2024-08-08 454 views
估唔到呢一間位於西灣河太安樓入面嘅小店,佢個炸魚薯條嘅質素竟然咁高,而且叫咗炸魚薯條之後飲生啤仲可以有半價優惠,真係好抵。呢度嘅生啤係日本Suntory,老闆好有心咁樣將啲啤酒杯說到冰晒,所以杯啤酒飲落去真係好正好爽。呢度嘅炸魚薯條都有幾款魚可以揀逗號我就揀咗懵仔魚,始終happy hour時間唔想食咁大嚿魚呢種細細件魚柳就fit晒。其實懵仔魚好正,魚油非常豐富,另外佢啲薯條都幾好食。跟住要多份炸雞鎚,有五件,配埋沙律菜,新鮮美味,又係飲啤酒恩物。
炎熱嘅星期日lunch time嚟咗呢一間據聞係太安樓最光猛嘅餐廳。雖然佢個名叫做Cafe ,不過佢係食漢堡包為主嘅。芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡嘅吉列墨魚好好食,入面除咗有墨魚滑之外,仲有大粒嘅墨魚粒,咬落去好有層次感。飛魚子蛋黃醬軟殼蟹漢堡真係食到飛魚子卜卜脆嘅口感,另外佢嘅賣相都好勁,成隻軟殼蟹放喺入面,蟹鋼露咗出嚟。兩個漢堡包都加$15轉成套餐,可以揀雜菜沙律或者一份細嘅炸薯條,我哋兩個都揀晒薯條,所以就放埋一齊變咗一份大薯條。
2024-07-31 415 views
西灣河太安樓隱密小店,$92食一個花膠魚肚魚湯烏冬,非常有驚喜。首先佢用嘅花膠係花膠桶,唔係花膠碎,個花膠桶都有差唔多成隻碗咁大,冇乜魚腥味,食落去有一種好滋潤嘅感覺。魚肚亦都係大大片唔係碎濕濕,呢間餐廳老闆對於食材都有返咁上下要求。不過成個烏冬最精彩嘅部分就係佢嘅魚湯,飲得出真係用魚去淆製而唔係出面啲罐頭嘢,真係一飲就知係龍定係蟲。佢烏冬都爽口彈牙,入面仲有棵娃娃菜,同個魚湯都幾夾。另外會配一個話梅蕃茄仔,味道幾清新。個烏冬連飲品,選擇都幾多。

2024-07-07 535 views
天氣真係太熱,太安樓入面好似焗爐咁樣,見呢間餐廳幾光猛幾舒適,所以就入咗去坐低涼住冷氣睇吓食乜,因為真係太熱基本上冇胃口食嘢,所以就揀咗一個沙律同埋一個小食。佢有幾款沙律,不過我就鍾情於封門析柳或者軟殼蟹,最後揀咗軟殼蟹沙律。佢啲沙律菜好新鮮好爽口, 啲蔬菜嘅款式都係高級嘢,特別係白色肉紅色邊嗰隻,好似叫做紅皮蘿蔔,幾爽口兼少少辣,好似wasbi feel,幾好食。小食就嗌咗炸雞槌,一碟有五件,面頭有bbq醬,都幾惹味。

小食就嗌咗炸雞槌,一碟有五件,面頭有bbq醬,都幾惹味。
2024-06-28 560 views
位置 🟪🟪🟪🟪⬜️喺太安樓入面 第三街好易搵 一眼就 spot 到環境 🟨🟨🟨⬜️⬜️餐廳唔算大 門口有兩張用 skateboard 整嘅櫈 俾人等位有得坐入面4人長方枱 & 2人圓枱各4張4人枱還好 2人圓枱就稍為細咗d喇餐廳中間有個 area 寄賣寵物零食👍🏿整體食物 🟦🟦🟦🟦⬜️• 竹炭美國小牛柳吐司 • $128睇到餐廳d宣傳相已經好想食驚喜嘅係 真身同相完美還原沒!有!照!騙!個小牛柳好高質 舊舊煎到5成熟🥩中間仲係粒紅色 好juicy 好嫩加埋個酸酸地嘅bbq sauce令到個吐司就算啖啖肉都唔會好 lau / 好油個飽烘得乾身 脆脆地成個吐司好厚 (因為有小牛柳份量超多😎)但係出奇地唔會食到好論盡睇得出係5星嘅心機之作❗️• 蘋果木煙薰黃立䱽配薯條 • $108一上枱超香蘋果木味個魚炸得好嫩 唔重炸粉但係對比起個小牛柳吐司就冇乜驚喜了正常水平 合理薯條可以轉番薯條 脆 熱 (是基本😂)感覺呢個餐未必係餐廳嘅 best 如果唔係特別喜愛蘋果木煙薰嘅話不妨試試其他• vanilla milkshake • 跟餐 $45少少貴 因為唔算大杯係較甜嘅 milkshake不過我自己鐘意食甜
位置 🟪🟪🟪🟪⬜️

整體食物 🟦🟦🟦🟦⬜️

• 竹炭美國小牛柳吐司 • $128
睇到餐廳d宣傳相已經好想食
驚喜嘅係 真身同相完美還原
沒!有!照!騙!
個小牛柳好高質 舊舊煎到5成熟🥩
中間仲係粒紅色 好juicy 好嫩
加埋個酸酸地嘅bbq sauce
令到個吐司就算啖啖肉都唔會好 lau / 好油
個飽烘得乾身 脆脆地
成個吐司好厚 (因為有小牛柳份量超多😎)
但係出奇地唔會食到好論盡

個魚炸得好嫩 唔重炸粉
但係對比起個小牛柳吐司就冇乜驚喜了
正常水平 合理
薯條可以轉番薯條
脆 熱 (是基本😂)
感覺呢個餐未必係餐廳嘅 best

係較甜嘅 milkshake
不過我自己鐘意食甜 所以覺得 ok
vanilla  milkshake

2024-06-27
$150 (Dinner)
竹炭美國小牛柳吐司
  • 竹炭美國小牛柳吐司❤️
2024-06-26 428 views
用新鮮魚黎做炸魚薯條似乎有D浪費,不過食落去嘅味道又真係有分別嘅,仲要係好大分別。呢份係炸魚仲炸魚薯條,魚仲即係懵仔魚,魚油比較多,所以唔好睇少佢只係得幾件,食完你就知道其實都幾飽。Close up睇到佢炸皮入面的魚肉,口感同質感同嗰D魚手指都係無得比。佢雖然係炸魚,不過入面嘅肉質都keep得嫩,當然D魚油非常豐富,一咬入口就feel到D魚油滲出黎,超興奮。除了魚仲炸魚薯條,我仲叫多咗一份腐乳薯條,佢最正係薯條上面的乾腐乳,再點埋個腐乳醬就無敵了。
2024-06-22 276 views
呢個就係傳說中嘅小牛柳吐司,賣相好睇味道又好,份量都有D勁,一個人食都真係幾飽。佢用嘅小牛柳都幾有咬口,脂肪含量比較低,無咁肥真係好事,但係牛味又幾濃。小牛柳煎到仲有少少pink,我自己覺得生多少少似乎會更理想。吐司烘得夠乾身,選用竹炭吐司另到成件事更靚仔,當然竹出吐司同小牛柳嘅味都夾。吐司入面只有少少醬,咁就唔會整濕晒件吐司,我覺得D醬係足夠嘅。我另外仲叫咗一份龍鳳薯條,其實即係普通薯條mix蕃薯條,一次過滿足晒兩個願望,真係飽到上心口。
2024-06-21 260 views
呢一間coffee shop的老闆真係好犀利,成日都有新出品,今次係個冷盤:花雕醉鮑魚,$68有2隻鮑魚,d鮑魚嘅size目測都有大約6至7cm,而且都幾厚身,佢d花雕酒香得黎又唔好太濃,仲有2粒杞子,一隻一粒掛。其實佢d鮑魚都整得幾林,唔知係唔係用慢煮嘅方法去烹調呢?早知咁林就唔洗叫waiter哥哥幫我將隻鮑魚切開一半啦。佢用黎浸鮑魚個汁其實都幾好味,除咗花雕酒之後帶少少鹹少少甜,其實都幾balance,$68兩隻都算抵食。

2024-06-14 251 views
西灣河太安樓果然係一個臥虎藏龍嘅地方,估唔到呢間漢堡包店入面竟然有一個咁出色嘅鮮魚湯烏冬,奶白色嘅魚湯一飲就知道真係用新鮮魚自己慢慢煲慢慢淆,入口仲有少少膠狀,滿口都係骨膠原嘅感覺真係冇乜地方做得到,出餐嘅時候佢個湯仲專登打泡所以口感會更加細滑。烏冬有彈性唔係平價貨,花膠係花膠桶而唔係花膠件,入面件魚肚都幾大件,再加埋娃娃菜,另外跟一碟兩粒話梅漬車厘茄,酸酸甜甜味道唔錯,送雪櫃飲品一件,有汽水有紙包檸檬茶或者紙包茶仲有蒸餾水任揀,以$98黎講真係算係物超所值。

2024-06-12 228 views
媒體介紹,所以嚟試下,門口排曬隊,叫咗個特別啲嘅龍利柳漢堡包,龍利柳好新鮮,放落漢堡包度感覺好特別,面包口感好特別,面包餐廳精心挑選,搽咗啲牛油,口感好特別,龍利柳漢堡包有驚喜😋😋😋
2024-06-10 212 views
本地薑大廚用本地魚(仲要係新鮮魚)去做咁有特色嘅本地Fish and Chips無理由唔支持嘅。佢呢度嘅本地魚有馬友、䱽魚、黃花魚同懵仔魚,我今日就揀咗懵仔魚,$98連罐梳打水仲唔洗加一算係物超所值。佢個懵仔魚係做成魚柳咁樣,一啖咬落去feel到d魚油又香又多,新鮮魚就係新鮮魚,係唔同d嘅。另外佢呢個醬汁又係勁,白色睇落去就係沙律醬他他醬嗰啲啦,不過旁邊綠色嗰啲原來係蔥油黎嘅,認真有心思。薯仔條同沙律菜都新鮮好味,值得推介。

2024-06-02 224 views
呢一餐其實已經係好耐之前食,不過依家先至記得出post。今次係返兜嘅,因為上次食完之後對佢啲炸魚念念不忘,主要係呢度嘅炸魚種類都多,而且係平時街市見到嗰啲魚,所以覺得好特別,而且味道真心有水準。今日個炸魚就揀咗懵仔魚,佢係切到一世舊一世舊咁樣,個樣有啲似麥樂雞,不過用魚做嘅版本,懵仔魚嘅魚油好濃郁,一啖咬落去就會feel到成口都係魚嘅香味,感覺好正。另外即刻讚嘅係佢嗰啲半碟沙律,用嘅沙律菜好新鮮。之後再加咗一份炸番薯條,大滿足。
之後再加咗一份炸番薯條,大滿足。
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️☺️消費指數: 💰💰(TTL $128,人均消費$128)環境質素: ☘️☘️☘️超級鍾意食牛,見到任何有牛既野食,都會盡力唔好錯過😍太安樓不嬲都多野食選擇,經過見到呢間餐廳有唔同特色既三文治同burger,決定一定要入嚟試下佢先😝。美國黑牛吐司 ($128)以吐司來講,價錢係略嫌有少少貴,但佢既牛肉同味道,可以對得住個價錢😉吐司裏面有250g頂級既美國牛小柳&封門柳粒,每粒都大約有四五成熟左右,食起嚟唔止有牛味,仲好Juicy。而竹炭厚吐司裏面有餐廳秘製BBQ汁,食起嚟甜甜酸酸,好醒胃。吐司每邊面都有烘底,所以食起嚟都幾脆口,外脆內軟🤤值得再encore !!!同類餐廳 #cocofood_cafe同區餐廳 #cocofood_西灣河如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(TTL $128,人均消費$128)
環境質素: ☘️☘️☘️

超級鍾意食牛,見到任何有牛既野食,都會盡力唔好錯過😍

。美國黑牛吐司 ($128)

值得再encore !!!
美國黑牛吐司

同類餐廳 #cocofood_cafe
同區餐廳 #cocofood_西灣河
美國黑牛吐司
2024-05-17 275 views
與友人光顧此Cafe,為的就是吃他的漢堡包,我們不約而同地點了魚柳包,不過一個選的是黑松露沙巴龍躉漢堡,至於我則選了一夜干馬友漢堡,實行來過魚柳包大比拼。先講黑松露沙巴龍躉漢堡,魚柳明顯跟其他地方吃到的不同,主要來自魚柳的鮮味,餐牌上標示此魚柳是魚市場直送似乎是真有其事,而黑松露醬配此魚柳亦不錯。至於這個一夜干馬友漢堡簡直是驚為天人,竟然可以將中式西式配合得如此好,佩服廚師的創意,馬友魚柳內有金華火腿的香味,很有吃鹹魚的感覺。另外還有這個很靚的香水瓶,內裏其實是花雕酒,侍應表示用作加強一夜干鹹鮮的感覺。我們還點了兩個小食,這個是腐乳薯條,除了點腐乳醬之外,上面還有一粒乾的腐乳,味道不錯且很有特色。另一個小食是烤魷魚乾,至幼條後於咬的時候更輕鬆,這個也不錯。
2024-05-08 255 views
黎太安樓唔一定要掃街!去漢堡店都唔一定要食burger!呢間以burger 做招牌嘅小店魚湯十分出色❤️❤️❤️ 作為魚湯愛好者係要清到一滴不留!淨係見佢d 泡泡咁綿密就知佢出色啦🥹勁 濃!係用好多魚仔煮埋一齊先可以有呢個效果!一d 味精都無,感覺係食左好多營養落肚!佢配嘅野只係魚蛋同娃娃菜,但娃娃菜正正就是魚湯嘅好朋友呀😍 魚蛋又十分彈牙!正👍🏻隨餐會送個汽水同蕃茄仔,唔好睇少呢個蕃茄仔,佢比一般出面食到嘅我expect 嘅味道特別!唔係平時嘅好酸/好重醋味 , 真係要品嚐下!我都忍唔住問左店員係點整😆 最後想講,做街坊生意嘅,佢地真係好kids friendly , 有個櫃放小朋友餐具同顏色筆,店主亦對小朋友好熱情🫶🏻 有人情味 又好食 嘅小店,請香港人好好珍惜👍🏻
黎太安樓唔一定要掃街!
去漢堡店都唔一定要食burger!

一d 味精都無,感覺係食左好多營養落肚!

有人情味 又好食 嘅小店,請香港人好好珍惜👍🏻