實,啲冬菇亭都可以搞到好有特色,不過,香港官僚,無人有心搞。今晚嚟到西營盤嘅「巴剎雞飯」食晚飯,雖然,只喺小店一間,好鍾意佢裡面嘅平民格局。 一室裝修簡樸水泥地,摺枱摺櫈,啱晒我哋兩個麻甩佬食飯吹水,最緊要嘅都喺地方夠乾淨企理,又唔喺食咩大餐,唔使好排場,牆上都掛滿好多招牌食物相,影得靚,非常吸引。至於枱面,擺咗點菜紙、餐具、紙巾、醬油碟及各式各款醬料,自由取用,夠街坊,夠自在。 餐牌就得一張,食物款式一眼睇晒,只有共11款嘢食,務求做到貴精不貴多,兼且頗有特色,不過你嚟得呢度,就喺想食啲特色嘅馬來風菜式。落單就剔紙仔,其實你會發現,點餐紙上面嘅飲品選項會比主餐牌有更多選擇。 炸皮蛋餃 $32呢款小食特別想試,賣相猶如炸雲吞,新鮮即炸,外皮香脆不膩,餡料喺豬肉同皮蛋,估唔到兩者都幾夾,出嚟效果又幾唔錯,滲出陣陣皮蛋嘅獨有氣味,喜歡食皮蛋嘅人真喺唔可以錯過。炭燒沙爹牛 $48雖然只喺細細一份沙嗲牛,但最大亮點就喺連埋個小型炭爐一齊上,而個炭爐仔絕對唔喺得個樣,真喺
。
炸皮蛋餃 $32

炭燒沙爹牛 $48

雖然只喺細細一份沙嗲牛,但最大亮點就喺連埋個小型炭爐一齊上,而個炭爐仔絕對唔喺得個樣,真喺有炭熱住啲串燒,熱到標油,所以,啲串燒入口非常熱焫焫,再者,軟腍有肉味,咬落富肉汁,又具炭火香,個沙嗲醬亦都非常之香濃惹味,充滿花生香,喺必食推介。
炸肉撈麵 $56

唔知咩叫炸肉,所以,專登點嚟試一試,嚟到個樣都幾似叉燒,不過,唔喺燒,而喺炸,炸得外層幾脆口,裡面肉質好鬆化,確喺幾好食喎;撈麵嘅質地唔喺爽口嗰種,而喺帶韌性嗰隻,入口有少少韌勁,沾滿醬油頗好味。
巴剎雞飯 $58

嚟到「巴剎」,另一焦點就喺佢哋嘅雞飯,貌似海南雞飯,啲雞去晒骨,但明顯分別就喺唔會配黑醬油、薑蓉、辣醬,而喺配上自家製作嘅青辣醬,有陣陣泰式嗰種青咖喱味,幾醒神。此外,仲奉送一客冬瓜湯,消暑清甜,
巴剎雞飯
先講講啲雞,真喺堅嫩滑,而且,好有鮮甜味,雞皮又夠爽,皮下脂肪又少喎,唔喺雪雞可比,最正就梗喺去晒骨,啖啖肉啦;至於啲雞油飯亦煮得出色,帶有鮮香味,飯粒夠分明,不愧招牌菜式
。
丹南咖啡 $22、百香果茶烏龍冷泡茶 $20

較有特色啲嘅就喺丹南咖啡同羅漢果龍眼冬瓜茶,小弟就梗喺揀咖啡試試啦,老友就揀冬瓜茶,不過,太熱門啦,已經無晒貨,唯有轉飲冷泡茶。我杯凍咖啡都幾香濃,奶味同甜度都稍稍偏重;而杯冷泡茶揀百香果口味,所以,入口酸香清爽,佢話襯沙嗲一流,同埋睇到杯底沉咗好多百香果籽,絕對貨真價實,唔喺搵糖漿沖出嚟。
丹南咖啡、百香果茶烏龍冷泡茶
咖央椰絲手抓餅 $28

最後,再追加一道手抓餅,當喺甜點。一大底手抓餅煎得金黃,餅面塗滿咖央,再灑滿椰絲、花生碎、白芝麻,入口餅身軟腍帶煙韌,邊位就好脆口,並且充滿椰香同花生香,作為甜品真喺好食。
咖央椰絲手抓餅
整體來講,食物有賣點,做菜水準高,最緊要喺定價夠街坊嘛!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
咖央椰絲手抓餅
西環有好多臥虎藏龍嘅小店,這間馬來西亞巴剎雞飯餐廳,不要看舖頭細細,很多都是全手工做,由調味料的秘製香膽胡椒料、到食材的手工餃、豬油渣等等,至飲品如羅漢果龍眼冬瓜茶!食物没有加太多調味,惹味得來亦不失健康。宏觀來看,食客大多食了一半也追加小食,相信對食物質素滿意亦有信心而再增添,我也如是,食完酥炸皮蛋餃後,再追加湯淨皮蛋餃!👍🏻 亦一讚這間餐廳職員態度好好👍🏻🌸巴剎炸肉撈麵炸肉肥瘦均勻,外表酥脆,口感似叉燒,完全不膩。撈麵是蛋面,非常彈牙,有濃郁的豬油香味,好吃!不要看碗細細,塞得滿滿的一碗!🌸酥炸皮蛋餃 「推薦♥」好特别的一款手工餃。内是一辦皮蛋加瘦肉,外皮炸得好薄,薄到似錦繡雲吞的那款,食落香脆可口!這種組合的餃子真是第一次吃,忍不住加叫了湯皮蛋餃。🌸淨皮蛋餃 「推薦♥」湯的皮蛋餃更加食出皮蛋的香味和肉味,皮薄而肉包得很紮實,一吃落去就是滿滿的肉。湯底也可以飲用。🌸香脆南乳炸雞翼南乳雞翼外皮炸得很香脆,吃得到南乳的香氣。裡面的肉嫩嫩的🌸菜脯蛋炒蘿蔔糕 「推薦♥」真的是超級好吃!以前吃過的蘿蔔糕都是普普通通地煎了一下。這次第一次吃炒的,太香啦!配上雞蛋菜脯,香口有咬口。一個字:絕,兩
食物没有加太多調味,惹味得來亦不失健康。

🌸巴剎炸肉撈麵

炸肉肥瘦均勻,外表酥脆,口感似叉燒,完全不膩。

🌸酥炸皮蛋餃 「推薦♥」

🌸淨皮蛋餃 「推薦♥」

🌸香脆南乳炸雞
南乳雞翼外皮炸得很香脆,吃得到南乳的香氣。裡面的肉嫩嫩的

🌸菜脯蛋炒蘿蔔糕 「推薦♥」

真的是超級好吃!以前吃過的蘿蔔糕都是普普通通地煎了一下。這次第一次吃炒的,太香啦!配上雞蛋菜脯,香口有咬口。一個字:絕,兩個字:入味!

原來炒蘿蔔糕又被稱為"菜頭粿",是蘿蔔糕的另外一種煮法。馬
來西亞人的童年回憶呀~

🌸炭燒沙嗲雞牛 (6串)

沙嗲雞肉牛肉串並没有混入太多香料醃製,而是直接烤製,外表微微焦香,內裡卻嫩滑多汁。沙嗲醬使用馬來西亞花生醬及甜醬調配而成,與其他東南亞國家的沙嗲醬風味有所不同,沙嗲牛肉串與沙嗲雞肉串其實單吃已好吃,可是如果再沾上這沙嗲醬又多了一層味覺上的豐富感,就像從3D電影提升到 4D電影那樣。

🌸油菜
菜心,醬汁是淡口的豉油

🌸羅漢果龍眼冬瓜茶 「推薦♥」

最近天氣真的非常炎熱,除了多喝水補充水分以外,也可以適量的飲用涼茶,不僅可以清熱消暑,也可以提升身體免疫力。自家煲的涼茶,稱之為涼茶皆因有少少苦的,近觀茶色也是挺深,很到味。
2023-06-28 32 views
前排同朋友放左學係西營盤附近搵嘢食見到呢一間好多人排隊,又有學生又有打工仔咁!喺呢一區來講價錢都幾實惠所以就同朋友決定試吓! !🥰Menu 選擇超級多又有撈麵湯麵又有飯!嘢飲方面有特飲冷泡茶同汽水~~仲有好多小食都好吸引所以我同朋友就揀咗幾樣嚟試吓!!🤍 炭燒沙嗲串燒(雞肉)超級驚喜用炭爐上菜🥰就算唔係即刻食到熱辣辣!!!🤍 菜脯蛋炒蘿蔔糕第一次聽呢個組合一見到已經好想試因為有菜譜口感勁豐富!! 炒過嘅蘿蔔糕特別香!推薦推薦~~😋😋🤍 炸皮蛋餃又係好創新嘅配搭~ 三隻大大隻!唔怕熱氣嘅你一定要試吓🤍 咖央手抓餅咖央醬 加埋花生碎芝麻椰絲甜甜的熱辣辣好食~🤍炸肉飯好想知啲咩所以叫咗一個試吓!原來即係炸五花腩肉🥹 好邪惡但係好滿足haha🤍 巴剎雞撈麵點少得試吓佢哋嘅招牌雞呢~雞肉非常之滑!! 份量亦都唔少撈麵顏色均勻 老闆仲介紹可以在架加枱面嘅醬汁🤍 冷泡茶每杯茶都係預先包裝好~入邊仲有一個茶包啱晒戒糖嘅我😋😋整體評分: 🤍🤍🤍🤍 今次真係食咗好多嘢全部都冇失望喺呢一區來講價錢亦都非常相宜!!感覺到老闆用心經營大家要來支持下~~
喺呢一區來講價錢都幾實惠所以就同朋友決定試吓! !🥰

Menu 選擇超級多又有撈麵湯麵又有飯!
嘢飲方面有特飲冷泡茶同汽水~~
仲有好多小食都好吸引所以我同朋友就揀咗幾樣嚟試吓!!

🤍 炭燒沙嗲串燒(雞肉)
超級驚喜用炭爐上菜🥰
就算唔係即刻食到熱辣辣!!!
炭燒雞串

🤍 菜脯蛋炒蘿蔔糕
第一次聽呢個組合一見到已經好想試
因為有菜譜口感勁豐富!! 炒過嘅蘿蔔糕特別香!
推薦推薦~~😋😋

🤍 炸皮蛋餃
又係好創新嘅配搭~ 三隻大大隻!
唔怕熱氣嘅你一定要試吓

🤍 咖央手抓餅
咖央醬 加埋花生碎芝麻椰絲
甜甜的熱辣辣好食~
咖央手抓餅

🤍炸肉飯
好想知啲咩所以叫咗一個試吓!
原來即係炸五花腩肉🥹
好邪惡但係好滿足haha
炸肉飯

🤍 巴剎雞撈麵
點少得試吓佢哋嘅招牌雞呢~
雞肉非常之滑!! 份量亦都唔少
撈麵顏色均勻 老闆仲介紹可以在架加枱面嘅醬汁
巴剎雞撈麵

🤍 冷泡茶
每杯茶都係預先包裝好~入邊仲有一個茶包
啱晒戒糖嘅我😋😋

整體評分: 🤍🤍🤍🤍
今次真係食咗好多嘢全部都冇失望
喺呢一區來講價錢亦都非常相宜!!
感覺到老闆用心經營大家要來支持下~~

炭燒雞串
巴剎雞撈麵
咁炎熱既天氣之下食下Exotic既星馬菜係唔錯既選擇☀️ 惹味既調味可以提起味蕾🤣 西環呢間小店價錢唔貴而且口味好地道🇲🇾 好似係馬來西亞巴剎食到既味道👍🏻 惹味但唔油膩非常推薦⭐️ 巴剎雞飯 🍗雞肉唔肥但係好嫩滑🐔 配上油飯充滿雞油香🍚 配上辣醬更加清爽🌱 ⭐️ 巴剎炸肉麵 🥓炸肉肥瘦相間真係好香脆🔥撈麵簡單以醬油同蔥調味已經好惹味🍝⭐️ 炭燒沙爹 🍢好特別用個爐熱住上真係好驚喜🤣 帶炭香有風味 配上花生香既醬好夾🥜⭐️ 酥炸皮蛋餃 🥟非常推薦呢個小食💕 見到餃子係店員新鮮咁包有誠意❤️ 估唔到皮蛋加上肉碎好有鮮味🍳 特別建議配上辣醬食更提出鹹香🌶️⭐️ 菜脯蛋炒蘿蔔糕 🥕好有街頭風既鍋氣🤣 蘿蔔糕香口配上菜脯既點綴充滿鮮味🥬⭐️ 咖央椰絲手抓餅 🧇非常古早味嘅滋味😍 咖央加上椰絲同埋花生🥥簡單但傳統有D童年回憶既甜⭐️ 丹南咖啡 ☕️⭐️ 羅漢果龍眼冬瓜茶 🥤兩杯飲品都感受到真材實料🍊 冬瓜茶帶清甜既羅漢果味好Homey🤪 而咖啡帶種獨特嘅碳烤感好有風味🤎

⭐️ 巴剎雞飯 🍗

⭐️ 羅漢果龍眼冬瓜茶 🥤
巴剎炸肉麵
羅漢果龍眼冬瓜茶
2023-06-22 25 views
今次我去咗一間好有懷舊風格嘅茶餐廳,啲裝潢好有年代感,同埋佢哋嘅食物令我回想起啲年少嘅時光。佢哋嘅巴剎雞髀飯、手抓餅同埋丹南咖啡真係好好味,我嘗試咗之後就忍唔住想再食多啲。先嚟評論一下佢哋嘅招牌菜 - 巴剎雞髀飯。呢道菜以土雞腿為主角,肉質好鮮嫩,口感好好。啲飯粒又鬆軟又有飯香,令我一口接一口。不過,佢哋嘅巴剎雞髀飯仲有一個特別之處,就係佢嘅醬汁。呢個醬汁係老闆家傳嘅配方,味道好獨特,令呢道菜更加美味。再嚟評論一下另一道熱門菜品 - 手抓餅。呢道菜嘅外觀好簡單,但係味道好出色。手抓餅好鬆軟,夾上豬肉餡之後更加好味。而家,啲手抓餅仲有一個特別之處,就係啲醬料。啲醬料係老闆親手調製,味道又酸又甜,夾埋手抓餅入面之後令人回味無窮。最後,嚟評論一下佢哋嘅咖啡 - 丹南咖啡。呢款咖啡有濃郁嘅香氣同埋味道,令人一飲而成癮。咖啡入面嘅苦味同甜味相間,令人飲嘅時候不斷有新嘅發現。啲咖啡仲有一個特別之處,就係佢哋嘅烘焙方式。啲咖啡係老闆親手烘焙,烘焙嘅時間同埋溫度係根據老闆嘅經驗同感覺調整嘅,令呢款咖啡更加獨特。總括嚟講,呢間茶餐廳嘅環境同埋食物確實令我感受到咗濃濃嘅懷舊氛圍。佢哋嘅巴剎雞髀飯、手抓餅同

總括嚟講,呢間茶餐廳嘅環境同埋食物確實令我感受到咗濃濃嘅懷舊氛圍。佢哋嘅巴剎雞髀飯、手抓餅同埋丹南咖啡都係佢哋嘅招牌菜,味道好好,值得一試。如果你都想感受一下濃濃嘅懷舊風情,不如嚟到呢度試下啦。
今日去左西營盤逛逛睇下有D咩野特別野好食,係高街既酒吧附近,見到一間叫「巴剎雞飯」既餐廳入到店舖,就發覺擺設似大排檔,所以就上網搵搵,原來巴剎係指馬來西亞,新加坡和汶萊地區既市場/市集咁解,所以D食物都比較地道,當然店舖就乾淨企理好多坐好左就望一望個餐牌,雖然餐牌上有幾樣菜式都想試一試,不過無奈個肚仔食唔到太多野;所以首選梗係巴剎雞,雖然外表同新加坡既海南雞飯差不多,不過醬料係有青檸既甜酸醬,甜甜酸酸十分開胃,最重要係成碟巴剎雞既肉係無紅色既血絲,值得一讚同加分;豬手飯既滷水汁亦都好出色,唔會太鹹,味道岩岩;然後就係打根皮蛋餃,本身自己唔太鍾意皮蛋太大陣味,不過呢碗皮蛋餃就無個陣腥味,反而保留左皮蛋既香味,配埋豬肉饀料,味道一流;之後仲有炭燒沙嗲串,分別有豬牛雞三種,上菜既時候仲配埋個小型炭燒爐,味道亦都唔錯;最後就係南乳脆雞翼,外皮鬆脆可口,只係略嫌南乳味唔夠;而野飲方面就叫左丹南咖啡同冬瓜茶。整體黎講食物都好好食,而且座位亦十分闊落,值得再次光臨。

整體黎講食物都好好食,而且座位亦十分闊落,值得再次光臨。