Restaurant: CaN LaH
Info:

Restaurant: CaN LaH
Info:

海港城真係周圍都係伏🙃而我又不幸地喺海港城返工….今次試伏呢間係美心集團旗下餐廳點知質素仲衰過美心快餐.【價錢貴、份量少、食物凍、雞無味】諗住海南雞飯衰極有個譜點知一上枱見到就個份量少到得三啖飯唔係講笑,真係畢三下就會無晒啲雞份量就尚可不過就凍到好似啱啱喺雪櫃拎出嚟咁同埋係「完完全全」咁無味‼️仲衰過白切雞/鹽水雞到底係點做到完全無味?!右上角嗰碗開頭以為係汁,點知原來湯嚟!仲少過放喺枱杯水🙃一句講晒:不知所謂.而呢碟嘢盛惠HK$98再加一仲要無飲品、無前菜餐廳入面其他套餐就要HK$130(未加一)起同事叫咗「亞參咖喱海班片配白飯」價錢係HK$188再加一等咗成半個鐘先上菜,仲以為有咩咁勁點知個飯又係少得可憐海班片仲要得三小片😂😂😂其他全部都係蕃茄同菠蘿🤭另外亦都有同事食咗「檳城鮮蝦湯麵」同「三巴旺海鮮炆白米粉」佢哋都覺得無味同啲海鮮非常之唔新鮮.【服務態度差】貴為一間比較高檔嘅餐廳職員嘅服務態度全部都係茶餐廳形式態度非常敷衍同冇禮貌上菜速度又非常之慢叫店員追單又無人理總之就唔好期望會有啲咩服務😕.大家如果想體驗饑饉30同茶餐廳嘅服務態度歡迎勇者去試下💪🏻.P.S. 如果服務+食物質素都
海港城真係周圍都係伏🙃
而我又不幸地喺海港城返工…
今次試伏呢間係美心集團旗下餐廳
點知質素仲衰過美心快餐
【價錢貴、份量少、食物凍、雞無味】
諗住海南雞飯衰極有個譜
點知一上枱見到就個份量少到得三啖飯
唔係講笑,真係畢三下就會無晒
啲雞份量就尚可
不過就凍到好似啱啱喺雪櫃拎出嚟咁
同埋係「完完全全」咁無味‼️
仲衰過白切雞/鹽水雞
到底係點做到完全無味?!
右上角嗰碗開頭以為係汁,點知原來湯嚟!
仲少過放喺枱杯水🙃
一句講晒:不知所謂
而呢碟嘢盛惠HK$98再加一
仲要無飲品、無前菜
餐廳入面其他套餐就要HK$130(未加一)起
同事叫咗「亞參咖喱海班片配白飯」
價錢係HK$188再加一
等咗成半個鐘先上菜,仲以為有咩咁勁
點知個飯又係少得可憐
海班片仲要得三小片😂😂😂
其他全部都係蕃茄同菠蘿🤭
另外亦都有同事食咗「檳城鮮蝦湯麵」同「三巴旺海鮮炆白米粉」
佢哋都覺得無味同啲海鮮非常之唔新鮮
歡迎勇者去試下💪🏻
P.S. 如果服務+食物質素都仲係咁差
之後嘅神秘顧客調查我就祝你自求多福了🤭
正宗海南麻雞飯
最近酷熱天氣持續,假期活動都係去搵間餐廳high tea hea下會開心d趁住happy Sunday,黎左海港城canlah 嘆個星馬特色 afternoontea set $398@2 頂層 (點心類)養生燕窩蛋撻仔 : 酥皮蛋撻仔加上清甜養顏燕窩西班牙火腿千絲酥 :一絲絲清甜羅白絲配火腿咸香甘香醬叉燒酥 : 蜜汁叉燒肉餡夠香甜紅袍荔枝 :外層脆米包住奶皇內餡,口感特別中層 (西式甜點)香烤榛子松露朱古力球 :入口即溶~英式鬆餅開心果士多啤梨泡芙白朱古力雜果仁脆皮雪條底層 (馬拉特色糕點)椰糖椰絲球 : 椰糖椰絲味濃郁蘭花糯米沙拉糕 :QQ煙煙韌韌斑蘭咖央多士 :手指吐司size配斑蘭椰香正香茅蘆薈果凍:建議最後食用夠fresh清新+$28 仙草香茅薑冰:香茅味清新,有仙草增加口感馬來拉茶:香滑唔算太甜

$398@2

頂層 (點心類)

養生燕窩蛋撻仔 : 酥皮蛋撻仔加上清甜養顏燕窩

西班牙火腿千絲酥 :一絲絲清甜羅白絲配火腿咸香

甘香醬叉燒酥 : 蜜汁叉燒肉餡夠香甜

紅袍荔枝 :外層脆米包住奶皇內餡,口感特別

中層 (西式甜點)

香烤榛子松露朱古力球 :入口即溶~
英式鬆餅

開心果士多啤梨泡芙
白朱古力雜果仁脆皮雪條

底層 (馬拉特色糕點)
椰糖椰絲球 : 椰糖椰絲味濃郁
蘭花糯米沙拉糕 :QQ煙煙韌韌

斑蘭咖央多士 :手指吐司size配斑蘭椰香正
香茅蘆薈果凍:建議最後食用夠fresh清新

+$28
仙草香茅薑冰:香茅味清新,有仙草增加口感
馬來拉茶:香滑唔算太甜

2023-05-21
$200 (Tea)
想吃惹味的新加坡菜,又有吃特色中式點心?這家餐廳能一次滿足你兩個願望,這家位於尖沙咀海威商場的新加坡菜餐廳 - CanLah,與旁邊的八一漁八是剛好是同一集團,所以除了新加坡菜外,還可以點一些小點心嚐嚐!✧ 娘惹黑炭小金杯個人十分推薦這個小金杯,也好像是每桌客人必點的招牌菜,食客可以根據自己口味添置醃蘿蔔絲、蛋黃絲、大蝦和醬汁,品嚐美食同時,又可以動手diy真的十分有趣。醃蘿蔔絲不像平常的醃鹹菜後過鹹,還吃到獨特的香味!✧ 馬來串燒沙嗲三拼有雞肉、豬肉和牛肉,滿滿的肉香,肉汁仍鎖在裡面,醮上沙嗲醬,那獨特的香氣與肉香相得益彰,讓人吃過不停。✧ 新加坡加東鮮蝦湯喇沙喇沙湯底香濃,表面的紅油看起來已很有食慾,濃郁的喇沙湯底加上鮮蝦的清甜,讓人一口上癮。跟平常吃的喇沙有點不一樣的是它的面條比較彈牙,吃起來很有口感。一碗裡滿滿的大蝦、炸豆腐、魚餅、溏心蛋蛋等食材,泡在湯裡又多了一層風味。✧ 娘惹炒雜菜✧ 印度薄餅焗南洋咖喱牛筋腩一端上桌,一股香噴噴的咖喱香氣撲面而來,牛筋腩炖得超級軟爛入味不會塞牙,送進口中,輕輕一抿,便立刻溶化掉。滑軟的牛筋腩配著吸滿香濃咖喱汁的薯仔真是太香了!剛炸起的印度薄

✧ 娘惹黑炭小金杯

✧ 馬來串燒沙嗲三拼

✧ 新加坡加東鮮蝦湯喇沙

✧ 娘惹炒雜菜

✧ 印度薄餅焗南洋咖喱牛筋腩

剛炸起的印度薄餅,十分鬆脆,撕開時,薄餅酥脆掉渣,澆上些咖哩,再放進口中,咖喱的標配果然是薄餅呀!

另外,還點了三款中式點心。

✧ 塘泮高湯金魚餃

就是衝著這個金魚餃來的,蝦餃是金魚的造型,圓滾滾亮晶晶的,十分可愛,栩栩如生的外形讓人不忍下手,咬開能吃到整顆的蝦仁,Q嫩彈牙。

✧ 西班牙火腿千絲酥

蘿蔔酥可是我至愛的點心,外皮酥脆鬆軟,內裡的蘿蔔絲清甜,感覺連著吃幾個都不會覺得膩。

✧ 梅菜黑毛豬叉燒腸

白嫩的腸粉看起來吹彈可破,晶瑩剔透,而且順滑,粉皮不會過厚,加上一點梅菜和叉燒的鹹香,美味升級。

CanLah
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4101號舖
去海港城經過看到CaN LaH最近推出全新下午茶,價錢不貴,裡面每樣食物味道都不錯,不過甜點佔多些,喜歡甜點的可以一試!-𓐍歐陸南洋風下午茶 $398/2位𓏸Savouries·養生燕窩蛋撻仔·西班牙火腿千絲酥·甘香醬叉燒酥熱辣辣好香叉燒味~·紅袍荔枝可愛的荔枝造型,外皮超脆-𓏸Nanyang Flavor·椰糖椰絲球·蘭花糯米沙拉糕鹹鹹甜甜的且充滿椰奶味,好濃的南洋風味~·班蘭咖央多士香茅蘆薈果凍-𓏸Sweets·香烤榛子松露朱古力球·英式鬆餅·開心果士多啤梨泡芙爆漿的口感,開心過味足夠濃郁,加上酸酸甜甜的草莓解膩~·白朱古力雜果仁脆皮雪條-𓏸Drink(+$28)·椰青 ·仙草香茅薑水
去海港城經過看到CaN LaH
最近推出全新下午茶,
價錢不貴,
裡面每樣食物味道都不錯,
不過甜點佔多些,
喜歡甜點的可以一試!

𓐍歐陸南洋風下午茶 $398/2位
𓏸Savouries
·養生燕窩蛋撻仔
·西班牙火腿千絲酥
·甘香醬叉燒酥
熱辣辣好香叉燒味~
·紅袍荔枝
可愛的荔枝造型,外皮超脆

𓏸Nanyang Flavor
·椰糖椰絲球
·蘭花糯米沙拉糕
鹹鹹甜甜的且充滿椰奶味,好濃的南洋風味~
·班蘭咖央多士

香茅蘆薈果凍

𓏸Sweets
·香烤榛子松露朱古力球
·英式鬆餅
·開心果士多啤梨泡芙
爆漿的口感,開心過味足夠濃郁,加上酸酸甜甜的草莓解膩~
·白朱古力雜果仁脆皮雪條

𓏸Drink(+$28)
·椰青
·仙草香茅薑水
2023-06-03 2126 views
尖沙嘴| CaN LaH 係海港城行到有點累, 搵野食休息下煲人之常情😂 見到開左間CaN LaH, 店內環境舒適, 設有屋內及露天位置,二話不說立即同朋友入去, 食翻個下午荼, 補充一下體力😎 剛好發現推出左個TEA SET, 望落去都好吸引😍 歐陸南洋風下午茶 $398 分有咸點同甜點, 岩晒樣樣都想試下嘅我. 🔺咸點 養生燕窩蛋撻仔 西班牙火腿千絲酥 紅袍茘枝甘香醬叉燒酥先開始食頂頂一層,造型精緻討好,燕窩蛋撻唔好太甜,西班牙火腿千絲酥有啲似蘿蔔絲酥餅,加入西班牙火腿,味道更香濃,甘香醬叉燒酥跟外皮酥香可口😍😍 🔺甜點 香烤榛子松露朱古力球 英式鬆餅配搭牛油同果醬 開心果士多啤梨泡芙 白朱古力雜果仁脆皮雪條中層甜點,有鬆餅、泡芙、榛子🌰球、脆皮雪條,榛子松露朱古力球好香榛子味,鬆餅拌有草莓🍓醬,味道更佳,泡芙中間開心果醬味超濃,脆皮雪糕面頭佈滿果但,入口香脆😍 🔺南洋小食 椰糖椰絲球 蘭花糯米沙拉糕 班蘭咖央多士 香茅蘆薈果凍底層比較特別嘅小食,椰糖椰絲球滿滿椰絲,入口軟糯、蘭花糯米沙拉糕造型分上下顏色,非常精緻,班蘭咖央多士可以沾點醬或牛油拌食,香茅蘆薈果凍味道清香
甘香醬叉燒酥

底層比較特別嘅小食,椰糖椰絲球滿滿椰絲,入口軟糯、蘭花糯米沙拉糕造型分上下顏色,非常精緻,班蘭咖央多士可以沾點醬或牛油拌食,香茅蘆薈果凍味道清香,夏天食很適合😍
呢度地方大,空間感十足,服務貼心,有機會再嚟食埋晚餐😍😍
2023-06-03
Type of Meal
Tea
尖沙咀海港城又有新店進駐了🫶 Can Lah位於港威商場4樓 主打南洋風味星馬菜 最近推出了歐陸南洋tea set! 二人只需$398 就可以品嘗到與別不同的下午茶🫖 個人推介鹹點和南洋風味點心 不是一般下午茶的款式呢☺️ 另外還配有特色飲品~▫️▫️▫️▫️▫️✨ 歐陸南洋風味▫️斑蘭咖央多士|[推介🌟] 共有4磚小多士 每邊都烘得金黃香脆 班蘭咖央醬和牛油片分開盛著 按自己喜好塗抹 帶有椰香和蛋味 不會過甜~🫶▫️蘭花糯米沙拉糕|椰汁味好香🥥 底層的糯米軟糯 口感煙韌~▫️香茅蘆薈果凍|清新的蘆薈果凍~ 香茅味好突出 冰涼適合夏天吃呢🍹▫️椰糖椰絲球|頗有驚喜的椰絲球😆 外層滿佈椰絲 裡面煙韌有咬口-✨ 鹹點▫️養生燕窩蛋撻仔|酥皮蛋撻超酥脆 蛋漿不會過甜 表頭有養顏滋潤的燕窩▫️西班牙火腿千層酥| 鹹點裡面我最欣賞的款式🫶 千層酥包裹著蘿蔔絲 口感濕潤 且滲有火腿的鹹香味~▫️甘香醬叉燒酥|叉燒酥香口惹味 ▫️紅袍荔枝|好特別的款式之一!荔枝造型已經打卡滿分 外層脆卜卜口感 咬開裡面原來是奶黃餡☺️ -✨ 甜點▫️香烤榛子松露朱古力球|朱古力味好濃郁~ 配上香烤榛子層次再提升!▫️英式鬆餅|牛油味好香 搭配果醬一

▫️▫️▫️▫️▫️
✨ 歐陸南洋風味

✨ 鹹點
▫️西班牙火腿千層酥|[推介🌟] 鹹點裡面我最欣賞的款式🫶 千層酥包裹著蘿蔔絲 口感濕潤 且滲有火腿的鹹香味~
▫️甘香醬叉燒酥|叉燒酥香口惹味

✨ 甜點
▫️英式鬆餅|牛油味好香 搭配果醬一起享用 非常鬆化
▫️開心果士多啤梨泡芙|[推介🌟] 開心果盲粉me超級開心🥳 充滿著開心果醬 開心果味突出 泡芙裡面有切粒士多啤梨🍓清新香甜 中和膩感!
▫️白朱古力雜果仁脆皮雪糕|有驚喜的雪糕甜品! 雪糕外層有雜果仁脆皮 感覺就好像在吃脆皮雪條🍦

✨飲品
▫️仙草香茅薑冰
▫️羅漢果冬瓜龍眼冰

▫️▫️▫️▫️▫️
📍CaN LaH (尖沙咀)
🗺️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4101號舖
啱啱朋友生日🎂可以喺度慶祝埋👍新派星馬菜,由來自星加坡名廚張偉忠操刀將懷舊嘅傳統風味加上摩登嘅創意~餐廳全屋嘅佈置,舒服整潔🔸 #螃蟹濃湯米粉煲 真係一大隻蟹擺落個米粉到個湯有濃厚嘅胡椒味,俾啲米粉塑晒啲味米粉同個湯都好好食⋯⋯螃蟹都新鮮,不過啲鮮味走咗好多入個湯好下次俾個蟹同湯我就得㗎喇😋🔸 #娘惹黑炭小金杯 之前我唔知道係乜嘢嚟知道有得食有得玩原來係將雞蛋絲放杯底再放沙葛蘿蔔絲之後加隻蝦🦐上面即刻加埋個醬汁酸酸辣辣好好食估唔到個黑炭金杯脆卜卜可以encore👉🏻🔸#印度薄餅局南洋咖喱牛筋腩見食評個個都叫咖喱叫返過嚟試吓咖喱正常,都多牛筋牛腩但係個薄餅真係冇得頂鬆。香。脆 加咖喱汁真係一流👍🔸#怡寶火焰脆皮燒雞一向都鍾意叫 #火焰雞覺得好好氣氛但次次啲味道都係麻麻地😮‍💨今次例外皮好香脆,雞肉好Juicy、嫩滑除咗蟹煲之外呢個我係食得最多嘅🔸#泰式鮮蝦炒河粉蝦好大隻其實都唔差,撈咗好多豆腐乾一齊炒我唔係好鍾意豆腐乾🔸 #魷魚沙律 🥗 #炒青菜🥬覺得個菜炒得好食又唔係太濃味菜好爽口好脆🔸 #仙草香茅薑水充滿東南亞風情好香香茅🍸#太好食 #太飽#聽日後日唔食
啱啱朋友生日🎂
可以喺度慶祝埋👍

新派星馬菜,由來自星加坡名廚張偉忠操刀
將懷舊嘅傳統風味加上摩登嘅創意~
餐廳全屋嘅佈置,舒服整潔

🔸 #螃蟹濃湯米粉煲
真係一大隻蟹擺落個米粉到
個湯有濃厚嘅胡椒味,俾啲米粉塑晒啲味
米粉同個湯都好好食⋯⋯
螃蟹都新鮮,不過啲鮮味走咗好多入個湯好
下次俾個蟹同湯我就得㗎喇😋

可以encore👉🏻

🔸#印度薄餅局南洋咖喱牛筋腩
見食評個個都叫咖喱
叫返過嚟試吓
咖喱正常,都多牛筋牛腩
但係個薄餅真係冇得頂
鬆。香。脆 加咖喱汁真係一流👍

🔸#怡寶火焰脆皮燒雞
一向都鍾意叫 #火焰雞
覺得好好氣氛
但次次啲味道都係麻麻地😮‍💨
今次例外
皮好香脆,雞肉好Juicy、嫩滑
除咗蟹煲之外呢個我係食得最多嘅

🔸#泰式鮮蝦炒河粉
蝦好大隻
其實都唔差,撈咗好多豆腐乾一齊炒
我唔係好鍾意豆腐乾

充滿東南亞風情
好香香茅🍸

#太好食 #太飽
#聽日後日唔食
$480 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 娘惹黑炭小金杯
2023-05-29 128 views
前幾日同朋友去左海港城行街,行到4點零攰攰地諗住食返個late lunch,揀左一間新加坡餐廳CaN LaH佢地星期一至五4-8pm 有Happy Hour,指定野飲都係$48起。本身諗住坐室外望下個維港景,但晏晝4點幾個太陽仲係好猛,行出去唔夠幾秒即刻標曬汗🥵唯有坐返室內舒舒服服嘆下冷氣好過。由於極少食新加坡菜既關係,真係完全想像唔到啲野食會係咩味,所以都幾期待😌我地專登揀左幾款傳統同必試既starters。當中我最鍾意沙律百花釀油條 $88。用油炸鬼黎釀野真係第一次試。雖然係炸既但係唔油膩仲好酥脆,中間釀左好彈牙既墨魚膏,食呢個配啤酒一流🍻👍🏻✨娘惹黑炭小金杯 $88✨娘惹蕉葉烏打 $88✨加多加多 $88🥂Rosé $72🥂Chardonnay $62🍻Tiger $78

我地專登揀左幾款傳統同必試既starters。
當中我最鍾意沙律百花釀油條 $88。

✨娘惹黑炭小金杯 $88

✨娘惹蕉葉烏打 $88

✨加多加多 $88

🥂Rosé $72
🥂Chardonnay $62

🍻Tiger $78
好耐都冇同朋友食個下午茶😙😄尖沙咀向來都多餐廳💓今日約埋朋友去位於海港城既「CaN LaH」,餐廳主打南洋風味既馬拉及新加坡菜😙平時自己都比較食星加坡嘅嘢,所以今次試下先😆🌟歐陸南洋風下午茶🔻養生燕窩蛋撻仔 頂頭放滿咗燕窩,香脆酥皮🔻西班牙火腿千絲酥以蘿蔔絲為主,加左西班牙火腿🔻甘香醬叉燒酥同平時食開嘅叉燒酥差唔多,的的骰骰,味道唔錯🔻紅袍茘枝荔枝造型好特別,好吸引,咬開係爆多既奶黃流沙餡,食落好濃郁🔻白朱古力雜果仁脆皮雪條白朱古力溝埋嗰人幾夾,雪條造型幾得意🔻香烤榛子松露朱古力球食落口偏甜,外層有超級趣嘅雜果,入面包住白朱古力🔻開心果士多啤梨泡芙開心果醬呈流心狀,果仁味濃厚🔻英式鬆餅配搭牛油同果醬英式鬆餅酥脆,配士多啤梨醬🔻蘭花糯米沙拉糕食落去幾特別有鹹有甜,口感煙韌🔻椰糖椰絲球:外層鋪滿大量椰絲,包到成粒波好咁🔻班蘭咖央多士經典嘅新加坡小食,斑蘭醬夠滑充滿椰香🔻香茅蘆薈果凍果凍偏甜,但入面有好多蘆薈果粒

🌟歐陸南洋風下午茶
🔻養生燕窩蛋撻仔
頂頭放滿咗燕窩,香脆酥皮

🔻西班牙火腿千絲酥
以蘿蔔絲為主,加左西班牙火腿

🔻甘香醬叉燒酥

同平時食開嘅叉燒酥差唔多,的的骰骰,味道唔錯

🔻紅袍茘枝
荔枝造型好特別,好吸引,咬開係爆多既奶黃流沙餡,食落好濃郁

🔻白朱古力雜果仁脆皮雪條
白朱古力溝埋嗰人幾夾,雪條造型幾得意

🔻香烤榛子松露朱古力球
食落口偏甜,外層有超級趣嘅雜果,入面包住白朱古力

🔻開心果士多啤梨泡芙
開心果醬呈流心狀,果仁味濃厚

🔻英式鬆餅配搭牛油同果醬
英式鬆餅酥脆,配士多啤梨醬

🔻蘭花糯米沙拉糕
食落去幾特別有鹹有甜,口感煙韌

🔻椰糖椰絲球:外層鋪滿大量椰絲,包到成粒波好咁

🔻班蘭咖央多士
經典嘅新加坡小食,斑蘭醬夠滑充滿椰香

🔻香茅蘆薈果凍
果凍偏甜,但入面有好多蘆薈果粒

呢間 Can lah 之前都去過佢地 IFC 既分店,今次又再同朋友去埋佢地尖沙咀海港城店~因為呢間鋪大啲同靚啲! 我地下晝 3, 4 點去,因為佢地有個HH 時段,有啤酒white red 同 liquor不過就唔包cocktail ,再叫啲小食舒舒服服坐低傾下計📍娘惹黑炭小金杯 $88睇 ig 佢都係必叫小食,一個個黑炭小杯,再加大蝦,再加埋蛋絲蘿蔔絲,最後沾埋娘惹醬汁一齊黎食,好惹味~ 📍眼淚蝦棗 $68呢個係我幾期待既小食,因為網上話佢係源自主廚張師傅婆婆既獨門秘方製法,蝦棗炸得酥脆,入口蝦肉爽口彈牙📍蝦醬單骨雞翼 $68雞翼炸得剛好唔會太乾,內裡雞肉仲好嫩滑juicy,再加埋蝦醬咸香味,又係一款推薦小食~ 📍沙律百花釀油條 $88用新鮮花枝漿鑲入油條中,油條與鮮美花枝蝦漿完美搭配,外酥內嫩滋味鮮美豐富📍娘惹蕉葉烏打 $88魚漿有香蕉葉烤後既竹香,又有淡淡椰奶香,食既時候再沾啲辣醬後,完全係令人停不了,係有滿滿南洋夏季風情開胃小食~📍Prosecco $72

📍娘惹黑炭小金杯 $88

📍眼淚蝦棗 $68

📍蝦醬單骨雞翼 $68

📍沙律百花釀油條 $88

📍娘惹蕉葉烏打 $88

📍Prosecco $72
2023-05-24 1704 views
今晚約左班朋友去尖沙咀食飯, 揀左位於海港城嘅CanLah! 餐廳裝潢以木色為主調, 配上柔和嘅燈光, 座位寬敞, 坐得幾舒服! 難得約齊人當然要叫多d野食, 食得盡興d! 🍸Cheers Lah!食得咁開心當然要叫下酒飲, 車車就點左其中一款Signature cocktail - Cheers Lah, 入口酸酸甜甜, 果味濃郁, 清新開胃✨️娘惹黑炭小金杯 有得玩有得食嘅野車車就最中意, 小杯子用黑炭製作, 香脆又可愛,自行配搭蘿蔔絲,雞蛋絲同大蝦, 自己配搭專屬口味✨️螃蟹濃湯米粉煲 濃郁嘅螃蟹湯鮮味可口!蟹肉鮮甜味美, 米粉吸收哂螃蟹湯汁, 忍唔住一啖接一啖咁食✨️甲必丹咖喱鮮蝦煲 甲必丹咖喱濃郁惹味, 層次幾豐富, 蝦肉口感爽彈, 加多碗飯就正啦!✨️老隆藥膳肉骨茶 車車超中意飲肉骨茶, 尤其係藥材味勁濃嘅湯底, E到嘅肉骨茶做得相當出色好足料, 排骨大大件味道鮮嫩, 燉得非常入味, ✨️火焰脆皮燒雞店員現場即席大火燒燒, 香氣四溢, 雞皮酥脆,咬落去超juicy, 口感鮮嫩好好味!✨️星州花生紅豆冰甜品點左花生紅豆冰, 超級足料足量, 頂層係椰子雪糕下面除左有一條條班蘭味嘅蒟蒻, 仲

🍸Cheers Lah!

✨️娘惹黑炭小金杯

✨️螃蟹濃湯米粉煲

✨️甲必丹咖喱鮮蝦煲

✨️老隆藥膳肉骨茶

✨️火焰脆皮燒雞

✨️星州花生紅豆冰
甜品點左花生紅豆冰, 超級足料足量, 頂層係椰子雪糕下面除左有一條條班蘭味嘅蒟蒻, 仲有粟米粒, 甜而不膩
2023-05-08
🌟餐廳:CaN LaH📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場4樓4101號舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至六 11:30- 22:00 / 星期日及公眾假期 11:00 - 22:00📱電話 3618 8138尖沙咀一向多東南亞菜式既餐廳~今日約埋朋友去位於海港城既「CaN LaH」,試試最近大熱既「歐陸南洋風下午茶」,餐廳主打南洋風味既馬拉及新加坡菜,好有特色~———————————————————🌟歐陸南洋風下午茶🌟鹹點:-養生燕窩蛋撻仔: 撻皮酥脆,餡料加入燕窩,口感更豐富,味道香甜-西班牙火腿千絲酥:以蘿蔔絲為主,加入西班牙火腿,食落更惹味-甘香醬叉燒酥:叉燒餡料甜甜地,外層亦好香脆-紅袍茘枝:荔枝造型嘅煎堆好別緻,咬開內層係濃郁既奶黃流沙餡,味道濃郁甜點:-白朱古力雜果仁脆皮雪條:有驚喜,外層白朱古力加埋果仁好夾,朱古力夠濃郁-香烤榛子松露朱古力球:呢一款朱古力質感香滑,外層加入脆米,口感一流-開心果士多啤梨泡芙:開心果醬呈流心狀,果仁味濃厚-英式鬆餅配搭牛油同果醬:英式鬆餅外層酥脆,內裏鬆軟,搭配埋士多啤梨果醬,酸酸甜甜南洋風味:-蘭花糯米沙拉糕
🌟餐廳:CaN LaH
💰價位:~$200 - $400
📱電話 3618 8138

🌟歐陸南洋風下午茶🌟

鹹點:
-甘香醬叉燒酥:叉燒餡料甜甜地,外層亦好香脆

甜點:
-開心果士多啤梨泡芙:開心果醬呈流心狀,果仁味濃厚

南洋風味:
-蘭花糯米沙拉糕:椰汁味濃郁,口感煙韌
-椰糖椰絲球:外層鋪滿大量椰絲,口感軟熟,夠香甜
-班蘭咖央多士:經典嘅新加坡小食,斑蘭醬夠滑充滿椰香
-香茅蘆薈果凍:果凍香茅味濃郁,入口清爽,解膩一流

飲品:
-椰青:大大個,清爽又解渴
-羅漢果冬瓜龍眼冰:用料豐富,夠晒滋潤清甜

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳提供既南洋菜式選擇眾多,夠哂多元化~食物方面,今次我哋試嘅呢一款南洋風味特色下午茶夠晒特別,除咗有傳統嘅鹹點及甜點之外,仲有充滿南洋風情嘅小食~
2023-05-20
-CaN LaH 🥢上星期同左一大班朋友係CaN LaH聚會 係由黎自新加坡名廚張偉忠主理既新派星馬菜餐廳佢曾經係當地歷史悠久既長堤海鮮樓任職廿年 所以擅長正宗星馬料理 仲秉承2道國菜 - 辣椒蟹同黑椒蟹既烹調精髓 而室內裝潢淡雅 有如置身東南亞渡假村 非常有新加玻風情🐣火焰脆皮燒雞 店員會即席表現淋火燒雞 好岩打卡 又有氣勢 📷💥個外皮燒到脆卜卜 雞肉厚得黎都好嫰滑多汁可以點埋甜酸醬 食落好有東南亞風味🔥記住要先訂枱時預訂🧐!! 🦀螃蟹濃湯米粉煲 一打開個砂鍋煲蓋 就見到大大隻肉蟹 食落肉質厚實新鮮 鮮味味美 連帶湯頭都好鮮甜面入面既米粉索晒個湯汁 真係幾唔錯~🦐甲必丹咖喱鮮蝦煲 想講呢度蝦肉份量好有誠意 全部都大大粒 爽口彈牙 甲必丹咖喱係娘惹菜好常見既醬料 係將南洋香料融合中華料理技巧整成 所以味道層次幾豐富食落有濃郁既咖哩椰子味 同有多種辛香料 唔會好辣🍢馬來串燒沙嗲 – 雞 + 牛雞肉同牛肉串燒都想食 就嗌晒2款 每款有6串牛肉受雞肉都燒得微焦香口 而且唔怕乾 / 韌 配埋沙嗲醬 帶有好香既花生醬味 微辣 惹味呢~🐟馬來參巴醬燒多寶魚多寶魚肉質鮮美 細膩滑爽 富有彈性 冇乜骨
CaN LaH 🥢

🐣火焰脆皮燒雞
店員會即席表現淋火燒雞 好岩打卡 又有氣勢 📷💥
個外皮燒到脆卜卜 雞肉厚得黎都好嫰滑多汁
可以點埋甜酸醬 食落好有東南亞風味🔥
記住要先訂枱時預訂🧐!!

🦀螃蟹濃湯米粉煲
一打開個砂鍋煲蓋 就見到大大隻肉蟹
食落肉質厚實新鮮 鮮味味美 連帶湯頭都好鮮甜
面入面既米粉索晒個湯汁 真係幾唔錯~

🦐甲必丹咖喱鮮蝦煲
想講呢度蝦肉份量好有誠意 全部都大大粒 爽口彈牙
甲必丹咖喱係娘惹菜好常見既醬料
係將南洋香料融合中華料理技巧整成 所以味道層次幾豐富
食落有濃郁既咖哩椰子味 同有多種辛香料 唔會好辣

🍢馬來串燒沙嗲 – 雞 + 牛
雞肉同牛肉串燒都想食 就嗌晒2款 每款有6串
牛肉受雞肉都燒得微焦香口 而且唔怕乾 / 韌
配埋沙嗲醬 帶有好香既花生醬味 微辣 惹味呢~

🐟馬來參巴醬燒多寶魚
多寶魚肉質鮮美 細膩滑爽 富有彈性 冇乜骨/ 小刺
配上惹味既馬來參巴醬 食得到係落左豐富既香料同食材
既碎粒再整到滑順泥狀既醬汁 口感上都帶有少少顆粒感

🧉老隆藥膳肉骨茶
肉骨茶係新加玻都有唔同派系 而我最中意就係藥材味
呢度既肉骨茶亦都係藥材味濃派系 順口得黎唔怕苦
排骨肥瘦適中 煮得好軟腍又入味 一咬就甩左舊骨出黎~

🍸Cocktail - Calamansi Margarita
Tequila based with Calamansi juice - 帶有青檸 檸檬香
飲起黎比另一款signature cocktail 更strong ~
2023-05-08
Type of Meal
Dinner
2023-05-17 162 views
細個跟嫲嫲返新加坡探親,星加坡先至係我鄉下😆 Cah LaH是一家集合了東南亞各國美食的餐廳,特別以馬來西亞和新加坡的美食為主🙌🏻 味道夠晒地道,連我都approved 裝潢以原木色為主,燈光柔和,位置寬敞!尖沙咀咁繁忙的地段,可以坐得咁舒服,真係相當少有㗎😆 好適合帶埋家人,大夥兒一齊食!我都回頭咗幾次🔸娘惹黑炭小金杯一道有得玩、有得食的開胃前菜,用黑炭製造的小杯子口感香脆又可愛,自行添加配料- 冷凍蘿蔔絲,雞蛋絲,仲有大蝦🍤 配搭屬於自己的口味😉🔸馬來串燒沙嗲每次必點雞肉和牛肉各6串,烤得剛剛好,外皮微焦,內裡多汁。沙嗲醬的味道濃郁,稍帶辣味!非常惹味🔸螃蟹濃湯米粉煲濃郁的螃蟹湯汁煮的米粉,蟹肉#湯非常鮮甜!淨係個湯已經值回票價!而且蟹肉嫩嫩的,非常適合喜歡海鮮的朋友🥰 最重要係米粉完全吸收晒蟹肉湯🤩 可以食晒一煲🔸老隆藥膳肉骨茶超愛肉骨茶‼️ 我好鍾意呢款大有藥材味的湯底,燉得非常入味,肉骨鮮嫩,湯汁濃郁,我好鍾意呢款大有藥材味的湯底,感覺非常補身🔸火焰脆皮燒雞現場即席大火燒製!即刻聞到香噴噴🥰 雞肉烤得外皮酥脆,內裡多汁,味道極佳,絕對是招牌菜之一!

🔸娘惹黑炭小金杯

🔸馬來串燒沙嗲

🔸螃蟹濃湯米粉煲

🔸老隆藥膳肉骨茶

🔸火焰脆皮燒雞

2023-05-13 155 views
港威中心新開嘅馬來西亞新加坡Fusion菜,環境優美,入面仲有兩間房,私隱度高,好啱一大班朋友黎食!.🦀螃蟹濃湯米粉煲 推介🩵 個蟹超厚肉!湯底好有蟹味同濃郁😋 🦐甲必丹咖喱鮮蝦煲 推介🩵 個咖哩好惹味!蝦肉鮮嫩!🫕老隆藥膳肉骨茶 肉骨茶味道好香濃,啲肉好淋好易食🐓火焰脆皮燒雞 好型!成隻雞上,Waitress會幫手燒成隻雞,好適合打咭💛 雞肉夠鮮嫩,好啱我今日做完gym飯tim😂🫛蝦米辣江魚仔炒臭豆好少食臭豆,好特別,好似臭豆腐味🤭 加埋啲蝦米辣江魚仔好有咬口🫘娘惹煎蕊冰好有新加坡x馬來西亞味道既甜品,有椰子味雪糕、粟米、紅豆、涼粉同珍多冰既粉條,好夾同口感非常豐富😋 好有特色!🍹Cheers Lah佢哋有兩款特別既Cocktail,揀左哩杯好有菠蘿味,好易入口,啱晒女仔飲
🦀螃蟹濃湯米粉煲
推介🩵 個蟹超厚肉!湯底好有蟹味同濃郁😋

🦐甲必丹咖喱鮮蝦煲
推介🩵 個咖哩好惹味!蝦肉鮮嫩!

🫕老隆藥膳肉骨茶
肉骨茶味道好香濃,啲肉好淋好易食

🐓火焰脆皮燒雞

🫛蝦米辣江魚仔炒臭豆