2021-07-27 1068 views
同高太今日慶祝下又去staycation今次個package包左海景房同一個海鮮拼盤仲送一枝汽酒$300既mini bar credit 😇😇仲有自助早餐星期六住千幾蚊又幾抵喎海鮮盤份量好彭拜两個人食一定飽飽甘當然質素就絕對符合反酒店自助餐既凍海鮮質素啦剌身入面最好食係白色既鯛魚吞拿魚淡左啲,無咩味道筋子剌身飯同三文魚剌食飯估唔到依两個都幾好食喎拼盤入面個翡翠螺最好食蟹腳都唔錯波士頓龍蝦都幾一般帶子同鮑魚就唔係好食得到有咩味道小龍蝦幾咸下個凍蝦幾有驚喜又爽又甜酒店全海景房對到個維港正一正個packag cp 值幾高
同高太今日慶祝下

海鮮盤份量好彭拜
两個人食一定飽飽

甘當然質素就絕對符合反酒店自助餐既凍海鮮質素啦

剌身入面最好食係白色既鯛魚
吞拿魚淡左啲,無咩味道

筋子剌身飯同三文魚剌食飯

又爽又甜

酒店全海景房對到個維港正一正
個packag cp 值幾高

2021-07-24 1057 views
比六百幾蚊,食百幾蚊質素嘅嘢!康得思都係六百幾,但質素好好多。呢間食完真係覺得omg,生蠔唔新鮮,食物款式少,就連限定焗帶子粒都只係放題質素,而且取食物位置唔方便,如果唔係週圍full booking ,都唔會揀呢間,希望大家唔好中伏。
比六百幾蚊,食百幾蚊質素嘅嘢!
康得思都係六百幾,但質素好好多。
呢間食完真係覺得omg,
生蠔唔新鮮,食物款式少,
就連限定焗帶子粒都只係放題質素,
而且取食物位置唔方便,
如果唔係週圍full booking ,
都唔會揀呢間,希望大家唔好中伏。

2021-07-07
$650 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-07-16 1239 views
今天同朋友來吃自助餐,食物品種極少,長腳蟹、龍蝦欠奉,(有煎的龍蝦,但應該是不新鮮)熱暈少、甜品少,食物味道唔得,用了 OpenRice coupon 每人平均需 $602 左右,但收客人這個價錢給這些食物,實在不抵食,失望!
2021-07-15 10496 views
極舊式的華麗酒店,大堂挺寛敞,樓梯長長,上去就是自助餐餐廳。估唔到呢間傳統而且歷史悠久的酒店,反而自助餐相當不錯即開法國生蠔,其他酒店好像很少標榜吃法國生蠔,法國生蠔夠厚夠大隻,夠濃郁,也不算太過肥膩,質感是相當可口,而且夠香濃。刺身除了三文魚吞拿魚等等大路魚類,有赤貝算是比較偏門,夠爽脆,好吃雖然沒有一個熱爐即場烘烤印度烤餅,不過這兒的咖喱都不算太差,薄脆更加比平日的好味,可能因為平日的胡椒味較香濃,這兒的薄脆,淡淡然有一種香氣,點青醬果醬均可,味道就更佳。海南雞那兒的師傅態度比較惡劣,不過海南雞飯,細細碟,也有點有飯在下邊,加點海南雞的甜豉油味道就相當不錯。乳豬也是限量,不過乳豬的質地比較肥膩,肉偏小,脂肪偏多,雖然皮烤到香脆,不過味道就一般般。甜品種類也不算太多,不過哈根大師雪糕竟然有綠茶雪糕,內裏夠又滑,沒有什麼冰粒,因為其他味道都只是普通的朱古力以及曲奇,因此我也吃了兩杯綠茶雪糕。環境相當好,一邊有落地玻璃,令一邊就是門口的位置,本身預約的時候聞說「可能坐在門口」,但是結果坐在中間,其實都幾近取食物的地方。

即開
也不算太過肥膩,質感是相當可口,而且夠香濃。

刺身除了三文魚吞拿魚等等大路魚類,有赤貝算是比較偏門
,夠爽脆,好吃

雖然沒有一個熱爐即場烘烤
印度烤餅,不過這兒的咖喱都不算太差
,味道就更佳。

乳豬也是限量,不過乳豬的質地比較肥膩,
肉偏小,脂肪偏多,雖然皮烤到香脆,不過味道就一般般。

甜品種類也不算太多,不過
哈根大師雪糕竟然有綠茶雪糕
因此我也吃了兩杯綠茶雪糕。

Lunch
2021-07-11 1415 views
今次揀左係海景嘉福洲際酒店staycation 包括自助早餐 一入到去職員就安排咗我哋坐窗邊嘅位置望到少少海景 都令人心曠神怡早餐款式好多 中式西式都有 仲有大量水果西式 有 不同款式火腿 / 煙三文魚 / 腸仔 等等仲有好多麵包蛋糕 例如 熱香餅 牛角酥 bagel 葡撻葡撻細細隻 好好食 忍唔住食咗三隻仲有不同款式嘅乳酪揀 粟米片都有幾款另外 佢都有廚師即刻煮蛋款式任你揀 炒蛋 奄列 煎蛋想加芝士火腿洋蔥蕃茄乜都有 真係勁豐富中式就有 蝦餃燒賣牛肉球同埋腸粉等等仲有廚師即製嘅粉面檔 食完呢個早餐之後 中午都食唔落
今次揀左係海景嘉福洲際酒店staycation

食完呢個早餐之後 中午都食唔落

2021-07-05
Breakfast
2021-07-06 1457 views
疫情期間個個都去staycation ,我都唔執輸揀左呢間酒店既package,$1760包住宿一晚同自助晚餐加自助早餐今晚係法國生蠔,每次排隊可以攞三隻,開好嘅廚師勁快手,另一個就負責掃蠔殼,去開頭嘅時候有人排隊,後來就已經唔使排隊都拎到,山河嘅大細屬於中間,唔大唔細幾好,肉質爽味道鮮甜,又唔會話好重海水味👍🏻👍🏻👍🏻超推薦餐廳都提供好多款刺身,呢一碟就係除咗三文魚之外全部都要,帶子大粒鮮甜,甜蝦都OK呢啲係餐廳提供嘅凍海鮮,麵包蟹多膏,凍蝦點左泰式辣醬勁惹味,翡翠螺好乾淨洗得,冇滑潺潺,抵讚❤️👍🏻👍🏻鐵板燒波士頓龍蝦,龍蝦蝦肉都算彈牙可以接受吞拿魚壽司上面嘅吞拿魚冇筋,算唔錯既,但如果可以再肥美啲就好,令一舊白色嘅壽司,個刺身勁爽口😋7:30會出一次嘅燒乳豬,好可惜係凍嘅,果皮的確係脆,如果可以俾返啲溫度會好好多每個成人有兩隻,上面嘅芝士都真係幾膩,帶子還好,但係唔食都唔會好大損失餐廳有一個麵檔係即煮嘅粉面,但係我淨係要咗生菜豬肉丸魚蛋同埋豆腐卜,配嘅係冬陰功湯底,個湯底幾惹味,個人好鍾意❤️意外地好飲嘅燉冬瓜海鮮湯,重點係超夠熱👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻任你食既Haagen Dazs 雪

鐵板燒波士頓龍蝦,龍蝦蝦肉都算彈牙可以接受

意外地好飲嘅燉冬瓜海鮮湯,重點係超夠熱👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

任你食既Haagen Dazs 雪糕,夏威夷果仁味真係不得了,欲罷不能,勁飽既狀態下都食左兩杯🙈🤣

自助早餐就覺得冇咩好食,重點係你想搵啲熱啲嘅嘢食下都幾難,自助早餐嘅可取之處係雞蛋有六款俾你揀,有煎蛋炒蛋水波蛋奄列等等,果汁方面有西柚汁橙汁蘋果汁都好好飲,其他就真係冇咩可取之處
2021-07-06 1023 views
Staycation package包埋嘅自助早餐,check-in時已經揀定入座時段,時段分為7:30同9:30。預早咗幾分鐘到,唔使等就可以入座。食物種類好多,而且re-fill得好密,除咗即點即製嘅食物之外,基本上大部分都唔使等就攞到。以下係幾樣食完覺得幾好食嘅嘢。西式早餐區有豬肉腸、雞肉腸、三角薯餅、煙肉、煎蕃茄、粟米、茄汁焗豆等等。三角薯餅炸得超脆,我食咗幾塊。煙肉煎到好脆,一啲都唔油膩,又唔會太鹹。有兩個廚師即席煮不同款式嘅蛋料理,好多人排隊等煎太陽蛋。我就點咗一份奄列,奄列餡可以自選,揀咗芝士火腿。奄列都幾大份,切開有流心芝士,好正中式方面有白粥、雞粥、乾燒伊麵、齋腸粉、蝦餃、豬肉燒賣、珍珠雞等等。蝦餃食唔到餡料有蝦,而燒賣就好粉,似乎點心麻麻地。反而雞粥好好味,粥底清甜,有雞味。仲有脆卜卜嘅油炸鬼。甜食方面就拎咗以上呢幾款,最好味係朱古力酥,朱古力味濃又酥脆。迷你葡撻都好味,撻皮酥脆,蛋漿夠滑又唔太甜。牛角包表面酥脆,但入面就唔太脆。而pancake同朱古力muffin就比較飽肚。飲品方面都幾多選擇,有西柚汁、黑加侖子汁、橙汁同蘋果汁。估唔到仲有sparkling wi

飲品方面都幾多選擇,有西柚汁、黑加侖子汁、橙汁同蘋果汁。估唔到仲有sparkling wine,早餐飲sparkling wine真係好有渡假嘅感覺

呢個自助早餐有好多款式嘅食物,好耐無試過食早餐食到咁飽咁滿足
為呢次staycation加咗唔少分數
  • 早餐
2021-07-05 977 views
早餐佢哋分左兩個時段,有七點半或者九點半開始,食個半鐘。我哋揀左九點半,但早左起身所以早左去,佢哋都照比我哋入場,正入到去每人有一杯餐茶,另外果汁就任斟,叫左杯奶茶係hong kong style好醒神自助餐早餐黎講,呢度選擇真係超級豐富,有smoked salmon 同好多唔同款式嘅pastry,仲有三款jam揀。另外佢哋啲檔位都唔錯,有麵食又有即製蛋料理,叫左個omelette好足料最後,佢哋啲中式菜同水果都唔錯,整體來講性價比超高!

最後,佢哋啲中式菜同水果都唔錯,整體來講性價比超高!

2021-07-04
Breakfast
2021-07-05 991 views
無得去旅行,悶悶地book了星期六尖沙咀東這間酒店的餐廳食lunch buffet. 這間餐廳有很多座位而且環境比較舒服!熱食方面:燒羊架味道可以而不錯,不過味道方面始終不及出面的大喜屋放題。煎三文魚柳味道不過不失。這裡沙律太少所以沒有吃,連薯仔蛋沙津也沒有實是失色了。八爪魚魚生味道不過不失!海鮮方面:麵包蟹很鮮味,有啲很多肉而且蟹膏真是幾爽,食夠六邊已經回本。😝😋藍青口味道幾甘甜也是不錯。燒牛排覺得生多過熟無乜點吃。生蠔是法國賣相有啲好有啲差,反正任食味道鮮味。煎開邊龍蝦大概一點正才發現味道也不錯,查實自己喜歡熱食多過凍食。這裡的甜品款色不多,但自己喜歡吃醉櫻桃黑森林蛋糕櫻桃酒味濃郁☺️,有杯裝哈根大師雪糕,很正。這裡服務幾好,侍應主動收碟。是次有用openrice優惠卷,75折後每位收$389已加一價目可以,有冇下次就隨緣份。

這間餐廳有很多座位而且環境比較舒服!

這裡沙律太少所以沒有吃,連薯仔蛋沙津也沒有實是失色了。
八爪魚魚生味道不過不失!
燒牛排覺得生多過熟無乜點吃。
生蠔是法國賣相有啲好有啲差,反正任食味道鮮味。
煎開邊龍蝦大概一點正才發現味道也不錯
,查實自己喜歡熱食多過凍食。
這裡服務幾好,侍應主動收碟。

凍食海鮮類

麵包蟹

海鮮大青螺
2021-07-03
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$390 (Lunch)
凍食海鮮類
麵包蟹
海鮮大青螺
  • 法國生蠔
2021-07-04 670 views
雙人Moët & Chandon 香檳外帶下午茶 (價值HK$488) 煙三文魚及三文魚籽香草酸忌廉小麥餅香煎鮮蝦配牛油果醬青瓜片香烤意大利青瓜配香草芝士及燒蕃茄卷黑魚籽魔鬼蛋巴瑪火腿、軟芝士杏甫多士香檳啫喱伴金箔覆盆子慕絲荔枝白朱古力醬撻香檳士多啤梨法式蛋糕玫瑰纸杯蛋糕香檳馬卡龍原味英式鬆餅及香橙提子乾英式鬆餅配德文郡奶油及草莓果醬第一次食外帶下午茶☕️,望住個海景嘆不得了,好味又精緻。雖然無茶水,但有送茶包慢慢係房間仲好啦
煙三文魚及三文魚籽香草酸忌廉小麥餅
香煎鮮蝦配牛油果醬青瓜片
香烤意大利青瓜配香草芝士及燒蕃茄卷
黑魚籽魔鬼蛋
巴瑪火腿、軟芝士杏甫多士
香檳啫喱伴金箔覆盆子慕絲

2021-07-04
TakeAway
Tea
2021-07-03 797 views
父親節自助餐是指定動作,不過要搵間有法國生蠔食既酒店唔算多,出名果d酒店又full,今次見兩星期前呢個酒店仲有位,又有法國生蠔,睇食評都有改善左咁就book來試下。準時到達,整理消毒後入坐,我地一行5人分枱3,2陣式,地方唔算好大,所以拎野食都好快又好近,一開始緊係食生蠔,因為時間尚早,人唔多一碟拎三隻,幫阿爸拎多幾十隻,生蠔好食有些海水味,平時要落茄辣汁,但今次食只加lemon汁都好好食鮮甜。凍盤龍蝦,面包蟹,蝦,沙律,基本都有等等熱盤有牛扒,蒸魚蟹餅,燒羊架,車仔面,關冬煮,燉湯等等每人送一份鮑魚花膠菇而每到某時間都會推出特別食品,但送完就無,呢個做法就唔係太好,咁自助晚餐應該係每位食客都應該可以食到特別推介既食物。而甜品方面選擇實在太少,雪糕都可以話某些味無曬無得refill,有少少失望。整體以上食物ok,但唔會好驚喜,埋單有優惠要6百頭,如果佢地再做多些優惠就更好。

凍盤龍蝦,面包蟹,蝦,沙律,基本都有等等
熱盤有牛扒,蒸魚蟹餅,燒羊架,車仔面,關冬煮,燉湯等等

每人送一份鮑魚花膠菇

2021-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$620 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 法國生蠔
2021-06-17 1693 views
2021年6月13日 晴今次同朋友黎到Intercontinental Grand Stanford staycation, 佢呢排做緊個opackage 俾三人行, 包早餐, 幾好arm 曬我地幾個女仔。check in 個陣front desk 就問我地想早餐幾點食, 原來佢地有分兩個時段: 7:30-9:30; 9:30-11:00。我地揀左9:30, 但佢話下午時段比較多人揀, 到時冇位可能要係出面排隊。不過早落去都可以入去食先ge。個日我地怕多人要排隊所以8點半到就落左去, 未到好full 但都已經有唔少人食緊早餐。一坐底會問你coffee or tea, 之後就可以自己出去拎野食la。野食種類都多, 有好多包點, 賣相吸引。不過呢個朱古力酥就唔多掂, 佢好硬, 唔酥, no good仲有點心食, 都正正常常, 最好我覺得係燒賣la薯餅應該冇人會唔中意吧佢地仲有個粉面檔, 叫左菜同丸, 唔會好咸, 偏淡, 但佢條菜有一隻蚊滋仔痴住左, 煮緊都見佢係煲湯到"不"左唔知咩出黎, 以酒店黎講唔係幾接受到至於佢個生果bar, 主要我都係食蜜瓜, 第一次食好甜好食, 諗住食多轉, 但佢
2021年6月13日 晴

野食種類都多, 有好多包點, 賣相吸引。

仲有點心食, 都正正常常, 最好我覺得係燒賣la

薯餅應該冇人會唔中意吧

至於佢個生果bar, 主要我都係食蜜瓜, 第一次食好甜好食, 諗住食多轉, 但佢refill 左之後個轉陣味唔甜之餘仲奇奇怪怪咁, 好難食

不過都有好食ge, 佢個煎蕃茄幾好食

題外話, 佢個staycation package 仲包左小食拼盤, 幾好食, 唔錯啊
2021-06-13
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ今次就去咗海景嘉福酒店 staycation係Klook book $990 兩個人,間房好大!仲包一餐早餐自助餐😆都幾抵🤩自助早餐佢既早餐都好多選擇,仲好港式添!點心有四款左右,不過蝦餃嘅皮好厚,燒賣就正常!仲有平時茶餐廳會食到嘅火腿通粉,仲要係用綠色嘅筷子🥢好港式🤍腸粉、鳳爪、煎餃都有🥳中間仲有侍應問要唔要出爐嘅菠蘿包,雖然味道一般,但係都好港式🤩西式嘢食種類正常,係自助餐常見嘅都有!最特別係有bagel, 加埋蛋同煙三文魚就一流🤤Egg station 都會有奄列,大大份😋以呢個價錢來講,食物種類都真係幾有驚喜ʕ •ᴥ•ʔ
sᴛᴀʏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛɪᴍᴇ
今次就去咗海景嘉福酒店 staycation

自助早餐

以呢個價錢來講,食物種類都真係幾有驚喜
ʕ •ᴥ•ʔ
2021-05-31 2863 views
今日lunch來到尖東intercontinental 食lunch,有訂位,大約1:00入座,入座率一半到,食semi buffet,主菜有五款選擇,有豬,牛,燒春雞,三文魚,還有印度菜,我就食燒春雞,我覺得嚡左少少,燒春雞應該好滑。其他前菜沙律和甜品就自助式,蛋糕款式唔算太多,都係食環境和傾計為主,最好都係haagen dazs雪糕,有4款口味,我最鍾意就係有綠茶和cookies,真係好味。招呼都唔錯🥂👍🏻
雪糕
燒春雞
2021-05-31
$220 (Lunch)
  • 雪糕
2021-05-14 3196 views
M cafe 竟然full booking ,果然利害。第一次buffet飲品飲到冇晒,職員要fill 呀;景觀幾好,望北角景靚。海鮮冷凍食品比較多選擇 ,法國生蠔不停開其他仲不停fill , 唔怕冇得食。每一個客人有送花膠鮑魚食我發現京都骨幾好味喎,仲有限量供應的乳豬,大排長龍吖(但我發現太肥肉)and 海南雞飯 ,仲有中湯甜品都出色,其實花款唔多,雖然得八樣,但每樣有驚喜,個人喜歡熱情果cake 看得出有心思,&火🔥雪糕蛋糕。雪糕係haggen 他們招待很好,今次坐得耐吖,記得用埋OpenRice coupon 有七五折,抵。不過希望環保D,不要叫人print出來吖
M cafe 竟然full booking ,果然利害。

其他仲不停fill , 唔怕冇得食

每一個客人有送花膠鮑魚食
and 海南雞飯 ,仲有中湯

看得出有心思,&火🔥雪糕蛋糕
。雪糕係haggen

抵。不過希望環保D,不要叫人print出來吖
2021-05-13
$500 (Dinner)