家住上水幾十年,第一次幫襯呢間荳子。本身兩公婆極喜愛食牛脷,經朋友推介,話佢嘅焗鮮茄牛脷飯,極啱我,重要係厚切,大大塊,四塊。中午12:15左右進入點餐,兩個都係焗牛脷,一個意粉,一個飯,兩杯凍檸茶少甜。呢度有手機點餐,因為需要焗香啲,我選擇叫個女仔過嚟用手寫落單,佢正常照寫,但轉頭番嚟話冇得焗香啲,怕會焗燶。咁我話冇所謂,好快,兩杯凍檸茶嚟喇,篤完啲檸檬一飲,覺得好怪,開頭我懷疑啲檸檬隔夜,咁我咪攞塊檸檬出嚟試吓,但係正常嘅,後來飲下啲茶,原來係啲茶有問題。咁咪叫左女仔埋嚟同佢講:”你哋呢兩杯檸檬茶好似有啲問題,可唔可以換過其他俾我”,當時佢話好,仲問我想換啲咩,我話兩杯凍奶茶多奶。跟住佢攞走嗰兩杯野。過左一陣,有個身穿白色外套,外形徧瘦嘅中年男人,拎番嗰兩杯凍檸茶番嚟,話佢哋啲凍檸茶係咁,冇得換。我見係咁,算啦,咪叫佢擺低,心諗,以後請我都唔會嚟。但而家食嘢點可以冇水濕下口吖,過咗兩分鐘左右,咁啱又叫翻同一個男人,叫佢要兩杯水。佢攞左兩杯水嚟到,我見張枱細,咪叫佢攞走嗰兩杯凍檸茶,跟住仲話,我換一杯俾你啦!嗰時我聽到,火先嚟,我話”唔使喇!準備上網睇嘢啦!”跟住好快食完就走。補充講番啲食品ok嘅,$65,四大塊厚切牛脷,係抵嘅!飯底同意粉都算正常!
以上全屬事實嘅陳述,不愉快嘅經歷,呢啲咁嘅商場連鎖飲食集團,食物又唔算特別出色,價錢錢又貴,制度差,服務態度更差,都係幫襯番啲街坊小店好過啦😂😂😂
2023-10-05
平時好少去上水😂有日同朋友經過見到好似幾多人食,咁啱又口痕想食下午茶~於是加上好奇心驅使就走咗入去🤫。雪糕粒粒西多士($45)呢個價錢係連埋飲品,我覺得都算抵食~西多士都俾得好有誠意,一粒粒咁睇落好可愛!入面夾咗滿滿嘅花生醬,好香,但都幾邪惡㗎😈而且仲配朱古力醬,不過份量就唔係幾夠,沾咗幾嚿之後已經冇晒朱古力醬~西多士份量都唔少,一個人食嘅話都好飽,但整體表現亦都唔係特別出色~雪糕食落就係正常大牌子嘅感覺😂非常符合預期啦,不過佢哋應該加咗液態氮(?)做到有煙霧效果,睇落去upgrade咗好多🤣冰室見到呢啲效果絕對加分啦!
雪糕粒粒西多士
。雪糕粒粒西多士($45)
2023-09-06 428 views
將軍澳荳子冰室就成日食,上水分店都係第一次食。同朋友每人叫咗一個早餐,我例牌食黑松露炒蛋,黑松露味濃郁,炒蛋都好滑,最鍾意佢哋個多士唔係普通麵包,特別鬆脆。網上見到話服務態度好差,我就覺得一般啦,當然沒有五星級酒店嘅水準😅
將軍澳荳子冰室就成日食,上水分店都係第一次食。

2023-08-12 456 views
本身無諗住打食評,但真係成肚氣,睇返先發覺原來好多人都有類似經歷。之前都幫襯過外賣,覺得質素都正常,今次同屋企人諗住經過食tea ,個經理同員工要我地排隊,入面其實好多吉位,跟住安排我地同另一個人搭枱坐,我地都好有禮貌問可唔可以轉第二張,有其他吉位,個經理係態度極惡劣,直接話未執枱,你出去再排過啦。本身我坐低返,但諗諗下其實講真佢餐廳質素未去到好食到要咁樣受氣,所以決定離開唔食,或者餐廳真係唔志在,但經過呢次我唔會再幫襯,好好同我地講都無咁難受,唔需要喝人趕客咁,咁做生意,令人食飯都食得唔安樂唔舒服,唔想返轉頭再食。

2023-07-24 435 views
難受要食個早餐都受氣。本身係長期客人,幫襯過好多次。今次食,蕃茄午餐肉通粉,凍奶茶 $46。平平無奇,但份量大算抵食,亦幫襯過好多次。蕃茄切件,有蕃茄味,午餐肉切粒成正方形。但都受過幾次manager的氣,不會再幫襯。不止我,其他客人都要睇她面色,令人驚訝。員工服務態度非常差,會大聲喝斥客人。通道中間同其他員工吹水,阻礙通道。其他客人都要等他們吹水後,讓反條通道先過。食物平平穩穩但貼錢買難受,不了。
難受要食個早餐都受氣。
本身係長期客人,幫襯過好多次。

今次食,蕃茄午餐肉通粉,凍奶茶 $46。
平平無奇,但份量大算抵食,亦幫襯過好多次。
蕃茄切件,有蕃茄味,午餐肉切粒成正方形。

但都受過幾次manager的氣,不會再幫襯。
不止我,其他客人都要睇她面色,令人驚訝。

員工服務態度非常差,會大聲喝斥客人。
通道中間同其他員工吹水,阻礙通道。
其他客人都要等他們吹水後,讓反條通道先過。

食物平平穩穩但貼錢買難受,不了。
2023-07-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$46 (Breakfast)
2023-05-15 894 views
最近試荳子冰室,上水分店長期都要排隊。今次叫咗佢哋嘅焗豬扒飯。不過,當飯上菜既時候,成個飯都被茄汁淹沒咗,我淨係食到茄膏味,係有啲失望。#食完都仲有咁多汁剩低呢間餐廳嘅枱好細,好迫,連食物都放唔哂,令用餐嘅感覺唔係太好。因為想有位放野食,d野要清得好俾,成餐飯都好似有啲匆忙嘅感覺。總括而言,荳子冰室嘅焗豬扒飯唔係太出色,加上用餐嘅體驗唔係太好,所以如果你想搵一個舒服啲嘅餐廳食飯,呢度可能唔係太啱你,但係見佢仲有其他選擇,下次都要再試一試
最近試荳子冰室,上水分店長期都要排隊。

#食完都仲有咁多汁剩低

2023-05-05 744 views
【北區】【荳子冰室】今日係 22/8,係一位好特別嘅朋友嘅生日,所以我都要去一間特別啲嘅餐廳食。咁呢間餐廳並唔係有啲咩回憶,而係佢咁啱喺上水,所以一直都好想試。之但係佢一直都勁受歡迎,次次經過都勁多人排隊,所以係嚇怕咗嘅。不過嚟到呢一日,我覺得我點都要食喇,下午四點左右過到去係唔使等位嘅,直接入去坐低用 QR code 叫嘢食。唔好諗喇,先試佢嘅冰室常餐先。主食都係嗰啲配搭,薑絲鮮牛肉好似其他地方都有,叫個再特別啲嘅。最後我係要「照燒魷魚鬚撈公仔麵」,仲有得揀硬度,我要「淋啲」,味道都唔錯,好快食晒。配菜我加 $5 要「蜜糖叉燒餐包」,常餐有得食佢係幾特別,味道都唔錯。反而個「煙肉磨菇奄列」略顯平庸,唔算特別好食咁。飲品我加 $9 要「雪糕紅豆冰」少冰,我一向唔太飲呢樣嘢,純粹為個特色而飲,正常啦。加 $15 要埋個甜品「花奶芒果布甸」,可以即上或者聯絡侍應叫起,我梗係叫佢食完先上菜。味道都 okay,裡面仲有粒粒芒果肉添。最後想食多少少,西多係粒粒西多打咗折扣,同菠蘿油一樣都係 sell 個乾冰噴煙效果,我見啲嘢都係麻麻。不如叫啲包點食吓,「蛋撻」係曲奇皮,賣 $6 質素只屬正常。而

最後想食多少少,西多係粒粒西多打咗折扣,同菠蘿油一樣都係 sell 個乾冰噴煙效果,我見啲嘢都係麻麻。不如叫啲包點食吓,「蛋撻」係曲奇皮,賣 $6 質素只屬正常。而 $13 嘅「荳子包」係吉士紅豆餡,係好食又大餡。

呢餐最後埋單係 $112,其實仲有好多嘢想食而未寫,例如鐵板餐同炒嘢,不過我要寫嘢梗係食啲特色嘅先。我忘記咗今日呢個日子,我冇乜嘢想講,始終人類最寶貴嘅嘢係貴乎選擇,我哋都會選擇同被選擇,你幸福我就安好。。。

(地址:上水智昌路3號上水中心2樓2038,2038B,2052號舖)

#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #上水 #石湖墟 #荳子冰室 #冰室常餐 #照燒魷魚鬚撈公仔麵 #蜜糖叉燒餐包 #煙肉磨菇奄列 #雪糕紅豆冰 #花奶芒果布甸 #蛋撻 #荳子包 #1am0770 #1ambackup
2023-04-22 569 views
早上七點幾嚟到揾早餐食,荳子算開得早,而且都唔少人幫襯,所以就一試。早餐可以多士加錢轉其他麵包/蛋撻,早餐份量好足,性價比都可以,唯一覺得個蛋撻比較差,一來係曲奇皮,比較飽滯,皮幾易碎同蛋味較少。朋友嘅差燒餐包亦表示麻麻,下次再食未必再轉包😅

荳子嘅包一直都好好味👍🏻❤️❤️今日第一次去堂食早餐,我地2位,但我朋友未到,我入去坐住等☺️☺️安排左卡位,坐係坐得舒服嘅!佢地係scan code 落order,我落完野食,有員工過嚟收餐牌,我同佢講,我朋友未到,佢直接掉返個餐牌係枱,態度真係唔太好!希望有待改善!食物方面黑松露炒滑蛋🌞🌞🌞🌞滑蛋都幾滑,唔會太老,上面有少少黑松露醬,都好好食!如果係散嘅黑松路粉會更好!🤗🤗丹麥多士🌞🌞🌞多士都外脆內軟,有少少牛油係面,可以薑絲鮮牛肉銀針粉🌞🌞🌞薑味濃,有好多薑絲係湯入面,牛肉都可以,唔太靭,不過就無咩牛味!熱杏霜🌞🌞好淡,可以濃d
荳子嘅包一直都好好味👍🏻❤️❤️

食物方面
黑松露炒滑蛋🌞🌞🌞🌞

丹麥多士🌞🌞🌞
多士都外脆內軟,有少少牛油係面,可以

薑絲鮮牛肉銀針粉🌞🌞🌞

熱杏霜🌞🌞
好淡,可以濃d
2023-04-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2023-03-17 612 views
今次已經係第二次嚟荳子冰室啦,不過都同一樣食咗佢嘅傳統菠蘿油!菠蘿油出場係好浮誇嘅,因為佢嘅牛油係冰鎮,然後有好多煙噴出嚟。📍傳統菠蘿油($32) 超好味,一定要叫,外面好趣夾住塊牛油真係好正!📍馬交豬扒包配薯條 ($43) 佢嘅豬扒係真係好好食,而且唔會好韌咬唔到,而且薯條唔係嗰啲淋晒一pat pat嗰啲📍吉列豬扒配沙律 ($43) 吉列豬扒唔會有好多根同肥膏,咬落去又脆好好味,以前食呢啲沙律我都會食唔晒,今次我真係食咗好多水果沙律🥗。📍布甸🍮$15 叫下午茶係可以加錢要一個花籃芒果布甸嘅,咁呢個就正正常常啦

2023-02-18 573 views
同女朋友趕個飛機前想食啲港式嘢,結果搵到荳子冰室,因為無人等位等咗一陣就有位,入到去個位勁窄,隔離位放衫都有啲踴到過嚟我哋個位度,但都勉強坐低先,睇完餐牌選咗三個餐,叫侍應過嚟點餐就叫我掃QR code落單,Okay,就掃,但掃之前見旁邊卡位有位,就要求轉枱,始終張枱太窄放唔到三個餐,侍應表示要我出門口重新排隊,咁我哋就出去,只係咁嘅服務態度真心唔掂,想簡單食個茶記真心不推薦呢間,除非呢間餐廳有你情有獨鍾嘅食物
2023-02-18
Type of Meal
Lunch
2023-01-12 744 views
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌖叫左個雪菜肉絲米粉食,好食😋,跟左個黑松露炒蛋,好有黑松露味道,跟左個丹麥包,好香,飲左熱菜蜜,整體都好好食😋😋😋🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑現場都好乾淨,坐得都c服,有位擺袋😁😁😁🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌗自助掃qr code 落單,上菜速度超快,即叫即食咁濟😁😁😁🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕一定會,下次想試其他包,見好多人有加錢食叉燒包,想try try😆😆😆
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌖

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑
現場都好乾淨,坐得都c服,有位擺袋😁😁😁

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌗

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
2023-01-10 477 views
去新地方工作前,在附近找個地方食早餐。 喺火車站一出有個商場, 朝早時間開門營業的餐廳不多, 看見這間餐廳正在營業便勇往直前。 點了一個沙爹牛肉,特別之處是有得改為銀針粉, 當中有一塊丹麥多士,可以再加蘑菇煙肉奄列或者黑松露炒蛋。 沙爹牛肉銀針粉,沙嗲味道頗好,沒有死鹹,但沙嗲味可以更濃。 丹麥多士就是牛油多士的進化版,只是比較鬆軟。 蘑菇煙肉奄列對於我這個愛好蘑菇的人來說,蘑菇有點偏少。茶走確實是好飲的。

沙爹牛肉銀針粉,沙嗲味道頗好,沒有死鹹,但沙嗲味可以更濃。

茶走確實是好飲的。
2023-01-03 521 views
「荳子冰室」上水智昌路3號上水中心2樓—————————間中都會來這裡食吓,但經過今次之後唔會再去,隨了食物水準保持唔到之外,D員工都好有問題,越來越衰,又無禮貌,把口又衰,大把位都唔比人坐,呢張又話唔坐得,嗰張又話唔坐得,又話要坐卡位就要出去等,出面都無人排隊等乜呀,即係趕客走,甘巴敝,你哋自己坐哂佢啦,周圍都大把餐廳,你方無嘢食,以後唔會再踏入呢間咁❌餐廳,老闆請到呢D員工真係三生有幸!!!!!等執豆🤬🤬🤬🤬🤬
「荳子冰室」
上水智昌路3號上水中心2樓
—————————
2022-12-06 552 views
琴日去左上水既分店,本身諗住咁多人幫襯,一定冇死,就叫左避風塘薯條同粟米汁吉列魚柳飯仲有菠蘿油,薯條純粹係加咗少少粉,個吉列魚又硬又腥,菠蘿油又係一樣非常之硬,非常失望。