2022-02-05 1411 views
年初五 lunch 見仲 book 到位就試吓,openrice 有優惠券折後$406(原價$478 另再加一) 當日記得要列印紙本交職員。款式種類唔算多,熱盆大部份都好味,咖哩唔錯,燒羊架 good good ! 如呢個價錢 lunch buffet 黎講,海鮮就真係弱左D 無生蠔,無龍蝦 😂 只得長腳蟹, 青口, 凍蝦, 海螺。乳豬一點鐘準時出黎,好似就得一隻,要排隊每人取2件,咬落都仲脆口的。飲品可以自己製作檸茶/咖啡,甜品唔多,試左4款覺得都太甜。過農歷年每檯送一份撈起,增添小小氣氛!
2022-01-21 1314 views
每次係酒店房食野都會懷念以前outport 係酒店嘅日子懶得出街 就會留係酒店叫room service 真係不出門都食到高質野今次介紹尼間係 #海景咖啡廊 (尖沙咀) cafe on M位於尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店M層牛扒配黑松露薯蓉 非常出色 😍👍🏻因為疫情關係 只能送上門係酒店房裡進食 唯一缺點是未能維持食物溫度 送上門已放涼很多🥖🥨🍞麵包控表示很喜歡 特別是長型麵包條 很脆口 另外,另一天食左個自助早餐 難得早餐都可以咁豐富 又多選擇 中西式樣樣齊 唯一缺點是薯餅有點乾
每次係酒店房食野
都會懷念以前outport 係酒店嘅日子
位於尖沙咀麼地道70號海景嘉福酒店M層
牛扒配黑松露薯蓉 非常出色 😍👍🏻
🥖🥨🍞麵包控表示很喜歡 特別是長型麵包條 很脆口

聖誕休假中,娘娘說要帶我 吃一個酒店自助午餐慶祝一下 ... 咦,環境不錯,還有大大顆聖誕樹!“西式海鮮攤”各類食材新鮮,尤其是海蝦,沒一隻黑頭的,爽、甜,娘娘沒有用那些西餐海鮮的調料,跑了中式那邊,拿了點心用的豉油和海南雞的蔥油來沾蝦,嘩,果然(普通話) “零捨不同”,提鮮不少!長腳蟹也不錯,我們還自己拆肉,拿了個南瓜湯,自製了海鮮湯。開邊龍蝦,普通,畢竟冷藏過,肉雖然還鮮甜,但不太爽口。廚師們已把龍蝦兩隻大鉗肢解,切除了鉗尖的殼,剩下蟹肉,我們很容易便可以把鉗肉拿出,娘娘重複了剛才的技倆,拿了碗還附有兩條油條、 熱辣辣的白粥,又自製了一碗有蝦、蟹、龍蝦鉗的海鮮粥!娘娘對奴才實在太好了,不捨得吃!😍 翡翠螺就沒吃了,怕傷胃!“剌生”就“渣到爆”,我點了鯛魚及劍魚,魚肉內還有雪,嚴重影響口感。至於那一小桌芝士,我切了一點Blue Cheese和兩塊小餅乾,芝士夠嗅夠香,不錯。那些“印度咖哩”也有水準,特別是咖哩羊腩,又嫩又滑,咖哩汁香濃,而那咖哩雜菜,咖哩較辣,但一樣香濃,跟那有蔥粒的烤餅一齊吃,perfect。至於那Tandoori chicken全部都用雞腿肉,但味道就一般,沒

那些“印度咖哩”也有水準,特別是咖哩羊腩,又嫩又滑,咖哩汁香濃,而那咖哩雜菜,咖哩較辣,但一樣香濃,跟那有蔥粒的烤餅一齊吃,perfect。至於那Tandoori chicken全部都用雞腿肉,但味道就一般,沒有其它印度菜式出色。

另有一個攤是做燒牛肉的,即有一大塊烤牛肉,由廚師把它一片一片切下來分給顧客的那種,牛肉也有不斷更新,似乎挺受歡迎,烤牛肉的樣子也吸引,中間還帶粉紅,所以我也點了兩塊,還加了點它配的燒汁和配菜,有雜菜及烤薯,唉 ... 怎知又柴又冷,失敗!

但旁邊的那個“燒烤檔”裡的煎羊架卻很出色,羊肉醃得入味,師傅即場煎的,火喉掌握得好,剛五成熟,香、嫩,夠熱,搞到我走了三轉!小建議,不用沾它提供的芥辣及薄荷醬,用那印度 咖哩更惹味。

至於“粥檔”和“車仔麵”那些cheap東西我就沒吃了。而旁邊一列中式的菜我也沒吃,全部看不上眼,如那盤蔬菜,黃的,那一大籠點心裡,那些蝦餃的皮厚到可能比裡面的餡還重,而那盤所謂蒸魚,是一片一片的魚片,不是整條魚上的,就說明這不是好東西,已跟娘娘說了,但她「唔信邪」, 還是拿了兩片魚和蝦餃回來 ... 那片魚,腥哼哼,蝦餃個皮厚到呢,蝦肉也是梅的,連屋邨酒樓都不如。

那個爛鬼“燒味檔”,海南雞是要向侍應下單才有的,見過旁座有兩個人點過,全是雞胸,「搵鬼食」。 至於那個乳豬就十分寒酸, 整個午餐時段才出一隻,大家於一時要往外排隊,而每人只可以拿一份,每份兩塊,我做奴才的,那就要排兩次,有點像乞丐!是否可以有些合理一點聰明一點的安排呢?說到底這裏也是五星級酒店喎!但,這烤乳豬確是美味的,皮燒得脆,肥肉不多,味道濃沃,不用沾乳豬醬也可。

甜品”,一般,那幾款餅除了那其實是Tiramisu的Opera Cake和Bread Pudding還可以外,其它都「麻麻地」,像那桂花糕,裡面明明充滿了桂花,但一點桂花味都沒有,葡撻皮不脆又不熱,那個豆腐花走火入魔,加了班蘭,味道怪怪地。

我當然是有點挑剔,但對五星級酒店的F&B,有這些要求是應該的,對不對?今天這水準, 跟酒店裡我也光顧過的海景軒、Theo Mistral 和Tiffany's NY Bar,這一餐要算合格似乎也有點勉強。幸好信用卡有折,埋單每位才450元,還有兩個鐘免費泊車,和那比較出色的羊扒、印度菜、 及自製海鮮湯和海鮮粥,如果不是的話,這餐可能要給個😥!

2021-12-29
$448 (Lunch)
2021-12-26 1394 views
多海鮮選擇, 不需要排長隊, 選擇多 品質 已經好耐冇食過不錯的buffet 麵包蟹高多 長腳蟹 凍蝦 鴨肝 haagen dazs雪糕 熟悉的味道不錯 會再來的, 還有不停refill, 食完一輪休息 又再 出擊
自助餐質素很好,甜品更是每一款都出色。有haagendaz雪糕、cream burlee、西班牙油條,很推薦他的抹茶小蛋糕,有種濃郁的greentea latte 味道麵包蟹蓋很好吃很吸引,亦有隨餐送的小鮑魚花膠。另外蟹腳雖有點咸,但還是很不錯的。只是有一位燒鴨肝的員工態度很差,問她想要鵝肝,她馬上擺出臭臉道 鴨肝黎架小姐!當下有點愕然,過一下又見到她對其他客人也是同樣嘴臉,是一幕令我深印象的畫面。除此之外,以這個價錢的自助餐是很不錯的。如果喜歡甜點的人也應該很喜歡這晚餐。
自助餐質素很好,甜品更是每一款都出色。

麵包蟹蓋很好吃很吸引,亦有隨餐送的小鮑魚花膠。
另外蟹腳雖有點咸,但還是很不錯的。

只是有一位燒鴨肝的員工態度很差,
問她想要鵝肝,她馬上擺出臭臉道 鴨肝黎架小姐!

除此之外,以這個價錢的自助餐是很不錯的。
如果喜歡甜點的人也應該很喜歡這晚餐。
2021-11-28 1376 views
去staycation揀左自助晚餐套票,我地星期一食,自助餐時段好長, 6點半食到10點。超級多款式, 淨係沙律都有5款, 刺身有7款咁多, 熟食多到數之不盡。時間好夠,可以食晒咁多野,但個胃唔容許我試晒。成晚我地覺得最好食嘅係鴨肝同羊架, 食完會再去拎黎食。而凍海鮮方面就唔係咁得,好重雪味...蟹腳咬落似急凍左解返凍但吸晒雪水咁。有驚喜嘅係韓式牛肉粉絲鍋,辣辣地幾惹味又開胃。最令我不忿嘅係酒店係當日1點幾先send訊息黎話無生蠔,所以大家食之前最好打去問下先,食自助餐無生蠔食真係無晒心情,不過出黎玩都係為左開心,唯有調節下自己喇,見到咁多款都食得開心嘅。
2021-11-22 1229 views
本身尋日食完佢個外賣下午茶tea set 都唔抱大大期望,今日嚟食佢個自助早餐又幾好喎。首先服務態度唔錯,會主動帶位又會主動幫你執枱,臨走都會同你打招呼食物種類都幾多元化,除咗基本嘅麵包,沙律,中式早餐,西式早餐之外,另外都有好多即整嘅食物,包括奄烈,pancake,沙嗲牛肉麵,中式薄撐等等整體嘅食物質素都唔錯,食材新鮮又夠熱,飲品都有好多選擇,除咗茶同咖啡仲有多款果汁🍹

今日來海景嘉福酒店staycation, 其中包括雙人Baileys 甜酒 x Republica del Cacao南美朱古力外帶下午茶🍾百利甜酒朱古力迷你蛋糕🧁蛋糕唔會太甜,有少少百利甜酒味,如果酒味再濃啲就更好食🥜花生醬牛奶朱古力熱情果蛋糕:花生造型非常逼真,都有好香花生味,外面係脆皮朱古力,裏面有朱古力醬同熱情果醬,酸酸甜甜都幾夾👍🏻🥑牛油果醬黑朱古力紅桑子忌廉脆餅牛油果醬creamy配埋黑朱古力同酸甜嘅紅桑子, 配搭非常新鮮❤️脆餅都係脆嘅🍫亞馬遜黑朱古力帽👒:呢個好好食,非常濃嘅黑朱古力🍫,裏面有啲杏仁脆脆仲有爆炸糖,又好玩又好食😋🌽百利甜酒海鹽焦糖粟米餅:粟米造型幾可愛,不過冇咩粟米味,而且太甜,個人唔太推薦😅煙三文魚牛油果脆餅:煙三文魚都幾新鮮,脆餅都脆,不過如果牛油果醬多啲就更好啦🧀番石榴杏仁啫喱配意大利藍芝士香草蛋糕:藍芝士嘅味道比較重,啫喱食到有少少番石榴味,不過由於材料太過複雜太過多,所以食唔出其他材料嘅味道🍋檸檬香草蝦多士🍤鮮蝦都幾新鮮,有少少檸檬酸味,不過個多士淋左牛肉芝士玉米片:呢個整體有啲奇怪唔係好夾,牛肉唔似牛肉,又冇芝士味👎🏻🌯甜粟米雞粒釀墨西哥辣椒🌶️

🍾百利甜酒朱古力迷你蛋糕🧁
蛋糕唔會太甜,有少少百利甜酒味,如果酒味再濃啲就更好食

🥜花生醬牛奶朱古力熱情果蛋糕:

🥑牛油果醬黑朱古力紅桑子忌廉脆餅

🍫亞馬遜黑朱古力帽👒:

🌽百利甜酒海鹽焦糖粟米餅:
粟米造型幾可愛,不過冇咩粟米味,而且太甜,個人唔太推薦😅

煙三文魚牛油果脆餅:
煙三文魚都幾新鮮,脆餅都脆,不過如果牛油果醬多啲就更好啦

🧀番石榴杏仁啫喱配意大利藍芝士香草蛋糕:

🍋檸檬香草蝦多士🍤
鮮蝦都幾新鮮,有少少檸檬酸味,不過個多士淋左

牛肉芝士玉米片:
呢個整體有啲奇怪唔係好夾,牛肉唔似牛肉,又冇芝士味👎🏻

🌯甜粟米雞粒釀墨西哥辣椒🌶️
呢個墨西哥卷裏面有雞肉粒,再加埋青辣椒幾惹味

提子乾英式鬆餅配果醬同奶油:
正常發揮,牛油味都幾香,不過個人唔係太喜歡食英式鬆餅因為比較乾,呢個set會配埋兩款茶,一款洋甘菊茶同另一款英式黑茶 ☕️

整體來講,呢個下午茶Tea set 質素中規中矩,用嘅材料唔算特別矜貴,味道都可以,另外由於係外賣嘅關係,視覺效果就冇堂食擺層架咁吸引
TakeAway
2021-11-20 2678 views
第一次食呢間酒店既buffet,場地都算大,野食款式都唔少🧀冷盤區有唔同款芝士、沙律、凍切肉、生果,無咩點食唔推介啦🦞海鮮區海鮮好豐富,款式好多,無左都不斷供應,有麵包蟹、螺、青口、長腳蟹、小龍蝦、蝦,所有海鮮都新鮮🍣刺身區刺身有6款,三文魚、吞拿魚、劍魚、甜蝦、帶子、八爪魚,比較推介係八爪魚、劍魚、帶子,其他都唔夠肥美,劍魚有泥味,甜蝦好細隻同埋霉霉地🥩鐵板區、烤肉區主要係羊架、鴨肝同埋龍蝦,無限量供應,鴨肝好酥,羊架就唔錯,烤肉區都係有羊架,總有牛扒、三文魚扒,最特別係有一輪烤乳豬食,味道唔錯🧁甜品區蛋糕款式唔多,但普遍都唔錯,最特別有西班牙油條,總要有哈根達斯雪糕,有4種口味,甜品最推介慕絲檸檬撻、焦糖燉蛋、松露朱古力🍫*最後夜晚buffet有每人一份鮑魚花膠冬菇,味道正常,花膠都好大塊但生日送既甜品拼盤有啲失望,係是但執出黎如果無openrice75折卷,正價基本上唔會幫襯,試左一次就夠啦
第一次食呢間酒店既buffet,場地都算大,野食款式都唔少

🧀冷盤區
有唔同款芝士、沙律、凍切肉、生果,無咩點食唔推介啦

🦞海鮮區

🍣刺身

🥩鐵板區、烤肉區

🧁甜品

但生日送既甜品拼盤有啲失望,係是但執出黎

2021-11-19
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 甜品
Buffet今期的主角是鴨肝有煎鴨肝、鴨肝炒飯、鴨肝壽司⋯⋯甚至甜品也有鴨肝燉蛋等Jon媽👩🏻覺得最正路的煎鴨肝配多士已是最美味了😋其它亮點還有煎龍蝦🦞⋯⋯凍長腳蟹爪、麵包蟹🦀、螺 、蝦🦐等海鮮⋯⋯廚師即切的多款刺身🍣⋯⋯Jon仔喜歡的燒牛臀肉🥩和芝士焗扇貝⋯⋯超多款式的甜品🍮和雪糕🍦⋯⋯還有完全自助的水吧區提供咖啡奶茶檸茶檸水等☕️還有Coke Zero🥤我們用餐那天是星期五正價👉成人$708,小童$458Yeah!✌🏻✌🏻✌🏻
Buffet今期的主角是鴨肝
有煎鴨肝、鴨肝炒飯、鴨肝壽司⋯⋯
甚至甜品也有鴨肝燉蛋等
Jon媽👩🏻覺得最正路的煎鴨肝配多士已是最美味了😋

其它亮點還有煎龍蝦🦞⋯⋯

凍長腳蟹爪、麵包蟹🦀、螺 、蝦🦐等海鮮⋯⋯

廚師即切的多款刺身🍣⋯⋯

正價👉成人$708,小童$458

Yeah!✌🏻✌🏻✌🏻
2021-11-12
2021-11-01 1189 views
呢份下午茶架各有五件鹹甜點,仲有四個鬆餅同靚茶包,相較之下,鹹點質素比較好👍🏻最欣賞既係呢款下午茶架同樓上club供應既完全冇重覆,酒店菜單方面都有心機研究🥪鹹點有:厚切煙三文魚香檸法蔥酸忌廉香煎帶子、黑魚籽配青瓜雪莉甜酒醬油醃西冷牛柳多士香草魔鬼蛋巴瑪火腿、軟芝士杏甫多士🍰甜點有:幻彩柚子芝士慕斯餅藍莓迷你蛋糕紅豆抹茶泡芙燕窩草莓啫喱撻覆盆子馬卡龍我比較鍾意柚子芝士慕絲餅🥰味道清新,又有芝士絲滑口感,紅豆抹茶泡芙忌廉有點似雪糕,唔會好甜,不過茶味可以再濃一點🙈自製鬆餅真係幾驚喜😋原味同提子各有兩個,仲有jam同凝脂奶油,底部焗得好脆,中間切開好鬆軟,唔會黏口,相當出色

🥪鹹點有:
厚切煙三文魚香檸法蔥酸忌廉
香煎帶子、黑魚籽配青瓜
雪莉甜酒醬油醃西冷牛柳多士
香草魔鬼蛋
巴瑪火腿、軟芝士杏甫多士

🍰甜點有:
幻彩柚子芝士慕斯餅
藍莓迷你蛋糕
紅豆抹茶泡芙
燕窩草莓啫喱撻
覆盆子馬卡龍

2021-10-30
$300 (Tea)
9點半入去cafe on m第二段早餐,真係多款式好多,特別係保温方面做得比club好,egg station分別有兩位師傅,其中一位就會整埋薄撐,有蔥同蝦米,好香好惹味。西式熱食方面,薯餅脆口得黎唔油,飽點區仲有源源不絕既即煎細pancake供應,配埋花生醬正爆。中途仲有大廚巡場,見到有部份pastry已經凍咗唔夠鬆軟就即刻銷毀換上新一批,對品質都好有要求。蒸籠點心相對失望,雖然夠熱但係品質覺得連屋邨茶樓都不如,蝦餃餡味道差,外皮好易爛。

2021-10-31
$250 (Breakfast)
2021-10-25 971 views
Staycation 第二日食左酒店嘅早餐。餐廳位於酒店M層,環境都幾寬敞,食物種類幾多,中式西式都有。今日人有啲多,所以睇唔到海景,少少可惜。首先試熱香餅,醬汁有好多選擇,加上糖漿同果肉粒粒香口好味,而且細細份唔頂胃。 Muffin好軟屬,不過可以多少少藍莓。香腸煎得好好,對比下煙肉同薯餅就擺得有啲耐,稍微乾身。奄列有專人即場煮,可以揀不同材料,我加左芝士 火腿 同蘑菇,非常建議加芝士黎豐富奄列嘅口感。水波蛋流心嘅口感非常治癒~唔同嘅蛋可以選擇:炒麵係粗身嘅麵條,食落好似日式炒麵咁,有驚喜到。煙三文魚好搶手,好彩有拎到黎食。中式點心試左蝦餃 燒賣 腸粉。可能為左令外國遊客識食腸粉,拎腸粉附近仲有食腸粉教學,非常有趣。點心都唔錯,不過腸粉再滑啲就好好食。魚蛋米嘅米線軟硬適中,菜好新鮮,上湯幾好味。另外要讚吓餐廳員工都非常有禮同親切,用餐體驗整體都唔錯!

香腸煎得好好,對比下煙肉同薯餅就擺得有啲耐,稍微乾身。
熱香餅  Muffin

奄列  水波蛋

唔同嘅蛋可以選擇:

炒麵

中式點心

魚蛋米嘅米線軟硬適中,菜好新鮮,上湯幾好味。
魚蛋米

另外要讚吓餐廳員工都非常有禮同親切,用餐體驗整體都唔錯!
2021-10-25
Breakfast
奄列  水波蛋
2021-10-06 1292 views
酒店自助早餐呢家嘢呢本身就冇乜期望亦都冇任何寄望今次呢到海景嘉福洲際酒店食自助早餐要出奇地 多選擇喎老老實實一開始就梗係巡返個圈睇下有啲咩食啦,最估唔到就係佢飲品嗰度居然有支白酒可以畀你飲,晨早流流喎成支白酒擺喺度畀你任飲喎😅同埋嗰啲侍應反應都好快食完好快會過嚟幫你收返隻碟。同埋我留意咗好耐好多人走去排隊食呢個即整嘅奄列 。我梗係唔執輸啦即刻去整番啲佢有六款配料俾你選擇然之後呢佢就知到鬼死咁靚喎我整完之後試下啦又真係好味喎唔怪得知咁多人排隊啦我覺得佢最出色就係呢啲包點牛角包呀酥皮呀呢啲都好好味🤗佢仲有個粉麵檔有火腿通粉有沙爹牛肉真係好多選擇🤣

同埋嗰啲侍應反應都好快食完好快會過嚟幫你收返隻碟。

同埋我留意咗好耐好多人走去排隊食呢個即整嘅奄列 。

我覺得佢最出色就係呢啲包點牛角包呀酥皮呀呢啲都好好味🤗

佢仲有個粉麵檔有火腿通粉有沙爹牛肉真係好多選擇🤣

2021-10-05
Breakfast
2021-10-06 927 views
今次嚟到呢度staycation包咗三餐check IN完之後就即刻去攞咗呢個外賣tea set,攞咗上酒店房望住個維港海景食呢一個tea set 真係好free㗎 好望落去個層架好似好多嘢食但係佢每一樣都做到好精緻而且亦都好細件對於我呢個大成績你講望落去好似唔多夠喎😅呢一個package包埋個tea set佢冇跟任何嘢飲只係畀咗兩包英國茶包畀我哋返上房沖嚟飲我覺得成個tea set最好味就係呢兩樣嘢啦,上面嗰個就係宇治抹茶cream嘅甜品,下面就係英式鬆餅, 佢仲配埋咗芝士cream同埋果醬你查添, 個宇治抹茶cream做到好幼滑而且味道好濃郁,入口好似食緊軟雪糕咁樣好正。至於嗰個英式鬆餅,做到鬆脆 ,香噴噴嘅感覺。 不過好老實講英式鬆餅呢啲咁大路嘅嘢又好少失敗嘅。。至於鹹點方便其實佢會有啲牛肉配多士有煙三文魚呀咁,不過整體嚟講佢嘅甜品係好味過曬佢啲鹹點嘅。。不過都係嗰句啦免費嚟講其實已經算唔錯㗎啦😅但係我食完之後好似唔係好滿足,可能佢每一件嘢都太過精緻又比較細件啦,同我想像有啲出入🤣

2021-10-04
Tea