2024-10-13 212 views
香煎雞扒配薯菜($49)*包餐湯同熱飲* 雞扒大件 脆皮多汁 * 配菜有炒椰菜+炸薯條* 欣賞佢個椰菜有炒過同炒過(唔會有陣草青味)上菜時間快 適合lunch hour 去食👌🏼
香煎雞扒配薯菜($49)
*包餐湯同熱飲
* 雞扒大件 脆皮多汁
* 配菜有炒椰菜+炸薯條
* 欣賞佢個椰菜有炒過同炒過(唔會有陣草青味)

上菜時間快 適合lunch hour 去食👌🏼

香煎雞扒配薯菜
香煎雞扒配薯菜
2024-07-27 608 views
想講因為之前好多次食完就已經要做嘢太倉猝,所以冇影到相,但係佢嘅嘢食真係好好食!我本身係叫佢個蒜香炒雜菌意粉,然後再叫菠菜白汁鴨胸意粉,每一樣嘢都係水準之作。咁點解我會叫咗呢間嘢10幾次呢?有幾個原因嘅第一就係佢嘅嘢食好食;第二樣嘢就係佢份量夠,我細佬話堂食嘅份量會更加多,我真係想像唔到一個人點可以食到咁多嘢第三樣嘢就係佢出餐時間非常快,呢個對lunch time食飯時間唔多嘅人嚟講係好重要嘅嘢,因為好多時你等得太耐嘅話,食飯時間得返10分鐘實在太陰公。所以點解我會叫咗咁多次,就係因為上述幾個原因。基本上佢除咗外賣menu嘢食選項可能唔夠多之外,其他嘢都完全冇問題。
Delivery
  • 海陸雙拼
  • 卡邦尼意粉
  • 白汁菠菜鴨胸意粉
行過卡邦尼餐廳,肚子有啲餓,決定去試下佢哋嘅特色菜。坐低點菜,環境潔淨,啱哂鬼馬少年或者老土講古。先點咗個青芥意粉,接住嘅就係洋蔥豬扒飯同埋荔枝紅茶,話時話,成個下午由佢哋嚟滋潤!青芥意粉真係驚喜,忌廉汁香滑得嚟唔膩口,個嘅芥末味又帶嚟啲小刺激,啱晒我呢啲尋求新鮮感嘅食客。至於洋蔥豬扒飯,個豬扒厚身肉嫩,煎到啱啱好,啖啖肉真係食落好過癮!上面嗰啲焦焦嘅洋蔥仲增添咗唔少香味同層次感,實在得令!荔枝紅茶就當係我今次美食之旅嘅甜美ENDING啦,甜甜荔枝味嘅紅茶暖笠笠飲落好滋潤,喺呢個秋天裡面,真係暖笠笠嘅小確幸啊!🍹😌食完之後走咗一圈,覺得卡邦尼嘅餐點真係價格同質量都抵讚,下次要約埋啲朋友一齊搵食,同佢哋分享下呢度嘅好東西!👏👅👍

2023-12-19 644 views
今日心血嚟潮,到咗間街坊餐廳唔單止揾到飽肚,仲揾到滿滿嘅滿足感呢!🍴👌先講下我嗰碟厚切香煎豬扒,啱啱好嘅熟度,外層煎到金黃香脆,咬落去肉汁四溢,肉質又嫩,真係正到爆!同佢拍檔嘅優質薯條一樣出色,啖啖薯味,脆卜卜,跟嗰碟沙律爽口開胃,一齊食叫個真係刁悅🥗😋。跟餐嘅餐湯,真material!呢個磨菇湯輕輕地撲鼻香氣,濃郁得嚟唔會太笠,湯底滑溜過喉,完美暖笠笠。重點突出嚟——啲珍寶海鮮炒烏冬,每樣海鮮都新鮮彈牙,烏冬頂呱呱滑溜,醬汁滋味夠晒入味,震撼我哋味蕾😍🍜。坐得舒服,食得滿足,今次食飯經驗真係度過得幾開心,夾硬要評就係正中紅心!凍啡結尾,微苦中帶甜,好過癮!总之講嚟講去,隔離叫我推介街坊好去處?呢間餐廳必定榜上有名!🌟👍🍽️

2023-05-07 1155 views
這晚吃的是蒜蓉汁燴牛脷意大利粉, $55 包括餐湯飲和熱飲,湯選了羅宋湯(另有粟米湯可選)飲品選了熱檸檬水。羅宋湯:味道比較一般,不夠香濃,有少量蔬菜。蒜蓉汁會牛脷意大利粉:蒜蓉汁較淡,蒜味也不夠突出,不過醬汁內有不少炸蒜,一起吃,便可以吃到蒜蓉的味道。牛脷有三大片,每片也有一定厚度,煮得很軟,質感很好,本身帶鹹味,所以就算醬汁味道較淡,也不影響它的美味程度,好吃。意大利粉軟硬尚算適中,但因為本身沒味道,而醬汁味道淡,所以好吃程度只屬一般。熱檸檬水有三件薄薄的檸檬,檸檬味淡淡的。食物和飲品中,牛脷最好吃,其他比較一般,不過以$55的晚餐來說,已是合格有餘。
羅宋湯:味道比較一般,不夠香濃,有少量蔬菜。
熱檸檬水有三件薄薄的檸檬,檸檬味淡淡的。
平民小店,平靚正b7 煙三文魚天使麵, $60c2 椰香咖哩吉豬(薯菜),$588點左右入黎食,陸陸續續都有回頭客入黎,清一色叔叔。Ps: 一有人出入就會聽到熟悉既“沙華d卡”(曾經工作既地方曾經有過既聲音)Pps:隔離枱叔叔父婦叫海陸意粉,剩好多意粉,話下次會叫少意粉,唔好嘥。食評:話晒第一次幫襯,叫煙三文魚呢d現成野,一定無死。個天使麵有咬口,個汁都夠濃,唔錯。吉豬完塊上,厚實,皮脆,有少許肉汁,豬扒唔係好夠“鬆”,7.5/10分(但$60ja bor, 性價比算高)咖哩係sause on the side,似日式,好mild既辣,同得少少椰香,有洋蔥碎但無蘿蔔薯仔既汁。薯條有脆有唔脆,茄汁佢會喺雪櫃拎出黎。奶茶同咖啡正常水準,無反茶。紅湯有正常料,味道唔差,比較稀。絕對好過溝生粉。
平民小店,平靚正
b7 煙三文魚天使麵, $60
c2 椰香咖哩吉豬(薯菜),$58

8點左右入黎食,陸陸續續都有回頭客入黎,清一色叔叔。

薯條有脆有唔脆,茄汁佢會喺雪櫃拎出黎。
奶茶同咖啡正常水準,無反茶。
紅湯有正常料,味道唔差,比較稀。絕對好過溝生粉。
c2 椰香咖哩吉豬(薯菜)
2023-01-05
$60 (Dinner)
c2 椰香咖哩吉豬(薯菜)
Ordered a takeaway from this restaurant, 1 hour later we waited it never arrived - Apparently online food and grocery delivery platform driver made a mistake and got lost  - online food and grocery delivery platform tried to contact restaurant to reorder, the owner ignored the cal, online food and grocery delivery platform cs told us the restauraunt is not answering any more. so we tried to reorder 3 times on online food and grocery delivery platform, restauraunt reject us 3 times and even said closed on online food and grocery delivery platform. so we call to find out what the hell is going on. The guy answer the phone just says "I dont want to take the order"... no reason why, no explanation. We question why, he just says nothing, and acting very very  stupid like a kid. we never complained or spoke to him before, no understanding what is his problems are, even we are waiting for his food we paid for for 1.5 hours, no consideration. NEVER ORDER THIS ONE AGAIN.
2022-11-24
TakeAway
2022-02-08 1272 views
本小姐兩年來都冇出個post,今次出文當然就係有啲問題啦。話說農曆新年前冇耐行過SSP,見到間「卡邦尼餐廳」Wow好吸引人嘅餐廳名,正所謂一聽就嚇一跳,食落就得啖笑!做人呢原來真係唔使太認真。入到去餐廳,正因為個名叫卡邦尼,就諗住叫個卡邦尼意粉試下,點知佢話今日賣曬 ,咁就唯有選擇其他嘢啦。燴牛脷,係我嘅second choice。首先嚟嘅係一個紅湯,即係羅宋湯, Oh No!唔係呀化?!稀nel nel,完全好似係用茄汁開水 (有圖有真相呀),然後掉啲蔬菜滾兩嘢咁樣,完全接受唔到。燴牛脷飯,個蒜蓉汁鹹到mummy都唔認得,而且個汁係行貨溝出嚟嘅,兩片牛脷,睇嚟係雪咗好耐,食得出仲有雪氣味,又唔夠淋,硬過柴皮,亦冇牛脷香,真係頹飯一碟。請我都唔會再嚟食!
本小姐兩年來都冇出個post,今次出文當然就係有啲問題啦。

燴牛脷,係我嘅second choice。

請我都唔會再嚟食!
2021-08-21 1200 views
復活節嗰個星期五比朋友捉咗落深水埗,佢話想買啲電腦嘢但唔想自己一個去黃金,我就對電腦嘢一啲認識都冇,不過就當係岀去hea之後一齊食埋飯啦。買完就不斷邊行邊揾餐廳,行下行下都行到差唔多六點,喺長沙灣道見有間個樣好港式嘅意大利餐廳,價格都幾平,就入咗去。前菜叫咗碟「泰式魚餅」,另外跟餐會有是日例湯同餐飲,即係紅蘿蔔湯同凍檸茶。魚餅食落好似韓式魚餅,勝在夠熱,湯味道比想像中濃,整體唔錯。既然餐廳名叫做卡邦尼餐廳咁主菜就當然要試下佢個卡邦尼意粉啦,雖然餐廳風格好似港式茶餐廳,但係意粉嘅醬汁唔係港式白汁意粉嗰啲,加埋啲煙肉喺上面同芝士嘅香味,冇得頂。埋單70蚊都唔駛可以食到個似樣嘅意粉同埋一個小食,真心平,下次可以再encore。

泰式魚餅
紅蘿蔔湯

卡邦尼意粉 (煙肉)

$66 (Dinner)
泰式魚餅
紅蘿蔔湯
卡邦尼意粉 (煙肉)
  • 卡邦尼意粉
2021-06-30 960 views
今日去開深水埗買電子產品,經過一間好抵食嘅餐廳叫卡邦尼餐廳。呢間餐廳專系食平價西餐,臨到糧尾梗係要試吓佢啦。我同朋友一行二人入到去就自己搵位坐低呢度嘅餐牌已經寫晒喺牆上面嘅黑板價錢都好平民化,大約50至$60左右就有交易。我哋加埋點左兩個餐,我就點左煙三文魚天使麵,友人就點左西式豬扒。啱啱點完餐,店員就即刻上咗兩個細湯俾我哋。我哋選咗蘑菇湯同羅宋湯,鍾意淡口嘅朋友可以揀蘑菇湯,鍾意酸酸美味嘅朋友可以揀羅宋湯。而我個人呢就鍾意飲羅宋湯多啲啦!飲完個湯 ,主菜就到啦。煙三文魚天使麵都唔錯天使麵啤梨白汁完全包住識落好creamy!唯一係啲煙三文魚味道比較濃味,但係整體呢都好好食。朋友嗰個餐就係西式豬扒配薯條。我哋揀咗配黑椒汁。店員好貼心咁送上蕃茄醬 俾我哋點薯條乍起脆脆嘅好好味。豬扒識落肉質豐富一啲都唔差口。如果啲黑椒汁調味跳得淡一啲就完美喇。跟餐中包埋一杯飲品呀,我哋選咗凍奶茶同鹹檸七。值得推介嘅就係鹹檸七凍冰冰,飲落好爽嘅。整體來講呢間餐廳真係好抵食,兩個人埋單都係$100多少少可以講係平民食堂。下次經過深水埗都可以再試吓其他套餐。

2021-06-29 577 views
係深水埗行街買嘢見到呢間黃色裝修風格嘅卡邦尼餐廳,都幾懷舊咁,咁就歎下返個下午茶先。餐廳座位都幾寬闊,侍應好熱情招呼。嗌左個炸魚柳薯條🍟 好邪惡😂 成個餐跟埋嘢飲都幾抵食,有三大舊炸魚柳👍🏻 個魚柳炸得勁好,外衣炸得金黃酥脆又唔厚,睇得出係新鮮魚柳肉,仲有汁添,一啖又一啖,停唔到口。薯條都唔差,好鐘意粗身薯條,薯條一樣岩岩炸起,好脆口。我想講啲薯條勁足料囉,食唔曬咁多😂 下次試埋晚餐先個價錢都幾抵食。
2021-06-28 463 views
位於深水埗的港式西餐廳,簡樸的設計,平民價錢。雖然名叫卡邦尼,但不只提供卡邦尼類的意粉,餐牌有各式扒類、薯菜、咖喱焗飯等。是日餐湯:南瓜湯橙黃色的南瓜湯,質感非常濃稠,嚐得出粒粒南瓜蓉。全日精選餐:香煎西冷牛扒配薯菜精選套餐奉送餐湯及餐飲。伴牛扒的醬汁是黑椒汁。牛扒不算薄片,雖近乎全熟,切下去牛肉算腍,而且咬下去不多筋腱,也沒有太多肥肉部份。淋上黑椒汁,味道頓時提升。配菜可以挑選白飯、意粉或薯菜。沒想到薯菜竟然有驚喜的,蔬菜以蒜蓉炒過,更加惹味香口。薯條是那種舊式茶餐廳常見的粗薯條。
位於深水埗的港式西餐廳,簡樸的設計,平民價錢。
是日餐湯:南瓜湯

橙黃色的南瓜湯,質感非常濃稠,嚐得出粒粒南瓜蓉。
全日精選餐:香煎西冷牛扒配薯菜

精選套餐奉送餐湯及餐飲。
2021-06-25 345 views
深水埗近年致力活化, 喺呢一區逛一逛, 唔難發現有好多隱世小店。呢度餐廳名叫卡邦尼, 相信佢哋卡邦尼嘅水準一定唔錯, 鐘意卡邦尼汁嘅我又點可以錯過。菠菜忌廉汁鴨胸意粉,$52。 賣相幾靚,同平時係d靚靚cafe食到嘅都好相似,但價錢就經濟得多,果然深水埗真係個尋寶嘅好地方。唔好睇佢咁平,但絕對唔係華而不實,味道方面,濃厚嘅忌廉汁帶住陣陣芝士味,鴨胸爽口彈牙,認真係食到停唔到口。隨主食附送嘅餐湯,南瓜忌廉湯,味道都唔錯,成餐都係忌廉食得好飽。

菠菜忌廉汁鴨胸意粉

南瓜忌廉湯

2021-06-21
$60 (Dinner)
菠菜忌廉汁鴨胸意粉
南瓜忌廉湯
朋友想買新電腦,打算去深水埗看一下叫我陪他一起看,剛好我有空,又怕他隨便買買錯了,就一起去了。所以就在深水埗隨便選了一間餐廳吃一下!蒜香雞球炒意粉(57元)這個挺意想不到的,送到來真的是超濃蒜香味,相比平常的蒜香意粉還要濃1倍以上,蒜都有被先煎香然後再炒的,而且蒜的份量也很多,真的是愛蒜人士必點!雞球就是雞扒,每一片都煎香了,外面帶點焦香,再配上濃濃的蒜香,真的非常入味!意粉也剛剛好不會太軟,有點勁道!燴牛脷飯(55元)這個厚切牛脷也非常邪惡,這個選了比較肥的牛脷芯來做的,而且特別地煎香了,所以吃起來油香十足,非常嫩滑,牛味挺濃,表面又帶點焦香!醬汁就選了蒜茸汁,挺濃挺香的,拌飯不錯!凍飲兩杯凍檸茶就正常茶餐廳的水平,不錯!

蒜香雞球炒意粉(57元)
蒜香雞球炒意粉

燴牛脷飯(55元)

燴牛脷飯

凍飲
兩杯凍檸茶就正常茶餐廳的水平,不錯!

2021-06-24
蒜香雞球炒意粉
燴牛脷飯
2021-06-23 211 views
今日係深水埗上完堂, 同朋友黎試下呢間新嘅餐廳,估唔到佢啲咁經典嘅野食可以做到呢個質素🥰-卡邦尼意粉 ($50 跟餐湯同飲品)黎卡邦尼餐廳緊係要試下佢個招牌卡邦尼意粉啦, 一上菜已經聞到勁香啦,佢嘅醬汁唔似普通茶記咁淡某某嘅白汁, 而係好濃嘅芝士醬黎架🤩🤩連埋多到滿瀉嘅火腿絲同埋蘑菇一齊食, 超正超邪惡!-香煎雞扒配黑椒汁及薯菜 ($49 跟餐湯同飲品)估唔到依家唔洗$50蚊可以有扒鋸! 真係超抵, 而且佢嘅質素都唔係差架! ☺️雞扒肉質鮮, 皮唔會太厚太肥, 仲煎到少少脆邊, 黑椒汁又係好濃, 足料唔馬夫架~
今日係深水埗上完堂, 同朋友黎試下呢間新嘅餐廳,
估唔到佢啲咁經典嘅野食可以做到呢個質素🥰
卡邦尼意粉

卡邦尼意粉 ($50 跟餐湯同飲品)
黎卡邦尼餐廳緊係要試下佢個招牌卡邦尼意粉啦,
一上菜已經聞到勁香啦,
連埋多到滿瀉嘅火腿絲同埋蘑菇一齊食, 超正超邪惡!
香煎雞扒

香煎雞扒配黑椒汁及薯菜 ($49 跟餐湯同飲品)
估唔到依家唔洗$50蚊可以有扒鋸! 真係超抵,
而且佢嘅質素都唔係差架! ☺️
雞扒肉質鮮, 皮唔會太厚太肥, 仲煎到少少脆邊,
黑椒汁又係好濃, 足料唔馬夫架~
2021-06-22
$50 (Dinner)
卡邦尼意粉
香煎雞扒