2022-07-14 254 views
之前閨蜜推介就去喺銅鑼灣嘅餐廳食飯!見FBd人都話呢間餐廳性價比好高,於是就今日去咗享受下!同埋呢一度嘅裝修好有氣氛。我自己好鍾意食西多士必叫之選,口感好好,入味好香,成件事啱啱好❤️
我自己好鍾意食西多士
必叫之選,口感好好,入味好香,成件事啱啱好❤️
懷舊「冰室」路線 尋覓「港」味道一直經過開上水中心都會見到荳子冰室keep 住有人龍排隊。而且好特別,門口亦另外有各式麵包買走。承接港地道冰室特式。新冰室除咗保留住原味道外,最後嘅地方當然係環境舒服咗,食物款式選擇都多啲。不過有時食茶記冰室,唔想食太多嘢。一定會直接叫常餐,而且一定會叫公仔麵。仲要出前一丁🤣!相信大家都會有同感😉燒魷魚鬚撈公🦑 推介👍🏼加上咗店家秘制嘅照燒汁整成。醬汁掛滿曬麵身,啖啖都好滿足。搭配埋爽口彈牙嘅魷魚鬚,好jeng😋燒豬頸肉撈公 世一🐷 豬頸肉肥瘦適中,而且香囗。麵身啱啱好唔會好淋身,而呢款嘅撈麵汁比起燒魷魚鬚個款會淡啲啲,不過都夠惹味。適合唔太好重口味嘅人。除咗常餐之外,碌menu 個陣見到荳子仲有炒飯同焗飯簡,款式都幾多吓。睇落唔錯,所以都叫咗嚟試吓。椰香咖哩汁焗海鮮飯 推介👍🏼一上枱,熱辣辣仲好重椰香。咖哩汁食落唔係個種死咸。配料都豐富,有蟹柳,薯仔🥔,魷魚🦑,魚柳🐟,嗚門卷,青口同蜆肉等等。配埋炒飯底,真係惹味又🈵️足。黃金蟹肉炒飯🦀個賣相好靚,連埋個蟹蓋做伴碟,啱晒打卡。炒飯粒粒分明,夠曬鑊氣。不過略略覺得咸左少少,可能咁啱落鹽重手咗啲😝。
懷舊「冰室」路線 尋覓「港」味道

燒魷魚鬚撈公🦑 推介👍🏼

燒豬頸肉撈公 世一🐷

椰香咖哩汁焗海鮮飯 推介👍🏼

黃金蟹肉炒飯🦀
2022-07-10 310 views
再訪荳子冰室~之前發現平日有set抵食好多,今次決定再食多次🫠幾surprise原來餐廳有keep住 update menu, 有幾個新菜式,今次set既湯同上次都唔同,幾有新鮮感👍🏻😆💛2人晚市小菜套餐 $188套餐包兩個小菜/飯/湯/甜品。燉湯set死左款式無得揀,兩碗唔同的,今次係蔘鬚紅棗燉雞同花菇圓肉燉唐排。蔘鬚紅棗燉雞幾重蔘味(我才疏學淺分唔到係太子蔘定係人蔘仔),用返個燉盅比例黎計都算幾大條,加左紅棗中和返苦味,唔算話太難入口。自己比較鍾意花菇圓肉燉唐排,花菇味好出,有兩舊,比想像中足料,味道唔錯。唯一略嫌真係太油,面嗰層全部都係油,飲到最底有見到d肉一部份都係肥油🥲小菜今次都係揀左中式牛柳(因為上次真係太出色)同新出既蒜蓉粉絲蒸鮮魷🤣但今次既中式牛柳過左少少火,食落肉質有d鞋,而且調味無上次咁酸咁開胃🥹蒜蓉粉絲蒸鮮魷份量好多,兩個人都食唔曬咁濟,望落好似好惹味但食落反而無咩味(不論係魷魚既鮮味同蒜蓉既香味都係),少少失望,下次會試其他小菜😿甜品都係d好傳統既款式:豆腐花/西米露/芒果布甸/冰菠蘿等等都可以揀~今次揀左豆腐花同西米露,前者上次介紹過今次唔重複啦;西米露就值得
再訪荳子冰室~
之前發現平日有set抵食好多,今次決定再食多次🫠

💛2人晚市小菜套餐 $188
套餐包兩個小菜/飯/湯/甜品

今次揀左豆腐花同西米露,前者上次介紹過今次唔重複啦;西米露就值得講下,因為d西米少到以為自己飲緊椰汁湯,同西米略嫌煮得太耐,無咩口感,唔建議揀呢個😵‍💫

另外就係餐廳唔係好夠冷氣,越食越熱,怕熱既朋友可以揀近商場d位會舒服d😆

味道:7.5/10
性價比:6.5/10

📍荳子冰室 (上水中心)
上水智昌路3號上水中心2樓2038,2038B,2052號舖

📌人均消費: below $51-100
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #打卡餐廳 #懷舊冰室 #冰室 #茶餐廳 #新式冰室
2022-06-15 374 views
同屋企人係荳子食晚餐,嗌d中式小菜加埋個銀芽肉絲炒麵,份量都算ok,價錢有少少貴,牛仔骨煲加埋飯冇野飲都要差不多110蚊,但係質素普通,下次再試下鐵板餐同埋咖喱先得。椰香荔芋滑雞煲椰汁都算香,用黎撈飯ok,不過d芋頭唔夠粉,唔夠香,雞就係用鹽焗雞粉醃,肉質比較實左少少,質素普通。黑椒牛仔骨煲牛仔骨有肥有瘦任君選擇,黑椒汁加牛仔骨呢個組合唔會輸,熱辣辣上質素都算ok。銀芽肉絲炒麵炒麵上枱仲脆卜卜,加埋個茨,係全晚最好食嘅一樣野。海底椰燉湯嗌小菜加20蚊就可以有燉湯,燉湯味道唔算太濃,不過20蚊都算飲得過,最少海底椰大大塊上湯浸菜苗上湯浸菜心加15蚊就有,菜都好新鮮, cp值全枱最高。T-able指數:3/5

椰香荔芋滑雞煲

黑椒牛仔骨煲

銀芽肉絲炒麵
炒麵上枱仲脆卜卜,加埋個茨,係全晚最好食嘅一樣野。

海底椰燉湯

上湯浸菜苗
上湯浸菜心加15蚊就有,菜都好新鮮, cp值全枱最高。

T-able指數:3/5
2022-06-13 190 views
之前食過beans覺得幾好,一直想試荳子冰室,之前見到夜晚唔洗排隊就入左去試💛🫶🏻環境乾淨企理,播住懷舊金曲,仲有好多卡位,坐得幾舒服闊落👍🏻手機自助落單👍🏻當日去係weekend,無set,如果想叫小菜食飯就要另外加錢要飯/湯/甜品。想抵食d可以平日去,差唔多價錢有埋飯/湯/甜品(二人/四人套餐)。🧡中式牛柳 $92之前都有係其他茶餐廳食過,覺得個汁有d似咕嚕肉。相反,呢度既調味比較酸,食落更加開胃。牛柳有6大舊,切得比一般茶餐廳大舊,但食落好腍,掛汁又唔會遮蓋左牛肉本身既味,大舊d反而更加有口感👍🏻除左配菜比較少(真係得幾條好幼既洋蔥絲)之外,overall黎講幾出色。🧡魚香茄子煲 $78魚香茄子用煲上,個煲都有返咁上下深,裝到大概一半多d,份量幾多。相對上唔算話太油,味道都唔錯但無咩鑊氣扣左少少分~🧡猴頭菇響螺燉赤肉湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)個湯係清既,睇得出係燉湯,但少少失望因為真係無咩味(雖然都可以證明應該唔係味精湯),但飲落有少少寡。🧡蟲草花子燉雞腳湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)同響螺湯一樣飲落比較淡,但可能用左蟲草花,望落比較深色,賣相吸引d🫠但因

手機自助落單👍🏻

🧡中式牛柳 $92

🧡魚香茄子煲 $78
相對上唔算話太油,味道都唔錯但無咩鑊氣扣左少少分~

🧡猴頭菇響螺燉赤肉湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)

🧡蟲草花子燉雞腳湯 $32 (如跟小菜叫優惠價+$20)
但因為有雞腳,所以都有d油🤕

🧡豆腐花 $15
豆腐花熱辣辣,夠曬大碗,薑汁同黃糖都係另上,可以自行調配自己鍾意既甜度同辣度,唔太多地方食豆腐花會有薑汁,食落幾有風味,一大加分位👍🏻

🧡腿蛋包 $11
夜晚d包好多時都賣曬,呢個包係我另一日lunchtime既時候買既,順便一次過打埋。
有時買包都要排隊,如果想確保買到想食既包建議早少少去~
腿蛋包就正常發揮啦,係好大個既,入面有兩塊火腿夾住塊蛋,而塊蛋既顏色偏橙,賣相唔錯,但餡料佔既部份大概只有成個包既70%,呢個價錢就有少少唔太抵食🤨

味道:8.5/10
性價比:6/10

📍荳子冰室
將軍澳同上水都有,當日去既係上水店➡️

📌人均消費: below $50-150

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #chateraise#懷舊冰室 #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #豆腐花 #香港冰室 #茶餐廳
2022-06-10 891 views
身為新界牛,在北區覓食絕對不是難事😎今天晚上一家三口再訪荳子冰室,由中式小菜到西式的鐵板牛扒餐也有,非常多元化👍🏻我們點了二人的小菜套餐,$188包括兩款自選小菜,兩碗白飯,兩個燉湯,一杯餐飲及兩客甜品,而且免加一,性價比非常高❣️小菜方面選了蒸斑片豆腐及蝦醬炒鮮魷通菜(沒有入鏡)這道豉汁班片蒸豆腐真是每次必點的,斑片不是劣質的急凍魚塊,咬起仍能感受到魚肉的口感。另外豆腐非常嫩滑,配搭豉汁味道剛好👍🏻是不錯的家常菜之選。每次點燉湯上桌時都是非常滾燙的,燉雞湯味道清甜,不會有過多的調味及味精,而且裡面配料亦不少,圓肉、准山都各有些少,適合家中很少煲湯但又想有湯水下肚的人😇點了鐵板鑊仔牛柳,本以為是像西式那種一大塊立方體的牛柳,原來是牛柳條的的形狀。入口的味道是貼近港式茶餐廳的口味,但不會過份醃製,仍保留了牛肉的口感與肉質👍🏻跟鐵板餐可加配的上湯菜心,份量都不少呢👍🏻外出也可以有點深綠色蔬菜吃~貪新鮮試了忌廉溝鮮奶,親手調配的感覺十分有儀式感~下單時還可以選擇少甜呢😀味道就是某韓國牌子的罐裝飲料,但鮮奶味偏重一點的❣️跟小菜二人餐的甜品,超級幸運的是最後兩碗芋頭西米露。碗碟是傳統造型,非常復古
豉汁班片蒸豆腐
准山杞子圓肉燉雞

上湯菜心苗
忌廉溝鮮奶
芋頭西米露
跟小菜二人餐的甜品,超級幸運的是最後兩碗芋頭西米露。碗碟是傳統造型,非常復古呢😆裡面的芋頭非常軟綿,份量都不少,家人略嫌偏甜一點,如果有少甜版本就更完美了~
豉汁班片蒸豆腐
准山杞子圓肉燉雞
上湯菜心苗
忌廉溝鮮奶
2022-06-01 449 views
平時去上水都係買菜多,無機會四圍行下,原來開左一間新冰室,見下午茶D選擇都吸引我,就入去試試。脆炸雞脾配沙律 $43 雞髀好靚仔,外皮酥脆、又乾身,內裡仲有肉汁,調味亦適中。吉列豬扒配薯條 $43 豬扒炸得夠乾身,食落唔油膩,不過豬肉較瘦,肉質偏實。隔離個他他醬好甜,如果加番多D檸檬汁,酸番D會更好。芝士薯條 $15 食得出係車打芝士,而且芝士量好多;味道唔算特別,純粹過下芝士癮。熱咖啡熱飲用無耳仔嘅杯係咩玩法?!😂 拎都拎唔起隻杯….咖啡味唔夠香濃,翠河好味D。隔離枱點左雪糕粒粒西多士,份量望落都唔少,而且賣相幾吸引,有興趣嘅朋友可以考慮下😏。整體餐廳味道唔錯,我自己食完呢個下午茶都幾飽,晚餐都慳番。

炸雞脾配沙律 $43
炸髀沙律

炸髀

雞髀好靚仔,外皮酥脆、又乾身,內裡仲有肉汁,調味亦適中。

吉列豬扒配薯條 $43
吉列豬扒下午茶

吉列豬扒

芝士薯條 $15
芝士薯條

熱咖啡

熱飲用無耳仔嘅杯係咩玩法?!😂 拎都拎唔起隻杯….
咖啡味唔夠香濃,翠河好味D。

整體餐廳味道唔錯,我自己食完呢個下午茶都幾飽,晚餐都慳番。
2022-05-28
$52 (Tea)
炸髀沙律
炸髀
2022-05-11 380 views
向上水區進發又發掘咗一間不錯的茶餐廳。成日見到排長龍梗係好食先多人排,所以買個外賣試一試D食物,又真係唔錯,所以食完個外賣之後過咗幾日就去咗食個晚餐,先講一講個外賣,講完再講個晚餐😇———————————-吉列豬扒配煙肉磨菇奄列:配丹麥多士:配茄汁豆:配熱🍋水:1⃣️試唔到咩味道,因為佢漏咗無比我😅2⃣️吉列豬扒軟熟香脆3⃣️磨菇奄列滑溜溜———————————荳子麵包🥯:見到個麵包寫住🫘子咁得意,所以又買一個返去食吓,又幾好味😋,麵包軟熟,入面有紅豆🫘有忌廉,食落幾滑,味道唔錯——————————早餐食完食晚餐⋯⋯😁晚餐:什扒配上紅白湯任揀配埋丹麥多士:哈哈,早餐食唔到嘅丹麥多士,係晚餐可以品嚐到的一個丹麥多士,軟熟好味😋什扒:豐富足料的,🐮牛、雞🐔、豬🐷、香腸🥖、煙肉🥓、粟米🌽、🍠薯菜🥦⋯⋯配上黑椒汁上水區來說,也是一間直得去品嚐的餐廳—————————簡單足料的晚餐.可以回頭再品嚐😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
———————————-

晚餐:什扒
配上紅白湯任揀
配埋丹麥多士:
配上黑椒汁
上水區來說,也是一間直得去品嚐的餐廳

—————————
簡單足料的晚餐.可以回頭再品嚐😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-

2022-05-09 251 views
今天晏左起身,時間唔上唔落,所以外出食下午茶。一想起早餐或下午茶,自然會想到荳子冰室。一到餐廳門口,已有數人在排隊,幸好餐廳安排客人分流做得不錯,大約10分鐘便可以入座。餐廳使用QR code入單叫食物,下訂單後,5分鐘便上菜,非常快速。
今天晏左起身,時間唔上唔落,所以外出食下午茶。
一想起早餐或下午茶,自然會想到荳子冰室。

跟餐飲品(茶走/熱檸蜜)
常餐: 豬頸肉撈公仔麵,配叉燒餐包,黑松露炒蛋,熱檸蜜
下午茶餐: 炸雞脾,沙律,茶走
2022-05-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
跟餐飲品(茶走/熱檸蜜)
常餐: 豬頸肉撈公仔麵,配叉燒餐包,黑松露炒蛋,熱檸蜜
下午茶餐: 炸雞脾,沙律,茶走
2022-04-19 370 views
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)早餐:豬潤麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $42沙嗲牛肉麵配丹麥多士黑松露炒滑蛋 $39常餐:豬潤麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $52燒豬頸肉撈公仔麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $58前幾日同朋友喺上水踩單車就揀咗喺荳子冰室嘆番個出發前嘅早餐😊因爲朋友遲咗,所以有早餐同常餐嘅分別😂🤣我自己食沙嗲牛肉麵,沙嗲味都幾濃郁,牛肉都有幾大塊同個麵底都okay,唔會太淋👍🏻丹麥多士同奄列就不過不失,都唔錯嘅😛反而朋友食豬潤麵,呢個真係幾正,薑湯底同埋豬潤一啲都唔腥,仲有咬口,味道配埋薑嘅味道,正👍🏻另一個朋友食豬頸肉撈公仔麵,賣相唔錯,但就冇試,下次試吓先😛以上早餐同常餐都包嘢飲,普通嘅咖啡,奶茶同檸茶咁就唔多寫😂
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)

早餐:
豬潤麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $42
沙嗲牛肉麵配丹麥多士黑松露炒滑蛋 $39
常餐:
豬潤麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $52
燒豬頸肉撈公仔麵配丹麥多士煙肉磨菇奄列 $58

以上早餐同常餐都包嘢飲,普通嘅咖啡,奶茶同檸茶咁就唔多寫😂
2022-02-15 679 views
由於六點後無堂食,決定提早食晚飯,四點幾五點,見到隔離枱叫咗個焗嘢好似幾大份幾好味咁,於是跟佢一樣叫了個粟米汁焗魚柳,選擇配意粉,份量係幾足,但個魚柳我覺得幾咸下,食完幾口渴下,下次唔會再叫這個飯.
2022-02-07 457 views
2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣新年第一post❗️🍊🐯🌸Beans可能食得多 但荳子冰室食過未⁉️ 全港暫時得上水同將軍澳兩間分店 好彩其中一間近自己🤣試過晚市小菜 覺得超越茶記水準🔥尤其魚香茄子用鍋上 熱辣辣好有鑊氣 啲汁餸飯好正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 肉餅半肥瘦 食落有肉汁 唔會蒸得過老 又係送飯一流!最尾仲加多碗白碗先得🤣見有唔少人食鐵板朳餐都好好好吸引!遲啲一定再試其他餸同雜扒餐! 👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5
2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣新年第一post❗️🍊🐯🌸

Beans可能食得多 但荳子冰室食過未⁉️
全港暫時得上水同將軍澳兩間分店 好彩其中一間近自己🤣

試過晚市小菜 覺得超越茶記水準🔥
肉餅半肥瘦 食落有肉汁 唔會蒸得過老 又係送飯一流!
最尾仲加多碗白碗先得🤣

見有唔少人食鐵板朳餐都好好好吸引!
遲啲一定再試其他餸同雜扒餐!

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
蒸肉餅
蒸肉餅
2022-01-17 420 views
跟朋友相約踩單車,開始時就先吃個豐富的早餐吧,先約在上水開始,一早附近的選擇不多,看到這家店就這家吧。早餐的款式算是多樣化,雖然萬變不離其中,但就是有很多可以選,原本想吃沙嗲牛麵的,因為我是吵嗲牛的支持者,但又看到有薑絲牛肉通粉,這個好像平時比較少,所以就轉軚選這個,然後餐包還是丹麥包,又是我喜歡的❤️薑絲鮮牛肉通心粉,牛肉算嫩,但薑絲就只有少許,湯也沒有甚麼薑的味道,至於炒蛋是叫了黑松露醬炒蛋的,但就無乜黑松露的味道,丹麥包就中規中矩。另外2個朋友則點了薄西冷及菠蘿油,牛扒看似不錯,不得不提菠蘿油的出場超浮誇,牛油有乾冰在底,送來是有雲霧湧出,很浮誇😂😂整體來說還可以,就是位置比較狹窄。
整體來說還可以,就是位置比較狹窄。
2021-12-18 439 views
平時經過都見到店外的人龍,今日下午4點幾嚟到,店外無人排隊,又未食嘢,就試試這裡的下午茶。點了餐肉粒鮮茄湯通粉,配丹麥多士,再加黑松露醬炒滑蛋,餐飲熱鴛鴦多奶。通粉的湯確實有幾件鮮茄,但湯底似乎都用了不少茄糕,不要期望真的是鮮茄湯。但餐肉粒係ok嘅,全部角切大大粒,剛上枱時吃,餐肉仍有少少脆口。丹麥多士有點失望,外表係靚嘅,但多士應該係外脆內軟,但這件多士係全軟身🤪有牛油香,但唔脆。(唔通丹麥嘅多士真係唔脆嘅?)黑松露醬炒滑蛋,呢個係最正常嘅,蛋很滑,黑松露醬也很香,搭配味道ok。熱鴛鴦係可以讚嘅,奶茶同咖啡嘅比例剛剛好,而且點了多奶,入口很滑身有咖啡香。總結係OK,但如果要排隊食這個下午茶就……真係要諗吓。

總結係OK,但如果要排隊食這個下午茶就……真係要諗吓。
Type of Meal
Tea
2021-12-12 428 views
行過經過門口,見到裡面裝修明亮,企理,算係新派既茶餐廳。當日試咗早餐,價錢合理,質素高,唔怪得日日都坐無虛席。薑絲鮮牛肉🥩米粉,配蜜汁叉燒包+黑松露炒蛋🥚餐肉粒鮮茄🍅湯通粉,配蜜汁叉燒包+黑松露炒蛋鮮茄通粉,湯底濃,多雜菜🥕,餐肉粒就一般般,普通貨色,如果煎過先加落去通粉度會更加好。薑絲唔辣,湯底鮮甜,無乜味精,牛肉新鮮,炒蛋好滑,份量足夠,出乎意料係叉7燒包微溫,令成份早餐加分唔少👍飲品就唔多介紹啦,因為都係一般貨色,無特別。見門口有曲奇皮蛋撻賣,忍唔住叫咗個,未食,見個樣己經攞滿分,Size大,有蛋香,價錢合理,有驚喜。一個美味既曲奇皮蛋撻爲一份高質既早餐劃上完美句號👍😋
行過經過門口,見到裡面裝修明亮,企理,算係新派既茶餐廳。
當日試咗早餐,價錢合理,質素高,唔怪得日日都坐無虛席。
薑絲鮮牛肉🥩米粉,配蜜汁叉燒包+黑松露炒蛋🥚
餐肉粒鮮茄🍅湯通粉,配蜜汁叉燒包+黑松露炒蛋
飲品就唔多介紹啦,因為都係一般貨色,無特別。
一個美味既曲奇皮蛋撻爲一份高質既早餐劃上完美句號👍😋