好少去何文田,意外發挖到一間唔錯的CafeCafe裝潢開揚明亮,主要做Fusion菜🥘、Pizza🍕、蛋糕🍰、咖啡☕️🌟蕃茄牛面頰意大利飯👉🏻牛面頰煮得很腍,食落一點都唔鞋口。而且有好濃郁的牛香味。蕃茄香甜唔會酸,最怕吃酸酸的蕃茄🙈最讚是意大利飯,米粒大顆彈牙有咬口。加埋獻汁,好好食😋🌟Iced Mocha👉🏻香香濃濃,味道好balance,唔會比可可搶晒味。不錯喝😻🌟估唔到何文田廣場內都會有咁高質既Cafe👍🏻其實店員有推介手工Pizza, 不過今次無機會試。下次黎既時候再試試😽📍Cafe Fresca地址: 何文田廣場三樓317A,B號舖...
好少去何文田,意外發挖到一間唔錯的Cafe

🌟蕃茄牛面頰意大利飯

🌟Iced Mocha

📍Cafe Fresca
地址: 何文田廣場三樓317A,B號舖

2019-11-01 110 views
同朋友放學正諗緊食咩晚餐,咁岩經過呢間餐廳裝修咁靚就入左去試一試佢,殊不知有驚喜。我同朋友兩個叫左兩個main同兩杯飲品share已經夠哂飽。我同朋友叫左一個黑松露火腿意大利飯,澳洲牛柳配香草新薯,一杯熱mocha同埋一杯凍朱古力。先講下個意大利飯,飯面鋪左好多石榴水果,而家配有醋汁,食落幾新奇又解左膩既感覺,唔錯。之後到牛柳,牛柳煮出黎無overcook,而且幾嫩口,加上mustard係面個味都幾夾。個重點我會放係薯仔,好食到我同朋友爭住食,值得一試。兩杯飲品唔會偷工減料好淡味,飲落香濃,有水準!

兩杯飲品唔會偷工減料好淡味,飲落香濃,有水準!
2019-10-17 134 views
前幾日同朋友放學,咁岩經過呢間餐廳,覺得裝修幾靚,就決定同朋友試一試啦,我地最後total叫左兩款野食,兩款飲品一齊share黑松露火腿意大利飯呢個意大利飯好特別,上面放左好多一粒粒石榴水果,再加上少少黑醋汁,酸酸甜甜好開胃,而且打卡一流澳洲牛柳配香草新薯呢碟牛柳同樣賣相好靚,而且薯仔同牛柳煮既時間岩岩好,薯仔唔單單只係配菜既角色,同樣煮得好有心機好好味Hot mocha呢杯咖啡師傅拉花拉得好靚,而且咖啡同朱古力味同樣好濃郁,飲完令人好滿足西班牙濃郁巧克力呢杯凍朱味道同樣抵讚,濃到完全唔會比冰塊去沖淡,好飲!

黑松露火腿意大利飯

澳洲牛柳配香草新薯

Hot mocha

西班牙濃郁巧克力
呢杯凍朱味道同樣抵讚,濃到完全唔會比冰塊去沖淡,好飲!
2019-10-11 144 views
冇返學一段時間,今日終於開學了。何文田一向冇乜好野食,諗起又要唔知食乜好,真係冇晒心機。點知,今日有新發現原來附近新開左間cafe, 外觀都唔錯,與同區餐廳格局和裝潢不一樣,吸引左我入去。睇埋餐牌,仲有驚喜下午茶既選擇都好有特式實物更是喜出望外牛油果焗鵪鶉蛋配三文魚意瓜沙律 $65橙紅色既三文魚很美,像日落黃昏既天空。我剛好下午5點多來,能看見這美麗既三文魚,補償了我要返學不能欣賞日落既失落心情。兩片薄切的三文魚很新鮮,外邊用左石榴染上了紅色,吃起上黎還帶少許清新感覺,若能把她捲作玫瑰,必能更吸引我們這些港女這個是青瓜絲伴檸檬絲,仲有啲甜甜既提子乾、石榴和黑芝麻。青瓜絲伴檸檬絲切得條條粗幼均衡,比例約3比1,所以不會被檸檬絲搶去那清新口感。而且,酸酸甜既石榴,更是錦上添花,增加味道更增加了口感。半邊牛油果,走核,釀左隻鵪鶉蛋。想用刀切開慢慢品嚐,但。。。笨左了!一切下,流心鵪鶉蛋就爆了,蛋汁大量湧出,流出牛油果外圍,浪費了。所以,切勿用刀子吃,用匙羹就可以了。牛油果熟透,很輕易便能把果肉與果皮分離,用匙羹吃,就不會浪費了那些精華蛋汁。蛋汁很香,與牛油果同吃完全不覺?,還感覺很有新意。若

睇埋餐牌,仲有驚喜

下午茶既選擇都好有特式

實物更是喜出望外

牛油果焗鵪鶉蛋配三文魚意瓜沙律 $65

半邊牛油果,走核,釀左隻鵪鶉蛋。想用刀切開慢慢品嚐,但。。。笨左了!一切下,流心鵪鶉蛋就爆了,蛋汁大量湧出,流出牛油果外圍,浪費了。所以,切勿用刀子吃,用匙羹就可以了。牛油果熟透,很輕易便能把果肉與果皮分離,用匙羹吃,就不會浪費了那些精華蛋汁。蛋汁很香,與牛油果同吃完全不覺?,還感覺很有新意。若有麵包醮來吃,更能回味無窮。

西班牙濃郁朱古力 $40
呢杯朱古力真係要慢慢嘆。朱古力濃度非常之高,很濃稠,但完全沒有苦澀味,甜度也剛好恰我口味,飲完個人精神晒。夜晚返學,冇問題啦

呢度除左呢啲小食,都仲有其他野食呀,好似pizza, 蛋糕,扒類。。。蛋糕都好吸引啊

下次再黎試其他野先
2019-10-09
Type of Meal
Tea
2019-10-10 88 views
好少去開何文田個邊今次難得做野經過就去搵下有咩好西何文田廣場大部分都係連接店最特別係有幾間小店 響3/F有間coffee shop好突出店外係全玻璃裝修 仲有啲酒櫃賣唔同既紅酒、糖等等面店入面有高台 圓台唔同組合如果唔係商場鋪 其實都幾有外國風格中午時分去到有Set lunch可以選擇 價錢合理除左set lunch都仲有其他揀 我諗pizza都應該唔錯!set lunch頭盆可以揀湯/沙律我見到款湯個名係西瓜百合湯配椰子肉好似幾得意咁,試落味道都唔錯主菜揀左牛尾蕃茄意大利飯估唔到份量咁大 細食既女士可以同同事share醬汁好濃味 入口好creamy 米粒煙軔飲品方面我就加價轉左杯matcha latte有拉花好靚 奶味好重 順口幼滑最有驚喜係個甜品tiramisu咖啡味同cream cheese 味道好平衡甜中帶回甘 唔會太漏 唔錯
好少去開何文田個邊
今次難得做野經過就去搵下有咩好西

何文田廣場大部分都係連接店

店外係全玻璃裝修 仲有啲酒櫃賣唔同既紅酒、糖等等
面店入面有高台 圓台唔同組合
如果唔係商場鋪 其實都幾有外國風格

中午時分去到有Set lunch可以選擇 價錢合理

set lunch頭盆可以揀湯/沙律

我見到款湯個名係西瓜百合湯配椰子肉
好似幾得意咁,試落味道都唔錯

主菜揀左牛尾蕃茄意大利飯

最有驚喜係個甜品tiramisu

咖啡味同cream cheese 味道好平衡
甜中帶回甘 唔會太漏 唔錯

2019-10-08 100 views
今日去開何文田發現呢間裝修雅致嘅cafe 就入去食咗個lunch😆估唔到又幾驚喜💞-------⭐ 廚師卡邦尼精選意粉($88)餐廳食物由Chef Luke 主理😆我點咗佢嘅招牌卡邦尼意粉😊上檯嘅時候廚師仲特別向我介紹佢嘅卡邦尼意粉唔同巿面上嘅會加咗忌廉汁 而係用咗巴馬臣芝士同雞蛋調出醬汁💞意粉賣相好靚 仲有溫泉蛋喺上面💞食落蛋香好濃好creamy 沾滿晒每條意粉 啖啖都好滿足!意粉都煮得剛好 有咬口 又夠彈牙 高質的👍😆-------⭐熱情果洋甘菊凍茶($40)熱情果嘅味道好fresh好好飲😆😂洋甘菊嘅味道小編就唔係太飲得出 因為熱情果嘅味道真係太香🙈大熱天時飲好適合!❤-------總括黎講呢間小店幾有心思😆食物質素都幾高😊而且用餐環境舒適好chill 一個人靜靜地食下野都係唔錯嘅選擇❤另外餐廳冒menu無會不時更換 大家去次前可以去下ig page睇下menu!-------價錢:$40-$88-------評分(10分滿分)賣相:8味道:8性價比:7回頭率:7-------餐廳資料名稱:Cafe Fresca地址: 何文田佛光街80號何文田廣場3樓317A-B號鋪前往方法:何文
-------
廚師卡邦尼精選意粉($88)
-------
⭐熱情果洋甘菊凍茶($40)
價錢:$40-$88
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址: 何文田佛光街80號何文田廣場3樓317A-B號鋪
前往方法:何文田站A3出口
2019-09-27
2019-10-02 75 views
對何文田呢個地區不是特別熟悉, 係附近做完野,就係到覓個食啦~呢間Cafe睇落好似唔錯,個大酒櫃非常之吸睛!入去揭下Menu, 嘩~勁多選擇喎原來!唔試唔得啦!黑松露帕爾馬火腿意大利飯意大利飯啫,排到田原咁,好靚呀😍正就正在唔止靚仲好食! 軟硬適中~黑松露味都好濃好出😋,最特別係石榴子,唔止配襯到啲飯巧靚,微甜酸既新甜水果味,仲增加左risotto 嘅口感同埋味道,配埋超特別!真係未試過咁既配搭👍🏻👍🏻牛奶抹茶🍵,預料中嘅咁好飲😆,拉花打卡很重要呀喂!食完都係覺得爭啲啲咁,試埋個Tiramisu 甜品先~嘩~你真係估唔到小店整個甜品可以咁有心機同精緻囉~士多啤梨係雕花架☺️

黑松露帕爾馬火腿意大利飯
意大利飯啫,排到田原咁,好靚呀😍
正就正在唔止靚仲好食!

牛奶抹茶🍵,預料中嘅咁好飲😆,拉花打卡很重要呀喂!

2019-09-28
Type of Meal
Dinner
2019-09-29 96 views
今日放工去何文田接阿仔放學,順便在何文田廣場食晚飯,何文田四周起了很多豪宅,也多了很多食肆,阿仔選了3樓的「Cafe Fresca 」食牛扒。餐廳面積不大,但光猛 開揚,餐牌上寫有幾款套餐,也有西餅和咖啡。《意大利波菜水牛芝士雲吞》$75 方形的雲吞包著菠菜和瘦肉,把旁邊的水牛芝士撈勻一齊食,加上蕃茄粒和紅蘿蔔粒,一口一隻雲吞,很不錯。《澳洲肉眼配香草新薯》$118 肉眼扒有八成熟,剛合我的口味,切成一片片長型的,能看到肉中間還有些少微紅,肉質多汁有嚼勁,伴碟的薯粒都很好食。

《意大利波菜水牛芝士雲吞》$75

《澳洲肉眼配香草新薯》$118

2019-09-25
$100 (Dinner)
今日去開何文田發現呢間裝修雅致嘅cafe 就入去食咗個brunch😆估唔到又幾驚喜💞-------⭐ 廚師卡邦尼精選意粉($88)餐廳食物由Chef Luke 主理😆我點咗佢嘅招牌卡邦尼意粉😊上檯嘅時候廚師仲特別向我介紹佢嘅卡邦尼意粉唔同巿面上嘅會加咗忌廉汁 而係用咗巴馬臣芝士同雞蛋調出醬汁💞意粉賣相好靚 仲有溫泉蛋喺上面💞食落蛋香好濃好creamy 沾滿晒每條意粉 啖啖都好滿足!意粉都煮得剛好 有咬口👍😆-------⭐熱情果洋甘菊凍茶($40)熱情果嘅味道好fresh好好飲😆😂洋甘菊嘅味道小編就唔係太飲得出 因為熱情果嘅味道真係太香🙈大熱天時飲好適合!❤-------總括黎講呢間小店幾有心思😆食物質素都幾高😊而且用餐環境舒適好chill 一個人靜靜地食下野都係唔錯嘅選擇❤-------價錢:$40-$88-------評分(10分滿分)賣相:8味道:9性價比:8回頭率:7-------餐廳資料名稱:Cafe Fresca地址: 何文田佛光街80號何文田廣場3樓317A-B號鋪前往方法:何文田站A3出口
-------
廚師卡邦尼精選意粉($88)
-------
⭐熱情果洋甘菊凍茶($40)
價錢:$40-$88
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
2019-09-27
Dining Offer
Tasting Event
2019-09-26 60 views
💁🏻‍♀️ Cafe Fresca (何文田) 🍴-平時好少可去何文田,估唔到都有幾多隱世餐廳,呢間cafe坐得幾舒服,唔錯!慢烤菠菜芝士雞胸香草🌿飯($118)一上碟就好重香草同芝士味,慢烤煮法將雞胸嘅肉汁鎖住左,又唔會太熱氣,加埋入面既菠菜同芝士質感好豐富~香草飯超好食,係最佳配搭紅酒🍷燴安格斯牛肋條($108)有淡淡紅酒味,牛肋條煮到超腍,好入味,加埋南瓜🎃做配菜,完全食到牛既鮮味,好滿足!南瓜湯超特別,廚師加左椰子🥥落去,有濃郁嘅南瓜味之餘又有淡淡清新,飲完會上癮Piccolo Lattee ($28)細細杯,但好香滑,泡打得綿密,入口唔苦,幾高質!/📍 Cafe Fresca (何文田)#何文田 佛光街80號何文田廣場三樓317A,B號舖#小丸子搵食記 #小丸子何文田-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港拉麵
💁🏻‍♀️ Cafe Fresca (何文田) 🍴

慢烤菠菜芝士雞胸香草🌿飯($118)

紅酒🍷燴安格斯牛肋條($108)

南瓜湯

Piccolo Lattee ($28)
細細杯,但好香滑,泡打得綿密,入口唔苦,幾高質!

📍 Cafe Fresca (何文田)
#何文田 佛光街80號何文田廣場三樓317A,B號舖
#小丸子搵食記
#小丸子何文田
2019-09-15 54 views
今次同朋友黎到何文田到搵好野食。我地見到有間Cm好靚既cafe,佢既裝修好有品味,啲餐檯係有雲石紋,影野食既相特別靚!我地叫左兩個主菜同兩杯咖啡,仲加一個餐湯。我地喺Today’s Special 入面揀左兩款,分別係紅酒燴安格斯牛肋條同埋慢烤菠菜芝士雞胸香草飯。牛肋條煮到好腍好入味,入口即化,啲醬汁亦都好好味,如果有得配飯就好啦,撈汁既話一定成配飯清光!牛肋條係配南瓜蓉,南瓜蓉好綿密,而且味道清清地,配埋香濃既牛肋條就岩哂喇!慢煮既雞胸肉好嫩滑,佢仲包住菠菜同埋芝士,層次豐富,有濃濃既芝士味,再加埋香草飯簡直係絕配啊!仲有呢個南瓜餐湯,入面落左椰子,啖啖椰香,好正啊!我地亦都點左杯Piccolo Latte,perfect !
我地叫左兩個主菜同兩杯咖啡,仲加一個餐湯。
仲有呢個南瓜餐湯,入面落左椰子,啖啖椰香,好正啊!
2019-09-15 52 views
Found this relaxing spot in ho man tin plaza , super friendly staff and environment. Perfect spot for a relaxing afternoon doing some light reading or catching up with friends!slow cook suckling pork with quinoa salad! It is accompanied by home made barbeque sauce! The sauce was definitely devine! 10 out of 10!! Highly recommend dish!!!Well made ice latte. Perfect ratio of milk and coffee 👍Nice ambiance with lovely background music

2019-09-14 823 views
筆者對何文田區不太熟悉,這晚湊巧來到這區覓食,也只懂選最大路的何文田廣場。逐層閒逛後選定位於三樓的Cafe Fresca,時間尚早餐廳內空置的座位頗多。餐廳採半自助形式,顧客自行到櫃枱下單,自己攞杯斟水,再由職員送餐。餐廳面積不大,但其中一面牆放滿紅酒,相當引人注目。餐牌走平實風格,有齊中英文,亦有簡單寫低主要材料。筆者和男友選了一客意粉和一客牛扒share,味道不俗,配菜、醬汁均有驚喜。澳洲肉眼配香草新薯 (7/10): 肉眼扒我點了五成熟,從照片熟度剛好,肉質雖然不算入口即融,但配上帶檸檬香的醬汁,味道不俗。新薯外脆內軟,很好吃呢~蟹肉亞枝竹醬橄欖白酒意粉 (8/10): 意粉的汁不多,比較像炒意粉,因此油分較多,但入口味道很香,很有泰式香料的味道,頗為推介。Iced Chocolate (9/10): 朱古力超級香濃,份量不算多,兩個人share飲不會過滯。Summary: 何文田廣場與港鐵站有一段距離,相對其他商場人流較少,但食物和服務質素都是不錯的,去開這區可考慮試試。

餐廳面積不大,但其中一面牆放滿紅酒,相當引人注目。

餐牌走平實風格,有齊中英文,亦有簡單寫低主要材料。

2019-09-14
$118 (Dinner)
2019-09-09 72 views
今次同朋友到何文田試吓呢間Fusion西餐廳呢度主要係多啲其他西餐廳食唔到嘅菜式因為係老闆自己設計嘅原味蒜香意粉 因為本身鍾意食青小小嘅意粉所以就叫左呢個嚟食 食落去辣辣地 唔會太過油膩鍾意食清淡嘅朋友就可以叫你試吓啦朱古力咖啡 ☕️ 味道幾好唔會太苦朱古力味都幾足夠入邊有芝士蛋同埋蕃茄 老闆介紹食法係將多士點落去然之後再食 平時喺其他西餐廳好少見到都係第一次試感覺唔錯幾鍾意!呢個澳洲牛柳我哋就叫咗五成熟 食落去啱啱好一啲都唔硬身 肉味濃 呢個價錢呢個份量都幾抵食括嚟講喺何文田屋村嘅地方搵到一間咁樣嘅餐廳都幾驚喜因為質素唔錯食物都幾特別建議大家嚟試吓😍🥙🥗
今次同朋友到何文田試吓呢間Fusion西餐廳

呢度主要係多啲其他西餐廳食唔到嘅菜式因為係老闆自己設計嘅

朱古力咖啡 ☕️ 味道幾好唔會太苦朱古力味都幾足夠

一個人的午餐,看到簡約舒服的cafe, 吸引了我停下歩伐入內一試,cafe除了咖啡餐點外,也有紅酒區域,想跟朋友歎下chill下,應該是不錯的店子啊!難得找到好地方。午餐也要來得豐富一點,選了前菜-八瓜魚沙律,主菜-南瓜意大利飯配煙肉脆脆,配上飯後甜點- tiramisu ;也加點了店員推介的日式抹茶豆奶。Fresca Cafe 每碟菜式都看到廚師的用心,賣相精緻吸引。八瓜魚沙律大大粒的八爪魚,煙靭有咬口,沙律菜加上鷹咀豆,健康開胃配搭南瓜意大利飯配煙肉脆脆大滿足份量的南瓜意大利飯,煙肉油脂比例平均不會過份油膩;粒粒意大利飯口感creamy, 和烤香的煙肉脆脆,形成鮮明對比的口感!Tiramisu 喜出望外的tiramisu, 第一次嚐到牛油果cross over 甜品的拼搭,全無違和感,反而增添了清新的賣相,中和了甜品的膩滯度。Tiramisu入口幼滑,酒香醉人,未吃已經醉倒囉~日式抹茶豆奶店員推介的日式抹茶豆奶,原來內有乾坤,每一口是甜甜的日式抹茶,舌尖卻留著紅豆的餘韻,大愛!

八瓜魚沙律
大大粒的八爪魚,煙靭有咬口,沙律菜加上鷹咀豆,健康開胃配搭

南瓜意大利飯配煙肉脆脆

Tiramisu