2021-09-04 104 views
回娘家途經西菁街,常常聞到古味坊 castella cake古早蛋糕濃濃香味,今日湊巧有蛋糕新鮮出爐,於是買了一個原味蛋糕回家同家人分享!古味坊有超過10款口味的蛋糕,有原味、芝士、黑糖、朱古力、抹茶、伯爵茶等等,分一半或一盒,價錢由55-85不等。古味坊的蛋糕一盒份量很大,我買了原味蛋糕,隔著口罩也聞到香濃蛋糕味。蛋糕充滿香濃蛋味,蛋糕非常鬆軟香滑,見到切片蛋糕綿綿質感,個個吃了都讚好,還要多添一兩片!

元朗大棠路附近真係好多好野食,每次行過見到有咩新開嘅鋪頭都會買返去同BB試,令我哋簡單嘅生活保持新鮮感,又可以過下口癮,見到呢間古味坊,唔少經過嘅人都會買,加上每次經過都閒到超香蛋味,決定試試佢!呢到有好多種味道,總有一款啱心水,我就揀咁BB最鍾意嘅芝士——雙重芝士蛋糕。就咁睇都feel到會好食,蛋糕多氣孔,姐係夠軟熟,入面有兩層芝士,好足料,見到佢瀉哂出嚟,上面仲有好多椰絲同脆脆,睇店員切都流晒口水。返到去食蛋糕好軟淋淋好香,芝士好濃,但係唔會搶咗蛋糕嘅蛋香,配合得好好,又甜又咸,每得都食得好過癮,非常高質,下次要試埋其他味!

2021-07-02
2021-09-02 22 views
近年唔知大家有冇留意到,街上愈開愈多古早味蛋糕,元朗、旺角更加係每行兩個街口,就有一間我從來都冇試過,覺得同普通港式紙包蛋糕冇咩分別,今日同侄仔行過元朗,經過呢間古味坊閒到好香蛋味,侄仔扭計要食,唯有買啦,買咗個雙重芝士蛋糕。返到屋企同侄仔即刻開嚟食,店員切得好均等,六大舊,全部都一樣,面頭有啲椰絲同椰子粒粒,我哋行咗幾個鐘先返屋企,蛋糕㩒落去仲係好軟熟,食落去好香雞蛋味,芝士少少咸香,味道好夾,非常好食,同侄仔一人一啖,食得佢好開心,唔難得古早味蛋糕咁受歡迎!
近年唔知大家有冇留意到,
侄仔扭計要食,唯有買啦,買咗個雙重芝士蛋糕。

2021-08-15
Dinner
2021-08-31 12 views
近年古早味蛋糕開到成巷成市,元朗都有唔少專賣古早味蛋糕嘅小店經過千色店見到呢間古味坊,見佢有黑糖味蛋糕,好吸引咁有好多唔同味道選擇,仲可以一盒要唔同口味添,今次想食啲清啲嘅味道,叫咗一份黑糖味小店好好,會幫你切一塊,唔洗自己切都爛晒佢仲有啲蠟燭賣,貼心又方便嘅選擇依家都有外賣添一盒可以切成12塊,份量都唔少,好大盒蛋糕嘅口感好綿密,比較實一啲,佢唔係行好鬆化,但好重黑糖味道,口感比較似日式嘅蜂蜜蛋糕咁

經過千色店見到呢間古味坊,見佢有黑糖味蛋糕,好吸引咁

小店好好,會幫你切一塊,唔洗自己切都爛晒

佢仲有啲蠟燭賣,貼心又方便嘅選擇

依家都有外賣添

一盒可以切成12塊,份量都唔少,好大盒

又食古早蛋糕啦,今次近近地去咗元朗的古味坊,喜歡佢哋又乳酪味蛋糕,暫時喺其他地方未見過🥰👍🏻📌伯爵茶蛋糕🍰$80一個蛋糕軟熟,濕潤,超級大個,伯爵茶味道相當濃郁,適合喜歡伯爵茶味的朋友📌乳酪黑糖蛋糕🍰$45半個第一次見這個口味,味道相對比較甜,適合喜歡甜的朋友,即是我🥰👍🏻蛋糕是黑糖蛋糕,上面淋上乳酪醬,有層次的口味❤️👍🏻📌啫喱+$10提子味啫喱,幾好食,蒟蒻口感,推薦大家試吓😋

📌伯爵茶蛋糕🍰$80一個

📌乳酪黑糖蛋糕🍰$45半個
蛋糕是黑糖蛋糕,上面淋上乳酪醬,有層次的口味❤️👍🏻

📌啫喱+$10
提子味啫喱,幾好食,蒟蒻口感,推薦大家試吓😋

2021-08-27 15 views
每次經過元朗呢條街都聞到好香嘅蛋糕味,今次終於的起心肝買嚟食。今日新鮮出爐咗伯爵茶口味,原條$80,擔心食唔晒嘅都可以選擇買一半,呢間店舖仲有好多其他唔同口味添!伯爵茶蛋糕,職員會幫你切埋件,食落口感濕潤,唔會乾爭爭,另外味道唔會太甜,食完唔會覺得好膩。伯爵茶味幾出,隱約會食到少少茶葉碎,個人幾鐘意,感覺真材實料!買嘅時候見到有街坊經過讚老闆娘啲蛋糕好好食,老闆娘都好好,最後送咗件切件蛋糕俾佢添!雖然店舖細細,但除咗古早蛋糕外,其實仲有少量唔同口味嘅涼粉同甜品添!

識我既朋友仔都知我好鍾意食蛋糕,尤其古早味蛋糕就特別喜愛!今次試左呢間位於元朗既古味坊,同屋企人入元朗食飯,順便外賣返屋企~古早坊有好多口味供選擇,包括伯爵茶、雙層芝士、海苔肉鬆等,款款都好吸引,大大件夠哂足料。最後買左招牌伯爵茶味,店員仲會主動幫手切件,方便食用。古早味蛋糕鬆軟綿密,蛋香十足,伯爵茶味甘香,甜度剛剛好,配埋杯熱茶做下午茶就更滿足!另外仲加購左個黑糖雙皮奶,口感滑溜,奶香濃郁,入口即化,正~
識我既朋友仔都知我好鍾意食蛋糕,
尤其古早味蛋糕就特別喜愛!

今次試左呢間位於元朗既古味坊,
同屋企人入元朗食飯,順便外賣返屋企~

古早坊有好多口味供選擇,
包括伯爵茶、雙層芝士、海苔肉鬆等,
款款都好吸引,大大件夠哂足料。

最後買左招牌伯爵茶味,
店員仲會主動幫手切件,方便食用。

古早味蛋糕鬆軟綿密,蛋香十足,
伯爵茶味甘香,甜度剛剛好,
配埋杯熱茶做下午茶就更滿足!

另外仲加購左個黑糖雙皮奶,
口感滑溜,奶香濃郁,入口即化,正~

2021-08-15
Tea
2021-08-19 19 views
依家啲古早蛋糕愈開愈多,今次經過見到又想食,見依間平平哋又有得買單件、一半或者一盒,一黎唔使驚食唔哂二黎可以試多啲味!口味方面選擇都好多,除咗原味之外,仲有黑糖、抹茶、伯爵茶、芝士等等。首先買咗塊雙層芝士($15)黎試下,其實幾抵食,同你普通喺麵包店買一舊蛋糕差唔多價錢!但呢個蛋糕真係幾鬆軟,同芝士味好平均好濃。另外就叫左原個伯爵茶蛋糕($80),依間可以幫手切埋好方便。一聞已經聞到好香嘅茶味,食落都冇令人失望。茶味濃得黎唔會苦。同個蛋糕真係好鬆軟。下次經過一定會試埋其他味!

下次經過一定會試埋其他味!
2021-08-19 14 views
🇭🇰元朗軟綿綿古早味蛋糕🍰【#古味坊 】經過元朗 比佢岩岩出爐大大舊古早味蛋糕既香味吸引 即加買翻一盒先估吾到依加食蛋糕都有咁多選擇😮由原味到伯爵茶☕️鹹蛋芝士🧀都有!真係好特別呀😍🥧海苔肉鬆古早味蛋糕 $85盒面層佈滿超多肉鬆更加上海苔 海苔肉鬆充滿鹹香 配上每啖都勁濃郁蛋香味嘅古早味蛋糕 質感嫩滑之餘 綿密得嚟又吾會勁dry 口感非常豐富😋店員都有介紹如果一次食吾晒可以放入雪櫃❄️之後拎返出嚟都唔會太硬👍🏻📍古味坊 (元朗)元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
🇭🇰元朗軟綿綿古早味蛋糕🍰【#古味坊 】

🥧海苔肉鬆古早味蛋糕 $85盒

店員都有介紹如果一次食吾晒可以放入雪櫃❄️
之後拎返出嚟都唔會太硬👍🏻

📍古味坊 (元朗)
元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
2021-08-14 19 views
平時食開嘅蛋糕都好甜好多cream,食一舊就好飽,而古早味蛋糕就唔同,食材純天然,而且唔會好膩,比一般蛋糕健康,食多多都唔怕肥!伯爵茶蛋糕,食之前已經聞到一陣陣嘅伯爵茶香味,食落好鬆軟,有好濃嘅伯爵茶味,幾好食,唔錯!雙層芝士蛋糕,蛋糕面鋪滿椰絲,撳落去會見到蛋糕有回彈力,一切開就見到蛋糕中間有兩層芝士,第一口感受到椰絲同椰子嘅香,之後就係充滿彈性嘅蛋糕,最後就係冧冧地嘅芝士,蛋糕有蛋香味,芝士就鹹鹹地,都幾夾,正!同埋佢嘅蛋糕係每日即制,食唔晒就要擺落雪櫃,不過味道就一定冇咁好,想食嘅就唔好買咁多,食完一個先買第二個。

2021-08-13 35 views
因為入開元朗,附近真係條條都係食街嚟,街頭街尾都係食肆,好旺呀‼️經過古味坊時,一板新鮮出爐散發住濃郁蛋香,令我都忍俊不禁行埋去睇吓😍😍蛋糕味道種類有好多種:原味、抹茶、黑糖、朱古力、雙色配、鹹蛋芝士、伯爵茶、海苔肉鬆、芝士肉鬆等,都未數完🙈可以買半盒,分量都係大大件好抵食呀👍🏻⬜️原味 $𝟑𝟎🟫朱古力 $𝟒𝟎 蛋糕好fluffy ☁️ 質地鬆軟綿滑,入口soft到會溶一樣🤤原味更加食到蛋香味嘅濃郁,店員介紹下試埋佢地熱賣🍫朱古力味,香濃得嚟又唔會好甜,食多件都唔怕漏,粒粒朱古力亦令口感更有層次💯優惠資訊📢而家Openrice 落單部分味道享有優惠,有興趣朋友唔好錯過喇💁🏻‍♀️

⬜️原味 $𝟑𝟎
🟫朱古力 $𝟒𝟎

2021-08-08
Tea
之前喺附近食熱狗發現呢間朋友話想食咁啱今次又經過,見到有幾個人買緊就諗住試吓,簡咗伯爵茶味,係因為唔知點解呢排好鍾意伯爵茶伯爵茶 $80我想講超大件,而且幾香茶味。店員仲好好問我需唔需要切,仲幫我切埋,切完返到屋企就方便食。除咗有幾款唔同味道嘅古早味蛋糕,仲有好特別唔同味嘅涼粉,連雙皮奶都有。食落去好軟林林,比起平時出面既古早味蛋糕更加林,好正,唔會一食好硬好飽肚唔想食既感覺,茶味好濃郁。如果食唔到咁多,可以買半件,咁岩果日買佢仲話送我現金劵,就咁比電話佢下次買就可以減錢,一共可以減4次
之前喺附近食熱狗發現呢間朋友話想食

伯爵茶 $80

2021-08-09 16 views
呢間古早味蛋糕嘅口味幾多,而且有啲口味係出面比較少有,決定買啲試下~黑糖蛋糕 $35(一半)係第二平嘅口味,但真心好有驚喜!食第一啖覺得比較清淡,但之後香甜嘅黑糖味就慢慢湧上嚟,好有層次感,而且唔係假甜嗰種。另外蛋香味非常濃郁,口感綿密😋 大力推薦!海苔肉鬆蛋糕 $50 (一半)非常足料,見到鋪上滿滿嘅肉鬆同埋海苔~ 蛋糕嘅香甜度相對黑糖嗰款會比較淡啲,健康啲,而且口感比較濕潤☺️兩款口味都各有特色,下次想試埋抹茶🍵

黑糖蛋糕 $35(一半)

海苔肉鬆蛋糕 $50 (一半)

兩款口味都各有特色,下次想試埋抹茶🍵
2021-08-08 10 views
古味坊😋😋😋入開黎元朗,買古早味蛋糕返屋企同家人一齊食❤️❤️抹茶 半份😋$35抹茶味古早蛋糕😍茶味濃,食落啖啖抹茶味,蛋糕軟綿綿,香濃好味😍,份量十足,正👍👍黑糖 半份😋$35平時好少食到黑糖味嘅古早味蛋糕,食落好有驚喜,黑糖味好出,再配埋軟綿綿嘅蛋糕,好好食😋而且價錢都好抵,半份都好大件,可以同朋友開心share 😍😍蛋糕包裝:蛋糕均有牛油底放底,再放入蛋糕盒,好精美💕整體評分:5/5味道:4/5抵食:5/5地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
古味坊😋😋😋

入開黎元朗,買古早味蛋糕返屋企同家人一齊食❤️❤️

抹茶 半份😋$35

黑糖 半份😋$35

蛋糕包裝:
蛋糕均有牛油底放底,再放入蛋糕盒,好精美💕

整體評分:5/5
味道:4/5
抵食:5/5

地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
2021-08-03 20 views
〰️雙層芝士蛋糕 $88行過聞到香噴噴,忍唔住停低買咗🤫個蛋糕都幾重手下,面頭有椰絲同埋椰子粒仔,令到個蛋糕多咗種椰香~蛋糕食落去綿密軟熟,好soft!蛋香味都好重😻cheese味好濃,芝士嘅咸同本身蛋糕嘅甜係口腔內形成得意嘅對比😽下次經過再試埋個流心鹹蛋芝士蛋糕先!👻〰️〰️📍 古味坊 (元朗)元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖
〰️雙層芝士蛋糕 $88
行過聞到香噴噴,
忍唔住停低買咗🤫
個蛋糕都幾重手下,
面頭有椰絲同埋椰子粒仔,
令到個蛋糕多咗種椰香~

蛋糕食落去綿密軟熟,好soft!
蛋香味都好重😻
cheese味好濃,
芝士嘅咸同本身蛋糕嘅甜係口腔內形成得意嘅對比😽

下次經過再試埋個流心鹹蛋芝士蛋糕先!👻

〰️〰️📍 古味坊 (元朗)
元朗西菁街9號富盛大廈地下45號舖