特別推薦大家✅15種一日野菜咖喱飯 15 kinds One Day Portion Vege Curry w. Mixed Rice✅豬軟骨咖喱烏冬Slow Cooked Pork Cartilage Curry Udon《15種一日野菜咖喱飯》日式咖哩,係唔辣嗰隻✖️🌶,配埋番薯粟米南瓜飯一齊食,係勁夾又開胃😍有唔同瓜菜係入面,有南瓜🎃、茄子🍆、翠玉瓜、蕃茄🍅、薯仔🥔、蓮藕、西蘭花🥦、豆等等有時唔想食肉就可以叫依個食,健康得嚟又夠味🥰💰$65《豬軟骨咖喱烏冬》豬軟骨大大嚿,煮到好淋好入味🐽,軟骨位煮到膠狀超正🤤🤤,咖哩烏冬好入味,同上面個咖哩飯一樣,d咖哩同烏冬都好夾,仲有半隻糖心蛋😍,加埋少少配菜一齊食,有菜有肉好均衡😌💰$74*餐廳標榜少油多菜,所有菜都係無味精、無添加🥬👍🏻**除咗鰂魚涌,天后都有分店😆
特別推薦大家
✅15種一日野菜咖喱飯
✅豬軟骨咖喱烏冬

15種一日野菜咖喱飯

《15種一日野菜咖喱飯》
有時唔想食肉就可以叫依個食,健康得嚟又夠味🥰
💰$65

豬軟骨咖喱烏冬

《豬軟骨咖喱烏冬》
💰$74

*餐廳標榜少油多菜,所有菜都係無味精、無添加🥬👍🏻
**除咗鰂魚涌,天后都有分店😆
15種一日野菜咖喱飯
豬軟骨咖喱烏冬
2021-07-03 730 views
今日嚟到鰂魚涌附近,就一於嚟試吓呢間好多人收藏嘅餐廳 - “坐忘” 💛 鋪面唔大,一眼見到已經滿座,好彩九點幾去到等咗幾分鐘就可以入座啦。佢嘅菜單有好多唔同嘅選擇,主要係食咖喱同埋健康嘅蔬菜🥬🥕,又有烏冬又有飯揀。我呢啲選擇困難見到咁多款式真係諗咗好耐啊🤣 最後叫咗一份溏心蛋豬軟骨烏冬 $69🤩 嘩!佢嘅豬軟骨牛仔熬製得軟淋淋,而且又大份,仲有三嚿添🤤 佢選用嘅烏冬喺稻庭烏冬,配埋佢嘅湯底真係一流。佢嘅湯底清得嚟又有一種味增嘅味,而且唔會過鹹👍🏻另外佢嘅蔬菜真係好新鮮,全部都好爽口🤩食起上嚟都覺得非常健康 另外只要叫咗一份主食就可以用平啲嘅價錢叫一杯嘢飲,我點左一杯熱嘅烘焙茶 $3。不過不失啦,如果可以大杯啲就好啦🤣 我下次一定會再嚟呢一間餐廳食佢馳名嘅咖喱😋 下次食完再話俾大家知食後感啦!

熱烘焙茶
溏心蛋豬軟骨烏冬
2021-07-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
熱烘焙茶
溏心蛋豬軟骨烏冬
2021-06-23 745 views
有沒有人跟姐一樣都愛吃豬軟骨? 出面有好多豬軟骨都會炆到好似湯渣豬肉咁,但坐忘的豬軟骨真的會令人一試難忘。豬軟骨咖哩野菜烏冬話說坐忘豬軟骨慢煮7小時,食落口,肉質軟淋淋得來,又唔會散,筋位入口即融,滿滿膠質又不會漿口,一個字,正!野菜好足料,豆角,西蘭花,椰菜花,紅蘿蔔,翠玉瓜,西芹等烏冬彈牙煙韌,配埋日式咖哩濃度適中,一絕。呢個價錢呢個份量~ CP 值超高牛油烤雞野菜咖哩飯日式咖哩配混合粟米南瓜飯,感覺健康左 好養生,口感豐富,送飯一流。同豬軟骨比,牛油烤雞普通左少少,但是都好好味,肉質滑和有夾有牛油香。
有沒有人跟姐一樣都愛吃豬軟骨?
出面有好多豬軟骨都會炆到好似湯渣豬肉咁,
但坐忘的豬軟骨真的會令人一試難忘。

豬軟骨咖哩野菜烏冬

野菜好足料,豆角,西蘭花,椰菜花,紅蘿蔔,翠玉瓜,西芹等
烏冬彈牙煙韌,配埋日式咖哩濃度適中,一絕。
呢個價錢呢個份量~ CP 值超高

牛油烤雞野菜咖哩飯
Dinner
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
2021-06-11 741 views
一個下晝突然好想食下沙律清清腸胃,記得camper有沙律餐所以就去望下。下晝1:15去到竟然冇乜人,所以由外賣轉左做堂食。打開menu,搵到沙律個版,都幾多唔同款,牛肋,豬軟骨,黑豚肉,肥牛都好吸引,最後揀左配胡麻汁既肥牛沙律。沙律唔洗好耐就到,d料好滿,d汁好多,夠曬撈曬d菜,最驚喜既係d肥牛多到舖滿曬個面,d牛唔會肥到得肥膏,d菜係好新鮮好脆口,食完好飽好滿足下次想食沙律嘅話一定會encore呢間

下次想食沙律嘅話一定會encore呢間

胡麻汁汁涮肥牛沙律

胡麻汁汁涮肥牛沙律
2021-06-06 640 views
呢間已經想食好耐 之前成日見到ig好多人讚 今日又突然好想食咖喱就山長水遠去左食Camper’s😊睇到個menu同相就覺得好有日式家庭小店既感覺 原來佢係日本人主理~今次就叫左兩款🥢豬軟骨野菜咖喱烏冬🍲D豬軟骨係超淋同好入味 我諗老人家都會食到👍🏻而個咖喱汁就係普通日式甜甜地既咖喱~不過咖喱汁既份量好夠 撈烏冬真係一流 條條烏冬都被咖喱汁包住☺️🥢黑芝麻牛肋野菜咖喱飯🍛唔好睇個咖喱甘既色 但係佢係有好濃既芝麻味 其實幾好食😂而且佢牛肋肉都有好多舊 份量絕對唔少 仲好腍身👍🏻 特別既係佢個飯底 並唔係普通既白飯 而係蕃薯🍠粟米🌽南瓜飯 甜甜地好味!最欣賞係佢每樣主食都有好多蔬菜 令到成件事好健康🥰🥰

🥢豬軟骨野菜咖喱烏冬🍲

🥢黑芝麻牛肋野菜咖喱飯🍛

最欣賞係佢每樣主食都有好多蔬菜 令到成件事好健康🥰🥰
假日十一點幾去到估唔到已經8成滿,好彩早啲咋!打開手寫嘅menu有好多選擇。令人眼花瞭亂,最後都係同朋友叫咗一樣嘅招牌定食,下次想試咖喱!!🍛;豬軟骨定食 $667小時慢煮招牌豬軟骨入口即化,呈啫喱狀,非常入味,肥瘦均勻,完全無肥膩嘅感覺。帶甜嘅醬汁撈珍珠米一流,最欣賞佢俾勁多菜,出街食難得見到咁多菜,好健康!!!꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱ 個豬軟骨的確出色,係咪去到「世界級」就見仁見智;我係鐘意佢成間嘢嗰種日式住家飯嘅感覺,舒服、溫馨得嚟有種置身日本巷仔小店嘅錯覺。

;豬軟骨定食 $66
2021-05-22
$70 (Lunch)
豬軟骨定食
主打健康無添加無味精多菜少油日本料理 一定一定要試下最出名既豬軟骨 係鰂魚涌名物🤩! 食飯時間不論堂食定外賣長時間都好多人 所以去的話可以盡量避免lunch hour!🐷豬軟骨定食 ($66) [😋9.3/10]𝙎𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙞𝙡𝙖𝙜𝙚 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙎𝙚𝙩兩大塊豬軟骨 經過7小時慢煮 質地超級淋身 入口即溶 仲煮到非常入味 有豐富骨膠原既感覺😙 醬汁偏濃 不過撈埋個飯食就唔會過鹹 呢個豬軟骨真係世界級咁好食!😍 定食有埋沙律同埋湯 係蘿蔔湯 味道好清 成個set好均衡好豐富份量超足🥳🍛是日牛肋野菜咖喱飯 ($65) [😋7.4/10]𝙏𝙤𝙙𝙖𝙮’𝙨 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙍𝙞𝙗𝙨 𝙑𝙚𝙜𝙚 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮朋友叫咗beef ribs 佢就覺得呢個比豬軟骨遜色🥺 我之前都試過呢個 牛肋雖然唔韌但略嫌偏硬 不過牛味算重 同時份量都好多 入面既蔬菜亦煮得非常入味 日式咖喱偏甜唔會辣 撈飯唔錯!😌 呢個飯唔係普通白飯 混合咗南瓜玉米 食落唔係好食得出但感覺比較健康😗—————————————————————😋 味道評分: 8.7/10🥳環境評分: 7.3/10🤑性價比: 8/10🤩回頭

🐷豬軟骨定食 ($66) [😋9.3/10]

鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下

分店
天后電氣道127號地舖
2021-05-27 372 views
#鰂魚涌 #必試#日式小店 🇯🇵➡️《坐忘Champer’s》🎎🎏💬鰂魚涌同天后2間分店對🙎‍♀️黎講都係山卡啦地方,所以咁耐只係食過2次。店面細細的,強調無味精、無麩質、多蔬菜的料理。大部份既粉麵飯都係$6X~7X,港島區🇯🇵菜黎講真係算良心價💛D野食碟碟都色彩繽紛,就算唔熱愛食菜既人都覺得好有食慾🤭1️⃣ #豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 🍛‼️2塊好大舊入味既豬軟骨食落係超~~軟綿(無牙呀婆👵🏻必食🤣),d軟骨已經好似化骨綿掌咁,脂肪 〰️軟骨〰️肉3者融為一體,瘦肉既部份都唔會鞋,JELLY⭐️膠質滿滿,食完一次就會念念不忘🔥🙆‍♀️(🗯通常愈多膠質既部位都會較易食滯,怕食唔哂就同人share啦🤭)🔆咖喱就係一般日式甜咖喱,冇咩特別。🔆欣賞〰️個飯底唔係白飯咁單調,係蕃薯粟米南瓜生姜飯💛,香香甜甜的絕對不會吃不完。👅:8.9/10💰:$662️⃣ #黑椒燒汁彩菜牛肋定食🍛隨便叫多個款黎試下,又唔差wo👍🏻,肋骨間的條狀肉油脂同瘦肉比例係最均勻。呢個夠牛味夠軟熟,同時亦有纖維筋腱既彈口,肉量都唔算少。炒野菜都好香,唔dry,配埋個濃淡度適中既汁〰️送飯都幾夾🤗👅: 8.7/10💰: $84

1️⃣ #豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 🍛

🔆咖喱就係一般日式甜咖喱,冇咩特別。

👅:8.9/10
💰:$66

2️⃣ #黑椒燒汁彩菜牛肋定食🍛

👅: 8.7/10
💰: $84
2021-05-26 402 views
今日帶新同事去食lunch ,佢話想食飯。同事係一個對食物有要求嘅人。第一時間諗起坐忘。一如既往,等左20至30分鐘左右有位。我又係叫返豬軟骨肉咖哩飯。濃濃嘅咖哩味,又係勁香。豬軟骨又有膠質同埋好‘淋‘。連同事都話勁好食。話下星期又再黎。😂食左坐亡有二,三年。次次都唔會令人失望。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-05-25 218 views
話說講唔停住咗係餐廳個頭已經好耐🤔 不過都係到近排先發現到呢間好出名食豬軟骨嘅餐廳🙈所以上次就即刻捉埋朋友一齊去試吓啦😝豬軟骨野菜咖哩飯 $66首先想講呢到嘅豬軟骨份量真係好多🤩有成三至四大塊 而豬軟骨真係超級軟諗❤️ 平時好怕啲肉柴到痴唒牙😢而呢度嘅完全唔會🥰咖哩係日式咖哩黎 一啲都唔辣 不過個人覺得有少少稀😬 而個飯係南瓜蕃薯粟米飯黎 但其實唔係好食得出咩味🤭豬軟骨野菜咖哩飯 $66 + 轉烏冬 $10 + 温泉蛋 $8呢款同上面一樣 不過就轉咗烏冬 烏冬好滑 好掛汁🤤 另外值得一提嘅係呢到嘅野菜係有超級多款 非常之有誠意😚整體黎講 講唔停覺得呢度嘅豬軟骨的確幾唔錯 😍不過就未至於係世界級🤣 如果係附近住或者返工嘅話都不妨可以試吓😝不過記住要早啲去 因為真係好多人排隊🙈

豬軟骨野菜咖哩飯 $66

2021-05-19 278 views
平日lunch 見到成日大排長龍,今日見人少少於是就等下啦!其實已經1:30啦🙃🙃🙃📍溏心蛋豬軟骨烏冬湯底唔會好咸或者好味精,唔錯!烏冬既好滑又有煙韌既口感,更加唔會有酸味,不知不覺會食曬成碗。而豬軟骨的分量亦好足,有兩大條,充份滿充食肉獸的要求,加上煮到好淋,好易分成細細啖慢慢食。另外烏冬仲配有適當分量的蔬菜,令到成碗麵唔會太膩😋😋😋😋唔錯!難怪咁多人排隊

📍溏心蛋豬軟骨烏冬
唔錯!難怪咁多人排隊
  • 溏心蛋豬軟骨烏冬
2021-05-16 424 views
相信住港島東既人 對坐忘呢個名 一定唔會陌生 因為佢哋嘅咖喱豬軟骨野菜飯 實在令人太難忘 大大份豬軟骨 配自家特製嘅咖喱汁 令人回味無窮 都不枉佢地坐無虛席 每一次都要等位先可以入座 不過今次係第一次試佢哋嘅外賣自取 感覺就比堂食少少失望 不過都唔影響味道😛 🧡咖喱豬軟骨野菜飯一打開 分量一如既往地有兩大塊豬軟骨 煮得好淋身 一咬就散開 軟骨同肉嘅位分布均勻 滿滿骨膠原的感覺 自家製嘅日式咖喱汁 甜甜地一啲都唔辣 另外佢哋唔係用普通嘅白飯 而係南瓜番薯飯 一向唔食南瓜嘅我都覺得接受到 感覺亦都健康啲 💛咖喱牛肋野菜飯同豬軟骨飯最大嘅分別就係個咖喱汁 佢哋係用加咗椰奶嘅咖喱 我就比較喜歡呢個咖喱汁多啲 感覺濃郁啲 不過牛肋肉就比較硬身冇咁多肥肉feel 同埋牛肋肉嘅份量都冇豬軟骨咁多 💚青芥溫泉蛋牛肉丼飯係佢哋新出嘅飯 表現正正常常 青芥末嘅味道不是很突出 冇咩坐忘嘅特色 💔今次比較失望嘅地方見到蔬菜嘅部份都比較燶 有一面都係完全燒黑 亦都有幾塊牛肋肉燶燶哋 後來同同事講起佢哋都有相同嘅經驗 希望店家都可以改善下

🧡咖喱豬軟骨野菜飯

青芥溫泉蛋牛肉丼飯

💔今次比較失望嘅地方

2021-05-14
Waiting Time
35 Minutes (TakeAway)
Lunch
咖喱豬軟骨野菜飯
2021-04-25 658 views
🍽 15種一日野菜咖喱飯 $65 +溏心蛋🥚 $8🍽 (免收加一服務費)👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀🤩My eyes好努力數咗幾次確認有冇15種野菜!有幾厚身大塊嘅薯仔🥔、車厘茄、翠玉瓜、煎到少少燶燶地表面黑哂嘅豆角🤔、好淋嘅洋蔥🧅、我不會擺入口嘅嘅紅蘿蔔🥕🤢、只得各一塊嘅紅黃緑椒🫑、好淋好索味嘅南瓜、茄子🍆同西蘭花🥦、無咩調味嘅椰菜花、微微炸過嘅蓮藕、西芹。材料相當豐富但建議就紅蘿蔔不要俾三塊我可說是好浪費食物~~🥲🙇🏿‍♀️👍🏻咖喱是日式口味比較偏甜配上粟米南瓜飯食到粟米粒粒幾有趣😚不過溏心蛋就得半隻且味道無咩特別~📝 整體就是正常普通的好食。不算太特別不用特別前來光顧,經過可以試試,常駐鰂魚涌就可以做飯堂~之前試過豬軟骨都幾好味不過都不太驚喜🥸(6.5/10)
👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀👀

2021-04-08 1111 views
如果你喺鰂魚涌番工一定有食過或聽過同事介紹呢間日式咖哩小店🍛幾年前喺附近番工第一次食一試愛上 lunch time一定滿座咁多年都仲係好好味😋🍗豬軟骨野菜咖哩飯 $69好多人都係專登嚟食佢嘅豬軟骨一碟大概有2舊手掌咁大塊嘅豬軟骨 煮到非常淋非常入味軟骨已經變咗啫喱口感 骨膠原滿滿真係入口即溶食過好多間豬軟骨最愛都係佢😋🥦一日野菜咖哩飯 $65老闆話一個成人每日要攝取350g蔬果所以一日野菜咖哩飯就正正有350g蔬菜😆入面有茄子/蓮藕/南瓜/三色椒/翠玉瓜等等顏色超豐富超開胃😋.留意佢哋唔係用白飯㗎係配好健康嘅蕃薯南瓜粟米飯自家製嘅日式咖哩冇平時食開個啲咁稠香濃得嚟帶少少辣呢間好味之餘亦標榜天然無添加 食得放心而且份量真係非常足夠 直程捧住個肚走呢個價錢真係超級抵食👍🏻
如果你喺鰂魚涌番工

呢個價錢真係超級抵食👍🏻
豬軟骨野菜咖哩飯
一日野菜咖哩飯
2021-04-03 635 views
平日lunch hour係鰂魚涌食野應該都要等好耐位 但呢間店員手腳好快 等左唔洗10分鐘就入到去 先係門口點餐 入到去唔洗3分鐘就上菜了 超快!😍🍛豬軟骨野菜咖喱飯 $78佢哋嘅豬軟骨慢煮左7個鐘 炆得好軟淋 筋位仲入口即融🤤 豬軟骨真係超大舊 雜菜都好足料 女仔應該都會食唔曬🤣 不過我覺得個咖喱可以再濃d~ 佢地既飯混合左粟米南瓜 雖然口感同白飯差唔多 但感覺都健康d🤪🍜豬軟骨咖喱烏冬 $74烏冬煙韌彈牙🤤 份量同樣多 有我最愛既溏心蛋😍半熟程度啱啱好👍🏼 醬汁配料其實同上面個飯一樣~ 咖喱唔係好辣 略嫌佢比較稀身同淡😢🍛 牛肋野菜咖喱飯 $65牛肋同樣都係好淋 好入味 冇骨😋😋相比起豬軟骨飯個咖喱 我比較喜歡呢個咖喱多d 咖喱杰身d 帶有椰香味🤤

🍛豬軟骨野菜咖喱飯 $78

🍜豬軟骨咖喱烏冬 $74