2023-05-12 1254 views
【貓Cafe減壓之旅】壓力會不知不覺間圍繞住我哋,當意識到自己有壓力時,就做啲能令自己舒緩壓力嘅方法,去貓Café都係一個好方法,今次我就同朋友去咗弼街嘅貓之茶房,地點很方便。如何收費?客人入場費以時間計算(平日)首小時$60/位(平日)次小時$38/位進場時客人需要脫鞋,雙手消毒好。有鞋櫃可以將鞋整齊放好。手袋物品跟身,店員安排好座位後,會給我們一個大膠袋,可以放手袋背囊。客人可以點選食物及飲品於場內進食,食物以蛋糕、三文治等輕食為主,我點了藍莓芝士蛋糕,蛋糕以透明膠盒獨立包裝,店員都很細心地叮囑我,若未食晒就要蓋好蛋糕,避免貓貓偷食。食咗咩?藍莓芝士蛋糕和蜜糖茶價錢出奇地便宜,$26,其實很想吃多一件,但奈何又想和貓貓玩,一心不能二用之下,我就吃了一件蛋糕和一杯蜜糖茶。我和朋友非常之稱讚的是,店員們都勤於清理地面,而洗手間係非常非常之乾淨企理。貓貓店員們都很年青,性格溫馴活潑好動,有幾隻仲主動坐上我腳上呢。我們到訪時剛巧是貓貓進餐時間,客人都可以購買貓食物去餵貓貓,又係另一個體驗呢。📍貓之茶房地址: 旺角弼街60號1樓
【貓Cafe減壓之旅】

如何收費?
客人入場費以時間計算
(平日)首小時$60/位
(平日)次小時$38/位

進場時客人需要脫鞋,雙手消毒好。有鞋櫃可以將鞋整齊放好。

食咗咩?
藍莓芝士蛋糕和蜜糖茶

📍貓之茶房
地址: 旺角弼街60號1樓
2023-04-23
$200 (Tea)
2023-05-09 357 views
貓之茶房是一家治癒感百分之百的貓貓Cafe,可以與約17隻可愛的貓貓互動,提供了一個十分特別的用餐體驗。我點了美式芝士蛋糕、朱古力芝士蛋糕、玫瑰抹茶鮮奶和韓國蜂蜜柚子茶。美式芝士蛋糕和朱古力芝士蛋糕口感都非常濃郁,而且蛋糕的份量也十分豐盛,非常適合與朋友分享。玫瑰抹茶鮮奶的味道非常獨特,茶香和牛奶的味道非常搭配,而且加上了玫瑰花瓣的裝飾,讓整杯飲品看起來非常美麗。韓國蜂蜜柚子茶則是一款清爽的飲品,酸酸甜甜的味道非常適合夏天飲用。在吃點心的同時,我還與貓貓們互動,使用了貓貓道具和玩具,讓整個用餐體驗更加有趣。這裡的貓貓非常可愛,也非常友善,讓人感到非常放鬆和治癒。除了美食和愛貓活動之外,貓之茶房還提供了許多不同的桌遊,可以和朋友一起享受遊戲的樂趣。整個空間非常寬敞,氣氛也非常舒適,讓人能夠放鬆身心,享受用餐的時光。總的來說,貓之茶房是一家非常有趣的咖啡廳,不僅提供了美味的食品和飲料,還有可愛的貓貓和各種不同的活動。如果你喜歡貓咪、甜點和桌遊,我強烈推薦你來貓之茶房一遊,你一定會度過一個愉快的時光。

2023-04-24 273 views
高質素貓貓Cafe💖 飯後放鬆好去處~ 地點方便,位於旺角及太子之間,上一層樓梯便到,一入到去就覺得環境好靚好乾淨,打卡一流😍 空間闊落,可以邊同貓貓玩邊聊天,愛貓人士必去😽 貓貓好可愛,乾淨又有活力, 完全冇異味~大人小朋友都適合去玩😸 仲有提供玩具同貓貓玩😙每人按鐘收取入場費,首小時(平日)$60,之後每小時(平日)$38,絕對抵玩!食物方面提供甜品及飲料,選擇豐富,價錢合理,性價比高👍🏻 二人消費:$241 🫧不設加一服務費🫧𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕藍莓芝士蛋糕 ($26)✨正常水準,好味!🤤𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌熱情果柚子綠茶 ($11)✨ 加蜂蜜(+$2) 桂花烏龍紅茶 ($6)✨

食物方面提供甜品及飲料,選擇豐富,價錢合理,性價比高👍🏻

二人消費:$241 🫧不設加一服務費🫧

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
藍莓芝士蛋糕 ($26)✨
正常水準,好味!🤤

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
熱情果柚子綠茶 ($11)✨ 加蜂蜜(+$2)
桂花烏龍紅茶 ($6)✨
2023-04-13 199 views
這家貓咪咖啡廳在市中心,位置非常方便,外觀有大玻璃窗同大logo,非常容易變形。我進去後,整個氛圍都很溫馨,裝潢也很有趣,到處都是貓咪主題的裝飾和傢俱,還有貓咪的玩具和床,感覺很有愛。我先點了一杯咖啡和一份甜點,然後就跟這些可愛的貓咪玩耍啦!有些貓咪很友善,一看到人就跑過來蹭蹭,有些則比較害羞,躲在一旁看著你。我跟牠們玩弄貓貓棒,還為牠們拍了一些照片,真的好可愛啊!整個咖啡廳的氛圍非常放鬆,感覺很舒服。有貓咪在旁邊陪著,更是讓人心情愉悅。我在這裡度過了一個愉快的下午,享受美食和貓咪的陪伴。總之,我強烈推薦大家去貓咪咖啡廳體驗一下。這裡不止可以吃美食,還可以跟可愛的貓咪一起玩耍,放鬆心情。如果你也是貓咪愛好者,一定不要錯過這個好地方!

我和仔仔都好喜歡和貓玩耍所以我們經常光顧貓cafe今次第一次去到位於旺角的上樓貓之茶房休息片刻再食下午茶,和貓玩耍好治癒啊🥰餐廳以每小時起收費,環境好舒服、乾淨更有獨立洗手間,貓咪毛髮很整齊多隻貓咪們披上頸圍巾好可愛,各有各性格顧客要坐地下的軟墊,會經常被貓咪圍繞著活潑的貓咪會跳上桌子,又靜悄悄蹲下桌底我和仔仔覺得好興奮和好有 #幸福感我今次自己 帶了貓棒仔,和貓咪玩弄一番也現場買了些小吃(濕雞肉),讓仔仔餵貓咪看見貓咪們吃得很滋味🥰我們叫了藍莓和美式芝士蛋糕($26件)味道不錯,我仔仔更讚不絕口我就喝熱葡萄桃子紅茶,帶甜而且茶味香濃我老公就點了凍燕麥奶Mocha(少甜)以貓餐廳的飲品甜品是不錯,價格也很便宜貓之茶房假日成人每位每小時$70
我和仔仔都好喜歡和貓玩耍
所以我們經常光顧貓cafe

今次第一次去到位於旺角的上樓貓之茶房
休息片刻再食下午茶,和貓玩耍好治癒啊🥰

餐廳以每小時起收費,環境好舒服、乾淨
更有獨立洗手間,貓咪毛髮很整齊
多隻貓咪們披上頸圍巾好可愛,各有各性格

顧客要坐地下的軟墊,會經常被貓咪圍繞著
活潑的貓咪會跳上桌子,又靜悄悄蹲下桌底
我和仔仔覺得好興奮和好有 #幸福感

我今次自己 帶了貓棒仔,和貓咪玩弄一番

也現場買了些小吃(濕雞肉),讓仔仔餵貓咪
看見貓咪們吃得很滋味🥰

我們叫了藍莓和美式芝士蛋糕($26件)
味道不錯,我仔仔更讚不絕口
我就喝熱葡萄桃子紅茶,帶甜而且茶味香濃
我老公就點了凍燕麥奶Mocha(少甜)
以貓餐廳的飲品甜品是不錯,價格也很便宜

貓之茶房
假日成人每位每小時$70

2023-03-26 283 views
今日到旺角始創中心,見到對面有間cat cafe,cat cafe位於始創中心向花園街方向的對面,我急不及待上去喇,因為疫情後第一次可以再跟貓主子重聚,真係好開心 😍裡面感覺好舒服,首先換鞋再消毒就可以了入去喇,掃Qr code落order,除左可以自己飲cafe外,仲可以買貓糧餵貓貓😁 貓貓好多,仲可以問店住借貓棒同貓貓玩添 ☺️ 店主亦好細心,仲有一個大索袋比我放低私人物品,真係既令自己物品唔黐貓毛之外,仲可以令我好安心咁行來行去離開坐位咁打卡 📸不知不覺就一小時。大家想坐耐d亦可以加鐘☺️鍾意貓貓嘅朋友就唔好錯過喇。P.S. 飲品一般,建議去打卡為主

P.S. 飲品一般,建議去打卡為主
2023-03-21 190 views
貓之茶房從名字就可以看到這裡的特色了,主要是提供一個休憩處給人休息一下,忙裡偷閒的感覺,所以這裡沒有提供一些熱食,只有一些蛋糕和飲品!閒日入埸(首小時60元,次小時38元)我們是平日的晚上8時左右去到,想不到還是有不少人在現場,而且還不斷有人來,人氣挺足的!現場的貓有十多隻,大大小小都有,不過來的時候不太對,剛好很多貓咪都在休息睡覺的,不過還是有挺多好動的貓咪可以摸一下,現場環境寧靜放鬆,看著貓咪隨意亂動的也是挺寫意的,為繁忙的生活慢下來的感覺也不錯!飲品-芒果乳酪特飲(10元)熱柚子茶(6元)飲品都不是太貴的,簡簡單單的。藍莓芝士蛋糕(26元)芝士味濃,加上大量酸甜的藍莓醬,入口幼滑。

閒日入埸(首小時60元,次小時38元)

飲品-芒果乳酪特飲(10元)熱柚子茶(6元)

飲品都不是太貴的,簡簡單單的。

藍莓芝士蛋糕(26元)

芝士味濃,加上大量酸甜的藍莓醬,入口幼滑。
2023-03-20 229 views
網上見幾多foodie介紹同朋友放假一齊約埋上黎呢間cafe,我地係假期晏晝上黎都比較多人,一入場員工有說明唔可以抱貓貓,只可以摸,入去叫左兩杯飲品,飲品質素就普普通通,但價錢都只需要十幾蚊,唔算貴,但最令我不滿嘅係其他客人對貓貓嘅態度同店員不管不顧,我哋一入場我地場枱旁邊本來有一隻貓貓係貓窩入面瞓緊覺,有位同場小朋友直接搬走咗成個貓窩,而且仲跑黎跑去大聲叫,甚至比我見到佢會突然間走去嚇啲貓貓拍打貓貓,入場時其實有講過要保持安靜,入到黎唔覺得係一個好chill嘅地方,而且網上睇呢間cafe有幫手接收流浪貓,以為係一間有愛心嘅cafe,但係係呢個情況下見到店員有自己玩手機都冇理個小朋友😅而且我都有去過其他貓cafe,有啲會限制太細嘅小朋友唔可以入場,太細嘅小朋友未必識控制自己,大人又未必會睇住,好容易會整親大家,希望可以改善下呢一點,果日未坐夠一小時就走左😅唔係一個放鬆嘅地方
2023-03-12
$80 (Tea)
2023-03-17 134 views
平時都好少會去動物cafe,今次係朋友推介下就去左呢間位於旺角嘅貓之茶房🐱整體體驗非常唔錯😻Cafe平日晚上嘅入場費為每位$60/小時,食物同飲品另外收費。唔少客人都係專誠去同貓貓互動,所以都只係會點少少輕食。一入到去已經覺得環境非常乾淨整潔,比貓貓活動嘅空間好多❤️我地平日放工時間去,人流唔多,只係得一至兩枱客,可以輕易地同到貓貓互動😆場地內養左好多唔同嘅貓貓,全部都肥嘟嘟非常可愛🥰有唔少嘅貓都訓緊覺休息緊,但總有幾隻為食貓會跟住我地一齊玩😆見佢地咁得意當然比多啲零食佢地食喇❤️😻我地亦都叫左飲品同甜品得輕食,價錢唔貴,味道都唔錯🤣但顧著同貓貓玩嘅我地其實都冇咩時間食野,一個鐘頭真係過得太快喇😿

♡ 寫意休閒貓𝒸𝒶𝒻𝑒 | 貓之茶房 ♡-今日放假 🏖於是約埋三五知己嚟到貓之茶房🐱朋友都話好想去貓貓𝒸𝒶𝒻𝑒食件cake,飲杯嘢,傾吓計,放鬆吓☺️呢度環境好舒服,全日都起度渡過懶洋洋嘅下午😆✌️再者,選擇貓之茶房嘅原因係因為佢地有幫助流浪貓🙌 真係良心企業。入場費方面,平日每1小時係$60 ,之後每小時就加$38。另外𝒸𝒶𝒻𝑒仲有得買月票。一入到嚟我哋先消毒左雙手然後就換上拖鞋。聽店員作簡單講解同注意事項之後,就可以入去玩貓貓啦☺️呢度嘅貓貓都好和藹可親,好多貓貓都好鍾意比客人摸。客人亦都可以拎弄貓棒同貓貓玩😆呢度仲有售賣貓零食,客人可以自由選購。客人可以近距離同貓貓進行互動。🍰我哋叫咗藍莓蛋糕、朱古力蛋糕、蘋果芝士蛋糕,每個都只係$26。而且蛋糕上有好得意嘅貓貓圖案卡插喺蛋糕上面。𝒸𝒶𝒻𝑒 仲有曲奇🍪、花茶、朱古力、咖啡等等。甜品同飲品索價都唔高 😆 坐喺度食件蛋糕,飲番杯咖啡真係好寫意!🤭-❥ #⇢店鋪資料:貓之茶房 (弼街) (旺角)旺角弼街60號1樓# -#太子美食 #太子 #太子cafe #香港貓奴 #香港貓奴🇭🇰🐈 #香港貓cafe #hkig #hk #hkfoodie
♡ 寫意休閒貓𝒸𝒶𝒻𝑒 | 貓之茶房 ♡
今日放假 🏖
於是約埋三五知己嚟到貓之茶房🐱
朋友都話好想去貓貓𝒸𝒶𝒻𝑒
食件cake,飲杯嘢,傾吓計,放鬆吓☺️
呢度環境好舒服,
全日都起度渡過懶洋洋嘅下午😆✌️

一入到嚟我哋先消毒左雙手
然後就換上拖鞋。

聽店員作簡單講解同注意事項之後,
就可以入去玩貓貓啦☺️

呢度嘅貓貓都好和藹可親,
好多貓貓都好鍾意比客人摸。

客人亦都可以拎弄貓棒同貓貓玩😆
呢度仲有售賣貓零食,
客人可以自由選購。
客人可以近距離同貓貓進行互動。

🍰我哋叫咗
𝒸𝒶𝒻𝑒 仲有曲奇🍪、花茶、朱古力、咖啡等等。

#
⇢店鋪資料:
貓之茶房 (弼街) (旺角)
旺角弼街60號1樓
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

🌟餐廳:貓之茶房📍地址:旺角弼街60號1樓💰價位:~$50 - $100📱電話:3488 7750同朋友仔去開太子,行足大半日,攰攰地,係時候搵個地方坐下飲杯野抖抖先~識我既朋友都知道我超鍾意貓貓,經過呢一間人氣「貓之茶房」,有得同貓貓玩,又有得坐低飲杯野食件cake,夠哂寫意!!———————————————————🔹美式芝士蛋糕包裝超可愛,每件蛋糕既盒仔都貼左貓貓貼紙,好CUTE CUTE~美式芝士蛋糕食落口感好rich,鬆軟得黎芝士味濃厚。———————————————————🔹藍莓芝士蛋糕藍莓芝士蛋糕上層既藍莓醬酸酸甜甜,搭配質感豐厚既芝士蛋糕,兩者好MATCH!———————————————————🔹柚子梳打黎呢度當然要叫返杯手調飲品慢慢歎之餘,順便吸下貓貓~呢杯柚子梳打大大杯,柚子味道突出,用上梳打水調制,好解渴~———————————————————🔹有機柑橘紅茶朋友就叫左有機柑橘紅茶,用上有機柑橘調制,夠哂新鮮健康!———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————
🌟餐廳:貓之茶房
📍地址:旺角弼街60號1樓
💰價位:~$50 - $100
📱電話:3488 7750

🔹美式芝士蛋糕

🔹藍莓芝士蛋糕

🔹柚子梳打

🔹有機柑橘紅茶
朋友就叫左有機柑橘紅茶,用上有機柑橘調制,夠哂新鮮健康!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢度嘅環境真係令人好療癒,好多唔同嘅可愛貓貓,有得同貓貓玩之餘又可以同朋友傾計抖一抖,度過美好時光~

2023-03-03
Type of Meal
Tea
一直都好想黎呢一間貓貓cafe - 貓之茶房!難得今日朋友仔放假,一於就約埋愛貓既佢,一齊探下貓貓,再chill 住咁歎返個tea 先~呢間人氣「貓之茶房」,有好多唔同品種既貓貓陪大家玩,係呢度渡過一個下晝,夠哂療癒~———————————————————🔹藍莓芝士蛋糕 及 美式芝士蛋糕呢度既蛋糕採用獨立盒仔包裝,上邊仲貼左唔同貓貓造型既貼紙,好得意呀~兩款蛋糕都幾出色,芝士味道夠濃厚,蛋糕質地又軟熟,好正~———————————————————🔹柚子梳打 及 有機柑橘紅茶呢度另一樣主打既就係即調手搖茶~選擇種類夠哂多,又夠大杯,好抵飲~我就揀左有機柑橘紅茶,用料夠哂特別,飲落微酸,搭配紅茶夠哂balance,必試~朋友揀左柚子梳打,好FRESH好解渴。———————————————————總結鍾意貓嘅朋友仔一定要嚟呢度,有大量唔同品種嘅貓貓陪着你一路食野,呢個氛圍夠晒療癒,上完去之後心情即刻靚哂,好正~

🔹藍莓芝士蛋糕 及 美式芝士蛋糕
兩款蛋糕都幾出色,芝士味道夠濃厚,蛋糕質地又軟熟,好正~

🔹柚子梳打 及 有機柑橘紅茶
朋友揀左柚子梳打,好FRESH好解渴。

總結

2023-02-28
Type of Meal
Tea
2023-03-06 58 views
👈🏻貓之茶房#japjapjap_旺角#japjapjap_cafe環境恬靜舒適😍有好可愛嘅貓貓陪住你過仲可以用逗貓棒同佢地玩簡直係人生一大美事❤️‍🔥除此之外仲有好多唔同嘅board game比你揀好適合同朋友仔一齊嚟㗎😜藍莓芝士蛋糕 $26美式芝士蛋糕 $26藍莓芝士蛋糕清新脫俗尤其是藍莓酸甜度配合得非常出色💗經典配搭令人食唔停美式芝士蛋糕夠晒creamy邪惡配搭引人入勝加上香脆可口嘅餅碎為下午嘅時光添一份安穩嘅感覺💕Cappuccino $14入口絲柔順滑牛奶同咖啡比例均勻適中醒腦提神😝荔枝紅茶 $12荔枝味嘅清香配搭紅茶底非常突出👍🏻Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻貓之茶房

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-02-22 87 views
我哋屋企唔可以養貓㗎,但我又好鍾意貓,見到呢度有好多好可愛嘅貓貓就嚟玩啦!而佢哋嘅收費都唔算好貴,頭一小時$60,之後$38!整個環境都好舒適…貓貓又靚又可愛!見到佢哋乜嘢煩惱都冇晒啦!好想為貓貓呢度可以購買,但唔係每一隻貓貓都可以餵,有啲要減肥…呢度除咗可以同貓貓玩之外,仲可以嗌嘢食..我哋就帶咗兩件藍莓芝士蛋糕,燕麥奶玫瑰latte和芒果soda!!輕輕鬆鬆玩咗兩個鐘頭!媽媽們都好為食,見我哋枱上面有嘢食都會走過來!呢度除咗有貓貓玩之外,仲有其他桌上遊戲,但係我哋讀嘅目的都係想同貓貓玩,所以桌上遊戲都吸引到我!如果你哋都鍾意貓貓,但係唔養得貓嘅話,呢度就啱晒你地啦,快啲約埋你哋嘅朋友或者帶埋小朋友來玩啦!

2023-02-15 1407 views
在太子吃完飯後就去了探貓貓,輕輕鬆鬆就渡過了一個下午。📍位置:近太子站 B2 出口,而我由大南街走過去只需十五分鐘,非常方便。🏠環境:雖然是位於唐樓,要上一層樓梯,但樓上空間十分大,人和貓都有足夠的相處空間,而且有大玻璃窗,採光十足,又有旺市街景欣賞,😘貓貓都很喜歡望出街外。中庭有一大棵木樹供貓貓休息,有圓枱、梳發座位,不過客人都很少就座😂,都是跟貓四處走🤣。🤵🏻服務:職員會先提醒公主病的貓不要摸,入屋先消毒和除難,並提供紙拖鞋和大膠袋放隨身物品,很細心。收費方式是首小時(平日)$60,之後每小時(平日)$38,價錢合理。最棒是有免費的充電器可借,真是很需要。下午茶:主要提供各款特飲和三款蛋糕。🥭芒果乳酪特飲🥤(凍)$10🥭芒果味濃,乳酪就較淡,酸酸甜甜很解膩😚,這個價錢其實都沒甚要挑剔了😌。🫐藍莓🧀芝士蛋糕🍰 $26跟普通麵包店的水準差不多,🫐藍莓果醬在芝士蛋糕🍰面層,🍰蛋糕質感結實,味道只是略甜了點😉。

在太子吃完飯後就去了探貓貓,輕輕鬆鬆就渡過了一個下午。

🏠環境:雖然是位於唐樓,要上一層樓梯,但樓上空間十分大,
人和貓都有足夠的相處空間,
中庭有一大棵木樹供貓貓休息,有圓枱、梳發座位,
不過客人都很少就座😂,都是跟貓四處走🤣。

下午茶:主要提供各款特飲和三款蛋糕。

🥭芒果乳酪特飲🥤(凍)$10

🫐藍莓🧀芝士蛋糕🍰 $26
2023-02-09
$134 (Tea)