2019-07-19 46 views
位於何文田廣場3樓既cafe fresca,店面不算很大,枱亦都不是放了很多,不過有好多紅酒,糖果,朱古力放於架上,可供購買,亦很配合餐廳的格調Salted egg yolk black truffle pizza 呢一個pizza,非常之有特色,融合了中西於一身,餅底全人手製造,又脆又有咬口,用咸蛋黃加芝士,咸蛋黃與芝士比例剛好,有咸香之餘又唔會太咸,配合黑松露醬,陣陣黑松露味與咸蛋黃的咸香味又出奇的夾,上面加上紅石榴粒,有畫龍點睛之效,紅石榴粒的清甜中和左咸蛋黃的膩,再加上baby spanich,味道一流! 大蝦蜆意大利麵配龍蝦汁意大利麵是餐廳手打製作,口感一流,龍蝦汁有濃濃的龍蝦味但又不會膩,意大利麵可以掛到龍蝦汁,加上大蜆的鮮甜,大蝦的彈牙,冇得頂當我同朋友好好奇點解每一道菜都整得咁好味之際,大廚出場自我介紹,原來大廚之前喺中環做開fine dining,唔怪得每一道菜味道配撘得非常細膩,賣相靚不特止,味道仲非常出色,但價錢就大眾化,好難得的一間好餐廳

大蝦蜆意大利麵配龍蝦汁

2019-07-19 75 views
有位朋友好耐無見,佢係英國summer break返黎,咁就不如順便食餐晚飯啦。當然,就番朋友就揀返佢區內既餐廳啦。餐廳位處何文田廣場之內,非常易搵,裝修簡約,樓底高,配以柔和燈光,感覺一樣蠻舒服。餐廳設置大大個酒櫃,擺放了大量紅白酒,又架起不少枱燈,一派chill既氣氛。店家主張意式創意飲食文化,大大個開放式廚房,廚窗仲有部分製成品作參考,同埋擺放左甜品,相信店主對自己既食物係充滿信心。餐廳基本上喺採半自助形式,自己搵位,晌櫃枱落咗單,再由店員將食物送上,故無需俾10%服務費。至於菜式包括沙律、全日早餐、主食、薄餅、單點小食、飲品及甜品。店主喜歡主動講解menu,介紹今日新鮮材料,仲有wine pairing,朋友都話確實幾有外國餐廳感覺。咸陽朝露 6‘’ Salted Egg-yolk Black Truffle Pizza $78咸陽原意喺指咸蛋黃,用黎配黑松露黎整既pizza真係第一次食。Mozzarella Cheese 加上黑松露獨有既香味就知落得無手緊,每口都好有雙重香味,而且仲混有咸蛋黃碎,口感微爽,食得出喺新鮮既,味道同以上兩位主角出奇地襯。此外,餅底本身係自製零舍脆

咸陽原意喺指咸蛋黃,用黎配黑松露黎整既pizza真係第一次食。Mozzarella Cheese 加上黑松露獨有既香味就知落得無手緊,每口都好有雙重香味,而且仲混有咸蛋黃碎,口感微爽,食得出喺新鮮既,味道同以上兩位主角出奇地襯。此外,餅底本身係自製零舍脆口,上面灑咗啲紅石榴、Baby spinach 增加多一啲口感同味道,令整體味道更加豐富。

虎頭蝦蜆龍蝦湯意粉 $135

呢一道意粉賣相吸引睇嚟都好足料,意粉面鋪滿虎蝦同蜆,醬汁夠多又香濃亦打得香滑,唔會越食越「乾爭爭」,整體味道唔錯每啖都充滿龍蝦味既精華。意粉同樣係廚師自製,食落有咬口感,唔會好淋身,份量亦唔少,隻碟中間位確喺頗深。

至於廚師悉心推介既Sauvignon Blanc用黎配呢道菜既海鮮,效果能夠將海鮮既after taste加強,不過前提係海鮮本身係夠新鮮既。

朋友都認同呢度既菜式材料係帶有mix & match既味道,而效果好比其他集團式西餐廳更用心更好,呢間小店確有獨特既生存之道。
2019-07-15
2019-07-18 393 views
家住何文田屋邨呢頭,有個方便就係出mk或去紅磡都交通方便,住又靜屋企附近呢頭既商場以前係d舊式小店/食店,好有風味。但因為對面開發左個貴樓盤所以the扲就重新裝修過晒樓下個商場,小好小店消失了,繼而進場左好多新派食店。凡事兩面睇啦,小店/舊食店價錢平有風味,無左舊既黎新既,雖然價錢一定相對上貴左,但樓下商場真係煥然一新左好多,食肆選擇亦都比以前多好多。呢日放假無去樓下商場唯一一間酒樓幫襯,轉去食下其他新店,一二樓都開左好多新食店,有中、西、日、快餐既都有。想食餐悠閒既,見呢間西餐價錢合宜,對比同場內既餐廳價格合理,所以選擇幫襯。點左個蕃茄意式焗腸配半熟蛋,飲caffe mocha個餐份量都唔少,仲有3塊包,唔敢身,麵包軟軟地幾索汁,點茄汁食,再放d焗腸上去配住食,好味個蕃茄意式焗腸即製好熱上枱,蕃茄好濃味,甜酸得宜,整體味道都好香濃半熟蛋真係可以爆開既半熟度,有流心效果,而個蛋黃無散關流汁Mocha好香,食西式野配caffe mocha一流,有番個悠閒既調子。另外就點左杯凍既cappuccino,夏天太熱,身邊人鐘情飲凍野,所以點都會堅持飲凍飲,呢杯打得好香同入口滑,雖然呢杯細杯過手調

點左個蕃茄意式焗腸配半熟蛋,飲caffe mocha

半熟蛋真係可以爆開既半熟度,有流心效果,而個蛋黃無散關流汁
另外就點左杯凍既cappuccino,夏天太熱,身邊人鐘情飲凍野,所以點都會堅持飲凍飲,呢杯打得好香同入口滑,雖然呢杯細杯過手調連鎖店既份量,但口味同咖啡香好味過手調咖啡連鎖店。
另外見到個牌,見到打卡有甜品
係布朗尼口感既cake,雖然係送既但係份量都唔算少

味道不錯,無布朗尼既死甜,入口帶d鬆化,上面生果新鮮,藍莓甜甜酸酸適當中和到cake既微甜,份量剛好為呢個下午帶來一點甜。

整體唔錯,唔需要特別靚既裝修,簡潔清雅反而係現今所追求既時尚優閒,單憑食物味道都取勝,食完坐左陣傾下計好有悠閒既感覺,隔住塊大玻璃望到商場人來人往,坐住係度涼冷氣飲咖啡呢種感覺好爽。
Lunch
2019-07-18 63 views
澳洲牛柳配香草新薯🥩$118Caffé Latte☕跟餐+$20是日到屋企附近嘅商場午餐🍽一邊食住我個塊Medium Rare嘅牛柳🐮一邊嘆住杯啱啱沖好嘅Latte☕好好咁享受一下人生🌞真係唔錯喎😮竟然有種悠閒嘅感覺😏原來屋企附近有間咁舒適嘅Cafe👍牛柳煎得夠香😝牛味夠,生熟度亦剛好☺而杯Latte香滑順口,奶味香濃👌Cafe Fresca (何文田)何文田佛光街80號何文田廣場三樓317A,B號舖
澳洲牛柳配香草新薯🥩$118

真係唔錯喎😮
竟然有種悠閒嘅感覺😏
原來屋企附近有間咁舒適嘅Cafe👍

牛柳煎得夠香😝
牛味夠,生熟度亦剛好☺
而杯Latte香滑順口,奶味香濃👌

Cafe Fresca (何文田)
何文田佛光街80號何文田廣場三樓317A,B號舖
2019-07-12 47 views
係何文田返工 如果唔落旺角或者紅磡覓食真係唔係咁易今次同事就帶咗我黎試依間cafe佢真係好鍾意依間店 差唔多每日都買佢嘅咖啡😂經staff推介 我就叫咗嗰乳豬仔配藜麥嗰乳豬仔係超級嫩 食得出佢煮嘅時候有落功夫配藜麥即刻好似健康咗咁🤪但如果唔係好鍾意八角嘅朋友仔就唔好叫依款啦因為佢都幾重八角味個set配埋沙律/湯 我叫咗沙律 好味! 有啲腰果係入面 我鍾意🤣最後再係面書打卡 送咗個甜品依間cafe啲staff好友善 會問返我地意見咁好有小店感覺☺️
係何文田返工 如果唔落旺角或者紅磡

最後再係面書打卡 送咗個甜品

依間cafe啲staff好友善 會問返我地意見咁
好有小店感覺☺️
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2019-07-12 50 views
好耐無經何文田廣場,原來多左好多新餐廳✨,本身上三樓諗住食個吉野家就算,但見到呢度外表光光猛猛都幾靚,同聞到入面好香咖啡味☕️,就試下新野啦!-Black Truffle with Crispy Parma Ham Risotto $88 上菜時見到個擺盤都嚇左一嚇,呢個擺法好得意🤣!未入口已經聞到好濃既黑松露味!入口時黑松露味非常濃郁😻,配上黑松露味黑醋,酸酸甜甜,中和左Risotto既膩😋;Risotto生熟度掌握得岩岩好,煙煙韌韌,好有咬口,吸收哂黑松露+忌廉湯汁既精華💯,唔似其他餐廳咁煮到生生地,口感微硬就當係Risotto。Parma Ham肉質都幾柔嫩,配Creamy Risotto更加突顯到佢既鹹香🤤,不過有少少根。-好欣賞廚師仲加埋石番籽😻,酸酸甜甜得黎又Juicy💦,好有口感。第一次食完Risotto係唔會覺得膩同滯👍🏻,好食之餘亦都顯示出廚師對食材既Mix & Match非常用心❤️。-咖啡係店招牌之一,Menu上面每一種咖啡都有詳細寫出Expresso/奶/朱古力同泡沫既比例🥛🍫☕️,可惜我唔太識飲咖啡,就加配左杯Lattle。因為奶既成份最高😆,所以好滑,好易入口ha

咖啡係店招牌之一,Menu上面每一種咖啡都有詳細寫出Expresso/奶/朱古力同泡沫既比例🥛🍫☕️,可惜我唔太識飲咖啡,就加配左杯Lattle。因為奶既成份最高😆,所以好滑,好易入口haha。

整體上黎講,Cafe Fresca比我感覺係一間對食物、咖啡出品上都非常用心既餐廳💯,以食物質素黎計,定價亦唔算貴,值得一試👍🏻✨。
2019-07-11 45 views
朋友帶我去佢樓下何文田廣場度食意大利菜,哩間餐廳都好開揚,主要以透明玻璃簡單地設計,我地係門口位置選好食咩後就到收銀處購買,跟住就入去搵位坐,哩度店員唔多,而食物都係即時烹煮的,所以等候時間相對地比較耐。朋友選的酥炸羊波棒配三色甜椒醬+薄荷乳酪汁送到,羊棒食落味道香濃,軟韌度適中,加埋Radish cherry belle及BB波菜葉食,味道獨特,別有一番風味,薯菜係薯條,炸到金黃鬆脆,我地另外問店員要了個橙色醬點薯條,醬的味道有點似辣味腐乳,幾特別。我選的虎頭虾蜆龍蝦湯意大利麵也來了,兩隻蝦霸佔住整個碟面,下面的扁身意粉用香草、蕃茄、酒及龍蝦湯煮過,食落好Juice, 大蝦食唔到有沙係裡面,而且成碟意粉份量都好多,分埋比朋友食都夠飽。食到口渴,出面收銀處有得自助湛水或叫杯酒飲都得,哩度仲有蛋糕和咖啡售賣,但因為晚餐時間,飲完怕瞓唔到,所以留待下次再光臨品嚐

酥炸羊波棒配三色甜椒醬+薄荷乳酪汁

2019-06-30
Dinner
酥炸羊波棒配三色甜椒醬+薄荷乳酪汁
2019-07-09 127 views
到何文田辦事,到了一個商場,這個地點不太討好,地鐵不到,也不是很多巴士小巴經過,而且都是在一條大斜路旁邊,要不是來辦事,確實不會到這一個商場來,但是今天既然來到,看到這一家義大利式餐廳,姑且進去吃了一個下午茶。進去以後,聽到了強勁的音樂,非常有活力,看看餐牌,喔,餐吃的東西的種類也不少,有義大利飯,有披薩,有義大利麵包,還有一包包包裝精美的巧克力賣!要了一份義大利麵包,配料有煙三文魚、熟雞蛋、蔬菜,配上牛油果醬,再加一杯咖啡, 下午茶餐總共是$68。等了大概十多分鐘義大利包就到了桌子上,麵包微暖,裡面的配料也跟餐牌上的列出的餡料差不多,蔬菜有生菜和蕃茄,煙三文魚有兩片,雞蛋一隻,牛油果醬份量還不少呢!
2019-07-09 31 views
之前黎何文田廣場時,大部份鋪位都仲裝修中,估唔到事隔半年,依家餐廳、店舖林立,行下行下,行經3/F時見到有間Homemade 餐廳,本身好喜歡自家製作的小店,因為它們總會有自家創作的獨特食品,帶比人驚喜,所以一於幫親下食埋個晚餐先走。店外店內裝修簡潔透亮,整間餐廳只有三位職員,分別廚師、收銀和待應生,點餐需要係門口位置的收銀處選購,購買後拎著單子坐下等待,我選購了虎頭蝦蜆龍蝦湯意粉,等候左大約20分鐘左右,我的晚餐由待應生送上,碟面有兩隻大虎蝦和蜆,而意粉就用左Linguine扁身意粉,食落彈牙有龍蝦汁和酒既味道,廚師很細心,預先將虎蝦的黑腸挑走了,讓我可以安心大啖地咬,唔洗食到成口沙,而蝦殼都好容易地用叉拆開,講真一句,其實我好少係出面食蝦的,因為怕剝殼同挑腸,所以哩個貼心既做法,好值得比like,意粉食極都仲有, 原來個碟都幾深,食完好飽。
,意粉食極都仲有, 原來個碟都幾深,食完好飽。
2019-06-30
Dinner
  • 虎頭蝦蜆龍蝦湯意粉
2019-07-08 93 views
朋友響OU返工,夜晚約左佢去何文田廣場食dinner,平生好少嚟呢區,朋友介紹三樓 Café Fresca,半自助餐廳,又有D似賣酒,又會賣糖果&朱古力,算幾多元化嘅Café ;松草花忌廉雞蓉湯,碗湯囗感好特別, 有點點似baby food,打蓉雞肉與炒過嘅松草花一齊煮,加上大量橄欖油,未試過的話個人覺得值得一試;慢煮意大利乳豬配袐制燒烤醬藜麥沙律,份量唔細,夠飽肚,成日以為乳豬就係脆口,原來乳豬係可以幾厚肉,慢煮後淋得嚟有咬口,底部嘅三色藜麥沙律係熱,食到花椒油味,整體帶出新鮮感覺;為慶祝 Fresca 開業一週年,個人消費滿$100,可免費獲贈紅酒🍷 或白酒 🥂一杯,唔好評論品質,開心氣氛已足夠🎉🎉👏🏼

2019-07-04 118 views
今日同朋友去開何文田廣埸,發現都開咗好多新店鋪,途經依間叫cafe fresca 的食店,被店內環境吸引,装修令人舒服的感覺,於是入內進食。店員也很有禮貌。入到食店內,冷氣也很充足。看過完餐牌,食物款式也算多而且賣相吸引。我叫咗個all day breakfast。份量十足,而且也很好味道。栗米粒又甜,好食。Mushroom好入味道,而且很新鮮。香腸也煮得非常好食,熱熱地,是即造出來的。燻肉也新好味道。食材夠新鲜。飲品方面,我加一杯冷泡沬咖啡,又夠凍,賣相也很靚。朋友就叫咗shakshuka 及多士。多士又夠熱,又脆脆地,口感十分好。综合各方面,價錢,環境,服務質素和食物食材。個人認為是物有所值的一餐。必定會再來光顧。
,好食。Mushroom好入味道
唔知點解openrice email 我話我打手,第一次寫食評係何文田廣場番工,見間cafe 幾唔錯,食過幾次老闆娘,大廚同員工都好nice,所以決定推介俾大家利申:唔係d 食2,3 次就寫食評個d 人睇相都知我食過ok 多次😂 仲要係食唔同總類既唔係d 收左錢既打手lor打手會唔會得d 圖呀☝🏻美國安格斯👍🏻👍🏻好味!☝🏻力推 🤤🤤🤤🤤超好味!!!!!!呢個超正,但唔記得叫咩名,咁多隻牛入邊最正!!!!👇🏻紅莓東甩👇🏻力推蟹肉石榴粒寬條面, 好味!!!!d 石榴粒酸酸甜甜 好正,😂但呢間cafe 既餐牌好似會隨心轉,最近都無呢個,但呢個真心好味!!!!好鐘意!!!👇🏻澳洲牛柳粒👍🏻好味👍🏻👍🏻雞紫薯蓉呢個牛都好正!!!但唔記得個名,佢d 牛全部都正😂甜品既話,熱情果同下邊個個朱古力都好好咪!!!!!仲有個檸檬批,鐘意酸既朋友應該鐘意檸檬批多d😂😂好味🤤🤤🤤
唔知點解openrice email 我話我打手,
第一次寫食評
利申:唔係d 食2,3 次就寫食評個d 人
睇相都知我食過ok 多次😂
仲要係食唔同總類既
唔係d 收左錢既打手lor
打手會唔會得d 圖呀

☝🏻美國安格斯👍🏻👍🏻好味!

👇🏻紅莓東甩

👇🏻澳洲牛柳粒👍🏻

好味👍🏻👍🏻

紫薯蓉

呢個牛都好正!!!但唔記得個名,佢d 牛全部都正😂

😂😂好味🤤🤤🤤
2019-06-27
TakeAway
Lunch
  • 杏仁朱古力蛋糕
  • 熱情果蛋糕
  • 蟹肉石榴粒寬條面
2019-07-03 181 views
做完gym, 但又未到食lunch時間,不過又幾肚餓,不如食個brunch先。未看menu 已經被咖啡的香味吸引。先搵位坐,店員說現在還供應早餐menu, 叫我慢慢決定。早餐有三個menu ,誠意可嘉。有homemade toast series, all day breakfast, homemade crossiant 同 soup。想了一會,最後决定平時好少在香港的餐廳食到的蕃茄意式焗腸配半熟蛋 Chorizo Shakshuka with Toast $68, 價錢還包括咖啡或茶。我當然揀我最愛的caffee Latte 試試,順便提提神。咖啡先到,急不及待品嚐一番。咖啡和牛奶的份量比重剛剛好,好smooth。餐廳好細心,咖啡menu還有介紹各款咖啡的expresso,水/choc, 奶同foam的份量供參考。正陶醉在咖啡的世界裏,食物一會兒又來了。由於是即叫即做,所以個焗盤還熱辣辣。我先將那隻半熟蛋和其它配料攪拌後,已急不及待拿起那塊超脆的toast 一齊放在嘴裏。原來材料除了蕃茄,肉腸和雞蛋外,還有青椒,紅椒,紅腰豆和扁豆,營養豐富。醬汁裡還加了一些香料,和其他材料十分配合

早餐有三個menu ,誠意可嘉。

想了一會,最後决定平時好少在香港的餐廳食到的

正陶醉在咖啡的世界裏,食物一會兒又來了。由於是即叫即做,所以個焗盤還熱辣辣。我先將那隻半熟蛋和其它配料攪拌後,已急不及待拿起那塊超脆的toast 一齊放在嘴裏。原來材料除了蕃茄,肉腸和雞蛋外,還有青椒,紅椒,紅腰豆和扁豆,營養豐富。醬汁裡還加了一些香料,和其他材料十分配合。真的值得來再食的cafe啊!

• 蕃茄意式焗腸配半熟蛋 Chorizo Shakshuka with Toast
2019-07-01 57 views
一個靚早 會令嗰一日更精力充沛約左朋友去何交田食早餐如果唔係去朋友屋企 我諗無端端唔會去何文田 都食唔到呢份令我繞樑三日既早餐呢度有兩份架埋 消費左$118成份早餐既味道特別得黎 好match麪包鬆軟 烤牛肉又唔乾 成個包都好juicy食完呢份早餐我全日都精精神神😍🤪😍🤪
一個靚早 會令嗰一日更精力充沛
約左朋友去何交田食早餐

呢度有兩份架埋 消費左$118
成份早餐既味道特別得黎 好match
麪包鬆軟 烤牛肉又唔乾 成個包都好juicy
食完呢份早餐我全日都精精神神😍🤪😍🤪
2019-01-11
2019-04-15 362 views
到過很多屋邨商場,很多都是集團連鎖式餐廳,今日下午在何文田領展商場內竟然發現這間意大利式Cafe,見到展示櫃內的意式包頗吸引,點了一個烤雞+蕃茄意大利包。🥙包的Size很大,有一個男士手掌大,意大利包口感一般都是乾乾的,沒有什麼特別。🐔雞肉醬汁較多,還加了橄欖油,雞肉易咬口,是切好一小塊的,不是一大塊夾在包內。🥬羅馬生菜及🍅蕃茄都十分新鮮。整體黎講,以這個價錢買一個包,味道雖然算不上超級好味,但店內非常乾淨舒適,裝修亦睇得出店主很有心思經營,如果食連鎖式餐廳偶然食到有點悶,不仿試下一這些小cafe,靜靜地享受一個意式午餐🥣
烤雞肉蕃茄意大利包

烤雞肉蕃茄意大利包

🥬羅馬生菜及🍅蕃茄都十分新鮮。
2019-04-15
$58 (Lunch)